superspec1 11.09.23, 22:39 To się zgadza też jestem i głosuję na PO! businessinsider.com.pl/wiadomosci/pora-na-wprowadzenie-euro-jest-sondaz-wsrod-polakow/3q8rqys Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: Suweren peowski za przyjęciem Euro. 11.09.23, 23:58 Teraz to sobie może. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec1 Re: Suweren peowski za przyjęciem Euro. 12.09.23, 00:25 Dał nam przykład Volker jak zwyciężać inflację mamy.:) www.google.com/amp/s/300gospodarka.pl/news/paul-volcker-czlowiek-ktory-wygral-z-inflacja/amp Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Suweren peowski za przyjęciem Euro. 12.09.23, 04:49 superspec1 napisał(a): > To się zgadza też jestem i głosuję na PO! > > businessinsider.com.pl/wiadomosci/pora-na-wprowadzenie-euro-jest-sondaz-wsrod-polakow/3q8rqys No widzisz aq ja jestem za euro (bardzo!) ale nie popieram PO :) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Suweren peowski za przyjęciem Euro. 12.09.23, 09:47 superspec1: > Suweren peowski za przyjęciem Euro. Jakie są argumenty przeciwko euro? Mówi się o tym, że okres przejściowy może być trudny, bo zmiana waluty może być pretekstem do ,,zaokrąglania cen'' w górę. Ale to chyba jest argument dla gawiedzi, a nie dla ekonomistów. I mówi się o tym, że rezygnując z własnej waluty, państwo wyzbywa się własnych narzędzi reagowania na turbulencje rynkowe. Jakich narzędzi? — na przykład nie może dodrukować pieniędzy dla pobudzenia popytu, ani ściągnąć pieniędzy z rynku (np. przez sprzedaż obligacji) dla przyhamowania inflacji, ani obniżyć kursu własnej waluty dla podlizania się krajowym eksporterom. A ja sobie marzę o tym, żeby władze państwa nie miały w ręku takich narzędzi. Trzeba mieć wielkie zaufanie do rządzących małp, żeby popierać ich dostęp do takiej broni. Więc niech już to euro nadejdzie jak najszybciej. Tylko czy Polska kiedykolwiek spełni warunki wstępne? Czy potrafimy wznieść się na poziom porządku społeczno-gospodarczego choćby Litwy czy Słowacji? Hmmm... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Suweren peowski za przyjęciem Euro. 12.09.23, 10:05 > Mówi się o tym, że okres przejściowy może być trudny, bo zmiana waluty może być pretekstem do ,,zaokrąglania cen'' w górę. Ale to chyba jest argument dla gawiedzi, a nie dla ekonomistów. Szkoda, że w czasach kiedy PL spełniała warunki ówczesny minister, Rostowski nie potrafił zrównać z ziemią tych argumentów, a wręcz przeciwnie potwierdzał je. Pamietam jak na pytania o wzroście cen odpowiedział „No tak, ceny mogą trochę wzrosnąć”. Wystarczyło popatrzeć jak wprowadzano euro w innych krajach bez wzrostu cen i podjąć odpowiednie działania w tym kierunku. Jak zwykle gotowce leżą w zasięgu ręki. PiS doprowadził kraj do takiego stanu i teraz przez długi czas trudno będzie spełnić warunki przystąpienia do strefy euro. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Suweren peowski za przyjęciem Euro. 12.09.23, 11:18 "Tylko czy Polska kiedykolwiek spełni warunki wstępne? " Hmmm,gdy "row kurdupla" zacznie byc rentowny Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Suweren peowski za przyjęciem Euro. 12.09.23, 13:54 stefan4 napisał: > superspec1: > > Suweren peowski za przyjęciem Euro. > > Jakie są argumenty przeciwko euro? > > Mówi się o tym, że okres przejściowy może być trudny, bo zmiana waluty może być > pretekstem do ,,zaokrąglania cen'' w górę. Ale to chyba jest argument dla gaw > iedzi, a nie dla ekonomistów. Jest to jakaś tam utrata suwerenności i argumenty mają również ekonomiści więc nie uprawiaj demagogii, że ekonomiści to są za a gawiedż (inaczej głupie mohery i zaścianek) są przeciw. Ekonomiści przeciwnicy to np: Gwiazdowski Robert (Centrum Smitha), Stefan Kawalec współautor polskiej transformacji z początku lat 90th. Osobiście jestem za euro. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Suweren peowski za przyjęciem Euro. 12.09.23, 10:40 Gdyby było euro to PiS nie mógłby manipulować stopami i tego by. ie było. We wtorek przed godziną 10.00 za euro trzeba zapłacić 4,67 zł, za dolara - 4,36 zł, za franka szwajcarskiego - 4,89 zł, a za funta brytyjskiego - 5,44 zł. tvn24.pl/biznes/z-kraju/kurs-zlotego-12092023-euro-dolar-frank-szwajcarski-funt-brytyjski-7339469 "Widzimy przestrzeń do dalszego osłabiania się złotego, tym bardziej jeśli zmaterializują się dalsze obniżki stóp w Polsce przy podwyżce stóp przez EBC" - oceniają ekonomiści Santander BP. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Suweren peowski za przyjęciem Euro. 12.09.23, 15:00 Złoty na deskach. tvn24.pl/biznes/z-kraju/stopy-procentowe-inflacja-kurs-zlotego-czlonek-rpp-ludwik-kotecki-komentuje-7340062 Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Suweren peowski za przyjęciem Euro. 12.09.23, 17:49 Trzeba było nie spać a działać. Odpowiedz Link Zgłoś