Dodaj do ulubionych

Może to was zaciekawi

29.09.23, 23:47
Ceny w hurcie paliw Orlenu bez VAT.

www.orlen.pl/pl/dla-biznesu/hurtowe-ceny-paliw
Tu jest cud.

Inną sprawą jest tylko to, że Orlen jest właścicielem stacji Orlen.
Jak będzie miał chęć to będzie sprzedawał w cenie hurtowej w detalu.
Pytanie tylko o VAT. To mamy VAT na paliwa czy nie mamy VAT.
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: Może to was zaciekawi 30.09.23, 01:48
      Czy to jest tekst jakiegoś kabaretu?

Ceny paliw w Polsce ustalane są przez producentów na podstawie uwarunkowań rynkowych sterowanych zjawiskami zachodzącymi na światowych rynkach produktów naftowych, stanem gospodarki polskiej i polityki fiskalnej państwa.

Na wysokość cen hurtowych paliw wpływają przede wszystkim:

podatki i opłaty nakładane na paliwa czyli akcyza, opłata paliwowa i VAT oraz opłata zapasowa
      cena ropy naftowej oraz gotowych produktów na światowych giełdach
      kurs dolara
      warunki na rynku krajowym kształtowane przez konkurencję.
    • pies.na.czarnych Re: Może to was zaciekawi 30.09.23, 01:51
      https://scontent-dus1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/384763333_10211337261383632_3855034802994922090_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=4c1e7d&_nc_ohc=8aS2n5xUTWcAX_hYruH&_nc_ht=scontent-dus1-1.xx&oh=00_AfCv4_cDw_vEMfDPDRnsouKSlFzcmNVsxN0_qdY4z6ZQjg&oe=651B9619
    • stasi1 Re: Może to was zaciekawi 30.09.23, 08:23
      A co tutaj do rzeczy ma VAT?
    • m.c.hrabia Re: Może to was zaciekawi 30.09.23, 08:43
      Daniel Obajtek
      @DanielObajtek
      ·
      Obserwuj
      Katastrofa paliwowa na Węgrzech to efekt zbytniej ingerencji w zasady wolnego rynku. Teraz brakuje tam paliw i jest drożej niż na polskich stacjach. Ostrzegałem przed takim scenariuszem, kiedy politycy opozycji nawoływali, by ceny paliwa sztucznie obniżać
      wnp.pl/nafta/wegry-zn
    • pies.na.czarnych Re: Może to was zaciekawi 30.09.23, 11:25
      Karetki mają trudności z tankowaniem. Jest odpowiedź Orlenu. "Wytłumaczcie to chorym i umierającym"
      next.gazeta.pl/next/7,151003,30247783,karetki-maja-trudnosci-z-tankowaniem-jest-odpowiedz-orlenu.html#s=BoxOpImg9

29 września marszałek Olgierd Geblewicz opublikował w mediach społecznościowych wpis, w którym poinformował o utrudnieniach z tankowaniem na stacjach Orlenu. "Żarty się skończyły. Przez kryzys paliwowy karetki z naszej WSPR mają trudności z tankowaniem. Na północy woj. w większości stacji Orlenu są braki paliwa. Mamy z Orlen umowę flotową, nie mamy zapasów hurtowych, więc ratownicy jeżdżą i szukają po stacjach paliwa. Państwo PiS" - napisał Geblewicz.

Biuro Prasowe Orlenu
      - "Prosimy o nieprowadzenie dezinformacji! W przypadku chwilowego braku jakiegokolwiek produktu jest on niezwłocznie uzupełniany" - przekazała spółka. "Podkreślamy, że Orlen ma odpowiednią ilość paliwa, aby zaspokoić zapotrzebowanie klientów. Jest to wyłącznie kwestia czasu potrzebnego, aby dostarczyć paliwo do punktu sprzedaży. Dlatego wzmocniliśmy siły logistyczne i dostawy paliw realizowane są na bieżąco" - dodano.
      • pozytonium Re: Może to was zaciekawi 30.09.23, 19:34
        pies.na.czarnych napisała:

> Karetki mają trudności z tankowaniem.

Przesadzasz. Paliwo na stacjach jest. Faktycznie mogły gdzieś lemingi wyczyścić Obatkowi zbiorniki z letnim paliwem przed zimą. Za co Obajtek jest wdzięczny. Musieliby je czyścić jego pracownicy.
        • pies.na.czarnych Re: Może to was zaciekawi 30.09.23, 19:47
          > Za co Obajtek jest wdzięczny. Musieliby je czyścić jego pracownicy.

To co właściwie sprzedaje Obajtek na stacjach benzynowych, że musi po sezonie czyścić zbiorniki? Zamiast diesla do samochodów osobowych sprzedaje MDO*, lub jeszcze gorzej IFO*.

*MDO - Marine Diesel Oil (MDO) & Intermediate Fuel Oil (IFO) www.oiltanking.com/en/news-info/glossary/marine-diesel-oil-mdo-intermediate-fuel-oil-ifo.html
          • pozytonium Re: Może to was zaciekawi 30.09.23, 20:03

> > Za co Obajtek jest wdzięczny. Musieliby je czyścić jego pracownicy.
            >
            > To co właściwie sprzedaje Obajtek na stacjach benzynowych, że musi po sezonie c
            > zyścić zbiorniki? Zamiast diesla do samochodów osobowych sprzedaje MDO*, lub je
            > szcze gorzej IFO*.
            >
            > *MDO - Marine Diesel Oil (MDO) & Intermediate Fuel Oil (IFO) www.oiltanking.com/en/news-info/glossary/marine-diesel-oil-mdo-intermediate-fuel-oil-ifo.html

Fajnie w tej Belgii macie. Może jeszcze na mazucie jeździcie?
            Zbiorniki muszą być czyszczone co jakiś czas.
            Przed nalaniem paliwa zimowego trzeba się pozbyć letniego.
            • pies.na.czarnych Re: Może to was zaciekawi 30.09.23, 20:13
              > Fajnie w tej Belgii macie

Nie tak"fajnie" jak w psiej Polsce:)

> Zbiorniki muszą być czyszczone co jakiś czas

Przy takim obrocie jaki ma ORLEN paliwo nie ma czasu na sedymentację, wiec nie ma co czyścić bo cały szlam wymieszany z paliwem sprzedali :)

> Przed nalaniem paliwa zimowego trzeba się pozbyć letniego.

Przecież się pozbyli, a do zimy jeszcze daleko i co teraz?:)
              • pozytonium Re: Może to was zaciekawi 30.09.23, 20:25

> > Fajnie w tej Belgii macie
                >
                > Nie tak"fajnie" jak w psiej Polsce:)
                >
                > > Zbiorniki muszą być czyszczone co jakiś czas
                >
                > Przy takim obrocie jaki ma ORLEN paliwo nie ma czasu na sedymentację, wiec nie
                > ma co czyścić bo cały szlam wymieszany z paliwem sprzedali :)

Ano, przy takim obrocie i czyszczeniu zbiorników przez lemingów, faktycznie nie ma czego czyścić.

> > Przed nalaniem paliwa zimowego trzeba się pozbyć letniego.
                >
                > Przecież się pozbyli, a do zimy jeszcze daleko i co teraz?:)

Lemingi wykupiły :) na zimę :)
                Jeden z lemingów nawet zadeklarował, że nalał letnie paliwo do 5 samochodów na zimę.
                • pies.na.czarnych Re: Może to was zaciekawi 30.09.23, 20:31
                  No i co takiego się stanie znawco od wszystkiego. Oświeć mnie! Uważaj jednak bo stąpasz po grząskim terenie. Cale życie pracowałem w fachu gdzie paliwo to był mój chleb powszedni.
                  • pozytonium Re: Może to was zaciekawi 30.09.23, 20:32

> No i co takiego się stanie znawco od wszystkiego. Oświeć mnie! Uważaj jednak bo
                    > stąpasz po grząskim terenie. Cale życie pracowałem w fachu gdzie paliwo to był
                    > mój chleb powszedni.

Ale już nie pracujesz :)))))))
                    • pies.na.czarnych Re: Może to was zaciekawi 30.09.23, 20:36
                      Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie wiedza zdobyta w szkole i pogłębiona podczas długoletniej praktyki zawodowej nie ulatnia się w momencie zakończenia działalności zawodowej. Możesz śmiało pytać o paliwa, sposoby ich uzdatniania, oczyszczanie itp.
                      • pozytonium Re: Może to was zaciekawi 30.09.23, 20:39

> Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie wiedza zdobyta w szkole i pogłębiona podczas
                        > długoletniej praktyki zawodowej nie ulatnia się w momencie zakończenia działaln
                        > ości zawodowej. Możesz śmiało pytać o paliwa, sposoby ich uzdatniania, oczyszcz
                        > anie itp.

Tym bardziej mi cię szkoda.
                        • pies.na.czarnych Re: Może to was zaciekawi 30.09.23, 20:45
                          > Tym bardziej mi cię szkoda.

W pewnym sensie masz rację. Ciężko mi gdy widzę jak wielu jest na tym świecie takich jak ty, którym los poskąpił intelektu przez co ograniczył im możliwość uczenia się, a przez to dostęp do powszechnie znanych informacji.
    • pozytonium Tusk wącha ostatnie gumiklyjzy 30.09.23, 11:44
      Tusk wącha ostatnie gumiklyjzy
      Których z powodu awarii dystrybutora już nie będzie.

https://pbs.twimg.com/media/F6tI2zfWIAA_NW9?format=jpg&name=small
      • szwampuch58 Re: Tusk wącha ostatnie gumiklyjzy 30.09.23, 19:41
        Kartoflu gumiklyjzy nie maja dziurek
        • pozytonium Re: Tusk wącha ostatnie gumiklyjzy 30.09.23, 19:44
          szwampuch58 napisał:

> Kartoflu gumiklyjzy nie maja dziurek

www.doradcasmaku.pl/przepis-gumiklyjzy-czyli-kluski-slaskie-idealne-332593
          • pies.na.czarnych Re: Tusk wącha ostatnie gumiklyjzy 30.09.23, 19:48
            Ślązaka uczysz kartoflu?
            • pozytonium Re: Tusk wącha ostatnie gumiklyjzy 30.09.23, 19:52

> Ślązaka uczysz kartoflu?

Z niego taki Ślązak jak ze mnie Niemiec.
              • pies.na.czarnych Re: Tusk wącha ostatnie gumiklyjzy 30.09.23, 20:03
                > Z niego taki Ślązak jak ze mnie Niemiec.

Ty nie jesteś ani Ślązakiem, ani Niemcem. Ty jesteś Kartofel :)
                • pozytonium Re: Tusk wącha ostatnie gumiklyjzy 30.09.23, 20:06

> > Z niego taki Ślązak jak ze mnie Niemiec.
                  >
                  > Ty nie jesteś ani Ślązakiem, ani Niemcem. Ty jesteś Kartofel :)

Akurat całe życie żyję na Śląsku. Co więcej, w jego stolicy.
                  • pies.na.czarnych Re: Tusk wącha ostatnie gumiklyjzy 30.09.23, 20:16
                    Co z tego, że żyjesz jak jesteś kartoflanym Gorolem.:)
                    • pozytonium Re: Tusk wącha ostatnie gumiklyjzy 30.09.23, 20:22

> Co z tego, że żyjesz jak jesteś kartoflanym Gorolem.:)

Podobnie jak prof. Miodek :)
                      O knyszy kiedyś słyszałaś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka