Dodaj do ulubionych

komtur toruński loluta, causa finita

19.09.23, 14:03
Zadworowałem tytułem przed którym, jak niegdyś cesarze przed Rzymem, tu padają na spasione korytowe pyski. W jednym takim dostarczono temu alleluja i do przodu zgodę na otwarcie wydziału "klauzuli sumienia". Wiadomo z czym sie to je i ile wskutek tego już stało się pochówków. Komtur toruński wykonał jeden telefon umiarkowanej niecierpliwości i ma kużnię rzemieślników takiego odbioru porodów jak buk nakazał przy narodzinach rajskiego ogrodu. Będzie wypuszczał lekarzy im. Maryi dziewicy teraz i zawsze.
No to dziesięć zdrowasiek i jak ręką odjął.
Obserwuj wątek
    • stefan4 Re: komtur toruński loluta, causa finita 19.09.23, 14:56
      ireneo:
      > Zadworowałem tytułem przed którym [...]

OK, ale dworuj gramatycznie, nie odbieraj Oszołomowi chleba..

Po pierwsze nie loluta  tylko locuta .

Po drugie ,,komtur'' jest rodzaju męskiego, więc nie locuta  tylko locutus .

Ale (po trzecie) w oryginale Roma locuta  to nie jest mianownik tylko narzędnik. Coś w rodzaju ,,przemówionym Rzymem'' oczywiście tłumaczy się to na ,,po tym, jak Rzym przemówił''. W rodzaju męskim odmiana jest trochę inna, lepiej brzmi ,,comture toruniense locuto causa finita ''.

- Stefan
      • m.c.hrabia Re: komtur toruński loluta, causa finita 19.09.23, 15:05
        Stefan, jaki procent Polaków po zdaniu matury i po ukończeniu studiów magisterskich zna zasady pisowni którą ty propagujesz (Bralczyk) na fk , 7% czy 8%, ja obstawiam, że 3%
        • stefan4 Re: komtur toruński loluta, causa finita 19.09.23, 15:45
          m.c.hrabia:
          > Stefan, jaki procent Polaków po zdaniu matury i po ukończeniu studiów magisterskich
          > zna zasady pisowni którą ty propagujesz

Ależ nie ma obowiązku znać łaciny! Można pisać po polsku. A jak ktoś marginalnie interesuje się łaciną, nie znając jej, to może go zaciekawić, że to język gramatycznie bardziej zbliżony do polskiego niż do angielskiego, bo nie gardzi odmianą przez przypadki. I tylko tyle właśnie napisałem...

- Stefan
          • ireneo Re: komtur toruński loluta, causa finita 19.09.23, 16:00
            W tym zacietrzewieniu odebrałeś oszoł. chleb, za kilkoro trollując temat. Zaskoczony nie jestem, a z trollami uwagami się nie dzielę.
            --------------
            Czym głupiec się ma:
            pychą, śmiałością, podejrzliwością, brakiem dystansu do siebie i zdolności dziwienia się oraz bezgraniczną wprost ekspansywnością się głupiec ma.
            (ireneo, listy do Szrotownian)
    • tapatik Re: komtur toruński loluta, causa finita 19.09.23, 16:48
      Gdzieś czytałem, że obecnie na edukację lekarzy wydajemy 40%, ale za to będziemy mieli 9 % więcej miejsc na uczelniach i to uczelniach takich jak KUL.
      Bardziej się opłaca się dać istniejącym uczelniom większą kasę i pozwolić na przyjmowanie o 9 % więcej studentów, ale wtedy żona czarnka nie miała by swojej katedry.
      • hordol Re: komtur toruński loluta, causa finita 19.09.23, 17:06
        kasa nie wystarczychoć o nią pozornie najłatwiej. trzeba miec i odpowiednia bazę szkoleniową i odpowiednią ilość nauczycieli, którzy będą tych młodych szkolic.
    • hordol Re: komtur toruński loluta, causa finita 19.09.23, 16:49
      czy siądzisz że uczelnia rydzyka będzie gorsza w kształceniu medyków od jakiejs tam wyzszej szkoły biznesu i innowacji w np tu zmyslam. mlawie?
      • tapatik Re: komtur toruński loluta, causa finita 19.09.23, 17:00
        hordol napisała:

> czy siądzisz że uczelnia rydzyka będzie gorsza w kształceniu medyków od jakiejs
        > tam wyzszej szkoły biznesu i innowacji w np tu zmyslam. mlawie?

Na pewno będzie gorsza od Warszawskiej Akademii Medycznej albo Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
        Jakie muchomorek ma kadry, aby kształcić lekarzy?
        Jaką ma infrastrukturę?
        I jakich lekarzy można kształcić na uczelni wyznaniowej?
        Już teraz mamy religijnych lekarzy, którzy wolą aby ciężarna kobieta umarła, bo można zrobić krzywdę płodowi.
        A że ten płód umrze razem z matką, a to nic, ważne że sumienie mam czyste.

Dla mnie ta decyzja to rozwalanie polskiej edukacji.
        • hordol Re: komtur toruński loluta, causa finita 19.09.23, 17:10
          oczywiscie, że to niezbyt dobry substyut choć i lublin i toruń są stosunkowo dużymi miastami
          osobiscie wolę nowy wydział lekarski w toruniu od mlawy.mniejsze zło
          a medycyna to nie tylko i wyłącznie ginekologia z położnictwem
          • tapatik Re: komtur toruński loluta, causa finita 19.09.23, 17:26
            A ja wolę więcej miejsc na WAM albo GUM.
            • hordol Re: komtur toruński loluta, causa finita 19.09.23, 20:28
              owszem.ja też. tyle że gum nie jest z gumy
      • ireneo Re: komtur toruński lokuta, causa finita 19.09.23, 17:11
        hordol napisała:

> czy sądzisz, że uczelnia Rydzyka będzie gorsza w kształceniu medyków od jakiejś
        > tam wyższej szkoły biznesu i innowacji w np , tu zmyślam, Mławie?
        ++++++++++
        Poprawiłem literówki. Choć dało się odczytać, ale jest jeden lotny od trollowania, a takie trolli przyciągają.
        Sądzę, że będzie i gorsza i droższa. Fakt, Watykan stanął na skale, ale ma ponad dwa tysiące lat doświadczeń, z czego ponad dziewiętnaście wieków zapewne chciałby wygumkować. Nie na potrzeby stawiać u nas nowego Watykanu, taniej byłoby uposażyć liczne.
        Nie to jest tematem, a uniżona podnóżkowość rządu wobec tej intelektualnej marności nad marnościami, jakże podatnej na pokusy.
        Komtur toruński wykorzystał okres przedwyborczy, aby stworzyć przyczółek do dojenia budżetu. I już ma.
        • hordol Re: komtur toruński lokuta, causa finita 19.09.23, 17:19
          no cóż gdybym mial się uczyć medycyny to (z dwoja zlego) wybralbym uczelnię rydzyka.
          jest dobrym biznesmenem a toruń to dosyć duże miasto z pewnie niezlym zapleczem szkoleniowym.
          p.s. uprzedzając twoje uwagi wyjasniam iż zbytnio religijny nie jestem
          • ireneo Re: komtur toruński lokuta, causa finita 19.09.23, 17:32
            hordol napisała:
            > p.s. uprzedzając twoje uwagi wyjasniam iż zbytnio religijny nie jestem
            ++++++++
            nie czepiam się religijnych jesli oni nie czepiają się mnie. I na tym zakonczę gdyż fatalnym jest łączenie wiary z tym zawodem jak w temacie.
            Komtur zaPISuje czesne na 6 lat w kwocie cwierć miliona, a medycyny nie da się nauczyć z ksiązek.
          • ireneo Re: komtur toruński lokuta, causa finita 19.09.23, 17:44
            hordol napisała:

> jest dobrym biznesmenem
            +++++++++
            on jest biznesmenem?!
            Ten gość z luboscią wydaje cudze pieniądze, zazwyczaj marnotrawiąc je nie ponosząc żadnej odpowiedzialności.
            Coś chce to zbierq ba to częstochowskue koperty. Telefonie chciał zalożyć , uwalił rencistów i emerytów. Czy zbanmrutował! tak i nie raz, ale wyciągną łapy po kasę. Zajął się sprzedawaniem cegiełek na ratowanie stoczni. Nie ma stoczni a ile milionów uwalił tego się już nie dowiemy.
            • hordol Re: komtur toruński lokuta, causa finita 19.09.23, 20:34
              a może radio maryja czy tv trwam to pociecha i oparcie dla ludzi starych, biednych, schorowanych i samotnych? a jednoczesnie wierzących
              skąd wiesz jak sie oni czują i co czują?
              • tapatik Re: komtur toruński lokuta, causa finita 19.09.23, 20:44
                hordol napisała:

> a może radio maryja czy tv trwam to pociecha i oparcie dla ludzi starych, biedn
                > ych, schorowanych i samotnych? a jednoczesnie wierzących
                > skąd wiesz jak sie oni czują i co czują?

To niech ich pociesza za darmo, nie musi jeździć wypasionym BMW.
                • hordol Re: komtur toruński lokuta, causa finita 19.09.23, 20:55
                  tapatik napisał:

> hordol napisała:
                  >
                  > > a może radio maryja czy tv trwam to pociecha i oparcie dla ludzi starych,
                  > biedn
                  > > ych, schorowanych i samotnych? a jednoczesnie wierzących
                  > > skąd wiesz jak sie oni czują i co czują?
                  >
                  > To niech ich pociesza za darmo, nie musi jeździć wypasionym BMW.
                  >
                  jaki model?
                  • tapatik Re: komtur toruński lokuta, causa finita 19.09.23, 21:51
                    hordol napisała:

> tapatik napisał:
                    >
                    > > To niech ich pociesza za darmo, nie musi jeździć wypasionym BMW.
                    > >
                    > jaki model?

Bodajże 5. Gdybym wiedział, że ktoś się zapyta, to bym zrobić zrzut ekranu z ogłoszeniem.
              • ireneo Re: komtur toruński lokuta, causa finita 19.09.23, 21:14
                hordol napisała:

> a może radio maryja czy tv trwam to pociecha i oparcie dla ludzi starych, biedn
                > ych, schorowanych i samotnych? a jednoczesnie wierzących
                > skąd wiesz jak sie oni czują i co czują?
                +++++++++
                Tu nic nie ma o tym radiu i moherach a o uniżonosci dojnej drużyny wobec tego dojarza
                • hordol Re: komtur toruński lokuta, causa finita 19.09.23, 21:44
                  co to jest moher i kto to jest moher? mozesz sprecyzować?
          • tapatik Re: komtur toruński lokuta, causa finita 19.09.23, 20:16
            Z dwojga złego? Jedno zło to muchomorek, a drugie?
            • hordol Re: komtur toruński lokuta, causa finita 19.09.23, 20:30
              mława np czy toruń

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka