Dodaj do ulubionych

Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie

16.08.23, 17:07
Do Marszałek Sejmu trafił Druk nr 3586
Pozwolę go sobie zacytować to co istotne z niewielkimi skrótami:

WNIOSEK
o przeprowadzenie referendum ogólnokrajowego w sprawach
o szczególnym znaczeniu dla państwa

...
wnoszę o przeprowadzenie referendum ogólnokrajowego w sprawach
o szczególnym znaczeniu dla państwa.

Zgodnie z art. 61 ust. 2 ustawy z dnia 14 marca 2003 r. o referendum
ogólnokrajowym, w imieniu Rady Ministrów, proponuję przedstawienie pytań
o następującej treści:

1) Czy popierasz wyprzedaż majątku państwowego podmiotom zagranicznym, prowadzącą
do utraty kontroli Polek i Polaków nad strategicznymi sektorami gospodarki?
2) Czy popierasz podniesienie wieku emerytalnego, w tym przywrócenie podwyższonego
do 67 lat wieku emerytalnego dla kobiet i mężczyzn?
3) Czy popierasz likwidację bariery na granicy Rzeczypospolitej Polskiej z Republiką Białorusi?
4) Czy popierasz przyjęcie tysięcy nielegalnych imigrantów z Bliskiego Wschodu i Afryki,
zgodnie z przymusowym mechanizmem relokacji narzucanym przez biurokrację europejską?

Jednocześnie, w imieniu Rady Ministrów, wnoszę o wyznaczenie
referendum na 15 października 2023 r.

Z poważaniem,
Mateusz Morawiecki
Prezes Rady Ministrów

---
Paranoja polityczna w Polsce zaczyna nabierać realnych kształtów.
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 16.08.23, 17:13
      https://tvn24.pl/najnowsze/cdn-zdjecie-7t5sdj-wpisy-pokazujace-przerobiony-kadr-z-anteny-tvn24-7294182/alternates/FREE_840
      • a.jej.rkoniak Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 01:19
        :+1:🤣
    • wariant_b Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 16.08.23, 17:17
      Przy okazji - zmiana porządku i ustawienie jako końcowego wniosku na temat nielegalnych migrantów
      sugeruje, że to pytanie z góry przeznaczone jest na odstrzał, jako gest dobrej woli PiS i chęci dialogu
      pod wpływem nacisków międzynarodowych.
      • pies.na.czarnych Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 16.08.23, 17:24
        Ktoś każe im przyjmować nielegalnych imigrantów? Pytam bo nigdy o tym nie słyszałem.
        • wariant_b Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 16.08.23, 17:39
          pies.na.czarnych napisała:

> Ktoś każe im przyjmować nielegalnych imigrantów? Pytam bo nigdy o tym nie słyszałem.

Nikt im nie każe, ale paranoja rządzi się swoimi prawami.
          Elektorat chce, by bronić Pana Boga przed zalewem Islamu.
          • oby.watel Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 16.08.23, 17:49
            wariant_b napisał:

> Nikt im nie każe, ale paranoja rządzi się swoimi prawami.
            > Elektorat chce, by bronić Pana Boga przed zalewem Islamu.

Ależ przecież nie mogą zapytać o legalnych, bo legalnych sami przyjęli już kilkaset tysięcy, a licząc z Ukraińcami według straży granicznej od 14 lutego granice przekroczyło ponad 14 milionów.
            • wariant_b Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 16.08.23, 18:24
              oby.watel napisał:
              > Ależ przecież nie mogą zapytać o legalnych, bo legalnych sami przyjęli już kilkaset tysięcy...

Nie aż tyle, choć ciągle są potrzebni jako siła robocza, a jak już się zaczną osiedlać
              to z czasem będzie ich więcej i faktycznie może być problem - różnice kulturowe itd.
              Legalny jest legalnie, więc pytanie musiałoby wnioskować o ich delegalizację.
              Czyli pełne zamknięcie granic dla obywateli wskazanych przez rząd państw.

Nielegalnych musimy przyjmować, skoro mamy umowy o readmisji - ci, co przekroczyli
              w Polsce granicę z Białorusią i poszli dalej np. do Niemiec, a tam zostali uznani za
              nielegalnych oczywiście wrócą do Polski. Wtedy jako nielegalnych możemy ich deportować,
              tak jak zatrzymanych przez Straż Graniczną, umieszczonych w naszych ośrodkach i uznanych
              za nielegalnych przez polskie sądy - ale to trwa długo, jak wszystkie procedury prawne.

A co do tej trzeciej grupy, czyli czekających w obozach na ustalenie statusu, owszem
              proponowano nam, żebyśmy odciążyli najbardziej obciążone państwa - ale raz, że odmówiliśmy,
              dwa, że sami mamy wystarczająco duże obciążenie własnymi imigrantami, w tym z Ukrainy.
              Są prawa człowieka, więc trzymanie migrantów w obozach to masa dodatkowych kosztów.

Więc cobyśmy (jako Polska, czyli rząd PiS) nie wymyślili, będzie to sprzeczne z prawem
              międzynarodowym i wywoła falę protestów na świecie, a sankcje jakie nam grożą
              w postaci kar finansowych wydają się całkiem spore.
              • oby.watel Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 16.08.23, 18:29
                No to mamy jasność.
              • a.jej.rkoniak Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 01:29
                gwoli prawdy, w Danii zasiedzeni Syryjczycy są powoli deportowani do kraju
                nawet ci pracujący i spokojni
                jedynym sposobem rozwiazania sprawy to wystąpienie z Konwencji oraz europejskiego sądu praw człowieka
                co powstało kiedyś, w innej sytuacji militarno-politycznej, nie ma zastosowania teraz
                kraje europejskie muszą przestać utrzymywać w swoich granicach nieproszonych "gości"
                bez darmochy, sami wrócą do domu i tam będą budować swoją świetlaną przyszłość
                ---
                dwa dni temu jakiś muzułmański pojeb zmusił pilota do powrotu samolotu do Kuala Lumpur, bo się zbyt żarliwie modlił i bredził o bombie na pokłądzie
                po wylądowaniu w Sydney, pasażerowie spędzili 3 godziny w samolocie, czekając na akcję policji
                lotnisko sparaliżowane dziesiątki lotów odwołąne
                facet mienił się sługą/niewolnikiem swego proroka - są nagrania ze smarków
                trzymajmy inne religie z dala od kraju, mamy dość kłopotów z włąsną wersja
                • pies.na.czarnych Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 09:54
                  > gwoli prawdy, w Danii zasiedzeni Syryjczycy są powoli deportowani do kraju
                  nawet ci pracujący i spokojni

Nie tylko w Danii, ale tyko ci, którym po procedurach sprawdzających odmówiono ochrony.
          • kawa_poranna11 Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 16.08.23, 17:50
            wariant_b napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
            >
            > > Ktoś każe im przyjmować nielegalnych imigrantów? Pytam bo nigdy o
            > tym nie słyszałem.
            >
            > Nikt im nie każe, ale paranoja rządzi się swoimi prawami.
            > Elektorat chce, by bronić Pana Boga przed zalewem Islamu.
            Przecież ci Azjaci tak masowo obecnie sprowadzani przez pisowców to w większości wyznawcy Allaha!
            Są ich setki tysięcy w małych zbiorowościach, gettach utrzymywanych i zorganizowanych przez pisowców.
            Kto tego nie widzi to głąb jakiś cycuś?
            • a.jej.rkoniak Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 01:31
              legalnemu łątwo anulować wizę i odesłąć do domu
              ojczyzna nie może odmówić jego przyjęcia
              • pies.na.czarnych Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 09:56
                a.jej.rkoniak napisał(a):

> legalnemu łątwo anulować wizę i odesłąć do domu
                > ojczyzna nie może odmówić jego przyjęcia
                >

Uważaj na siebie.
      • pies.na.czarnych Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 16.08.23, 17:29
        > gest dobrej woli PiS i chęci dialogu
        pod wpływem nacisków międzynarodowych.

Meloni, pomysłodawczyni solidarnościowej relokacji imigrantów zagroziła, ze przestanie kochać się z nimi.
    • oby.watel Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 16.08.23, 17:38
      Dziękuję za zainteresowanie się tematem. Wydaje mi się, że jest ważny, niestety mój wpis na ten sam temat okazał się niezgodny z nieznanym punktem regulaminu i zniknął. Mam nadzieję, że ten wpis nie podzieli losu mojego, bo to by oznaczało, że użytkownicy nie są równo traktowani ergo moderator nie jest obiektywny.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,176516719,176516719,Oficjalna_wersja_i_kolejnosc_pytan_referendalnych.html
    • yoma Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 16.08.23, 17:56
      Trzy razy tak plus jedno mi wisi 😎
      • oby.watel Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 16.08.23, 18:10
        yoma napisała:

> Trzy razy tak plus jedno mi wisi 😎

Na płocie?
      • wariant_b Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 16.08.23, 18:37
        yoma napisała:

> Trzy razy tak plus jedno mi wisi 😎

Też tak to oceniam.
        Czwarty punkt jest na pożarcie, może nie będą się czepiać trzech pierwszych.
        Choć te są równie bezsensowne, ale dotyczą spraw wewnętrznych,
        więc opory opozycji PiS przegłosuje, a społeczeństwa zignoruje lub rozpędzi.
        • yoma Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 16.08.23, 19:30
          Mnie wisi to o emeryturze akurat :) Zresztą i tak obstawiam, że żadnego referendum nie będzie. Kaskę wyssą i tyle.
    • a.jej.rkoniak Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 01:17
      tak, tak, nie, nie
      strategiczne powinny być linie energetyczne, sieć telekomunikacyjna, magazyny paliw i żywności, szpitale
      natomiast nie ma powodu by trzymać rafinerie, stocznie, kopalnie .....
      widzę na przykłądzie Australii. Rzecz w tym, by nie sprzedawać kacapom czy Chińczykom, a każdą dalszą transakcje obwarować warunkiem zgody polskiego rządu.....
      Nie powinniśmy tolerować instytucjonalnego złodziejstwa państwowego i prywatnego w wykonaniu PiSantów.
      Skoro pissmani tak gardłują przeciwko sprzedaży, to czemu nie wezmą za dvpę najwiekszego obszarnika w kraju, najbardziej rozpieszczanego kapitalisty, żerującego na masie biednych Polaków i Polek, w dodatku zwolnionego z podatków, opłat i jakiejkolwiek kontroli państwowej?
      • yoma Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 09:43
        O, następny, który myli przedsiębiorstwo państwowe ze spółką prawa handlowego z udziałem Skarbu Państwa.
        • adam111115 Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 09:55
          A jaka różnica jak w obu firmach zarząd jest ustanawiany przez Ministra aktywów państwowych?
          • yoma Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 10:11
            A taka, że pytanie referendalne jest o Zakład Urządzeń Rolniczych Agromech w upadłości, a nie o Rafinerię Gdańską 😆
            • wariant_b Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 13:32
              yoma napisała:

> A taka, że pytanie referendalne jest o Zakład Urządzeń Rolniczych Agromech w upadłości,
              > a nie o Rafinerię Gdańską 😆

Znaczy w referendum suweren zadecyduje, że Zakład Urządzeń Rolniczych Agromech
              musi upaść, aby jego pozostałości nie zostały sprzedane przez państwo, a przez syndyka.
              • yoma Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 13:58
                Na to wychodzi mniej więcej :)
        • snajper55 Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 19:33
          yoma napisała:

> O, następny, który myli przedsiębiorstwo państwowe ze spółką prawa handlowego z
          > udziałem Skarbu Państwa.

Ale pytanie już nie jest pytaniem o przedsiębiorstwa państwowe.

S.
          • yoma Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 19:50
            A jakie jest? Pytam, bo nie wiem.
            • snajper55 Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 20:02
              yoma napisała:

> A jakie jest? Pytam, bo nie wiem.

To zerknij na pierwszy wpis tego wątku. 🙂

S.
              • yoma Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 20:11
                A, fakt 😊 Bardziej samozaorujących się pytań w życiu nie widziałam :)
                • snajper55 Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 20:55
                  yoma napisała:

> A, fakt 😊 Bardziej samozaorujących się pytań w życiu nie widziałam :)
                  >
                  Ważne że gadamy o referendum, bo wtedy nie gadamy o cenach czy aferach PiS.

S.
                  • yoma Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 21:40
                    Ale też ile można ;)
    • mazala2 Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 09:31
      Najlepiej wysłuchać samemu a potem podzielić się uwagami:

www.sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/transmisje.xsp?unid=0AD46B5FA75031C7C1258A0800510404#
      • m.c.hrabia Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 09:39
        strata czasu można śmieszniejsze kabarety znależć.
    • pies.na.czarnych Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 13:57
      https://scontent-dus1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/365971322_771525521641190_6759910391212419642_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=oW7rpLRr1eAAX9G-Rqk&_nc_ht=scontent-dus1-1.xx&oh=00_AfA-vqqW67HqzOaGQX3gpsZ5oCfvKGkSHs3Nk3829-R_FA&oe=64E37539
      • wariant_b Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 14:41
        pies.na.czarnych wywiesiła napis:

DRODZY RODACY
        DO KOŃCA PIS-U
        ZOSTAŁO JUŻ TYLKO
        59 dni!

A ja nie wierzę Tuskowi - IV RP ani sam nie rozliczył, ani nie pozwolił rozliczyć.
        • kalllka Re: Wniosek o referendum i treść pytań w Sejmie 17.08.23, 14:54

Ja tez nie wierze. Ale przywódca, na teraz i na chwile potem- po wyborach, jest zdecydowanie lepszym niż zjednoczony, w post- radzieckim systemie, JK-pis.
          Jego, na pewno można rozliczyć z jego dotychczasowych decyzji; tak jak nie można rozliczyć betonowych rozwiązań- pisu.
          W tym rzecz, przestać ich analizować= kanalizować ich sposób myślenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka