Dodaj do ulubionych

śmieszny kraik.

26.09.23, 18:55

w którym BYĆ ALBO NIE BYĆ rzeczpospolitej
ma zależeć od jakiegoś filmu fabularnego.
Obserwuj wątek
    • niegracz Re: śmieszny kraik. 26.09.23, 19:30
      w którym Sąd wtrąca się w dyskusję o filmie
      • adam.eu Re: śmieszny kraik. 26.09.23, 19:34
        niegracz napisał:

> w którym Sąd wtrąca się w dyskusję o filmie

???

Sąd dyskutuje?
      • snajper55 Re: śmieszny kraik. 26.09.23, 19:40
        niegracz napisał:

> w którym Sąd wtrąca się w dyskusję o filmie

Sąd zajmuje się osobami oskarżonymi o popełnienie przestępstwa, a nie dyskusjami.

S.
    • stefan4 Re: śmieszny kraik. 26.09.23, 19:50
      krzy-czy:
      > w którym BYĆ ALBO NIE BYĆ rzeczpospolitej
      > ma zależeć od jakiegoś filmu fabularnego.

... bez wnikania w treść filmu, która dotyczy ludzi, ginących na polskich rubieżach dlatego, że polują na nich zbiry z orzełkami.

- Stefan
      • adam.eu Re: śmieszny kraik. 26.09.23, 20:54
        Wśród Twoich znajomych też znalazły by się takie zbiry, gdyby byłyby podobne w podobne okoliczności i byli wśród takich kolegów.. A wiadomo, że do zawodów mundurowych idzie nieco większy procent ludzi mający skłonność do przemocy, niż jest ich w społeczeństwie.
        Ale teraz pisząc te słowa, to myślę, że w Pisie jest ich jeszcze większy procent :(
        • stefan4 Re: śmieszny kraik. 26.09.23, 22:58
          adam.eu:
          > Wśród Twoich znajomych też znalazły by się takie zbiry, gdyby byłyby podobne w
          > podobne okoliczności i byli wśród takich kolegów.

Być może. I co z tego wynika? Należy im się pogarda i potępienie niezależnie od tego, czyimi są znajomymi.

- Stefan
          • no-popis Re: śmieszny kraik. 27.09.23, 05:30
            stefan4 napisał:
            > Być może. I co z tego wynika? Należy im się pogarda i potępienie niezależnie
            > od tego, czyimi są znajomymi.
            Z równym powodzeniem można by nakręcić film paradokumentalny o zorganizowaniu przez Tuska i Putina morderstwa smoleńskiego i mówić, że to dzieło artysty i tylko film fabularny,
            • oby.watel Re: śmieszny kraik. 27.09.23, 09:49
              no-popis napisała:

> Z równym powodzeniem można by nakręcić film paradokumentalny o zorganizowaniu p
              > rzez Tuska i Putina morderstwa smoleńskiego i mówić, że to dzieło artysty i tyl
              > ko film fabularny,

I poszedłbyś na to?
            • wykrywacz_klamcow ej, ale to już było ;) 27.09.23, 10:09
              no-popis napisała:

> Z równym powodzeniem można by nakręcić film paradokumentalny o zorganizowaniu p
              > rzez Tuska i Putina morderstwa smoleńskiego i mówić, że to dzieło artysty i tyl
              > ko film fabularny,
              >

nie pamiętasz już? to się "smoleńsk" nazywało i przez pisiaków było nazwane arcydziełem :P
              • stefan4 Re: ej, ale to już było ;) 27.09.23, 10:15
                wykrywacz_klamcow:
                > nie pamiętasz już? to się "smoleńsk" nazywało i przez pisiaków było nazwane
                > arcydziełem :P

Niezależnie od tego, kto nakręcił film, a kto smoleńską agitkę, proszę nie zapominać, że zabójstwa na granicy ciągle się dzieją. To nie jest przeszłość, o której walorach artystycznych można na chłodno debatować. Tam ciągle giną ludzie z rąk mundurowych rzezimieszków.

- Stefan
                • wykrywacz_klamcow Re: ej, ale to już było ;) 27.09.23, 10:18
                  stefan4 napisał:
                  >
                  > Niezależnie od tego, kto nakręcił film, a kto smoleńską agitkę, proszę nie zapo
                  > minać, że zabójstwa na granicy ciągle się dzieją. To nie jest przeszłość, o kt
                  > órej walorach artystycznych można na chłodno debatować. Tam ciągle giną ludzie
                  > z rąk mundurowych rzezimieszków.

bandyci wcześniej czy później pójdą pod sąd i chociaż będą się tłumaczyć, że tylko wykonywali rozkazy, to i tak czeka ich długie więzienie
                  • pies.na.czarnych Re: ej, ale to już było ;) 27.09.23, 11:14
                    > bandyci wcześniej czy później pójdą pod sąd i chociaż będą się tłumaczyć, że tylko wykonywali rozkazy, to i tak czeka ich długie więzienie

Życia ofiarom nie przywrócisz. Zabójstwa na granicy nadal mają miejsce mimo tego, ze dzięki filmowi sprawa została nagłośniona.
            • adam.eu Re: śmieszny kraik. 27.09.23, 17:11
              no-popis napisała:

> ko film fabularny,

Już jest film "Zamach", który na pewno już odbiega od rzeczywistości.
              A Twoja propozycja jeszcze odlatuje.
          • adam.eu Re: śmieszny kraik. 27.09.23, 17:07
            stefan4 napisał:

> Być może. I co z tego wynika? Należy im się pogarda i potępienie niezależnie
            > od tego, czyimi są znajomymi.

Akurat mi się przypomniało. Nie wiem, czy słyszałeś, czy czytałeś o
            Stanfordzkim eksperymencie więziennym.
            Jest też też w internecie filmy na ten temat. Nie pamiętam, który oglądałem
            Podem jeden link.
            www.youtube.com/watch?v=L0AwTFJQb3s
            • stefan4 Re: śmieszny kraik. 27.09.23, 17:32
              adam.eu:
              > Nie wiem, czy słyszałeś, czy czytałeś o Stanfordzkim eksperymencie więziennym.

Eksperyment Zimbardo był bardzo głośny. Jednak później zgłaszano zastrzeżenia do sposobu jego przeprowadzenia. W Twoim linku napisano:
                  ,,Przełożonym obiektu został sam Zimbardo, co jak sam później stwierdził: „było
                  poważnym błędem w założeniach” i zaangażowało go zbyt emocjonalnie w eksperyment.''
              O ile wiem, zarzucano mu, że ta ,,przełożoność'' zawierała w sobie również sugerowanie ,,strażnikom'' różne zachowania, na które być może nie wpadliby sami. Dlatego wnioski o tym, że w pewnych sytuacjach w każdym może się ujawnić wrodzone okrucieństwo, nie mają poparcia w tym eksperymencie.

I wydaje mi się (ale nie jestem pewien), że późniejsze próby powtórzenia takiego eksperymentu w różnych miejscach na świecie nie przebiegały podobnie. Dlatego nie wiemy, czy okrucieństwo wynika z samego poczucia bezkarności, czy raczej ze słabości — niezdolności do oparcia się rozkazowi ew. naciskowi otoczenia.

W takim razie nie wiemy też, czy żołnierze spod białowieskiego płotu są urodzonymi sadystami , którym zapewniono bezkarność (tak by chciał sam Zimbardo), czy raczej ofiarami nie potrafiącymi dać w pysk oficerowi rozkazującemu im popełnienie zbrodni zleconej przez Partię (tak by uważali krytycy Zimbarda).

- Stefan
              • adam.eu Re: śmieszny kraik. 27.09.23, 18:48
                stefan4 napisał:

> W takim razie nie wiemy też, czy żołnierze spod białowieskiego płotu są urodzon
                > ymi sadystami , którym zapewniono bezkarność (tak by chciał sam Zimbardo), czy
                > raczej ofiarami nie potrafiącymi dać w pysk oficerowi rozkazującemu im popełniee
                > nie zbrodni zleconej przez Partię (tak by uważali krytycy Zimbarda).

Moim zdaniem jedno i drugie.

Ale chcę napisać. Ci sami ludzie różnie potrafią reagować w zależności od okoliczności. Dość nowa historia, wojna na Bałkanach. Skąd to się bierze? Nie chcę tu odpowiadać ani dyskutować.
                W swoim życiu zauważyłem, że ludzie zmieniają w zależności od swojego stanowiska, często (naturalnie nie zawsze) na gorsze jeżeli daje się im większy zakres władzy.
                I czy aby tu Pisowcy którzy w grupie szczują na swoich przeciwników, czują się bardziej bezkarni wypowiedziami polityków, a szczególnie przez Ziobrystów ? Jak tu na próbować atakować Angieszki Holland, jeżeli to faktycznie Ziobro moim zdaniem prowadzi propagandę wrzasku w stylu hitlerowców?
                Tak nazwę to propagandą krzyku wrzasku.

U siebie też zaważyłem i wstydzę się, ze też zdarzył mi brak reakcji w sytuacji, w której wypadało by mi zareagować. Co prawda nic złego się nie stało, ale to nie dzięki mnie.
    • taniarada Re: śmieszny kraik. 27.09.23, 05:36
      Zdecydowanie wolę nową wersję Chłopów .
      • m.c.hrabia Re: śmieszny kraik. 27.09.23, 06:04
        A ja Smoleńsk
      • pies.na.czarnych Re: śmieszny kraik. 27.09.23, 11:09
        taniarada napisał:

> Zdecydowanie wolę nową wersję Chłopów .

Nie widziałem, ale mogę stanowczo powiedzieć, że ta nowa wersja "Chłopów" jest do dupy :)
    • oby.watel Re: śmieszny kraik. 27.09.23, 09:48
      Po wypowiedziach Dudy o tonącej Ukrainie i Morawieckiego, że już jej nie dozbrajamy na Kremlu strzelały korki od szampana. Podobno Putin tak się rozochocił, że chciał wręczyć medale obu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka