Dodaj do ulubionych

Jak zepsuć sałatkę?

26.06.15, 08:46
Wraz z nastaniem cieplejszych dni, w naszym menu zaczyna pojawiać się coraz więcej lekkich sałatek. Warto jednak wiedzieć, że istnieje kilka dodatków, które mogą sprawić, że z pozoru dietetyczny posiłek, zamieni się w najprawdziwszą bombę kaloryczną.
smaker.pl/newsy-jak-zepsuc-salatke-7-najbardziej-kalorycznych-dodatkow,1898663,a,.html
Obserwuj wątek
    • nioma Re: Jak zepsuć sałatkę? 26.06.15, 11:57
      ale dlaczego zepsuć?
      są ludzie lubiący kaloryczne jedzenie
      • sibeliuss Re: Jak zepsuć sałatkę? 26.06.15, 12:29
        Noto nie ja jeden nie jestem "trędi" smile
        • skiela1 Re: Jak zepsuć sałatkę? 27.06.15, 18:39
          Niektore witaminy ( A, D, E, K)sa rozpuszczalne tylko w tluszczach,to samo dotyczy mineralow.
          Dlatego laczenie salatek z kalorycznym tluszczem wcale nie popsuje salatki.Najlepsza jest zwykla oliwa z ziolami,ale jak ktos lubi smazony boczek a nie ma ograniczen zdrowotnych to mu nie zaszkodzi.
          • horpyna4 Re: Jak zepsuć sałatkę? 30.06.15, 09:35
            Nie mówiąc o tym, że boczek jest zdrowszy od tych zachwalanych "chudych wędlin drobiowych". Kurczaki są karmione najgorszymi świństwami, a przetworzenie na wędliny dokłada jeszcze więcej nie wiadomo czego. Boczek jest bardziej naturalny, bo w świnie nie ładuje się tylu hormonów. Poza tym zgrilowany boczek nie jest aż tak tłusty, a pewną ilość tłuszczu i tak trzeba zjeść, jak słusznie zauważyłaś.

A podczas upałów kaloryczna sałatka jest świetnym sposobem na obiad. Pożywna, a przyjemnie się je.

Dokładne wyliczanie kalorii u zdrowych osób i ścisłe trzymanie się tzw. "zdrowej żywności" jest dla mnie jakieś... sekciarskie.
            • nioma Re: Jak zepsuć sałatkę? 30.06.15, 13:49
              zgadzam się.
              sama wprawdzie za mięsem nie przepadam praktycznie go nie jem jak najbardziej jestem za jedzeniem zdrowym wg upodobań i bez dietetycznych szaleństw.
          • zenobi11 Re: Jak zepsuć sałatkę? 13.07.15, 11:29
            Brawo. Niektóre tłuszcze są właśnie potrzebne dla zdrowia. Nie mówię tu o dwóch słoiczkach majonezu, ale włoska oliwa? Czemu nie!
    • 2lucjann Re: Jak zepsuć sałatkę? 14.07.15, 11:29
      Nie lubię sałatek w których dodają majonez. Są wtedy ciężkie i źle się je. Nie wiem czy odnosicie podobne wrażenie.
      • sibeliuss Re: Jak zepsuć sałatkę? 14.07.15, 11:30
        To zależy jaka to sałatka, nie do każdej pasuje jogurt lub dressing.
        • nioma Re: Jak zepsuć sałatkę? 16.07.15, 13:25
          majonez tylko do sałatki jarzynowej
          pozostałe lubię z mieszanką oliwy i oleju wraz z przyprawami
    • komanchu Re: Jak zepsuć sałatkę? 13.10.15, 09:45
      Jak zepsuć sałatkę:
      - dodając do wszystkiego majonez w ilościach takich, że aż wszystko pływa;
      - zalewając wszystko oliwą w ilościach takich, że aż wszystko pływa;
      - wrzucając do sałatki wszystko, co mamy w lodówce, nie myśląc jak to się będzie ze sobą komponowało smakowo, wychodząc z założenia: im więcej składników, tym lepiej (no bo i tak wszystko zdusi smak majonezu);
      - krojąc składniki w niewłaściwy sposób.
      • waldas.85 Re: Jak zepsuć sałatkę? 14.10.15, 12:46
        Jak zepsuć sałatkę? przesadzić z majonezem i przyprawami, zwłaszcza z solą i pieprzem. Oprócz tego stworzyć dziwaczne kombinacje np. połączyć brzoskwinię z tuńczykiem i dressingiem czosnkowym...
        • skiela1 Re: Jak zepsuć sałatkę? 14.10.15, 15:34
          waldas.85 napisał(a):

'Oprócz tego stworzyć dziwaczne kombinacje np. połączyć brzoskwinię z tuńczykiem i dressingiem czosnkowym...''

No patrz' a u mnie w kuchni takie polaczenia sa czeste smile
    • marekqcud Re: Jak zepsuć sałatkę? 14.10.15, 16:40
      teraz to raczej ciepła zupka się nadaje smile
      • skiela1 Re: Jak zepsuć sałatkę? 14.10.15, 16:54
        marekqcud napisał:

> teraz to raczej ciepła zupka się nadaje smile
        >

no tak...a zupe mozna jedynie przesolic smile
        • beata.krajewieska Re: Jak zepsuć sałatkę? 15.10.15, 09:22
          można jeszcze przepieprzyć wink
    • sabbik Re: Jak zepsuć sałatkę? 17.02.16, 15:34
      Majonez jest jednym z nich!