Dodaj do ulubionych

Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 95

09.09.23, 09:13
spadła z 6,72 na 6,48 zł. A przecież cena ropy na świecie wzrosła.
Obserwuj wątek
    • a.jej.rkoniak Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 09:19
      ceny surowca się wahają, podobnie kurs USD/PLN.
      Myśl emerycie.
      • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 12:03
        a.jej.rkoniak napisał(a):

> ceny surowca się wahają, podobnie kurs USD/PLN.
        > Myśl emerycie.
        >

Cena surowca rośnie. Złotówka spadła na ryj.
        • pozytonium Orlen nie przynosi straty KE może się walić. 26.09.23, 17:39
          pies.na.czarnych napisała:

> a.jej.rkoniak napisał(a):
          >
          > > ceny surowca się wahają, podobnie kurs USD/PLN.
          > > Myśl emerycie.
          > >
          >
          > Cena surowca rośnie. Złotówka spadła na ryj.

Do czasu jak Orlen nie przynosi straty KE może się walić.
          Shell też może spuścić z marży. Powiedzmy, że to jest promocja, jak w Biedronce.

Niewiele droższe paliwo jest w Bułgarii.
          • stefan4 Re: Orlen nie przynosi straty KE może się walić. 26.09.23, 19:41
            pozytonium:
            > Do czasu jak Orlen nie przynosi straty

Co rozumiesz przez stratę dla państwowego monopolu? Jeśli Orlen kupi po 10, sprzeda po 5, a Partia mu dosypie 6, czerpiąc z deficytu budżetowego (czyli zaciągając dług zagraniczny lub wewnętrzny) — to Orlenowi pozostaje 1. Czy Ty to liczysz za stratę czy za zysk? Na scentralizowanym pseudorynku takie pojęcia jak ,,zysk'' czy ,,strata'' tracą sens.

pozytonium:
            > Powiedzmy, że to jest promocja, jak w Biedronce

,,Promocja'' podpada pod paragrafy, jeśli ma znamiona dumpingu.

- Stefan
            • pozytonium Re: Orlen nie przynosi straty KE może się walić. 26.09.23, 20:52
              stefan4 napisał:

> pozytonium:
              > > Do czasu jak Orlen nie przynosi straty
              >
              > Co rozumiesz przez stratę dla państwowego monopolu? Jeśli Orlen kupi po 1
              > 0, sprzeda po 5, a Partia mu dosypie 6, czerpiąc z deficytu budżetowe
              > go (czyli zaciągając dług zagraniczny lub wewnętrzny) — to Orlenowi pozos
              > taje 1. Czy Ty to liczysz za stratę czy za zysk? Na scentralizowanym pse
              > udorynku takie pojęcia jak ,,zysk'' czy ,,strata'' tracą sens.
              >
              > pozytonium:
              > > Powiedzmy, że to jest promocja, jak w Biedronce
              >
              > ,,Promocja'' podpada pod paragrafy, jeśli ma znamiona dumpingu.

Orlen przy obecnych cenach paliwa ma ca. 15% zysku. To nie jest dumping.
              Paliwo jest jeszcze tańsze na Malcie niż w Orlenie.
              Orlen to nie tylko benzyna, na której zarabia. Masz choćby hotdogi i całą garmażerkę. Orlen produkuje takie substancje jak:
              Aceton, Amoniak ciekły, Azot skroplony, Chezacarb, Chlorek sodu, Dicyklopentadien (DCPD), Frakcja C4, Frakcja C10, Gliceryna destylowana, Kaprolaktam, Kwas azotowy, Kwas siarkowy, Kwas solny, Ług sodowy, Masterbatches, Oleum, Podchloryn S, Siarczan potasu, Siarka płynna, Tlenek etylenu, Tlen skroplony, Woda amoniakalna, etc.
              • stefan4 Re: Orlen nie przynosi straty KE może się walić. 27.09.23, 09:49
                pozytonium:
                > Orlen przy obecnych cenach paliwa ma ca. 15% zysku.

Jakiego zysku? Ty chyba nie rozumiesz podstaw ekonomii gospodarczej socjalizmu, która działa w przypadku takiego partyjnego koncernu jak Orlen.

pozytonium:
                > To nie jest dumping. [...] Orlen to nie tylko benzyna, na której zarabia. Masz choćby hotdogi
                > i całą garmażerkę.

To nie ma znaczenia dla oskarżenia o dumping. Dumping liczy się dla każdego towaru z osobna. Jeśli Orlen sprzedaje benzynę poniżej kosztów, a wyrównuje sobie stratę hotdogami, to nadal prowadzi dumping benzynowy.

- Stefan
                • pozytonium Cena ON z Arabii to na dziś 0.88 zł/l 28.09.23, 12:39
                  stefan4 napisał:

> To nie ma znaczenia dla oskarżenia o dumping. Dumping liczy się dla każdego to
                  > waru z osobna. Jeśli Orlen sprzedaje benzynę poniżej kosztów, a wyrównuje sobi
                  > e stratę hotdogami, to nadal prowadzi dumping benzynowy.

I to na stacji benzynowej, gdzie są podatki.
                  Obajtek przymuszony przez UA do sprywatyzowania Lotosu miał do wyboru wziąć za współudziałowca, np. Shell z cenami paliwa 2€, lub Arabię z cenami paliwa 0.88 zł. Wybrał Arabię.
                  • stefan4 Z jakiej Arabii? 28.09.23, 13:16
                    stefan4:
                    > Jeśli Orlen sprzedaje benzynę poniżej kosztów, a wyrównuje sobie stratę hotdogami,
                    > to nadal prowadzi dumping benzynowy.

pozytonium:
                    > I to na stacji benzynowej, gdzie są podatki.

Co na stacji benzynowej z podatkami?

pozytonium:
                    > Obajtek przymuszony przez UA do sprywatyzowania Lotosu

Ukraina przymusiła Obajtka do przejęcia Lotosu??!!

pozytonium:
                    > miał do wyboru wziąć za współudziałowca, np. Shell z cenami paliwa 2€, lub
                    > Arabię z cenami paliwa 0.88 zł. Wybrał Arabię.

Jaką Arabię? Koncern Shell wszyscy znają; ale gdzie działa koncern Arabia?

A może Tobie chodzi nie o koncern, tylko o starożytną (jeszcze sprzed husarskich koników polnych) krainę Arabia Felix  czyli Arabia Szczęśliwa? Ale w takim razie dlaczego porównujesz archaiczną baśń ze współczesnym koncernem? Proszę o odrobinkę dyscypliny umysłowej...

Jeśli pozostawić te arabskie legendy na boku, to na koszt paliwa składa się
                        • koszt samej ropy,
                        • koszt transportu,
                        • koszt przetworzenia (rafinacji),
                        • koszt magazynowania,
                        • koszt dystrybucji (dowiezienia do stacji benzynowych),
                        • być może jeszcze czegoś nie doliczyłem,
                        • i dopiero podatki i akcyzy.
                    Tylko w baśniach można porównywać cenę paliwa na stacji z ceną ropy pod szybem naftowym.

- Stefan
                  • pies.na.czarnych Re: Cena ON z Arabii to na dziś 0.88 zł/l 28.09.23, 14:10
                    > Wybrał Arabię.

Bałtyk jest zakorkowany tankowcami Arabii. Trudno jest je dojrzeć bo to są niewidzialne tankowce z "Baśni tysiąca i jednej nocy".
                    Widać tylko masowce z ruskim węglem.

www.marinetraffic.com/nl/ais/home/centerx:4.023/centery:51.106/zoom:12
                    • pozytonium Re: Cena ON z Arabii to na dziś 0.88 zł/l 28.09.23, 15:34

> > Wybrał Arabię.
                      >
                      > Bałtyk jest zakorkowany tankowcami Arabii. Trudno jest je dojrzeć bo to są niew
                      > idzialne tankowce z "Baśni tysiąca i jednej nocy".
                      > Widać tylko masowce z ruskim węglem.

Te czerwone kropeczki to tankowce.
                  • tapatik Re: Cena ON z Arabii to na dziś 0.88 zł/l 28.09.23, 17:37
                    pozytonium napisał:

> I to na stacji benzynowej, gdzie są podatki.
                    > Obajtek przymuszony przez UA do sprywatyzowania
                    > Lotosu miał do wyboru wziąć za współudziałowca,
                    > np. Shell z cenami paliwa 2€, lub Arabię z cenami paliwa
                    > 0.88 zł. Wybrał Arabię.

W jaki sposób Ukraina zmusiła Obajtka do sprzedaży Lotosu?
                    W jaki sposób Arabowie zostali współudziałowcami Obajtka?
    • emeryt-myslacy Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 09:20
      Ropa dzisiaj po 90,44 $, czyli najdroższa od kilku miesięcy.
      • a.jej.rkoniak Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 09:33
        o której ropie piszesz?
        cena dzisiaj czy za miesiąc?
        oilprice.com/oil-price-charts/
        • emeryt-myslacy Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 09:49
          Cena dzisiaj. Ty potwierdziłeś, w twoim załączniku cena Brent Crude 90,65 $.
          • emeryt-myslacy Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 26.09.23, 18:44
            A teraz ropa po 92,5 $ za baryłkę. Czyli ropa drożeje a benzyna w Polsce tanieje.
            • pozytonium Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 26.09.23, 21:56
              emeryt-myslacy napisał:

> A teraz ropa po 92,5 $ za baryłkę. Czyli ropa drożeje a benzyna w Polsce taniej
              > e.

Orlen zarabia na litrze 15%. Przy obecnych cenach.
              • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 26.09.23, 22:01
                > Orlen zarabia na litrze 15%. Przy obecnych cenach.

Wykaż mi skąd wziął się ten zarobek!
                • pozytonium Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 26.09.23, 22:14

> > Orlen zarabia na litrze 15%. Przy obecnych cenach.
                  >
                  > Wykaż mi skąd wziął się ten zarobek!

Policzyłem. Cena w detalu 6 zł.
                  Cena surowca 2.50 zł.
                  • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 26.09.23, 22:17
                    To ile liczysz za baryłkę?
                    • pozytonium Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 26.09.23, 22:19

> To ile liczysz za baryłkę?

92.5 $.
                      • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 27.09.23, 00:45
                        pozytonium napisał:

> Policzyłem. Cena w detalu 6 zł.

Cena surowca 2.50 zł.

>
                        > > To ile liczysz za baryłkę?
                        >
                        > 92.5 $.
                        >
                        >
                        >

To po ile teraz jest dolar transferowy :)
              • wykrywacz_klamcow orlen spłaca partii należność 27.09.23, 10:15
                pozytonium napisał:

> Orlen zarabia na litrze 15%. Przy obecnych cenach.
                >

bzdury
                zobacz jak oceniają to akcjonariusze orlenu - spadek wartości o 10% w ciągu miesiąca
                www.google.com/finance/quote/PKN:WSE?sa=X&ved=2ahUKEwiz8a2KrMqBAxU-8LsIHfiAA1UQ3ecFegQILRAX&window=1M
      • pozytonium Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 09:58
        emeryt-myslacy napisał:

> Ropa dzisiaj po 90,44 $, czyli najdroższa od kilku miesięcy.

1. Cena dzisiaj za ropę na rynkach to nie to samo co detaliczna. Jeśli dziś zakontraktujesz robę to dostawę będziesz miał za miesiąc, dwa. Giełda to nie stacja benzynowa. To nie sklep. Kupiłem sobie oolonga w Chinach w lipcu. Dostawę będę miał ~18 września.
        2. Jak widać Saudowie się sprawdzają na polskim rynku.
        • emeryt-myslacy Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 11:17
          Betonowy pisowcu, co ty bredzisz. Orlen zawsze podwyższał cenę benzyny na drugi dzień po podwyżce cen na kontraktach na ropę. A jeśli cena ropy na świecie spadła to Orlen obniżał ceny na stacjach po dwu miesiącach. A dzisiaj cuda!!! Ropa drożeje a benzyna tanieje.
          • pozytonium Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 16:12
            emeryt-myslacy napisał:

> Betonowy pisowcu, co ty bredzisz. Orlen zawsze podwyższał cenę benzyny na drugi
            > dzień po podwyżce cen na kontraktach na ropę. A jeśli cena ropy na świecie spa
            > dła to Orlen obniżał ceny na stacjach po dwu miesiącach. A dzisiaj cuda!!! Ropa
            > drożeje a benzyna tanieje.

Tankowałeś na Shellu :)
            • emeryt-myslacy Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 16:56
              Nie, nie tankuję na Shellu, to jest najbliższa mnie stacja. Ja tankuję na prywatnej stacji, wspieram polski biznes. Ceny tam są zawsze o kilka groszy mniejsze niż na Orlenie czy Shellu.
              • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 17:34
                Następny, który myśli, że różnica cen na stacjach zależy od widzi mi się właściciela stacji.
                • emeryt-myslacy Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 19:17
                  Prywatny właściciel stacji benzynowej wie, że jego zyski zależą głównie od obrotu. Jeśli sprzeda 1000 l z marzą 60 gr. To zarobi 600 zł. Ale jeśli sprzeda 2000 l z marzą 40 gr. To zarobi 800 zł. Dlatego on sprzedaje benzynę zawsze ok. 5 gr. taniej niż pobliskie stacje Orlen i Shell. Zarabia na obrocie.
                  • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 19:28
                    Myślisz, ze prywatny właściciel małej stacji kupuje to samo paliwo w rafinerii jakie kupuje tam Shell? :)
                    Shell, Texaco, Esso i inni kupują u Obajtka to jest fakt, ale każda z tych firm podczas produkcji każe dokładać swoje dodatki uszlachetniające paliwo i tu tkwi różnica cen. Nawet na poszczególnych stacjach masz na przykład dwa rodzaje diesel.
              • pozytonium Skoro to stacja prywatna to cuda się zdażają. 09.09.23, 20:28
                emeryt-myslacy napisał:

> Nie, nie tankuję na Shellu, to jest najbliższa mnie stacja. Ja tankuję na prywa
                > tnej stacji, wspieram polski biznes. Ceny tam są zawsze o kilka groszy mniejsze
                > niż na Orlenie czy Shellu.

W czym problem?
      • snajper55 Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 12:38
        emeryt-myslacy napisał:

> Ropa dzisiaj po 90,44 $, czyli najdroższa od kilku miesięcy.

Tusk ją podniósł przed wyborami.

S.
    • hordol Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 09:40
      emeryt-myslacy napisał:

> spadła z 6,72 na 6,48 zł. A przecież cena ropy na świecie wzrosła.

benzyna droga-zle
      benzyna tania-zle

• tapatik Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 27.09.23, 10:19
        hordol napisała:

> emeryt-myslacy napisał:
        >
        > > spadła z 6,72 na 6,48 zł. A przecież cena ropy na świecie wzrosła.
        >
        > benzyna droga-zle
        > benzyna tania-zle

Emeryt nie twierdzi, że tania benzyna jest zła, tylko zwraca uwagę na obniżkę cen paliw przed wyborami.
        Dlaczego do tej pory paliwa były drogie?
        Kiełbasa wyborcza jak nic.
        • no-popis Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 27.09.23, 16:02
          tapatik napisał:

> Emeryt nie twierdzi, że tania benzyna jest zła, tylko zwraca uwagę na obniżkę c
          > en paliw przed wyborami.
          > Dlaczego do tej pory paliwa były drogie?
          > Kiełbasa wyborcza jak nic.
          Oczywiście, że to kiełbasa wyborcza. Dal mnie to dowód na to, że państwo nie powinno uczestniczyć w obrocie gospodarczym.
    • stefan4 Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 09:41
      emeryt-myslacy:

Czy to jest Orlen?

Wiesz, Orlen stać na ceny nierynkowe tylko polityczne-przedwyborcze. Partia ustala cenę, a w razie czego Partia da kasę na skompensowanie strat...

- Stefan
      • emeryt-myslacy Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 09:46
        Shell.
      • snajper55 Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 12:40
        stefan4 napisał:

> emeryt-myslacy:
        >
        > Czy to jest Orlen?
        >
        > Wiesz, Orlen stać na ceny nierynkowe tylko polityczne-przedwyborcze. Partia us
        > tala cenę, a w razie czego Partia da kasę na skompensowanie strat...

Partia nic nie da, to nam się zabierze, to my "damy".

S.
      • no-popis Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 27.09.23, 16:03
        stefan4 napisał:

> emeryt-myslacy:
        >
        > Czy to jest Orlen?
        >
        > Wiesz, Orlen stać na ceny nierynkowe tylko polityczne-przedwyborcze. Partia us
        > tala cenę, a w razie czego Partia da kasę na skompensowanie strat...
        To PRL!
        Ceny są w zasadzie ustalane przez partię polityczną. W tym przypadku PiS.
    • inna57 Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 09:55
      Nad urną też zobaczymy cuda.
      • pozytonium Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 09:59
        inna57 napisała:

> Nad urną też zobaczymy cuda.

twitter.com/i/status/1700032806770909283
      • tapatik Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 27.09.23, 17:27
        inna57 napisała:

> Nad urną też zobaczymy cuda.

To już będzie trudne, ponieważ w skład komisji wyborczych wchodzą osoby popierające różne partie.
        To co pis mógł zrobić, to już zrobił. Na przykład zostały zwiększone okręgi zagraniczne, czyli w danym okręgu jest więcej osób chcących głosować. Skoro tak to trzeba więcej czasu na policzenie głosów. Tymczasem ten czas został ograniczony. W efekcie komisje nie zdążą policzyć głosów i głosy z zagranicy nie będą się liczyły, a ostatnio głosy z zagranicy były raczej przeciwne pis.
    • oszol-lom-z-rm Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 11:47
      A jeszcze nie dawno na z której ja korzystam widniała iście szatańska cena 6,66zl/1l
      • yoma Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 13:26
        I kupowałeś ze smakiem 😂😈
        • oszol-lom-z-rm Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 14:05
          Jechałem do innej stacji z inna cena choćby o grosz
          • yoma Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 14:42
            I tak Szatan wpuścił cię w marnowanie resztek benzyny. Dobra robota 😂
      • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 13:35
        > A jeszcze nie dawno

Jakie szatany uczyły cię pisać po polsku?
        • yoma Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 13:43
          Czepiasz się. "na z której ja korzystam" jest o wiele lepsze 😄
        • stefan4 błędy wybaczalne 09.09.23, 13:48
          oszol-lom-z-rm:
          > A jeszcze nie dawno na z której ja korzystam widniała iście szatańska cena 6,66zl/1l

> Jakie szatany uczyły cię pisać po polsku?

Do takich pomyłek proponuję podchodzić wyrozumiale. Reguła dotycząca ,,<nie> z przysłówkami'' jest dość arbitralnie narzucona i nie całkiem logiczna. Zobacz, gdyby zamiast ,,niedawno'' chciał napisać ,,nie tak dawno'', to już musiałby pisać rozdzielnie, prawda?

Albo: ja właśnie (w poprzednim akapicie) napisałem ,,nie całkiem'' — przyczepisz się do tego? A też masz tu ,,nie'' i przysłówek...

Gorzej jest z takimi błędami, które zaburzają wypowiedź np.:

oszol-lom-z-rm:
          > A jeszcze nie dawno na z której ja korzystam

Patrz: dwa przyimki pod rząd...

- Stefan
          • oszol-lom-z-rm Re: błędy wybaczalne 09.09.23, 14:06
            Na stacji … szybciej myślałem niż pisałem
            • pies.na.czarnych Re: błędy wybaczalne 09.09.23, 14:12
              oszol-lom-z-rm napisał:

> Na stacji … szybciej myślałem niż pisałem

W dodatku nie przestrzegasz znaków o ograniczeniu prędkości :)
            • yoma Re: błędy wybaczalne 09.09.23, 14:44
              Nie łżyj, ty nie myślisz 😂
          • pies.na.czarnych Re: błędy wybaczalne 09.09.23, 14:10
            Oszol popełnia te błędy nagminnie, z uporem maniaka i nie tylo błędy tego typu. Musi, Szatan nim kieruje:)
      • karambol_extra Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 22.09.23, 20:53
        oszoł, po wyborach PIS jeśli je wygra, zmieni ulic miejscowości itd.
        Ulica przy której będzie stała ferma drobiu, będzie się nazywała Kacza.
        Ulica z rzeźnią - Nowogrodzka.
        A Hel zmieni PIS na Hell.
    • tapatik Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 12:36
      Może jakieś wybory idą?
      • snajper55 Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 12:41
        tapatik napisał:

> Może jakieś wybory idą?

Faktycznie, idą. Zobacz jaki zbieg okoliczności!

S.
      • oszol-lom-z-rm Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 14:06
        A No idą parlamentarne . Odbędą się 15 października razem z referendum
        • yoma Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 14:16
          No niemożliwe, pacz pan, bez ciebie byśmy nie wiedzieli :D
    • stasi1 Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 09.09.23, 13:01
      W tym czasie na stacjach wypadł rabat wakacyjny więc oficjalnie można obniżyć
    • emeryt-myslacy Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 18.09.23, 18:22
      No nie, dzisiaj cena na mojej stacji to już tylko 6,18 zł. Cud nad cuda. Żeby tak te wybory odbywały się co kwartał.
      • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 18.09.23, 18:38
        15 października badą dopłacać do każdego tankowania..
        • emeryt-myslacy Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 18.09.23, 18:41
          To czekam z tankowaniem :)
          • emeryt-myslacy Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 18.09.23, 19:17
            Liczę, że cena spadnie jeszcze bardziej.
            www.money.pl/pieniadze/ceny-ropy-szaleja-a-w-polsce-ewenement-paliwo-powinno-kosztowac-7-50-zl-6942316599442048a.html
            • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 18.09.23, 19:19
              Ruska ropa tanieje i dlatego Obajtek może obniżyć ceny na pompie.
              • tapatik Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 22.09.23, 08:38

> Ruska ropa tanieje i dlatego Obajtek może obniżyć ceny na pompie.

Przed 24.02.2022 marża Orlenu wynosiła bodajże 2$ za baryłkę ropy.
                Potem skoczyła do 40$, tak więc Obajtek ma z czego schodzić.
                Przypominam, że gdy wzrósł VAT to cena nie zmieniła się.
    • no-popis Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 18.09.23, 18:38
      emeryt-myslacy napisał:

Jak to co ? To polityka w biznesie czyli coś co ostatnio miało miejsce w PRL.
      • emeryt-myslacy Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 18.09.23, 19:07
        W PRL-u dzień przed wyborami pojawiało się masowo piwo. Normalnie piwo można było kupić w sklepach co 2-3 miesiące.
        • no-popis Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 19.09.23, 06:11
          emeryt-myslacy napisał:

> W PRL-u dzień przed wyborami pojawiało się masowo piwo. Normalnie piwo można by
          > ło kupić w sklepach co 2-3 miesiące.
          Całkowita zgoda.
    • emeryt-myslacy Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 20.09.23, 08:19
      A dzisiaj na mojej stacji już tylko 6,08 zł. Dawać, dawać tak do 4,00 zł. A inflacja spadnie do 7 %, a że po wyborach wzrośnie do 10 % to już się nie będzie liczyło. A benzyna będzie po 8 zł.
      • stefan4 Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 20.09.23, 08:44
        emeryt-myslacy (o inflacji):
        > po wyborach wzrośnie do 10 %

Optymista...

Tak długo unikano inwestycji, zastępowano gospodarkę monopolem partyjnym, zaciągano długi i emitowano coraz więcej kasy, że należy się spodziewać znacznie silniejszej inflacji. Coś jak przed 1989. Niezależnie od tego, kto będzie rządził.

Tylko że teraz nie da się tego przewalczyć powszechnym entuzjazmem społecznym jak wtedy. Jak się przez 8 lat rozbija jedność społeczeństwa i hejtuje coraz to inne jego warstwy, to proszę nie liczyć na to, że ludzie chętnie przyjmą uciążliwości w imię dobra wspólnego. I proszę nie liczyć na zachwyt Zachodu, który towarzyszył polskim przemianom po 1989. Jesteśmy sami.

- Stefan
        • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 20.09.23, 12:22
          Do wyborów GUS będzie wykazywał w statystykach spadek inflacji. Żelaznemu elektoratowi PiS to wystarczy. Poprzednio wygrali mniejszością głosów i teraz liczą na to samo.
      • yoma Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 20.09.23, 11:20
        Oto, co obchodzi suwerena. Byle micha była i paliwo, teszta nieważna 😸
      • snajper55 Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 28.09.23, 13:34
        emeryt-myslacy napisał:

> A dzisiaj na mojej stacji już tylko 6,08 zł. Dawać, dawać tak do 4,00 zł. A inf
        > lacja spadnie do 7 %, a że po wyborach wzrośnie do 10 % to już się nie będzie l
        > iczyło. A benzyna będzie po 8 zł.

Po wyborach to będziemy jeździć po tanią benzynę do Niemiec, Czech, Słowacji i na Ukrainę.

S.
    • emeryt-myslacy Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 21.09.23, 09:23
      Dzisiaj znowu taniej, już tylko 6,04 zł.
      • yoma Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 21.09.23, 10:08
        Ziew. Jak dojdzie do tego, co "za Tuska", to powiedz.
    • rzewuski1 Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 21.09.23, 09:56
      Wybory a nie cuda
      • no-popis Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 22.09.23, 06:39
        rzewuski1 napisał:

> Wybory a nie cuda
        Wyborcze cuda! Paliwo tanieje, Tusk popiera 500+ a nawet 1000 + .....cuda, cuda, cuda przy tym żłobie jak 2023 lat temu :)
    • privus Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 22.09.23, 20:39
      Są jeszcze lepsze stacje O https://pbs.twimg.com/media/F6mgDG3WoAARJko?format=jpg&name=900x900rlenu
      • tapatik Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 22.09.23, 21:05
        5,99? U mnie też, ale tylko na Orlenie. Ciekawe dlaczego?
        • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 22.09.23, 21:46
          Inni dodają dodatki uszlachetniające.
          • tapatik Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 22.09.23, 21:59
            Trafiłem dziś na informację, że na stacjach Orlenu jest taniej niż w hurcie.
            • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 22.09.23, 22:13
              U nie diesel 1,95€. Obajtek przyjeżdżaj tu!!! :)
    • emeryt-myslacy Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 23.09.23, 14:56
      Dalszy ciąg obniżek, dzisiaj już tylko 6,01 zł. A na dalszej BP tylko 5,95 zł.
      • yoma Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 23.09.23, 15:09
        Co dwa dni tankujesz? To czym ty jeździsz, osą?
        • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 23.09.23, 15:14
          Jadzi tą Osą razem z popytem co Czech. Sprzedają tam benzynę z baku i kupują jajka :)

https://scontent-dus1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/380277332_24065158609764817_9198265969072432588_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=4c1e7d&_nc_ohc=wBC197WxngIAX-gfHfp&_nc_ht=scontent-dus1-1.xx&oh=00_AfBjyMehXIYSPUd0VfyUs8-5ojvDNiB5JFs1-teVNXBMgQ&oe=651487FF
          • yoma Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 23.09.23, 15:41
            Pies! Wyłącz to podpowiadadło 😂
            • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 23.09.23, 15:47
              :)

Jadzia nie zmieściła się na zdjęciu.
              • yoma Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 23.09.23, 15:58
                Uważaj na siebie, zaczynasz pisać jak osioł 🤣
                • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 23.09.23, 16:07
        • emeryt-myslacy Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 23.09.23, 15:21
          Mam kilka samochodów.
          • yoma Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 23.09.23, 15:40
            Rozumiem, dobierasz sobie pod kolor skarpetek.
        • tapatik Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 23.09.23, 21:16
          Ja tankuję raz na miesiąc, ale mam blisko domu stację paliw. Ceny widzę ilekroć idę na zakupy do sklepu.
        • privus Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 23.09.23, 23:59
          Pamiętne czasy :)
          Ale benzyna była zdecydowanie tańsza. Czy jest gdzieś jeszcze w Polsce taka stacja benzynowa z tamtych czasów?
          • yoma Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 24.09.23, 09:27
            Benzyna była tańsza, wódka mocniejsza, dziewczyny przystępniejsze... to nie pis, panowie, to pesel 😂😂😂
            • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 25.09.23, 12:39
            • snajper55 Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 28.09.23, 13:42
              yoma napisała:

> Benzyna była tańsza, wódka mocniejsza, dziewczyny przystępniejsze... to nie pis
              > , panowie, to pesel 😂😂😂

Pamiętam, pamiętam. Wódka była zimna a dziewczyny gorące. A teraz, panie, odwrotnie.

S.
    • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 25.09.23, 12:38
      Co tam. Najważniejsza jest propaganda przedwyborcza.

Były szef Lotosu: "Paliwo bardzo szybko znika. Orlen ściąga na siebie kłopoty" next.gazeta.pl/next/7,151003,30226400,byly-szef-lotosu-paliwo-bardzo-szybko-znika-orlen-sciaga.html#do_w=52&do_v=993&do_st=RS&do_sid=1444&do_a=1444&s=BoxBizImg2&do_upid=993_ti&do_utid=30226400&do_uvid=1695637298699
      - Przy tak niskich cenach paliw nie ma innego wyjścia, trzeba rezerwami wspomóc bieżącą produkcję paliwa - powiedział Paweł Olechnowicz, były prezes Lotosu w rozmowie z money.pl. W jego ocenie Orlen może ściągnąć na siebie kłopoty, a Unia Europejska może wkrótce uruchomić działania kontrolne.
      • snajper55 Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 28.09.23, 13:35

> Co tam. Najważniejsza jest propaganda przedwyborcza.
        >
        > Były szef Lotosu: "Paliwo bardzo szybko znika. Orlen ściąga na siebie kłopoty" next.gazeta.pl/next/7,151003,30226400,byly-szef-lotosu-paliwo-bardzo-szybko-znika-orlen-sciaga.html#do_w=52&do_v=993&do_st=RS&do_sid=1444&do_a=1444&s=BoxBizImg2&do_upid=993_ti&do_utid=30226400&do_uvid=1695637298699
        > - Przy tak niskich cenach paliw nie ma innego wyjścia, trzeba rezerwami wspo
        > móc
        bieżącą produkcję paliwa - powiedział Paweł Olechnowicz, były prezes Lo
        > tosu w rozmowie z money.pl. W jego ocenie Orlen może ściągnąć na siebie kłopoty
        > , a Unia Europejska może wkrótce uruchomić działania kontrolne.

Działania kontrolne? A kogo to obchodzi??? Przecież to już będzie po wyborach.

S.
    • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 26.09.23, 20:20
      Unia Europejska sprawdzi Polskę pod względem cen paliw

"W ostatnim czasie omawialiśmy sytuację na rynku paliw hurtowych i detalicznych w Polsce. W przypadku naruszeń zasad konkurencji, takich jak sztuczne zaniżanie cen, Komisja może wszcząć postępowanie prawne i nałożyć kary na przedsiębiorstwa lub państwa członkowskie, które łamią przepisy".
      • pozytonium Niech sprawdzą Maltę :) 26.09.23, 20:31

> Unia Europejska sprawdzi Polskę pod względem cen paliw

Niech sprawdzą Maltę :)
        Zysk Orlenu to 15% (wyliczając w VAT i akcyzę).
        • pies.na.czarnych Re: Niech sprawdzą Maltę :) 26.09.23, 20:35
          Nie ma dwóch zdań! Będziecie siedzieć.
          • pozytonium Re: Niech sprawdzą Maltę :) 26.09.23, 20:42

> Nie ma dwóch zdań! Będziecie siedzieć.

Paliwo jest jeszcze tańsze na Malcie.
            Na 1 cysternie TIR masz przy obecnych cenach ca. 30 000 zł.
            Tylko na samym paliwie.
    • privus Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 26.09.23, 20:42
      Jest to jedna z kłód dla KO na wypadek przegranych wyborów. Coraz wyraźnie widać niepewność i zagubienie na twarzach działaczy PiS maskowane bezsensownym krzykiem i słowotokiem.
      • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 26.09.23, 21:34
        > Coraz wyraźnie widać niepewność i zagubienie

Wychodzi z nich agresja, jak u zwierząt zapędzonych w kozi róg.
        • privus Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 26.09.23, 22:01
          Miano watahy uzyskali już dosyć dawno. Reakcja jest więc stosowna.
      • snajper55 Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 28.09.23, 13:37
        privus napisał:

> Jest to jedna z kłód dla KO na wypadek przegranych wyborów. Coraz wyraźnie wida
        > ć niepewność i zagubienie na twarzach działaczy PiS maskowane bezsensownym krzy
        > kiem i słowotokiem.

Kierownictwo PiS udaje, bo wie że wygrają. W końcu to oni liczą głosy.

S.
    • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 27.09.23, 10:35
      Czesi wszystko wykupili i PO paliwie.:)
      Pisi na razie proszą, a Sasin w międzyczasie już drukuje kartki.
      next.gazeta.pl/inwestycje/7,187021,30233882,zabraknie-paliwa-na-stajach-orlen-zabral-glos-nie-kupujcie.html#s=BoxOpImg11

https://brzesko.ws/_brzesko/documents/historia/images/tg_Kartki_2.jpg
    • emeryt-myslacy Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 28.09.23, 12:11
      A dzisiaj już tylko 5,95 zł.
      • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 28.09.23, 12:18
        Nie spiesz się z tankowaniem.15 października będzie promocja+. Przy każdym tankowaniu od 50 l dostaniesz 50 litrów gratis.
        • yoma Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 28.09.23, 12:25
          Ale tylko do 21 😎
          • pies.na.czarnych Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 28.09.23, 12:26
    • pozytonium W Arabii litr ON kosztuje 0.88 zł 28.09.23, 12:33
      emeryt-myslacy napisał:

A ty się martwisz :)
    • pozytonium Paliwo po 5.88 zł 28.09.23, 21:45
      emeryt-myslacy napisał:

Dlaczego na skutek zmowy cenowej w zachodniej UE jest po 2€?
      Zmowa cenowa?
    • emeryt-myslacy Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 30.09.23, 08:37
      Ooooo!!!!! Dzisiaj już drożeje, jest po 5,97 zł. Chyba kaczyńskiemu zabrakło benzyny.
      • pozytonium Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 30.09.23, 23:46
        emeryt-myslacy napisał:

> Ooooo!!!!! Dzisiaj już drożeje, jest po 5,97 zł. Chyba kaczyńskiemu zabrakło be
        > nzyny.

A ty cały czas tankujesz?
    • tapatik Re: Cuda na mojej stacji benzynowej. Cena benzyny 30.09.23, 23:32
      Zaczynają się problemy z dostępnością paliwa na stacjach, szczególnie Orlenu.
      Co więcej zamiast napisać, że brakuje paliwa, to pracownicy mają obowiązek pisać, że jest awaria dystrybutora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka