Dodaj do ulubionych

Czym smarujemy pieczywo?

16.03.10, 10:10
Śniadaniowa z masłem [zaw. masła: ponad 7%]
Obserwuj wątek
    • gku25 Re: Czym smarujemy pieczywo? 16.03.10, 15:16
      Osobiście nie smaruję, mąż używa margaryny Benecol i podobnych ze względów
      zdrowotnych. Córce smarujemy osełką z Lidla.
      • babeczkaa Re: Czym smarujemy pieczywo? 16.03.10, 22:09
        niczym smile
    • absit Re: Czym smarujemy pieczywo? 19.03.10, 06:07
      Margaryną roślinną z Bielmaru - zdjęcie poniżej - to według mnie jedno z niewielu smarowideł, które nie lepią się do podniebienia i mają smak "niemargarynowy".
      bielmar.pl/index.php?GRUPA=2&ID=106
      • jmjelito Re: Czym smarujemy pieczywo? 19.03.10, 15:56
        Pastą z cieciorki smile)))
    • jhbsk Re: Czym smarujemy pieczywo? 23.03.10, 09:05
      Masłem. Albo niczym.
    • beat-ka83 Re: Czym smarujemy pieczywo? 25.03.10, 15:51
      Mój uznaje tylko "Pyszny duet" a ja z kolei masło roślinne lubię
    • piktavovere Re: Czym smarujemy pieczywo? 27.03.10, 18:16
      Zazwyczaj niczym, czasami masłem a jak chcę zaszaleć i jakieś pyszne kanapki przygotować to serkiem z ziołami/czosnkiem/itp, np. Ostrowia (nie topiony, ale taki podobny do twarożku).
    • bella_cwir Re: Czym smarujemy pieczywo? 28.03.10, 18:37
      Ja smaruję margaryną do smarowania.
      Zazwyczaj jest to Delma albo Manuel.
      Kiedy mam ochotę na prawdziwe masełko, to sobie kupuję osełkę górską, taką malutką. Z chęcia zamieniłabym Delmę na masło, jednak jest to niepraktyczne. Wiadomo, ze masło w lodówce jest twarde. Jak się rano spieszę, żeby wyjść na zajęcia, to nie mam czasu czekać aż masło zrobi się miękkie. Dlatego z przyczyn czysto techniczno-praktycznych smaruję margaryną do smarowania.

      Ostatnio kupiłam jakiś mix-tłuszczowy o nazwie: "Ekstra miękkie".
      I był to straszny niewypał, ponieważ to jest jakieś słodkie !!
      Feeeee. Posmarowałam tym pieczywo, położyłam wędlinę, gryzę, a tu coś słodkawego. Zrobiłam małe dochodzenie i doszłam do wniosku, że to ten mix taki słodkawy jest. Dobrze nadawałby się do pieczenia ciasta, ale nie do smarowania pieczywa.
      • maggi9 Re: Czym smarujemy pieczywo? 29.03.10, 01:04
        Masło wystarczy po prostu trzymać na blacie kuchennym albo w szafce.Ja tak
        robię.Kostka masła starcza u nas na 2 dni.Masło sie nie psuje i da się rano
        rozsmarować.Jesli ktos uzywa mniej to odkroić kawałek a resztę schować do lodówki.
        Kiedyś uzywałam masła roslinnego ale już mi sie przejadło.Teraz najczęsciej
        normalne masło.Ew majonez, musztarda albo jakiś serek(almette)
        • horpyna4 Re: Czym smarujemy pieczywo? 12.11.10, 12:17
          To prawda, masło dobrze przechowuje się w temperaturze pokojowej i pod przykryciem (nie lubi światła). Do lodówki wstawiam maselniczkę tylko podczas długotrwałych upałów, kiedy temperatura w mieszkaniu robi się za wysoka.
    • sibeliuss Re: Czym smarujemy pieczywo? 28.03.10, 22:09
      Masłem, najsmaczniejsze.
      • blondteaser Re: Czym smarujemy pieczywo? 13.04.10, 05:13
        Maslem solonym, majonezem lub serkiem topionym.
    • catn1p Re: Czym smarujemy pieczywo? 13.04.10, 20:55
      Ja lubię wszelkiego typu masła z ziołami, nie dość, że "smarują", to jeszcze
      nadają wszystkiemu specyficzny smak, choć do wszystkiego to na pewno nie pasuje.
      Lubię też smarować serkiem topionym lub margaryną, teraz mam "Delmę" w lodówce,
      ale różnie to bywa. Do masła osełkowego cierpliwości nie mam, poza lodówką nie
      chcę trzymać, ale przyznam, że smakuje świetnie.
    • marripossa Re: Czym smarujemy pieczywo? 14.04.10, 21:26
      Jedynie czyms słodkim: masłem orzechowym, nutellą, dżemem.
      • aniaiartur Re: Czym smarujemy pieczywo? 04.05.10, 01:23
        Tradycyjnym masłem irlandzkim KERRYGOLD. REWELACJA !!!.
        Przetestowałam już wszystkie i to jest najsmaczniejsze. Nigdy nie
        jest twarde jak inne, a po wyjęciu z lodówki zawsze nadaje się do
        smarowania. Fakt że jest droższe od innych maseł dostępnych na
        rynku, ale warte tej ceny i tego smaku. 100% masła w maśle i zero
        dodatków. 200g kostka kosztuje 5-5,50zł w zależności od marketu.
        Spróbujcie samismile
        • spirit_of Re: Czym smarujemy pieczywo? 07.11.10, 16:41
          aniaiartur napisała:

          > Tradycyjnym masłem irlandzkim KERRYGOLD. REWELACJA !!!.
          > Przetestowałam już wszystkie i to jest najsmaczniejsze. Nigdy nie
          > jest twarde jak inne, a po wyjęciu z lodówki zawsze nadaje się do
          > smarowania. Fakt że jest droższe od innych maseł dostępnych na
          > rynku, ale warte tej ceny i tego smaku. 100% masła w maśle i zero
          > dodatków. 200g kostka kosztuje 5-5,50zł w zależności od marketu.
          > Spróbujcie samismile

          Dokladnie moje spostrzezenie, i preferuje Kerrygold, jesli juz smaruje chleb.
        • spirit_of Re: Czym smarujemy pieczywo? 07.11.10, 16:43
          aniaiartur napisała:

          > Tradycyjnym masłem irlandzkim KERRYGOLD. REWELACJA !!!.
          > Przetestowałam już wszystkie i to jest najsmaczniejsze. Nigdy nie
          > jest twarde jak inne, a po wyjęciu z lodówki zawsze nadaje się do
          > smarowania. Fakt że jest droższe od innych maseł dostępnych na
          > rynku, ale warte tej ceny i tego smaku. 100% masła w maśle i zero
          > dodatków. 200g kostka kosztuje 5-5,50zł w zależności od marketu.
          > Spróbujcie samismile

          Praktykuje i podpisuje sie pod spostrzezeniami twoimi.
    • szekiera Re: Czym smarujemy pieczywo? 04.05.10, 16:47
      Lubię pieczywo, ale ze względu na dietę nie jest ono stałym elementem każdego dnia. Kiedy już się zdecyduję, to najczęściej bez smarowania, chociaż gdybym miała w pobliżu jakieś dobre delikatesy, pewnie byłoby to masło czosnkowe lub z jakimś innym dodatkiem. Z braku laku zazwyczaj (o ile w ogóle) jest to osełka, odeszłam od margaryn roślinnych.
    • asdaa Re: Czym smarujemy pieczywo? 04.05.10, 19:39
      poczytajcie sobie:
      wyborcza.pl/1,75248,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html
    • gonia28b Re: Czym smarujemy pieczywo? 12.05.10, 20:56
      masło
      z margaryn bardzo mi odpowiada rama "olivio"
      a tak poza tym serki topione, serki wiejskie, bieluch itp. wink
      • ldmochowski TYM 16.05.10, 13:12
        Kiedyś Masmix ale popsuł się. Teraz masło lub margaryna "Smakowita" - całkiem niezła i tańsza od Masmix-a.

        Ale to też zależy "do czego". Do bułki z dobrym dżemem tylko masło. Tak samo do np. łosoś wędzony(+cytryna), czy jakiś kawiorek. Używanie margaryny do takich dodatków to profanacja!
    • nuova Re: Czym smarujemy pieczywo? 04.11.10, 09:06
      Manuel z olejami śródziemnomorskimi - smaczny.
    • nadia_m Re: Czym smarujemy pieczywo? 04.11.10, 10:47
      serem ricotta, nie uzywam margaryny, a maslo tylko do "doprawienia" dan
    • cafe_justysia Re: Czym smarujemy pieczywo? 04.11.10, 22:40
      Flora,czasem hummus lub serek topiony
    • skiela1 Re: Czym smarujemy pieczywo? 04.11.10, 23:23
      o...wlasnie w tym tygodniu zrobilam paste z awokado.Bez czosnku, tylko z cytryna.
    • vasilip Re: Czym smarujemy pieczywo? 14.11.10, 09:28
      musztardą
    • gazeta_mi_placi Re: Czym smarujemy pieczywo? 14.11.10, 20:08
      Masełkiem, grubo big_grin
    • tehuana Re: Czym smarujemy pieczywo? 14.11.10, 23:42
      Niczym od wielu lat-wole pofolgowac z dobrym serem. Gdyby miala smarowac -postawila bym na maslo. Sztuczne produkty tj margaryny i inne cuda - to bujda na resorach-ani to smaczne, ani zdrowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka