Dodaj do ulubionych

Zakup gotówką tylko z dowodem

29.12.25, 18:53
polskieradio24.pl/artykul/3627032,zakup-gotowka-za-okazaniem-dowodu-polska-wdraza-unijne-przepisy
Rok 2026 to ostatni rok przed startem obowiązywania w Polsce rozporządzenia AMLR (Anti-Money Laundering Regulation). W ramach walki z praniem pieniędzy wdrożony zostanie limit płatności gotówką na rzecz przedsiębiorców (na przykład w sklepie) wynoszący 10 000 euro. Przy płatnościach od 3000 euro sprzedający będą mieli obowiązek spisania personaliów kupującego. Kiedy dokładnie regulacje wejdą u nas w życie?
[...]
Choć przepisy formalnie już weszły w życie, prawodawcy przewidzieli trzyletni okres przejściowy na dostosowanie systemów informatycznych i procedur, co oznacza, że nowe reguły zaczną być egzekwowane w praktyce od lipca 2027 roku

Czyli urzędnicy chcą wiedzieć o nas wszystko. Oczywiście dla naszego dobra.
Obserwuj wątek
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 29.12.25, 20:48
      Ha, ha. Polska nadal będzie największą pralnią pieniędzy. W innych krajach te przepisy juz dawno zostały jeszcze bardziej zaostrzone.

Jednak nie martw się bo przecież nie masz na zbyciu 10.000 €.
      • tapatik Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 29.12.25, 20:53
        Jakieś dowody, że Polska jest największą pralnią pieniędzy?
        Skąd wiesz czy mam równowartość 10 k€?
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 29.12.25, 21:11
          > Jakieś dowody, że Polska jest największą pralnią pieniędzy?

Te łagodne przepisy, które w dodatku nie są respektowane o tym świadczą.

> Skąd wiesz czy mam równowartość 10 k€?

Masz pod poduszką 10€
          • tapatik Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 29.12.25, 22:26
            Wolałbym jednak jakieś dane statystyczne.
            W gotówce rzeczywiście nie mam równowartości 10 k €, ale po różnych kontach mam zachomikowane sporo więcej.
            • to.ja.pies.na.czarnych Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 29.12.25, 23:43
              To nie o to chodzi.
              Te przepisy nie pozwalają płacić więcej gotówką niż przewiduje prawo danego kraju. U mnie możesz płacić max 3K€, a resztę musisz zapłacić elektronicznie.

Kiedyś do Belgii przyjeżdżali oligarchowie ze wschodu i kupowali sobie wille nawet za kilka milionów płacąc gotówką. Nikt nie znal pochodzenia tych pieniędzy. Po aktach terrorystycznych w NY (9.11) zaczęto przykręcać śrubę przepływowi gotówki. Na początku tutaj również max można było płacić 10K, a juz od jakiegoś czasu tylko 3K. Tak samo jest z gotówką wwożoną przez granicę Unii. Do 10K możesz mieć w kieszeni, ale od 10K musisz zgłaszać.
              • manhu Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 31.12.25, 15:09
                to.ja.pies.na.czarnych napisała:
                > ju. U mnie możesz płacić max 3K€, a resztę musisz zapłacić elektronicznie.
                W teorii Polsce kontrolowane są:
                1. Przelewy powyżej 15 tys euro
                2. Operacje gotówkowe powyżej 15 tys zł (między przedsiębiorcami).
                Drobnym kruczkiem prawnym pojawia się też kwota 1000 euro (nie znana w artykułach na portalach ekonomicznych).

Zaś realnie:
                a) już 500 zł w rok z Allegro wywołuje kontrolę z banku
                b) wpłata gotówką 1500 zł wywołuje konieczność spowiedzi
                c) rodzina na wakacjach z 2 mega-pewnymi pensjami na konto traci kasę do 0 gr (i możliwość kupna dzieciom chleba).

Przypomnę też, że podatki w Polsce to ok. 80%: next.gazeta.pl/pieniadz/7,188934,32442822,awantura-o-drugi-prog-podatkowy-ludzie-sa-demotywowani-do.html - to tylko część wyliczeń, bo jest jeszcze VAT, akcyza, spadki, darowizny, prąd itd.
              • storima Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 01.01.26, 17:31

Belgii (...)
                Na początku tutaj również max można było płacić 10K, a juz od jakiegoś c
                > zasu tylko 3K.

Informacja nieprecyzyjna. Bo "płacić" to jest szeroka definicja.
                Po za tym. Jeśli chodzi o "nabywanie" na przykład nieruchomości. To nie ma w Belgii limitu płatności gotówką w szczególnym przypadku.
                • storima Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 02.01.26, 17:04
                  storima napisał:

> to.ja.pies.na.czarnych napisała:
                  >
                  > Belgii (...)
                  > Na początku tutaj również max można było płacić 10K, a juz od jakiegoś c
                  > > zasu tylko 3K.
                  >
                  > Informacja nieprecyzyjna. Bo "płacić" to jest szeroka definicja.
                  > Po za tym. Jeśli chodzi o "nabywanie" na przykład nieruchomości. To nie ma w Be
                  > lgii limitu płatności gotówką w szczególnym przypadku.
                  >

To że nie mieszkał nigdy w Belgii na stałe wiadomo od dawna. Potwierdzone przeze mnie jego dekonspiracją: używaniem fałszywych tożsamości. I oficjalnym banem.

Ale to mu nie przeszkadza w publikowaniu fake newsów: kompletny brak znajomości detali życia codziennego w Belgii jak i w PRL.

A ten dalej uprawia antypolską propagandę, fałszuje moją tożsamość i konsekwentnie gubi kolejne swe nicki.
              • tapatik Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 01.01.26, 22:32
                Czyli to u Ciebie była pralnia brudnych pieniędzy, a nie w Polsce.
      • no-popis Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 10:52

> Ha, ha. Polska nadal będzie największą pralnią pieniędzy. W innych krajach te p
        > rzepisy juz dawno zostały jeszcze bardziej zaostrzone.
        >
        > Jednak nie martw się bo przecież nie masz na zbyciu 10.000 €.
        Ogólniki bez treści.
        Skoryguję i uzupełnię dla zobiektywizowania zamieszczonego przez Ciebie przekazu dnia z Moskwy.
        Nie tak znowu dawno UE przyjęła propozycję banku holenderskiego poddanie się dobrowolnej karze w wysokości 1 mld euro( to kara a nie wielkość prania pieniędzy!), Ten bank prał ruskie pieniądze.
        Twoje podejrzenia wobec Polski są uzasadnione bo ekipa rządowo-marionetkowa, która obecnie wykonuje politykę Niemiec , a więc i Rosji, umarza postępowanie co do prania pieniędzy przeciwko posłowi tej ekipy Giertychowi i tu rzeczywiście możesz mieć rację, że w Polsce to się dzieje.
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 11:35
          > Skoryguję i uzupełnię dla zobiektywizowania zamieszczonego przez Ciebie przekazu dnia z Moskwy.

Podaj link, ale nie ten rosyjski na podstawie którego wybełkotałeś te rewelacje.
      • sverir Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 10:55
        "Ha, ha. Polska nadal będzie największą pralnią pieniędzy. W innych krajach te przepisy juz dawno zostały jeszcze bardziej zaostrzone."

Proszę Cię - u nas już od dawna obowiazek identyfikacji klienta istnieje od płatności 1000 euro. Limit 3000 byłby krokiem w stronę poluzowania limitów:)
        • no-popis Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 11:09
          sverir napisał:

> "Ha, ha. Polska nadal będzie największą pralnią pieniędzy. W innych krajach te
          > przepisy juz dawno zostały jeszcze bardziej zaostrzone."
          >
          > Proszę Cię - u nas już od dawna obowiazek identyfikacji klienta istnieje od pła
          > tności 1000 euro. Limit 3000 byłby krokiem w stronę poluzowania limitów:)
          Stąd ten ból u totalitarnych na widok krypto, które jest obejściem tego totalitaryzmu.
          • sverir Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 13:41
            "Stąd ten ból u totalitarnych na widok krypto, które jest obejściem tego totalitaryzmu"

Nie jest żadnym obejściem "tego totalitaryzmu", ponieważ krypto podlega tym samym regulacjom i - co za niespodzianka - dzieje się to od 2021 roku, również za czasów PiS.

Po co tworzyć rozwiązania totalitarne, a następnie bronić sposobów ich obejścia?

Odpowiedź jest jedna - ograniczenia są dla frajerów, a kto ma zarabiać, ten niech zarabia. Cała gadka o ochronie inwestorów to gadka dla naiwnych.

W podobny sposób hasłami o patriotyzmie klubowym gangi narkotykowe kupują sobie wiernych i lojalnych żołnierzy - wmawiają im frazesy o przywiązaniu do barw, a sami zarabiają na produkcji i handlu narkotykami.
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 11:33
          sverir napisał:

> "Ha, ha. Polska nadal będzie największą pralnią pieniędzy. W innych krajach te
          > przepisy juz dawno zostały jeszcze bardziej zaostrzone."
          >
          > Proszę Cię - u nas już od dawna obowiazek identyfikacji klienta istnieje od pła
          > tności 1000 euro. Limit 3000 byłby krokiem w stronę poluzowania limitów:)
          >

Oparłem się o dane podane w wątku założycielskim. Może przeczytaj jeszcze raz wpis autora tego wątku.
          • sverir Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 13:33
            "Oparłem się o dane podane w wątku założycielskim. Może przeczytaj jeszcze raz wpis autora tego wątku"

Przeczytałem i dlatego odpowiedziałem Tobie na słowa "w innych krajach".
            • to.ja.pies.na.czarnych Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 13:57
              > Przeczytałem i dlatego odpowiedziałem Tobie na słowa "w innych krajach".

Przeczytał ale nie poniał :) - to do kolekcji storimy 🤡
              Ja się odniosłem do 10 tysięcy wspomnianych na początku.
              • sverir Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 14:38
                "Ja się odniosłem do 10 tysięcy wspomnianych na początku."

A ja się odniosłem do Twojego "Polska nadal będzie największą pralnią pieniędzy. W innych krajach te przepisy juz dawno zostały jeszcze bardziej zaostrzone". Gdzie widzisz problem?
                • to.ja.pies.na.czarnych Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 14:52
                  > Gdzie widzisz problem?

Tu:
                  Choć przepisy formalnie już weszły w życie, prawodawcy przewidzieli trzyletni okres przejściowy na dostosowanie systemów informatycznych i procedur, co oznacza, że nowe reguły zaczną być egzekwowane w praktyce od lipca 2027 roku
              • storima Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 01.01.26, 17:43

> Przeczytał ale nie poniał :) - to do kolekcji storimy 🤡

Łże. I manipuluje.
                Przy przedstawieniu RZECZOWYCH dowodów bluzga, ubliża, wywracając stolik po prostu jej olewa, publikując oszczerstwa i fake newsy.

storima Re: dzidziu, a ja pisalem 31.12.25, 15:50

> Nie dość, ze mitoman to w dodatku błazen 🤡🤡🤡

Putinowiec ponownie pisze do samego siebie.
                Aby każdy miał pewność kim
                rzeczywiście jest PODPISAŁ SIĘ TRZYKROTNIE.

każdy widzi REALNE linki i ZAWSZE PRAWDZIWE informacje które publikuję OBALAJĄC NIEUSTANNIE OSZCZERSTWA I KŁAMSTWA putinowca.

w tym przypadku wątek rozpoczęty przez REDAKCJĘ GAZETA.PL o spotkaniu forumowiczów w którym brałem udział. Nie jako ”kacap” jak NIEUSTANNIE fałszuje moją tożsamość putinowiec, ale urodzony i wychowany Częstochowianin. Takim znano mnie na tamtym forum. I takim mnie poznano w REALU.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,160192520,160192520,OTK_Obrona_Terytorialna_Kraju_.html?p=179651515
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 29.12.25, 20:56
      > prawodawcy przewidzieli trzyletni okres przejściowy na dostosowanie systemów informatycznych i procedur,

Blokowanie ustawy o kryptowalucie teraz to. Komuś bardzo zależy na wypraniu dużej ilości gotówki. Paluchem nikogo wskazywał nie będę.
    • czciborwielki I dobrze 29.12.25, 21:11
      tapatik napisał:

...
      > Choć przepisy formalnie już weszły w życie, prawodawcy przewidzieli trzyletni o
      > kres przejściowy na dostosowanie systemów informatycznych i procedur, co oznacz
      > a, że nowe reguły zaczną być egzekwowane w praktyce od lipca 2027 roku[/i]
      >
      > Czyli urzędnicy chcą wiedzieć o nas wszystko. Oczywiście dla naszego dobra.
      >

I dobrze. Koniec z przekrętami. Księża tak np. kupują samochody - wyciągają reklamówkę z sianem i kupują.
      • stasi1 Re: I dobrze 30.12.25, 09:15
        Ale nadal będą tak kupowali. Auto i tak kupujesz chyba z dowodem?
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: I dobrze 30.12.25, 10:15
          stasi1 napisał:

> Ale nadal będą tak kupowali. Auto i tak kupujesz chyba z dowodem?

Chyba nie 😅
          • tapatik Re: I dobrze 30.12.25, 11:25
            Kupujesz na umowę do której wpisujesz swoje dane. Dobrze jest sprawdzić dokumenty kontrahenta i przy zakupie i przy sprzedaży. Przy zakupie, aby odkupić od właściciela, przy sprzedaży, aby samochód móc potem wyrejestrować.
      • sverir Re: I dobrze 30.12.25, 10:52
        "I dobrze. Koniec z przekrętami. Księża tak np. kupują samochody - wyciągają reklamówkę z sianem i kupują"

I dalej będą kupowali, bo obowiązek weryfikacji tożsamości klienta dotyczy tylko podmiotów zobowiązanych, a nie każdy przedsiębiorca będzie podmiotem zobowiązanym.
    • kawa_poranna11 Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 29.12.25, 22:59
      Nieczęsto przecież w zieleniaku robisz zakuy za 42 tysiące jednorazowo.
      Dotyczy to raczej księży i kombinatorów usiłujących prać.
    • no-popis Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 09:05
      tapatik napisał:

> Czyli urzędnicy chcą wiedzieć o nas wszystko. Oczywiście dla naszego dobra.
      Tak więc czy dalej się dziwisz jak ktoś UE określa jako neokomunę?
      • sverir Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 10:38
        "Tak więc czy dalej się dziwisz jak ktoś UE określa jako neokomunę?"

Tak, dziwię się, jeśli jednocześnie nie nazywa w ten sposób USA. USA przyznało swoim służbom praktycznie nieograniczony dostęp do wszystkich danych już w 2001 roku, ale z jakiejś przyczyny nikt nie nazywa tego neokomuną (raczej neofaszyzmem).
    • niegracz Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 10:44
      podobno niektóre sklepy mnie lub bardziej wielko płaszczyznowe
      beda przyjmowac kase w postaci drobnej kryptowaluty szczególnie takiej która przechodzi przez Mentznice
      • stefan4 Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 12:17
        niegracz:
        > w postaci drobnej kryptowaluty szczególnie takiej która przechodzi przez Mentznice

Przez Mentzenicę? Przez Sławomirycę Mentzenicę?

- Stefan
    • sverir Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 10:51
      "Czyli urzędnicy chcą wiedzieć o nas wszystko. Oczywiście dla naszego dobra"

To są przepisy rozporządzenia, więc to raczej politycy chcą, żeby urzędnicy wszystko wiedzieli.

Ale, ale:
      "W ramach walki z praniem pieniędzy wdrożony zostanie limit płatności gotówką na rzecz przedsiębiorców (na przykład w sklepie) wynoszący 10 000 euro. Przy płatnościach od 3000 euro sprzedający będą mieli obowiązek spisania personaliów kupującego"

Otóż rozporządzenie taki obowiązek nakłada tylko na tzw. podmioty zobowiązane, czyli instytucje finansowe, kredytów, zawody prawnicze, podmioty świadczące usługi na rzecz trustów, agentów piłkarskich i owszem, także handlarzy kamieniami szlachetnymi (czyli zapewne jubilerzy), ale już nie na sprzedawców samochodów.
      Boisz się, że urzędnicy chcą wiedzieć o Tobie wszystko - no to grzecznościowo (acz retorycznie) zapytam: kiedy ostatni raz płaciłeś w gotówce za usługi na rzecz trustów (o hazard nie zapytam)?
      • tapatik Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 11:33
        Na rzecz trustów to chyba nigdy. Musiałem poszukać definicji co to w ogóle za cudo jest.
        Natomiast ostatnio kupowałem garaż i zastanawiałem się nad gotówką. Ostatecznie sprzedający zgodził się na przelew.
        Teraz wprowadzane są ograniczenia przy zakupach od przedsiębiorców, ale w przyszłości mogą pojawić się ograniczenia dotyczące osób fizycznych oraz będzie obniżany próg z 3.000 do 1.000. W końcu się okaże, że większe zakupy w zieleniaku będą wymagały karty, bo gotówką już będzie ponad limit.
        • sverir Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 14:16
          "Teraz wprowadzane są ograniczenia przy zakupach od przedsiębiorców, ale w przyszłości mogą pojawić się ograniczenia dotyczące osób fizycznych oraz będzie obniżany próg z 3.000 do 1.000. W końcu się okaże, że większe zakupy w zieleniaku będą wymagały karty, bo gotówką już będzie ponad limit"

Tak oczywiście może się stać. Zauważ jednak, że kiedyś żadnych ograniczeń nie było, a dziś są, więc ryzyko wymogu karty, bo gotówką będzie ponad limit, istniało zawsze.
          • tapatik Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 01.01.26, 23:04
            sverir napisał:

> Tak oczywiście może się stać. Zauważ jednak, że kiedyś żadnych ograniczeń
            > nie było, a dziś są, więc ryzyko wymogu karty, bo gotówką będzie ponad limit,
            > istniało zawsze.

Kiedyś nie było żadnych ograniczeń przy zakupie gotówką, nawet między przedsiębiorcami.
            Teraz powoli idziemy w kierunku ograniczeń gotówki, przy czym częściowo klienci sami przechodzą na płatności elektroniczne, ale do częściowo jesteśmy zmuszani.
            • sverir Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 02.01.26, 11:52
              " Kiedyś nie było żadnych ograniczeń przy zakupie gotówką, nawet między przedsiębiorcami."

I było wykorzystywane przez różne grupy przestępcze do załatwiania swoich niejasnych interesów. Nie tylko zresztą służby, ale ogólnie do obracania środkami poza ewidencją. Co proponujesz w zamian?

"Teraz powoli idziemy w kierunku ograniczeń gotówki, przy czym częściowo klienci sami przechodzą na płatności elektroniczne, ale do częściowo jesteśmy zmuszani."

Owszem, czuję się zmuszany, ale nie przez państwo, tylko przez sprzedawców. Taka głupia sprawa - mam w portfelu 100 złotych. Chcę zrobić zakupy przed pracą - JESZCZE nie mają jak wydać. Chcę zrobić zakupy po pracy - JUŻ nie mają jak wydać.
              • manhu Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 02.01.26, 15:48
                sverir napisał:
                > a głupia sprawa - mam w portfelu 100 złotych. Chcę zrobić zakupy przed pracą -
                > JESZCZE nie mają jak wydać. Chcę zrobić zakupy po pracy - JUŻ nie mają jak wyda
                A skąd mają kasę? Od klientów!

I tak nie jest tak źle jak w Norwegii, że gotówka to 2%. A jeśli 1 na 50 osób tak płaci to skąd mają mieć wydać? U nas gotówka to 20%, ale w większych miastach pewnie mniej.

Zatem będzie coraz gorzej. Już teraz gotówka nie jest legalnym środkiem płatniczym w Polsce, np. Pekao nie liczy jej jako wpływ, Millennium wygraża w regulaminie kontrolami, a łagodny Nest Bank od razu zapowiada, że nogi z * powyrywa. To takie łagodne banki co się mało czepiają, inne już 500 zł w rok (bo pod tym pretekstem mogą albo ukraść pieniądze albo wyłudzić dane, np. o całej karierze zawodowej i wszelki majątku wszędzie, nie tylko skąd te 500 zł).
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 14:56
          > W końcu się okaże, że większe zakupy w zieleniaku będą wymagały karty, bo gotówką już będzie ponad limit.

Gotówką już niedługo zniknie. Ja od czasów pandemii nie używam gotówki.
          • yoma Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 01.01.26, 12:09
            To tylko poczekaj na jakiś większy blackout 😆 I widać, że na koncerty nie chodzisz 😆
            • to.ja.pies.na.czarnych Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 01.01.26, 12:14
              Jak będzie wielki blackout to wszyscy będą brać bezgotówkowo 😅

Gdzie się podziewałaś tak długo?
              • yoma Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 01.01.26, 12:31
                Tys prowda 😆 Forum się w którymś momencie zrobiło nie do użytku, to sobie poszłam gdzie indziej, bo co się będę męczyć. A teraz wlazłam i pacz pan, od 10 minut ani jednej reklamy!

Ale urlop od forum zdrowym jest 😎
                • manhu Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 02.01.26, 15:48
                  Używaj adblocka i tyle.
    • hordol O człeku małej wiary😕 30.12.25, 13:09
      To tylko dla twojego dobra

• m.c.hrabia Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 14:18
      Karty do telefonu , bez dowodu też nie kupi😀
    • bobislaw.borboje Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 30.12.25, 17:01
      > wdrożony zostanie limit płatności gotówką (...) wynoszący 10 000 euro

Mam je w innych spodniach.
    • yoma Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 01.01.26, 12:13
      W żabie też????
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Zakup gotówką tylko z dowodem 01.01.26, 14:38
      Niedługo to samo stanie się z gotówką:

30.12.2025 r.
      Dziś, po 400 latach, duńska poczta przestanie dostarczać listy.

Duńska państwowa firma PostNord zaprzestanie doręczania listów od dziś. Oznacza to koniec usługi, której początki sięgają 1624 roku. PostNord stracił w zeszłym roku około 57 milionów euro. Teraz, gdy prywatna firma korzysta z okazji, by przejąć doręczanie, doprowadzi to do wzrostu cen dla Duńczyków, mówi ekonomista ds. transportu Roel Gevaers. „Można być pewnym, że ten sam problem pojawi się wkrótce w Belgii”.
      www.vrt.be/vrtnws/nl/2025/12/29/na-400-jaar-stopt-deense-post-vandaag-met-brieven-bezorgen/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka