Dodaj do ulubionych

Reasumpcja wyborów!!!

05.06.25, 19:43
Reasumpcja wyborów!!!

wiadomosci.onet.pl/wybory/wybory-prezydenckie/wyniki-wyborow-i-znikajace-glosy-w-sieci-wrze-mamy-komentarz-pkw/jqkcnmc?utm_source=twitter&utm_campaign=onetwiadomosci-page-post&utm_term=autor_5
W czwartek sieć obiegła informacja o pojawiających się dziwnych anomaliach w wynikach II tury wyborów prezydenckich. Przeanalizowaliśmy dokładnie wyniki Państwowej Komisji Wyborczej i okazuje się, że komisji z bardzo nietypowymi protokołami jest co najmniej kilkanaście. Uwagę w nich zwraca gigantyczny wzrost poparcia kandydatów w stosunku do głosowania 18 maja, często o kilkaset procent. Większość z nich to prawdopodobnie błędy członków komisji. Znaleźliśmy też jednak zdecydowanie bardziej zastanawiające anomalie. Sprawę w rozmowie z Onetem komentuje rzecznik Państwowej Komisji Wyborczej.
Obserwuj wątek
    • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 05.06.25, 19:44
      Roman Giertych@GiertychRoman

Wiecie po co kandydował Jakubiak, Stanowski i inny plankton? Aby dawać kandydatów do komisji wyborczych. W jednej komisji w Krakowie, gdzie przewodniczącym był gość od Stanowskiego w drugiej turze Nawrocki dostał trzy razy więcej głosów niż w pierwszej, a Trzaskowskiemu nic nie wzrosło. Cuda!
      • hordol Re: Reasumpcja wyborów!!! 05.06.25, 19:52
        dej se siana
        • ukos Re: Reasumpcja wyborów!!! 05.06.25, 19:56
          hordol napisała:

> dej se siana

Listy poparcia wyłącznie drogą elektroniczną. Założę się, że weciak zawetuje!
        • kotecka1 Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 13:41
          A ty se dolej wody święconej.
      • no-popis Re: Reasumpcja wyborów!!! 05.06.25, 19:57
        don.kulawy napisał:

> Roman Giertych@GiertychRoman
        >
        > Wiecie po co kandydował Jakubiak, Stanowski i inny plankton? Aby dawać kandydat
        > ów do komisji wyborczych. W jednej komisji w Krakowie, gdzie przewodniczącym by
        > ł gość od Stanowskiego w drugiej turze Nawrocki dostał trzy razy więcej głosów
        > niż w pierwszej, a Trzaskowskiemu nic nie wzrosło. Cuda!

Ludzie Tuska i Giertych ośmieszają się już ekstremalnie. Czy komisja oparła swoje obserwacje na ekspertyzach Jacka Murańskiego.
        Giertych nie ma granic błazenady a tak liczył na ułaskawienie przez Trzaska.
      • sverir Re: Reasumpcja wyborów!!! 05.06.25, 21:07
        "Wiecie po co kandydował Jakubiak, Stanowski i inny plankton? Aby dawać kandydatów do komisji wyborczych. W jednej komisji w Krakowie, gdzie przewodniczącym był gość od Stanowskiego w drugiej turze Nawrocki dostał trzy razy więcej głosów niż w pierwszej, a Trzaskowskiemu nic nie wzrosło. Cuda!"

Nie wiem czy z tego powodu startował plankton, ale generalnie to prawda, że w zwykłych wyborach dziesiątki komitetów powstaje głównie po to, żeby wsadzać swoich ludzi - nie po to jednak, żeby kantowali, ale żeby sobie dorobili.
        • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 01:37
          > ale żeby sobie dorobili.

Cuduj dalej.
          • sverir Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 09:57
            "Cuduj dalej"

A to przepraszam, widzę, że Giertych zyskał u Ciebie na autorytecie od przekrętów wyborczych. Zastanawiam się - wszystko łykasz, co wysoki Roman klepie, czy tylko to, co jest zgodne z Twoim aktualnym poglądem na temat?

Wrzucam Ci artykuł na ten temat:
            www.prawo.pl/samorzad/kto-kontroluje-wybory-prezydenckie-rola-komisji-obwodowych,533071.html

Temat robienia komitetów pod diety nie jest niczym nowym, nawet jeśli Roman, chwilowo autorytet od wyborów, dowiedział się o tym dopiero przed chwilą.
            • hrasier_2 Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 11:47
              Swoją drogą w normalnym kraju, to zanim komuś się przypisze jakąś winę, to najpierw wypada ją udowodnić.
              A w Polsce zdaniem koalicji rządzącej i jej akolitów to pomówiony musi udowodnić swoją niewinność.
            • hrasier_2 Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 16:28
              sverir napisał:

> "Cuduj dalej"
              >
              > A to przepraszam, widzę, że Giertych zyskał u Ciebie na autorytecie od przekręt
              > ów wyborczych. Zastanawiam się - wszystko łykasz, co wysoki Roman klepie, czy t
              > ylko to, co jest zgodne z Twoim aktualnym poglądem na temat?
              >
              > Wrzucam Ci artykuł na ten temat:
              > www.prawo.pl/samorzad/kto-kontroluje-wybory-prezydenckie-rola-komisji-obwodowych,533071.html
              >
              > Temat robienia komitetów pod diety nie jest niczym nowym, nawet jeśli Roman, ch
              > wilowo autorytet od wyborów, dowiedział się o tym dopiero przed chwilą.
              >
              Nasza Szkapa tylko się zapisał do elitarnego klubu to znowu zaczął mącić. I wierzgać
              kopytami.
    • tymek.rota Re: Reasumpcja wyborów!!! 05.06.25, 19:55
      kuśtyk, ja jestem za powtórzeniem wyborów z 2023 roku kiedy to ryży oszust zdobył władzę dzięki pajacowi z tvn właśnie.
      • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 05.06.25, 20:00
        tymek.rota napisał(a):

> kuśtyk, ja jestem za powtórzeniem wyborów z 2023 roku kiedy to ryży oszust zdob
        > ył władzę dzięki pajacowi z tvn właśnie.

Powtórzyłbym wybory na Dudę.
      • tapatik Re: Reasumpcja wyborów!!! 05.06.25, 22:51
        tymek.rota napisał(a):

> kuśtyk, ja jestem za powtórzeniem wyborów z 2023 roku kiedy to ryży oszust
        > zdobył władzę dzięki pajacowi z tvn właśnie.

Potrafisz wytłumaczyć jak?
        Czy jak zwykle pitolisz bez sensu?
    • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 05.06.25, 19:57
      Duda straszy!!!!

https://pbs.twimg.com/media/Gsr6D1PX0AAXJaa?format=jpg&name=medium
      • l.george.l Re: Reasumpcja wyborów!!! 05.06.25, 20:23
        Jeśli Adrian w takim tonie się wypowiada, to coś musi być na rzeczy.
    • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 05.06.25, 19:58
      https://pbs.twimg.com/media/GsrvRthXIAATGE1?format=jpg&name=medium
    • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 05.06.25, 20:03
      Tak PiS szkolił i nadal szkoli członków komisji wyborczych x.com/Ms_Sylvia_Es/status/1930560531410141623
    • j-k A co na to Panstwowa Sraz Pozarna ? 05.06.25, 20:12
      don.kulawy napisał:
      Sprawę w rozmowie z Onetem komentuje rzecznik Państwowej Komisji Wyborczej.

A co na to Panstwowa Straz Pozarna ?

Przecie sie pali ! - hloopcze,
      • tapatik Re: A co na to Twój psychiatra? 05.06.25, 22:55
        j-k napisał:

> don.kulawy napisał:
        > Sprawę w rozmowie z Onetem komentuje rzecznik Państwowej Komisji Wyborczej.
        >
        >
        > A co na to Panstwowa Straz Pozarna ?
        >
        > Przecie sie pali ! - hloopcze,

Skoro rozmawiamy o wyborach, to PKW jest najlepszym źródłem wiedzy.
        Nie wiem skąd wytrzasnąłeś strażaków.
        • don.kulawy Re: A co na to Twój psychiatra? 06.06.25, 01:39
          > Nie wiem skąd wytrzasnąłeś strażaków.

To ci co dostali od dottore wóz strażacki.
    • sverir Re: Reasumpcja wyborów!!! 05.06.25, 21:11
      Reasumpcja wyborów? Jak wyniki są błędne na poziomie pojedynczych komisji i ich anulowanie nie wpływa na ostateczne rozstrzygnięcie, to po co powtarzać wybory? Przeliczy się ponownie karty i wyjdzie, czy to był ludzki błąd.
      • hrasier_2 Re: Reasumpcja wyborów!!! 05.06.25, 21:34
        sverir napisał:

> Reasumpcja wyborów? Jak wyniki są błędne na poziomie pojedynczych komisji i ich
        > anulowanie nie wpływa na ostateczne rozstrzygnięcie, to po co powtarzać wybory
        > ? Przeliczy się ponownie karty i wyjdzie, czy to był ludzki błąd.
        >
        Nie ma takiej opcji. Wybory technicznie obsługuje samorząd. W każdej komisji jest przeważnie co najmniej jeden członek delegowany przez urząd Miasta lub gminy. Byłem parę razy członkiem miejskich komisji wyborczej. Ostatnio mężem zaufania. Fałszowanie wyników jest praktycznie niemożliwe. W tym przypadku błąd popełnił przewodniczący przy wypełnianiu protokołu. Ale od tego jest zastępca przewodniczącego i reszta członków komisji. I każdy z innej parafii.
        • x2468 Re: Reasumpcja wyborów!!! 05.06.25, 21:55
          Nie kłam. W wyborach parlamentarnych oddałem głos na gościa o egzotycznym nazwisku, według komisji w protokole ten człowiek nie otrzymał ani jednego głosu. Co się stało z moim ?
          W tych wyborach wystarczyło dorysować drugi x.
          • sverir Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 08:13
            "Nie kłam. W wyborach parlamentarnych oddałem głos na gościa o egzotycznym nazwisku, według komisji w protokole ten człowiek nie otrzymał ani jednego głosu. Co się stało z moim ?"

Nikt nie musiał sfałszować. Mogło być tak, że w czasie liczenia gdzieś został rzucony na bok, ktoś nie zauważył, komisja nie mogła się doliczyć jednej karty i ostatecznie zakwalifikowała ją jako niewrzuconą, z adnotacją, że ktoś wyniósł kartę. Nie wszystkie tego rodzaju sytuacje wynikają z celowego działania.

"W tych wyborach wystarczyło dorysować drugi x"

Owszem i na pojedynczych kartach to się może udać. Ale komisje liczą sobie nawet 11 osób. Fałszowanie wyników na dużą skalę przy takiej liczbie osób jest oczywiście możliwe (wszystko jest możliwe, gdy w grę wchodzi czynnik ludzki), ale w praktyce trudno wykonalne.
        • sverir Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 08:16
          "Fałszowanie wyników jest praktycznie niemożliwe."

Oczywiście, że praktycznie jak najbardziej jest to możliwe, bo to się zdarza. Inna sprawa, to na jak dużą skalę. Pojedyncze karty to myślę, że może być kwestią odpowiedniej zręczności i wyczucia chwili, ale masowe dopisywanie "x" celem unieważnienia głosów wymagałoby komisji, która wiecznie odwraca wzrok.
          • tapatik Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 08:29
            Byłem kiedyś w komisji wyborczej. Potwierdzam to, co napisał Sverir. Może kilka X by ktoś dorysował, ale na większą skalę jest to niemożliwe bez współdziałania całej komisji, a każdy członek komisji jest reprezentantem innej partii.
          • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 11:14
            Jarek Gasewicz@GasewiczJarek
            ·
            1h
            Miasto na prawach powiatu Wrocław.
            Głosy nieważne: I tura = 1432, II tura - 4366
            przyrost o 205%
            w tym więcej niż 1 znak"X": I tura - 492, II tura -2427
            przyrost o 393%

https://pbs.twimg.com/media/GsvrCseXAAAJ2z0?format=jpg&name=medium
            • sverir Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 16:08
              "Głosy nieważne: I tura = 1432, II tura - 4366
              przyrost o 205%
              w tym więcej niż 1 znak"X": I tura - 492, II tura -2427
              przyrost o 393%"

Mhm, a wśród osób oddających głos nieważny szerokie grono tych, którzy w ten sposób zamanifestowali niechęć do obu kandydatów.

Ale pójdźmy tropem fałszerstw. Pierwsza tura, kandydaci koalicji + Zandberg - 237 243 głosy. II tura, sam Trzaskowski 266 655 głosów. Przyrost od blisko 30 tysięcy głosów. Nawrocki + przystawki prawicowe - 133 243 głosy w I turze. W II 130 794 głosy. Przekonałeś mnie - we Wrocławiu na masową skalę oszukiwano przeciw Nawrockiemu.
            • tapatik Re: Reasumpcja wyborów!!! 07.06.25, 15:14
              Bardzo dużo osób nie chciało głosować na żadnego z kandydatów, a jednocześnie chcieli być obecni na wyborach. Gdyby oddali pustą kartę, to "ktoś" mógłby teoretycznie dorysować krzyżyk przy jednym z kandydatów (wiem, że to nieprawdopodobne, ale są ludzie, którzy tak myślą). Wobec tego lepiej skreślić obu kandydatów.
      • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 01:40
        > Jak wyniki są błędne na poziomie pojedynczych komisji

Pojedynczej powiadasz?
        • sverir Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 06:16
          " Pojedynczej powiadasz? "

Pojedynczych w tym kontekście oznacza, że nie jest to wał PKW na poziomie kraju, tylko działania na poziomie obwodowych komisji. Komisji było 32 143, więc błędy czy przekręty w 130 komisjach dotyczą pół procenta. Różnica w głosach 369 tysięcy, więc przeciętnie w tych komisjach musiałoby dojść do przekrętu na około 1500 głosów, żeby Trzaskowski mógł wyprzedzić Nawrockiego. A ponieważ już widać, że w niektórych komisjach to kwestia różnicy 200 głosów, nie sądzę, żeby ostatecznie po weryfikacji cokolwiek zostało zmienione.
      • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 01:58
        sverir napisał:

> Reasumpcja wyborów? Jak wyniki są błędne na poziomie pojedynczych komisji i ich
        > anulowanie nie wpływa na ostateczne rozstrzygnięcie, to po co powtarzać wybory
        > ? Przeliczy się ponownie karty i wyjdzie, czy to był ludzki błąd.
        >

Sławomir Załęcki 🇵🇱🇪🇺@⚛️🧑‍🔬🧑🏻‍💻@SlawomirZa
        ·
        11h
        Znalazłem 130 komisji, w których Trzaskowski w II turze wyborów uzyskał mniej głosów jak w I turze. Wg mnie to jest bardzo podejrzane i wszystkie powinny zostać sprawdzone!

https://pbs.twimg.com/media/Gsrgyc7XMAAtNfR?format=jpg&name=medium
        • sverir Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 06:08
          "Znalazłem 130 komisji, w których Trzaskowski w II turze wyborów uzyskał mniej głosów jak w I turze. Wg mnie to jest bardzo podejrzane i wszystkie powinny zostać sprawdzone!"

A czy znalazł jakieś komisje, w których Nawrocki otrzymał mniej głosów niż w I turze?
          • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 10:26
            Nie cuduj!
            • sverir Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 16:08
              Wrocław. Pierwsza tura, kandydaci koalicji + Zandberg - 237 243 głosy. II tura, sam Trzaskowski 266 655 głosów. Przyrost od blisko 30 tysięcy głosów. Nawrocki + przystawki prawicowe - 133 243 głosy w I turze. W II 130 794 głosy. Przekonałeś mnie - we Wrocławiu na masową skalę oszukiwano przeciw Nawrockiemu.
    • negativum Re: Reasumpcja wyborów!!! 05.06.25, 21:37
      I co to da:) ?
      Korniszon będzie się do ciebie zewsząd uśmiechał. Albo jakiś hydraulik.
    • j-k Konsumpcja wyborów - pies - tyle musisz 05.06.25, 22:01
      a jesli w gardle ci staja - to wez cos na bol gardla.
    • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 01:47
      Byli przygotowani na małą różnicę głosów. Pewność siebie Nawrockiego, z którą wypowiadał słowa - dziś w nocy wygramy - nabiera zupełnie nowego znaczenia. x.com/Rysiek04071893/status/1930574772368216284
    • prze.nick Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 11:15
      Platformiana turystyka wyborcza tłumaczy anomalie Konia.
      Ciekawe dlaczego pro platformiana sędzina z Gdańska tak walczyła aby nie sprawdzać dokładnie zaświadczeń o głosowaniu poza miejscem zamieszkania.
      • prze.nick Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 11:16
        wpolityce.pl/polityka/731165-sedzia-z-gdanska-klamala-ws-weryfikacji-zaswiadczen
        wpolityce.pl/polityka/731187-kim-jest-sedzia-ktora-wprowadzila-w-blad-ws-zaswiadczen
        • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 12:01
          Nazwijmy to błędem 🤡
          https://pbs.twimg.com/media/GsvbZbgbUAAisB0?format=jpg&name=medium
          • prze.nick Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 12:07
            A niech się onuco zajmują :D

wpolityce.pl/polityka/731184-skandal-w-komisji-w-warszawie-tlum-z-zaswiadczeniami
    • qwardian Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 12:34
      Decyzją Narodowego Robotnika, wybory należy powtórzyć w 2030 roku, ale tym razem jeden z kandydatów musi PO-prawić makijaż rzęs dolnych powiek, bo wyglądał jak ciota podczas debaty w Końskich..
    • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 16:20
      W całym kraju biedaczki z PiS mylili się.

https://pbs.twimg.com/media/Gsw52wCXYAAlrif?format=jpg&name=medium
    • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 16:39
      To nie było kilkanaście komisji w skali całego kraju, różne redakcje otrzymują kolejne zgłoszenia czytelników, każdy przypadek powinien być indywidualnie zweryfikowany, bardzo bym chciał wierzyć, że to "omyłki" ale po 8 latach z PiS w przypadki nie wierzę!

https://pbs.twimg.com/media/GsxBtuKW8AAdXUT?format=png&name=900x900
      • weteran-czasu Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 17:08
        Liczba protestów wyborczych z godziny na godzinę lawinowo rośnie.
        Niektóre komisje bez sprawdzania już podają, że popełniły pomyłki w przekazanych danych do PKW.
        Przewodniczący PKW podaje, że jak SN uzna zastrzeżenia, to trzeba będzie przeliczyć głosy na nowo.
        • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 17:36
          Orgazm pisich może się okazać fatalnym przedwczesnym wytryskiem w majty.
          • sverir Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 17:48
            Problem w tym, że protesty będzie rozpatrywać Izba nieuznawana przez tak wielu za Sąd Najwyższy. Co będzie, jeśli istotnie Izba ta nakaże ponowne przeliczenie głosów? Uzyska uznanie jako Sąd Najwyższy, czy jej orzeczenie będzie wciąż podważane?
            • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 17:52
              Nie kombinuj.
              • tymek.rota Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 17:59
                don.kulawy napisał:

> Nie kombinuj.

to ty kuśtyk kombinujesz.
                To jak, ten sąd to jest sąd czy nie jest właśnie?
                • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 18:08
                  Pisowszczyki mogli ustawą nadać nielegalnej izbie prawa konstytucyjne to teraz można ustawą te prawa im odebrać. Proste?

Tu pani magister łzy wylewa www.sn.pl/aktualnosci/SitePages/Wydarzenia.aspx?ItemSID=1088-0dc69815-3ade-42fa-bbb8-549c3c6969c5&ListName=Wydarzenia
                  • sverir Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 18:26
                    "Pisowszczyki mogli ustawą nadać nielegalnej izbie prawa konstytucyjne to teraz można ustawą te prawa im odebrać. Proste?"

Jedną taką ustawę już Duda zawetował.
                    • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 18:34
                      Tu jest właśnie problem. Głownie dlatego nie uchwalono takiej ustawy. Mam jednak nadzieję, ze jakoś to zostanie rozwiązane bo chyba nikt nie chce aby głową państwa był ktoś, kogo wybór na to stanowisko jest kwestionowany.
                      • sverir Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 19:07
                        "Tu jest właśnie problem. Głownie dlatego nie uchwalono takiej ustawy. Mam jednak nadzieję, ze jakoś to zostanie rozwiązane bo chyba nikt nie chce aby głową państwa był ktoś, kogo wybór na to stanowisko jest kwestionowany."

Polityczny problem polega na tym, że wybór jest kwestionowany przez jedną stronę, a druga uważa, że nie ma żadnego problemu. Dlatego nic się w tej sprawie nie zmieni - Duda nie podpisze żadnej ustawy incydentalnej (chyba że zdecydowałby się wykonać jakąś woltę na sam koniec, ale jaki miałby w tym interes?), a zgodnie z tym, co mówi choćby sędzia Wróbel, do objęcia urzędu przez prezydenta nie jest potrzebne stwierdzenie SN o ważności wyborów.
              • sverir Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 18:28
                Ale odpowiedz mi na proste pytanie: jeśli Izba Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych orzekłaby o konieczności powtórzenia liczenia czy nawet wyborów, co mogłoby skutkować porażką Nawrockiego, to należy uznać takie orzeczenie, czy jednak je zignorować, jako orzeczenie niepochodzące od Sądu Najwyższego? Bo chciałbym wiedzieć, czy mogę szczytować, czy jeszcze poczekać?
                  • sverir Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 19:06
                    Chyba wrzuciłeś zły link, bo to wywiad z grudnia 2024 roku i sędzia Wróbel mówi, że jego zdaniem stwierdzenie nieważności przez Izbę Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych nie byłoby konstytucyjnym stwierdzeniem nieważności wyborów i że to, co Izba stwierdzi lub nie stwierdzi nie powinno mieć znaczenie dla innych organów państwa.
                    • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 19:35
                      "Gdyby to zrobil Sąd Najwyższy to trzeb aby rozpisać nowe wybory" - dosłowny cytat.
                      Dalej mówi o problemie jakim jest Izba.....
                      PiS z premedytacją stworzył ta Izbę spodziewając się w przyszłości tego co mamy dzisiaj.

Mi się wydaje, że można by ewentualną skargę przekazać bezpośrednio do Sądu Najwyższego z pominięciem tej nielegalnej Izby. Nad tym będą musiały pomyśleć mądre głowy.
    • don.kulawy Re: Reasumpcja wyborów!!! 06.06.25, 17:58
      https://pbs.twimg.com/media/GswY-fgWQAAcIrE?format=jpg&name=medium

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka