sibeliuss 29.04.09, 13:10 Jakich gotowych przypraw używacie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loczek62 Re: Kucharek, Vegeta czy inne? 29.04.09, 13:11 Vegeta, kostki smaku (najczęściej czosnek, smażona cebulka, papryka i pieprz) i ziarenka smaku Odpowiedz Link
skiela1 Re: Kucharek, Vegeta czy inne? 29.04.09, 15:46 Sporadycznie grzybowy Kucharek. Uzywam wszystkich przypraw,ktore nie zawieraja glutamianu sodu (MSG). a,ze wiekszasc ma w skladzie ta trucizne, wiec ograniczam sie tylko do ziol. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Kucharek, Vegeta czy inne? 29.04.09, 16:17 Kupiłem kostkę do ziemniaków - wyszły świetne www.kucharek.pl/nasze_produkty/kostki_rosolowe/ Odpowiedz Link
skiela1 Re: Kucharek, Vegeta czy inne? 29.04.09, 17:29 sibeliuss napisał: > Kupiłem kostkę do ziemniaków - wyszły świetne sa smakowite i jak Ci nie szkodza to pewnie. Moja cora ma na to nietolerancje,a ja.....no coz, one zawieraja za duzo soli.Puchne) Odpowiedz Link
coralin Re: Kucharek, Vegeta czy inne? 10.05.09, 11:53 Być może to wpływ glutaminianu sodu. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Kucharek, Vegeta czy inne? 10.05.09, 11:58 Tylko czy są kostki rosołowe bez glutaminianu? Odpowiedz Link
coralin Re: Kucharek, Vegeta czy inne? 10.05.09, 12:05 Sa ale w sklepach z ekologiczną żywnością. Ja akurat aż tak nie "wydziwiam", ale tez staram się nie kupować przypraw z glutaminianem sodu. Te Vegety, Kucharki, Ziarenka smaku w ogóle dla mnie nie istnieją. One skladają się głównie z soli i glutaminianu(który z czasem stępia smak). Odpowiedz Link
coralin Re: Kucharek, Vegeta czy inne? 10.05.09, 12:07 Używam głównie mieszanek Dary Natury bez glutaminianu. Zamiast kostek rosołowych mieszanki warzywnej i soli. Odpowiedz Link
coralin Re: Kucharek, Vegeta czy inne? 10.05.09, 12:13 www.darynatury.pl/darysklep/sklep.php?m=3&pg=23 Trudno upolować w sklepach te przyprawy. Niestety wycofał się z polskiego rynku Ducros, bo nie sypał do swoich przypraw glutaminianu, a Polacy są już od niego uzależnieni. Odpowiedz Link
salimondrali Re: Kucharek, Vegeta czy inne? 19.05.09, 08:23 Jestem zainteresowana i jak możesz napisz mi jaki jest koszt wysyłki bo nie mogę się na razie zalogować. Odpowiedz Link
coralin Re: Kucharek, Vegeta czy inne? 20.05.09, 16:16 Nie mam pojęcia, bo kupuję te przyprawy Dary Natury w jednym ze sklepów w moim mieście. Nawet ich przyprawy solo, a nie tylko mieszanki biją na głowę to co w sklepach. No i opakowania duże w porównaniu z tym co powszechnie dostępne. Odpowiedz Link
0yotte Re: Kucharek, Vegeta czy inne? 19.05.09, 08:55 nie używam takich przypraw wcale sporadycznie maggie, ale to naprawdę od wielkiego dzwonu wystarczają suszone lub świeże zioła, pieprz, sól... Odpowiedz Link
aiczka Re: Kucharek, Vegeta czy inne? 19.05.09, 10:46 Przyprawa do tzatziki - pamiątka z Grecji. Odpowiedz Link
aganiok32 Re: Kucharek, Vegeta czy inne? 19.05.09, 15:19 żadne z powyższych. Nie znoszę glutaminianu sodu. Podobną przyprawę bardzo łatwo można zrobić samemu. Wystarczy kupić suszone warzywa, zmielić je i wymieszać z solą, dodać po trochu różnych przypraw ( czosnek suszony, papryka słodka i ostra, pieprz itp) i mamy gotową "Wegetę" ;p-) Odpowiedz Link
pietuszki Re: Kucharek, Vegeta czy inne? 21.05.09, 08:52 Dania z wegettą smakują wszystkie tak samo,czyli jak w podłej knajpie.Jarzyny (świeże)i przyprawy ,ziółka .Jedzonko wtedy pychotka. Odpowiedz Link
maggi9 Re: Kucharek, Vegeta czy inne? 19.05.09, 16:35 Nie używam takich rzeczy.Spokojnie wystarczają suszone zioła, sól, pieprz. Odpowiedz Link
the_kami Re: Kucharek, Vegeta czy inne? 20.05.09, 00:03 'Rosołków' żadnych. Z przypraw gotowych - zestawy Fit-Up Kamisa. To tylko mieszanki ziół, bez glutaminianu, soli i cukru. Odpowiedz Link
guyritchie a po co tego używać? 22.05.09, 08:39 żadnych mieszanek nie uzywam. sam komponuje skład przypraw, ich proporcję. po co uzywac tych mieszanek, których głównym skladnikiem jest sól. wzmacniacze smaku tak naprawdę zabijają nasz zmysł smak. miałem takie zdarzenie... w dobrej knajpie siedzieliśmy przy kolacji w grupie przyjaciół. dobre, proste i wyraziste jedzenie, przyzwoite wina. Jedna z dziewczyn, która na co dzień gotuje dla rodziny przy gnocchi w sosie borowikowym stwierdziła, że całkiem dobre ale ona dodałaby kucharka. Trochę to smutne. Nie akceptuję tych mieszanek. ich stosowanie dyskwalifikuje kucharza w moich oczach. Odpowiedz Link
malgkrzys Re: a po co tego używać? 27.05.09, 08:56 ja ostatnio widzialam w Almie na stoisku ze zdrowa zywnoscia bulion ekologiczny,czyli bez glutaminianu.Drogi jak diabli chyba ze 30 zl. wiec oczywiscie nie kupialm a bedac ostatno w Bristolu( podrozuje sluzbowo) kupialam za 1.5 funta..corka uzywa vegete,syn tylko suszone i swieze warzywa.Twierdzi,ze w vegeta i innymi tego typu przyprawami wszystko smakuje tak samo.Np do rosolu z wiejskiej kury nie dodaje nigdy. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: a po co tego używać? 27.05.09, 11:23 Co nazywasz prostym jedzeniem? (dla mnie każde danie wymagające zapalenia gazu już prostym nie jest) Odpowiedz Link
skiela1 Re: a po co tego używać? 27.05.09, 14:59 'że całkiem dobre ale ona dodałaby kucharka. Trochę to smutne. " OD glutamianu mozna sie uzaleznic. "> Nie akceptuję tych mieszanek. ich stosowanie dyskwalifikuje kucharza w moich oc > zach." Nie tylko w Twoich oczach. Odpowiedz Link