Dodaj do ulubionych

Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom

15.05.07, 20:33
na pewien ciekawy i istotny czynnik, który może mieć kolosalne znaczenie
podczas następnych wyborów parlamentarnych.

Mnie to jest "ganz egal", bo w oparciu o moje stonowane posty w stosunku do
aktualnie rządzących ( żeby była pełna jasność, nie akceptowałem nigdy
aktualnych "przystawek" i zawiodłem się jako elektor PO , że nie powstała
koalicja POPiS - ale to już historia ) zostałem w oczach wszelkiej maści
czerwonych, różowych a także niektórych PO-wiaków forumowym hunwejbinem PiS'u.

Ad rem, otóz w aspekcie ostatnich doniesień, z kraju ma zamiar wyemigrowac w
ciagu najblizych 2-3 lat circa 3,2 mln naszych obywateli w wieku 15-64 lat.
Z reguły sa to ludzie najbardziej przedsiebiorczy i kreatywni, powiedzmy
szczerze zwolennicy liberalnych rozwiązań we wszelkich przejawach życia.

Pytanie, kto zostanie tu pomiędzy Odrą a Bugiem , i jak Wam sie wydaje czyj
elektorat bedą oni reprezentować ?

Czy ktoś to wziął poważnie pod rozwagę ?
Obserwuj wątek
    • lasviol Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 15.05.07, 20:36
      Ja pewnie zostanę, bo parę lat temu wróciłam. Ile razy człowiek może się
      przeprowadzać :(
    • stary_z_lichenia Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 15.05.07, 20:38
      camille_pissarro napisał:

> czerwonych, różowych a także niektórych PO-wiaków forumowym hunwejbinem PiS'u.
      >
      > Ad rem, otóz w aspekcie ostatnich doniesień, z kraju ma zamiar wyemigrowac w
      > ciagu najblizych 2-3 lat circa 3,2 mln naszych obywateli w wieku 15-64 lat.
      > Z reguły sa to ludzie najbardziej przedsiebiorczy i kreatywni, powiedzmy
      > szczerze zwolennicy liberalnych rozwiązań we wszelkich przejawach życia.
      >
      > Pytanie, kto zostanie tu pomiędzy Odrą a Bugiem , i jak Wam sie wydaje czyj
      > elektorat bedą oni reprezentować ?
      >
      > Czy ktoś to wziął poważnie pod rozwagę ?

Moj glos na PO , nawet zagranica .
      • w11mil jesli glosujesz kolegow p. Piskorskiego to miej 15.05.07, 20:41
        troche przyzwoitosci i nie uciekaj potem za granice

stary_z_lichenia napisał:

> Moj glos na PO , nawet zagranica .
        • lucyperek2 Ale Piskor zostawił za sobą chociaż dwa mosty 16.05.07, 13:10
          remont Nowego Światu i wiele inwestycji miejskich. Pisiacka tępizna przez kilka
          lat nie potrafiła zrobić przetargu na Most Północny, w kasie wodociągów zero,
          remont Krakowskiego rozpoczęty po latach pokracznych ruchów bez jakiejkolwiek
          dokumentacji.
          • camille_pissarro W połowie października minie rok pod rządami HGW 16.05.07, 13:16
            zweryfikujemy wówczas dokonania "bufetowej" w stolicy;)))
            • lucyperek2 Do tego dojdą jeszcze kary za zrzut ścieków do 16.05.07, 13:47
              Wisły, bo jeszcze nie wiadomo czy skutkiem kaczych zaniechań uda się dokończyć
              rozbudowę Czajki w terminie. Jeśli nie, czekają nas miliardowe obciążenia.
              Musimy chyba ponownie spaść na dno by wymóżdżony ludek cokolwiek zrozumiał.
              Tylko czy nawet wtedy głupki cokolwiek pojmą ?
    • peer2 Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 15.05.07, 20:39
      Ci mniej zaradni, mniej przedsiębiorcy i mniej kreatywni to elektorat PiSu.
      Całe szczęście za granicą też można głosować...
      • hercule_poirot Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 15.05.07, 20:42
        Kto bedąc w U.K, Irlandi i Bóg wie gdzie jeszcze będzie się fatygował i jechał
        100,200 km by oddać w konsulacie w ambasadzie swój głos ?

Owszen ja bedąc na saksach w latach 90'tych, poszedłem na druga ture pojedynku
        L.Wałęsa - Stan Tymiński ale to była wyjatkowa sytuacja.Dzisiejsi młodzi ludzie
        maja gdzies to co sie dzieje nad Wisłą ...
        • camille_pissarro Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 15.05.07, 21:02
          Zgoda, też to tak pamiętam .
    • venus99 Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 15.05.07, 20:48
      to,że najbardziej aktywni,kreatywni i mające najwieksze szanse na sukces wyjadą
      to nic dziwnego.atmosfera w tym kraju jest zatęchła.jako kraj zostalismy dosyć
      skutecznie ośmieszeni i dzieki ekipie trzymającej władzę traktowani jesteśmy
      jako kraj drugiej kategorii czyli faktycznie tak jak na to zasługujemy.
      w kraju zostana wyznawcy kościoła ojca malwersanta, zawodowi
      bezrobotni,oszołomstwo wszelkiej maści,fanatycy religijni,dewoci i posłowie
      oraz emeryci.
      żałosny kraj to będzie.
      • camille_pissarro Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 15.05.07, 20:50
        A co w takim razie zrobiły wszystkie poprzednie ekipy aby zmienic w tym kraju
        cos na lepsze i aby zatrzymać exodus tych młodych, wykształconych i
        kreatywnych ??
        Coi zrobił A.Kwaśniewski z jego obozem ( postkomunistycznym ) , który zacierał
        tylko ręce , że kolejne kraje EU otwierały swoje podwoje na robotników i
        inteligentów z Polski ????
        • off_nick Nic,niente,null n/t 15.05.07, 21:09
          > A co w takim razie zrobiły wszystkie poprzednie ekipy aby zmienic w tym kraju
          > cos na lepsze i aby zatrzymać exodus tych młodych, wykształconych i
          > kreatywnych ??
          > Coi zrobił A.Kwaśniewski z jego obozem ( postkomunistycznym ) , który
          zacierał
          > tylko ręce , że kolejne kraje EU otwierały swoje podwoje na robotników i
          > inteligentów z Polski ????

camille_pissarro >
        • venus99 Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 15.05.07, 21:26
          a za której ekipy wyjechało z Polski według róznych opinii od kilkuset tysięcy
          do nawet 2 milionów osób.dlaczego nie wyjeżdżali wcześniej?
          • gniewko_syn_ryba Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 16.05.07, 13:50
            venus99 napisał:

> a za której ekipy wyjechało z Polski według róznych opinii od kilkuset tysięcy
            > do nawet 2 milionów osób.dlaczego nie wyjeżdżali wcześniej?

1 maja 2004 roku już rządził PiS ??????????????????????
      • qwardian Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 16.05.07, 08:30
        venus99 napisał:
        > w kraju zostana wyznawcy kościoła ojca malwersanta, zawodowi
        > bezrobotni,oszołomstwo wszelkiej maści,fanatycy religijni,dewoci i posłowie
        > oraz emeryci. żałosny kraj to będzie.

Na Michnika, Borusewicza, Modzelewskiego pies z kulawą nogą nie zagłosuje. I
        nie zapominać mi tam o punktualnym płaceniu podatków.
    • gniewko_syn_ryba Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 15.05.07, 21:24

> Z reguły sa to ludzie najbardziej przedsiebiorczy i kreatywni

Hehehe, przedsiębiorczo i kreatywnie zmywają gary w londyńskich knajpach... ;)))
      • venus99 Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 15.05.07, 21:28
        od czegoś trzeba zacząć. a czym ty się zajmujesz? pogarda dla ludzi fizycznej
        pracy tobie wystawia świadectwo a nie tym wszystkim co zmywaja gary.
        • gniewko_syn_ryba Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 15.05.07, 21:35
          venus99 napisał:

> pogarda dla ludzi fizycznej
          > pracy tobie wystawia świadectwo a nie tym wszystkim co zmywaja gary.

Wybacz ale to nie ja używam określeń typu "motłoch", "hołota" etc.... Chciałem
          jedynie zwrócić uwagę, iż nazywanie ludzi zmywających gary "przedsiębiorczymi" i
          "kreatywntymi" jest cokolwiek... hm... zabawne. Poza tym sam często zmywam gary
          i to za darmo ! ;-P
          • venus99 Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 15.05.07, 22:21
            czym innym jest pogarda dla pracy fizycznej czym innym jest ocena pewnych
            stanów mentalnych.
            • qwardian Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 16.05.07, 08:34
              Czemu wy Żydzi tyle uwagi poświęcacie stanowi mentalnemu? Coś nie tak z
              garnkiem?
            • gniewko_syn_ryba Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 16.05.07, 14:17
              enus99 napisał:

> czym innym jest pogarda dla pracy fizycznej czym innym jest ocena pewnych
              > stanów mentalnych.

Dobrze wiesz,że w tych określeniach o żadne stany mentalne nie chodzi, tylko o
              poziom wykształcenia i status materialny. Innymi słowy o nieustannie podkreślaną
              tu pogardę "bogatych wykształciuchów" dla "biednego ciemniactwa"...
      • camille_pissarro Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 16.05.07, 08:16
        No i tu sie bardzo mylisz, otóz mlodzi ludzie, znajacy biegle angielski ( a
        takich jest coraz wiecej ) zajmują niezłe stanowiska za bardzo rozsądne
        pieniądze.Ja w rodzinie mam takie przykłady z autopsji...
        Jasne , ze osoba niewykwalifikowana, nie znajaca biegle angielskiego nie ma co
        na wiecej liczyć, ale np. fachowcy- budowlańcy mają niezłe zarobki i na brak
        pracy np. w U.K. , która szykuje sie do Olimpiadu po Pekinie - nie narzekają ...
        • gniewko_syn_ryba Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 16.05.07, 14:12

> No i tu sie bardzo mylisz, otóz mlodzi ludzie, znajacy biegle angielski ( a
          > takich jest coraz wiecej )

Pozwolę sobie nie zgodzić się. Moja żona uczy angielskiego w szkole średniej i
          nie zauważyła, by możliwości jakie dało wstąpienie do UE (w tym wyjazdy)
          spowodowały jakikolwiek wzrost motywacji do nauki tego jężyka wśród młodzieży.
          Wręcz przeciwnie - z pewnym rozbawieniem opowiadała historię jednego z jej
          uczniów, totalnego neptyka z angielskiego, który na kilka tygodni przed maturą
          (której nie miał szansy zdać) przestał chodzić do szkoły. Po jakimś czasie
          dowiedziała się, że... wyjechał do Irlandii (!!!) ;)))

zajmują niezłe stanowiska za bardzo rozsądne
          > pieniądze.Ja w rodzinie mam takie przykłady z autopsji...

Czytałem też historię kolesia z wyższym wykształceniem (2 kierunki), znającego 3
          języki obce i zarabiającego w Polsce na stanowisku menedżerskim ponad 7 tys.
          netto (chiałbym !!!), którego to nie satysfakcjonowało i pojechał do Anglii. I
          tam... zmywa gary...

> Jasne , ze osoba niewykwalifikowana, nie znajaca biegle angielskiego nie ma co
          > na wiecej liczyć, ale np. fachowcy- budowlańcy mają niezłe zarobki i na brak
          > pracy np. w U.K. , która szykuje sie do Olimpiadu po Pekinie - nie narzekają ..

To wynika tylko i wyłacznie z różnicy w płacach pomiędzy Polską, a zachodnią
          Europą. Co jeszcze dziwniejsze, jakieś 10 lat temu panowała wśród ludzi z
          wykształceniem i na dobrych stanowiskach powszechna opinia, że nie opłaca im się
          szukać pracy na Zachodzie bo zarobki u nas są takie same albo nawet wyższe.
          Czyżby przez te 10 lat wynagrodzenia na Zachodzie tak wzrosły, że teraz nawet
          dobrze wykształconym opłaca się jechać do garów ?...
    • allspice Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 15.05.07, 21:29
      Przeciez wiadomo,ze emigruje elektorat PO... a pozostaje PiS,SO i LPR.
      Czyli,jak dobrze pójdzie koalicja będzie rzadzic przez nastepne cztery lata.
      A opozycja,jaka jest kazdy widzi i bedzie taka sama i potem:)
      To czarny scenariusz rozwoju wypadków:)
    • grzyboski.r A wiec Faszysci zostana! No to koniec Polski!!!!!! 15.05.07, 21:39

> na pewien ciekawy i istotny czynnik, który może mieć kolosalne znaczenie
      > podczas następnych wyborów parlamentarnych.
      >
      > Mnie to jest "ganz egal", bo w oparciu o moje stonowane posty w stosunku do
      > aktualnie rządzących ( żeby była pełna jasność, nie akceptowałem nigdy
      > aktualnych "przystawek" i zawiodłem się jako elektor PO , że nie powstała
      > koalicja POPiS - ale to już historia ) zostałem w oczach wszelkiej maści
      > czerwonych, różowych a także niektórych PO-wiaków forumowym hunwejbinem PiS'u.
      >
      > Z reguły sa to ludzie najbardziej przedsiebiorczy i kreatywni, powiedzmy
      > szczerze zwolennicy liberalnych rozwiązań we wszelkich przejawach życia.
      >
      > Pytanie, kto zostanie tu pomiędzy Odrą a Bugiem , i jak Wam sie wydaje czyj
      > elektorat bedą oni reprezentować ?
      >
      > Czy ktoś to wziął poważnie pod rozwagę ?
    • bubba49 Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 15.05.07, 21:40
      A więc zostanie np.adam hofman,sławomir cenckiewicz, antoni maciarewicz,jarosław kaczyński i wielu wielu innych z pisu,samoobrony,lperu.powiedz że tak nie będzie o emerytach nie mówimy.
      • hercule_poirot Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 17.05.07, 08:49
        mniej więcej , tka to bedzie wyglądać ;-)))
      • ciupazka Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 17.05.07, 11:25
        Przyjadą Izraelczycy, ni ma strachu...Niech sie i oni wreszcie wezmą do
        pracy... Hehe...
    • elfhelm Młodzi wyjeżdżający i tak nie głosują w kraju 15.05.07, 21:49
      Sporo osób wyjechało od 2004 r., ale wpływ na wynik wyborów samorządowych nie
      był zauważalny.
      W porównaniu do parlamentarnych 2005 r. frekwencja była wyższa o jakieś 5%.
      Wyniki 2006 w porównaniu do 2005 - PO +3,04%, PiS (z uwzględnieniem głosów na
      Ruch Patriotyczny i Dom Ojczysty z 2005 r.) -3,24%, LiD -2,85%, PSL +6,28.
      Samoobrona -5,77%, LPR -3,23%, Niemcy (okręg opolski) +4,38%.

Tych Niemców wskazuję, bo w sumie z opolskiego sporo powinno wyjechać ich
      wyborców. A jednak było odwrotnie. No i co warto zauważyć - w wyborach
      samorządowych zagraniczni nie głosują.
    • yoma Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 17.05.07, 08:52
      zawiodłem się jako elektor PO , że nie powstała
      > koalicja POPiS

Głosował na PO, żeby wygrał PiS. Rotfl
      • yoma Re: Chciałbym zwrócic uwage PT internautkom/tom 17.05.07, 08:58
        To było o autorze wątku oczywiście - przepraszam :)
    • camille_pissarro Jak na razie Podlaskie potwierdziło nia tezę -;)) 21.05.07, 08:23
      Co prawda jest to region specyficzny, ale wcale bym sie nie zdziwił jak ten
      trend przeniósłby sie i na inne regiony.

W duzych miastach sytuacja może byc odmienna ale nie na tyle by globalnie
      sytuacja nie odbiegałaby zbytnio od opisanej przeze mnie...
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka