Dodaj do ulubionych

PTBS w Poznaniu na Folwarcznej.

15.03.07, 13:10
Mam możliwość otrzymania prawa do najmu mieszkania w PTBS w Poznaniu na
Folawarcznej.- Do zamieszkania od czerwca.
Partycypant kwotę odstępnego określił na 50.000 zł plus koszty partycypacji i
kaucji(około 46.000 zł)
Mieszkanie ma 2 pokoje , i aneks kuchenny, łazienka tylko pomalowana-bez płytek.
Całe mieszkanie bardzo czyste i zadbane, niepalący właściciel, słoneczne.
Kwota 50.000 odstępnego jest kwotą "sztywną". W kwocie tej mogą się zawierać
meble kuchenne i jakaś zabudowa-tak czy siak zależy tylko ode mnie czy to
zostanie czy nie. Nie ma to wpływu na wysokość odstępnego.
Pytanie moje jest takie czy jest rozsądna kwota odstępnego??? Jak na w
zasadzie podstawowy standard i na tę lokalizację?
Bo z drugiej strony to kalkulując koszt identycznego mieszkania własnościowego
w tej lokalizacji to 260.000 zł .....i ceny dalej rosną..
Mam dylemat czy warto położyć te prawie 100.000 i mieć spokój czy szukać
czegoś z mniejszym odstępnym.
pozdrawiam
Marek
Obserwuj wątek
    • law8 Re: PTBS w Poznaniu na Folwarcznej. 15.03.07, 17:22
      Wysokość odstępnego jest regulowana przepisami TBS.
      I jest ściśle określona, kwota o jakiej Pan pisze to rozbój w biały dzień, jest to po prostu lichwa
      ścigana z urzędu.
      Pozdrawiam
      P.S
      Ideą TBS jest aby mniej zamożni obywatele mieli również szanse na „własne” M,
      a nie po to aby nieuczciwi najemcy bezpodstawnie bogacili się.
      Ciężko jest mi uwierzyć, że wartość wyposażenia przekracza choćby 1/3 tej kwoty.
    • brafa Re: PTBS w Poznaniu na Folwarcznej. 17.03.07, 11:24
      Mówiąc krótko to jest CHORE!!!!!
      Takiego skur... to się powinno zastrzelić!!!
      A tak w ogóle to to co się dzieje na rynku nieruchomości nadaje się do
      telewizji,każdy powinien się zastanowić zanim kupi mieszkanie za tak wygórowaną
      cenę. Przecież koszty materiałów budowlanych nie wzrosły do takiego poziomu żeby
      usprawiedliwić taki skok cen za m2 mieszkania(nowego). Nie mówiąc już o DEBI...
      którzy żądają astronomicznych kwot za stare rudery!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Pozdrawiam. Rafał
      • m.kobierski Re: PTBS w Poznaniu na Folwarcznej. 17.03.07, 11:53
        Do Law8 niestety PTBS nie reguluje odstępnego, wręcz ich to nie obchodzi w jaki
        sposób jest dokonywane rozliczenie pomiędzy starym a nowym partycypantem.
        Jeżeli do nich do biura przychodzi osoba która zrzeka się swojej partycypacji na
        rzecz drugiej osoby to są najbardziej zadowoleni ponieważ nie są wciągani w
        żadne rozliczenia finansowe.
        brafa ,masz rację że jest to CHORE , nie mniej co w naszej dzisiejszej POLSCE
        nie jest chore.
        A co do cen , niestety prawo rynku większy jest popyt niż podaż wobec tego cena
        musi wzrosnąć. Klasyczny przykład działania mechanizmu gospodarki rynkowej.
        A tak już na koniec tego wątku to zdecydowałem się na to mieszkanie.
        Mając niestety w perspektywie dalszy szalony galop cen w Poznaniu na rynku
        mieszkań, domów i działek podjąłem decyzję o nabyciu praw do tejże partycypacji.
        pozdrawiam
        Marek
    • sharam Re: PTBS w Poznaniu na Folwarcznej. 17.03.07, 19:24
      nie wiem co napisac, uwazam ze 50 000 to cena faktycznie duza i chora, mam
      wrazenie, ze ludzie wykorzystuja sytuacje na rynku mieszkaniowym i chca niezla
      kase natrzepac poprzez odstepne, z jednej strony mozna poczekac, bo niby ma sie
      cos zmienic na rynku komercyjnym, a z drugiej strony mieszkan zwalnianych w
      systemie TBS jest niewiele, wiec tutaj ta kwestia moze szybko sie nie zmienic :
      ( powodzenia :)

ps ja tez jestem zainteresowany tbs-em ale stawiam dopiero pierwsze kroki :)
      • brafa Re: PTBS w Poznaniu na Folwarcznej. 18.03.07, 11:46
        Witam.
        To nie do końca tak,że wzrost cen jest efektem rynkowym. Przez bardzo długi czas
        ceny były stabilne(logiczne)za ich wzrostem stoją przede wszystkim banki,bo to
        one nakręciły sztucznie wzrost cen. Szaleństwo kredytów to efekt ich kreciej
        roboty. A dalej to już poszło samo. To takie błędne,koło ten co chce sprzedać
        podnosić poprzeczkę i spoglądać jak wysoko skoczy kupujący. A ten ostatni pomaga
        w ustanawianiu kolejnych rekordów. W brew pozorom buduje się coraz więcej i
        szybciej. Ciekaw jestem gdzie jest granica tego szaleństwa. Jeśli dalej będziemy
        ulegać i płacić te kosmiczne ceny,to chyba bardzo daleko.Pozdrawiam. Rafał
      • topher1 Re: PTBS w Poznaniu na Folwarcznej. 18.03.07, 21:27
        Rozumię desperację.Jednak wzrosty cen na wolnym rynku nijak się mają w temacie
        TBS. Wspomnę ideę TBS.
        Jeśli mnie pamięć nie myli to prezydent POZNANIA p. GROBELNY ogłosił,że jest
        brak zainteresowania TBSami i miasto oddaje tereny pod zabudowę komercyjną.A
        więc bardzo źle ocenił sytuację.Powiem wprost ,ta zła ocena rynku mieszkaniowego
        w Poznaniu sprzyja tym chorym układom.Sam jestem zainteresowany takim
        mieszkaniem, ale daleko mi do zaakceptowania istniejącej sytuacji.
      • tissotek Re: PTBS w Poznaniu na Folwarcznej. 21.03.07, 11:16
        50.000 zł za odstepne to jest bardzo niska suma. w tej chwili trwaja prace w
        sejmie nad uwlaszczeniem najemcow tbs, poza tym ceny.... cena mieszkania w
        takim standardzie jak tbs wynosi w P-niu 6-8 tys. za m2...niech kazdsy sam
        przekalkuluje co sie oplaci
    • joanna19801224 Re: PTBS w Poznaniu na Folwarcznej. 19.03.07, 13:32
      Witam!
      Ja również niedługo będę wchodzić na mieszkanie na Folwarcznej za odstępne.
      Musisz ocenić,czy te pieniądze są warte tego mieszkania.Ja płacę 40tys,ale
      mieszkanie jest w stanie idealnym i nic nie będę musiała w nim zmieniać nawet
      koloru ścian. Uważam,że jeśli nie stać cię na mieszkanie własnościowe to warto
      wydać to 100tys.Przecież jeśli kiedyś zdecydujesz się na kupno mieszkania
      własnościowego to odzykasz te pieniądze, bo też będziesz mógł narzucić sobie
      odstępne.
      AsiaH
      • brafa Re: PTBS w Poznaniu na Folwarcznej. 19.03.07, 18:15
        Witam.
        Jeśli jest tak jak mówisz to OK. W tym przypadku właściwe zwracasz właścicielowi
        pieniądze zainwestowane w lokal(z małym napiwkiem). Ale w przypadku opisanym
        powyżej to już jest zupełnie inna bajka.
        A jeśli chodzi o to co mówi pan Grobelny to powstrzymam się od oceny
        wiarygodności jego wypowiedzi. Z wiadomych względów.
        Pozdrawiam. Rafał.
    • tissotek Re: PTBS w Poznaniu na Folwarcznej. 21.03.07, 11:18
      50.000 zł za odstepne to jest bardzo niska suma. w tej chwili trwaja prace w
      sejmie nad uwlaszczeniem najemcow tbs, poza tym ceny.... cena mieszkania w
      takim standardzie jak tbs wynosi w P-niu 6-8 tys. za m2...niech kazdsy sam
      przekalkuluje co sie oplaci
      • m.kobierski Re: PTBS w Poznaniu na Folwarcznej. 21.03.07, 16:17
        No i zostalem szczesliwym partycypantem, ogolne koszty zamieszkania to 95.000 zl.
        I duzo i malo- na potrzby mojej skromnej rodzinki wystarczy-wazne dla mnie ze
        bez kredytu jestem i tyle.
        Mieszkanie wolne od zaraz-mam juz klucze , sprawy papierkowe w toku!!!!
        Pozdrawiam wszystkich serdecznie
        Marek
        • m.kobierski Re: PTBS w Poznaniu na Folwarcznej. 21.03.07, 16:22
          A tak swoja droga,patrzac na ogloszenia zamieszczane z innych miast to w
          Poznaniu ceny TBS sa i tak w miare najnizsze.
    • brafa Re: PTBS w Poznaniu na Folwarcznej. 21.03.07, 16:29
      Witam.
      Prace w sejmie,tak ale nad mieszkaniami spółdzielczymi.
      A Tbs żądzą się innymi prawami.
    • tissotek Re: PTBS w Poznaniu na Folwarcznej. 21.03.07, 21:23
      www.ptbs.pl/?i=news&d=46
      prawnie tbs per analogiam mozna porownac do spoldzielczego prawa lokatorskiego
      • brafa Re: PTBS w Poznaniu na Folwarcznej. 21.03.07, 22:54
        Coś w tym rodzaju.Tylko,że TBS podlegają właściwie miastu na którego terenie się
        znajdują.I to władze miasta decydują na przykład o wysokości czynszu.Dlatego
        porównanie tego tworu z jakąkolwiek spółdzielnią nie do końca jest trafne.
        • sharam do TISSOTKA 24.03.07, 18:44
          TISSOTEK - bardzo mi przykro, ze nie jestes w stanie odstapic swojej kawalerki
          na Murawieza kwote jaka by Cie satysfakcjonowala, wiec pewnie jakies 100 000 o
          ile nie lepiej. Poczekaj moze z 5 lat, byc moze wtedy sytuacja zmieni sie na
          Twoja korzysc. Zauwaz tez ze sam jestes za slaby, aby przekonac setki najemcow
          do podniesienia rynkowej ceny odstepnego. Ale nadzieje miej :)) Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka