Dodaj do ulubionych

['']['][']Stanisław Lem nie żyje [']['][']

27.03.06, 16:23
Podało przed chwila radio TOK-FM. Zmarł w wieku 85 lat.
Obserwuj wątek
    • venus99 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:25
      to bardzo przykra wiadomość.
      mądrzy ludzie odchodzą - jak zawsze za wcześnie.
      • maciej.ciszewski ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:38
        [']['] Wielki umysl - nie ma nastepcow takich ludzi
        • and Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:41
          Mogę tylko podziękować za wszystkie książki we właściwym dla mnie czasie.
          Andrzej
          • pozlotemu Nie bedzie krzyza na jego grobie 27.03.06, 18:58
            bo byl niewierzacy.
            Teraz trudna podroz w nieznane.
            • bader Re: Nie bedzie krzyza na jego grobie 27.03.06, 20:01
              Jeżeli krzyż jedynym wskazaniem czegóż zatem mogą wypatrywać głupcy?
              • krasnov Re: Nie bedzie krzyza na jego grobie… 27.03.06, 20:19
                …będzie wieczny, nieudawany, szacunek. Straciliśmy najmądrzejszego Polaka, jakiego mieliśmy w XX/XXI wieku…
                ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["]
                • zbig44 Zawsze byłem dumny z tego, że jestem Polakiem! 27.03.06, 20:55
                  ['] ['] dzięki takim, jak On ['] [']
                  • raflexp BYŁ WIELKI [^] [^] [^] 27.03.06, 21:27
                    • malpie Re: BYŁ WIELKI [^] [^] [^] 28.03.06, 09:16
                      [^][^][^][^][^][^]....
                      • jacek.gabinski Dzięki P O L S C E stał się sławny !!!!!!!!!!!! 28.03.06, 16:48
                        tworzył po polsku i
                        na polskiej ziemi,
                        tu go wykształcono
                        tu został natchnięty
                        duchem Polskości
                        duchem polskich poetów i pisarzy !

chwała mu !
                      • prm101 Re: BYŁ WIELKI [^] [^] [^] 28.03.06, 19:21
                        Starszy Pan w pepitkowym płaszczu
                        z fiołkami pod łysina
                        i porwanym skądś powiewem wiatru
                        pod podeszwą trampków
                        powiedział mi kiedyś w tajemnicy
                        że zawsze dłuto bierze do ręki
                        gdy siada nad kartką
                        że każdą literę ciosa i szlifuje
                        by z kawałka głazu, wykuc marmurowe dzieło
                        ......dla potomnych.
                        -zabraknie nam teraz Pana z fiołkami pod łysiną.........
                        • porte-parole Re: BYŁ WIELKI [^] [^] [^] 18.04.06, 17:15
                    • igf2r | 28.03.06, 11:02
                      ...i moja świeczka.
                  • raflexp BYŁ WIELKI [^] [^] [^] 27.03.06, 21:29
                    • dar Re: BYŁ WIELKI [^] [^] [^] 27.03.06, 22:06
                      ...I takim pozostanie....
                      • jan.szulc Byl, jest i bedzie 28.03.06, 00:12
                        [^][^][^][^][^][^][^]
                        • jacek.gabinski Dzięki P O L S C E stał się sławny !!!!!!!!!!!! 28.03.06, 16:50
                          tworzył po polsku
                          i na polskiej ziemi,
                          tu go wykształcono
                          tu został natchnięty
                          duchem Polskości
                          duchem polskich poetów i pisarzy !

chwała mu !
                      • lucusia3 Re: BYŁ WIELKI [^] [^] [^] 28.03.06, 08:05
                      • porte-parole Re: BYŁ WIELKI [^] [^] [^] 18.04.06, 17:28
                    • critic Odszedł wielki człowiek [^] [^] [^] 28.03.06, 13:32
                      Szkoda. Jest ich coraz mniej.
                  • inquisition Odszedł kolejny wielki Polak 27.03.06, 23:12
                    Pytanie samo z siebie: kto przejmie po nim pałeczkę? Kto go zastąpi? Buszując
                    po forach stwierdzam (mam nadzieję że błędnie) NIKT tu pospolitość skrzeczy
                    • kasiula.m Re: Odszedł kolejny wielki Polak 28.03.06, 09:50
                      Pospolitość a może raczej "mediokracja" (Jego słowa- raczej od franc.
                      mediocre=miernota niż od mediów).

Mediocre znaczy też słaby, bierny, takie jest młode pokolenie. Brakuje kopa?
                      Szkoda że nie ma następców.

"Niech Jego droga jasna będzie i prosta."
                      (*)(*)(*)(*)(*)
                  • sirus_curse Pokazujcie go tak 28.03.06, 05:08
                    Dlaczego wszyscy sie uwzieli, by Lema pokazywac jako uwiedlego dziadka. Przeciez
                    wszyscy pamietamy go jako czlowieka dojrzalego i madrego, ale jeszcze nie
                    niedolege. Czy w niebie ma wygladac jak w domu starcow? Niemcy pokazuja Lema tak:

www.spiegel.de/img/0,1020,601425,00.jpg
                    Niby szczegol, ale nie jestem szczegolnie zafascynowany Lemem pouczajacym
                    dziadkiem (choc gdzie racje ma, tam ma), ale Stanislawem Lemem, swiatowej klasy
                    pisarzem i wizjonerem, a takim byl w wieku, w jakim go pokazuje Der Spiegel. Nie
                    wiem jak to sie mowi wsrod ludzi obeznanych z religia czy innymi magiami, ale
                    chcialbym mu zyczyc, kiedy go juz nie ma, wszystkiego najlepszego na tej jego
                    ostatniej drodze. I niech nie zostanie po nim pustka, ale niech mlodzi siada do
                    jego ksiazek i niech szukaja, a jest tam jeszcze wiele do odkrycia.
                  • t-mon Re: Zawsze byłem dumny z tego, że jestem Polakiem 28.03.06, 09:07
                    :*( powodzenia DUMO POLSKIEJ KULTURY!!
                  • barb25 Re: Zawsze byłem dumny z tego, że jestem Polakiem 28.03.06, 09:27
                    Bardzo sie mylisz.Stanislaw Lem byl 100% Zydem z pochodzenia.
                    • uchachany Re: Zawsze byłem dumny z tego, że jestem Polakiem 28.03.06, 10:40
                      barb25 napisała:

> Bardzo sie mylisz.Stanislaw Lem byl 100% Zydem z pochodzenia.

Czy według Ciebie przekreśla to Jego dokonania jako pisarza i intelektualisty?

To taka nasza specyfika, że spora część elit intelektu w Polsce jest z
                      pochodzenia Żydami. Ale szczerze powiedziawszy, nie tylko nasza, bo wszędzie
                      tam , gdzie były duże diaspory żydowskie przedstawiciele tego narodu -
                      obywatele krajów, w których żyli - zajmowali więcej miejsca w miejscowych
                      elitach niż by to wynikało z prostej rachuby procentowego udziału w
                      społeczeństwie. Długo by zresztą pisać, dlaczego.

A u nas jest tak, że jeśli polski Żyd odnosi światowy sukces, to się
                      natychmiast widzi w nim wielkiego Polaka i płonie dumą. Jeżeli wyrazi się
                      krytycznie o kraju lub współobywatelach (jak Lem w w słynnym wywiadzie "Matka
                      Boska nie nadejdzie") - to podnosi się nacjonalistyczny wrzask, jak oto podły
                      żyd znieważa Wspaniały i Ubogacony Wartościami Naród Polski.
                      Tak samo jest z liczeniem ofiar wojennych: do puli polskich strat ludnościowych
                      II WŚ dolicza się żydowskich obywateli II RP, by podnieść wielkość odniesionych
                      strat i cierpień. Jednocześnie negując ilość ofiar żydowskich. Oczywiście to
                      domena pewnych środowisk, które sobie z tego uczyniły narzędzie powiększania
                      wpływów politycznych i kulturowych.
                    • janmariadreptak Re: Zawsze byłem dumny z tego, że jestem Polakiem 28.03.06, 14:22
                      A Mickiewicz i Piłsudski byli Litwinami.
                      Brzechwa był Żydem.
                      Można jeszcze wielu wymieniać. I co z tego?
                      Ale byli wielkimi Polakami.
                      [^][^][^][^][^][^][^][^][^][^]
                    • dedark Re: Zawsze byłem dumny z tego, że jestem Polakiem 28.03.06, 15:24
                      I co z tego człowieku? Jesteś rasistą? To był wielki człowiek, wielki Polak i
                      tyle.
                  • kardynal_pacelli1 Re: Zawsze byłem dumny z tego, że jestem Polakiem 28.03.06, 10:14
                    Cześć jego pamięci.
                • coldcat Re: Nie bedzie krzyza na jego grobie… 27.03.06, 22:29
                  Wychowałem się na jego książkach - to tak jakby zabrano mi cząstke mnie. Był nie tylko jedym z najmądrzejszych Polaków - to cały świat stracił niesłychanie wielki i przenikliwy umysł. ['] ['][']['][']['][']['][']

Jarek
                  • kryzar Re: Nie bedzie krzyza na jego grobie… 27.03.06, 22:41
                    Szkoda mądrego człowieka.
                    • gedy Pamięć 28.03.06, 08:53
                      ['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']
                      ['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']
                    • mangoid Re: Nie bedzie krzyza na jego grobie… 28.03.06, 08:54
                      wielka szkoda [']
                  • myxam Wielcy odchodzą... 27.03.06, 23:02
                    Kolejny wielki Polak odszedł... [*]
                    • barb25 Re: Wielcy odchodzą... 28.03.06, 09:29
                      Stanislaw Lem byl z pochodzenia Zydem.Polacy bardzo szybko sie przyznaja do
                      wybitnych Zydow.W innych wypadkach czesto ich nienawidza.
                • rogerja [i] 28.03.06, 07:18
              • grt16021 Re: Nie bedzie krzyza na jego grobie 28.03.06, 08:13
                Masz rację Bader
            • mikenowak Re: Nie bedzie krzyza na jego grobie 27.03.06, 23:11
              A skąd Ty wiesz jaka będzie jego podróż??? Czytałeś jego książki? Wątpię.
            • wozniakmich wszyscy stąd uciekają 28.03.06, 00:17
              Nachodzi mnie taka refleksja,że coraz więcej Polaków w ten czy inny sposób
              ucieka z tego kRAJU...
              Ja zacząłem z Lemem jak miałem 9 lat i przeczytałm "Obłok Magellana".
              A teraz, cóż tylko symboliczne świeczki, dla niego chyba i tak nic nie
              znaczące. [*]
              I nie będzie Nobla dla Lema-fantasty ani Lema-esisty i filozofa...
              • tinta [']['][']wszyscy stąd uciekają ['][']['] 28.03.06, 00:28
                Masz rację; uciekł i On. Jaka szkoda. Dla mnie ma Nobla i to dużo większego niż inni. Smutno...
            • ylemai Re: Nie bedzie krzyza na jego grobie 28.03.06, 12:32
              Nie dlatego.
              Dlatego, że był samodzielnie myślącym człowiekiem.
              [']

Żadnej podróży. Misja wypełniona.
              :'-|
              • porte-parole Re: Nie bedzie krzyza na jego grobie 18.04.06, 17:22
            • p.m Solaris Zwyciężony... 28.03.06, 16:01
              ['][']['][`]
          • roman_ha Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 19:10
            [''''']
            • inmyeyes Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 21:28
              ['] odszedł Wielki Polak, mamy szczęśćie że możemy czytać Jego dzieła w originale
              • taimyr Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 29.03.06, 17:56
                Dołączam się dokładnie do tego co napisałeś-aś inmyeyes
                ,,Rozmienimy się na stada bakterii azotowych w ziemi, wstąpimy w korzenie drzew,
                zwiążemy się w jabłuszka, które będzie ktoś jadł, filozofując jak my teraz i
                ciesząc oko zaróżowionymi obłokami, w których będzie woda z naszych ciał."
          • suff Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 20:04
            [*] - dziekuje za wszystkie ksiazki, ktore bawily, uczyly i pozwalaly w mily sposob spedzic czas....
            • renee38 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 22:59
              Mój 9 letni syn po Targach Książki, na których poznał Lema, zakochał się w
              jego książkach,czyta kolejne jego dzieła,a dzisiaj odczuł jego odejście jak się
              odczuwa śmierć kogoś bliskiego.Wszyscy jesteśmy pogrążeni w smutku.
          • konrad.ludwik02 Re: Jakieś pięćdziesiąt lat temu dzieki St. Lemowi 28.03.06, 17:34
            ... dowiedziałem się, że nastała wreszcie epoka wiecznej szczęśliwości, bo na
            świecie zapanował komunizm, i wtedy to dopiero mogła ruszyć wyprawa na planetę
            Wenus (jeśli dobrze pamiętam!), na czele jej zaś stanął astronauta ... Andrejew
            (no bo jak inaczej!), brał w niej też udział jeden wredny typ, przeżytek starej
            epoki, oczywiście o nazwisku amerykańskim, itd.itd., a dzieło to nosiło
            nazwę "Astronauci". Radzę przeczytać, coś pięknego!
        • toya666 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 18:53
          (*) (*)
        • el_bujo Największy pisarz współczesnej SF!!!!!!!!!!!!! 27.03.06, 19:16
          dlaczego??? prosta odpowiedz... ....za takowego na różnych sympozjach i
          plebiscytach uznano Dick`a. Tego samego dla którego twórczość Lema była tak
          niewiarygodna że uznał iż nie mógł napisać tego jeden człowiek tylko jest to
          zespół autorów sowieckich wydających pod psełdonimem Lem.Doprowadził do
          usunięcia Lema ze stowarzyszenie autorów SF!!! Kto odebrał klasyczne
          wykształcenie i zna grecką opowieść o konkursie na największego malarza Hellady
          temu nie trzeba wiecej
        • m651 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 19:26
          [*]
          • stf Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 20:30
            ["]
        • e.mock Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 20:23
          Gdybym się teraz ocknął, iluż zaoszczędziłbym sobie mozołów. Byłaby to doprawdy
          zacna niespodzianka. Zebrałem więc siły na duchowe mocowanie z więzadłami,
          którymi tak mocno trzyma sen, żeby go rozedrzeć i zrzucić z siebie jak ciemny
          kokon, ale choć zdobyłeem się na najwyższy wysiłek, nic z tego nie wyszło. Nie
          obudziłem się. Nie było innej jawy.
          Stanisław Lem - Wizja lokalna.
          Już tęsknię, choć zapominałem i przez lata nie pamiętałem.
        • zygmunt55 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 20:42
          Chylę czoła...
          • stagaz Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 20:45
            Wieczny odpoczynek...
        • szymonus201 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 23:27
          to chyba wystarczy ;-( [*]
        • synaps [*] [*] [*] Dziękuję Panu Panie LEM 28.03.06, 08:01
          Na ksiązkach Lema się wychowałem. Piękna polszczyzna, niezwykła wyobraźnia,
          fascynujące odkrywanie nieznanego lecz jednak naszego świata. I ten niezwykły
          dar rysowania postaci, okrywania motywów wyboru.
          Twórca WYBITNY, niezwykle HUMANISTYCZNY w swych dziełach,... nie do
          zastąpienia.
        • jacnad Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 08:44
          To bardzo smutna wiadomość. Na utworach Lema się wychowałem. On mnie zaraził
          fantastyką. Jego ksiąŻki i jego myśli nie pozwolą o nim zapomnieć.
        • koszyk91 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 09:44
          pokoj jego duszy.
        • jahsiu Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 23:54
          Szkoda... Coraz mniej rozsądnych ludzi w tym kraju. [']['][']['][']['][']['][']
          • az61 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 29.03.06, 07:08
            Na jednych z pierwszych Targów Książki w Krakowie, jeszcze na Rakowickiej, w
            pieknej liściastej jesieni, spotkanie ze St. Lemem na przepełnionej sali
            konferencyjnej; temat, "wydrukowany", spotkania: "Czy świat zmierza w dobrym
            kierunku?"; po półgodzinie mitręgi prowadzącego spotkanie i takichże pytań z
            sali,gdy czas już goni, pada na ostatku pytanie tytułowe; cała, szelmowska,
            odpowiedź Mistrza: "wątpię..."
            W 1970 albo '71 roku miałem 9, 10 lat, jakoś wtedy, w Przemyślu, na ul. Smolki,
            od kolegi szkolnego Winka Piekło pożyczyłem "Cyberiadę", tę z jedynymi
            ilustracjami ?.?, nie było telewizora a radio prawie wyłącznie "trzeszczało",
            a ja tej Cyberiady, co za wstyd, do dziś nie oddałem.
            Jaka szkoda, śpiew ptaków witających dzień (wentylatory komputera zagłuszają),
            szkoda, gdy się odchodzi właśnie teraz, na progu tak spóźnionej, wytęsknionej w
            tym roku wiosny, wieczne odpoczywanie...
        • alex-alexander Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 29.03.06, 13:33
          maciej.ciszewski napisał:

> [']['] Wielki umysl - nie ma nastepcow takich ludzi

CZY SIE TO KOMUS PODOBA CZY NIE, ALE URBAN TO TEZ WIELKI UMYSL.
          • terrestre Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 20.04.06, 13:38
            • etami Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.04.06, 17:44
              nowoczesność, czyli przypadek
              do widzenia mistrzu
      • kermitek1 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:40
        [*]

tylko czy nastepcy przyjda..
        • hanula1950 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:41
          na jego książkach uczyłam się czytać fantastykę naukową. Wspaniały pisarz.
          Dobrzy ludzie tak wsześnie odchodzą...zapalam świeczkę...
          • guduka (*)(*)(*) 27.03.06, 16:49
            wielki umysł
            • majak Re: [*][*][*][*][*][*][*] 27.03.06, 17:02
              Ulubiony pisarz, mentor i przyjaciel dla tysięcy, a może nawet milionów ludzi.
              Przewodnik i nauczyciel sztuki myślenia, pasji do nauki, mistrz poczucia
              humoru, użycia języka jako elastycznego tworzywa, prekursor tak modnej obecnie
              kalamburystyki. Moja młodość. Wzbudził we mnie zainteresowania naukowe. Czuję
              że część mnie umarła.
            • greenrizzla 3 dni żałoby narodowej 27.03.06, 17:34
              I to nie żart. Lem, był jednym z najwybitniejszych twórców polskiej literatury
              ostatnich 50 lat. Mało mu dorównywało talentem, fantazją i inteligencją. Dla
              mnie osobiście to strata nie mniejsza niż śmierć Jana Pawła 2, więc i tym razem
              państwo powinno ogłosić żałobę narodową. Ale tak nie będzie. Niestety.
              • ylemai Re: 3 dni żałoby narodowej 28.03.06, 13:58
                Jan Paweł 2 był filozofem z wykształcenia
                Stanisław Lem był filozofem z erudycji i działalności.

Porównajcie ich poziom intelektualny.

No, ale w Polsce pustosłowie lud cenił zawsze bardziej niż odważną, racjonalną
                wyobraźnię.
          • pacal2 ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 23:52
            ['] i nic więcej...
        • agrafek Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:02
          Pewność niektórych rzeczy nie umniejsza poczucia braku, gdy już nadejdą. Jest
          za Co dziękować, jest Kogo wspominać. Przykro się zaczyna wiosna.
          • borokrzys Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:57
            [*] - żal serce ściska ....... :(((((
          • olenka821 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 19:52
            (*) (*) (*)
            • karrmina Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 11:41
              ['][']['][']
        • ponuractwo Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 18:30
          I łzy w oczach, bo to takie coraz większe osamotnienie, bo TYCH mądrych kto
          zastąpi??? Tracę wiarę, że jeszcze będą!!! W tym morzu przecietności, które
          nas zalewa, ze tchu juz mi czasem brakuje w mojej(?) ojczyźnie....
      • brite Żal ściska 27.03.06, 16:48
        :(
        • peer2 Dla wszystkich wątpiących w wielkość Lema... 27.03.06, 19:43
          Portal yahoo, zamieścił informację o Jego śmierci na pierwszej stronie. Niby to
          o niczym nie przesądza, ale....
      • justyna.siuta Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:49
        W ciszy chylę głowę. W myśli ocieram łzę.
        • bigbadelectriccow Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 19:34
          ["] ["] ["]
      • kaneis ['][']['] Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:56
        Zawdzięczamy mu nie tylko wspaniałe podróże filozoficzne, fantastyczne
        (pierwsze książki, które samodzielnie czytałem). Ostatnio mądre, umiarkowane
        komentarze do wydarzeń na świecie i w Polsce - z szerokiej perspektywy erudyty -
        potężnego umysłu i dobrego człowieka. A tak mi brakowało jego felietonu w 3
        ostatnich Tygodnikach Powszechnych... Już się nie doczekam (:.((
        Jest nie do zastąpienia, jak Nowak-Jeziorański....
        • rabasandranamapatra Re: ['][']['] Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 20:25
          Dawno temu wszystko wypełnili, mamy szczęście że zostali trochę dłużej, dłużej
          niż powinni. A ja tylko żałuję że się nie spieszyłem do wszystkiego co mi
          dawał. Ale nadrobię Mistrzu, obiecuję.

STANISŁAW LEM NIE UMRZE NIGDY

(['])
      • wujekgorg [']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:57
        Będziemy Cię zawsze pamietać, a Ty w końcu sam sprawdzisz czy On istnieje
      • kornkorn Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:14
        mądry człowiek
        • m_16 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:31

Bardzo dużo mu zawdzięczam. Jego ksiązki niesamowicie rozwijają wyobraźnię i
          uczą myślenia. Obym nigdy nie zapomniał ile wyniosłem z ich lektury jako
          nastolatek.

Cześć jego pamięci!!! Niech spoczywa w pokoju.
      • a.albumina Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:32
        Do zobaczenia..... za błękitnym horyzontem, czegokolwiek[*]
      • thorgal10 [']['] 27.03.06, 17:41
        ['][']['][']
      • anns Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:45

Jak bardzo przykro. Wydawało się, że był, jest i będzie zawsze. Pozaczasowy jak
        krytyczny rozum, czujny świadek epok i idei.
      • snajper55 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 18:07
        Wielcy odchodzą. :(((

S.
      • zaq28 ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 18:20
        Byłeś wielkim pisarzem, będzie nam Cię brakowało. Spoczywaj w pokoju.
      • tasik1977 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 18:57
        [']
      • szoszana [''] 27.03.06, 19:08
        Odszedł najmądrzejszy z mądrych. Jeden z najwybitniejszych polskich
        intelektualistów XX wieku. Żal...
      • gluby ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 19:51
        Niech spoczywa w spokoju
      • piotr228 [']['][']['][']['] 27.03.06, 19:52
        Był prawdziwym autorytetem. Coraz mniej mamy takich.
      • elenen [']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 20:02
        • olafus Re: [']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 23:09
          Wybrał się w samotną podróż na Solaris. Pawnie tam też będzie niepokornym
          wizjonerem. Wielki pisarz.
        • rafaels Re: [']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 22:56
          [^][^][^] Odszedł największy, nie pomalowany, autorytet (dla Polski);
          niedoceniony przez rodaków, niesłuchany przez świat.
      • jarsa1 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 21:01
        pro s-f ad astra
      • crash_dg Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 22:08
        [']

... zawsze go cenilem i cenic bede ...
      • ewakosiorek Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 22:38
        następny wielki, już tak niewielu ich zostało, zostaniemy bez autorytetów...
      • jolanta.bajka Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 22:45
        Odszedł następny z wielkich Polaków. Cała epoka, żal i smutek.
      • ronin37 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 23:01
        Osierocil nas kolejny autorytet. Kogo bedziemy sluchac za 20 lat?[']['][']
      • miya_ke Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 01:20
        smutek
      • ventylator Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 08:05
        [i] zapalam swieczke
      • adkalin Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 13:30
        wielka strata, ale pozostała wspaniała literatura
      • kruchyjohnny Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 14:52
        Był ze mną odkąd zacząłem czytać. Jan Ciszewski
      • izabela.sikorska Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 17:16
        Kiedy odchodzą wielcy, nam małym pozostaje spuścić głowę i pomodlić się, w
        nadziei, że kolejni nadejdą.
      • brndl Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 21:08
        "każdy czuje sie po trochu specjalstą od zbawiania świata" - Janusz Zajdel
    • hummer Wielka strata. Najlepsi odchodzą w IV RP! 27.03.06, 16:25
      indris napisał:

> Podało przed chwila radio TOK-FM. Zmarł w wieku 85 lat.
      • homosovieticus Urzekał swoja literacką fantazją i przewidywaniami 27.03.06, 16:30
        przyszłości.
        Wieczne odpoczywanie racz Mu dać Panie.
        • iontichy Re: Urzekał swoja literacką fantazją i przewidywa 27.03.06, 16:48
          Lem był wielki i prawdopodobnie na wiele lat zostanie w pamięci ludzi, choć
          prawdopodobie jego pisarstwo w koncu zestarzeje się. Ale "Pana" tu nie mieszaj,
          Lem był ateistą i nie łudził się żadnym życiem wiecznym i tym podobnymi.
      • no.logo Re: Wielka strata. Najlepsi odchodzą w IV RP! 27.03.06, 16:33
        Lubię Cię, hummer, ale to najgłupszy post miesiąca.
        Lem był wielki i odszedł wtedy, gdy przyszedł jego czas. Nie wiem, czy pamiętasz, ale z kolei w III RP odeszli m.in. Turowicz, Kuroń, Tischner. Więc odforum się od IV RP i uszanuj śmierć człowieka BEZ wplątywania jej w politykę.
        • hummer Re: Wielka strata. Najlepsi odchodzą w IV RP! 27.03.06, 17:00
          no.logo napisał:

> Lem był wielki i odszedł wtedy, gdy przyszedł jego czas. Nie wiem, czy pamiętas
          > z, ale z kolei w III RP odeszli m.in. Turowicz, Kuroń, Tischner. Więc odforum s
          > ię od IV RP i uszanuj śmierć człowieka BEZ wplątywania jej w politykę.

Ciekawe czy i jego pogrzebią na placu budowy niczym wielkiego duchem księdza Twardowskiego? A nie tak dawno odeszła od nas Hanka. Poza tym ja nikogo w nic nie plączę. Najlepsi odchodzą w IV RP czy Ci się to podoba czy nie.
          To jest stwierdzenie faktu.
      • vannelli Jeden z ostatnich..miejsca nie zalatamy... 27.03.06, 22:00
        Odszedl jeden z najwybitniejszych naszych umyslow,czlowiek renesansu,medrzec o
        wrazliwosci dziecka,nieprzystajacy juz do tej rzeczywistosci..bol prawie
        fizyczny [']
    • zirby ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:28
      :(((((
      No to stracilismy wielkiego pisarza... Panie Stanisławie, wyruszył Pan w
      ostatnią Podróż, jak Ion Tichy. Oby gwiazdy świeciły Panu jasno, a próżnia była
      czysta... Dla mnie zawsze pozostanie Pan - Niezwyciężony!
      RIP
    • util Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:30
      Ogromna strata. [']
      • dwa-juzie Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:44
        nawet ciezko coz napisac. strata zbyt duza
    • gombek Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:31
      .

rip
    • andrzejg ['']['][']['] 27.03.06, 16:31
    • wasyyl [''][']['][']['][']['] 27.03.06, 16:31
      <'> <'> <'>
    • umfana Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:31
      (*)
      :(((
    • nabla_7 ... 27.03.06, 16:31
      [*]
      • smieszka.sniezka (*) 28.03.06, 13:13
        [*]
        kolejny Wielki odhaczony na kartach naszej pieknej historii
    • aga1000 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:31
      [']['][']
    • wojtello2 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:32
      Zmarł Wielki Polak :((((((((((
      • ewcio2 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:33
        [']
        • nepal5 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 11:31
          ["]["]["]
      • tipp01 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:33
        :(
        • bikej5 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:34
          :(((((
          • taziuta Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 07:15
            :-(((((

bikej5 napisała:

> :(((((
            • uchachany ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 09:13
              :-(( Ostatni z wielkich czynnych przedstawicieli tej polskiej literatury, która
              potrafiła wyjrzeć poza ciasne rodzime opłotki i stawiać pytania najważniejsze w
              skali całej ludzkości, a nie w skali doraźnych, lokalnych czy indywidualnych
              szarpanin - czy to z historią, czy to z własną psychiką i cielesnością...
          • shogun_smutku Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 10:01
            ['] jeszcze do nas wróci!
      • nooom Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 12:20
        Odleciał na Solaris, Wielka Niepowetowana Strata!!!
    • zbyszko ['][']['] 27.03.06, 16:33
      [']['][']

padają ostatnie szańce mądrąści i kultury ..
    • wrzalik Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:33
      Solaris przeczytałem niedawno i umarłem. Chcę polecieć w kosmos. Dziękuję za
      Pana książki i felietony.
    • kulatowski ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:34
      Wielki człowiek, wielki umysł … będzie nam go brakowało [`] [`] [`]
    • flaming23 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:34
      ['] ['] [']
    • longwehicle Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:34
      ["]{"}
    • henryk.log ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:34
      • andrzejn Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 09:15
        Poniekąd wychowałem się na Lemie i choć ostatnio wiele nie czytam to zawsze
        żywo w mojej pamieci istnieje Pirks i jego filozofia. Chodzi mi po głowie
        powołanie wielkiej trójki Polaków, a mianowicie: Mikołaj Kopernik; Karol
        Wojtyła (Jan Paweł II) i Stanisław Lem. Tak czy owak wielka szkoda straty tak
        genialnego umysłu.
    • crag Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:34
      Był moim guru ...
      • gatonegro Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 08:40
        [']]['][']
    • rasziel Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:34
      Umarł jeden z największych polskich pisarzy - nie doczeka już swojego nobla...