sibeliuss 13.03.08, 20:52 Ciuchów, butów - uważam, że nie stać mnie na rzeczy tanie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skiela1 Re: Czego nie kupię taniego? 14.03.08, 04:30 chinskich produktow unikam jak diabel swieconej wody. Jezeli chodzi o buty, to tez tak mam. Odpowiedz Link
irenka82 Re: Czego nie kupię taniego? 20.03.08, 14:42 to znaczy, macie na mysli produkcje supermarketowe? bo jesli chodzi o buty, widzialam balerinki za 30 zlotych (i za 90 tez) i gdyby tylko byl moj rozmiar.. a w supermarketach sprzedaja paskudztwo (odziez i obuwie mam na mysli), nie kupie i juz. ale gdyby bylo ladne, to czemu nie Odpowiedz Link
ameba1 Re: Czego nie kupię taniego? 20.03.08, 20:33 koncentratu pomidorowego i makaronu Odpowiedz Link
skiela1 Re: Czego nie kupię taniego? 21.03.08, 00:49 ameba1 napisała: > koncentratu pomidorowego i makaronu ja kupuje koncentrat z Wloclawka. Jest bardzo dobry a ktory jest najgorszy? Odpowiedz Link
ameba1 Re: Czego nie kupię taniego? 21.03.08, 09:50 te zwykłe zwyklutkie - lidlowate, biedronkowate i arowate... Ja kupuję z Pudliszek i nie narzekam Odpowiedz Link
tom.gorecki Re: Czego nie kupię taniego? 04.05.09, 08:36 Akurat w Lidlu był bardzo dobry za te pieniądze (do niedawna 1,30, teraz pewnie 1,60-1,70, bo EUR poszło w górę). Z tym, że lepiej tam kupić pomidory w puszce zmniejszając ilość koncentratu - to lepszy wybór. Odpowiedz Link
coralin Re: Czego nie kupię taniego? 08.06.08, 16:26 Żaden koncentrat nie jest dobry, bo robiony z odpadów i kwaśny. Koncentratów nie kupuję wcale. Z przetworów pomidorowych to przeciery=passaty w kartonach, butelkach lub pomidory w puszkach. Uwielbiam Dawtonę. Odpowiedz Link
kadi-lak Zegarkow, wole w ogole nie nosic 22.08.08, 22:15 Byle jaki zegarek u faceta to zenada tym bardziej ze facet generalnie nie nosi innej bizuterii , wiec na te jedna rzecz powinien sie "szarpnac". Zalozyc byle co na reke to lepeij juz sprawdzac czas w komorce na przyklad .... Odpowiedz Link
amaretta30 Re: Czego nie kupię taniego? 19.06.09, 14:34 Tuszu do rzęs (generalnie to unikam tanich kolorowych kosmetyków, nie potrzebuję ich wiele, więc kupuję te lepsze), butów - kupuję tylko skórzane, kawy, herbaty, wędliny (tania jest kompletnie niejadalna), dezodorantu i jeszcze kilku innych rzeczy... Odpowiedz Link
e._ Re: Czego nie kupię taniego? 30.05.08, 15:28 Elektroniki. Lodów. Czekolady. Kawy. Herbaty. Odpowiedz Link
ameba1 Re: Czego nie kupię taniego? 31.05.08, 12:57 o tak!!! Czekolada i herbata totalnie jestem na NIE!!!! Odpowiedz Link
lucyn3-3 Re: Czego nie kupię taniego? 05.06.08, 11:08 Stanika bazarowego albo hipermarketowego nie kupię,butów też raczej nie. Odpowiedz Link
aleksssssssssssss Re: Czego nie kupię taniego? 31.08.08, 20:31 kosmetyków, mięsa na bazarze ubrań w ciucholandach itp... Odpowiedz Link
julita8888 Re: Czego nie kupię taniego? 15.08.08, 13:36 o nie, nie zgadzam się... czekolada z lidla jest zaje... pyszna, serek "wysmienity" z biedronki, czekolada Tesco!!! pyszne są. Nie wszytskie produkty z marketów sa do kitu, trzeba poporstu próbować... np. kosmetyków takich z Tesco bym nie kupiła, ale inne jedzenie czemu nie? patrzcie na opakowania, bo bardzo czesto to jedzenie jest prodkuowane przez znane marki, np. chipsy w biedronce, te za 2 zł sa produkowane przez lorenz-bahlsen, a ich chipsy z ich logiem w tej samej wielkości kosztują jakieś 5 zł Odpowiedz Link
kuka9 Re: Czego nie kupię taniego? 21.08.08, 10:10 co do chipsów to sie nie zgodzę - kiedyś w tesco na sylwestra kopiliśmy chispy tesco produkowane przez bahlsena bodajże - i syf taki, że szkoda gadać. teraz wiem, że to nie to samo. natomiast produkty tesco, nie produkowane u nas są ok Odpowiedz Link
tom.gorecki Re: Czego nie kupię taniego? 04.05.09, 08:40 Chipsy z Lidla nie zachwycają smakiem (no, solone i paprykowe mogą być) ale ... rzadko trafia się na "mielonkę", za to wszystkie markowe trafiają do sklepów kompletnie pokruszone. Kupuję rzadko, jak mi strzeli coś do głowy, więc tym bardziej mnie to dziwi, ale znajomi mówią, że im się trafia tak samo. Pewnie całe idą do UE, a odpady idą do Polski (która tak "jest w UE" jak "ma drogi", "sprawny i nieskorumpowany wymiar sprawiedliwości" i "dobrych polityków"). Odpowiedz Link
krmargo Re: Czego nie kupię taniego? 06.06.08, 10:25 pieluch i kosmetyków dla dziecka! Odpowiedz Link
de_la_hoya Re: Czego nie kupię taniego? 06.06.08, 12:28 Jeżeli chodzi o marki supermarketowe to nie kupuję nic... Kupiłam kiedyś kilka rzeczy, żeby sprawdzić, bo nie można lecieć tylko na opinii innych i... faktycznie do bani. Odpowiedz Link
mujer82 Re: Czego nie kupię taniego? 09.05.09, 21:33 Raczej nie kupię tanich butów, mięsa (szczególnie mielonego), perfum-bo nie kupuję podróbek,także z racji tego,że jestem alergikiem. Niektóre kosmetyki można kupić tanio jeśli kupuje się produkty polskich firm.I nawet alergik znajdzie coś dla siebie. A tak naprawdę niemal wszystko da się kupić tanio i w miarę dobrej jakości-wystarczy włożyć w to trochę wysiłku, poświęcić trochę czasu na zapoznanie się z dostępnymi w danym momencie w sklepach ofertami promocyjnymi. Odpowiedz Link
nuova Re: Czego nie kupię taniego? 08.06.08, 17:25 -butów -wedlin, kielbas, miesa -nabialu -czekolady -kosmetykow do twarzy Odpowiedz Link
driadea Re: Czego nie kupię taniego? 09.06.08, 08:37 Samochodu, bo takich nie ma... A poza tym? Patrzę na jakość. Jak dobre, to może być tanie, nie wybrzydzam Odpowiedz Link
mili_vanili Re: Czego nie kupię taniego? 10.06.08, 20:50 butów - musi być skóra odzież musi być dobra gatunkowo (sztuczne tkaniny, bazar, chińszczyzna odpada) wędlin, mięsa kosmetyków z najniższej półki (marki własne) słodyczy mebli biżuteria nie może być za grosze Odpowiedz Link
mal134 Re: Czego nie kupię taniego? 28.08.08, 12:17 a ja w życiu nie kupie w markecie miesa i wedlin ochyda odkąd bylam praktykantką w takim sklepie to ja dziekuje Odpowiedz Link
k1k2 Re: Czego nie kupię taniego? 12.06.08, 00:31 - slodyczy, deserow - jesli juz mam jesc niezdrowo to niech przynajmniej beda "grzechu warte" - butow - bielizny - mebli, sztuccow, talerzy i innych przedmiotow codziennego uzytku - wyjsciowych ubran. moge lataz w t-shircie za 5 zl, ale oszczedzanie na np. marynarce mija sie z celem, byle jaka wyglada byle jak Odpowiedz Link
amaretta30 Re: Czego nie kupię taniego? 19.06.09, 14:43 O jeszcze mi się przypomniało, nie kupię jeszcze taniego wina, słodyczy, syntetycznych ciuchów z bazaru lub używanych z ciuchlandu, taniego mielonego mięsa, tanich przyborów biurowych... eee... jest tego chyba cała masa, aż do tej pory nie zdawałam sobie sprawy z tego, że ja taka wybredna jestem... Odpowiedz Link
grenzik Re: Czego nie kupię taniego? 13.08.08, 18:42 Makaronu, drukarki, torby/plecaka, płyt DVD Odpowiedz Link
horatio_valor Re: Czego nie kupię taniego? 14.08.08, 12:38 Nie da się prosto uogólniać... Niektóre (proste!) towary są najzupełniej OK jeśli są najtańsze. Na przykład chusteczki higieniczne nie muszą być markowe - najtańsze chusteczki Tesco znakomicie spełniają swoją rolę. Z kolei sprzęt czy elektronika nie może być bezfirmowa, bo to strzał w stopę. Nie będzie poprawnie działać albo zepsuje się po dwóch tygodniach. Unikać jak ognia! Kiedyś moja żona skusiła się na bazarze na maszynkę do cięcia włosów za jakąś zadziwiająco niską cenę. Efekt? Aparat nie ciął włosów, tylko szarpał, po czym po kilku próbach i tak się spalił. Ale trafiają się też produkty marek własnych, które nie są gorsze, ale wręcz lepsze od wyspecjalizowanych producentów - na przykład w śp. Albercie ptasie mleczko firmy Albert było absolutnie najlepsze ze wszystkich! Żadne tam Wedle ani Nestle - wszystko niech się schowa. Niestety, już go nie ma. Fakt, że takich towarów nie jest dużo, a eksperymentowanie z nimi to jednak ryzyko. Kiedyś kupiłem na próbę zupkę błyskawiczną firmy Tesco. Efekt był taki, że zawartość torebki po otwarciu momentalnie powędrowała do kosza - ona po prostu śmierdziała jakimś smarem, terpentyną czy innym cholerstwem. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Czego nie kupię taniego? 17.08.08, 16:30 Rajstop, bo drą się przy pierwszym założeniu. A jeżeli nawet jakimś cudem wytrzymają dwa - trzy dni, to i tak wychodzą drożej, niż te "drogie". Odpowiedz Link
lubie_gazete Re: Czego nie kupię taniego? 18.08.08, 15:59 Prezerwatyw.Tanie pękają lub obcierają.Poza tym co to za oszczędność jak pęknie i muszę alimenty płacić przez 20 lat minimum 400 zł. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Czego nie kupię taniego? 18.08.08, 19:36 )))))))))))))) wiem.. wcale nie smieszne Odpowiedz Link
polinne1 Re: Czego nie kupię taniego? 21.08.08, 21:50 alkohol, nabiał, wędlina, mięso, pióro wieczne, krem pod oczy Odpowiedz Link
annajustyna Re: Czego nie kupię taniego? 23.08.08, 20:04 Mineralki. Wbrew pozorom woda wodzie nierowna. Odpowiedz Link
beakarp Re: Czego nie kupię taniego? 25.08.08, 21:15 parówek....bueee, puchną pzy podgrzewaniu, i mają wstrętny smak Odpowiedz Link
exotique Re: Czego nie kupię taniego? 27.08.08, 13:36 oliwy buty kupuje tanie- bo mam taaakie przeceny (nike z ostatniej kolekcji ze 199chf na 20chf) szamponow i odzywek- bo sa rozcienczane i wcale taniej nie wychodzi wody mineralnej alkoholi (tu przypomina mi sie kumpel co wszedzie chodzil z lodowa- nikt tego nie chcial pic) keczupu miesa wedlin kawy i herbaty Odpowiedz Link
widokzwenus Re: Czego nie kupię taniego? 03.09.08, 12:52 - ciuchów - butów - mięsa - komputera - sprzętu audio - sprzętu agd - roweru i wielu innych Odpowiedz Link
elka.net Re: Czego nie kupię taniego? 04.09.08, 15:07 Ubran..to podstawa..reszta sie nie liczy z jakiej firmy i za ile . Od lat kupuje ciuchy tylko dwoch marek,.... Odpowiedz Link
annajustyna Re: Czego nie kupię taniego? 06.09.08, 15:25 Przypomnialam sobie, ze nie oszczedzam na butach. Odpowiedz Link
babazmiasta Re: Czego nie kupię taniego? 29.04.09, 10:13 Czytam w paru powyzszych wypowiedziach, ze nie kupujecie "chinszczyzny". Ciekawa jeste co w takim razie nosicie na sznownych tylkach, skoro 95 % ciuchow ktore mozna kupic w Polsce ma metke "made in china" !!!!! Odpowiedz Link
babazmiasta Re: Czego nie kupię taniego? 29.04.09, 21:12 a ja droga Sibeliuss nosze jak najbardziej chinszczyzne. Nie z supermarketow, bo tu gdzie mieszkam nie sprzedaja ciuchow w tego rodzaju sklepach. Patrze na jakosc, a nie na cene albo firme. Nie kupuje nic w H%M, ale nie dlatego ze jest to wyprodukowane w Chinach tylko dlatego, ze jest bardzo kiepskiej jakosci. Mam natomiast sklepy, gdzie ceny sa porownywalne z tymi z H%M, jakosc bardzo dobra i prawie wszystkie ciuchy z metka "made in china", eventualnie "bangladesh". Pozdrawiam ps. nie chodzi mi o to zeby byc cyniczna, tylko o to, ze prawie wszystko co sprzedaje sie w Polsce czy w Europie jest produkowane w Chinach lub innych krajach z tania sila robocza Odpowiedz Link
wilma.flintstone Re: Czego nie kupię taniego? 09.05.09, 19:57 Smieszne argumenty. Nawet jesi cos jest wyprpdukowane w Chinach czy Tajlandii, to jednak pod szyldem znanaj marki, ktora wymaga zeby trzymac sie standardow. Mowa tu jednak o produktow Made in China marki Made in China. A to jest wielka roznica. Odpowiedz Link
amaretta30 Re: Czego nie kupię taniego? 19.06.09, 14:59 Nie zawsze jest różnica... znane marki są już tak znane, że nie specjalnie muszą zabiegać o klientów. Odpuszczają sobie... zgodzę się, ze np. jeans markowy jest znacznie lepszej jakości, ale nie aż tak dobrej, żeby płacić za to gigantyczne sklepowe marże... A co z elektroniką? Kiedyś te znane marki produkowały u siebie, elektronika była znacznie trwalsza i dużo mniej awaryjna niż teraz, kiedy te same marki są produkowane w Chinach. Chyba kazdy się zgodzi z tym, że jakość takich rzeczy, właśnie tych markowych raczej ma tendencję spadkową. Sprzęt psuje się znacznie częściej niż kiedyś... Odpowiedz Link
amaretta30 Re: Czego nie kupię taniego? 19.06.09, 14:55 też niektóre rzeczy chińskie kupuję, np. sukienki, spódnice, bluzki (ale tylko te z naturalnych tkanin - a trochę się na tym znam, więc umiem rozpoznać co jest co)popatrzcie zresztą co jest napisane na metkach w markowych sklepach - większość metek będzie miało Made in China, bo teraz nawet znane marki tam produkują! Identyczna rzecz na bazarze - 30 zł (w owym "dobrym sklepie" - 160). Nie ma co przesadzać, czasem trzeba się zniżyć do pójścia na tzw. bazar, bo robimy z siebie głupka płacąc w tzw. markowych sklepach 200% marży (ostatnio przypadkiem dostrzegłam nawet 400% - niechcący znałam cenę hurtową tej rzeczy...) Więc trzeba być raczej elastycznym i umieć wyłapać to, co najkorzystniejsze. Odpowiedz Link
polonia-usa 1.Zegarka 2.Okularow 3.Lekarstw 4. Alkoholu 01.05.09, 14:14 chyba oczywiste Odpowiedz Link
bambussi a czemu nie 3.Lekarstw 17.06.09, 14:52 co do lekarstw nie tak bardzo - normy produkcji i składu są tak wyśrubowane, że w zasadzie skład tabletki przeciwbólowej za 10 pln nie różni się NICZYM od takiej samej tabletki za 5 pln (pomijając oczywiście cenę, wynikającą z marki producenta, kosztów reklamy, opakowania, licencji itp.) kupując leki tzw. OTC (czyli tre sprzedawane bez recepty) warto zawsze kupić tańszy, niczym nie rózniący się produkt o takim samym składzie od droższego (w przypadków leków specjalistycznchh nie jest to już takie proste) Odpowiedz Link
zielen_butelkowa Re: Czego nie kupię taniego? 01.05.09, 21:23 Nie kupie tanich butow z dermy, torby i paska. Nie lubie tez tanich dzinsow, ostatnio skusilam sie na takie nisko budzetowe i po jednym praniu musialam je wyrzucic. nie kupie tez tanich perfum, tuszu do rzes i podkladu/pudru. Pod wplywem artykulu z Daily Mail nabylam krem do twarzy za smieszna cene z ALDI i wiecie co jest rewelacyjny (zamieszczam link do artykulu). www.dailymail.co.uk/femail/article-512340/Forget-Botox-try-award-winning-1-89-anti-ageing-cream-thats-flying-supermarket- shelves.html Odpowiedz Link
moschino1985 Re: Czego nie kupię taniego? 26.07.09, 23:43 Alkoholu i chyba ciuchów chociaż mam jedną słabość, nie drogą choć w miesięcznym rozrachunku wychodzi całkiem ładna suma... vintageshop.p ehhh... Odpowiedz Link
zettrzy Re: Czego nie kupię taniego? 01.05.09, 23:58 ja tam zawsze wole kupic tanio, niezaleznie od kategorii, byle bylo dobre; a juz przeceny, to moja specjalnosc Odpowiedz Link
megy Re: Czego nie kupię taniego? 02.05.09, 19:06 buty torebki perfumy napojow sodowych "typu coca cola" ale np dzijaj kupilam suszarke do wlosow w aldi z 3 letnia gwarancja! contra taki sam model znanej marki z tylko rokiem gwarancji ale 2 razy drozszy! Odpowiedz Link
konopielka80 Re: Czego nie kupię taniego? 03.05.09, 00:12 Nie kupuje tanich -butów -kosmetyków do twarzy -szamponów i odzywek do wlosow -sprzetu RTV/ AGD -koncentratu pomidorowego -coca-coli (tylko oryginalna) -soków (nie trawie tych tanich, oszukanych sokow) -sera (wyrobom seropodobnym mowie nie) - Odpowiedz Link
prosta-kobieta56 Re: Czego nie kupię taniego? 03.05.09, 19:40 Nie kupuje tanich kechupow koncentratow makaronow ogolnie zywnosc musi byc dobra a cena to juz drugi plan za to ciuchy buty torebki kupuje normalne nie patrze czy chinskie czy nie bo ogolnie i tak wszystko chinskie ale mam 3 corki i ja 4 wiec wole kupowac im tansze a czesto tak samo torebki lubie zmiany wiec znosze tanie i kupuje nastepne za to wiecej buty tez kupuje tanie nosze krotko i nastepne.Jesli jestem w Dublinie kupuje markowe ciuchy po przecenach.Mieszkam na mazurach bezrobocie strasznie a zarobki zalosne wiec przystosowac sie trzeba do tego ha ha.Kosmetyki markowe kremy rowniez to chyba wszystko. Odpowiedz Link
justok1 Re: Czego nie kupię taniego? 04.05.09, 18:14 butów, perfum, ubrań - dla dziecka często kupuję używane, ale w dobrym stanie, bo dobrych marek. Najzwyczajniej w świecie nie stać mnie na wywalanie jej ubrań po paru praniach Odpowiedz Link
pandora81 Re: Czego nie kupię taniego? 05.05.09, 12:05 alkoholu perfum zabawek dla dziecka (kupiłam raz samochodzik na bazarze, przy pierwszym użyciu się rozpadł i była straszna rozpacz) produkty żywnościowe muszą być dobre Odpowiedz Link