Dodaj do ulubionych

Jak przechowywac banany?

20.02.11, 20:37

zeby kupione w piatek dozyly poniedzialkusmile
Kupuje zielone ,w poniedzialek sa na pol czarne.
--
Późno już
Świta.
Obserwuj wątek
    • matt.j Re: Jak przechowywac banany? 21.02.11, 00:15
      Lubię tylko dojrzałe banany. Zazwyczaj kupuję takie żółte, do jedzenia. Jak leżą i są już zbyt dojrzałe a nie ma kto ich zjeść to obrane, z poucinanymi końcówkami lądują w zamrażalniku. Z zamrożonych robi się pyszne lody. Wystarczy wrzucić do blendera (ale takiego wytrzymałego, najlepiej z funkcją kruszarki do lodu).

      --
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/hf/vd/dlyx/4Gr6Afgi3pptWixKwX.jpg
        • matanzas Re: Jak przechowywac banany? 21.02.11, 20:13
          na pewno nie w lodówce - Najniższa temp. dla przechowywania bananów to 12 stopni C (to jest owoc tropikalny).
          w lodówce skórka banana robi się sina
          nie mogą leżeć w pobliżu jabłek, gruszek , kiwi ( te owoce wydzielają etylen i banan dojrzewa ( zresztą tym gazem jest dojrzewamy w dojrzewalniach bananów ( do Eu przypływa zielony i jest sztucznie dojrzewa ny )
          --
          -
          Uwolniony od religii na dobre. Wyobraź sobie nasza planetę bez religii. Bez
          wojen, bez nienawiści, bez fanatyzmu religijnego....
            • matanzas Re: Jak przechowywac banany? 22.02.11, 18:11
              wątpię....przeważnie nazywa to się dojrzewalnia bananów , i są w niektórych dużych hurtowniach owoców cytrusowych , w jednej takiej zresztą pracuję już kilka ładnych lat smile
              --
              -
              Uwolniony od religii na dobre. Wyobraź sobie nasza planetę bez religii. Bez
              wojen, bez nienawiści, bez fanatyzmu religijnego....
            • matt.j Re: Jak przechowywac banany? 22.02.11, 21:49
              skiela1 napisała:
              > W jednym miejscu widzialam tablice informacyjna-gazownia bananowsmile

              To jest co innego niż dojrzewalnia. Tam się zgazowuje banany i przerabia je na rozśmieszający gaz bananowy. Jest to możliwe dzięki dużej zawartości cukru w miąższu bananów oraz ich specyficznemu uśmiechniętemu kształtowi.

              --
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/hf/vd/dlyx/4Gr6Afgi3pptWixKwX.jpg

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka