indris 27.03.06, 16:23 Podało przed chwila radio TOK-FM. Zmarł w wieku 85 lat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
venus99 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:25 to bardzo przykra wiadomość. mądrzy ludzie odchodzą - jak zawsze za wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.ciszewski ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:38 [']['] Wielki umysl - nie ma nastepcow takich ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
and Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:41 Mogę tylko podziękować za wszystkie książki we właściwym dla mnie czasie. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu Nie bedzie krzyza na jego grobie 27.03.06, 18:58 bo byl niewierzacy. Teraz trudna podroz w nieznane. Odpowiedz Link Zgłoś
bader Re: Nie bedzie krzyza na jego grobie 27.03.06, 20:01 Jeżeli krzyż jedynym wskazaniem czegóż zatem mogą wypatrywać głupcy? Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Re: Nie bedzie krzyza na jego grobie… 27.03.06, 20:19 …będzie wieczny, nieudawany, szacunek. Straciliśmy najmądrzejszego Polaka, jakiego mieliśmy w XX/XXI wieku… ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] ["] Odpowiedz Link Zgłoś
zbig44 Zawsze byłem dumny z tego, że jestem Polakiem! 27.03.06, 20:55 ['] ['] dzięki takim, jak On ['] ['] Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.gabinski Dzięki P O L S C E stał się sławny !!!!!!!!!!!! 28.03.06, 16:48 tworzył po polsku i na polskiej ziemi, tu go wykształcono tu został natchnięty duchem Polskości duchem polskich poetów i pisarzy ! chwała mu ! Odpowiedz Link Zgłoś
prm101 Re: BYŁ WIELKI [^] [^] [^] 28.03.06, 19:21 Starszy Pan w pepitkowym płaszczu z fiołkami pod łysina i porwanym skądś powiewem wiatru pod podeszwą trampków powiedział mi kiedyś w tajemnicy że zawsze dłuto bierze do ręki gdy siada nad kartką że każdą literę ciosa i szlifuje by z kawałka głazu, wykuc marmurowe dzieło ......dla potomnych. -zabraknie nam teraz Pana z fiołkami pod łysiną......... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.gabinski Dzięki P O L S C E stał się sławny !!!!!!!!!!!! 28.03.06, 16:50 tworzył po polsku i na polskiej ziemi, tu go wykształcono tu został natchnięty duchem Polskości duchem polskich poetów i pisarzy ! chwała mu ! Odpowiedz Link Zgłoś
critic Odszedł wielki człowiek [^] [^] [^] 28.03.06, 13:32 Szkoda. Jest ich coraz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
inquisition Odszedł kolejny wielki Polak 27.03.06, 23:12 Pytanie samo z siebie: kto przejmie po nim pałeczkę? Kto go zastąpi? Buszując po forach stwierdzam (mam nadzieję że błędnie) NIKT tu pospolitość skrzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula.m Re: Odszedł kolejny wielki Polak 28.03.06, 09:50 Pospolitość a może raczej "mediokracja" (Jego słowa- raczej od franc. mediocre=miernota niż od mediów). Mediocre znaczy też słaby, bierny, takie jest młode pokolenie. Brakuje kopa? Szkoda że nie ma następców. "Niech Jego droga jasna będzie i prosta." (*)(*)(*)(*)(*) Odpowiedz Link Zgłoś
sirus_curse Pokazujcie go tak 28.03.06, 05:08 Dlaczego wszyscy sie uwzieli, by Lema pokazywac jako uwiedlego dziadka. Przeciez wszyscy pamietamy go jako czlowieka dojrzalego i madrego, ale jeszcze nie niedolege. Czy w niebie ma wygladac jak w domu starcow? Niemcy pokazuja Lema tak: www.spiegel.de/img/0,1020,601425,00.jpg Niby szczegol, ale nie jestem szczegolnie zafascynowany Lemem pouczajacym dziadkiem (choc gdzie racje ma, tam ma), ale Stanislawem Lemem, swiatowej klasy pisarzem i wizjonerem, a takim byl w wieku, w jakim go pokazuje Der Spiegel. Nie wiem jak to sie mowi wsrod ludzi obeznanych z religia czy innymi magiami, ale chcialbym mu zyczyc, kiedy go juz nie ma, wszystkiego najlepszego na tej jego ostatniej drodze. I niech nie zostanie po nim pustka, ale niech mlodzi siada do jego ksiazek i niech szukaja, a jest tam jeszcze wiele do odkrycia. Odpowiedz Link Zgłoś
t-mon Re: Zawsze byłem dumny z tego, że jestem Polakiem 28.03.06, 09:07 :*( powodzenia DUMO POLSKIEJ KULTURY!! Odpowiedz Link Zgłoś
barb25 Re: Zawsze byłem dumny z tego, że jestem Polakiem 28.03.06, 09:27 Bardzo sie mylisz.Stanislaw Lem byl 100% Zydem z pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Re: Zawsze byłem dumny z tego, że jestem Polakiem 28.03.06, 10:40 barb25 napisała: > Bardzo sie mylisz.Stanislaw Lem byl 100% Zydem z pochodzenia. Czy według Ciebie przekreśla to Jego dokonania jako pisarza i intelektualisty? To taka nasza specyfika, że spora część elit intelektu w Polsce jest z pochodzenia Żydami. Ale szczerze powiedziawszy, nie tylko nasza, bo wszędzie tam , gdzie były duże diaspory żydowskie przedstawiciele tego narodu - obywatele krajów, w których żyli - zajmowali więcej miejsca w miejscowych elitach niż by to wynikało z prostej rachuby procentowego udziału w społeczeństwie. Długo by zresztą pisać, dlaczego. A u nas jest tak, że jeśli polski Żyd odnosi światowy sukces, to się natychmiast widzi w nim wielkiego Polaka i płonie dumą. Jeżeli wyrazi się krytycznie o kraju lub współobywatelach (jak Lem w w słynnym wywiadzie "Matka Boska nie nadejdzie") - to podnosi się nacjonalistyczny wrzask, jak oto podły żyd znieważa Wspaniały i Ubogacony Wartościami Naród Polski. Tak samo jest z liczeniem ofiar wojennych: do puli polskich strat ludnościowych II WŚ dolicza się żydowskich obywateli II RP, by podnieść wielkość odniesionych strat i cierpień. Jednocześnie negując ilość ofiar żydowskich. Oczywiście to domena pewnych środowisk, które sobie z tego uczyniły narzędzie powiększania wpływów politycznych i kulturowych. Odpowiedz Link Zgłoś
janmariadreptak Re: Zawsze byłem dumny z tego, że jestem Polakiem 28.03.06, 14:22 A Mickiewicz i Piłsudski byli Litwinami. Brzechwa był Żydem. Można jeszcze wielu wymieniać. I co z tego? Ale byli wielkimi Polakami. [^][^][^][^][^][^][^][^][^][^] Odpowiedz Link Zgłoś
dedark Re: Zawsze byłem dumny z tego, że jestem Polakiem 28.03.06, 15:24 I co z tego człowieku? Jesteś rasistą? To był wielki człowiek, wielki Polak i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kardynal_pacelli1 Re: Zawsze byłem dumny z tego, że jestem Polakiem 28.03.06, 10:14 Cześć jego pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
coldcat Re: Nie bedzie krzyza na jego grobie… 27.03.06, 22:29 Wychowałem się na jego książkach - to tak jakby zabrano mi cząstke mnie. Był nie tylko jedym z najmądrzejszych Polaków - to cały świat stracił niesłychanie wielki i przenikliwy umysł. ['] [']['][']['][']['][']['] Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
kryzar Re: Nie bedzie krzyza na jego grobie… 27.03.06, 22:41 Szkoda mądrego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
gedy Pamięć 28.03.06, 08:53 [']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['] [']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś
barb25 Re: Wielcy odchodzą... 28.03.06, 09:29 Stanislaw Lem byl z pochodzenia Zydem.Polacy bardzo szybko sie przyznaja do wybitnych Zydow.W innych wypadkach czesto ich nienawidza. Odpowiedz Link Zgłoś
mikenowak Re: Nie bedzie krzyza na jego grobie 27.03.06, 23:11 A skąd Ty wiesz jaka będzie jego podróż??? Czytałeś jego książki? Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
wozniakmich wszyscy stąd uciekają 28.03.06, 00:17 Nachodzi mnie taka refleksja,że coraz więcej Polaków w ten czy inny sposób ucieka z tego kRAJU... Ja zacząłem z Lemem jak miałem 9 lat i przeczytałm "Obłok Magellana". A teraz, cóż tylko symboliczne świeczki, dla niego chyba i tak nic nie znaczące. [*] I nie będzie Nobla dla Lema-fantasty ani Lema-esisty i filozofa... Odpowiedz Link Zgłoś
tinta [']['][']wszyscy stąd uciekają ['][']['] 28.03.06, 00:28 Masz rację; uciekł i On. Jaka szkoda. Dla mnie ma Nobla i to dużo większego niż inni. Smutno... Odpowiedz Link Zgłoś
ylemai Re: Nie bedzie krzyza na jego grobie 28.03.06, 12:32 Nie dlatego. Dlatego, że był samodzielnie myślącym człowiekiem. ['] Żadnej podróży. Misja wypełniona. :'-| Odpowiedz Link Zgłoś
inmyeyes Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 21:28 ['] odszedł Wielki Polak, mamy szczęśćie że możemy czytać Jego dzieła w originale Odpowiedz Link Zgłoś
taimyr Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 29.03.06, 17:56 Dołączam się dokładnie do tego co napisałeś-aś inmyeyes ,,Rozmienimy się na stada bakterii azotowych w ziemi, wstąpimy w korzenie drzew, zwiążemy się w jabłuszka, które będzie ktoś jadł, filozofując jak my teraz i ciesząc oko zaróżowionymi obłokami, w których będzie woda z naszych ciał." Odpowiedz Link Zgłoś
suff Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 20:04 [*] - dziekuje za wszystkie ksiazki, ktore bawily, uczyly i pozwalaly w mily sposob spedzic czas.... Odpowiedz Link Zgłoś
renee38 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 22:59 Mój 9 letni syn po Targach Książki, na których poznał Lema, zakochał się w jego książkach,czyta kolejne jego dzieła,a dzisiaj odczuł jego odejście jak się odczuwa śmierć kogoś bliskiego.Wszyscy jesteśmy pogrążeni w smutku. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Re: Jakieś pięćdziesiąt lat temu dzieki St. Lemowi 28.03.06, 17:34 ... dowiedziałem się, że nastała wreszcie epoka wiecznej szczęśliwości, bo na świecie zapanował komunizm, i wtedy to dopiero mogła ruszyć wyprawa na planetę Wenus (jeśli dobrze pamiętam!), na czele jej zaś stanął astronauta ... Andrejew (no bo jak inaczej!), brał w niej też udział jeden wredny typ, przeżytek starej epoki, oczywiście o nazwisku amerykańskim, itd.itd., a dzieło to nosiło nazwę "Astronauci". Radzę przeczytać, coś pięknego! Odpowiedz Link Zgłoś
el_bujo Największy pisarz współczesnej SF!!!!!!!!!!!!! 27.03.06, 19:16 dlaczego??? prosta odpowiedz... ....za takowego na różnych sympozjach i plebiscytach uznano Dick`a. Tego samego dla którego twórczość Lema była tak niewiarygodna że uznał iż nie mógł napisać tego jeden człowiek tylko jest to zespół autorów sowieckich wydających pod psełdonimem Lem.Doprowadził do usunięcia Lema ze stowarzyszenie autorów SF!!! Kto odebrał klasyczne wykształcenie i zna grecką opowieść o konkursie na największego malarza Hellady temu nie trzeba wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
e.mock Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 20:23 Gdybym się teraz ocknął, iluż zaoszczędziłbym sobie mozołów. Byłaby to doprawdy zacna niespodzianka. Zebrałem więc siły na duchowe mocowanie z więzadłami, którymi tak mocno trzyma sen, żeby go rozedrzeć i zrzucić z siebie jak ciemny kokon, ale choć zdobyłeem się na najwyższy wysiłek, nic z tego nie wyszło. Nie obudziłem się. Nie było innej jawy. Stanisław Lem - Wizja lokalna. Już tęsknię, choć zapominałem i przez lata nie pamiętałem. Odpowiedz Link Zgłoś
zygmunt55 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 20:42 Chylę czoła... Odpowiedz Link Zgłoś
stagaz Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 20:45 Wieczny odpoczynek... Odpowiedz Link Zgłoś
szymonus201 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 23:27 to chyba wystarczy ;-( [*] Odpowiedz Link Zgłoś
synaps [*] [*] [*] Dziękuję Panu Panie LEM 28.03.06, 08:01 Na ksiązkach Lema się wychowałem. Piękna polszczyzna, niezwykła wyobraźnia, fascynujące odkrywanie nieznanego lecz jednak naszego świata. I ten niezwykły dar rysowania postaci, okrywania motywów wyboru. Twórca WYBITNY, niezwykle HUMANISTYCZNY w swych dziełach,... nie do zastąpienia. Odpowiedz Link Zgłoś
jacnad Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 08:44 To bardzo smutna wiadomość. Na utworach Lema się wychowałem. On mnie zaraził fantastyką. Jego ksiąŻki i jego myśli nie pozwolą o nim zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
koszyk91 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 09:44 pokoj jego duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
jahsiu Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 23:54 Szkoda... Coraz mniej rozsądnych ludzi w tym kraju. ['][']['][']['][']['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś
az61 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 29.03.06, 07:08 Na jednych z pierwszych Targów Książki w Krakowie, jeszcze na Rakowickiej, w pieknej liściastej jesieni, spotkanie ze St. Lemem na przepełnionej sali konferencyjnej; temat, "wydrukowany", spotkania: "Czy świat zmierza w dobrym kierunku?"; po półgodzinie mitręgi prowadzącego spotkanie i takichże pytań z sali,gdy czas już goni, pada na ostatku pytanie tytułowe; cała, szelmowska, odpowiedź Mistrza: "wątpię..." W 1970 albo '71 roku miałem 9, 10 lat, jakoś wtedy, w Przemyślu, na ul. Smolki, od kolegi szkolnego Winka Piekło pożyczyłem "Cyberiadę", tę z jedynymi ilustracjami ?.?, nie było telewizora a radio prawie wyłącznie "trzeszczało", a ja tej Cyberiady, co za wstyd, do dziś nie oddałem. Jaka szkoda, śpiew ptaków witających dzień (wentylatory komputera zagłuszają), szkoda, gdy się odchodzi właśnie teraz, na progu tak spóźnionej, wytęsknionej w tym roku wiosny, wieczne odpoczywanie... Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 29.03.06, 13:33 maciej.ciszewski napisał: > [']['] Wielki umysl - nie ma nastepcow takich ludzi CZY SIE TO KOMUS PODOBA CZY NIE, ALE URBAN TO TEZ WIELKI UMYSL. Odpowiedz Link Zgłoś
etami Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.04.06, 17:44 nowoczesność, czyli przypadek do widzenia mistrzu Odpowiedz Link Zgłoś
kermitek1 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:40 [*] tylko czy nastepcy przyjda.. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula1950 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:41 na jego książkach uczyłam się czytać fantastykę naukową. Wspaniały pisarz. Dobrzy ludzie tak wsześnie odchodzą...zapalam świeczkę... Odpowiedz Link Zgłoś
majak Re: [*][*][*][*][*][*][*] 27.03.06, 17:02 Ulubiony pisarz, mentor i przyjaciel dla tysięcy, a może nawet milionów ludzi. Przewodnik i nauczyciel sztuki myślenia, pasji do nauki, mistrz poczucia humoru, użycia języka jako elastycznego tworzywa, prekursor tak modnej obecnie kalamburystyki. Moja młodość. Wzbudził we mnie zainteresowania naukowe. Czuję że część mnie umarła. Odpowiedz Link Zgłoś
greenrizzla 3 dni żałoby narodowej 27.03.06, 17:34 I to nie żart. Lem, był jednym z najwybitniejszych twórców polskiej literatury ostatnich 50 lat. Mało mu dorównywało talentem, fantazją i inteligencją. Dla mnie osobiście to strata nie mniejsza niż śmierć Jana Pawła 2, więc i tym razem państwo powinno ogłosić żałobę narodową. Ale tak nie będzie. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
ylemai Re: 3 dni żałoby narodowej 28.03.06, 13:58 Jan Paweł 2 był filozofem z wykształcenia Stanisław Lem był filozofem z erudycji i działalności. Porównajcie ich poziom intelektualny. No, ale w Polsce pustosłowie lud cenił zawsze bardziej niż odważną, racjonalną wyobraźnię. Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 23:52 ['] i nic więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:02 Pewność niektórych rzeczy nie umniejsza poczucia braku, gdy już nadejdą. Jest za Co dziękować, jest Kogo wspominać. Przykro się zaczyna wiosna. Odpowiedz Link Zgłoś
borokrzys Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:57 [*] - żal serce ściska ....... :((((( Odpowiedz Link Zgłoś
olenka821 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 19:52 (*) (*) (*) Odpowiedz Link Zgłoś
karrmina Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 11:41 [']['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś
ponuractwo Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 18:30 I łzy w oczach, bo to takie coraz większe osamotnienie, bo TYCH mądrych kto zastąpi??? Tracę wiarę, że jeszcze będą!!! W tym morzu przecietności, które nas zalewa, ze tchu juz mi czasem brakuje w mojej(?) ojczyźnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Dla wszystkich wątpiących w wielkość Lema... 27.03.06, 19:43 Portal yahoo, zamieścił informację o Jego śmierci na pierwszej stronie. Niby to o niczym nie przesądza, ale.... Odpowiedz Link Zgłoś
justyna.siuta Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:49 W ciszy chylę głowę. W myśli ocieram łzę. Odpowiedz Link Zgłoś
bigbadelectriccow Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 19:34 ["] ["] ["] Odpowiedz Link Zgłoś
kaneis ['][']['] Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:56 Zawdzięczamy mu nie tylko wspaniałe podróże filozoficzne, fantastyczne (pierwsze książki, które samodzielnie czytałem). Ostatnio mądre, umiarkowane komentarze do wydarzeń na świecie i w Polsce - z szerokiej perspektywy erudyty - potężnego umysłu i dobrego człowieka. A tak mi brakowało jego felietonu w 3 ostatnich Tygodnikach Powszechnych... Już się nie doczekam (:.(( Jest nie do zastąpienia, jak Nowak-Jeziorański.... Odpowiedz Link Zgłoś
rabasandranamapatra Re: ['][']['] Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 20:25 Dawno temu wszystko wypełnili, mamy szczęście że zostali trochę dłużej, dłużej niż powinni. A ja tylko żałuję że się nie spieszyłem do wszystkiego co mi dawał. Ale nadrobię Mistrzu, obiecuję. STANISŁAW LEM NIE UMRZE NIGDY ([']) Odpowiedz Link Zgłoś
wujekgorg [']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:57 Będziemy Cię zawsze pamietać, a Ty w końcu sam sprawdzisz czy On istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
kornkorn Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:14 mądry człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:31 Bardzo dużo mu zawdzięczam. Jego ksiązki niesamowicie rozwijają wyobraźnię i uczą myślenia. Obym nigdy nie zapomniał ile wyniosłem z ich lektury jako nastolatek. Cześć jego pamięci!!! Niech spoczywa w pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
a.albumina Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:32 Do zobaczenia..... za błękitnym horyzontem, czegokolwiek[*] Odpowiedz Link Zgłoś
anns Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 17:45 Jak bardzo przykro. Wydawało się, że był, jest i będzie zawsze. Pozaczasowy jak krytyczny rozum, czujny świadek epok i idei. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 18:07 Wielcy odchodzą. :((( S. Odpowiedz Link Zgłoś
zaq28 ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 18:20 Byłeś wielkim pisarzem, będzie nam Cię brakowało. Spoczywaj w pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
szoszana [''] 27.03.06, 19:08 Odszedł najmądrzejszy z mądrych. Jeden z najwybitniejszych polskich intelektualistów XX wieku. Żal... Odpowiedz Link Zgłoś
gluby ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 19:51 Niech spoczywa w spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
piotr228 [']['][']['][']['] 27.03.06, 19:52 Był prawdziwym autorytetem. Coraz mniej mamy takich. Odpowiedz Link Zgłoś
olafus Re: [']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 23:09 Wybrał się w samotną podróż na Solaris. Pawnie tam też będzie niepokornym wizjonerem. Wielki pisarz. Odpowiedz Link Zgłoś
rafaels Re: [']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 22:56 [^][^][^] Odszedł największy, nie pomalowany, autorytet (dla Polski); niedoceniony przez rodaków, niesłuchany przez świat. Odpowiedz Link Zgłoś
jarsa1 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 21:01 pro s-f ad astra Odpowiedz Link Zgłoś
crash_dg Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 22:08 ['] ... zawsze go cenilem i cenic bede ... Odpowiedz Link Zgłoś
ewakosiorek Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 22:38 następny wielki, już tak niewielu ich zostało, zostaniemy bez autorytetów... Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta.bajka Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 22:45 Odszedł następny z wielkich Polaków. Cała epoka, żal i smutek. Odpowiedz Link Zgłoś
ronin37 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 23:01 Osierocil nas kolejny autorytet. Kogo bedziemy sluchac za 20 lat?['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś
ventylator Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 08:05 [i] zapalam swieczke Odpowiedz Link Zgłoś
adkalin Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 13:30 wielka strata, ale pozostała wspaniała literatura Odpowiedz Link Zgłoś
kruchyjohnny Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 14:52 Był ze mną odkąd zacząłem czytać. Jan Ciszewski Odpowiedz Link Zgłoś
izabela.sikorska Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 17:16 Kiedy odchodzą wielcy, nam małym pozostaje spuścić głowę i pomodlić się, w nadziei, że kolejni nadejdą. Odpowiedz Link Zgłoś
brndl Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 21:08 "każdy czuje sie po trochu specjalstą od zbawiania świata" - Janusz Zajdel Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Wielka strata. Najlepsi odchodzą w IV RP! 27.03.06, 16:25 indris napisał: > Podało przed chwila radio TOK-FM. Zmarł w wieku 85 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Urzekał swoja literacką fantazją i przewidywaniami 27.03.06, 16:30 przyszłości. Wieczne odpoczywanie racz Mu dać Panie. Odpowiedz Link Zgłoś
iontichy Re: Urzekał swoja literacką fantazją i przewidywa 27.03.06, 16:48 Lem był wielki i prawdopodobnie na wiele lat zostanie w pamięci ludzi, choć prawdopodobie jego pisarstwo w koncu zestarzeje się. Ale "Pana" tu nie mieszaj, Lem był ateistą i nie łudził się żadnym życiem wiecznym i tym podobnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
no.logo Re: Wielka strata. Najlepsi odchodzą w IV RP! 27.03.06, 16:33 Lubię Cię, hummer, ale to najgłupszy post miesiąca. Lem był wielki i odszedł wtedy, gdy przyszedł jego czas. Nie wiem, czy pamiętasz, ale z kolei w III RP odeszli m.in. Turowicz, Kuroń, Tischner. Więc odforum się od IV RP i uszanuj śmierć człowieka BEZ wplątywania jej w politykę. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Wielka strata. Najlepsi odchodzą w IV RP! 27.03.06, 17:00 no.logo napisał: > Lem był wielki i odszedł wtedy, gdy przyszedł jego czas. Nie wiem, czy pamiętas > z, ale z kolei w III RP odeszli m.in. Turowicz, Kuroń, Tischner. Więc odforum s > ię od IV RP i uszanuj śmierć człowieka BEZ wplątywania jej w politykę. Ciekawe czy i jego pogrzebią na placu budowy niczym wielkiego duchem księdza Twardowskiego? A nie tak dawno odeszła od nas Hanka. Poza tym ja nikogo w nic nie plączę. Najlepsi odchodzą w IV RP czy Ci się to podoba czy nie. To jest stwierdzenie faktu. Odpowiedz Link Zgłoś
vannelli Jeden z ostatnich..miejsca nie zalatamy... 27.03.06, 22:00 Odszedl jeden z najwybitniejszych naszych umyslow,czlowiek renesansu,medrzec o wrazliwosci dziecka,nieprzystajacy juz do tej rzeczywistosci..bol prawie fizyczny ['] Odpowiedz Link Zgłoś
zirby ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:28 :((((( No to stracilismy wielkiego pisarza... Panie Stanisławie, wyruszył Pan w ostatnią Podróż, jak Ion Tichy. Oby gwiazdy świeciły Panu jasno, a próżnia była czysta... Dla mnie zawsze pozostanie Pan - Niezwyciężony! RIP Odpowiedz Link Zgłoś
util Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:30 Ogromna strata. ['] Odpowiedz Link Zgłoś
dwa-juzie Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:44 nawet ciezko coz napisac. strata zbyt duza Odpowiedz Link Zgłoś
smieszka.sniezka (*) 28.03.06, 13:13 [*] kolejny Wielki odhaczony na kartach naszej pieknej historii Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:31 ['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś
wojtello2 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:32 Zmarł Wielki Polak :(((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 07:15 :-((((( bikej5 napisała: > :((((( Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 09:13 :-(( Ostatni z wielkich czynnych przedstawicieli tej polskiej literatury, która potrafiła wyjrzeć poza ciasne rodzime opłotki i stawiać pytania najważniejsze w skali całej ludzkości, a nie w skali doraźnych, lokalnych czy indywidualnych szarpanin - czy to z historią, czy to z własną psychiką i cielesnością... Odpowiedz Link Zgłoś
shogun_smutku Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 10:01 ['] jeszcze do nas wróci! Odpowiedz Link Zgłoś
nooom Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 12:20 Odleciał na Solaris, Wielka Niepowetowana Strata!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszko ['][']['] 27.03.06, 16:33 ['][']['] padają ostatnie szańce mądrąści i kultury .. Odpowiedz Link Zgłoś
wrzalik Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:33 Solaris przeczytałem niedawno i umarłem. Chcę polecieć w kosmos. Dziękuję za Pana książki i felietony. Odpowiedz Link Zgłoś
kulatowski ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:34 Wielki człowiek, wielki umysł … będzie nam go brakowało [`] [`] [`] Odpowiedz Link Zgłoś
flaming23 Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:34 ['] ['] ['] Odpowiedz Link Zgłoś
longwehicle Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:34 ["]{"} Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejn Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 09:15 Poniekąd wychowałem się na Lemie i choć ostatnio wiele nie czytam to zawsze żywo w mojej pamieci istnieje Pirks i jego filozofia. Chodzi mi po głowie powołanie wielkiej trójki Polaków, a mianowicie: Mikołaj Kopernik; Karol Wojtyła (Jan Paweł II) i Stanisław Lem. Tak czy owak wielka szkoda straty tak genialnego umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
crag Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:34 Był moim guru ... Odpowiedz Link Zgłoś
gatonegro Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 28.03.06, 08:40 [']][']['] Odpowiedz Link Zgłoś
rasziel Re: ['']['][']Stanisław Lem nie żyje ['][']['] 27.03.06, 16:34 Umarł jeden z największych polskich pisarzy - nie doczeka już swojego nobla... Odpowiedz