Dodaj do ulubionych

Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzrośnie

09.09.23, 13:57
kwota wolna od podatku, a to oznacza 3000 zł rocznie więcej dla emerytów.
Obserwuj wątek
    • oszol-lom-z-rm Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 14:03
      Baju baju. Obietnice są tylko dla tych którzy w nie wierzą - Radosław Sikorski w rozmowie. V. Rostowskim w restauracji Sowa i przyjaciele
      • m.c.hrabia Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 14:05
        Baju baju. Obietnice są tylko dla tych którzy w nie wierzą

3 000 000 mieszkań
        • szwampuch58 Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 14:21
          Milion elektrykow
      • pies.na.czarnych Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 14:29
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Baju baju. Obietnice są tylko dla tych którzy w nie wierzą - Radosław Sikorski
        > w rozmowie. V. Rostowskim w restauracji Sowa i przyjaciele

Program PiS na wybory 2023 - lista nowych postulatów

.cyfryzacja ma ogarnąć całą Polskę - jak zapowiedział Kaczyński, "po 8 latach Polska ma być krajem scyfryzowanym, z jednym zastrzeżeniem: będziemy bronić gotówki jak niepodległości!";

profilaktyka dla zdrowia Polaków
        likwidacja patodeweloperki - wszystkiego, co jest w tej sferze patologią i co kosztuje Polskę przeszło 84 mld zł rocznie;

postawić na podaż, a nie na popyt;
        transformacja energetyczna z zachowaniem węgla jako "podstawy bezpieczeństwa" - ale przy jednoczesnym inwestowaniu w energię atomową i różne rodzaje zielonej energii;

zapobieganie suszy i pustynnieniu, na które PiS chce wydać "dziesiątki miliardów złotych";

emerytury stażowe: 38 lat stażu dla kobiet i 43 lata stażu dla mężczyzn

Przemówienie lidera PiS zostało zakończone okrzykami "Zwyciężymy!".

"Nie wszyscy dotrwali do końca mozolnego przemówienia Jarosława Kaczyńskiego:). Niektórzy wychodzili w trakcie, są puste miejsca. W hali w Końskich jest upiornie duszno, a wiatraki są tylko z przodu" - napisała Agata Szczęśniak z OKO.press, która była obecna na konwencji w Końskich.
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,143907,30172336,program-pis-mial-byc-worek-obietnic-a-byly-te-same-postulaty.html#s=BoxMMtImg2
    • pies.na.czarnych Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 14:38
      https://scontent-cdg4-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/375467445_1036465227550659_8517871973251212217_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=5614bc&_nc_ohc=XQAoNW_-BBcAX8ez9f0&_nc_ht=scontent-cdg4-2.xx&oh=00_AfDt2FxTYqT7w-xwb7HlNqJjMm6ewV3z4X2FpELSIVWYcA&oe=6501593E
    • snajper55 Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 14:47
      emeryt-myslacy napisał:

> kwota wolna od podatku, a to oznacza 3000 zł rocznie więcej dla emerytów.

Przecież PiS zlikwidowal kwotę wolna od podatku. Już od pierwszej zarobionej złotówki oddajesz państwu 9%.

S.
      • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 20:50
        snajper55 napisał:

> Przecież PiS zlikwidowal kwotę wolna od podatku. Już od pierwszej zarobionej zł
        > otówki oddajesz państwu 9%.

Przechodzisz samego siebie. Dotąd gadałeś nie na temat, ale przynajmniej nie bredziłeś. PiS zwolnił z podatku emerytury do 2500 zł.

> S.

Oh yes!
    • oszol-lom-z-rm Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 14:50
      Dla ubekow owszem kase Tusk znajdzie
      • taniarada Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 14:58
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Dla ubekow owszem kase Tusk znajdzie
        Ty to wszędzie widzisz co chcesz widzieć .Dorośnij chłopie .
        • emeryt-myslacy Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 15:41
          W jednym wątku można używać tylko jednego nicka.
      • dunajec1 Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 19:33
        Np. dla Piotrowicza .
    • taniarada Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 14:56
      Haha .Daje nadzieję zejście .Znasz to emeryt - Emeryci popierając Polskę czynem - umierając przed terminem 🤣
    • ireneo Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 17:57
      Akurat to właśnie skończy łaskawe obdarowywanie emerytów przez kurdupla ich pieniędzmi. Przy czym bezczelnie domagał się owacyjnych podziękowań. Oferma sama powinna podczas każdej agitki składać podziękowsmania za to, że spoleczenstwo składa się na jego nieróbstwo, podobnie jak na tęgie dostojności.
      Przykładowo takie 3000 to więvej niż 13 i 14 łącznie i bez manipulowania ciemnym ludem - patrzcie, prawactwo wam dało!
      A skąd te niedorozwoje wzięło by dać?
      Wydać się może nieprawdopodobnym, ale i tu są takie dzwony, które tak właśnue zostały zmanipulowane przez te rządowe szczekaczki
      !
    • oszol-lom-z-rm Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 18:30
      Emerytów ? Chyba tylko tych co w UB i SB pracowali
      • emeryt-myslacy Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 18:34
        Pomyśl choć przez chwilę. Ci co pracowali w UB i SB mają emerytury 1600 zł brutto. To co im da podniesienie kwoty wolnej od podatku z 2500 do 5000 zł.
        • emeryt-myslacy Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 18:47
          A no tak, myślenie to nie jest to czym zajmują się kościelni. Oni mają wiarę.
          • snajper55 Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 16:01
            emeryt-myslacy napisał:

> A no tak, myślenie to nie jest to czym zajmują się kościelni. Oni mają wiarę.

Wiarę i nienawiść.

S.
    • pozytonium Kwota wolna od podatku bez Donalda to 30000 zł. 09.09.23, 18:49
      emeryt-myslacy napisał:

• emeryt-myslacy Re: Kwota wolna od podatku bez Donalda to 30000 z 09.09.23, 18:52
        Aleś ty pijany, że tak bredzisz.
        • pozytonium Re: Kwota wolna od podatku bez Donalda to 30000 z 09.09.23, 18:58
          emeryt-myslacy napisał:

> Aleś ty pijany, że tak bredzisz.

Obecnie kwota wolna od podatku to 30 000 zł.
          Donald wystartował z 5000 zł :)
          • emeryt-myslacy Re: Kwota wolna od podatku bez Donalda to 30000 z 09.09.23, 19:00
            Jesteś tak pijany, że nie odróżniasz roku od jednego miesiąca.
            • pozytonium Re: Kwota wolna od podatku bez Donalda to 30000 z 09.09.23, 19:10
              emeryt-myslacy napisał:

> Jesteś tak pijany, że nie odróżniasz roku od jednego miesiąca.

Gdzie jest napisane o miesiącu? I dlaczego nawet gdyby to była prawda to:
              1. Dlaczego inni mają być poszkodowani?
              2. Dlaczego PO nie zrealizowała swego postulatu przez 8 lat rządów? czasu im zabrakło? Dopiero jak się pali pod dupą to działają? Za PO było nie wiele więcej niż 8000 zwolnienia od podatku. Luksus.
              • emeryt-myslacy Re: Kwota wolna od podatku bez Donalda to 30000 z 09.09.23, 19:24
                A dlaczego przez 6 lat rządów pisu było nie więcej niż 8000 zwolnienia od podatku? Luksus.
                A w ogóle to nie dyskutuję z pijakami.
                • oby.watel Re: Kwota wolna od podatku bez Donalda to 30000 z 09.09.23, 20:54
                  emeryt-myslacy napisał:

> A dlaczego przez 6 lat rządów pisu było nie więcej niż 8000 zwolnienia od podat
                  > ku? Luksus.
                  > A w ogóle to nie dyskutuję z pijakami.

No i nie można zapominać, że Tusk zreformował system emerytalny cofając go do umiłowanego przez PiS modelu z czasów PRL-u. Dzięki temu emerytów teraz wreszcie stać na wakacje pod palmami.
              • pies.na.czarnych Re: Kwota wolna od podatku bez Donalda to 30000 z 09.09.23, 19:38
                > Gdzie jest napisane o miesiącu?

Gdzie jest napisane "o" roku?
                • pozytonium Re: Kwota wolna od podatku bez Donalda to 30000 z 09.09.23, 20:23
                  pies.na.czarnych napisała:

> > Gdzie jest napisane o miesiącu?
                  >
                  > Gdzie jest napisane "o" roku?

Ze skarbówką rozliczamy się w okresach rocznych.
    • pies.na.czarnych Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 19:40
      Kulawemu powinno zależeć na losie polskiego emeryta bo niedługo skończy mu się życie za cudze i będzie musiał wiązać koniec z końcem za to co dostanie z ZUS. Zwłaszcza, że jako byłemu pracownikowi SB jego emerytura zostanie zrównana z najniższą krajową.
      • pozytonium Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 20:20

> Kulawemu powinno zależeć na losie polskiego emeryta bo niedługo skończy mu się
        > życie za cudze i będzie musiał wiązać koniec z końcem za to co dostanie z ZUS.
        > Zwłaszcza, że jako byłemu pracownikowi SB jego emerytura zostanie zrównana z na
        > jniższą krajową.

Kwota wolna od podatku powinna być powiązana z najniższą krajową.
    • emeryt-myslacy Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 20:34
      Za Tuska składka zdrowotna była 9 % ale 7,75 % można było odliczyć od podatku, wiec do zapłaty było 1,25 % składki zdrowotnej. Pis podniósł składkę zdrowotną z 1,25% do 9 %. Jednocześnie obniżył podatek z 17 % do 12 %. Czyli policzmy: za Tuska składka zdrowotna i podatek to było 1,25%+17% = 18,25% . A za pisu składka zdrowotna to 9% a podatek 12%, czyli w sumie 21%.
      Czyli 21-18,25=2,75%, o tyle więcej płacimy pisowi.
    • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 20:46
      emeryt-myslacy napisał:

Program PO, ale matematyka pisia. Emeryt, który dostaje 2500 zł emerytury i mniej dostanie figę, a sąsiad z dwa razy wyższą emeryturę dostanie 25 zł miesięcznie więcej. Jesteś wielki, panie Tusk! Biblia też zaleca dodawać tylko bogatym.
      • pozytonium Donald jest oderwany od rzeczywistości 09.09.23, 20:52
        oby.watel napisał:

> emeryt-myslacy napisał:
        >
        > > kwota wolna od podatku, a to oznacza 3000 zł rocznie więcej dla emerytów.
        >
        > Program PO, ale matematyka pisia. Emeryt, który dostaje 2500 zł emerytury i mni
        > ej dostanie figę, a sąsiad z dwa razy wyższą emeryturę dostanie 25 zł miesięczn
        > ie więcej. Jesteś wielki, panie Tusk! Biblia też zaleca dodawać tylko bogatym.

Donald jest oderwany od rzeczywistości
      • pies.na.czarnych Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 21:34
        > Emeryt, który dostaje 2500 zł emerytury i mniej dostanie figę

Trza było się uczyć i pracować, a nie zbijać bąki i teraz wyciągać łapę po jałmużnę. Po drugie nikt nie wchodził w detale i dokładnie nic nikt nie wie. Poza tobą obatelu oczywiście.
        • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 21:40

> > Emeryt, który dostaje 2500 zł emerytury i mniej dostanie figę
          >
          > Trza było się uczyć i pracować, a nie zbijać bąki i teraz wyciągać łapę po jałm
          > użnę. Po drugie nikt nie wchodził w detale i dokładnie nic nikt nie wie. Poza t
          > obą obatelu oczywiście.

Widzę, że masz okres wzmożenia. Szkoda, że nie potrafisz rozmawiać normalnie, bo zwykle mówisz sensownie i często nadajemy na tych samych falach. Nie wiem dlaczego Cię to uwiera i odczuwasz przymus zrobienia z siebie durnia. Wystarczy przejrzeć 100 konkretów, żeby poznać detale.
          • pies.na.czarnych Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 21:45
            > często nadajemy na tych samych falach

Sorry, ale nie mogę nadawać na tych samych falach, na których ty nadajesz razem z pozyto.
            • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 22:31

> Sorry, ale nie mogę nadawać na tych samych falach, na których ty nadajesz razem
              > z pozyto.

Zauważyłem, że nie możesz. I ta niemoc dopada Cię w najmniej spodziewanych momentach. Ja tu, w przeciwieństwie do Ciebie przyszedłem rozmawiać. Z pozyto rozmawiałem, dopóki mógł. Potem dopadło go to samo, co Ciebie. Ale zawsze obaj możecie pogadać ze snajperem. Robicie z siebie porównywalnych durniów.
              • pozytonium Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 22:41
                oby.watel napisał:

> pies.na.czarnych napisała:
                >
                > > Sorry, ale nie mogę nadawać na tych samych falach, na których ty nadajesz
                > razem
                > > z pozyto.
                >
                > Zauważyłem, że nie możesz. I ta niemoc dopada Cię w najmniej spodziewanych mome
                > ntach. Ja tu, w przeciwieństwie do Ciebie przyszedłem rozmawiać. Z pozyto rozma
                > wiałem, dopóki mógł. Potem dopadło go to samo, co Ciebie. Ale zawsze obaj możec
                > ie pogadać ze snajperem. Robicie z siebie porównywalnych durniów.

Większego durnia od Tuska nie ma. Pójdzie sprawdzić, kto podwyższył VAT. Jak na program wyborczy sprawdzanie samego siebie to jest to.

twitter.com/Mir__AS/status/1700457548657119376
                Marek Kopacz. #POLSKA W SERCU🇵🇱🇵🇱💪.🇵🇱🇵🇱👊
                @MarekKopacz10
                ·
                7h
                Podniósł Wat do 23% a teraz idzie się zapytać, kto zrobił. No debil

PS
                Sunia mnie oczernia, że nadaję z tobą, a ty mnie oczerniasz, że nadaję z sunią. Jesteś z partii Donalda?
                • ireneo Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 23:08
                  pozytonium napisał:
                  . Pójdzie sprawdzić, kto podwyższył VAT. Jak na
                  +++++++++
                  Jak kto podwyższył no to nie obniżył, a nie obniżył tow. gejarek. Dlaczego nie obniżył ? Bo taki cały czas jest potrzebny tym niedorozwojom. No, teraz już wiesz kto poniósł wat do 23%. Ponieważ on dochodami z tego watu kupuje poparcie korytowe, a więc dla korzyści i to bardzo znaczne robi jak zlodzieje . I zamiast za Szydłową dziękować mu, jak intonowała: Jarek, Jarek, powinno się krzyczeć - do prokuratora go, pod sąd, jak to robią znawcy tematu z drugiego sortu. I tak mu dopomósz buk
                  Na🤟ałem, 🖐️ 🤟:⁠-⁠)
                • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 23:10
                  pozytonium napisał:

> Większego durnia od Tuska nie ma. Pójdzie sprawdzić, kto podwyższył VAT. Jak na
                  > program wyborczy sprawdzanie samego siebie to jest to.

Są więksi durnie. Tusk pójdzie sprawdzić dlaczego jedni płacą 23% VAT-u, a inni, robiący praktycznie to samo tylko 8%. Przykład: w tym samym sklepie można znaleźć na półkach masę kajmakową (zwaną krówkową) od różnych producentów z różnymi stawkami VAT: 23 proc., 8 proc., 5 proc., a obecnie nawet 0 proc.
                  • pozytonium Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 23:12
                    oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
                    >
                    > > Większego durnia od Tuska nie ma. Pójdzie sprawdzić, kto podwyższył VAT.
                    > Jak na
                    > > program wyborczy sprawdzanie samego siebie to jest to.
                    >
                    > Są więksi durnie. Tusk pójdzie sprawdzić dlaczego jedni płacą 23% VAT-u, a inni
                    > , robiący praktycznie to samo tylko 8%. Przykład: w tym samym sklepie można zna
                    > leźć na półkach masę kajmakową (zwaną krówkową) od różnych producentów z różnym
                    > i stawkami VAT: 23 proc., 8 proc., 5 proc., a obecnie nawet 0 proc.

Nie wiem, nie kupuję słodyczy.
                    • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 09.09.23, 23:46
                      pozytonium napisał:

> Nie wiem, nie kupuję słodyczy.

Z tego, że nie jadasz słodyczy oznacza, że to nie Tusk jest durniem, lecz autor tego głupawego wpisu z filmikiem?
                      • pozytonium Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 01:05
                        oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
                        >
                        > > Nie wiem, nie kupuję słodyczy.
                        >
                        > Z tego, że nie jadasz słodyczy oznacza, że to nie Tusk jest durniem, lecz autor
                        > tego głupawego wpisu z filmikiem?

Nie mi to oceniać, tu jest chyba jeden filmik, w tym wątku.

Osobiście jestem raczej stały i chyba w miarę obiektywny. Jak np. Sutryk zrobi coś dobrze, to potrafię to docenić. Jak źle zganić.
                        Bardziej mi do lewej strony. Zresztą jestem w większości mańkutem. Tnę nożem prawą ręką, piszę obiema, szczoteczka do zębów czy maszynka do golenia (lewa ręka), operowanie garami lewa ręka, obróbka szkieł czy kryształów, by je otworzyć lewa ręka. Kopanie dołków lewa ręka. Operowanie myszą lewa ręką. Choć prawą nie sprawia mi problemu.
                        Chyba bardziej jestem lewakiem. Jeśli coś łapię to w zależności z której strony nadciąga lewa lub prawa. W ping ponga gram przeważnie lewą ręką, w badmintona obiema, ale przeważnie lewą.
                        • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 09:20
                          pozytonium napisał:

> Osobiście jestem raczej stały i chyba w miarę obiektywny. Jak np. Sutryk zrobi
                          > coś dobrze, to potrafię to docenić. Jak źle zganić.

Osobiście jesteś chyba obiektywny, ale masz kłopot samodzielnie ocenić słów Tuska i dajesz wiarę idiocie.
                          • pozytonium Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 11:04
                            oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
                            >
                            > > Osobiście jestem raczej stały i chyba w miarę obiektywny. Jak np. Sutryk
                            > zrobi
                            > > coś dobrze, to potrafię to docenić. Jak źle zganić.
                            >
                            > Osobiście jesteś chyba obiektywny, ale masz kłopot samodzielnie ocenić słów Tus
                            > ka i dajesz wiarę idiocie.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,176610017,176610017,Proste_rozwiazanie_kosztow_budownictwa.html
                            Z tego mogliby skorzystać wszyscy. A nie tylko wybrańcy Donalda.
                            • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 13:45
                              pozytonium napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/w,28,176610017,176610017,Proste_rozwiazanie_kosztow_budownictwa.html
                              > Z tego mogliby skorzystać wszyscy. A nie tylko wybrańcy Donalda.

Po co cytujesz wypowiedź, skoro piszesz zupełnie o czym innym?
                              • pozytonium Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 16:51
                                oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
                                >
                                > > forum.gazeta.pl/forum/w,28,176610017,176610017,Proste_rozwiazanie_kosztow_budownictwa.html
                                > > Z tego mogliby skorzystać wszyscy. A nie tylko wybrańcy Donalda.
                                >
                                > Po co cytujesz wypowiedź, skoro piszesz zupełnie o czym innym?

Nie piszę o czymś innym
                                Mieszkanie byłoby zwolnione od podatku dochodowego (możliwe do odpisania), do kwoty max tego podatku.
                                Rząd nie musiałby odbierać i dawać.
                                Donald chce zaś rozwiązania tylko dla wybranych.
                                • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 17:09
                                  pozytonium napisał:

> Nie piszę o czymś innym
                                  > Mieszkanie byłoby zwolnione od podatku dochodowego (możliwe do odpisania), do k
                                  > woty max tego podatku.
                                  > Rząd nie musiałby odbierać i dawać.
                                  > Donald chce zaś rozwiązania tylko dla wybranych.

A to nie są rozwiązania dla wybranych? Dlaczego tak wszyscy od prawa do lewa uparli się dzielić biedę, rozdawać jałmużnę, zamiast postarać się, by wszystkich było po prostu stać? Lewica chce rozdać rekordowe prawie ćwierć biliona zł. Ma gest. Druga, co jest zaskoczeniem, jest prorynkowa Konfederacja. Ale pomysł jest godny rozważenia. Po co Obajtek ma płacić czynsz, skoro nie musi?
                                  • pozytonium Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 21:16
                                    oby.watel napisał:

> pozytonium napisał:
                                    >
                                    > > Nie piszę o czymś innym
                                    > > Mieszkanie byłoby zwolnione od podatku dochodowego (możliwe do odpisania)
                                    > , do k
                                    > > woty max tego podatku.
                                    > > Rząd nie musiałby odbierać i dawać.
                                    > > Donald chce zaś rozwiązania tylko dla wybranych.
                                    >
                                    > A to nie są rozwiązania dla wybranych? Dlaczego tak wszyscy od prawa do lewa up
                                    > arli się dzielić biedę, rozdawać jałmużnę, zamiast postarać się, by wszystkich
                                    > było po prostu stać? Lewica chce rozdać rekordowe prawie ćwierć biliona zł. Ma
                                    > gest. Druga, co jest zaskoczeniem, jest prorynkowa Konfederacja. Ale pomysł je
                                    > st godny rozważenia. Po co Obajtek ma płacić czynsz, skoro nie musi?

To nie jest rozwiązanie dla wybranych, gdyż nawet najmujący będzie mógł odliczyć sobie od podatku koszty najmu. Każdy, to może uczynić do wysokości wpłaconego podatku. Podatek płaci wynajmujący.
                                    Najmującemu zależy by mieć choćby potwierdzenie przelewów, bo może je sobie odliczyć, jak chce od podatku.
                                    Tu nie potrzeba interwencji państwa. Koszt 1 mieszkania powinien być możliwy do odliczenia od podatku. Dla każdego. Kwota odliczenie powinna mieć jakiś rozsądny pułap, gdy mieszkanie staje się pałacem, to np. po 5000 zł kosztów już bulisz normalnie, według ustalonej taksy.
                                    Limit obecny 30 000 zł uważam za sensowny. Tacy ludzie zwolnieni są arbitralnie z podatku z góry. Zresztą nie mają już czego sobie odliczać. Więcej zarabiający rocznie mogą sobie odliczyć od podatku PIT koszt 1 mieszkania.
                                    Przegięciem Donalda było pozostawienie kwoty wolnej od podatku rzędu ca 8000 zł i niemożliwość odliczania podstawowych potrzeb życiowych do tego. A czymś takim jest mieszkanie.
                                    • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 23:01
                                      pozytonium napisał:

> To nie jest rozwiązanie dla wybranych, gdyż nawet najmujący będzie mógł odliczy
                                      > ć sobie od podatku koszty najmu. Każdy, to może uczynić do wysokości wpłaconego
                                      > podatku. Podatek płaci wynajmujący.
                                      > Najmującemu zależy by mieć choćby potwierdzenie przelewów, bo może je sobie odl
                                      > iczyć, jak chce od podatku.
                                      > Tu nie potrzeba interwencji państwa. Koszt 1 mieszkania powinien być możliwy do
                                      > odliczenia od podatku. Dla każdego. Kwota odliczenie powinna mieć jakiś rozsąd
                                      > ny pułap, gdy mieszkanie staje się pałacem, to np. po 5000 zł kosztów już bulis
                                      > z normalnie, według ustalonej taksy.
                                      > Limit obecny 30 000 zł uważam za sensowny. Tacy ludzie zwolnieni są arbitralnie
                                      > z podatku z góry. Zresztą nie mają już czego sobie odliczać. Więcej zarabiając
                                      > y rocznie mogą sobie odliczyć od podatku PIT koszt 1 mieszkania.
                                      > Przegięciem Donalda było pozostawienie kwoty wolnej od podatku rzędu ca 8000 zł
                                      > i niemożliwość odliczania podstawowych potrzeb życiowych do tego. A czymś taki
                                      > m jest mieszkanie.

A nie prościej po prostu każdemu dopłacać po 1000 miesięcznie? To ledwie 456.000.000.000 zł rocznie przyjmując, że jest 38.000.000 uprawnionych. Tylko dwa razy tyle ile chce rozdać lewica.
                                  • pozytonium Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 21:16
                                    oby.watel napisał:

> A to nie są rozwiązania dla wybranych? Dlaczego tak wszyscy od prawa do lewa up
                                    > arli się dzielić biedę, rozdawać jałmużnę, zamiast postarać się, by wszystkich
                                    > było po prostu stać? Lewica chce rozdać rekordowe prawie ćwierć biliona zł. Ma
                                    > gest. Druga, co jest zaskoczeniem, jest prorynkowa Konfederacja. Ale pomysł je
                                    > st godny rozważenia. Po co Obajtek ma płacić czynsz, skoro nie musi?

To nie jest rozwiązanie dla wybranych, gdyż nawet najmujący będzie mógł odliczyć sobie od podatku koszty najmu. Każdy, to może uczynić do wysokości wpłaconego podatku. Podatek płaci wynajmujący.
                                    Najmującemu zależy by mieć choćby potwierdzenie przelewów, bo może je sobie odliczyć, jak chce od podatku.
                                    Tu nie potrzeba interwencji państwa. Koszt 1 mieszkania powinien być możliwy do odliczenia od podatku. Dla każdego. Kwota odliczenie powinna mieć jakiś rozsądny pułap, gdy mieszkanie staje się pałacem, to np. po 5000 zł kosztów już bulisz normalnie, według ustalonej taksy.
                                    Limit obecny 30 000 zł uważam za sensowny. Tacy ludzie zwolnieni są arbitralnie z podatku z góry. Zresztą nie mają już czego sobie odliczać. Więcej zarabiający rocznie mogą sobie odliczyć od podatku PIT koszt 1 mieszkania.
                                    Przegięciem Donalda było pozostawienie kwoty wolnej od podatku rzędu ca 8000 zł i niemożliwość odliczania podstawowych potrzeb życiowych do tego. A czymś takim jest mieszkanie.
      • emeryt-myslacy Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 04:38
        Obytel bredzisz. Średnia emerytura od marca przyszłego roku wyniesie ponad 4000 zł. A to oznacza, że średnio każdy emeryt dostanie 2260 zł rocznie do kieszeni więcej.
        • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 09:34
          emeryt-myslacy napisał:

> Obytel bredzisz. Średnia emerytura od marca przyszłego roku wyniesie ponad 4000
          > zł. A to oznacza, że średnio każdy emeryt dostanie 2260 zł rocznie do kieszeni
          > więcej.

Emeryt-mylacy, więc bredzę powiadasz? I potwierdzasz to, co napisałem? Szacun. Problem w tym, że nie pisałem ile nóg ma spacerujący ze swoim psem. Pisałem że pobierający niskie świadczenie nic nie dostanie, a bogatszy dostanie, co właśnie łaskawie potwierdziłeś. Tym samym zwiększy się rozziew między biednymi i bogatymi.
          • pozytonium AmenT jak mawia Duce. 10.09.23, 10:40
            oby.watel napisał:

>
            > > Obytel bredzisz. Średnia emerytura od marca przyszłego roku wyniesie pona
            > d 4000
            > > zł. A to oznacza, że średnio każdy emeryt dostanie 2260 zł rocznie do ki
            > eszeni
            > > więcej.
            >
            > Emeryt-mylacy, więc bredzę powiadasz? I potwierdzasz to, co napisałem? Szacun.
            > Problem w tym, że nie pisałem ile nóg ma spacerujący ze swoim psem. Pisałem że
            > pobierający niskie świadczenie nic nie dostanie, a bogatszy dostanie, co właśn
            > ie łaskawie potwierdziłeś. Tym samym zwiększy się rozziew między biednymi i bog
            > atymi.
            >
      • ireneo Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 05:30
        oby.watel napisał:

>
        >
        > Program PO, ale matematyka pisia. Emeryt, który dostaje 2500 zł emerytury i mni
        > ej dostanie figę, a sąsiad z dwa razy wyższą emeryturę dostanie 25 zł miesięczn
        > ie więcej. Jesteś wielki, panie Tusk! Biblia też zaleca dodawać tylko bogatym.
        ++++++
        Tu nie ma dodawania a postawienie granicy odbierania. Przy tej pisinflacji te pięć to akurat tyle co za PO trzy. Zapomniało ci się, ze ten który ma wyzszą emeryturę przez lata miał odbieraną wyższą składkę na nią. Bywalo, że ktoś robił nadwyzki (np. pół etatu dodatkowo) więc słusznie jest bogatszy od tego co - czy się stoi czy się leży....
        • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 09:39
          ireneo napisał:

> Tu nie ma dodawania a postawienie granicy odbierania. Przy tej pisinflacji te p
          > ięć to akurat tyle co za PO trzy. Zapomniało ci się, ze ten który ma wyzszą eme
          > ryturę przez lata miał odbieraną wyższą składkę na nią. Bywalo, że ktoś robił n
          > adwyzki (np. pół etatu dodatkowo) więc słusznie jest bogatszy od tego co - czy
          > się stoi czy się leży....

I dlatego tylko bogatsi powinni dostawać podwyżki?
          • pozytonium Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 10:57
            oby.watel napisał:

> ireneo napisał:
            >
            > > Tu nie ma dodawania a postawienie granicy odbierania. Przy tej pisinflacj
            > i te p
            > > ięć to akurat tyle co za PO trzy. Zapomniało ci się, ze ten który ma wyzs
            > zą eme
            > > ryturę przez lata miał odbieraną wyższą składkę na nią. Bywalo, że ktoś r
            > obił n
            > > adwyzki (np. pół etatu dodatkowo) więc słusznie jest bogatszy od tego co
            > - czy
            > > się stoi czy się leży....
            >
            > I dlatego tylko bogatsi powinni dostawać podwyżki?

W innym wątku pisałem o zwolnieniu z podatków od kosztów, które wydawane są na cele egzystencjonalne. Np. czynszu i kredytu mieszkaniowego. Takie rozwiązanie pozwoliłoby "uszczęśliwić" wszystkich. Do wartości zapłaconego podatku. Postulowałem też limit. To mają być niezbędne koszty, a nie odliczanie sobie odliczenie sobie od podatku, kosztów utrzymania pałacu. Dajmy na to z kredytem do 4-5 tysięcy.
            Tu działam na swoją niekorzyść, bo zarabiam o wiele więcej niż 60 000 zł. Ale jestem solidarny.
            Słusznie zauważyłeś, że bogatszy dostanie więcej, a biedniejszy nic.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,176610017,176610017,Proste_rozwiazanie_kosztow_budownictwa.html
          • pies.na.czarnych Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 11:58

O czym ty pierdolisz? Nie znasz, czy udajesz, że nie znasz polskiego systemu podatkowego?
            W tej chwili osoby o wyższych świadczeniach płacą podatek, ale tylko od kwoty, która przekracza 2,5 tys. zł. Jeżeli wprowadza 5000 zł to będą płacić podatek również tylko od nadwyżki.
            • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 13:51

> O czym ty pierdolisz? Nie znasz, czy udajesz, że nie znasz polskiego systemu po
              > datkowego?

Sugerowanie czegoś nie sprawi, że to co sugerujesz ma cień sensu. Za to dowodzi, że kompletnie nie rozumiesz co czytasz. Zafiksowałeś się na polemice i postradałeś rozum. Właśnie o tym pierdolę — tylko bogatsi dostaną podwyżkę.

> W tej chwili osoby o wyższych świadczeniach płacą podatek, ale tylko od kwoty,
              > która przekracza 2,5 tys. zł. Jeżeli wprowadza 5000 zł to będą płacić podatek r
              > ównież tylko od nadwyżki.

Mistrzostwo świata — zapytać "O czym ty pierdolisz?", po czym pierdolić dokładnie to samo.
              • pies.na.czarnych Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 17:25
                Ja doskonale rozumiem co czytam i co sam napisałem. Nie mogę natomiast zrozumieć dlaczego ty, pozyt i jeszcze kilku innych próbujecie nam wmówić, ze czarne jest białe.
                • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 19:33

> Ja doskonale rozumiem co czytam i co sam napisałem. Nie mogę natomiast zrozumie
                  > ć dlaczego ty, pozyt i jeszcze kilku innych próbujecie nam wmówić, ze czarne je
                  > st białe.

Doprawdy? Napisałem
                  > Emeryt, który dostaje 2500 zł emerytury i mniej dostanie figę, a sąsiad z dwa
                  > razy wyższą emeryturę dostanie 25 zł miesięcznie więcej. Jesteś wielki, panie
                  > Tusk! Biblia też zaleca dodawać tylko bogatym.

Na co Ty zaprzeczyłeś, wspomniałeś coś z właściwą sobie kulturą i taktem o pierdoleniu, po czym wyjaśniłeś:
                  > W tej chwili osoby o wyższych świadczeniach płacą podatek, ale tylko od kwoty,
                  > która przekracza 2,5 tys. zł. Jeżeli wprowadza 5000 zł to będą płacić podatek r
                  > ównież tylko od nadwyżki.

Na pewno rozumiesz co czytasz? Bo że nie potrafisz rozmawiać nie obrzucając rozmówców inwektywami to Twoja norma.
                  • pies.na.czarnych Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 09:29
                    > nie potrafisz rozmawiać nie obrzucając rozmówców inwektywami

Nie używaj słów, których znaczenia nie znasz.
                    • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 09:52

> Nie używaj słów, których znaczenia nie znasz.

I dlatego tylko bogatsi powinni dostawać podwyżki?
                      • pies.na.czarnych Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 10:31
                        oby.watel napisał:

>
                        > > Nie używaj słów, których znaczenia nie znasz.
                        >
                        >

Czas dostawania czegokolwiek już niedługo minie bezpowrotnie. Poza tym, powiedz mi o jakich podwyżkach ty bredzisz już drugi dzień.

BTW. Znaczenie słowa "inwektywa" już sobie przyswoiłeś?
                        • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 10:37

> Czas dostawania czegokolwiek już niedługo minie bezpowrotnie. Poza tym, powiedz
                          > mi o jakich podwyżkach ty bredzisz już drugi dzień.

Dziękuję za przyznanie, że nie rozumiesz co czytasz. Trochę trwało, ale się udało. Nie mam więcej nic do dodania.
                          • pies.na.czarnych Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 10:43
                            Dziwne. Ja wszędzie czytam o podwyższeniu sumy zwolnionej od podatku. Nigdzie nie znalazłem informacji o dawaniu podwyżek. Nie, sorry! Snajper pisze coś o nowych podarunkach jakie szykuje PiS.
                            forum.gazeta.pl/forum/w,28,176641268,176641268,Bedziemy_bogaci_.html
                            • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 11:11

> Dziwne. Ja wszędzie czytam o podwyższeniu sumy zwolnionej od podatku. Nigdzie n
                              > ie znalazłem informacji o dawaniu podwyżek. Nie, sorry! Snajper pisze coś o now
                              > ych podarunkach jakie szykuje PiS.

Poproś kogoś, kto rozumie język polski, żeby wytłumaczył Ci o co chodzi na przykład tu:

Emeryt, który dostaje 2500 zł emerytury i mniej dostanie figę, a sąsiad z dwa razy wyższą emeryturę dostanie 25 zł miesięcznie więcej. Biblia też zaleca dodawać tylko bogatym.
                              • pies.na.czarnych Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 11:16
                                To jest twoja interpretacja ciulu pisowski. Teraz możesz napisać, że używam inwektyw w stosunku do ciebie.
                              • ireneo Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 11:52
                                oby.watel napisał:

> pies.na.czarnych napisał:
                                >
                                > > Dziwne. Ja wszędzie czytam o podwyższeniu sumy zwolnionej od podatku. Nig
                                > dzie n
                                > > ie znalazłem informacji o dawaniu podwyżek. Nie, sorry! Snajper pisze coś
                                > o now
                                > > ych podarunkach jakie szykuje PiS.
                                >
                                > Poproś kogoś, kto rozumie język polski, żeby wytłumaczył Ci o co chodzi na przy
                                > kład tu:
                                >
                                > Emeryt, który dostaje 2500 zł emerytury i mniej dostanie figę, a sąsiad z dw
                                > a razy wyższą emeryturę dostanie 25 zł miesięcznie więcej. Biblia też zaleca do
                                > dawać tylko bogatym.

++++++++
                                Coś niektórym się popiertego. Rzecz idzie o propozycje podeyższenia kwoty eolnej od podatku z ,30-tu do 60 000.
                                Przy 30 -tu emeryci mający do 2500m/c nie płacili podatku, choć nie całkiem bo te gnojki od kurdupla ustawili niby zdrowotne na 9% więc 2500 X12 - 9% to zostało do zapłacenia gnojkom w picie 2700. gdy już kto zarabiał 3000 to oprócz podatku 9% zabierali mu ok. 730 podatku dochodowego. Jak będzie 60 tys zwolnienia to mu tych 730 nie zabiorą a tylko! ok 3300 w picie, na zdrowie...dojnych oczywista oczywistość. Nie chcą bogatym (3000 jak w przykładzie) dodawać, żeby nie bylo jak z tymi rowerami, a mniej odebrać.
                                • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 13:39
                                  ireneo napisał:

> Coś niektórym się popiertego. Rzecz idzie o propozycje podeyższenia kwoty eolne
                                  > j od podatku z ,30-tu do 60 000.
                                  > Przy 30 -tu emeryci mający do 2500m/c nie płacili podatku, choć nie całkiem bo
                                  > te gnojki od kurdupla ustawili niby zdrowotne na 9% więc 2500 X12 - 9% to zosta
                                  > ło do zapłacenia gnojkom w picie 2700. gdy już kto zarabiał 3000 to oprócz poda
                                  > tku 9% zabierali mu ok. 730 podatku dochodowego. Jak będzie 60 tys zwolnienia t
                                  > o mu tych 730 nie zabiorą a tylko! ok 3300 w picie, na zdrowie...dojnych oczywi
                                  > sta oczywistość. Nie chcą bogatym (3000 jak w przykładzie) dodawać, żeby
                                  > nie bylo jak z tymi rowerami, a mniej odebrać.

Jeśli komuś, kto ma 2500 nie dadzą nic, a ktoś, komuś ma 5000 dadzą (nie zabierając) coś, to nie chcą bogatszym dodawać? Nie chcą ale dodadzą? Cóż. Pies jest nieuleczalnie mądry, ale Ty?

-
                                  • pies.na.czarnych Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 13:48
                                    Nie płacz obatelu. Twój wuc zrekompensuje ci straty.
                                    forum.gazeta.pl/forum/w,28,176643014,176643014,Po_wielokrotnych_wolaniach_obatela_i_pozyto_PiSda.html
                                  • ireneo Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 14:01
                                    oby.watel napisał:

> ireneo napisał:
                                    >
                                    o. Rzecz idzie o propozycje podeyższenia kwoty
                                    > eolne
                                    > > j od podatku z ,30-tu do 60 000.
                                    > > Przy 30 -tu emeryci mający do 2500m/c nie płacili podatku, choć nie całki
                                    > em bo
                                    > > te gnojki od kurdupla ustawili niby zdrowotne na 9% więc 2500 X12 - 9% to
                                    > zosta
                                    > > ło do zapłacenia gnojkom w picie 2700. gdy już kto zarabiał 3000 to opróc
                                    > z poda
                                    > > tku 9% zabierali mu ok. 730 podatku dochodowego. Jak będzie 60 tys zwolni
                                    > enia t
                                    > > o mu tych 730 nie zabiorą a tylko! ok 3300 w picie, na zdrowie...dojnych
                                    > oczywi
                                    > > sta oczywistość. [b]Nie chcą bogat
                                    >
                                    > -
                                    • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 14:38
                                      ireneo napisał:

> > Kto niczego nie rozumie, musi we wszystko wierzyć.
                                      > ++++++++
                                      > Raczej powinieneś w to wszystko co napisalem wierzyć, chyba ze teraz coś z teho
                                      > "niczego" zrozumiesz (unikaj tego terminu nic gdyż oznacza on równoczesnie wsz
                                      > ystko, a to jakoś głupio, prawda?. Wiem, wiem, logika być trudna, zatem uwierz
                                      > i będzie spoko, a też nikt za twoimi plecami znacząco w czółko pukał się nie bę
                                      > dzie, żeś matoł).
                                      > Teraz biedni co nie dostali a bogaci co im Tusk nawalił. Choć nie wiem czy to T
                                      > usk czy lewica podnosi ten wolny próg. Biedni dostali od dojnej drużyny wraz z
                                      > podniesieniem progu do 30 tyś. (dotąd tylko posłowie taki mieli) Teraz nie ma b
                                      > yć jakiegoś nowego podniesienia progu tylko podwojenie danego, z 30 do 60 000.
                                      > To zaskutkuje tym, że to co dostali "biedniejsi dostaną kolejni, wg ciebie boga
                                      > tsi. Ty chciałbyś aby jeszcze raz odjąć "biedniejszym," podatek? A niby jak jeś
                                      > li już 30 tyś. im odebrało. Nie można im pomniejszyć tego czego nie mają. Znajd
                                      > ź mój komentarz w którym policzyłem ile i z czego sternicy pragną z okazji wybo
                                      > rów biednym i bogatym odliczyć. I tak ci dopomóż buk. Na🤟ałem. 🖐️🤟😄.
                                      > (Literówki, jeśli kogo dotknęły to niezamierzone, śpieszno mi).

Jeśli ktoś, kto co miesiąc dostaje 5000 zł, a teraz dostanie 5025 zł, to dostanie więcej? Jeśli ktoś, kto dostawał 2500 dostanie 2500, to kto dostanie podwyżkę? Bogatszy czy biedniejszy?
                                      • ireneo Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 14:45
                                        oby.watel napisał:

> ireneo napisał:
                                        >
                                        > > > Kto niczego nie rozumie, musi we wszystko wierzyć.
                                        > > ++++++++
                                        > > Jeśli ktoś, kto dostawał 2500 dostanie 2500, to kto dostanie podwyżk
                                        > ę? Bogatszy czy biedniejszy?
                                        +++++++
                                        a od kogo dostanie te 25 zeta
                                        • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 15:00
                                          ireneo napisał:

> a od kogo dostanie te 25 zeta

Poczytaj:
                                          > Teraz biedni co nie dostali a bogaci co im Tusk nawalił. Choć nie wiem czy to T
                                          > usk czy lewica podnosi ten wolny próg. Biedni dostali od dojnej drużyny wraz z
                                          > podniesieniem progu do 30 tyś. (dotąd tylko posłowie taki mieli) Teraz nie ma b
                                          > yć jakiegoś nowego podniesienia progu tylko podwojenie danego, z 30 do 60 000.
                                          > To zaskutkuje tym, że to co dostali "biedniejsi dostaną kolejni, wg ciebie boga
                                          > tsi. Ty chciałbyś aby jeszcze raz odjąć "biedniejszym," podatek? A niby jak jeś
                                          > li już 30 tyś. im odebrało. Nie można im pomniejszyć tego czego nie mają. Znajd
                                          > ź mój komentarz w którym policzyłem ile i z czego sternicy pragną z okazji wybo
                                          > rów biednym i bogatym odliczyć. I tak ci dopomóż buk. Na🤟ałem. 🖐️🤟😄.
                                          > (Literówki, jeśli kogo dotknęły to niezamierzone, śpieszno mi).

Z tego bełkotu wynika, że ci, co dostali od PIS-u od Tuska nie dostaną nic. Od Tuska dostaną jeszcze raz ci, którzy już raz dostali od PiS-u. Zupełnie przypadkiem dostaną bogatsi. Teraz wykaż, że dostający 2500 zł emerytury, który po zmianach dostanie 2500 zł, jest bogatszy od dostającego 5000 zł, który dostanie 5025 zł.
                                          • ireneo Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 15:15
                                            oby.watel napisał:

> ireneo napisał:
                                            >
                                            > > a od kogo dostanie te 25 zeta
                                            ++++++++
                                            Powtarzam pytanie, od kogo ma disrać ten ogaty 25 zł., żeby być bogatszym gdy biedny tego nie dostanie. Jak nie wieesz kto wklej cytat ale nie forumowicza
                                            • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 15:40
                                              ireneo napisał:

> Powtarzam pytanie, od kogo ma disrać ten ogaty 25 zł., żeby być bogatszym gdy
                                              > biedny tego nie dostanie. Jak nie wieesz kto wklej cytat ale nie forumowicza

Początek wątku.

kwota wolna od podatku, a to oznacza 3000 zł rocznie więcej dla emerytów.

Odpowiedź:

> Tu nie ma dodawania a postawienie granicy odbierania. Przy tej pisinflacji te pięć
                                              > to akurat tyle co za PO trzy. Zapomniało ci się, ze ten który ma wyzszą emeryturę
                                              > przez lata miał odbieraną wyższą składkę na nią.

Mimo to
                                              > Powtarzam pytanie, od kogo ma disrać ten ogaty 25 zł., żeby być bogatszym gdy
                                              > biedny tego nie dostanie. Jak nie wieesz kto wklej cytat ale nie forumowicza

Powtarzam odpowiedź. Cytat
                                              Obniżymy podatki. Osoby zarabiające do 6000 zł brutto (także na działalności gospodarczej) i pobierające emeryturę do 5000 zł brutto nie będą płaciły podatku dochodowego. Podniesiemy kwotę wolną od podatku – z 30 tys. zł do 60 tys. zł., w przypadku podatników rozliczających się według skali podatkowej, w tym także przedsiębiorców i emerytów.
                                              • ireneo Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 15:55
                                                Trochę mniej mam cierpliwości ale zapytam ponownie, skąd te 25 zł jak w twoim tekście na załączonym skrinie
                                                • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 16:42
                                                  ireneo napisał:

> Trochę mniej mam cierpliwości ale zapytam ponownie, skąd te 25 zł jak w twoim t
                                                  > ekście na załączonym skrinie

Emeryt dostający 2500 zł emerytury nie płaci podatku. Po reformie Tuska emeryt zarabiający 5000 nie będzie płacił podatku. Dostanie więcej o 300 zł. Zaniżyłem znacząco kwotę podwyżki. Jeśli będzie można odliczyć część składki zdrowotnej zyskają także ci, którzy dostają 2500 zł.
          • emeryt-myslacy Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 13:41
            Bogatszych nie wolno karać za ich ciężką pracę i zrównywać ich emerytur z biedakami, którym nie chciało się ciężko pracować.
            • pozytonium Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 16:53
              emeryt-myslacy napisał:

> Bogatszych nie wolno karać za ich ciężką pracę i zrównywać ich emerytur z bieda
              > kami, którym nie chciało się ciężko pracować.

Młody Kulczyk to się napracował :)
              Co on wniósł dla państwa?
              • ireneo Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 10:26
                pozytonium napisał:

>
                > > Bogatszych nie wolno karać za ich ciężką pracę i zrównywać ich emerytur z
                > bieda
                > > kami, którym nie chciało się ciężko pracować.
                >
                > Młody Kulczyk to się napracował :)
                > Co on wniósł dla państwa
                +++++++++
                młody Kulczyk nie potrzebuje państwa, to państwo go potrzebuje. Stary Kulczyk po to robił biznesy żeby młody robić nie musiał. Pożyteczniej niż gówniany gejarek który nawet gówniarza zrobić nie potrafi coby popracował na jego emeryture. Młody aMulczyk jak i stary ma w dudzie gówniane emerytury. Möwi ci to coś?
                Na🤟ałem, 🖐️🤟.

• oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 17:11
              emeryt-myslacy napisał:

> Bogatszych nie wolno karać za ich ciężką pracę i zrównywać ich emerytur z bieda
              > kami, którym nie chciało się ciężko pracować.

Kto mówi o zrównywaniu? Mowa o niepowiększaniu rozziewu między biednymi a bogatymi. Ale co racja, to racja, Glapiński, Szydło, Kaczyński, Kosiniak-Kamysz, Obajtek i inni całe życie ciężko harują więc im się należy jak psu micha.
          • ireneo Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 17:44
            oby.watel napisał:

> ireneo napisał:
            >
            > > Tu nie ma dodawania a postawienie granicy odbierania. Przy tej pisinflacj
            > i te p
            > > ięć to akurat tyle co za PO trzy. Zapomniało ci się, ze ten który ma wyzs
            > zą eme
            > > ryturę przez lata miał odbieraną wyższą składkę na nią. Bywalo, że ktoś r
            > obił n
            > > adwyzki (np. pół etatu dodatkowo) więc słusznie jest bogatszy od tego co
            > - czy
            > > się stoi czy się leży....
            >
            >
            ++++++++++++
            Jeszcze raz, to nie podwyżka a zredukowanie wielkości daniny dla dojnej dtużyny. Spowodowany przez nią kryzys finansowy dla poprawienia kondycji budżetu zaskutkował olbrzymim spadkiem wartości pieniądza od 30 do 50%. Biedniejsi przecież nie są wyłączeni z ulgi podatklwej. Dojna drużyna zadbała zresztą, aby tę ulgę oddał w postaci nowego 9% podatku. W efekcie mimo ulgi powodującej brak podatku to liczni emeryci płacą teraz więcej. Jeśli gość 8 lat temu kupował za 5 tyś. a teraz to samo za 3,5 tyś. to jest bogaty? Był w miarę majętny czemu poświęcił łepetynę albo grabie, by wskutek rzadów dyletantów być tak biedny jak wikary z Pcimia. Akurat ten z tego kontent bo przecież do końca życia będzie tak miał trzymając grabie pod dudą. W służbie ducha świętego, gdy cywil służąc ludziom.
            • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 19:39
              ireneo napisał:

> Jeszcze raz, to nie podwyżka a zredukowanie wielkości daniny dla dojnej dtużyny
              > . Spowodowany przez nią kryzys finansowy dla poprawienia kondycji budżetu zasku
              > tkował olbrzymim spadkiem wartości pieniądza od 30 do 50%. Biedniejsi przecież
              > nie są wyłączeni z ulgi podatklwej. Dojna drużyna zadbała zresztą, aby tę ulgę
              > oddał w postaci nowego 9% podatku. W efekcie mimo ulgi powodującej brak podatku
              > to liczni emeryci płacą teraz więcej. Jeśli gość 8 lat temu kupował za 5 tyś.
              > a teraz to samo za 3,5 tyś. to jest bogaty? Był w miarę majętny czemu poświęcił
              > łepetynę albo grabie, by wskutek rzadów dyletantów być tak biedny jak wikary z
              > Pcimia. Akurat ten z tego kontent bo przecież do końca życia będzie tak miał t
              > rzymając grabie pod dudą. W służbie ducha świętego, gdy cywil służąc ludziom.

Tyle paplania w odpowiedzi na proste pytanie czy tylko bogatsi powinni dostawać podwyżki? Naprawdę wierzysz, że Tusk zredukuje wielkość daniny dla dojnej drużyny? Jeśli Tusk jest taki hojny dla bogatych to może i nad biednymi sie pochyli i wróci do stawki 22% VAT, którą "na chwilę" podniósł?
              • ireneo Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 19:51
                oby.watel napisał:

> i wróci do stawki 22% VAT, którą "na chwilę" podniósł?
                >++++++
                Nie na chwilę a prognozowany czas kryzysu. Miał być zniesiony z 2O14 r. potem tow. Duda gorąco obkecał że wróci niższy bo sytuacja finansów uległa poprawie.
                "Beata Szydło jeszcze w 2015 roku na konwencji wyborczej obiecywała powrót do stawek 22 i 8 proc., ale ostatecznie jej rząd znów przedłużył obowiązywanie wyższego podatku do końca 2018 roku."
                Obiecała i sie dostała do koryta, a wat dalej Tow. propagandysta wrzeszczał jakie to super finanse, tow. Glapinski obiecał rozdawać Europie pieniądze ale dla obniżki watu to pinindzy ni ma i nie bedzie. Jak nie wierzysz PO to lewicowe też mają to w programie. Dojnym absolutnie nie wierz bo zadnych obietnic nie wypełnili przez całe osiem lat. Nawet miliardów z U E nie chcą bo im starcza jak gadał Suski.
                • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 10.09.23, 19:58
                  ireneo napisał:

> Nie na chwilę a prognozowany czas kryzysu. Miał być zniesiony z 2O14 r. potem t
                  > ow. Duda gorąco obkecał że wróci niższy bo sytuacja finansów uległa poprawie.
                  > "Beata Szydło jeszcze w 2015 roku na konwencji wyborczej obiecywała powrót do s
                  > tawek 22 i 8 proc., ale ostatecznie jej rząd znów przedłużył obowiązywanie wyżs
                  > zego podatku do końca 2018 roku."
                  > Obiecała i sie dostała do koryta, a wat dalej Tow. propagandysta wrzeszczał jak
                  > ie to super finanse, tow. Glapinski obiecał rozdawać Europie pieniądze ale dla
                  > obniżki watu to pinindzy ni ma i nie bedzie. Jak nie wierzysz PO to lewicowe te
                  > ż mają to w programie. Dojnym absolutnie nie wierz bo zadnych obietnic nie wype
                  > łnili przez całe osiem lat. Nawet miliardów z U E nie chcą bo im starcza jak ga
                  > dał Suski.

Obniżenie VAT-u ulży wszystkim. Podniesienie progu tylko bogatszym. Wydaje mi się, że dla emeryta dostającego 2500 zł 25 zł więcej to sporo, a emeryt z emeryturą dwa razy wyższą jakoś sobie bez tych pieniędzy poradzi. Ale może się mylę. Może Tusk ma rację i odtworzenie znanego z czasów PRL-u "starego portfela" jest zasadne. Co do obietnic, to mam taki sam stosunek do obietnic PiS-u jak i PO. Nie obchodzi mnie kto rządzi, byle rządził dobrze. Dlatego PiS należy bezwzględnie osunąć od władzy.
              • pies.na.czarnych Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 09:31
                > Tyle paplania w odpowiedzi na proste pytanie czy tylko bogatsi powinni dostawać podwyżki?

Era dawania minie razem z PiSem.
                • pozytonium Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 09:44

> > Tyle paplania w odpowiedzi na proste pytanie czy tylko bogatsi powinni [b
                  > ]dostawać[/b] podwyżki?
                  >
                  > Era dawania minie razem z PiSem.

twitter.com/i/status/1700614498858504270
                  • pies.na.czarnych Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 10:47
                    Podwyższenie kwoty wolnej od podatku nazywasz podwyżką? Kto cię uczył ekonomii? O znajomość znaczenia polskich słów wolę cię nie pytać:)
                    • pozytonium Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 12:05

> Podwyższenie kwoty wolnej od podatku nazywasz podwyżką?
                      • ireneo Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 12:28
                        pozytonium napisał:

> pies.na.czarnych napisał:
                        >
                        > > Podwyższenie kwoty wolnej od podatku nazywasz podwyżką?

+++++++++++
                        To polemiczne od pies na czarnych:
                        "Poza tym, powiedz mi o jakich podwyżkach ty bredzisz już drugi dzień."
                        Z tego wynika, ze dziwi się bredniom interlokutora który faktycznie nadaje o jakichś podwyżkach. To przypomina bełkot tow. Mateusza M., który po korekcie błędu wskutek którego musieli pooddawać ludziom niedłusznie pobrane zaliczki tak zagrzmiał.
                        Kto by nie chciał dostać po kilka tysięcy, tak my na początku roku kilku tysiącom wypłacimy nawet po pięć tysięcy!!!
                        Czy ten to też nie idiota?
                        • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 13:48
                          ireneo napisał:

> To polemiczne od pies na czarnych:
                          > "Poza tym, powiedz mi o jakich podwyżkach ty bredzisz już drugi dzień."
                          > Z tego wynika, ze dziwi się bredniom interlokutora który faktycznie nadaje o ja
                          > kichś podwyżkach. To przypomina bełkot tow. Mateusza M., który po korekcie błęd
                          > u wskutek którego musieli pooddawać ludziom niedłusznie pobrane zaliczki tak za
                          > grzmiał.
                          > Kto by nie chciał dostać po kilka tysięcy, tak my na początku roku kilku tys
                          > iącom wypłacimy nawet po pięć tysięcy!!!
                          >
                          Czy ten to też nie idiota?

Nie mam zamiaru dyskutować z geniuszami, gdzie mnie do nich. Chciałbym jednak żeby mi któryś, albo obaj wyjaśnili. Jeśli ktoś, kto co miesiąc dostaje 5000 zł, a teraz dostanie 5025 zł, to dostanie więcej? Dostanie podwyżkę? Mam nadzieję, że to nie przekroczy waszych możliwości jak połączycie siły, bo co jedna głowa, to nie dwa półgłówki.
                      • pies.na.czarnych Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 12:40
                        pozytonium napisał:

>
                        > > Podwyższenie kwoty wolnej od podatku nazywasz podwyżką?
                        >
                        >
                        >
                        >

Pozytku mój drogi. Zwiększenie kwoty wolnej od podatku powoduje, że zostaje ci więcej w kieszeni (czytaj: rząd mniej cię łupi), ale nadal nie jest to podwyżką twoich zarobków.
                        • pozytonium Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 16:06

> pozytonium napisał:
                          >
                          > > pies.na.czarnych napisała:
                          > >
                          > > > Podwyższenie kwoty wolnej od podatku nazywasz podwyżką?
                          > >
                          > >
                          > >
                          > >
                          >
                          > Pozytku mój drogi. Zwiększenie kwoty wolnej od podatku powoduje, że zostaje ci
                          > więcej w kieszeni (czytaj: rząd mniej cię łupi), ale nadal nie jest to p
                          > odwyżką twoich zarobków.

W Polskiej gospodarce chodzi o to, by wyrwać sporą grupę Polaków z nędzy, a nie, by Donald zarabiał więcej.
                          Dlatego balansując 30 - 60 tys. zaproponowałem kwotę minimalną x 12.

Kot prezesa kontra pies :)
                          twitter.com/i/status/1701115847773725110
                          • pies.na.czarnych Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 16:29
                            > W Polskiej gospodarce chodzi o to

O co chodzi w gospodarce pisiego państwa to nawet chuj jedyny nie wie :)
                            • emeryt-myslacy Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 20:45
                              Chodzi o to aby jak najwięcej się nachapać w Spolkach Skarbu Państwa.
    • no-popis Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 18:54
      emeryt-myslacy napisał:

No reweeelacja !
      Dobry Pan z tego pana Tuska :)))))))))))
      • ireneo Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 11.09.23, 19:26
        no-popis napisała:

>
        > >60 000 kwota wolna od podatku, a to oznacza 3000 zł rocznie więcej dla emerytów.
        > No reweeelacja !
        > Dobry Pan z tego pana Tuska :)))))))))))
        +++++
        Kurdupel sie wścieka bo dotąd on był dobry pan a tu jeden ruch i więcej niż 13 i 15. Skusi się na 15 i 16? Co mu tam, przecież i tak z zarobionych przez emerytów
    • no-popis a czy wiesz (o!) Myślący ..... 15.09.23, 06:05
      emeryt-myslacy napisał:

Czy wiesz, że podniesienie kwoty zwolnienia z PiT, postulowane przez PO, pozbawia samorządy (gminy!) znacznych wpływów z tego podatku bo około 1/3 wpływów z PiT wpływa do budżetów gminnych?
      "Konkrety" PO są adresowane do (o!) Myślących bo np konkret, że podatek przedsiębiorcy będą płacić dopiero jak wpłyną środki tzn jak faktura będzie zapłacona jest już spełniony :) bo nazywa się do wariant fiskalny, który przedsiębiorca może zadeklarować wq urzędzie skarbowym.
      • ireneo Re: a czy wiesz (o!) Myślący ..... 15.09.23, 07:21
        no-popis napisała:

>
        > Czy wiesz, że podniesienie kwoty zwolnienia z PiT, postulowane przez PO, pozbaw
        > ia samorządy (gminy!) znacznych wpływów z tego podatku bo około 1/3 wpływów z P
        > iT wpływa do budżetów gminnych?
        > "Konkrety" PO są adresowane do (o!) Myślących bo np konkret, że podatek przedsi
        > ębiorcy będą płacić dopiero jak wpłyną środki tzn jak faktura będzie zapłacona
        > jest już spełniony :) bo nazywa się do wariant fiskalny, który przedsiębiorca m
        > oże zadeklarować wq urzędzie skarbowym.
        +++++++
        Myślącym powinno się przypomnieć, że podniesienie do 30 000 już pozbawiało te gminy wpływów, podobnie po zwolnienieniu tych do 26 lat i innych. Jakoś myślący wtedy nie myśleli, a trza bylo, nad stworzeniem funduszu rekonpensującego straty wywołane wydatkami na kiełbasę wyborczą. Czy myślącym dawać kiełbasa być dobra, ale gdy inny dawać choć kaszanka to być zła?! No, jaka ty myśląca?
        Jak prywaciarz ma zapłacić podatek gdy nie dostał forsy, no jak, z pustego ma nalać, zapożyczyć sie i od tego też podatek czy jak Sasin albo Cieszynski - nie mamy waszych setek milionów i miliardów (to za kominy) i co nam zrobicie ciemny myślący ludu I co zrobiłeś myślący?
        Ja ci podpowiem, trza zrobić inflacje i szybko wykupić obligacje. Reszte, jak nakręcić setki miliardów dojeniem ciemnego luda na watach to chyba wiesz mimo deficytu intelektualnego.
        • oby.watel Re: a czy wiesz (o!) Myślący ..... 15.09.23, 08:43
          ireneo napisał:

> Myślącym powinno się przypomnieć, że podniesienie do 30 000 już pozbawiało te g
          > miny wpływów, podobnie po zwolnienieniu tych do 26 lat i innych. J

Wpływy gminom zapewni podniesienie do 60 000.
          • ireneo Re: a czy wiesz (o!) Myślący ..... 15.09.23, 09:44
            oby.watel napisał:

> ireneo napisał:
            >
            > > Myślącym powinno się przypomnieć, że podniesienie do 30 000 już pozbawiał
            > o te g
            > > miny wpływów, podobnie po zwolnienieniu tych do 26 lat i innych. J
            >
            > Wpływy gminom zapewni podniesienie do 60 000.
            >
            ++++++
            nie zapewni ale dojni dostają po kilkadziesiat tysięcy aby źródło w miejsce zasypywanego znaleźć. Ta złodziejska banda na pewno nic z dochodów inflacyjnych gminom nie wydzieliła a dodatkowo zablokowali KPO.
            • oby.watel Re: a czy wiesz (o!) Myślący ..... 15.09.23, 10:20
              ireneo napisał:

> nie zapewni ale dojni dostają po kilkadziesiat tysięcy aby źródło w miejsce zas
              > ypywanego znaleźć. Ta złodziejska banda na pewno nic z dochodów inflacyjnych gm
              > inom nie wydzieliła a dodatkowo zablokowali KPO.

Właśnie dlatego dochody do 60000 zostaną zwolnione z podatku. Ponieważ samorząd to podstawa, fundament na którym wspiera się kraj.
    • privus Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 15.09.23, 10:35
      Emerytury w Polsce to "niebywały" skandal!!!
      Można mieć oczywiście różne oceny i opinie na temat ich ustalania czy wysokości. Ale sposób niby rewaloryzacji w stosunku do trwającej od lat inflacji w postaci trzynastek czy czternastek traktuję jako oczywisty rozbój na ludziach, którzy przepracowali całe swoje dorosłe życie
      • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 15.09.23, 11:28
        privus napisał:

> Emerytury w Polsce to "niebywały" skandal!!!
        > Można mieć oczywiście różne oceny i opinie na temat ich ustalania czy wysokości
        > . Ale sposób niby rewaloryzacji w stosunku do trwającej od lat inflacji w posta
        > ci trzynastek czy czternastek traktuję jako oczywisty rozbój na ludziach, którz
        > y przepracowali całe swoje dorosłe życie

Ale w czym problem? Młody człowiek zaczynający pracę chciałby wiedzieć co go czeka na starość. Ponieważ ze względów demokratycznych komunistyczny system pamiętający czasy Bismarcka jest nie do utrzymania i nie gwarantuje niczego, więc przygotowano reformę. Ci, którzy wtedy zaczynali pracę wiedzieli co ich czeka, uczyli się nowego systemu. Po 10 latach reforma została cofnięta do punktu wyjścia. Drugi filar uniezależniał od widzimisię polityków i uzależniał od stanu gospodarki. Został rozmontowany, a zasady dotyczące dwóch filarów obowiązują w jednym. Masz za złe politykom, że wykorzystują system do przekupywania wyborców? Przecież tu nie chodzi o dobrostan emerytów, tylko żeby zagłosowali jak trzeba. Kto dziś wie jak będzie wyglądała jego emerytura za 20-30 lat? Kto wierzy władzy?
        • emeryt-myslacy Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 15.09.23, 19:05
          Problem w tym, że waloryzacje nie pokrywają inflacji. A największe złodziejstwo PIS to, że nie waloryzują emerytur kwartalnie, gdy inflacja jest powyżej 10 %.
          • oby.watel Re: Donald Tusk nadzieją emerytów. Do 5000 zł wzr 15.09.23, 19:31
            emeryt-myslacy napisał:

> Problem w tym, że waloryzacje nie pokrywają inflacji. A największe złodziejstwo
            > PIS to, że nie waloryzują emerytur kwartalnie, gdy inflacja jest powyżej 10 %.

A inflację zafundowało Polsce PO? Największe złodziejstwo PIS to doprowadzenie do zapaści gospodarczej i wywindowanie inflacji do niewidzianych od czasów komuny poziomów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka