Dodaj do ulubionych

Przyprawy w Twojej kuchni

27.01.11, 08:38
Czego używasz poza pieprzem, solą i cukrem? Przejrzałem wczoraj szufladę z przyprawami, mam tymianek, imbir, curry, czosnek granulowany, natkę suszoną, bazylię, zioła prowansalskie (które uwielbiam), cynamon i majeranek. Chyba jak na zapas u faceta potrafiącego ugotować kilka potraw to sporo smile A Wy czego używacie, do czego i jak dużo. Podzielmy się spostrzeżeniami.
Obserwuj wątek
    • nuova Re: Przyprawy w Twojej kuchni 27.01.11, 10:21
      -sól morska-
      -pieprz cz.-
      -koniecznie zawsze mam w szafce kostki rosołowe (moje ostatnie odkrycie: cielęce)-
      -cynamon-
      -liść laurowy i suszony i świeży smile (znad Adriatyku)-
      a cukier to mam, jak przyniosę taki w saszetkach z kawiarni etc. smile)
      --
      • f.l.y Re: Przyprawy w Twojej kuchni 27.01.11, 14:39
        dodatkowo do w/w używam jeszcze:

        - pieprz ziołowy /w mojej kuchni do wszystkiego/
        - kminek /do pieczenia chleba, do gulaszu węgierskiego/
        - gorczycę
        - ziele angielskie /do marynowania smażonych ryb/
        - maggi w płynie
        - przyprawa włoska /do mięs, bigosu, smażonej cebuli, grilla/
        - grill ziołowy
        - czosnek świeży
        - kardamon /kawa, herbata - do potraw jeszcze nie dawałam/
        - szafran, kurkuma - do zabarwiania zupy serowej, ryżu
        - pieprz cayenne
        - pieprz kolorowy /dla oczu bardziej, niż smaku/
        - pieprz kolorowy świeży (w zalewie właściwie) - do sosów, dla oka jw
        - czarnuszka /do pieczonych paluszków, ciastek z ciasta francuskiego, dla ozdoby bardziej/
        - cząber /do mięs, z rzadka jednak/
        - lubczyk
        - chilli pestkowe /do potraw 'na wynos' które robię nie dla siebie/
        - oregano /zapiekanki, pizze itp/ - dobre do smażonych ryb

        i mrożę świeży koperek (suchy) pokrojony, w pudełeczku i w zamrażalniku, do zup, drugich dań.. i koniecznie suchy, bo mokry to już nie jest to...

        kostki rosołowe, które nagminnie kiedyś stosowałam zamieniłam na skrzydła z kurczaka, żeberka na wywar..
        • sibeliuss Re: Przyprawy w Twojej kuchni 27.01.11, 15:43
          Kostki rosołowe używam od wielkiego dzwonu do kuskus.
      • nuova Re: Przyprawy w Twojej kuchni 31.01.11, 08:42
        doprecyzuję:
        nie używam świeżego liścia smile
        ----
        Używam jeszcze przyprawy do dań z ziemniaków
      • woojtek_m Re: Przyprawy w Twojej kuchni 07.02.11, 16:38
        chilli czosnek mielony, kardamon, kolenadra,kurkuma, adzwan . swiatprzypraw.com.pl
    • nadia_m Re: Przyprawy w Twojej kuchni 28.01.11, 13:38
      pieprz bialy
      pieprz ziolowy
      papryczki ostre suszone i swieze (doniczka)
      papryka slodka
      galka muszkatolowa
      cynamon
      rozmaryn (doniczka) ale mam tez suszony
      bazylia (mroze liscie)
      natka (mroze liscie posiekane)
      koperek (mroze)
      szfran
      curry
      majeranek
      szalwia
      mieta
      tymianek

      eto wsio
      • nuova Re: Przyprawy OT 31.01.11, 08:38
        Nadia_m, powiedz mi w jakiej temp. rośnie twój rozmaryn? bo ja z moim mam problem... Chyba go przesuszyłam, bo zaczęły odpadać igiełki...
    • jojo-anna Re: Przyprawy w Twojej kuchni 28.01.11, 22:54
      uwielbiam balsamico!!!

      moje ulubione danie gdy pomidory sa w pelni to pomidor kukurydza z puszki balsamico (sol i pieprz)

      mniami
    • gazeta_mi_placi Re: Przyprawy w Twojej kuchni 29.01.11, 23:35
      Pieprz, sól, bazylia, oregano, vegeta, papryka w proszku, chili, przyprawa do kurczaka, goździki, curry i chili.
      • sibeliuss Re: Przyprawy w Twojej kuchni 30.01.11, 02:47
        gazeta_mi_placi napisała:

        > przyprawa do kurczaka,

        Unikam tego, bo ma glutaminian.
        • fraaumiaau Re: Przyprawy w Twojej kuchni 30.01.11, 11:21
          chilli bo lubię na ostro, pietruszka ( do sałatek mistrzostwo) curry, bazylia, oregano, kolendra, papryka w proszku, cynamon. A także podczas gotowania używam sosów- mój ulubiony sos ostrygowy. I przepyszne marynaty do mięs
          • cleo1976 Re: Przyprawy w Twojej kuchni 04.02.11, 11:29
            Sól, cukier, cynamon, pieprz czarny, pieprz biały, pieprz kolorowy, pieprz cytrynowy, papryka słodka, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, curry, czubryca, ziele angielskie, liść laurowy, koperek, czosnek granulowany, kostki rosołowe cielęce, jarzynka. Czasem jakieś gotowe mieszanki jak się trafią takie na targach bez glutaminianu sodu.
    • mala-mila Re: Przyprawy w Twojej kuchni 04.02.11, 12:55
      mam cukier trzcinowy, pieprz biały, czarny, kolorowy, sól do peklowania, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, curry, papryka ostra, papryka słodka, ziele angielskie, listek laurowy, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, gorczyca, zioła prowansalskie, rozmaryn, wanilia. Na parapecie rośnie szczypiorek, koper, bazylia i pietruszka. Tyle mam bo używam, mam też obok sos sojowy i rybny - u mnie leżą na tej samej półce bo dużo używam do przyprawiania.

    • semi-dolce Re: Przyprawy w Twojej kuchni 05.02.11, 13:43
      Majeranek, bazylia, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, natka pietruszki, koperek, pieprz kolorowy, cayenne, chilli, przyprawa do kurczaka, przyprawa do ryb, vegeta, kostki rosołowe, sól peklowa, sól morska, sól zmiękczająca mięso, cząber, goździki, ynamon, kurkuma, gałka muszkatałowa, przyprawa do kawy, sosy do lodów, sosy do sałatek, cukier biały, trzcinowy, fruktoza.
    • malavida głównie czosnek, pieprz ziołowy i cynamon 06.02.11, 16:28
      ale tak naprawdę kocham wszelkie przyprawy i nie wyobrażam sobie potraw bez dodatku ziół, czy innych przypraw. Najczęściej sięgam po czosnek granulowany, pieprz ziołowy, słodką paprykę i cynamon (ten ostatni do słodkich potraw). Poza tym z ziół - oregano, koperek, bazylia, tymianek, majeranek, z innych przypraw - gotowa mieszanka curry, chili, kardamon, imbir, anyż, przyprawa do pierników. Poza tym często eksperymentuję - ostatnio kupiłam mielone nasienie kozieradki, wcześniej przyprawę arabską, ale szczerze powiedziawszy nie zachwyciła mnie swoim smakiem.
      • anula36 Re: głównie czosnek, pieprz ziołowy i cynamon 06.02.11, 23:29
        a macie jakas ulubionego producenta przypraw/ziol? Ja sie trzymam KOtanyi bo kiedys na jakims forum wyczytalam ze to producent wart zaufania,ale moze sa jacys lepsi?
        • f.l.y Re: głównie czosnek, pieprz ziołowy i cynamon 07.02.11, 12:51
          trzymam się Kotanyi, ale tylko dlatego, że ich mieszanka pieprzu ziołowego jest dla mnie najlepsza...

          a to jakiego producenta kupię sól, pieprz itd...jest mi generalnie rybka...

        • malavida NMR 28.02.11, 20:14
          Ja jestem wierna NMR. Tak świetnie się składa, że akurat w moim mieście mają zakład produkcyjny i przyprawy kupuję na miejscu w firmowym sklepiku po cenach hurtowych. Duży wybór przypraw, dobra jakość.
    • matt.j Re: Przyprawy w Twojej kuchni 07.02.11, 00:46
      > Czego używasz poza pieprzem, solą i cukrem? Przejrzałem wczoraj szufladę z przyprawami, mam tymianek, imbir, curry, czosnek granulowany, natkę suszoną, bazylię, zioła prowansalskie (które uwielbiam), cynamon i majeranek.

      Poza tym co wymieniłeś to jeszcze: czarnuszka, czubryca czerwona i zielona, pieprz cayenne, piri-piri, papryka słodka i ostra, pieprz zielony, biały i syczuański, rozmaryn, owoce jałowca, cumin, garam masala, kurkuma, kminek, liście laurowe, goździki, kardamon. Trochę tego jest smile
      Czosnek wolę świeży. Imbiru świeżego też sporo używa się u nas.
      • anula36 Re: Przyprawy w Twojej kuchni 07.02.11, 19:10
        sol staram sie kupowac bez antyzbrylacza.
    • vasilip Re: Przyprawy w Twojej kuchni 08.02.11, 08:56
      Mielony korzeń lubczyka na 1 miejscu. Po za tym wszelkie inne.
      • sibeliuss Re: Przyprawy w Twojej kuchni 03.03.11, 15:01
        I do czego dodajesz?
        (wierzysz, że to afrodyzjak???)
        • vasilip Re: Przyprawy w Twojej kuchni 07.03.11, 07:55
          Głownie do mięs (sosów) i jak i innych potraw, nie wierzę w żadne afrodyzjaki
      • malavida Re: Przyprawy w Twojej kuchni 06.03.11, 19:50
        Rzadko używam, bo mierzi mnie jego selerowy smak. Lubczyk może powodować u niektórych osób fotoalergię. Po wystawieniu ciała na słońce na skórze może pojawić się wysypka. Ale to chyba jego jedyna wada, bo poza tym jest bardzo zdrowy i zawiera wiele cennych i korzystnych dla ludzkiego organizmu związków, m.in. fitosterole i kwasy polifenolowe, w tym kawowy, który działa przeciwzapalne, żółciopędne, immunostymulacyjne oraz przeciwmiażdżycowo. Więc jeśli ktoś lubi selerowate, to szczerze zachęcam do spróbowania. Ale ta fama afrodyzjaka to chyba tylko taka ludowa bajka big_grin
    • bebiak Re: Przyprawy w Twojej kuchni 17.03.11, 23:14
      Cała masa i to taka, że nie będę wymieniać. Wydawało mi się zresztą, że już z przypraw u nas dostępnych nic mnie nie zaskoczy a tu wczoraj nie mogłam znaleźć w domu kolendry. Zrobiłam dokładny przegląd półek w szafce i uświadomiłam sobie, że nigdy jeszcze kolendry nie potrzebowałam - tak się jakoś zdarzyło, a właśnie czas nadszedł.

      Dziś nabyłam po raz pierwszy (już zmieliłam) - do mieszanki siedmiu przypraw z arabskiej kuchni.

      Najwięcej używam chyba oregano, bazylii, czosnku, cynamonu i białego pieprzu - tak mi się wydaje. Stosunkowo rzadko w użyciu u mnie estragon no i ta kolendra.
      Nie używam vegety i stosunkowo mało solę.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka