Dodaj do ulubionych

Adnotacja przy nazwisku a tajność referendalna

03.10.23, 18:20
Niby z jakiej babki jakiś np. pisowski bubek po wyborach ma mieć wiedzę kto nie chciał uczestniczyć w głosowaniu referendalnym?
Po pierwsze referendum z prawnego punktu widzenia nie jest wiążące dla władzy, a jedynie stanowi informację dla władzy o wyrażonym zdaniu przez głosujących na dany temat.
Olać durnowate pytania można oddając na kacie referendalnej głos nieważny i niemożliwy do podrobienia tj.
znak x postawić we wszystkich kratkach przy pytaniach referendalnych.
W ten sposób skutecznie zachowa się tajność głosowania referendalnego a jednocześnie wyrazi się osobisty stosunek do durnowatych pytań.
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 18:25
      Jołopie jak pobierasz kartę to przy twoim nazwisku stawiają ptaszka "☑️ = pobrał". To też uważasz za złamanie tajemnicy glosowania?

Słuchaj co mądrzejsi mówią i nie kombinuj!
      • weteran-czasu Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 18:34
        Nie jesteś w temacie! Miało być przy liście a tak nie jest.
        Żaden ptaszek a adnotacja protokole wyborczym z twoim czytelnym podpisem.
        Protokoły zostaną zniszczone a karty wyborcze zostaną i co się z nimi stanie tego nie wiesz.
        Głos nieważny olewa durnowate pytania.
        • snajper55 Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 19:04
          weteran-czasu napisał:

> Głos nieważny olewa durnowate pytania.

Ale podwyższa frekwencję.

S.
        • tapatik Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 19:54
          weteran-czasu napisał:

> Nie jesteś w temacie! Miało być przy liście a tak nie jest.
          > Żaden ptaszek a adnotacja protokole wyborczym
          > z twoim czytelnym podpisem.
          > Protokoły zostaną zniszczone a karty wyborcze zostaną
          > i co się z nimi stanie tego nie wiesz.
          > Głos nieważny olewa durnowate pytania.

Moment, kiedy protokoły zostają zniszczone?
          Jakie "karty wyborcze zostaną"?
    • ktos_z_kosmosu Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 18:39
      Bez adnotacji o rezygnacji z referendum, wspomniany PiS-or, swoją rezerwową kartą zagłosuje za Ciebie.
      Powiesz, że to bez znaczenia.
      No nie za bardzo, bo takim przypadku liczby z list nie będą się zgadzały z liczbą kart.
      • weteran-czasu Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 18:48
        Biorę kartę referendalną i oddaję głos nieważny w sposób uniemożliwiający podróbkę tj. znak x stawiam we wszystkich kratkach przy pytaniach. Takiej karty ponownie nikt nie może już wykorzystać.
        • yoma Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 19:02
          Czyli nabiłeś frekwencję, brawo ty.
          • weteran-czasu Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 19:05
            Z tym faktycznie jest problem, ale pozostawienie czystej karty rodzi więcej możliwości skręcenia referendum.
            • pies.na.czarnych Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 19:08
              Głównie chodzi o frekwencję!!!!!!
              • weteran-czasu Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 19:19
                Rozmawiałem z ludźmi. Większość boi, się że może być naznaczona.
                Ja nie biorę udziału w referendum, ale czy nie wykorzystają mojej czystej karty tego nie wiem.
                Co do frekwencji to prawie przy każdym glosowaniu są "nieścisłości" - delikatnie rzecz ujmując.
                Bywało też i tak, że liczyło się głosy przez całą noc a rano okazywało się że w ogólnym protokole podawanym do publicznej wiadomości wyniki się różnią. Wyjaśnienie, no wiecie faktycznie się różnią, ponieważ przy sprawdzaniu okazało się, że popełniliście trochę błędów. Głosy pojechały sprawdzić fizycznie nie możesz protokół wywieszony i tyle. Członkowie komisji "dupa w kuper" i do domu.
                • tapatik Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 04.10.23, 15:15
                  weteran-czasu napisał:

> Rozmawiałem z ludźmi. Większość boi, się że może być naznaczona.
                  > Ja nie biorę udziału w referendum, ale czy nie wykorzystają mojej czystej karty
                  > tego nie wiem.

W jaki sposób?

> Co do frekwencji to prawie przy każdym glosowaniu są
                  > "nieścisłości" - delikatnie rzecz ujmując.

Pierwsze słyszę.

> Bywało też i tak, że liczyło się głosy przez całą noc
                  > a rano okazywało się że w ogólnym protokole podawanym
                  > do publicznej wiadomości wyniki się różnią. Wyjaśnienie,
                  > no wiecie faktycznie się różnią, ponieważ przy sprawdzaniu
                  > okazało się, że popełniliście trochę błędów.

Kto tak powiedział i kiedy?
                  Komisje wyborcze sprawdzają karty, na ich podstawie robią protokoły, podpisuje je, jeden wywieszają na drzwiach lokalu wyborczego, drugi razem z kartami wyborczymi wiozą do komisji miejskiej.
                  Poprawność protokołów ze stanem faktycznym jest sprawdzana dopiero w przypadku protestu wyborczego, a nie profilaktycznie, bo ktoś sobie coś wymyślił.

> Głosy pojechały sprawdzić fizycznie nie możesz
                  > protokół wywieszony i tyle. Członkowie komisji
                  > "dupa w kuper" i do domu.

Weź to napisz jeszcze raz, bo nic nie rozumiem.

Czy brałeś kiedykolwiek udział w pracach komisji wyborczej? To co piszesz to czysta fantazja.
            • weteran-czasu Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 19:08
              Brało udział w referendum przyjmijmy 55% uprawnionych,
              głosujący oddali głosów ważnych
              za - 11%
              przeciw - 15%
              głosów nieważnych - 74%
            • snajper55 Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 19:14
              weteran-czasu napisał:

> Z tym faktycznie jest problem, ale pozostawienie czystej karty rodzi więcej moż
              > liwości skręcenia referendum.

Dlatego przed wrzuceniem do urny trzeba ją przedrzeć. Wtedy nie liczy się do frekwencji.

S.
              • weteran-czasu Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 19:27
                Za podarcie karty do głosowania grozi odpowiedzialnością karną. - Oprócz przepisów karnych w ustawie o referendum ogólnokrajowym w Kodeksie wyborczym, istnieje także przepis z art. 248 punkt 3 Kodeksu karnego w rozdziale 31 "przestępstwa przeciwko wyborom i referendom", gdzie jest powiedziane, że kto niszczy kartę do głosowania podlega karze pozbawiania wolności do lat dwóch.
                • snajper55 Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 19:43
                  weteran-czasu napisał:

> Za podarcie karty do głosowania grozi odpowiedzialnością karną. - Oprócz przepi
                  > sów karnych w ustawie o referendum ogólnokrajowym w Kodeksie wyborczym, istniej
                  > e także przepis z art. 248 punkt 3 Kodeksu karnego w rozdziale 31 "przestępstwa
                  > przeciwko wyborom i referendom", gdzie jest powiedziane, że kto niszczy kartę
                  > do głosowania podlega karze pozbawiania wolności do lat dwóch.

Nieprawda.

"Przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej zasugerował podczas briefingu prasowego, jakoby zniszczenie (przedarcie) swojej karty referendalnej, mogło stanowić przestępstwo określone w art. 248 pkt. 3 kodeksu karnego. Taka interpretacja jest błędna. Wyborca w czasie między wydaniem karty do głosowania a jej umieszczeniem w urnie, może nią dysponować zgodnie ze swoją wolą - pisze Dariusz Dutkowski, adwokat."

www.prawo.pl/samorzad/zniszczenie-karty-do-glosowania-w-referendum,522769.html
                  S.
                  • oby.watel Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 20:38
                    snajper55 napisał:

> Nieprawda.
                    >
                    > "Przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej zasugerował podczas briefingu pras
                    > owego, jakoby zniszczenie (przedarcie) swojej karty referendalnej, mogło stanow
                    > ić przestępstwo określone w art. 248 pkt. 3 kodeksu karnego. Taka interpretacja
                    > jest błędna. Wyborca w czasie między wydaniem karty do głosowania a jej umiesz
                    > czeniem w urnie, może nią dysponować zgodnie ze swoją wolą - pisze Dariusz Dutk
                    > owski, adwokat."

O tym co jest zgodne z prawem i co wyborca może zdecyduje funkcjonariusz a nie adwokat. Adwokat będzie mógł wkroczyć jak zostaną postawione zarzuty.

> S.

Oh yes!
                • pies.na.czarnych Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 06.10.23, 13:39
                  > Za podarcie karty do głosowania grozi odpowiedzialnością karną.

Za kotarą będą pilnować kto przedziera karty?
            • ukos Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 06.10.23, 12:58
              weteran-czasu napisał:

> Z tym faktycznie jest problem, ale pozostawienie czystej karty rodzi więcej moż
              > liwości skręcenia referendum.

Przedzierasz kartę i problemu nie ma. Nie liczy się do frekwencji, nie wziąłeś udziału w referendum, nie masz adnotacji, że jesteś wrogiem PiSS.
              • oby.watel Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 06.10.23, 15:50
                ukos napisał:

> Przedzierasz kartę i problemu nie ma. Nie liczy się do frekwencji, nie wziąłeś
                > udziału w referendum, nie masz adnotacji, że jesteś wrogiem PiSS.

Nieważny głos to co innego niż nieważna karta. W innym wątku sygnalizowałem inny problem — co będzie jeśli sąd z powodu niezgodności liczby kart pobranych z liczbą kart wyjętych z urny postanowi frekwencję ustalić na podstawie adnotacji w spisie wyborców? Ktoś mu zabroni?
      • tapatik Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 19:56
        ktos_z_kosmosu napisał:

> Bez adnotacji o rezygnacji z referendum, wspomniany PiS-or,
        > swoją rezerwową kartą zagłosuje za Ciebie.

Kim jest ten pisior i skąd będzie miał rezerwową kartę, i w jaki sposób zagłosuje za mnie?

> Powiesz, że to bez znaczenia.
        > No nie za bardzo, bo takim przypadku liczby z list
        > nie będą się zgadzały z liczbą kart.

Konkrety proszę.
        • pies.na.czarnych Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 06.10.23, 13:41
          > Konkrety proszę.

Referendum "3 Razy TAK" po wojnie.
          • tapatik Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 06.10.23, 17:23
            pies.na.czarnych napisała:

> > Konkrety proszę.
            >
            > Referendum "3 Razy TAK" po wojnie.

Mamy obecnie inną sytuację niż po wojnie. W komisji siedzą osoby o różnych poglądach, które pilnują się nawzajem.
    • oby.watel Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 19:11
      weteran-czasu napisał:

> Niby z jakiej babki jakiś np. pisowski bubek po wyborach ma mieć wiedzę kto nie
      > chciał uczestniczyć w głosowaniu referendalnym?

Zapytaj pomysłodawcę bojkotu.
    • tapatik Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 19:51
      O ile mi wiadomo, to takie oddanie głosu podnosi frekwencję.
      Jak idziesz na wybory, to też ktoś potem ma wiedzę, że byłeś na wyborach
      • oby.watel Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 06.10.23, 10:25
        tapatik napisał:

> O ile mi wiadomo, to takie oddanie głosu podnosi frekwencję.
        > Jak idziesz na wybory, to też ktoś potem ma wiedzę, że byłeś na wyborach

Tajność głosowania to nie tajność uczestnictwa.
      • asia-loi Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 06.10.23, 13:13
        tapatik napisał:

> Jak idziesz na wybory, to też ktoś potem ma wiedzę, że byłeś na wyborach

Ale ma tylko wiedzę, że ktoś głosował. Natomiast nie wie na kogo. Tutaj tylko przeciwnicy PiS-u nie będą brać karty na referendum. Niby dalej nie będą na 100% wiedzieć na kogo ktoś głosował, ale będą wiedzieć, że nie na PiS.
    • yoma Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 21:14
      Wiesz co - jak masz się tak trząść, to nie głosuj wcale. Trzęsidup nie potrzebujemy.

Ojej, ktoś zobaczy, że nie głosowałem w referendum! I przyjdą gajowi piga i nocą kolbami w drzwi załomocą! I pewnie jeszcze ksiądz chrześcijańskiego pochówku odmówi 🤣
      • weteran-czasu Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 22:31
        Nie jestem trzęsidupą jak żoliborska kuternoga.
        Nie biorę udziału w referendum!
        Napisałem co najczęściej mówią ludzie, z którymi na ten temat rozmawiam.
        • yoma Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 03.10.23, 22:47
          >weteran-czasu
          Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln
          03.10.23, 18:48
          Biorę kartę referendalną i oddaję głos nieważny w sposób uniemożliwiający podróbkę tj. znak x stawiam we wszystkich kratkach przy pytaniach. Takiej karty ponownie nikt nie może już wykorzystać.
          • oby.watel Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 04.10.23, 09:46
            yoma napisała:

> Biorę kartę referendalną i oddaję głos nieważny w sposób uniemożliwiający podró
            > bkę tj. znak x stawiam we wszystkich kratkach przy pytaniach. Takiej karty pono
            > wnie nikt nie może już wykorzystać.

Chodził o to, by obniżyć frekwencję, by referendum nie było wiążące. Co prawda nie ma to żadnego znaczenia, ale tak to sobie Tusk umyślił.
            • weteran-czasu Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 06.10.23, 12:25
              Referendum nie ma mocy prawnej, po prostu jest i na tym koniec.
              Władza może jedynie popatrzeć na wyniki i pokiwać sieczką w głowie, a zrobi i tak co będzie chciała.
              Ja nie biorę udziału w referendum, a czy kto weźmie kartę referendalną czy nie - tumiwisizm. Durnowate referendum powinno się olać.
              • oby.watel Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 06.10.23, 12:33
                weteran-czasu napisał:

> Referendum nie ma mocy prawnej, po prostu jest i na tym koniec.
                > Władza może jedynie popatrzeć na wyniki i pokiwać sieczką w głowie, a zrobi i t
                > ak co będzie chciała.
                > Ja nie biorę udziału w referendum, a czy kto weźmie kartę referendalną czy nie
                > - tumiwisizm. Durnowate referendum powinno się olać.

Referendum ma moc prawną i jest dla władzy wiążące jeśli wzięło w nim udział powyżej 50% uprawnionych. Tak stanowi konstytucja. Być może właśnie tego przestraszył się Tusk unieważniając je.
                • weteran-czasu Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 06.10.23, 16:07
                  Piszesz nieprawdę wynikającą prawdopodobnie z nieznajomości prawa.
                  W którym miejscu Konstytucja mówi, że referendum w którym wzięło więcej niż 50% uprawnionych wymusza na władzy działania zgodne z jego wynikiem.
                  • oby.watel Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 06.10.23, 16:37
                    weteran-czasu napisał:

> Piszesz nieprawdę wynikającą prawdopodobnie z nieznajomości prawa.
                    > W którym miejscu Konstytucja mówi, że referendum w którym wzięło więcej niż 50%
                    > uprawnionych wymusza na władzy działania zgodne z jego wynikiem.

Trudno mówić o miejscu w konstytucji. Mówi o tym punkt 3. artykułu 125.
              • asia-loi Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 06.10.23, 13:21
                weteran-czasu napisał:

> Ja nie biorę udziału w referendum,

Ja też nie mam zamiaru brać udziału w referendum, ale ja się nie boję PiS-u. I mieszkam w 200 tys mieście.
                Ale ludzie na wsiach czy małych miejscowościach mogą się bać. Bo w takich społecznościach wszyscy się znają. Ludzie w komisji to często ich sąsiedzi, znajomi. W takich małych społecznościach występują różne zależności np. w pracy, w szkole.
                • weteran-czasu Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 06.10.23, 16:10
                  O tym pisałem wcześniej. W takiej sytuacji lepiej jak oddadzą nieważną kartę referendaną,
                  jednocześnie uniemożliwiając jej podrobienie (np. stawiając krzyżyki we wszystkich kratkach na tak i na nie.
                  • oby.watel Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 06.10.23, 16:38
                    weteran-czasu napisał:

> O tym pisałem wcześniej. W takiej sytuacji lepiej jak oddadzą nieważną kartę re
                    > ferendaną,
                    > jednocześnie uniemożliwiając jej podrobienie (np. stawiając krzyżyki we wszystk
                    > ich kratkach na tak i na nie.

Mylisz nieważną kartę z nieważnym głosem. Karta z krzyżami we wszystkich kratkach jest ważna.
            • pies.na.czarnych Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 06.10.23, 13:46
              > ale tak to sobie Tusk umyślił.

Obatelu przestań pierdolić trzy po trzy!
      • pies.na.czarnych Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 06.10.23, 13:42
        yoma napisała:

> Wiesz co - jak masz się tak trząść, to nie głosuj wcale. Trzęsidup nie potrzebu
        > jemy.
        >
        > Ojej, ktoś zobaczy, że nie głosowałem w referendum! I przyjdą gajowi piga i noc
        > ą kolbami w drzwi załomocą! I pewnie jeszcze ksiądz chrześcijańskiego pochówku
        > odmówi 🤣
        >

👍👍👍
        😎😎😎
      • manhu Re: Adnotacja przy nazwisku a tajność referendaln 06.10.23, 14:49
        yoma napisała:
        > Trzęsidup nie potrzebujemy.
        Trzęsidupy za pierwszego PZPR stanowiły ponad 95% opozycji (pewnie 99%). Efektem głupie wstawienie najlepszych ludzi na listę krajową PZPR w 1989.

Teraz jeśli stchórzy zaledwie 1% to da stratę ok. 0,5 pkt% dla opozycji. Ale trzęsidupy mogą twoją radę wziąć dosłownie i się do urny nie udadzą. Ogromna większość nie będzie się chciała wdawać w awantury dlatego zamiast ich obrażać należy dawać inne możliwości, że to referedum jest bez znaczenia (no bo jest 4x nie dawno wygrało i nic nie zmienia, nawet złodziejskiej wyprzedaży Lotosu przez PIS za kwartalny zysk, po zmianie pytań 1 i 2 to już tylko ulotka wyborcza).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka