Dodaj do ulubionych

Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 08:22
A jaka to sztuka do cholery!
Obserwuj wątek
    • Gość: mick Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje IP: *.nik.gov.pl / 212.160.156.* 25.03.04, 08:55
      Przyznam że najpierw palma strasznie mnie raziła - palstykowe badziewie rodem z
      odpustu w Las Vegas, ale po pewnym czasie o dziwo przyzwyczaiłem się do niej,
      właściwie sam nie wiem dlaczego. Przypuszczam że wskutek tego iż palma
      zszarzała, zbrzydła i tym samym upodobniła się do reszty miasta, więc już tak
      nie razi. Obecnie chcialbym żeby jeśli już ma zostać dodano symetrycznie trzy
      dodatkowe palmy i żeby nikt nie mówił że to sztuka. To jest ew. element
      krajobrazu miejskiego takiego jak drogi, chodniki, słupy, ale ze sztuką to to
      nie ma nic wspólnego.
      • Gość: Zuzia Palma zostaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 16:11
        A kto będzie zjadał daktyle ?
        • Gość: Edek Szlag jej na monogram!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 17:29
          Chyba zawiąże jakiś komitet any palmowy! Nie moglaby AGORA zabrac jej na swoje
          tarasy? Szlag mnie trafia jak zawracam na rondzie przy tej palemce i kupie gówna
          która pod nią leży!!!
      • Gość: Dziadek Lubie ją, choć sztuka to nie jest IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.04, 16:16
        Mieszkam obok
      • Gość: plastik Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje IP: *.acn.waw.pl 26.03.04, 00:10
        palma jest czesciowo zrobiona z naturalnych elementow prawdziwej palmy (np. kora). bardzo fajny pomysl, lepiej palma niz szare bloki i brudne kamienice. nie jest droga, i turystom sie podoba.
      • Gość: nt ale wy tam ku.wa macie problemy nt IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 08:16
    • Gość: marcjanin To jeszcze może kilka fluorescencyjnych flamingów? IP: 195.85.227.* 25.03.04, 08:58
      Najlepiej z żarówkami w środku żeby wieczorem było je widać z daleka...
      Będzie dużo "śliczniej" i sądzę że będzie to wielki postęp.
      Obiecuję zapłacić za jednego. Kto jeszcze się dożuci?
      • Gość: Margaa Re: To jeszcze może kilka fluorescencyjnych flami IP: *.u.mcnet.pl 25.03.04, 09:19
        Ja palme od samego poczatku uwielbialem. CIESZE SIE ZE ZOSTAJE! Teraz mamy Las
        Palmas de nuevo Mundo
        • Gość: J.R. Re: To jeszcze może kilka fluorescencyjnych flami IP: 157.25.119.* 25.03.04, 17:05
          Palma rules!
          a co do flamingow to naprawde swietny pomysl. wreszcie przestanie byc tak szaro
          w warszawie.
          • Gość: Qdel E tam, flamingi... IP: *.marton.net.pl / 80.51.227.* 25.03.04, 19:46
            Nie lepiej jakiegoś wypchanego strusia, a może nawet trzy... A najlepiej jak
            wszystkie tropikalene zwierzaki z warszawskich ZOO wypchamy i postawimy pod tym
            drzewkiem. Będzie jeszcze bardziej egzotycznie :)
    • Gość: iza Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje IP: 195.205.149.* 25.03.04, 12:10
      Bardzo się z tego powodu cieszę oby wiecej takich trafnych egzotycznych
      elementów w naszym mieście.
      • niech Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje 25.03.04, 12:44
        Rozradowanym fanom pamiatki z wizyty w Palestynie przypominam tylko: palma
        zajmie miejsce innym instalacjom ktore moglyby byc umieszczane w jej miejscu.
        Zajmie na wieki. Prawdopodobnie wiekszosci z nich nie zobaczycie juz nigdy w
        zyciu. Oraz: palma zabierze pieniadze miejskiego biura kultury. A wiec zabierze
        tez pieniadze innym wydarzeniom kulturalnym w warszawie (choc w niej jest tyle
        kultury co w batonie Bounty). A teraz plusy - Raya nie bedzie mogla juz trabic
        w nowojorskich folksztymach o antysemityzmie warszawiakow. Warto bylo?
        • tribeca Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje 25.03.04, 13:43
          niech napisała:

> Rozradowanym fanom pamiatki z wizyty w Palestynie przypominam tylko: palma
          > zajmie miejsce innym instalacjom ktore moglyby byc umieszczane w jej miejscu.
          > Zajmie na wieki. Prawdopodobnie wiekszosci z nich nie zobaczycie juz nigdy w
          > zyciu.
          och, jaka strata! doprawdy... pewnie szzcególnie bolesna dla ciebie, bo nie
          będziesz miał(a) co krytykować...

Warto bylo?
          tak, warto było. Palma to bardzo ciekawe przedsięwziecie artystyczne. Jeśli
          tego nie rozumiesz, to nie płacz nad tym, ze ominą cie w przyszłości doznania
          związane z obcowaniem z innymi instalacjami
        • Gość: k Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje IP: 83.2.1.* 26.03.04, 08:58
          No i od teraz za palme placi miasto. Bombowy pomysl...
    • Gość: efka smutni ludzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 13:51
      palma jest super. ludzie trochę tolerancji i poczucia humoru! co za smutny kraj
      i smutni ludzie.
      • Gość: jana Re: smutni ludzie IP: 4.2.* / *.kuleuven.ac.be 25.03.04, 18:09
        to raczej ta palma jest smutna w swojej bezsensowności... nie wiem dlaczego
        brak entuzjazmu z okazji istnienia tego brzydactwa miałby świadczyć o moim
        braku poczuciu humoru w ogóle, a jeśli ktoś mnie naraża na takie męki
        estetyczne jak oglądanie palmy, to nie może oczekiwać mojej tolerancji dla
        swoich nieszczęśliwych pomysłów
        • Gość: monkey Re: smutni ludzie IP: *.acn.waw.pl 26.03.04, 00:16
          no, i potwierdzilas to co osoba do ktorej post'u odpowiadasz. naprawde, palma nic nikomu nie szkodzi, a nawet bardzo fajnie wyglada. wolalabys szare bloki i symetryczne chodniki, bez niczego do urozmaicenia monotonnosci?? smuci mnie to ze w warszawie jest tyle takich przykrych ludzi. ja jakos toleruje twoj nieszczesliwy pomysl w tym co napisalas.
    • Gość: Ania i Matek Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje IP: *.chello.pl 25.03.04, 13:56
      mimo,że Warszawa jest szaro-bura to widok palmy wcale nie poprawia estetycznych
      odczuc. palma mogła być ciekawym obiektem ale przez 2-3 miesiące a nie na
      stałe, a teraz to palma odbija komuś. szkoda pięniędzy na ta więlką
      sztukę ...kiczu.
      • Gość: bajka ania i matek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 14:01
        a mnie się smutasy i nudziarze palma podoba!
        • Gość: Ania i Matek Re: ania i matek IP: *.chello.pl 25.03.04, 14:24
          nam też się podobała - na początku, ale dlaczego nie przenieść jej gdzieć
          indziej, na rondo wstawić nową pracę - taką jakąś bardziej warszawską
          (niekoniecznie syrenke). no i dlaczego podatnik ma dawać kase na coś takiego -
          od tego są sponsorzy.
          • Gość: diquial PALMA IP: 213.134.132.* 25.03.04, 14:42
            I mnie się podoba. Od początku byłem gorącym zwolennikiem palmy i bardzo żałuję, że nie udało się
            zrealizować projektu w całości (miał być cały szpaler pam w Alejach Jerozolimskich). Palma pasuje
            idealnie. Surrealistyczny element w surrealistynym mieście. A jeśli się komuś nie podoba? Cóż, Pałac
            Kultury też wielu ludziom do gustu nie przypadł... Wszystkim się nie dogodzi.
          • tribeca Re: ania i matek 25.03.04, 14:45
            a niby dlaczego na rondo wstawiać jakąś nową pracę - czy to rondo ma pełnić
            rolę galerii? dlaczego inni mieliby powielać pomysł Rajkowskiej? to byłby już
            plagiat, a nie sztuka
            • niech Re: ania i matek 25.03.04, 14:52
              Pomysl Rayi to wystawienie palmy w konkretnym czasie. A wsytawienie czegos na
              czas nieokreslony to plagiat po Kolumnie Zygmunta.
              • tribeca Re: ania i matek 25.03.04, 14:57
                co za argument!

parafrazując twoją stopkę - żałosne. Tak sądzę
                • niech Re: ania i matek 25.03.04, 15:00
                  Kolezanko debilko. Czlowiek uczy sie przez cale zycie.
                  sjp.pwn.pl/haslo.php?id=42122
                  • tribeca żałosne 25.03.04, 15:18
                    ja cie nie obrazam...

nie było czego rozwijac, więc jedynie zmodyfikowałam:)
                    • niech Re: żałosne 25.03.04, 15:26
                      A obrazaj sobie. Plwam na to. Rozumiem ze braki w edukacji polonistycznej
                      wyrownalas poziomem wiedzy o sztuce. Zwlaszcza o bardzo ciekawych
                      przedsiewzieciach artystycznych.
                      • tribeca EOT 25.03.04, 15:32
                        wyładuj swoją frustrację na kimś innym
                        to żałosne, tak sądzę
                        • niech Re: EOT 25.03.04, 15:33
                          Ty mi sie nawinelas. Zbyt leniwy jestem na dalsze poszukiwania.
                          • Gość: niech cie do h.. Re: EOT IP: *.acn.waw.pl 26.03.04, 00:20
                            jedz, ale juz nie pisz.
        • Gość: pawo Palma jest git ale to nie sztuka IP: *.euronet.net.pl 25.03.04, 14:29
          No chyba, że sztuką są sztuczne kwiatki w McDonaldsach i w wazonie, ktory
          postawiła moja mama w kuchni (fuj) :]
    • Gość: ania Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 14:23
      palma jest super!
    • Gość: Franek Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje IP: *.proxy.aol.com 25.03.04, 14:51
      To palma nie sztuka!
    • Gość: ingen Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje IP: 193.0.69.* 25.03.04, 15:00
      cholernie fajna sztuka, jakj sie ni podobas to spadaj
    • Gość: Iggor Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.04, 15:02
      Bardzo się cieszę. Często jestem w okolicach ronda de Gaulle'a i zawsze
      spoglądam na palmę z przyjemnością. Uważam, że ozdabia ona tak przecież
      brzydkie centrum Warszawy. I dzieci bardzo ją lubią.
      • Gość: snieg Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje IP: *.acn.waw.pl 26.03.04, 00:22
        i w jakim miescie zobaczysz palme a pod nia gdy snieg spadnie, balwana?? ale nie takiego przy radiowozie.
    • Gość: Doc Sztuka z masówki... IP: 81.15.135.* 25.03.04, 15:22
      6!
      spedzilem w miescie, o ktorym mowa troszke czasu, palm takich ci u nich
      dostatek, jak i w calej reszcie tego stanu / kraju (Escondido, Kalifornia)... a
      tam sluza jako zwykle dekoracje, ewentualnie 'przykrywki' na anteny sieci
      komorkowych... sztuka tego nikt tam nie nazywa.
      www.nctimes.com/articles/2003/12/01/news/inland/11_30_0319_55_54.txtpozdrowka!
    • Gość: a psik Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje IP: *.zrpa.com 25.03.04, 15:38
      pare lat temu w Chicago 1999 -"Cows on Parade"
      www.chicagotraveler.com/cowsonparade1.htm)
      i Toronto 2001 - "Moose in the City" www.boldts.net/Tor-Moose.shtml
      zorganizowano uliczne przedsiewziecia eksponujac paredziesiat zwierzakow
      pomalowanych przez roznych artystow. Wokol nich organizowano cale
      przedsiewziecia jak "polowania" (zwierzaki byly ustawione w roznych czesciach
      miasta)

Te przedsiewziecia czy sie podobaly niektorym czy nie mialy od poczatku na
      celu aktywizacje turystyki - w pelni to zdalo egazamin: Chicago zarobilo 200
      mln dolarow, a Toronto 400 mln. dolarow. Byla to sprawa jednosezonowa pomimo
      duzej popularnosci - lepiej odejsc wczesniej w chwale niz byc do tego zmuszonym
      przez brak popularnosci
      W przypadku Warszawy nie mam zielonego pojecia, o co w tym wszystkim chodzi (no
      moze za wyjatkiem przepychanek i "artystycznej wypowiedzi" autorki ale w
      obecnych czasach samo to juz nie wystarcza szczegolnie gdy sie wlacza w to
      fundusze miejskie). Wydaje mi sie, ze moze pomysl byl dobry ale kompletnie
      skopany pod wzgledem przydatnosci dla miasta...a palma za pare miesiecy no moze
      lat zostanie wywieziona na smietnik, za co jeszcze miasto ma zaplacic...
      • Gość: cs rozwoj turystyki IP: 195.215.5.* 25.03.04, 15:57
        to jasne, cala Skandynawia nie bedzie musiala sie teraz tluc tak daleko zeby
        zobaczyc palme, wystarczy do Warszawy.
        A jeszcze taniej wodeczki popija, zakupy do domu zrobia, a my zarobimy.
    • Gość: op bardzo smieszne IP: *.p4.col.ru 25.03.04, 15:57
      Pomysl z palma jest rownie wesoly, lekki i dowcipny jak Lepper. Nie dlatego, ze
      ostatnio latwo o skojarzenia z tym balwanem - ale dlatego, ze ujmuje ten sam
      maly, zakompleksialy, prowincjonalny i niby "jajarski" stan ducha. Tego kiczu
      nalezy sie wstydzic tak samo jak tego swiniopasa.
      • niech Nasze miasto zmienia sie w GeeS! 25.03.04, 16:00
        Hurra! Mamy palme, sliczne wyjscia z metra oraz nie mamy szkaradnych plakatow
        na wiatach. Ale do pelni szczescia zostal do rozwiazania problem psich kup.
        Redakcjo GeeSu! Zakasz rekawy i uwolnij nas od tych strasznych kup!!! Prosimy!!!
      • Gość: jaszczoora Re: bardzo smieszne IP: *.goclaw.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.04, 20:38
        popieram.złączmy się w nędzy...:/
    • Gość: a psik Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje IP: *.zrpa.com 25.03.04, 16:01
      jezeli artystka uparla sie zeby palme pozostwiac to dlaczego miasto ma placic
      za utrzymanie i usuniecie palmy (szczegolnie w swietle tego ze palma jest
      watpliwa korzyscia dla miasta . Dlaczego artystka tego nie zapewni - ewentualni
      sponsorzy ktorym sie jej praca podoba ? - pzeciez artystyczna korona z glowy
      jej nie spadnie.
      Takie dziwaczne myslenie ja jestem artysta, a wy sie martwcie o finanse i o
      utrzymanie.
      • niech Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje 25.03.04, 16:05
        Bo to sie oplaca. Miasto wybuli kilkadziesiat tysiecy rocznie ale turysci
        zostawia w miescie miliony dolarow.
        PS. Zostawia je pod palma.
      • Gość: L. Re: No pewnie, ze ma zostac IP: 213.17.198.* 25.03.04, 16:07
        Kazdy element, ktory choc troche wnosi slonca do tego brzydkiego miasta
        powinien byc mile widziany. Mnie sie ten pomysl podobal, bo jest to cos innego
        i bardzo dobrze, ze jest kontrowersyjny.
        • niech Pomnik psiej kupy 25.03.04, 16:09
          Mnie sie ten pomysl podobal, bo jest to cos innego i bardzo dobrze, ze jest
          kontrowersyjny.
          • Gość: niech Re: Pomnik psiej kupy IP: *.acn.waw.pl 26.03.04, 00:26
            pomnik twojej mamy?
    • wroc1 Wieści z prowincji ;-) 25.03.04, 16:28
      Czy to jest aby informacja na łamy wydania ogólnopolskiego? Jeśli tak to dlaczego nie napisano otwarcie, iż chodzi o Warszawę. Nie każdy musi znać Kaczyńskiego czy Urbańskiego. Jednocześnie informacja, że Wrocław będzie reprezentował Polskę w reportażach dla mieszkańców UE ukazuje się tylko lokalnie. A warto by o tym wiedzieli również mieszkańcy innych regionów.
      "Pokażemy Polskę" miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,1987125.html
    • Gość: pasta Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje IP: *.w217-128.abo.wanadoo.fr 25.03.04, 16:30
      a co komu przeszkadza jedna palma ???
      zwlaszcza w takim nudnym miescie bez polotu...
    • kkazek Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje 25.03.04, 16:54
      Zgroza! Czy budżetem Urzędu Miasta zarządzają niewidomi ( z całym szacunkiem
      dla niewidomych!) ????? Przy wiecznych brakach na wszystko co warte
      doinwestowania budzet stać na wyrzucenie pieniędzy na "konserwację" tego
      plastikowego badziewia?!! Jasne, że w interesie autorki jest zadbać o swoją
      produkcję, zrozumiałe, że Fundację cieszy dopływ środków, ale co ma z tego
      Urzad Miasta czy samo Miasto ? - kolejny obciach estetyczny i powiększone braki
      w budzecie?? Wiceprezydent Urbański niech palmę przejmuje skoro tak się do niej
      (palmy?) przywiazał - tylko może lepiej do własnego ogródka i za własne
      środki.Im prędzej - tym lepiej.
    • Gość: palma Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 16:54
      ten co ta palme postawil to jemu odbila palma i powinien sie leczyc
    • Gość: Malga A po co zostaje? IP: 5.2.* / *.chello.pl 25.03.04, 17:15
      Przynajmniej zimą mogłaby ustępować miejsca świątecznej choince. A tak? W
      europejskich miastach na Boże Narodzenie choinki a u nas palma! Buuu :(
      • kixx Re: A po co zostaje? 25.03.04, 17:28
        Artystka zatrzymała sie w połowie drogi
        A Tybetanczycy poszli dalej
        www.hfhrpol.waw.pl/Tybet/FTC310803.htm
        • niech Choince choralne NIE! 25.03.04, 18:09
          Choinka jest antysemicka i nazistowska! Wiszace na niej bombki moga zostac
          przez beladenowcow podmienione na bomby! Choinka wycieta to strata dla lasu! Ci
          ktorych nie stac na prezenty czuja sie gorzej patrzac na choinke! I miliony
          innych powodow dla wytepienia choinki!
    • Gość: cycek syrenki Szkoda tylko ,ze za pieniadze podatnika.. IP: *.sympatico.ca 25.03.04, 18:09
      cala ta igraszka. Szkoda ze taka wielka i niedostepna dla przechodnia i
      turysty. W innych miastach na swiecie mieli podobne pomysly ,ktore przyniosly
      jeszcze zysk(np.w Toronto Moose)dla miasta. A tu wszystko pod jednej pani
      siusiu, a tluszcza czy chce czy nie, niech placi za to, z daleka podziwia i nie
      dotyka :-)).
      www.boldts.net/album/MooseKingBay.shtml
    • Gość: ktos Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje IP: *.unifr.ch 25.03.04, 19:26
      Dobzre, ze choc jedna taka rzezba bedzie na polskich rondach. Ludzie,
      popatrzeci na swiat, kotry was otacza. Takie ornda czy skwery swieca sztuka w
      calej Europie. Tylkie nie w Polsce, gdzie sztuka nadal zarezerwowana jest dla
      sal muzealnych i galerii.
      • niech Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje 25.03.04, 19:33
        Nieprawda. Sztukamies jest w barach.
    • Gość: Qdel No chyba nic dziwnego!? IP: *.marton.net.pl / 80.51.227.* 25.03.04, 19:40
      a co niby mieliby zrobić skasować drzewko, na które wydali tyle pieniędzy? To
      byłby równie głupi pomysł jak postawienie tej palemki!
    • Gość: LZ Po co jest ta palma???? IP: *.interkom.pl / *.interkom.net.pl 25.03.04, 20:25
      Hochwander: Właśnie, po co?
      Ochucki: Otóż to! Nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś
      zapyta. Wiesz co robi ta palma? On odpowiada żywotnym potrzebom całego
      społeczeństwa. To jest palma na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy
      tą palmą? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez
      nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo i nikt nie ma prawa się przyczepić!
    • Gość: pawel Re: Palma na rondzie de Gaulle'a zostaje IP: *.telepac.pt 25.03.04, 20:25
      Osoby ktore zdecydowaly o ustawieniu tego sztucznego drzewa w srodku miasta
      powinny zostac oskarzone o rozmyslne i perfidne oszpecanie stolicy Polski. Nie
      wierze ze osoba zdrowa na umysle i majaca minimalne wyczucie smaku moze uwazac
      ze to jest ladne albo interesujace. Przeciez to sie niczym nie rozni od
      kolorowego krasnala ustawianego w ogrodkach.
    • Gość: qaz Brawo palma IP: *.chello.pl 25.03.04, 20:55
      Tylko musicie w końcu wymienić liście na większe
      • niech Re: Brawo palma 25.03.04, 21:00
        Juz miasto sie o to postara.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka