Dodaj do ulubionych

Szkoła Podstawowa nr 2, Mokotowska 16/20

IP: *.chello.pl 16.05.05, 14:23
Czy ktoś jeszcze pamięta tę szkołę? Zlikwidowano ją chyba w 1973 roku. Potem
było tam Centrum Kształcenia Nauczycieli, siedziba mazowieckiej Solidarności,
Uniwersytet Warszawski - Wydział Pedagogiczny ( jest do dziś) oraz znane
liceum ogólnokształcące pod patronatem UW.
Obserwuj wątek
    • Gość: beata1002 Re: Szkoła Podstawowa nr 2, Mokotowska 16/20 IP: 213.241.40.* 16.05.05, 22:12
      Tak chodzil tam moj brat chyba ostatnie 2 lata .Moja mama bardzo milo wspomina
      te szkole i jesli sie nie myle Pania Polaczek.
      • Gość: Yy2 Re: Szkoła Podstawowa nr 2, Mokotowska 16/20 IP: *.chello.pl 17.05.05, 09:17
        Pani Polaczek uczyła języka rosyjskiego. Szkoda tej szkoły - budynek był
        idealny, wielkie boisko, sala gimnastyczna, pracownie, dobrze zaopatrzona
        biblioteka......... Może odezwą się jeszcze jacyś inny "dwójkowicze"?
        Pozdrawiam.
      • Gość: Szyszeczka Re: Szkoła Podstawowa nr 2, Mokotowska 16/20 IP: *.home.aster.pl 18.08.23, 15:37
        W tej szkole rozpoczęłam swoją edukację, a był to 1958 rok. Z powodu przeprowadzki zmieniłam szkołę nr 85, która jest do dzisiaj i nie była to moja jedyna zmiana szkoły.
    • tierieszkowa Re: Szkoła Podstawowa nr 2, Mokotowska 16/20 27.05.05, 20:17
      Moja mama tam chodzila. Ja tam biegalam na boisko "zadawac sie z jakimis
      podejrzanymi lobuzami" jak to moi rodzice mowili :-)
    • Gość: gość Re: Szkoła Podstawowa nr 2, Mokotowska 16/20 IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.14, 19:50
      Pamiętam, bo to moja podstawówka. Nazwiska nauczycieli: P.Ołdakowska, P.Szulgicz, P.Mycawka, P.Polaczek, P.Kalinowska, P.Łuczak np. Piekna sla gimnastyczna na ostatnim piętrze, stołówka, szatnie i harcówka. Matka J.Krasickiego podczas umieszczania tablicy, której już nie ma, bo wiadomo. "Szkoło, szkoło, gdy cię wspominam, oczy mam pełne łez Galia ist omnis divisa in partes...
      • anestezjolog72 Re: Szkoła Podstawowa nr 2, Mokotowska 16/20 30.08.14, 21:24
        Przechodziłam kilka dni temu Natolińską. Nie ma juz ogrodzenia boiska. W budynku dawnej "2" jest Wydział Pedagogoczny UW i LO im. Nowak- Jeziorańskiego. Budynek szkoły idealny na potrzeby szkoły został zniszczony . Tablicy oczywiście nie ma, bo bardzo łatwo wyrzucić z pamięci taka postać jak Janek Krasicki.
        Nauczyciele: oprócz wspomnianychpani Pałgan ( podobno zyje), pani Bogus- Motyka ( polski) - zmarła kilka lat temu, p. Krupińska - tez zyje, pani Frankowska ( biologia), pani Karpińska ( geografia), pani Powierża( matematyka), pani Jaszewska ( fizyka) pani Jakubik ( chemia), pani Krawczyńska ( chemia), pan Kozub ( tez chemia wieloletni dyrektor 12), pan Turalski - wf chłopcy ( nie zyje) pan Zając - muzyka tez podobno nie zyje........
      • Gość: Maciek Re: Szkoła Podstawowa nr 2, Mokotowska 16/20 IP: *.026-227-6c756e10.bbcust.telenor.se 17.01.22, 19:08
        Hej, zacząłem naukę w 1953 z Magdą Motyką , szukam kontaktów , może ktoś jeszcze rusza nogami …
    • Gość: mmmm Re: Szkoła Podstawowa nr 2, Mokotowska 16/20 IP: 95.215.52.* 12.01.15, 07:31
      Kazdy Polak powinien wiedziec dlaczego usunieto tabilce Janka Krasickiego. J.Krasicki prowadzil działalność na rzecz ZSRR i aktywnie propagowal kult Stalina. Był sowieckim agitatorem w czasach krwawych represji i deportacji ludności polskiej z ziem wschodnich w latach 1939-1941.Organizował koła komsomolskie w zakładach pracy. Był bohaterem sowieckich reportaży propagandowych w lwowskiej prasie i w radio.
      • dodapi1 Re: Szkoła Podstawowa nr 2, Mokotowska 16/20 21.05.15, 23:11
        Chodziłem do tej szkoły, aż do jej zamknięcia. Moją wychowawczynią była pani Teresa Jaszewska. Świetna nauczycielka i dbająca o nas wychowawczyni. Budynek idealnie nadawał się na szkołę. Miał też duże boisko. Oczywiście usunięto tablicę upamiętniającą patrona szkoły Janka Krasickiego. Brzydko. Poległ za Polskę. Ale wyobrażał ją sobie inaczej niż dzisiejsi praktycy "polityki historycznej". Gdyby usuwać ze zbiorowej pamięci wszystkich, którzy nam się nie podobają z takich lub innych powodów, to zostałby tylko Łysek z pokładu Idy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka