Gość: pepiček IP: *.net.upc.cz 10.08.08, 20:46 Ile to wytrzymalo? Miesiac? Typowo polska robota! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pepiček Ile to wytrzymalo? Miesiac? IP: *.net.upc.cz 10.08.08, 20:47 Typowo polska "robota"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Wychodzą oszczędności w postaci granitu z Chin IP: *.crowley.pl 11.08.08, 10:23 W wielu europejskich miastach widziałem autobusy jeżdżące po kostce granitowej a nawet betonowej i nigdzie nic się nie rozpadało. Autobusy na Krakowskim muszą zostać. Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz Chiny nie mają nic do rzeczy.Po prostu nie wyselek 11.08.08, 10:44 cjonowano materiału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Standard IP: *.chello.pl 10.08.08, 21:01 Niebawem wyjdą inne usterki, a wykonawca typowo po polsku wypnie sie mówiąc co mi zrobisz zgłoś się do sądu. Sprawa po latach się rozmyje, syf zostanie...znamy to na co dzień... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basfalt Re: Standard IP: *.idzik.pl 12.08.08, 12:12 a kasa płynie... z naszych kieszeni :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w a co po trzech latach? IP: *.chello.pl 10.08.08, 21:56 pani Choińska, niech pani lepiej powie, co po trzech latach będzie z tym granitem - kiedy okres gwarancyjny minie a szajs opłacony z naszych podatków zostanie na krakowskim przedmieściu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Pęka granit... a Straż Miejska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.08, 22:19 Wybrałem się z rodziną na spacer po Krakowskim. Widziałem je pierwszy raz od ponad 2 lat, więc widok był szokujący. Gigantyczna zmiana na lepsze. I tu zaczyna się kłopot... w internecie wszędzie komentowane są wybryki kierowców i przechodniów, które kończą się plamami na pięknym kamieniu. Nawet kebaby chcą zlikwidować, choć moim zdaniem większy problem stanowi guma do żucia i lody walające się i plamiące płyty chodnika. Ale to jest powiedzmy... normalne. Skandaliczne było to, że Straż Miejska parkuje swoje stare lanosy na chodniku nawet jeśli tuż obok jest zatoczka dla samochodów lub zatoka dla autobusu. Nich mi ktoś wytłumaczy jak to jest, że służba powołana do pilnowania porządku sama jest największym problemem Krakowskiego? Wielka szkoda, że nie miałem aparatu :-( Apeluję: Zakazać Straży Miejskiej wjazdu na Krakowskie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Pęka granit... a Straż Miejska? IP: *.acn.waw.pl 10.08.08, 23:45 > Skandaliczne było to, że Straż Miejska parkuje swoje stare lanosy na > chodniku nawet jeśli tuż obok jest zatoczka dla samochodów lub > zatoka dla autobusu. Zatoczki dla samochodów? Niby gdzie? Zatoki dla autobusów? A autobusy będą się zatrzymywały gdzie? Na środku ulic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Pęka granit... a Straż Miejska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 10:22 Zatoka dla samochodów jest przed kościołem vis a vis knajpy Roosters koło Kopernika i Uniwerku. Co do zatok autobusowych to przystanek, gdzie obecnie nadal trwa budowa (skwer Hoovera?), jest dosyć długi i jeden patrol krzywdy nie czyni. W obu przypadkach Straż Miejska stała pół na pół na chodniku kapiąc wydzielinami z samochodu na chodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rooster Re: Pęka granit... a Straż Miejska? IP: *.acn.waw.pl 11.08.08, 14:00 "knajpa roosters" zama w sobie jest problemem. Obrzydliwa nieudolna kopia Hooters. I to w takiej lokalizacji. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rooster-typo Re: Pęka granit... a Straż Miejska? IP: *.acn.waw.pl 11.08.08, 14:01 "knajpa roosters" sama w sobie jest problemem. Obrzydliwa nieudolna kopia Hooters. I to w takiej lokalizacji. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basfalt Re: Pęka granit... a Straż Miejska? IP: *.idzik.pl 12.08.08, 12:14 Ofoliować, zamknąć, zakazać fotografować - w końcu flash też źle wpływa na materie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World Re: Pęka granit na Krakowskim Przedmieściu IP: 195.117.230.* 10.08.08, 23:04 Ani trochę mnie to nie dziwi. Normalka. Na każdej innej zwykłej ulicy/drodze efekt byłby wszystkim dobrze znany - koleiny i tarki. Wtedy urzędnicy bezwiednie tłumaczą się niechcianym tranzytem. Inna sprawa, iż to społeczeństwo łapie... A tu wychodzi na jaw spartaczona robota przez drogowców po raz kolejny! Większość ulic w Stolicy niszczą w sposób przyspieszony autobusy miejskie. Naciski osi mają takie same (przewidziane fabrycznie) jak i ciężarówki. O przeładowanych autobusach lepiej nie wspominać... Także wypchnięcie tranzytu nic nie poprawiło w tym zakresie. Drogi nadal zbyt szybko się niszczą. Czas najwyższy przejść na inne technologie! Polecam wzór zza oceanu - beton przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Pęka granit na Krakowskim Przedmieściu IP: *.chello.pl 10.08.08, 23:38 Beton na Krakowskim Przedmieściu... Super... Odpowiedz Link Zgłoś
perculator Beton, granit, asfalt, polymery 11.08.08, 03:04 Gość portalu: Adam napisał(a): > Beton na Krakowskim Przedmieściu... Super... Nie zrozumiales przedmowcy. Beton za oceanem wyglada jak piekna granitowa plyta, kostka, kwiat, itp. Jest to technologia tkzw. stemplowania. Ma wszystkie kolory i odcienie. Bardzo trwale, nie peka, nie wymaga konserwacji. Granity kladzie sie na sciany budynkow, nie na chodniki czy jezdnie. A do szos asfaltowych dodaje sie polymery pochodzace np. ze zuzytych opon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re: Beton, granit, asfalt, polymery IP: *.chello.pl 11.08.08, 07:06 Pan to chyba Inżynierię Lądową skończył. Ale na pewno z Architekturą i Konserwacją na bakier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: Beton, granit, asfalt, polymery IP: 217.17.35.* 11.08.08, 11:49 Drogi powinni projektować drogowcy, a nie architekci. Potem taki matoł jeden z drugim zostawiają 6 m rezerwy na drogę w planie miejscowym bo się tak właśnie "znają"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Beton, granit, asfalt, polymery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 21:39 Za to pewnie miał na studiach kilka semestrów wytrzymałości materiałów, machanik czy innych fizyk budowli- ale na co komu takie głupoty. Lepiej wiedzieć które kolory się ze sobą nie gryzą. Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: Beton, granit, asfalt, polymery 11.08.08, 07:39 perculator napisał: > Nie zrozumiales przedmowcy. Beton za oceanem wyglada jak piekna > granitowa plyta, kostka, kwiat, itp. Jest to technologia tkzw. > stemplowania. Ma wszystkie kolory i odcienie. Bardzo trwale, nie > peka, nie wymaga konserwacji. nigdy nie widziałeś popękanej, powykruszanej kostki bauma? pozdrawiam, olek Odpowiedz Link Zgłoś
robot_humano Re: Beton, granit, asfalt, polymery 11.08.08, 10:30 olecky napisał: > nigdy nie widziałeś popękanej, powykruszanej kostki bauma? > > pozdrawiam, olek Nigdy nie widziałeś pięknej niemieckiej autostrady? Odpowiedz Link Zgłoś
perculator Re: Beton, granit, asfalt, polymery 11.08.08, 19:27 z wypowiedzi Forumowiczow wynika, ze nie wiecie co to jest taki stemplowany beton "stamped concrete" zwany tez "patterned or imprinted concrete". To nie zadna kostka Bauma! Moze wygladac jak taka kostka, kamien, granit, nawet drzewo, ale technologia jest zupelnie inna. Przestrzen jest zalana kolorowym betonem, a potem stemplowana specjalna wytlaczarka. Szybko, tanio, efektywnie i trwale. Mam przed swoim domem i wokol basenu. Tu jest link na zdjecia: www.concretenetwork.com/photo- gallery/concrete-walkways_10/?page=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-P Re: Beton, granit, asfalt, polymery IP: *.chello.pl 13.08.08, 13:09 chwal się, chwal. beton jest beton! fioletowy zielony stemplowany czy nie jest to ciągle ten sam beton. zobaczymy co po latach zrobisz z tym betonem u siebie :-)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
perculator Re: Beton, granit, asfalt, polymery 14.08.08, 22:06 moje wypowiedzi sa tylko w odniesieniu do opinii Forumowiczow "World" i "Adam" i nie maja nic wspolnego z chwaleniem. Dla informacji P to wokol mojego basenu jest juz 20 lat i nie ma zadnej usterki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala333 Re: Beton, granit, asfalt, polymery IP: *.chello.pl 13.08.08, 18:16 oczywiście ze granit kładzie się na chodniki i ulice tylko musi być gruby i najlepiej nie z Chin (chiński jet najtańszy ale najgorszej jakości) poza tym musi być solidna płyta betonowa pod kostką , dobre wykonanie itd, - wystarczy ze jeden element układanki wykonali byle jak i już nie naprawia całości - Odpowiedz Link Zgłoś
perculator Re: Beton, granit, asfalt, polymery 14.08.08, 22:24 Gdzie, Alu333? Bo u mnie tez spotkasz granit pod stopami i na podjazdach do rezydencji, ale nie na ruchliwej ulicy. Po kazdej mroznej zimie wymaga kosztownej konserwacji. Poza tym jest roznica pomiedzy kostka granitowa, a calymi plytami granitu. Ja mowie o plytach wlasnie. I nie kladzie sie ich na beton tylko na odpowiedni podklad, ale to inny temat. Granit chinski? Czyz wloski nie jest popularny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary_zwyrodnialec Pęka granit na Krakowskim Przedmieściu IP: *.aster.pl 10.08.08, 23:41 za komuny było lepiej..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Starsza ofiara Re: "stary zwyrodnialec" IP: *.glfd.cable.ntl.com 11.08.08, 08:29 Najlepiej jest jak nic nie ma. A i tak dobrze, że nie postawili mauzoleum Bieruta zamiast Zamku Królewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka co ja myślę o betonie na Krakowskim IP: *.chello.pl 11.08.08, 07:04 Taki beton to być może i nawet defiladę czołgistów wytrzyma, ale ludzie.. to jest ulica o charakterze zabytkowym.. Nie inspirowałabym się Stanami w tym względzie. Konserwować, naprawiać i eliminować autobusy. Odpowiedz Link Zgłoś
gwynedd Re: co ja myślę o betonie na Krakowskim 11.08.08, 10:55 No jeżeli chcemy konserwować historyczny wygląd Krakowskiego, to trzeba by zerwać nawierzchnię i zrobić klepisko. Ewentualnie wersja dziewiętnastowieczna, nierówne kocie łby jak były na Mokotowskiej. Obecna nawierzchnia nie ma nic wspólnego z historycznym wyglądem Krakowskiego, dużych płyt granitowych nie było tam raczej nigdy. A jeśli można zrobić duże płyty z betonowej imitacji granitu, która wygląda identycznie jak to, co leży tam obecnie, tylko jest wytrzymalsza, to jestem jak najbardziej za! Wstyd, żeby ulica rozpadła się tak krótko po remoncie. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: co ja myślę o betonie na Krakowskim 11.08.08, 14:43 I właśnie bardzo fajnie by te kocie łby wyglądały! I żaden kierowca by się nie rwał po nich jeździć. :) Oczywiście zamiast autobusów należałoby puścić często kursującą linię tramwajową wzdłuż całego Traktu Królewskiego, "podłączoną" do stacji metra. Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Re: co ja myślę o betonie na Krakowskim 11.08.08, 18:02 gwynedd napisał: Wstyd, żeby ulica rozpadła się tak krótko po remo > ncie. Nie wstyd a metoda. Tak juz robi sie np w Kanadzie. Robi sie nawierzchnie ktora sie rozpada po paru latach-koledzy od rozdawania kontraktow zapominaja o gwarancjach - robi sie wszystko od nowa - najlepiej sie naprawia co sie samemu spier.... Jest tez inna metoda. Wali sie gowniana nawierznie ktora nie prawa przezyc jednej zimy- po pierwszych [przymrozkach roskopuje sie to bo rura pekla-zalewa- rozkopuje-..... Ze przesadzam. W moim kanadyjskim miescie zrobili jakies 1.5 km nowej nawierzni- w pierwsza zime kopali 11 razy- w kilku przypadkach pare razy w tym samym miejscu- przy okazji moglem zobaczyc jak po naprawie zasypywano dziure zbrylona od zamarznietej wody ziemia-od wiosny do nastepnej zimy zalewano asfaltem zapadajaca sie nawierznie- po nastepnej zimie wszytko bylo od poczatku....To jest metoda na staly kontrakt z miastem na roboty drogowe......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wstyd kacykowa A mamy jeszcze Euro2012 buhahahahaha . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 08:38 Czy to koszmar czy to jawa ? Dlaczego tym krajem i firmami rządzą matoły z ery peerelu ? Dajcie władze młodym i wykształconym ,którzy chcą dobrze dla tego pięknego kraju . Polska jest cudowna pod względem przyrodniczym ,ale marna pod względem architechtonicznym ,infrastruktury i ...ludzi . Czasami żałuję ,że Niemcy nie wygrali - SZOK nie wiedziałem ,że kiedyś to napiszę ,a mój pradziadek i dziadek walczyli o niepodległość . Czy możliwe ,że mamy w kraju jeszcze szpiegów żydowsko-faszystowsko-komunistycznych ,którzy mszczą się na tym kraju ? Czy to tylko MY SAMI i dlaczego ? Nie ma armii wykształconych psychologów ,socjologów ,którzy by coś na to zaradzili czy oni też są SKAŻENI ? Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 Pęka granit na Krakowskim Przedmieściu 11.08.08, 08:48 dobrze, że nie granat. Odpowiedz Link Zgłoś
robot_humano Znów tyle wpisów i ani jednego z sensem. 11.08.08, 10:29 Niestety na każdej z tych kostek jest pewnie od spodu wydłubane "sdiełano u kitaja". Polski granit się nie podobał Architektom i Konserwatorom, którzy kolejny raz zapomnieli że między mgr i arch mają jeszcze inż. Tak jakby głównym kryterium przy kupnie roweru był kolor ramy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: Znów tyle wpisów i ani jednego z sensem. IP: 217.17.35.* 11.08.08, 11:51 Prawda jest taka, że owo "inż." mają wyłącznie dla picu. To artyści (w pewnej części zresztą "artyści", ale to zostawmy) których "szczegóły techniczne" nie interesują i nudzą. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Trzeba było puścić tramwaje na płycie węgierskiej 11.08.08, 10:33 i autobusy out. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: Trzeba było puścić tramwaje na płycie węgiers IP: 217.17.35.* 11.08.08, 11:52 A tam od razu na węgierskiej. Mogły być w różnej konstrukcji, zabudowa jezdni z granitu byłaby właśnie wówczas akurat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EmiM Pęka granit na Krakowskim Przedmieściu IP: *.elartnet.pl 11.08.08, 11:37 Rozumiem, że wykonawca naprawi to na swój koszt? W ramach reklamacji? Przy okazji - po artykułach o brudnych płytach oczywiście przechodząc Krakowskim przyjrzałam się temu problemowi z bliska. I co? Plamy nie plamy, ale to fakt, że na nowych, granitowych płytach leży mnóstwo odpadków (petów, papierków, kurzu, błota i innych świństw). Rada - może po prostu trzeba Krakowskie od czasu do czasu zamieść? Tudzież wyszorować? Ostatnio w związku z wakacjami byłam w takim jednym malutkim miasteczku na Mazurach - tam mieszkańcy codziennie szorują swój kawałek ulicy przed swoim domem. I miasteczko lśni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podroznik Re: Pęka granit na Krakowskim Przedmieściu IP: 217.153.204.* 11.08.08, 12:14 Widać tam procentują nawyki społeczne ukształtowane jeszcze za zaboru pruskiego. Warszawa, czyli kongresówka takich nauk nie odbierała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podro Prawdziwy test dla Krakowskiego Przedmieścia IP: 217.153.204.* 11.08.08, 12:17 Prawdziwy test dla Krakowskiego Przedmieścia dopiero przed nami - zima, czyli wielokrotne przejścia temperatur przez "0" + zimowe utrzymanie ulic w naszym wykonaniu będzie próbą ogniową dla nawierzchni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: server Tani Chiński granit. ha ha ha Kupujcie bo tanio! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.08, 15:20 Tak to jest jak cena jest ważniejsza od rozumu! Tani granit z Chin na głównej ulicy Warszawy.... i co? I kompletna żenada i wstyd. Ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Welarg Re: pęka bo jest pozyskiwany z/pom materiałów wybu IP: 148.81.254.* 11.08.08, 18:14 Granit pęka, bo jest pozyskiwany przy użyciu materiałów wybuchowych (gospodarka rabunkowa jest najtańsza). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek A widzieliście jak pędzą autobusy po tej ulicy? IP: 81.210.83.* 11.08.08, 15:56 A widzieliście z jaką prędkością pędzą autobusy po tej ulicy? To nie autostrada. Nie ma się co dziwić, że kostka pęka. W zachodnioeuropejskich miastach na uliczkach starówek z brukiem autobusy nie przekraczają 30 km/h. A na Krakowskim Przedmieściu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolek Re: A widzieliście jak pędzą autobusy po tej ulic IP: *.sbmec.pl 11.08.08, 17:27 hmmmm, a może by tak wysiąść i pchać te autobusy co? Odpowiedz Link Zgłoś
dungeon.master Re: A widzieliście jak pędzą autobusy po tej ulic 11.08.08, 21:55 Przed każdym autobusem powinien iść człowiek z czerwoną chorągiewką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L A poniemiecka kostka we Wroclawiu trzyma IP: 80.48.187.* 11.08.08, 18:11 sie doskonale. Pozdro dla Wroclawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ExPO Pęka granit na Krakowskim Przedmieściu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 18:58 Ciekawe, co zrobi Bufetowa. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Pęka granit na Krakowskim Przedmieściu 11.08.08, 21:43 Przed wojna, to budowali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek"Aiwa-Platz" Pęka granit na Krakowskim Przedmieściu IP: *.centertel.pl 12.08.08, 14:48 Czy Bufetowa, prezy-dętka, zdążyła aby już zapłacić wykonawcy? I co tam z mostami o które czepiała się Kaczora? Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Pęka granit na Krakowskim Przedmieściu 13.08.08, 12:28 Gość portalu: Arek"Aiwa-Platz" napisał(a): > Czy Bufetowa, prezy-dętka, zdążyła aby już zapłacić wykonawcy? I co > tam z mostami o które czepiała się Kaczora? Chodzi o te mosty ktore Kaczor nie wybudowal? Moze i dobrze bo pewnie juz by sie zawalily. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-P Re: Pęka granit na Krakowskim Przedmieściu IP: *.chello.pl 13.08.08, 13:15 wedle prawa to odpoczynek powinien być 11 godzinny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dori Re: Pęka granit na Krakowskim Przedmieściu IP: *.acn.waw.pl 18.08.08, 01:27 To Kaczyński dalej rządzi? A Krakowskie kto budował , Kzczyński czy HGW? Krakowskie, to Kaczyńskiego wina, że nic nie robił i HGW musi nadrabiać, ale to ekipy Kaczyńskiego budują, i trzeba wreszcie rozliczyć ten pis!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Pęka granit na Krakowskim Przedmieściu IP: *.aster.pl 12.08.08, 18:26 Może lepiej nic nie robić, tylko gadać co to nie zrobi się w Warszawie. Tyle czasu pani prezydent wychwalała Krakowskie pomimo, że od początku było do przewidzenia, że będzie to szmelc.Pani prezydent powinna zwiększyć liczbę urzędasów i dalej gadać co to się nie zrobi. Efektów żadnych - opcja 0. Odpowiedz Link Zgłoś