Dodaj do ulubionych

Bezpieczna Polska niefotogeniczna

05.09.23, 15:23
Zakazuje się, bez zezwolenia, fotografowania, filmowania lub utrwalania w inny sposób obrazu lub wizerunku:

1) obiektów szczególnie ważnych dla bezpieczeństwa lub obronności państwa, obiektów resortu obrony narodowej nieuznanych za obiekty szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa, obiektów infrastruktury krytycznej, jeżeli zostały oznaczone znakiem graficznym wyrażającym ten zakaz, zwanym dalej „znakiem zakazu fotografowania”;

2) osób lub ruchomości znajdujących się w obiektach, o których mowa w pkt 1.
Obserwuj wątek
    • dunajec1 Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 05.09.23, 15:43
      Za PRL-u tez nie mozna bylo fotografowac obiektow waznych dla obronnosci, cieeee, calkiem jawnie wraca Polska do tamtych czasow.
      • oby.watel Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 05.09.23, 15:55
        dunajec1 napisał:

> Za PRL-u tez nie mozna bylo fotografowac obiektow waznych dla obronnosci, cieee
        > e, calkiem jawnie wraca Polska do tamtych czasow.

Warto rzucić okiem na tę ustawę, bo są tam zapisy o jakich nawet Orwellowi się nie śniło.

... ABW może żądać [...] przedstawienia informacji o budowie, funkcjonowaniu oraz zasadach eksploatacji posiadanych systemów teleinformatycznych, w tym informacji obejmujących hasła komputerowe, kody dostępu i inne dane umożliwiające dostęp do systemu oraz ich używanie ...
        • yoma Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 05.09.23, 15:59
          Żądać może każdy wszystkiego, to wolny kraj 😀
          • oby.watel Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 05.09.23, 16:28
            yoma napisała:

> Żądać może każdy wszystkiego, to wolny kraj 😀

Skoro każdy może żądać wszystkiego, to żądam, byś publikowała więcej swych błyskotliwych złotych myśli.
            • yoma Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 05.09.23, 16:31
              Możesz żądać, nie ma zakazu :)
              • oby.watel Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 05.09.23, 17:07
                yoma napisała:

> Możesz żądać, nie ma zakazu :)

No więc właśnie skorzystałem z tej możliwości. Sprostasz wyzwaniu?
                • yoma Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 05.09.23, 17:08
                  Nie. Tobie wolno żądać - choć ładniej by było, gdybyś poprosił - a ja nie muszę spełniać.
                  • oby.watel Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 05.09.23, 19:51
                    yoma napisała:

> Nie. Tobie wolno żądać - choć ładniej by było, gdybyś poprosił - a ja nie muszę
                    > spełniać.

Toż tłumaczę skarbnico mądrości, że skoro mi wolno żądać, to żądam.
                    • snajper55 Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 06.09.23, 00:48
                      oby.watel napisał:

> yoma napisała:
                      >
                      > > Nie. Tobie wolno żądać - choć ładniej by było, gdybyś poprosił - a ja nie
                      > muszę
                      > > spełniać.
                      >
                      > Toż tłumaczę skarbnico mądrości, że skoro mi wolno żądać, to żądam.

Brawo! Robisz więc to, co może robić ABW. 🤣🤣🤣

S.
                      • oby.watel Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 06.09.23, 09:52
                        snajper55 napisał:

> Brawo! Robisz więc to, co może robić ABW. 🤣🤣🤣

Ach, świetnie. W takim razie żądam abyś wreszcie przestał usuwać posty nie łamiące regulaminu.
        • snajper55 Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 05.09.23, 17:22
          oby.watel napisał:

> ... ABW może żądać [...] przedstawienia informacji o budowie, funkcjonowaniu
          > oraz zasadach eksploatacji posiadanych systemów teleinformatycznych, w tym inf
          > ormacji obejmujących hasła komputerowe, kody dostępu i inne dane umożliwiające
          > dostęp do systemu oraz ich używanie
          ...

Ty też możesz tego żądać.

S.
          • oby.watel Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 05.09.23, 17:26
            snajper55 napisał:

> Ty też możesz tego żądać.

Jeśli nie dostrzegasz różnicy między mną i ABW (Agencją Bezpieczeństwa Wewnętrznego), to nie dziwota, że nie potrafisz odróżnić postów zgodnych z regulaminem od niezgodnych.
            • snajper55 Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 05.09.23, 17:33
              oby.watel napisał:

> snajper55 napisał:
              >
              > > Ty też możesz tego żądać.
              >
              > Jeśli nie dostrzegasz różnicy między mną i ABW (Agencją Bezpieczeństwa Wewnętrz
              > nego), to nie dziwota, że nie potrafisz odróżnić postów zgodnych z regulaminem
              > od niezgodnych.

A gdzie ja napisałem, że nie różnisz się od ABW??? Napisałem że możesz żądać tego samego co ABW. Bo możesz.

S.
              • oby.watel Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 05.09.23, 17:40
                snajper55 napisał:

> A gdzie ja napisałem, że nie różnisz się od ABW??? Napisałem że możesz żądać te
                > go samego co ABW. Bo możesz.

A gdzie ja napisałem, że Ty napisałeś, że ja się nie różnię ABW? Jeśli nie rozumiesz znaczenia prostego zdania podrzędnie złożonego, to nie dziwota, że usuwasz posty zgodne z regulaminem, a pozostawiasz niezgodne.
                • snajper55 Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 05.09.23, 23:30
                  oby.watel napisał:

> snajper55 napisał:
                  >
                  > > A gdzie ja napisałem, że nie różnisz się od ABW???

Napisałem, że możesz żądać tego samego co żąda ABW. Chyba się z tym zgodzisz?

S.
                  • oby.watel Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 06.09.23, 09:49
                    snajper55 napisał:

> Napisałem, że możesz żądać tego samego co żąda ABW. Chyba się z tym zgodzisz?

Ptak może latać. Ty też możesz. Chyba się z tym zgodzisz?
    • a.jej.rkoniak Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 05.09.23, 16:02
      najlepszym dowcipem był zakaz fotografowania na lotnisku Okęcie, na tarasie widowkowym.
      Dla ułatwienia, dokłądne plany lotniska były zgłoszone do wszystkich uzytkowaników oraz organizacji międzynarodowych....
      Fotografia w terenie nie mogła zawierać trzech wysokich obiektów (kominó) bo to pomaga w triangulacji ...
      • pozytonium Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 06.09.23, 04:50
        a.jej.rkoniak napisał(a):

> najlepszym dowcipem był zakaz fotografowania na lotnisku Okęcie, na tarasie wid
        > owkowym.

Najbliższy taras widokowy jest we Wrocławiu.
    • x2468 Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 05.09.23, 16:02
      Nic nowego, już Szwejka żandarmeria dopytywała o możliwość fotografowania dworca kolejowego. Teraz ABW, widać tradycja zobowiązuje.
      • yoma Re: Bezpieczna Polska niefotogeniczna 05.09.23, 16:08
        Pierwsze skojarzenie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka