nuova 16.03.10, 10:10 Śniadaniowa z masłem [zaw. masła: ponad 7%] Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gku25 Re: Czym smarujemy pieczywo? 16.03.10, 15:16 Osobiście nie smaruję, mąż używa margaryny Benecol i podobnych ze względów zdrowotnych. Córce smarujemy osełką z Lidla. Odpowiedz Link
absit Re: Czym smarujemy pieczywo? 19.03.10, 06:07 Margaryną roślinną z Bielmaru - zdjęcie poniżej - to według mnie jedno z niewielu smarowideł, które nie lepią się do podniebienia i mają smak "niemargarynowy". bielmar.pl/index.php?GRUPA=2&ID=106 Odpowiedz Link
beat-ka83 Re: Czym smarujemy pieczywo? 25.03.10, 15:51 Mój uznaje tylko "Pyszny duet" a ja z kolei masło roślinne lubię Odpowiedz Link
piktavovere Re: Czym smarujemy pieczywo? 27.03.10, 18:16 Zazwyczaj niczym, czasami masłem a jak chcę zaszaleć i jakieś pyszne kanapki przygotować to serkiem z ziołami/czosnkiem/itp, np. Ostrowia (nie topiony, ale taki podobny do twarożku). Odpowiedz Link
bella_cwir Re: Czym smarujemy pieczywo? 28.03.10, 18:37 Ja smaruję margaryną do smarowania. Zazwyczaj jest to Delma albo Manuel. Kiedy mam ochotę na prawdziwe masełko, to sobie kupuję osełkę górską, taką malutką. Z chęcia zamieniłabym Delmę na masło, jednak jest to niepraktyczne. Wiadomo, ze masło w lodówce jest twarde. Jak się rano spieszę, żeby wyjść na zajęcia, to nie mam czasu czekać aż masło zrobi się miękkie. Dlatego z przyczyn czysto techniczno-praktycznych smaruję margaryną do smarowania. Ostatnio kupiłam jakiś mix-tłuszczowy o nazwie: "Ekstra miękkie". I był to straszny niewypał, ponieważ to jest jakieś słodkie !! Feeeee. Posmarowałam tym pieczywo, położyłam wędlinę, gryzę, a tu coś słodkawego. Zrobiłam małe dochodzenie i doszłam do wniosku, że to ten mix taki słodkawy jest. Dobrze nadawałby się do pieczenia ciasta, ale nie do smarowania pieczywa. Odpowiedz Link
maggi9 Re: Czym smarujemy pieczywo? 29.03.10, 01:04 Masło wystarczy po prostu trzymać na blacie kuchennym albo w szafce.Ja tak robię.Kostka masła starcza u nas na 2 dni.Masło sie nie psuje i da się rano rozsmarować.Jesli ktos uzywa mniej to odkroić kawałek a resztę schować do lodówki. Kiedyś uzywałam masła roslinnego ale już mi sie przejadło.Teraz najczęsciej normalne masło.Ew majonez, musztarda albo jakiś serek(almette) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Czym smarujemy pieczywo? 12.11.10, 12:17 To prawda, masło dobrze przechowuje się w temperaturze pokojowej i pod przykryciem (nie lubi światła). Do lodówki wstawiam maselniczkę tylko podczas długotrwałych upałów, kiedy temperatura w mieszkaniu robi się za wysoka. Odpowiedz Link
blondteaser Re: Czym smarujemy pieczywo? 13.04.10, 05:13 Maslem solonym, majonezem lub serkiem topionym. Odpowiedz Link
catn1p Re: Czym smarujemy pieczywo? 13.04.10, 20:55 Ja lubię wszelkiego typu masła z ziołami, nie dość, że "smarują", to jeszcze nadają wszystkiemu specyficzny smak, choć do wszystkiego to na pewno nie pasuje. Lubię też smarować serkiem topionym lub margaryną, teraz mam "Delmę" w lodówce, ale różnie to bywa. Do masła osełkowego cierpliwości nie mam, poza lodówką nie chcę trzymać, ale przyznam, że smakuje świetnie. Odpowiedz Link
marripossa Re: Czym smarujemy pieczywo? 14.04.10, 21:26 Jedynie czyms słodkim: masłem orzechowym, nutellą, dżemem. Odpowiedz Link
aniaiartur Re: Czym smarujemy pieczywo? 04.05.10, 01:23 Tradycyjnym masłem irlandzkim KERRYGOLD. REWELACJA !!!. Przetestowałam już wszystkie i to jest najsmaczniejsze. Nigdy nie jest twarde jak inne, a po wyjęciu z lodówki zawsze nadaje się do smarowania. Fakt że jest droższe od innych maseł dostępnych na rynku, ale warte tej ceny i tego smaku. 100% masła w maśle i zero dodatków. 200g kostka kosztuje 5-5,50zł w zależności od marketu. Spróbujcie sami Odpowiedz Link
spirit_of Re: Czym smarujemy pieczywo? 07.11.10, 16:41 aniaiartur napisała: > Tradycyjnym masłem irlandzkim KERRYGOLD. REWELACJA !!!. > Przetestowałam już wszystkie i to jest najsmaczniejsze. Nigdy nie > jest twarde jak inne, a po wyjęciu z lodówki zawsze nadaje się do > smarowania. Fakt że jest droższe od innych maseł dostępnych na > rynku, ale warte tej ceny i tego smaku. 100% masła w maśle i zero > dodatków. 200g kostka kosztuje 5-5,50zł w zależności od marketu. > Spróbujcie sami Dokladnie moje spostrzezenie, i preferuje Kerrygold, jesli juz smaruje chleb. Odpowiedz Link
spirit_of Re: Czym smarujemy pieczywo? 07.11.10, 16:43 aniaiartur napisała: > Tradycyjnym masłem irlandzkim KERRYGOLD. REWELACJA !!!. > Przetestowałam już wszystkie i to jest najsmaczniejsze. Nigdy nie > jest twarde jak inne, a po wyjęciu z lodówki zawsze nadaje się do > smarowania. Fakt że jest droższe od innych maseł dostępnych na > rynku, ale warte tej ceny i tego smaku. 100% masła w maśle i zero > dodatków. 200g kostka kosztuje 5-5,50zł w zależności od marketu. > Spróbujcie sami Praktykuje i podpisuje sie pod spostrzezeniami twoimi. Odpowiedz Link
szekiera Re: Czym smarujemy pieczywo? 04.05.10, 16:47 Lubię pieczywo, ale ze względu na dietę nie jest ono stałym elementem każdego dnia. Kiedy już się zdecyduję, to najczęściej bez smarowania, chociaż gdybym miała w pobliżu jakieś dobre delikatesy, pewnie byłoby to masło czosnkowe lub z jakimś innym dodatkiem. Z braku laku zazwyczaj (o ile w ogóle) jest to osełka, odeszłam od margaryn roślinnych. Odpowiedz Link
asdaa Re: Czym smarujemy pieczywo? 04.05.10, 19:39 poczytajcie sobie: wyborcza.pl/1,75248,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html Odpowiedz Link
gonia28b Re: Czym smarujemy pieczywo? 12.05.10, 20:56 masło z margaryn bardzo mi odpowiada rama "olivio" a tak poza tym serki topione, serki wiejskie, bieluch itp. Odpowiedz Link
ldmochowski TYM 16.05.10, 13:12 Kiedyś Masmix ale popsuł się. Teraz masło lub margaryna "Smakowita" - całkiem niezła i tańsza od Masmix-a. Ale to też zależy "do czego". Do bułki z dobrym dżemem tylko masło. Tak samo do np. łosoś wędzony(+cytryna), czy jakiś kawiorek. Używanie margaryny do takich dodatków to profanacja! Odpowiedz Link
nuova Re: Czym smarujemy pieczywo? 04.11.10, 09:06 Manuel z olejami śródziemnomorskimi - smaczny. Odpowiedz Link
nadia_m Re: Czym smarujemy pieczywo? 04.11.10, 10:47 serem ricotta, nie uzywam margaryny, a maslo tylko do "doprawienia" dan Odpowiedz Link
cafe_justysia Re: Czym smarujemy pieczywo? 04.11.10, 22:40 Flora,czasem hummus lub serek topiony Odpowiedz Link
skiela1 Re: Czym smarujemy pieczywo? 04.11.10, 23:23 o...wlasnie w tym tygodniu zrobilam paste z awokado.Bez czosnku, tylko z cytryna. Odpowiedz Link
tehuana Re: Czym smarujemy pieczywo? 14.11.10, 23:42 Niczym od wielu lat-wole pofolgowac z dobrym serem. Gdyby miala smarowac -postawila bym na maslo. Sztuczne produkty tj margaryny i inne cuda - to bujda na resorach-ani to smaczne, ani zdrowe. Odpowiedz Link