Dodaj do ulubionych

Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświata

27.03.07, 18:55
To święto naszej radości pod błękitnym pogodnym niebem mamy okazję docenić że
życie zostało nam dane abyśmy coś z nim zrobili dobrego.
Nie niszczmy życia ani tego co zakwitło słabym jeszcze kwiatuszkiem jak i tego
gasnącego dojrzałego ciężarem owocu życia. Niech opadnie niczym jabłoń
opuszczają dojrzałe jabłka....
miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34888,4016769.html
- Życie ludzkie jest święte, posiada swoją godność, jest niepowtarzalne i
nietykalne - mówił w homilii biskup pomocniczy Marian Duś.

Przypomniał, że Jan Paweł II mówił o tym, że przyszłość cywilizacji
europejskiej zależy od stanowczej ochrony i promowania wartości życia.

- Obecnie promocja życia jest dla Europy sprawą kluczową, chociażby z tej
przyczyny, że w Europie, w tym także i w Polsce, obecnie więcej ludzi umiera,
niż się rodzi. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest to, że dla przeciętnego
Europejczyka życie ludzkie ma wartość relatywną, a dziecko jest potrzebne o
tyle, o ile zaspokaja potrzeby rodzicielskie - mówił bp Duś. Stwierdził, że
życie ludzkie trzeba szanować i nie ma usprawiedliwiania dla manipulacji
genetycznych, które prowadzą do zabójstwa jednej istoty, by ratować życie innej.
Obserwuj wątek
    • krystian10 Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 18:56
      Pocałuj mnie w ...
      • pawka.morozow Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 19:00
        widzę że jesteś wykształciuchem który obdarzył dobrym yntelygenckim słowem
        bliźniego swego.
        Czy jutro będziesz na kontrmanifestacji?
        Aborcjonistów i entuzjastów eutanazji?
        Zwolenników wyższości ideologii per rectum nad świetym kobiecym i męskim coitus?
        • figi.gov.pl jak księdza w rekę 27.03.07, 19:06
          n/t
        • krystian10 Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 19:34
          Jasne że będę, wiem jakie świństwo wymyślił ten stary cap niegodny oplucia, moja
          córka musiała rodzić martwe dziecko bo nie wolno ingerować po 22 tygodniu ciąży.
    • alistair-p Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 19:10
      Twoje istnienie to antyteza twojego tekstu.
    • 3promile [...] 27.03.07, 19:15
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • bubba49 Re:Czy w kraju arcykatolickim trzeba drakońskich 27.03.07, 19:19
      praw żeby wierni przestrzegali DEKALOGU.
    • venus99 Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 19:29
      chciałeś powiedzieć,że odbędzie się zgromadzenie
      ciemnoty,ksenofobii,agresji,nienawiści,zakłamania,dewocji,bigoterii i nieuctwa.
      jednym słowem zbiera się kościół ojca malwersanta.
      • torpeda.wulkaniczna Venus99, 27.03.07, 19:45
        mogę się podłączyć?

NIE dla: ciemnoty, ksenofobii, agresji, nienawiści, zakłamania, dewocji,
        bigoterii i nieuctwa !
        TAK dla : tolerancji !

(Uwaga: to MY definiujemy powyższe określenia !)
      • naura Aha, parada niesłuszna ideowo, to ją trzeba 27.03.07, 19:51
        zbluzgać, z glana, z kolana ...
        Jakie to typowo tolerancyjne, droga Venuss - dajesz wszystkim prawdziwy przykład
        • venus99 Re: Aha, parada niesłuszna ideowo, to ją trzeba 27.03.07, 20:00
          wspólna odpowiedź również dla torpedy.
          otóż nie widzę powodu dla którego ja mam być tolerancyjny a wyznawcy ojca
          malwersanta mogą bezkarnie pozwalać sobie na wszystko.nie będę pokornie
          wysłuchiwał głupot i inwektyw.
          co do definicji grupy radiomaryjnej to przecież badania precyzyjnie określiły
          ich poziom wykształcenia a liczne wypowiedzi w sposób cudowny oddają ich stany
          uczuciowe.więc o czym mówimy?
          • naura Nie rozumiem takiej postawy. Albo jest się kult- 27.03.07, 20:12
            ralnym, albo nie. A jeśli tak, to dla wszystkich.
            • venus99 Re: Nie rozumiem takiej postawy. Albo jest się ku 27.03.07, 20:31
              okresliłem jutrzejsze zgromadzenie wyznawców ojca malwersanta jako ludzi
              ciemnych,ksenofobicznych,agresywnych,nienawistnych,zakłamanych,dewotów,bigotów
              i nieuków.asumpt do takich określeń dają mi wypowiedzi tych osób i ich
              promotorów,reakcje na pytania dziennikarzy,ich słownictwo.
              czyli ja definiuje ten tłum przy pomocy słów powszechnie
              używanych,definiujących ich postawy i zachowania.nie widzę w tym niczego
              niewłaściwego.
              proponuję wrócić do mojego opisu po obejrzeniu jutrzejszych relacji tv.
        • obraza.uczuc.religijnych Ależ słuszna ideowo! 27.03.07, 20:11
          Gdyby to była parada gejów pawka pisałby posty demaskatorskie o tym jakie wraże
          siły za tym stoją.
          • naura Ja komentowałam chamus99. n/t 27.03.07, 20:19
            • obraza.uczuc.religijnych A ja rysia terleckiego. 27.03.07, 20:31

• venus99 Re: Ja komentowałam chamus99. n/t 27.03.07, 20:32
              no widzisz.na tym polega między nami różnica,że ja nigdy o tych ludziach nie
              pisałem że to chamy,szambo,motłoch ani hołota.
            • sclavus Re: Ja komentowałam chamus99. n/t 27.03.07, 22:24
              Nic nie komentowałaś bo niczego nie zrozumiałaś...
              Jeżeli to co napisał wenus99 jest chamskie, to zbierz do kupy te
              wszystkie "chamski" przymiotniki i oddaj nie po chamsku...
              Mógł wenus napisać, że ta "manifa" wbrew rozumowi jest.... ale to nie oddałoby
              istoty rzeczy z niezbędną dokładnością...
              Znam język polski nadto dobrze, zeby stwierdzić, że żadnego chamstwa w poście
              wenus nie było a użyte przymiotniki oddały po prostu stan rzeczy...
              Zajrzyj sobie do słownika języka polskiego... jak nie kumasz :|
    • sectral Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 19:40
      Jak do tej promocji prokreacji bp Dusia ma się celibat księży? Czy nie świadczy
      o zaniedbywaniu obowiązku wobec życia? Przeciwstawianiu życia innym wartościom?
      • p.smerf Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 19:56
        > Przeciwstawianiu życia innym wartościom?

I to wartościom dość konkretnym, bo mamonie. Przez ponad 1000 lat księża mieli
        rodziny, ale niestety uszczuplali co nieco z kościelnej kiesy. Uznano więc, że
        dzieci niech ma hołota.
    • adam_west szanowny panie Morozow!! 27.03.07, 19:55
      Kiedy zaczyna się życie?? Czy chodzi o fakt zapłodnienia komórki jajowej przez
      plemnik? bo jeśli tak to w jaki sposób państwo polskie chce chronić te już
      zapłodnione komórki jajowe które nie zdołały zagnieździć się w ściance macicy??
      czy będą odprawiane ich pogrzeby?? czy każda podpaska, każdy tampon będzie
      musiał być złożony w poświęconej ziemi?? czy do będzie potrzebna trumna?? czy są
      już może gotowe jakieś procedury na taką okoliczność?
      • venus99 Re: szanowny panie Morozow!! 27.03.07, 20:57
        w tej akurat sprawie może się wypowiedzieć powszechnie znany dzisiaj w całej
        Europie uczony - profesor dendrologii.znany ojciec znanego syna.
        dziadek nie był lepszy.
        • adam_west mnie one odpowiadać nie chcom.... 27.03.07, 20:59

• jtb Czy to co jest zapisane........ 27.03.07, 20:01

.....w dekalogu nie wystarczy? Przecież w Polsce 90% to katolicy i powinni życ
      w zgodzie z Ewangelią. Tą ich wiarę trzeba wzmacniac zapisem prawnym? Idąc
      dalej to trzeba również wprowadzic obowiązek spowiadania się przynajmniej raz w
      roku, chodzenia do Kościoła w niedziele i absolutny zakaz seksu
      przedmałżeńskiego.
      • venus99 Re: Czy to co jest zapisane........ 27.03.07, 20:34
        jak widać nie wystarczy bo mamy być państwem wyznaniowym nie tylko faktycznie
        ale również ex definitione.
    • capitalissimus Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 21:01
      Zmiana obecnej ustawy to głupota. Obecny kompromis to jedna z nielicznych
      rzeczy jaką możemy się szczycić.
      • jdbad Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 21:06
        Przestań pisac o takich kompromisach. Mam nadzieję, że dużo ludzi z Warszawy
        pojawi się na drugiej manifestacji. Szkoda, że nie jestem z Warszawy.
        • capitalissimus Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 21:16
          Drugiej czyli zwolenników aborcji na życzenie? Taka aborcja to głupota, brak
          ponoszenia konsekwencji swoich decyzji.
          • jdbad Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 21:17
            To idź sobie w pierwszej.
            • capitalissimus Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 21:29
              Tłuk z ciebie, przeczytaj jeszcze raz mój post.
              • jdbad Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 21:38
                Przeczytaj, co napisałeś, a potem ludzi obrażaj.
                • capitalissimus Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 21:42
                  Napisałem, że cenię obecny kompromis, czego jeszcze nie zrozumiałeś?
                  • jdbad Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 21:43
                    To Ty nie rozumiesz, że ja tego kompromisu nie cenię. I to napisałam w swoim
                    poście.
                  • venus99 Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 21:48
                    wolno ci cenić ale nie nazywaj tego kompromisem w dodatku zwalczanym
                    nieustannie przez fundamentalistów?
                    na czym polega ten kompromis?kto z kim go zawierał?
                    • jdbad Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 21:49
                      Władza z kościołem. Zainteresowanych nikt nie pytał.
                    • capitalissimus Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 21:55
                      Jest on zwalczany, zarówno poprzez fundamentalistów pokroju Giertycha jak i
                      Środy. A polega on na tym by poczęte dziecko nie było nieszczęściem rodzica.
                      • venus99 Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 21:58
                        początkiem tego wszystkiego jest brak zgody co do istoty sexu.dla Giertycha
                        jest to obowiązek małżeński służacy prokreacji a dla mnie sympatyczna
                        zabawa,która nie musi za soba pociągac konsekwencji w postaci ciąży.
                        • capitalissimus Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 22:06
                          Więc zadbaj o to by ta 'sympatyczna zabawa' nie kończyła się ciążą. Bądź
                          odpowiedzialny za swoje zabawy.
          • venus99 Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 21:46
            czyżby?na czym polega ta głupota?na tym,że dla niektórych ludzi w Polsce
            kobieta to narzędzie prokreacji?
            pod rządami pisuarów Polska coraz bliżej talibów i Iranu.
            • capitalissimus Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 21:56
              Bliżej Talibów? A może warto być odpowiedzialnym za swoje uczynki?
              • obraza.uczuc.religijnych Czyli dziecko to kara za brak odpowiedzialności? 27.03.07, 23:49

• ave.duce Re: Niech katolicy rzymscy będą sobie katolikami 27.03.07, 21:59
      RZYMSKIMI i tyle.

;)
    • sclavus Re: Jutro manifa dla ŻYCIA, fenomenu wszechświat 27.03.07, 22:15
      pawka.morozow napisał:

> To święto naszej radości pod błękitnym pogodnym niebem mamy okazję docenić że
      > życie zostało nam dane abyśmy coś z nim zrobili dobrego.
      > Nie niszczmy życia ani tego co zakwitło słabym jeszcze kwiatuszkiem jak i tego
      > gasnącego dojrzałego ciężarem owocu życia. Niech opadnie niczym jabłoń
      > opuszczają dojrzałe jabłka....
      > miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34888,4016769.html
      > - Życie ludzkie jest święte, posiada swoją godność, jest niepowtarzalne i
      > nietykalne - mówił w homilii biskup pomocniczy Marian Duś.
      >
      > Przypomniał, że Jan Paweł II mówił o tym, że przyszłość cywilizacji
      > europejskiej zależy od stanowczej ochrony i promowania wartości życia.
      >
      > - Obecnie promocja życia jest dla Europy sprawą kluczową, chociażby z tej
      > przyczyny, że w Europie, w tym także i w Polsce, obecnie więcej ludzi umiera,
      > niż się rodzi. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest to, że dla przeciętnego
      > Europejczyka życie ludzkie ma wartość relatywną, a dziecko jest potrzebne o
      > tyle, o ile zaspokaja potrzeby rodzicielskie - mówił bp Duś. Stwierdził, że
      > życie ludzkie trzeba szanować i nie ma usprawiedliwiania dla manipulacji
      > genetycznych, które prowadzą do zabójstwa jednej istoty, by ratować życie
      innej
      > .

A tak od siebie coś ?? Nic ???
      Rozumiem - łatwiej za kimś pierdoły powtarzać, niż użyć argumentu...:|
    • pawka.morozow jest wiosna, nie czujecie fenomenu ŻYCIA? 27.03.07, 22:58
      Na okruchu wirującej błękitnej kuli, samotnej we wszech świecie narodziło się życie.
      Po co? Dlaczego? Z kim i dla kogo? Od kogo?
      zamiast o tym myśleć pojawia się abort, degeneracja życia i języka debaty
      publicznej-zwróćcie uwagę w jakim tonie i jakimi słowami zwracają się internauci
      do ludzi których jedyną w ich oczach jest przewiną ,że mają odwagę
      zamanifestować- do czego mają niezbywalne prawo w obronie swoich myśli i przekonań.
      Obraża się ich jak to czyni venus99 i w czambuł opluwa tysiące i miliony ludzi
      którzy myślą inaczej niż venus99 czy media.
      Czy to jest ta jewropejska tolerancja?
      W Niemczech toleruje się jawnie faszystowską NPD odzianych w skóry młodzianów
      salutujących z hitlerowskim pozdrowieniem rozpierających się w parlamentarnych
      ławach i zapowiadających że jeszcze zrobią w Niemczech a później w Europie
      porządek ale to w Polsce opluwa się z Niemiec i Brukseli staruszki które z
      różańcem modlą się o pokój i miłość i ŻYCIE.
      No ale takich łatwiej skopać medialnie,jak to zrobiono z Żydami kiedy
      przygotowano holokaust - najpierw zobrzydzić,zohydzić odseparować od zdrowej tkanki.
    • renebenay Re: JP II byl chorym,,,,, 27.03.07, 23:09
      a chorym nie wolno zbyt wiele wierzyc
    • pawka.morozow Byliśmy,Jesteśmy i Będziemy w tym kraju 28.03.07, 16:37
      Choćby nas dyspozycyjne media opluwały i ośmieszały.
      W tym kraju mamy prawo według własnego sumienia i mamy niezbywalne prawo do
      manifestowania własnych poglądów!
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4020198.html
      Na transparentach m.in. napisy: "Naród, który zabija własne dzieci jest narodem
      bez przyszłości. JP II" i "Ostrołęka: Popieramy cywilizację życia". - Prawo nie
      chroni życia. Trzeba iść za Jezusem, a Jezus mówi nie zabijaj - powiedziała
      reporterowi Gazeta.pl Marianna Grabska, jedna z uczestniczek demonstracji. - Pan
      Bóg daje życie i je odbiera - odpowiedziała na pytanie, dlaczego jest przeciwna
      usuwaniu ciąży, która zagraża życiu kobiety. - Kopnie pan kundla i dwa lata pan
      dostanie, a dzieci zabijać można - stwierdził w rozmowie z dziennikarzem portalu
      gazeta.pl inny uczestnik demonstracji, pan Marek.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka