piotr7777 09.11.05, 19:26 Czterech gimnazjalistów skopało na śmierć bezdomnego mężczyznę. Na szczęście przy obecnym ministrze sprawiedliwości włos im z głowy nie powinien spaść. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
don.kichote Re: "obrona konieczna" w Głogowie 09.11.05, 19:33 I co się czepiasz dzieci!? Przecież powiedzieli że musieli się "wyżyć"! Tak ciężko to zrozumieć??? Odpowiedz Link Zgłoś
gocha69 Re: "obrona konieczna" w Głogowie 09.11.05, 21:04 To koniczna obrona była! Musi - zdenerwował ich! Rzygać mi się chce, jak z tych facetów robią bohaterów. Zatłukli faceta na śmierć, wszyscy oczywiście bili w nogi! A Ziobro to obrzydliwy populista! Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: "obrona konieczna" w Głogowie 09.11.05, 19:52 piotr7777 napisał: > Czterech gimnazjalistów skopało na śmierć bezdomnego mężczyznę. > Na szczęście przy obecnym ministrze sprawiedliwości włos im z głowy nie > powinien spaść. Bo wypuścił oskarżonych o lincz we Włodawie? Chyba nie pamiętasz tzw. opinii społecznych na temat tamtej sprawy. Zresztą trzeba znać istotę i cel tymczsowego aresztowania, żeby na ten temat porozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: "obrona konieczna" w Głogowie 09.11.05, 20:02 asienka32 napisała: > piotr7777 napisał: > > > Czterech gimnazjalistów skopało na śmierć bezdomnego mężczyznę. > > Na szczęście przy obecnym ministrze sprawiedliwości włos im z głowy nie > > powinien spaść. > > Bo wypuścił oskarżonych o lincz we Włodawie? > Chyba nie pamiętasz tzw. opinii społecznych na temat tamtej sprawy. O odpowiedzialności karnej i stosowaniu środków zapobiegawczych mają decydowac "opinie społeczne"??? No no no... Niezłe ... A słyszałaś kiedyś o instytucji ławników, którzy nawet mogą sędziego zawodowego przegłosować? O treści rozstrzygnięcia nie mogą jednak decydować "opinie społeczne". Wyrok ma btyć sprawiedliwy i zgodny z prawem a nie zgodnyz "oczekiwaniami społecznymi". Sąd nie może się kierowac sympatią do sprawców i antypatią do zabitego. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: "obrona konieczna" w Głogowie 09.11.05, 20:04 Ws. Włodawy wyroku nie ma, póki co. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: "obrona konieczna" w Głogowie 09.11.05, 20:50 t-800 napisał: > Ws. Włodawy wyroku nie ma, póki co. Nie Włodawy, lecz Włodowa. To całkiem gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: "obrona konieczna" w Głogowie 09.11.05, 20:53 mn7 napisała: > Nie Włodawy, lecz Włodowa. To całkiem gdzie indziej. No to masz powalony każdy argument adwersarza. Ja też napisałam Włodawa. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: "obrona konieczna" w Głogowie 09.11.05, 20:54 asienka32 napisała: > mn7 napisała: > > > Nie Włodawy, lecz Włodowa. To całkiem gdzie indziej. > No to masz powalony każdy argument adwersarza. Ja też napisałam Włodawa. A więc i Tobie należy to wytknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: "obrona konieczna" w Głogowie 09.11.05, 20:58 Sama to sobie wytknęłam. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: "obrona konieczna" w Głogowie 09.11.05, 21:24 mn7 napisała: > t-800 napisał: > > > Ws. Włodawy wyroku nie ma, póki co. > > Nie Włodawy, lecz Włodowa. To całkiem gdzie indziej. Dzięki. OK, jeszcze raz. We Włodowej nie ma wyroku póki. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Co do Włodowa: 09.11.05, 21:16 1. decyzję o zwolnieniu lepiej podjąć po analizie akt sprawy, a nie na bazie medialnych relacji, 2. opinia biegłych dużo powiedziałaby o sile i rodzaju ciosów, po niej odbyłoby się kolejne przesłuchanie podejrzanych i zapewne wtedy sprawa byłaby dość jasna, 3. teraz są na wolności i ustalenie jednej zgodnej wersji wydarzeń nie jest problemem (zwłaszcza, gdy ich dotychczasowe wyjaśnienia były dość lakoniczne) 4. na marginesie trzeba wskazać, że Ziobro nie rozumie istoty obrony koniecznej. Nie można mówić o przekroczeniu jej granic, jeżeli nie można w ogóle mówić o obronie koniecznej (która występuje tylko przy BEZPOŚREDNIM odparciu zamachu). Nie jest obroną konieczną wspólne "zgadanie się", pozbieranie narzędzi (resor samochodowy i łom chyba nie są na polach używane?) i podjęcie pościgu 5. 4 miesiące śledztwa w sprawie o zabójstwo z wielością podejrzanych to bardzo krótki okres 6. zasadność tego TA była kontrolowana przez sądy 2 instancji, prok. prowadzącego i prok. nadrzędnego w ramach czynności nadzorczych. Najprawdopodobniej i tak w grudniu wyszliby z aresztu. A tak Zioberowski sobie zrobił ładne publiczne widowisko. Co do sprawy - brak jest podstaw do złagodzenia kary (a za zabójstwo na razie od 8 wzwyż, Zioberowski pewnie podniesie). Jest jednak możliwość nagięcia prawa. Kwalifikacja na pobicie ze skutkiem śmiertelnym - grozi od 2 do 12. Przy zgodzie na skazanie bez rozprawy można dać im po 5 lat z zawieszeniem na 10. Do tego grzywny i nawiązki na rzecz organizacji społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: "obrona konieczna" w Głogowie 09.11.05, 20:10 Po pierwsze piszemy o zastosowaniu TA a nie wyroku. Po drugie od zasądzania kar i decyzji o środkach zapobiegawczych jest niezawisły sąd i nie wiem na jakiej postawie zarzucasz mi że twierdze inaczej /!/. Po trzecie opinia piotra7777 jest taką samą opinią przedstawiciela społeczeństwa jak tamte opinie w sprawie Włodawy. Ja komentuję postawę założyciela wątku a nie postępowanie wymiaru sprawiedliwosci w obudwu sprawach. Aby robić to drugie trzeba znać akta sprawy a nie tylko artykuły w prasie, często napisane tak żeby wywołac sensację. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: "obrona konieczna" w Głogowie 09.11.05, 20:53 asienka32 napisała: > Po pierwsze piszemy o zastosowaniu TA a nie wyroku. Co też wyraźnie rozróżniłem. > Po drugie od zasądzania kar i decyzji o środkach zapobiegawczych jest > niezawisły sąd i nie wiem na jakiej postawie zarzucasz mi że twierdze > inaczej /!/. Nie zarzucam Ci, że twierdzisz inaczej, zarzucam natomiast coś, co wyraźnie z Twojej wypowiedzi wynika: że decydować mają "odczucia społeczne". > Aby robić to drugie trzeba znać akta sprawy a nie tylko artykuły w prasie, Otóż to. Dlaczego więc minister urządził taką hecę bez znajomości akt sprawy (nie były w ogóle wysyłane z Olsztyna a nie miejscu nikt się z nimi podobno nie zapoznawał)??? Ty asieńko tak ostro krytykujesz ministra Z.??? Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: "obrona konieczna" w Głogowie 09.11.05, 20:57 Mogł się z aktami zapoznać bliski współpracownik ministra na przykład. Żaden wysoki urządnik nie analizuje wszystkich spraw pod którymi się w finale podpisuje. Nie wiem na jakiej podstawie Ziobro podjął interwencję w sprawie sprawców linczu. Ale myślę, że to nie była decyzja tak fatalna w skutkach jak np. wypusczenie Mazura w 2002 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: "obrona konieczna" w Głogowie 09.11.05, 20:59 asienka32 napisała: > Mogł się z aktami zapoznać bliski współpracownik ministra na przykład. > Żaden wysoki urządnik nie analizuje wszystkich spraw pod którymi się w finale > podpisuje. Ale jeśłi chce urządzić taką hecę połączoną z konferencją prasową (!!!) to na pewno kazdy rzetelny minister się zapoznaje. > Nie wiem na jakiej podstawie Ziobro podjął interwencję w sprawie sprawców > linczu. Jak to na jakiej??? Na takiej, że potrzebował kolejnych punktów poparcia dla zaspokojenia swej powszechnie znanej próżności. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: "obrona konieczna" w Głogowie 09.11.05, 21:07 > Ale jeśłi chce urządzić taką hecę połączoną z konferencją prasową (!!!) to na > pewno kazdy rzetelny minister się zapoznaje. Nie pierwsze i nie ostatnie zagranie członka rządu pod publiczkę. Nie tylko tego rządu. > Jak to na jakiej??? Na takiej, że potrzebował kolejnych punktów poparcia dla > zaspokojenia swej powszechnie znanej próżności. Nie znam poziomu próżności Ziobry. Ale wiem, ze bezpodstawne trzymanie w areszcie jest po pierwsze kosztowne, a po drugie blokuje miejsce innym z mniej spektakularnych a często bardziej szkodliwych społecznie przestępstw. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Przyklad POst-Komunistycznej gadziny 09.11.05, 19:52 piotr7777 napisał: > Czterech gimnazjalistów skopało na śmierć bezdomnego mężczyznę. > Na szczęście przy obecnym ministrze sprawiedliwości włos im z głowy nie > powinien spaść. Jestes pewnie za mlody by brac lekcje u Goebelsa ale juz pewnie dostales trening w janczarskich szkolach propagandy SLD. Z meritum wypowiedzi nie dyskutuje bo takiego meritum trudno znalesc w plwocinach. Odpowiedz Link Zgłoś
dyl.sowizdrzal Re: Przyklad POst-Komunistycznej gadziny 09.11.05, 20:09 mirmat1 napisał: > Jestes pewnie za mlody by brac lekcje u Goebelsa ale juz pewnie dostales > trening w janczarskich szkolach propagandy SLD. > Z meritum wypowiedzi nie dyskutuje bo takiego meritum trudno znalesc w > plwocinach. Fajnie, Panie Kolego, że tak dobrze potrafisz ocenić "propagandę". Ale jeśli już o szkołach mowa - przydałby Ci się powtórny kurs w klasach I-III, może tym razem zrozumiałbyś coś z nauk Pani Wychowawczyni o gramatyce. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: zwracam uwagę na cudzysłów 09.11.05, 20:16 To co się stało w Głogowie tak samo podpada pod pojęcie obrony koniecznej jak czyn z Włodowa - jakby ktoś nie zrozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Czyżby autorefleksja? 09.11.05, 20:54 .. że się zagalopowałeś? Ja rozumiem, że można za ZZ nie przepadać, co jest i moim udziałem, ale napisałeś bzdurę. Odpowiedz Link Zgłoś
ociecdyrektor Re: "obrona konieczna" w Głogowie 09.11.05, 20:57 piotr7777 napisał: > Czterech gimnazjalistów skopało na śmierć bezdomnego mężczyznę. > Na szczęście przy obecnym ministrze sprawiedliwości włos im z głowy nie > powinien spaść. Pacan jesteś, błaźnie. Własnie przy minsitrze z PiS, gnojom za takie rzeczy może grozić surowa odpowiedzialnośc. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: "obrona konieczna" w Głogowie 09.11.05, 21:05 ociecdyrektor napisał: > Pacan jesteś, błaźnie. Własnie przy minsitrze z PiS, gnojom za takie rzeczy > może grozić surowa odpowiedzialnośc. Ani surowa ani w ogóle żadna, bo nie odpowiadają karnie - tu się stosuje ustawa o postępowaniu w sprawach nieletnich. I żadna autorefleksja - po prostu ktoś mógł nie zrozumieć o co mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Durnota niekonieczna i odwracanie kota ogonem 09.11.05, 21:21 w poscie zalozyciela watku. Ot i tylko tak to mozna skomentowac. Odpowiedz Link Zgłoś