Dodaj do ulubionych

Tragiczna ustawa o spóldzielniach mieszkaniowych

27.06.11, 08:55
Okrzyknięto ją w prasie rewolucyjną i rewelacyjną. Zyskała akceptację związków spóldzielców które do upadłego zapowiadają bić się o tę ustawę, więc postanowiłem sprawdzić czy jest o CO.

Nowa ustawa nie gwarantuje choćby jednego uwłaszczenia spółdzielcy, co więcej wprowadzone tam nowe uregulowania prawne sprawią, że spółdzielcy zaczną tracić nawet obecny stan posiadania

Do tej pory prawo chroniło członka spółdzielni posiadającego własnościowe prawo do lokalu. Mieszkanie stanowi najważniejsze dobro członka spółdzielni i jego rodziny - stanowi podstawę ich bytu.
To członek spółdzielni w całości sfinansował wybudowanie własnego mieszkania. To, że nie jest w pełni jego właścicielem, to zasługa ustawodawców, którzy doprowadził do sytuacji, w której spółdzielnia choć nie poniosła żadnych nakładów z własnych środków, stała się właścicielem budynków mieszkalnych i towarzyszącej infrastruktury sfinansowanych przez członków spółdzielni.

Do dnia dzisiejszego art. 1718 ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych stanowi że w przypadku likwidacji czy upadłości spółdzielni spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu przekształca się w odrębną własność

Art. 1718.

1.Jeżeli w toku likwidacji, postępowania upadłościowego albo postępowania egzekucyjnego z nieruchomości spółdzielni, nabywcą budynku albo udziału w budynku nie będzie spółdzielnia mieszkaniowa, spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu przekształca się w prawo odrębnej własności lokalu lub we własność domu jednorodzinnego
W projekcie nowej ustawy wprowadzono dodatkowy przepis art. 32 ust. 3 stanowiący, że w przypadku likwidacji albo upadłości spółdzielni przekształcenie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu w odrębną własność może mieć miejsce tylko po zaspokojeniu
wszystkich roszczeń wierzycieli spółdzielni co sankcjonuje bezprawne przejęcie majątku członków spółdzielni przez spółdzielnię..

Artykuł nowego prawa dopuszcza sprzedaż gruntu z budynkami oraz członkami posiadającymi spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu.
Niewątpliwie w chwili tego zbycia ich spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu przestanie istnieć i staną się oni najemcami u nowego właściciela.

Art. 32 projektu nowej ustawy

3. Jeżeli w toku likwidacji albo postępowania upadłościowego nie nastąpiło zbycie prawa do gruntu wraz z budynkiem albo udziałem we współwłasności budynku, z dniem wykreślenia spółdzielni z rejestru po zakończeniu jej likwidacji albo postępowania upadłościowego spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu przekształca się w prawo odrębnej własności lokalu lub we własność domu jednorodzinnego.

Co więcej tak ustanowione prawo otworzy nowe możliwości zadłużania spółdzielni bowiem zwiększy niesamowicie jej zdolność kredytową . Zaciągnięte kilkudziesięciomilionowe kredyty będą mieć pokrycie. Gwarancją i zabezpieczeniem ich spłaty będzie ustawowa możliwość zajęcia i sprzedaży mieszkań o statusie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu.
.
W ten sposób nastąpi obejście przepisu art. 19 paragraf 3 ustawy Prawo spółdzielcze

Art. 19. .
§ 3. Członek spółdzielni nie odpowiada wobec wierzycieli spółdzielni za jej zobowiązania.

Rewelacyjna i rewolucyjna jak twierdzą twórcy jej projektu ustawa uwłaszczająca? Wszystko wskazuje na to, że jednak wywłaszczająca!

Nie macie kogoś tam u siebie ktoby mi to wyjaśnił dlaczego związki spóldzielcze z aplauzem przyjmują takie uregulowania prawne głoszą propagandę sukcesu a niewygodne wpisy na stronie KZLIS po prostu usuwają.
Oczywiscie są jeszcze inne takie kwiatki w zapisie nowej ustawy i jest ich cały bukiet
Obserwuj wątek
    • sspoldzielca Re: Tragiczna ustawa o spóldzielniach mieszkaniow 28.06.11, 08:21
      Witam! Czy w Tym mieście mieszka Wiceprzewodniczący Związków Spółdzielczych KZLIS pan Tarasiewicz ????
      Panie Tarasiewicz dlaczego związki spółdzielcze wspierają wywłaszczającą z mienia członków spółdzielni ustawę o spóldzielniach mieszkaniowych ??????
      Czy KZLIS którym pan kieruje reprezentuje interes banków prezesów - bo watpię by jeszcze spółdzielców
      Dlaczego wpisy - komentarze na stronie Kzlis są cenzurowane - niewygodne wpisy usuwane a wypowiadającym inne zdanie niż oficjalna propaganda sukcesu pańskiego związku blokuje się konta ??
      Będę tu zadawał panu pytania skoro uniemożliwia mi pan wypowiadanie się na forum spóldzielców .
      Panie Tarasiewicz czy to prawda że związaki spóldzielcze brały aktywny udział w pracach podkomisji pani Staroń i że rewelacyjny dla pana jest NOWO WPROWADZONY PRZEPIS ART32 UST3 projektu nowej ustawy który umożliwia sprzedaż jak bydło spóldzielców posiadających
      SPÓŁDZIELCZE WŁASNOŚCIOWE PRAWO DO LOKALU za długi nie ich a spóldzielni ?????
      Przecież oni staną się najemcami u nowego właściciela a na skutek astronomicznego windowania czynszów mogą być eksmitowani na BRUK. Żadne prawo ich nie chroni.
      Czy to prawda że związki z aplauzem przyjęły te nowe uregulowanie prawne ???
      Czy tak ma wyglądać działalność w interesie swych członków związków spóldzielczych ????
      Z tego co wiem zaliczył pan to do sukcesu związku ?? A to dlaczego??????

• sspoldzielca Re: Tragiczna ustawa o spóldzielniach mieszkaniow 10.07.11, 21:47
        w UZUPEŁNIENIU TEKSTU GŁÓWNEGO

Nowa ustawa przewiduje taki epilog w przypadku likwidacji lub upadłości spółdzielni dla posiadających spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu Art. 21 ustęp 4 projektu nowej ustawy cytuję :

„4. Zakończenie likwidacji spółdzielni albo postępowania upadłościowego NIE MOŻE NASTAPIĆ PRZED ZBYCIEM prawa do gruntu wraz z budynkiem albo udziałem we współwłasności budynku, w którym zostały ustanowione albo miały być ustanowione spółdzielcze lokatorskie prawa do lokali mieszkalnych.”

No cóż trzeba przyznać że w stosunku do posiadających SPÓŁDZIELCZE LOKATORSKIE prawo do lokalu obecna ustawa stanowiła podobnie, choć z Dużym Wyjątkiem.

Po sprzedaży mieszkań o statusie spółdzielczych lokatorskiego prawa do lokalu prawo te przekształcało się w najem na korzystnych warunkach a lokator PODLEGAŁ OCHRONIE ustawy o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego ( art. 16 ustęp 1 OBECNIE OBOWIAZUJĄCEJ USTAWY). Chroniło to najemcę przed windowaniem czynszu do astronomicznych wielkości przez nowego właściciela i eksmisją na Bruk Najemcy.

Nowa ustawa LIKWIDUJE ten zapis pozostawia sprzedanych wraz z lokalem jak BYDŁO za długi spółdzielni zarówno posiadajacych spółdzielcze własnościowe jak i lokatorskie prawo do lokalu bez żadnej ochrony czy praw. Będzie to przyczyną wielu tragedii rodzin polskich.

A ZWIĄZKI POPIERAJĄ TE ROZWIĄZANIA PRAWNE

TYLKO W CZYIM INTERESIE ???????????

• sspoldzielca Re: Tragiczna ustawa o spóldzielniach mieszkaniow 11.07.11, 07:32
          DZIŚ JEST TAK

www.sosnowiec.info.pl/informacje/informacje/sosnowiec/emeryci-na-bruku,1,4,19668
          JUTRO BĘDZIE LEPIEJ

BRAWO PARTIA PO

BRAWO ZWIĄZKI SPÓŁDZIELCZE
          • sspoldzielca A TERAZ KANDYDAT W WYBORACH 21.09.11, 10:21
            SŁYSZAŁEM że pan panie Tarasiewicz kandyduje w wyborach z PIS-u A to niespodzianka tak popierał pan PO. Mam nadzieję że możne teraz wypowie się pan na temat poruszany wcześniej przeze mnie.
            Chętnie zapoznam się z pańskim zdaniem i odpowiem na nie publicznie.Niech wyborcy wiedzą o pańskich dokonaniach niewątpliwie wzrośnie pana popularność
            Próbowałem krytykować pańskie poczynania jako działacza związkowego na forum Kzlis, usuwaliście krytyczne wpisy oraz uniemożliwiliscie mi wypowiedzi przez blokowanie konta.
            MISTRZOWIE CENZURY. Podobnie potraktowaliście spółdzielcę z Gliwic który chciał was zmobilizować do działań na rzecz spółdzielców.
            Na korespondencję KZLIS nie odpowiada.
            Czy to pan jest odpowiedzialny za incydent z poseł Masłowską panie Tarasiewicz????
            Wątpię by kiedykolwiek działał pan na rzecz spółdzielców, a katolickie Radio Maryja używał pan raczej do promowania swojej osoby niż dla dobra spółdzielców
            Mam wrażenie że na plecach spółdzielców chce pan wspiąć się wyżej

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka