Gość: mokotowianin IP: *.chello.pl 10.05.06, 00:32 Bądżcie silni i nieustępliwi. Walczycie o swój dom! Wara każdemu od waszej racji. Musicie wygrać! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: antynowobogacki Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.aster.pl 10.05.06, 00:44 Ten kamienicznik to kolejny nowobogacki, który pogardza wszystkimi,którzy mają mniej pieniędzy od niego. Zamiast dogadać się z lokatorami robi z siebie wielkiego pana, a z nich margines społeczny. Sama możliwość kupowania budynku z kieszkańcami (często ludźmi, którzy w mieszkania zainwestowali przez lata spore pieniądze) jest chora Lokatorzy, nie dajcie się!!! a człowiek,który napada na bezbronnąkobietę jest zwykłym bandytą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulti Klamstwa Kamienicznika cd... IP: *.Red-83-61-53.dynamicIP.rima-tde.net 10.05.06, 01:35 Kamienicznik: "Chciałem dojść do porozumienia z tymi ludźmi, zatrudniłem psychologa do negocjacji, ale to nic nie dało..." Taaa, ten psycholog to jego wspolniczka w firmy, obiektywna w tym sporze jak cholera, jej mediacja polegala na tym ze wmawiala mieszkancom ze sa pijanymi menelami a "pan kamienicznik" to szlachetny sentymentalny bizmesmen.... Jak dla mnie taki typ co klamie i atakuje kobiety nie ma jaj. Solidarnosc nasza bronia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymokotowianin Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.eranet.pl 10.05.06, 08:23 Jaki swój - bo dostali nakaz od komuchów Jaka racja - bo mieszkam 30 lat to moje Jaka racja - zarób i sobie kup. Mam kredyt który będe spłacał przez nastepne kilkanaście albo kilkadziesiąt lat a oni co za darmo? Won od cudzej własności jest kapitalizm a nie komunizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 09:15 Qrde o co wszystkim chodzi. Koleś kupił kamienice i to jego własność i to on decyduje kto i za ile u niego mieszka. Jesli nowi lokatorzy nie są w stanie się dostosować to niech zmienią mieszkania. Dlaczego w polsce brak poszanowania własnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 09:51 a ty widziales jaki syf w tej kamienicy? Jak bys mial placic majatek za mieszkanie pod mostem to bys najglosniej na takiej pikiecie gebe pilowal;-)A po drugie czesc lokatorow placila wlascicielowi za C.O. oraz czynsz, a zima Pan Robert wylaczyl ogrzewanie - no i kto tu kogo okradl?:-)Nie wspominajac o damskim boksie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admiral Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: 80.51.246.* 10.05.06, 14:52 Proste pytanie: Skoro im sie nie podoba to dal czego się nie wyprowadzą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulti Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.Red-83-61-53.dynamicIP.rima-tde.net 10.05.06, 09:58 On nie kupil pustego domu, kupil DOM Z LUDZMI (mieszkajacymi tam od wielu lat), wiec zastanow sie stary co piszesz bo takie tanie haselka to se mozesz wiesz jak gleboko wsadzic.... Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła 10.05.06, 10:04 dziś środa, w Gazecie Wyborczej jest dodatek Nieruchomości, a w nim setki ofert mieszkań do wynajęcia - jeśli państwu lokatorom nie odpowiadała stawka 10 zł za metr, to czemu nie poszukają sobie czegoś bardziej odpowiedniego? Mieli nieszczęście dostać przydziały kwaterunkowe w prywatnej kamienicy - komunistyczne władze zrobiły im wodę z mózgu, że nabyli jakichś nadzwyczajnych praw do tych mieszkań, w tymczasem niczym się nie różnią od innych wynajmujących mieszkania na rynku. Adresatem roszczeń lokatorów z całą pewnością nie powinien być właściciel kamienicy, tylko władze komunistyczne, które narozrabiały oszukując ludzi, bo tym było dawanie im przydziałów, które dziś są źródłem takich konfliktów. Ale właściwie dlaczego z moich podatków miałyby być fundowane mieszkania ludziom, którzy 30 lat temu dostali przydziały, przez tyle lat korzystali z mieszkań za pół darmo (czynsze regulowane były naprawdę śmieszne), a teraz uważają, że zamiast samemu wziąć się do roboty i uczciwie zapewnić sobie mieszkanie, tak jak tysiące rodzin, wyciągają rękę, żeby im dać. Rozumiem pomoc gminy w takich sytuacjach dla osób starszych i samotnych, które już nie mają jak się wziąć do roboty. Ale w wielu przypadkach takie osoby mają rodziny, a mieszkania kwaterunkowego trzymają się kurczowo, żeby je dać w spadku np. wnukom. Z jakiej racji??! Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła 10.05.06, 10:14 można zrozumieć frustrację lokatorów, którym się trafiły przydziały w prywatnych budynkach. Ich sytuacja w porównaniu do ich kolegów mieszkających w komunałkach gminnych jest rzeczywiście bardzo przykra: lokatorzy komunałek gminnych dostają prawo wykupienia mieszkań za 5% ich wartości, dzięki czemu zarabiają, inwestując bardzo małe pieniądze, kilkaset tysięcy złotych (po 5 latach od wykupu mogą sprzedać mieszkania na wolnym rynku). A lokatorzy kamienic odzyskanych przez właścicieli, zamiast prawa własności za 5% dostają podwyżki czynszu i wypowiedzenia najmu. To ich frustruje, ale czy to właściciele kamienic są winni takiej sytuacji? Kto namieszał ludziom w głowach gwałcąc wszelkie obowiązujące w cywilizowanych krajach prawa i normy? Kto wprowadził lud na salony zamieniając eleganckie śródmiejskie kamienice i mokotowskie wille w śmierdzące slumsy? Kto powinien za to dziś wziąć odpowiedzialność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =t= doblo niezupełnie masz rację z 5% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:24 Znam rzecz z autopsji i z początku to się wydaje fantastyczny interes. Ale te domy są zazwyczaj potwornie zdewastowane (bo czerwoni rozkradali pieniądze które powinny były być odkładane na remonty). Jak po prawie 10 latach policzyłem, ile poza wykupem trzeba było wyłożyć na naprawy i remont lokalu, ile poszło w wyższych składkach na remonty ogólnowspólnotowe i ile jeszcze trzeba będzie wydać, to wyszło mi że w zasadzie można było wziąć kredyt i kupić na wolnym rynku.Różnica byłaby mizerna, a mieszkanie nowiutkie, a nie 80+letnie... Inna rzecz, że fakt - "bo ja mam PRZYDZIAŁ"... żałosne. Tym bardziej, że 7,50 to niezła stawka na skromne mieszkanie na obrzeżach Wawy, można ich znaleźć na pęczki. Ja nie czekałbym ani chwili tylko wyniósł się w diabły. Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: doblo niezupełnie masz rację z 5% 10.05.06, 12:38 zgadza się. Domy są kompletnie zrujnowane, tym bardziej nie powinny być oddawane za symboliczną złotówkę ludziom, którzy nie będą mieć pieniędzy na ich doprowadzenie do porządku. Niestety, jedyny sposób na rewitalizację i przywrócenie dawnej świetności tym niewielu starym budynkom jakie nam jeszcze w Warszawie zostały, to oddanie ich w zamożne ręce, które mają kapitał do zainwestowania, nie wspólnotom, które będą przez kolejne 10 lat zbierać fundusze na wymianę rynien, podczas gdy w tym czasie zacznie się walić dach. Remonty takich zdewastowanych kamienic to gigantyczne koszty, chyba nie do udźwignięcia przez większość zwykłych wspólnot. Domy te zostały doprowadzone do takiego stanu z kilku powodów: czynsze w nich były tak niskie, że czerwoni nie musieli niczego rozkradać - po prostu nie było z czego odkładac na remonty. Drugi powód to np. zamieszkujący te domy ludzie z marginesu społecznego i menelstwo, którzy nie dość, że uprzykrzają życie normalnym ludziom, to dodatkowo dewastują kamienice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =t= no tu już bredzisz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 13:29 budynki wspólnotowe są w złym stanie, bo pieniądze które wpłacali lokatorzy były rozkradane! A nie dlatego że ich "nie było". I nie masz racji twierdząc że "oddaje się ludziom bez pieniędzy na remonty". Wspólnotą do której należę, zarządzam JA. A za 1,50 zł z m.kw. przez 3 lata (i 1 zł przez 3 wcześniejsze) przeprowadziłem wszystkie najważniejsze remonty - wymiany/generalki wszystkich instalacji! Wod-kan, gaz, prąd, dach, okna. A bieżących małych napraw dachu, rynien, fasady czy drzwi nawet nie liczę... Nawet tak małe pieniądze - rozsądnie wydawane - wystarczają na poważne prace! Dopiero w tym roku zaproponowałem podwyżkę, bo chcę remontować klatkę. Uchwaliliśmy 2,30 i remont generalny będzie już we wrześniu. Więc nie bredź o zbieraniu na rynny przez kilka lat. No chyba że twoje podejście jest takie jak firm-administratorów, które są zbyt leniwe by szukać dobrych ofert? Mnie wystarczyło np. drzwi wejściowych poszukać w Płocku by okazało się, że wszystkie firmy z Wawy zawyżają ceny o 50-100%. A firma z Płocka bez mrugnięcia i dopłat zaoferowała montaż w Wawie... Co do mieszkańców, akurat u mnie wszyscy mieszkają 25 i więcej lat, i nie ma nikogo bez wyższego wykształcenia. Więc nie pie..oobraźliwie o "elemencie". A poza tym, co chciałbyś zrobić? Zburzyć, a ludzi na bruk? W mojej kamienicy dokonaliśmy wyboru - zamiast zaorać i zaczynać gdzie indziej od nowa (jak dzikusy, co robią pod siebie, a jak śmierdzi to przenoszą obóz), wykupiliśmy, a oszczędzoną na zakupie kasę wydajemy doprowadzając nasz dom do porządku. Podejście - burzyć, wyganiać - cuchnie barbarzyństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: no tu już bredzisz... 12.05.06, 10:27 Twój przykład jest bardzo budujący - ale obawiam się, że to nieliczna z perełek - wystarczy popatrzeć na znakomitą większość kamienic w Warszawie, również tych wspólnotowych. Macie w swojej kamienicy wielkie szczęście, że mieszkają tam sensowni ludzie, nie ma menelstwa, i że możecie ją wspólnymi siłami doprowadzić do porządku. Niestety, takich przypadków jest zdecydowana mniejszość. Popatrz, jak wyglądają ulice Warszawy. Jak wyglądają bramy, klatki schodowe, elewacje znakomitej większości kamienic. Nawet jeśli już są domofony i klatki są wysprzątane, to ciągle daleko im do przedwojennej świetności. W miejscu marmurów króluje lastriko i olejna lamperia. Generalny remont średniej wielkości kamienicy to koszt idący w miliony złotych - mówię o kompleksowym przywróceniu kamienicy do przedwojennej świetności, a nie np. ułożeniu na schodach zielonego gresu. Oczywiście, poszczególne prace remontowe da się stopniowo przeprowadzać zbierając pieniądze po troszku. Ja nie o tym tu mówię. Natomiast nadal uważam, że fundowanie przez gminy mieszkań za 10% ich wartości jednym obywatelom, podczas, gdy inni muszą sobie mieszkania kupić za 100% wartości, jest głęboko niesprawiedliwe i woła o pomstę. I nie mów mi, że wykupujący mieszkania za 10% przez lata zainwestowali w nie grube pieniądze, albo że kamienice są tak zrujnowane, że mieszkania w nich mają niższą wartość. Wielu ludzi kupujących mieszkania na wolnym rynku kupuje je w budynkach bardzo zdewastowanych (taki mamy rynek) i muszą później ponosić koszty ich remontów. A ci, którzy kupują mieszkania nowe, kupują je w tzw. standardzie deceloperskim, czyli goły beton, i też muszą sporo włożyć, żeby się dało zamieszkać. Dlaczego zatem oni muszą brać kredyty i kupować mieszkania za 100% ich wartości, a garstka szczęśliwców dostaje prezent za 10%? Czy to jest w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =t= 10% vs 100% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:15 Wiesz, jak sporządzany jest operat do wyceny, wszystkie inwestycje lokatora są odliczane. Pamiętaj jednak, że budynek stary nie jest wart tyle samo co nowy. Oczywiście są i 200-letnie budynki w dobrym stanie, ale kupując nowy dom możesz liczyć na 80 lat do generalki (100%) a kupując kilkudziesięcioletnią kamienicę? No właśnie. Jednak tak naprawdę, to ta zniżka wynika z faktu, że gminy muszą uciec przed kosztami remontów tych obiektów. Teoretycznie - oszczędności z tego tytułu powinny były przeznaczyć na budowanie nowego zasobu, i przydzielanie na nowych zasadach. Jak wyszło - widać. A mnie do niedawna przedstawiciele miasta (znikoma mniejszość w naszej wspólnocie) płakali w mankiet, że mamy wyśrubowane składki... W tym roku pierwszy raz miasto się na nie zgodziło. Co do reszty tego co mówisz - za tą patologię winię coś co samo naprawi się w 2007, kiedy zgodnie z unijnym terminarzem (IIRC) MUSI być wprowadzony kataster. To właśnie ten podatek pilnuje, by mieszkań w reprezentacyjnych miejscach nie zajmowali ci, których na nie zwyczajnie nie stać, tworząc ekonomiczną (finansową) zachętę do wyprowadzki w tańszą okolicę. (To obejmuje, nawiasem mówiąc, też GMINĘ, której opłaca się budować "komunałki" na obrzeżach xD). Generalnie, IMO problem zostanie tak długo, jak miasto nie zacznie masowo budować całych osiedli skromnych, tanich domów komunalnych... Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: 10% vs 100% 12.05.06, 11:44 ciekawe, jak będzie naliczany kataster w sytuacji mieszkań/kamienic w świetnych lokalizacjach, w których mieszkają komunalni lokatorzy, których właściciele kamienic nie mogą się przez całe lata pozbyć? Niby nieruchomość o dużej wartości, ale praktycznie bezwartościowa. Znowu będą cyrki z wycenami? A wracając do 10% vs 100%, ja rozumiem, że gminy pozbywają się gorącego kartofla, ale dlaczego tak tanio? Otwórz gazetę z ogłoszeniami: przecież mieszkania za 6-10 tys. zł za metr mieszczą się w tych samych 100-letnich domach, co mieszkania komunalne sprzedawane za 10% tej wartości. Jak ktoś kupuje na wolnym rynku, to przecież remont i inwestycje w mieszkaniu wykonuje na własny koszt. Wiesz, jak to powinno być? Mieszkania te powinny być wystawiane na licytację. Gwarantuję Ci, że na każde z nich znalazłby się nabywca za więcej, niż 10% wartości. Dotychczasowi najemcy, jeśli to nie oni wygrają licytację, powinni być przenoszeni do skromnych mieszkań komunalnych budowanych za pieniądze uzyskane z licytacji. Jeśli gminy mają obowiązek utrzymywania mieszkań komunalnych, to czemu, do cholery, pozbywają się ich za śmieszne pieniądze, a potem płaczą, że nie mają środków na budowę nowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 10:17 no i musze przyznac ze madrze piszesz i czesciowo masz racje, ale niestety przeginasz pale, tyle ze w druga strone:-/ Jakies prawo chyba i teraz obowiazuje i nie moze byc tak, ze zaradny (trzeba przyznac) Pan Rober Juszczak moze sobie odstawiac wolna amerykanke tylko dlatego ze kupil kamienice. Zrodlo problemu znajaduje sie chyba w gminie ktora zapomniala o lokatorach. Po drugie jak wspomnialem, czesc lokatorow oplacila i czynsz i c.o., natomiast Pan Robert wedlug wlasnego widzi-mi-sie odlaczyl ogrzewanie - ciezko te metody zakwalifikowac do sposobu negocjacji (pomijajac fakt, ze zona Pana Roberta jest psychologiem a za negocjacje odpowiedzialna ma byc jakas jej psiapsiula. Zamiast konkretnie zaproponowac jakies polubowne rozwiazanie Pan Robert stawia na rozwiazanie silowe. Cierpi na tym i jego wizerunek i wizerunek jego firmy, bez sensu - no chyba, ze odbije sobie finasowo na wynajmie tych mieszkan na biura:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 10:24 a podejzewam, ze jakby 30 lat temu ci lokatorzy wiedzieli jak sie sprawy potocza to dzisiaj i wilk by byl syty i owca cala - tyle,ze to nie jest argument zeby pastwic sie psychicznie nad nimi teraz i eksmitowac na bruk... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.chello.pl 10.05.06, 10:08 proponuję żeby każdy z tych miłych komunistów oddał tym biednym ludziom jeden pokój w swoim mieszkaniu. Jak już starać się o bliźnich, to na całego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 10:21 no a co to ma do rzeczy? Jak masz zamiar pisac glupoty to lepiej nic nie pisz:-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enter Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:39 Mądry inaczej S powiedział co wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: 83.238.10.* 10.05.06, 11:08 Nie bardzo rozumiem problem. Dwa lata temu za wynajmowanie 40m mieszkania na wolnym rynku płaciłem 1500 zł. To wychodzi 37.5 zł za metr. Tutaj podobno podniósł czynsz z 7.5 do 10 i lokatorzy zaczęli protestować. To jakaś paranoja. I tak płacą mniej, niż by płacili gdyby wynajęli mieszkanie na owlnym rynku. A argumenty, że dom jest w stanie ruiny, to żadne argumenty - niech się przeprowadzą, jeśli im tam nie odpowiada. Mam wrażenie, że owi lokatorzy powinni wyjechac na Białoruś - już tam Łukaszenka by ich ulokował w darmowym PGRze. Szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulti Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.Red-83-61-53.dynamicIP.rima-tde.net 10.05.06, 11:23 Sam sie przenies na Bialorus, tam tez lubi sie proste odpowiedzi na proste pytania a i poziom paranoi bedzie ci odpowiadal. A wszyscy wiemy ze zmiana czynszu z 7 na 34 zlote (jak na konduktorskiej) to rozboj i barbarzynstwo... Nikt nieneguje niczyjego prawa wlasnosci w tym sporze, tutaj chodzi o zasady jakie obowiazuja w cywilizowanym swiecie : ucziwosc, fair play i czlowieczenstwo Spuszeczenie lokatorow jak wyrzuca sie odpadki, dreczenie ludzi, sporwadzenie zagrozenia zycie (odcinajac ogrzewanie przy temperaturze -20) a w koncu atak na kobiete niewiele maja wspolnego z zasadami ucziwego biznesu, spolecznego wspolrzycia dobrego wychowania. Na dzialanosci pana J, traca tez inni kamienicznicy ktorzy potrafia dogadac sie z swoimi lokatorami z kozyscia dla oby stron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: jacek IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 11:27 No Twoje argumenty to dopiero maja kaliber. Nie zyjemy ( na szczescie) na Bialorusi, wiec daruj sobie podobne przyklady:-) Po drugie czynsz wynosi 34 a nie 10 za metr. A po trzecie zapraszam wszystkich madralinskich na maly spacer na ulice Konduktorska 18 - moze odechce wam sie podobnych komentarzy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: jacek 10.05.06, 12:17 Wyjaśnijmy kilka kwestii: czynsz został podniesiony przez p. Juszczaka do 10 zł za metr - to jest poniżej 3% wartości odtworzeniowej budynku, co jest znacznie poniżej ceny rynkowej najmu, ale całkowicie zgodnie z prawem - do tej wysokości każdy właściciel ma prawo podnieść czynsz, a lokatorowi nie przysługuje od tego żadne odwołanie. Skoro lokatorzy odmówili płacenia ustalonego przez właściciela czynszu, właściciel ma prawo wypowiedzieć im najem, a jeśli po upływie terminu wypowiedzenia nadal zajmują mieszkanie, właściciel ma prawo zażądać odszkodowania za bezumowne zajmowanie lokalu - to odszkodowanie p. Juszczak określił na 34 zł za metr. Zatem lokator, który miał przydział komunalny na mieszkanie, dostał wypowiedzenie najmu i termin wypowiedzenia upłynął, to nie jest już lokatorem, tylko w sposób bezumowny zajmuje lokal (jego sytuacja jest porównywalna do dzikiego lokatora). Takie działania właściciela są całkowicie zgodne z prawem, które u nas i tak jest bardzo prolokatorskie i praktycznie nie chroni praw właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: jacek IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 12:38 no i tutaj pojawia sie problem, poniewaz czesc lokatorow placila wedlug nakazu, czesc placila po swojemu a czesc nie placila w ogole. Natomiast p. Juszczak wrzucil wszystkich do jednego wora i cala problem potraktowal kolektywnie... Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: jacek 10.05.06, 13:24 lokatorom, którzy płacili zgodnie z życzeniem właściciela, p. Juszczak nie mógł wypowiedzieć najmu (w każdym razie, nie z powodu niepłacenia czyszu). Natomiast jeśli chce odzyskać mieszkania dla siebie i swojej rodziny, to mógł wypowiedzieć najem z 3-letnim terminem wyprowadzki. Na to nie ma zmiłuj. Właściciel może chcieć sam korzystać z mieszkań w kamienicy, lub przeznaczyć je dla kogoś z rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mokotowianin Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.chello.pl 10.05.06, 11:54 Gość portalu: jacek napisał(a): > Nie bardzo rozumiem problem. Dwa lata temu za wynajmowanie 40m mieszkania na > wolnym rynku płaciłem 1500 zł. To wychodzi 37.5 zł za metr. Tutaj podobno > podniósł czynsz z 7.5 do 10 i lokatorzy zaczęli protestować. To jakaś paranoja. > I tak płacą mniej, niż by płacili gdyby wynajęli mieszkanie na owlnym rynku. A > argumenty, że dom jest w stanie ruiny, to żadne argumenty - niech się > przeprowadzą, jeśli im tam nie odpowiada. > > Mam wrażenie, że owi lokatorzy powinni wyjechac na Białoruś - już tam Łukaszenk > a > by ich ulokował w darmowym PGRze. > > Szkoda gadać. dla ciebie za 1500 zł to był skok cywilizacyjny, na który zdecydowałeś się sam, zapewne być bliżej wymażonego sobie koryta. Twoje niezrozumienie świadczy niezbicie, że nic poza korytem dla ciebie nie ma znaczenia. Rady twoje nie mają tu żadnego sensu tak jak i cały twój wpis. Kulturowo jest ci ta sprawa obca bo jesteś nadal obcy w tym mieście. Cywilizacyjnie jeszcze nie dorosłeś choć dla swoich "powiatowych" jesteś wzorem cnót. Może kiedyś dla twojego zrozumienia jakiś naukowiec podejmie prace nad teorią noszenie obówia gumo-filcowego przez obajga rodziców i ich przodków na dzieci przez nich nowonarodzone i ich impregnacyjny sposób myślenia i działania względem nowoczesnego społeczeństwa miejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła 10.05.06, 12:22 słabo z ortografią u mokotowianina.. Niestety nie tylko z ortografią.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mokotowianin Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.chello.pl 10.05.06, 12:41 doblo5 napisał: > słabo z ortografią u mokotowianina.. > Niestety nie tylko z ortografią.. wyrosłeś lekko ponad trawę i uważasz , że wiesz i widzisz wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 12:43 czy ja wiem:-) Mokotowianin mogl skomentowac wprost, ale wybral kulturalniejsza forme wypowiedzi:-) Mi sie tam jego wpis podoba, badz co badz trafil w sedno sprawy;-) Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 mokotowianin trafił w sedno sprawy? 10.05.06, 13:12 że niby osoby przyjeżdżające obecnie do Warszawy za pracą mają obowiązek płacić rynkowe stawki za mieszkania, a rdzenni mieszkańcy Warszawy, względnie ci, którzy tu przyjechali 30-50 lat temu, mają jakieś specjalne prawa do niepłacenia za mieszkania? Bardzo ciekawa koncepcja. Z jakiego przepisu konstytucji ją wywiodłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: mokotowianin trafił w sedno sprawy? IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 13:26 rozumiem, ze to mial byc Twoj dowod na chwilowy przeblysk inteligencji. Nikt nie kaze przyjezdzajacym do warszawy wynajmowac lokali na ktore ich nie stac, takich w jakim mieszka na przyklad p. Juszczak na Ochocie:-) Inna sprawa dotyczy samowoli wlascicieli kamienic ktorzy lokatorom mieszkajacym w danym lokalu od kilkudziesiciu lat dyktuja ceny z kosmosu tylko dlatego ze wstali lewa noga z wyra tudziez chca w nielegalny sposob pozbyc sie owych lokatorow. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: mokotowianin trafił w sedno sprawy? 10.05.06, 13:51 jeśli dostrzegłeś w mojej wypowiedzi przebłysk inteligencji, to bardzo mi miło :-) Natomiast nie bardzo rozumiem, co masz na myśli mówiąc o samowoli właścicieli, którzy lokatorom mieszkającym w danym lokalu od kilkudziesięciu lat dyktują ceny z kosmosu (..) i chcą się w nielegalny sposób pozbyć owych lokatorów. Po pierwsze, czy lokator mieszkający u kogoś kilkadziesiąt lat ma jakieś szczególne przywileje w stosunku do takiego, który mieszka krótko? W prawie nie ma takiego rozróżnienia. Czy uważasz, że wysokość czynszu pozwalająca budynek utrzymać, remontować, i zapewniająca właścicielowi godziwy zysk z jest ceną z bardziej kosmosu, niż czynsze regulowane, przez całe dziesięciolecia narzucane przez władze miasta również prywatnym właścicielom, które nie tylko nie dawały żadnego zysku, ale nie zapewniały środków na bieżące utrzymanie budynków? Jeśli np. otrzymany przez właściciela rachunek za ogrzewanie budynku jest wyższy od sumy uzyskanej od lokatorów w danym miesiącu, to kto powinien pokryć różnicę? I ostatnie pytanie: co nielegalnego jest w tym, że właściciel nie chce wynajmować mieszkań w należącym do niego budynku? Czy ma prawo pozbyć się lokatorów, czy dożywotnio ma obowiązek im wynajmować, ew. dopłacając do interesu z sobie tylko znanych źródeł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: mokotowianin trafił w sedno sprawy? IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 14:03 oczywiscie, ze nie ma w tym nic nielegalnego. Moze sie zdziwisz, ale mimo wszystko darze p. Juszczaka szacunkiem - nie pochodzi z wawy, ale mimo mlodego wieku juz cos w tym miescie osiagnal. To moze imponowac. Poza tym mialem przyjemnosc rozmawiac z nim osobiscie i musze przyznac, ze zdumiewa mnie jego obecne zachowanie. Moze czepiam sie szczegolow, ale dlaczego na przyklad osoba ktora placila czynsz oraz za ogrzewanie centralne zostala pozbawiona zima ciepla w mieszkaniu? Dlatego taka osoba musi bekac za innych lokatorow. Dlaczego p. Juszczak pobierajac pieniazki od pewnych lokatorow twierdzi ze nie ma ich na remont tygo syfu ( bo innego okreslenia na warunki tam panujace nie znajduje)dlatego ze czesc lokatorow nie zaplacila? Dlacze taka osoba musi bekac za inne? Mozemy tez pogawozyc o etyce i estetyce, ale masz racje, z prawem maja one niewile wspolnego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: mokotowianin trafił w sedno sprawy? 10.05.06, 14:50 nie mogę Ci odpowiedzieć na pytania do p. Juszczaka, bo nie znam człowieka, nie wiem, dlaczego postępuje tak, a nie inaczej. Mogę się tylko domyślać, że w budynku wielorodzinnym może nie być technicznych możliwości ogrzewania wybranych lokali. Jeśli chodzi o remont, to domyślam się, że dla właściciela nie jest on pierwszym priorytetem w sytuacji, kiedy wpływy od wszystkich lokatorów są niższe, niż koszty utrzymania budynku plus zysk. Właściciel ma 2 strony równania: wpływy i wydatki. W normalnej sytuacji wpływy powinny przewyższać wydatki (kamienica czynszowa jest takim małym przedsiębiorstwem) - to jest zysk właściciela. Przecież ktoś kiedyś zainwestował swoje pieniądze, wziął kredyty, żeby taką kamienicę wybudować i czerpać z niej zyski. W nienormalnej sytuacji rachunki za utrzymanie kamienicy przewyższają wpływy. Albo na tę różnicę zrzucą się ci płacący lokatorzy (tak, jak to się dzieje w spóldzielniach mieszkaniowych, gdzie płacący utrzymują niepłacących), albo właściciel. Wątpię, żeby właściciel chciał dopłacać (może też nie mieć z czego!), woli zatem odłączyć media, żeby nie robić dalszych długów. A że cierpią na tym ci porządni, płacący rzetelnie lokatorzy? No cóż, tak jest ten świat skonstruowany, że za nieuczciwość i cwaniactwo jednych obywateli muszą płacić ci porządni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: mokotowianin trafił w sedno sprawy? IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 15:04 czyli sam widzisz, ze w takiej sytuacji ciezko jest sie kierowac jakas zlota regula. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, ale najbardziej denerwuja mnie niezorientowani powtarzajacy jak mantre pytanie: to dlaczego ci lokatorzy sie nie wyprowadza jak im sie nie podoba... Pan Robert sam dolewa oliwy do ognia, bo sa lokatorzy ktorzy chetnie by poszli z nim na ugode, ale nie lubia jak sie ich traktuje jak idiotow - i moze sie zdziwisz, ale bywa to jeden z glownych powodow dlaczego wola sie procesowac w sadach. Podejzewam ze sam bys sie tak zachowal kiedy ktos wyciaga do ciebie reke na znak ugody i jednoczesnie nasyla "pania psycholog" ( notabene kumpele) ktora twierdzi ze jestes menelem, pijakiem czy jakims innym degeneratem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: mokotowianin trafił w sedno sprawy? 10.05.06, 14:28 W 100% popieram doblo5. Żeby wszyscy używali tak rzeczowej i precyzyjnej argumentacji, a także poprawnego języka, dyskusje na forum, byłyby dużo bardziej interesujące. Łatwiej byłoby też się porozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: 83.238.10.* 10.05.06, 15:11 Bardzo dziękuję za komplementy, widzę że udało mi się sprowadzić Mokotowianina do mojego poziomu :-) Tak się składa, że mieszkam w Warszawie od urodzenia, podobnie jak i moi rodzice. Niestety również i rodowitym Warszawiakom zdarza się czasem wynająć mieszkanie. Natomiast przyznaję że od zawsze tępiłem wszelkie przejawy lewactwa i socjalizmu, i stąd ma kąśliwość, a nie z powodów rzekomo robotniczochłopskiego pochodzenia. Wbrew pozorom moja postawa nie wynika z prostego korytowego rozumowania. To jest właśnie postawa owych lokatorów, którzy nie potrafią zrozumieć, że komunizm się skończył, a mieszkanie już _jest_ towarem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 15:13 mieszkanie moze tak, ale nie lokator:-) Widze ze jestes slepy na jedno oko;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: 83.238.10.* 10.05.06, 15:25 Ale kto lokatora chce sprzedać? A ślepy jest chyba Mokotowianin - w swoim pierwszym liscie pisze "Lokatorzy-walczcie o swoje". Czy można by obejrzeć wyciągi z hipoteki dowodzące, że te mieszkania to ich? W kazdym razie trzymam kciuki za kamienicznika - właśnie dlatego, że ośmielił się wystąpic przeciwko świętym krowom w tym kraju jakimi są lokatorzy. A co dalej będzie to już zostawmy sądowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 15:27 nikt nie chce sprzedac bo juz sprzedal- razem z mieszkaniem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: 83.238.10.* 10.05.06, 15:30 Co w tym złego? W śrendiowieczu się całe wsie sprzedawało, też wraz z zawartością. A wtedy Polska była silniejsza, w XVI wieku byliśmy potęgą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 15:32 hehe, no lubie sam takie poczucie humoru, ale tym razem moze pozostawie bez komentarza:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mokotowianin Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.chello.pl 10.05.06, 15:50 Gość portalu: tomasz napisał(a): > Bardzo dziękuję za komplementy, widzę że udało mi się sprowadzić Mokotowianina > do mojego poziomu :-) > > Tak się składa, że mieszkam w Warszawie od urodzenia, podobnie jak i moi > rodzice. Niestety również i rodowitym Warszawiakom zdarza się czasem wynająć > mieszkanie. Natomiast przyznaję że od zawsze tępiłem wszelkie przejawy lewactwa > i socjalizmu, i stąd ma kąśliwość, a nie z powodów rzekomo robotniczochłopskieg > o > pochodzenia. Wbrew pozorom moja postawa nie wynika z prostego korytowego > rozumowania. To jest właśnie postawa owych lokatorów, którzy nie potrafią > zrozumieć, że komunizm się skończył, a mieszkanie już _jest_ towarem. Komunizm a Kapitalizm, towar i święta własność... Twoja retoryka określająca zrozumienie tematu jest na tyle bliska co lokalizacja ul.Mokotowskiej i Mokotowa. P.S Chciałeś się przedstawić zaistnieć , ale ludziom w głowach nie zamieszasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: 83.238.10.* 10.05.06, 16:09 Ty za to skutecznie mieszasz. Ale mieszaj, mieszaj. Dziś strajk lekarzy, wkrótce strajk związkowców PGNiG, wczoraj pikieta lokatorów i pogonienie komornika przez posłów Samoobrony. Ja nawet z rozbawieniem obserwuję te kolejne protesty. Ciekawe tylko, kiedy w końcu ten cały system upadnie. Kiedy w końcu się okaże, że już nie ma komu pracować, każdy tylko się domaga czegoś od kogoś, protestuje i blokuje. A oczywiście jak zwykle jedyni którzy na tym zarabiają to grupa cwaniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.chello.pl 10.05.06, 12:41 dużo ma do rzeczy, jak masz zamiar rozporządzać się cudzą własnością i rozdawać cudze pieniądze to najpierw przetestuj to na sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 12:49 otoz to, przed juszczakiem tez ktos tam byl, wiec niech i on nie zachowuje sie jak pan i tworca wszechswiata;-) A tak na powaznie to mozna przerzucac pileczke z jednej strony na druga, pyskowac i skrajnie argumentowac na swoj sposob. Prawda jest taka, ze sad zadecyduje jak sie ten problem zakonczy. Jak dotad p. Juszczak dostal nakaz odgrodzenia elementow kamienicy stwarzajacych zagrozenie dla zycia, nie wiem na ile to jest prawda ale jako wlasciciel ma tez obowiazek remontu. Mieszkancy jak na razie nie dostali sadowego nakazu wyniesienia sie z lokalu, wiec mozemy ewentulanie pogawedzic o bokserskich umiejetnosciach p. Roberta wobec plci slabszej;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła 10.05.06, 13:19 no dobrze, zakładając, że kamienica jest nadal własnością przedwojennych właścicieli, których spadkobiercy nie mają ochoty zajmować się najmem mieszkań, a chcieliby w inny sposób czerpać zyski ze swojej kamienicy (np. wyremontować ją i wynająć na biura), to wolno by im było zakończyć najem mieszkań lokatorom i oczekiwać, że po upływie okresu wypowiedzenia lokatorzy wyprowadzą się, a właściciele będą mogli zadysponować kamienicą zgodnie ze swoim życzeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 13:36 masz racje, tylko problem polega na tym w jaki sposob i jakimi srodkami sie to robi. Pan Juszczak jak juz powiedzialem potraktowal wszystkich kolektywnie - na to zwrocili mu uwage zarowno adwokaci jak i sad. Po drugie wiem, ze czesc osob placila i czynsz i OC z ktorego p. Juszczak sie nie rozliczyl - masz jakies propozycje w tym wzgledzie? Po trzecie gmina pozbyla sie mieszkan wraz z lokatorami nie oddajac kaucji, pal ja licho, niech sobie dalej obaracaja tymi groszami, ale jak widzisz znalazlo sie pare uchybien. Pan Juszczak, pomijajac kwestie prawne, mogl tez to kulturalniej zalatwic:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat konflikt IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 13:46 Zadziwiające jest to, że lokatorzy skupili się na Juszczaku, więcej zdziałaliby kierując swoją niespożytą energię przeciwko gminie, w końcu to gmina jest spadkobiercą komuny, która dała im te lokale (gmina dała nakazy, gmina zabrała nakazy). Gmina ma też mieszkania, a jak nie ma mieszkań to musi płacić odszkodowania. Pewne jest, że gmina jest wypłacalnym dłużnikiem. Spór prawny z gminą w tych kwestiach jest prawie zawsze do wygrania, to tylko kwestia czasu, a otrzyma się od gminy odszkodowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: konflikt 10.05.06, 13:55 a gmina to kto? Nie Ty i ja, czyli nasze podatki? Jeśli gmina będzie mieć większe wydatki, to skąd na nie weźmie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: konflikt IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 14:05 zgadza sie. I podejzewam, ze czesc lokatorow tak zrobi. Ale nie zmienia to faktu, ze i p. Juszczak dopuscil sie paru uchybien za ktore tez go mozna pociagnac do odpowiedzialosci przed sadem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: konflikt IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 14:15 poza tym powtarzam: mozemy sie tak jeszcze dlugo przekrzykiwac co nie zmieni faktu, ze sprawa jeszcze nie wyszla z sadu a p. Juszczak zachowuje sie jak pijany zajac w kapuscie. I tylko to moze obecnie mnie irytowac:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulti Jeszcze zobaczymy :) IP: *.ghis.ucm.es 10.05.06, 16:03 Buraki, jak czytam wasze posty: "komuna umarla" , "teraz wony rynek" to smiac mi sie chce bo dosoknale wiem ze jak wam wlasciciel postanowi wywalic stara z mieszkania to nagle wam sie odmieni i wolny rynek bedzie Be. Punk widzenia zalezy od punkty siedzenia jak juz kiedys ktos poweiwdzial , a w waszym przypadku te 700 raty za klitke na bialolece to bardzo cienka granica pomiedzy wszym urojornym wolnym rynkiem a bezdomnoscia tak tak buraczki tak tak .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: Jeszcze zobaczymy :) IP: 83.238.10.* 10.05.06, 16:15 jeśli punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, to tym gorzej dla lokatorów. Otóż bowiem mozna wówczas zarzucić, że ich roszczenia nie mają nic wspólnego z dochodzeniem sprawiedliwości, tylko z dochodzeniem ich partykularnych korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mokotowianin Re: Jeszcze zobaczymy :) IP: *.chello.pl 10.05.06, 16:36 Gość portalu: tomasz napisał(a): > jeśli punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, to tym gorzej dla lokatorów. > Otóż bowiem mozna wówczas zarzucić, że ich roszczenia nie mają nic wspólnego z > dochodzeniem sprawiedliwości, tylko z dochodzeniem ich partykularnych korzyści. a ty dalej grasz ten "ping-pong" Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: Jeszcze zobaczymy :) 10.05.06, 17:42 A ja widzę kolosalną różnicę między ludźmi, którzy płacą te swoje raty za klitkę na Tarchominie (na Białołęce to jest więzienie, a osiedla na Tarchominie zwą Białołęką właśnie przyjezdni..) a roszczeniowo nastawionymi, agresywnymi lokatorami z przydziałami kwaterunkowymi, którzy uważają, że mają jakieś specjalne prawa do cudzej własności tylko dlatego, że komunistyczne władze tam ich osadziły. Dziwi mnie Twoja pogarda dla ludzi, którzy z odwagą, determinacją i godnością, własną pracą i wyrzeczeniami zdobywają coś, co inni dostają za darmo, i jeszcze robią wstręty. Ja mam ogromnie wiele szacunku dla tych, którzy biorą swój los w swoje ręce i budują coś, co później będą mogli uczciwie przekazać swoim dzieciom. Nawet jeśli to będzie tylko klitka na Tarchominie. W tym jest znacznie więcej godności niż w rozwrzeszczanym lokatorze, który zameldował u siebie wnusia, żeby po nim "odziedziczył" prawo do mieszkania w cudzym mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: Jeszcze zobaczymy :) IP: 83.238.10.* 10.05.06, 18:17 Nic dodać, nic ująć - wiem że nie wypada pisać postów o treści "Zgadzam się z przedmówcą", ale w tym przypadku nie mogłem się powstrzymać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: Jeszcze zobaczymy :) IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.06, 18:33 No a ja sie nie zgodze. Oczywiscie, ze tym ktorzy ciezka praca i wyrzeczeniami dochoda do czegos nalezy sie szacunek, ale nie jesli ten sukces budowany jest na krzywdzie innych. I daleko mi do ugrupowan lewicujacych, ale z natury nie lubie cynizmu, hamstwa i traktowania kogos jak idioty tylko dlatego ze sobie gorzej radzi w zyciu od p. Juszczaka Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: Jeszcze zobaczymy :) 10.05.06, 21:10 wybacz, ale to trochę demagogiczny argument. Na czyjej krzywdzie są budowane te kawalerki na Tarchominie? Chyba na krzywdzie dzieci tych ludzi, które prawie nie widują swoich zapracowanych rodziców? Jeśli zaś idzie o ogólną refleksję na temat sukcesu (w biznesie czy sporcie na przykład), to tak się składa, że zazwyczaj jest on oparty na klęsce (krzywdzie?) konkurentów. Ja też nie lubię cynizmu, chamstwa i pogardy w stosunku do innych, dlatego bardzo mi się nie podobają ataki ad personam pod adresem innych dyskutantów. Szczególnie chętnie używane wtedy, kiedy brakuje sensownych argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: Jeszcze zobaczymy :) IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.06, 18:27 nie zrozumielismy sie, nie chodzi mi o krzywde dzieci z tarchomina:-) Mowie o konkretnym przypadku ul. Konduktorskiej. Sprawa wyglada tak ze jesli p. Juszczak bedzie chcial kogos wywalic to i tak musi znalezc lokal zastepczy, wiec nie rozumiem po co te nagonki w sieci, wzajemnie obrzucanie sie blotem i ciaganie po sadach:-) Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: Jeszcze zobaczymy :) 12.05.06, 09:50 absolutnie nie!! Owszem, nie można nikogo eksmitować na bruk, ale ciężar dostarczenia lokalu dla eksmitowanych spoczywa na gminie, nie na właścicielu. A jeśli gmina zwleka z ich dostarczeniem, to musi płacić właścicielowi odszkodowanie (różnicę między czynszem płaconym dotychczas przez lokatora, a czynszem wolnorynkowym). Właściciel ma też pewne możliwości pozbycia się osób, którym sąd nie przyzna prawa do lokalu socjalnego (tych, które dawniej trafiłyby na bruk). Obecnie takim osobom trzeba zapewnić tzw. pomieszczenie tymczasowe, powinna to zrobić gmina, ale może też właściciel. Wystarczy, że wynajmie za grosze jakieś baraki pod Warszawą, muszą mieć tylko prąd - np. z licznikiem wrzutowym, wychodek może być wspólny na podwórzu (sławojka). Tak stanowi prawo, a twierdzenie, że właściciel ma obowiązek dożywotnio zapewniać mieszkania lokatorom to mit. Nie ma takiego obowiązku, i mimo naszego kulawego prawa ma jednak realne szanse wyprowadzić niechcianych lokatorów ze swego domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: Jeszcze zobaczymy :) IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.06, 11:32 No i znowu wrzucasz wszystko do jednego wora. Owszem, obowiazek spoczywa na gminie, ale istnieja pewne roznice w klasyfikacji lokatorow. Czesci przysluguje socjalne lokum zastepcze, innym lokum docelowe zaproponowane przez gmine.Lokale zastepcze z wychodkiem i licznikiem ktore tak barwnie opisales przysluguja lokatorom, ktorzy nie maja kompletnie prawa mieszkac przy ulicy konduktorkiej, przykladowo z powodu braku meldunku - takowych mozna wyeksmitowac przy zalozeniu ktore opisales. Gorzej dla p. Juszczaka jak jakis delikwent z drugiej wymienionej przeze mnie kategorii ( przykladowo kwaterunek z 30 letnia historia plus meldunek) nie zgodzi sie na przeniesienie - bo ma do tego prawo, prawo wyboru lokalu ktory mu gmina zaproponuje. Ow lokal docelowy, przykladowo z prawem wykupu definitywnego zaproponowac moze rowniez p. Juszczak (sic!), ale jak sie delikwent uprze (mam tu na mysli upartego lokatora;-)), to p. Robert moze sie i 10 lat bujac przy obecnych regulacjach prawnych. No chyba ze w miedzyczasie nasz kochany ustawodawca mysli cos innego;-) A zeby juz powoli zakonczyc ta przyjemna rozmowe, jako wychowanek tego rejonu warszawy przypomne ze gmina przejela nieruchomosc przy ulicy konduktorkiej po wojnie w stanie kompletnie zniszczonym, nie bylo tam nic oprocz golych scian - nawet wody ani pradu. Gmina wyremontowala budynek ( nie wlasciciele), ostatni powazny remont mial miejsce w latach 80-tych. Pozycja p. Juszczaka wobec tych faktow, plus to co opisalem wczesniej nie jest moim zdaniem zbyt rozowa. Owszem, p. Robert moze kiedys dopnie swojego celu, ale okupi i nadwyrezona reputacja swojej firmy ( co jest dla mnie zupelnie niezrozumiale, z tego co widze firma jest powazna i niezle prosperujaca), kosztami sadowymi ( prawdopodobnym jest ze pierwszym odszkodowaniem jakie pan Juszczak bedzie musial wyplacic lokatorom to bedzie rekompensata za odciecie ciepla od kamienicy), nie daj Boze jak ktorych z lokatorow zaskarzy p. Roberta o wyzadzenie szkody moralnej (moze sie usmiejesz, ale po dokladniejszym zapoznaiu sie z sytucja smiem stwierdzic, ze kilku lokatorow mialoby niezle szanse wygrac taki proces) no i na koniec mozliwe ze p. Juszczakowi uda sie wywalic dajmy na to polowe z tych rodzin co tam zostaly na zasadzie ktora tak ladnie opisales. Ale co z reszta? Moga wisiec p. Juszczakowi przy obecynch regulacjach do, za przeproszeniem, zasranej smierci. Chyba mozna dluzej podyskotowac ktora strona w tej sytuacji jest przegrana albo wygrana;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: Jeszcze zobaczymy :) 12.05.06, 12:53 nie obraź się, ale odnoszę wrażenie, że trochę brak Ci orientacji w tych sprawach. Meldunek nie ma nic wspólnego z tytułem prawnym do lokalu. To tylko poświadczenie miejsca zamieszkania dla celów administracyjnych. Lokator mieszkający bez meldunku naraża się na karę administracyjną za niedopełnienie obowiązku meldunkowego, brak meldunku nie jest podstawą do eksmisji, brak tytułu prawnego do lokalu - owszem. Druga kwestia: w sytuacji, kiedy właściciel występuje do sądu o eksmisję lokatora, wszyscy lokatorzy dzielą się na 2 kategorie: takich, którym sąd da prawo do lokalu socjalnego, i takich, którym nie da takiego uprawnienia. Innych kategorii nie ma. "Malownicze" baraki to opcja dla eksmitowanych bez prawa do lokalu socjalnego. Orzekając eksmisję sąd musi okreslić, czy eksmitowanemu należy się lolal socjalny, czy nie. O przyznaniu lokalu socjalnego nie decyduje 30-letnia historia kwaterunku czy meldunek, tylko sytuacja życiowa lokatora (np. kobieta w ciąży musi dostać lokal socjalny). Z pewnością na Konduktorskiej znajdą się obie kategorie lokatorów, więc przynajmniej tych bez uprawnienia do lokalu socjalnego p. Juszczak mógłby się pozbyć zaraz po otrzymaniu wyroków eksmisyjnych, nie czekając na niczyje zgody. Powtarzam, jeśli własciciel zdecyduje się usunąć lokatorów z kamienicy (nie wiem, czy w ogóle ma taki zamiar, i czy w stosunku do wszystkich, czy tylko niektórych), to ma do tego prawo i pewne narzędzia. Za tych, którzy będą oczekiwać na lokale socjalne z gminy, gmina będzie musiała bulić odszkodowanie p. Juszczakowi. (między nami mówiąc, czy to jest sensowne, że zamiast zabrać tych ludzi i zapewnić im jakieś tanie socjalne mieszkania, gmina woli płacić całkiem wysokie odszkodowania??) A jeśli chodzi o to, że gmina wyremontowała kamienicę po wojnie, to myślę, że pozbawienie jej właścicieli pożytków z kamienicy przez kilka dziesiątków lat, w zupełności równoważy poniesione przez gminę koszty. Poza tym, czy ktokowiek się pytał właścicieli, czy sobie życzą, żeby im remontować kamienicę?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: Jeszcze zobaczymy :) IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.06, 13:04 moze zbyt szybko odpisalem i przyznaje ze lepiej to wytlumaczyles. Ciekawi mnie tylko jakimi to innymi srodkami moze dysponowac p. Juszczak jesli, jak to juz wspomnialem, delikwentowi nie spodoba sie lokal zastepczy lub jak juz napisales osoba taka znajduje sie w ciezkiej sytuacji zyciowej? Co wtedy zrobi p. Jusazczak lub co moze zrobic? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: Jeszcze zobaczymy :) 12.05.06, 14:31 To narzędzie nazywa się "komornik". Jeśli "delikwent" mimo wskazania lokalu tymczasowego nie chce się przeprowadzić, to "narzędziem" w rękach właściciela jest komornik, który przeprowadza eksmisję i (na koszt delikwenta) przenosi go wraz z rzeczami. To samo dotyczy osób, którym sąd przyzna lokal socjalny - tyle, że p. Juszczak będzie musiał zaczekać, aż je gmina wskaże. Do tego czasu może zażądać od gminy odszkodowania (więc finansowo jakoś tam wyjdzie na swoje), a w końcu na te socjale się doczeka, i z pomocą komornika rozstanie się z byłymi najemcami. Zaznaczam, że lokale socjalne to lokale substandardowe, nie kolejne pełnowartościowe lokale komunalne. Acha, za bezumowne używanie mieszkania od momentu upływu okresu wypowiedzenia do wydania wyroku eksmisyjnego, właściciel może żądać odszkodowania od byłego najemcy, o ile ciągle zajmuje lokal. Odszkodowanie w wysokości czynszu, jaki mógłby uzyskać z wynajmu na wolnym rynku. Następnie właściciel występuje z przyspieszonym postępowaniem o zapłatę (znacznie sprawniejszy tryb, niż sprawa sądowa), i znów komornik. Przypominam, że za spłatę solidarnie odpowiadają wszystkie zamieszkujące w lokalu osoby dorosłe, więc wystarczy, że jedna z nich ma jakiekolwiek dochody, lub majątek (np. samochód), to komornik zgłosi się do niej. Zgadza się, to wymaga czasu i pieniędzy, ale absolutnie prawnymi środkami właściciel może postawić na swoim. Zgoda, że każdy przypadek wymaga indywidualnego podejścia, ale ten pan Juszczak wygląda mi na rzutkiego biznesmena, myślę, że sobie poradzi. A jeśli chodzi o sprawy sądowe o straty moralne, to widzę, że też oglądasz dużo amerykańskich seriali sądowych. Tylko że tam, jak lokator się nie wyprowadza mimo wypowiedzenia umowy przez właściciela, to przyjeżdża policja i wystawia delikwenta na ulicę. Dlatego sądy mają czas się zajmować "stratami moralnymi", podczas gdy u nas dzielą włos na czworo w sprawach zupełnie trywialnych, które powinien załatwiać dzielnicowy! Pozdrawiam. I życzę miłego weekendu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: Jeszcze zobaczymy :) IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.06, 14:54 nie ogladam seriali amerykanskich, po pierwsze nie lubie po drugie szkoda mi zycia i czasu:-) Widze ze znasz p. Juszczaka jako dobrego bisnesmena mimo ze wczesniej twierdziles, ze nie znasz go kompletnie - na jakiej wiec podstawie te superlatywy pod jego adresem? Nie wiem i nie wnikam dalej. W jednym sie zgodze: kazdy przypadek wymaga indywidulanego podejscia, ale i tobie zdaza sie generalizowac. Komornik komornikiem (notabene dobry film z chyra), ale po rozmowie z ludzmi siedzacymi w tym fachu (zaznaczam ze osobiscie mam blade pojecie, ale z drugiej strony lubie rady, szczegolnie gdy sa dobre;-) w przypdku ul. Konduktorskiej sprawa moze sie pociagnac dluzej niz sie to panu Robertowi wydaje. Owszem, do wiekszosci mieszkancow daje sie zastosowac twoje schematy, ale zadam pytanie wprost: jesli prawda jest, ze kamienica ma byc wynajeta pod biura bardzo prawdopodobne jest ze eksmisja w przypadku nawet dajmy na to 2-3 rodzin moze sie pociagnac latami (proponuje zadac pytanie p. Robertowi dlaczego tak twierdze, nie chce wyciagac na forum publicznym prywatnych watkow z zycia lokatorow)to kto w tej calej konfrontacji jest wygranym? Jesli p. Juszczak jest tak bystrym bisnesmenem, to czemu dal sie zapedzic w kozi rog? Postaraj sie spojzec na caly problem z pewnej perspektywy a nie na zasadziekto wygra proces za 2 tyg. a kto wygra proces za 6 tyg., komu p. Juszczyk dokopie lub kto jemu krwi upusci... Tyle w temacie. Zycze rowniez udanego weekendu i podrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: Jeszcze zobaczymy :) IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.06, 14:56 pomijac fakt, ze p. Juszczyk rozpetal wojne w rejonie warszawy gdzie noca nawet koty ze strachu chodza dwojkami;-) Ale to juz tak pol zartem pol serio:-) Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: Jeszcze zobaczymy :) 12.05.06, 17:08 głupio się tak tłumaczyć, ale ja naprawdę nie znam pana Juszczyka (choć to chyba nie byłby jakiś specjalny powód do wstydu?). Całą wiedzę o nim czerpię z doniesień prasowych, strony www.konduktorska i dyskusji na forum, i dedukuję. Domyślam się, że jest rzutkim biznesmenem, skoro - jak się dowiaduję z powyższych źródeł, jest "nowobogackim burakiem ze słomą w butach", który przyjechał do Warszawy, prowadzi tu z sukcesem biuro rachunkowe, stać go było na zakup kamienicy na Mokotowie, i takie tam szczegóły. Bronię nie tyle jego personalnie, ale jego jako jednego z właścicieli usiłujących korzystać z zakupionej przez siebie nieruchomości. Nie ukrywam, sympatyzuję z właścicielami, bo mam duże poczucie sprawiedliwości i wkurza mnie, że w Polsce jest tak wielka dysproporcja między ochroną praw lokatorów i właścicieli, oraz dość powszechna nagonka na tych ostatnich. A te koty na Konduktorskiej - może z powodu opóźnienia wiosny - chodzą parami z zupełnie innych powodów :-) Make love, not war! The weekend has landed! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mokotowianin doblo5 to psycholog - zwóćcie uwage! N/T IP: *.chello.pl 10.05.06, 19:52 Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: doblo5 to psycholog - zwóćcie uwage! N/T 10.05.06, 20:29 Jeśli psycholog, to rzeczywiście go to kompletnie dyskredytuje. Rozumiem: złodziej, pijak, menel, poseł samoobrony, mocherowy beret, lewak - to godne zaufania osoby. Ale psycholog .... paskudztwo ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: doblo5 to psycholog - zwóćcie uwage! N/T 10.05.06, 21:01 pudło! Niestety nie jestem psychologiem (skąd taki wniosek??) Choć bardzo mi pochlebia uznanie mnie za przedstawiciela tego zacnego fachu :-) Chyba nie trzeba być psychologiem, żeby mieć elementarne poczucie sprawiedliwości i zdrowego rozsądku. Na sprawach właścicielsko-lokatorskich znam się z powodów rodzinnych. Po prostu staram się walczyć ze stereotypem złego kamienicznika dręczącego Bogu ducha winnych lokatorów. Jak się te sprawy pozna od środka, włącznie z obowiązującym w Polsce prawem, to się okazuje, że wbrew pozorom to właściciele są słabszą stroną, ich prawa są bardzo słabo chronione. Nie dość, że zostali ukrzywdzeni przez komunę, która okradła ich z własności, to do dziś nie mogą się pozbyć narzuconych lokatorów i rozporządzać swoimi domami. Przez lata patrzyli jak ich domy są dewastowane przez obcych ludzi, jak menele rozkradają i niszczą dorobek życia ich przodków. Wreszcie często są zmuszeni sprzedać kamienice znaczenie poniżej ich wartości, bo nie mają już siły szarpać się z lokatorami i dokładać do interesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mokotowianin jan-w zawsze ma racje... IP: *.chello.pl 10.05.06, 21:44 jan-w napisał: > Jeśli psycholog, to rzeczywiście go to kompletnie dyskredytuje. Rozumiem: > złodziej, pijak, menel, poseł samoobrony, mocherowy beret, lewak - to godne > zaufania osoby. > Ale psycholog .... paskudztwo ;-)) a jak się ktoś nie chce z tym zgodzić to może pisać na abuse@gazeta.pl P.S ty sku..łeś się już nie jeden raz teraz to idzie u ciebie lawinowo nie jesteś w stanie odróżnić właściwej postawy u siebie. To cie rajcuje .Nikt ci rady nieda , ani w dupe ani w oko. Jesteś nie do przebicia. Kto cie skrzywdził? Czyj to był dotyk? Kodcham cię ,bo wiem że tacy jak ty szybko odchodzą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: jan-w zawsze ma racje... 10.05.06, 21:53 ??? takie poezje chyba lepiej zamieścić w najbliższym numerze "Lampy"? Szkoda, żeby przepadły.. Na tym forum dyskutują nudziarze, o takich nudziarstwach jak zasady, sprawiedliwość, szacunek dla innych. Gdzie im do Twojej fantazji i polotu! Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: jan-w zawsze ma racje... 10.05.06, 22:06 "mokotowianin", pokazał swój poziom. Pisząc o wysokiej jakości postów doblo5, i żenującej, niektórych innych, właśnie takich jak on frustratów miałem na myśli. "mokotowiann" niestety, przyznał mi rację... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek sławek Re: jan-w zawsze ma racje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 22:15 pora się wyprowadzić z mokotowa. bo mieszka tu "mokotowianin". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk1 oficjalna strona protestu IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 11.05.06, 11:46 www.konduktorska18.waw.pl/ Wkrótce nowe terminy akcji protestacyjnych. Zapraszamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: oficjalna strona protestu IP: *.chello.pl 11.05.06, 12:26 no no, stronka niczego sobie, protestujący są nieźle przygotowani medialnie. A skąd mają na to środki, że się tak niegrzecznie spytam? Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: oficjalna strona protestu 11.05.06, 12:49 zastanawiam się, o jakie negocjacje i kompromis z właścicielem zabiegają ci protestujący lokatorzy. Jeśli jest tak, jak piszą na swojej stronie www, że właściciel chce się ich za wszelką cenę pozbyć z kamienicy, to jakie tu może być pole do kompromisu? Po prostu muszą się wyprowadzić i kropka. Jakie tu jest inne rozwiązanie? Kto ma większe prawo do decydowania, jak będzie użytkowana kamienica: jej prawowity właściciel, czy osoby wynajmujące od niego lokale? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: oficjalna strona protestu IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.06, 13:59 chyba nie zdajesz sobie sprawy jakie cuda mozna wyczarowac w sieci nawet za 50 zeta a czesto inwestujac tylko czas i dobre checi:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: oficjalna strona protestu IP: *.chello.pl 11.05.06, 14:05 chyba sobie zdaję a to mi nie wygląda na robotę za 50 zeta, przypuszczam że sama domena kosztowała więcej.Niewątpliwie witryna imponuje rozmachem, może nawet aż trochę za bardzo, jeśli wziąć pod uwagę kaliber sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Po co te cuda w sieci? 11.05.06, 14:43 no właśnie, tylko po co te cuda w sieci? Przecież sprawa jest prosta: jeśli lokator nie płaci określonego zgodnie z prawem czynszu, lub właściciel potrzbuje mieszkań dla siebie czy swojej rodziny, to ma prawo wypowiedzieć lokatorowi najem, i lokator musi się wyprowadzić. To nie jest ani bezprawne, ani nieludzkie - najem lokalu mieszkalnego to nie jest jakieś mistyczne wydarzenie, to jeden z setek rodzajów umów, jakie w normalnym obrocie gospodarczym zawierają między sobą obywatele. Ma swój początek i koniec, każda ze stron może ją wypowiedzieć. Więc o co chodzi? Po co ta cała ideologia? Jeśli mieszkanie nie jest towarem, to tym bardziej nie jest nim jedzenie - czy możemy się spodziewać podobnych pikiet i protestów pod sklepami spożywczymi, gdzie ostatnio coraz drożej (niestety..), a w dodatku sprzedawcy traktują klientów jak idiotów, wciskając im przeterminowane, "odświeżone" produkty, w dodatku z nieprawdziwymi informacjami na etykietach? Będzie jakaś zadyma pod hipermarketem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Po co te cuda w sieci? IP: 83.238.10.* 11.05.06, 15:05 Szkoda gadać. Pewnie jakaś leninowska grupka młodzieżowa chce się wypromować dzięki tym protestom i tyle. Proponuję ich ignorować. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Po co te cuda w sieci? 11.05.06, 16:03 Zgadłeś. Czerwony kolektyw-lewicowa alternatywa ;-))) www.ck-la.tk/ Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: Po co te cuda w sieci? 11.05.06, 17:20 oczywiście że są to wygłupy jakiejś rozydrzonej dzieciarni, tylko przestaje to być śmieszne, kiedy robią one autentyczną krzywdę ludziom - podgrzewając emocje z obu stron mogą doprowadzić do poważnych problemów. Strzępię sobie na takich forach język bo sądzę, że czytują je zwykli ludzie, a także dziennikarze zajmujący się tą tematyką. Dobrze by było, żeby mieli okazję zapoznać się z tematyką nie tylko przez pryzmat "czerwonego kolektywu". A ci czerwoni kolektywiści powinni sobie wymyśleć jakąś lepszą zabawę, bo naprawdę trzeba nie mieć rozumu i sumienia, żeby bawić się w bolszewickich rebeliantów w Polsce, którą komuny doświadczyła. Też mi poczucie humoru! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: Po co te cuda w sieci? IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.06, 18:18 haslo na moj gust nie jest dobre, ale to juz broszka specow od PR lub reklamy. Widze ze dysputa nabrala rozmachu wiec pozwole sobie skomentowac to w ten sposob: p. Robert Juszczak na dobra sprawe w tym calym zamieszaniu jest mniej winny od gminy i moze mniej od lokatorow ktorzy przespali moment w ktorym znalazl sie wlasciciel kamienicy( czyli osobnik/-nicy od ktorych p. Robert kupil kamienice. Ale... No wlasnie - jesli p. Robert kupilby samochod z wada to podejzewam ze musialby pieniazki na naprawe tego autka wylozyc z wlasnej kieszeni ( nie sadze zeby mial szanse wytargowac cos od poprzedniego wlasciciela. Z tego co sie orientuje najwiekszy udzial w gminie ma w tym przypadku gmina, a prawo w polsce jest tak skonstruowane ze najprawdopodobniej beknie za to p. Juszczak, ktory kupil "wadliwa" kamienice. Caly problem rozchodzi sie o to ze p. Robert nie ma parwa eksmitowac na ulice, nawet jak on to nazywa "dzikich lokatorow":-) Z drugiej strony znajac polskie sady sprawa pociagnie sie dluzej niz p. Robert sadzi, tak czy inaczej w calym zamieszaniu on bedzie najwiekszym przegranym:-/ Pozdrawiam, rowniez p. Roberta;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: Po co te cuda w sieci? IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.06, 18:19 errata: najwiekszy udzial w winie ma gmina Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Po co te cuda w sieci? 11.05.06, 18:29 Czyli największy udział w winie, ma post-PRLowskie prawo, które nie pozwala usunąc niepłacących czynszu lokatorów. Określenie: tyle pieniędzy za norę, jest o tyle nieuzasadnone, że na remont starej kamienicy, podlegającej przez pół wieku rabunkowej gospodarce komunistów, trzeba wydać dużo więcej, niż na remonty nowego domu. A koszt remontu, jest istotnym elementem czynszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialysis Re: Po co te cuda w sieci? IP: *.dip.t-dialin.net 11.05.06, 18:52 No coz, nie chce byc zlosliwy, ale w biznesie troche jak w malzenstwie - widzialy galy co braly... Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: Po co te cuda w sieci? 11.05.06, 20:21 oczywiście, że tak. Najbardziej w przypadku kamienicy przy Konduktorskiej zostali skrzywdzeni przedwojenni właściciele, którym komuna kamienicę zrabowała, zdewastowała, a później łaskawie zwróciła zasiedloną niechcianymi lokatorami. P. Juszczak pewnie miał świadomość, na co się decyduje. Ale mimo iż "widziały gały, co brały", prawo jest prawem, i p. Juszczak ma wszelkie szanse osiągnąć swój cel. W końcu uzyska wyroki eksmisyjne, jak gmina nie dostarczy lokali dla eksmitowanych, to będzie musiała Juszczakowi płacić odszkodowanie do czasu, aż się lokatorzy wyprowadzą. Może to trochę potrwać, ale myślę, że p. Juszczak odzyska swoją kamienicę, czego mu serdecznie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Smiech na sali IP: *.o.pppool.de 20.05.06, 18:46 Szanowny Pan Robert Juszczak walczy nowymi metodami:-) Mianowicie wydrukowal korzystne dla niego wypowiedzi (reka do uciecia, ze to znajomi lub przyjaciele) i porozwieszal je w kamienicy przy ulicy konduktorskiej 18:-) Zachowanie godne doroslego mezczyzny;-) Co do istoty sprawy sz. P. Juszczak moze tak szybko nie zaczac spijac pianki z faktu bycia wlascicielem kamienicy. Droga sadowa jest prosta: P. Juszcza wrecza nakaz eksmisji lokatorowi, ktory na jego uprzejme zadanie nie ma zamiaru przeniesc sie pod most - niepokorny lokator protestuje:-) Pan Robert Juszczak z premedytacja, o czym sie sam dowiedzialem od osob zajmujacych sie sprawa, przemilczal jeden maly fakt. Mianowicie sad nakazal Panu Juszczakowi polubowne dogadanie sie z lokatorami majacymi prawo do lokalu zastepczego, co w rezultacie oznacza, ze albo gmina, albo szanowny Pan Robert Juszczak beda musieli znalezc taki lokal, lub wyplacic odpowiednia rekompesate. Co na to polskie prawo? Jeden z inteligentniejszcych prawnikow stwierdza, ze w praktyce Pan Juszczak i kilka lat moze bawic sie z tymi lokatorami z przerzucanie pileczki na pole przeciwnika. Bilans? Reputacja dobrze prosperujacej firmy ( pikiety sa jaknajbardzieju legalne, odpowiednie sluzby sa powiadamiane, nad porzadkiem pikiet czuwa policja), utracone wplywy rzeczywiste z faktu posiadania kamienicy (zakladajac, ze planowane przez Pana Juszczaka biura zaczna przynosic dochody dopiero za lat kilka, dla mnie osobiscie zachowanie niezrozumiale), koszta zwiazane z ewentualnymi odszkodowaniami dla pokrzywdzonych lokatorow na przyklad z tytulu DEMOLOWANIA kamienicy (celowe oziebianie pomieszczen, odciecie od centralnego ogrzewania itd. - sic! Rozumiem Panie Robercie ta propagande na forum, sam bym sie podirytowal, ale nie dajmy sie poniec emocjom:-) Pozdrawiam serdecznie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mokotowianin Re: Smiech na sali IP: *.chello.pl 20.05.06, 21:57 Gość portalu: Gość portalu napisał(a): - sic! Rozumiem > Panie Robercie ta propagande na forum, sam bym sie podirytowal, ale nie dajmy > sie poniec emocjom:-) a bank w każdej chwili jeżeli tylko oceni zagrożenie dla siebie wystąpi o natychmiastową spłatę udzielonego kredytu... ale nie dajmy się ponieść emocjom:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Smiech na sali IP: *.pool.mediaWays.net 21.05.06, 00:11 Powiem tak: ten kto ma pieniadze zrozumie, ze one szczescia nie dadza. Liczy sie zdrowie, swoje, bliskich, rodziny - cala reszta jest za przeproszeniem gowno warta... Dzisiaj masz jutro mozesz nie miec. Nie mialbym satysfakcji gdyby sie stalo jak napisales, ale w zyciu roznie bywa i trzeba wszystko brac pod uwage:-) Pan Robert Juszczak jest osoba inteligentna i zaradna - w to nie watpie. Nie ujalbym tego w ten sposob, ze jest zlym czlowiekiem. Tu nie chodzi o charakter, nikt nie rodzi sie zly z natury. Niektorzy sie staja zli, ale to rowniez nie przypadek pana Roberta Juszczaka. Niektorzy, czesto wierzac we wlasna nieomylnosc robia rzeczy, ktorych pozniej zaluja. Jeszcze inni majac noz na gardle, na przyklad w postaci wspomnianego przez ciebie kredytu tez zachowuja sie irracjonalnie. Jeszcze inni chca "tu i teraz", natychmiast, od razu. A moze trzeba bylo zrobic jeden krok do tylu, zeby pozniej zrobic trzy do przedu? Moze nalezylo wyjsc na przeciw lokatorom, porozumiec sie z nimi zamiast od razu zaczynac wojne? Przeciez nie ma nic prostrzego jak notarialne poswiadczenie ugody - pan Juszczak jednak sie boi, nie chce pojsc na ugode, woli walke. Coz, moze teraz zaluje, ze zachowal sie zbyt nerwowo? Ja bym Panu Robertowi dal jeszcze jedna szanse, wierze, ze drugi raz by ja wakorzystal:-) Pozdrawiam obie zwasnione strony:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Smiech na sali IP: *.pool.mediaWays.net 21.05.06, 00:26 Wyszukalem w wyszukiwarce google: Opis strony: polskie biura rachunkowe sp. z o.o. - warszawa. najlepsze biuro rachunkowe dla twojej firmy! profesjonalne usługi księgowe. rzetelna i wszechstronna obsługa. biuro rachunkowe. biura rachunkowe. warszawa. Słowa kluczowe: biuro rachunkowe, biuro rachunkowe, biuro rachunkowe, biuro księgowe, biuro rachunkowe, biura rachunkowe, doradztwo podatkowe, usługi księgowe, biuro rachunkowe warszawa, biura rachunkowe warszawa, doradztwo podatkowe warszawa, usługi księgowe warszawa, outsourcing usług księgowych, outsourcing usług rachunkowych, outsourcing usług finansowych, usługi finansowo-księgowe, rachunkowość, pełna księgowość, księgi przychodów i rozchodów, obsługa płacowa, listy płac, deklaracje zus, biuro rachunkowe, biura rachunkowe, doradztwo podatkowe, rachunkowość, pełna księgowość, księgi przychodów i rozchodów, obsługa płacowa, listy płac, deklaracje zus, Wartość wskaźnika PageRank w serwisie google wprawdzie niski bo tylko 3, ale mimo wszystko nie rozumiem dlaczego Pan Robert Juszczak poswieca dobro firmy dla jakiejs lokalnej wojenki z niesfornymi lokatorami kamienicy, ktorzy nie daja sie wyrzucic na ulice:-/ Nie rozumiem, slowo daje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Administrator Re: Smiech na sali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 01:47 W Łodzi była podobna sytuacja. Facet chciał usunąć lokatorów z kamienicy w samym centrum miasta (prestiżowa lokalizacja). Zaczął z nimi walczyć nieuczciwymi metodami. Miał sprawę w sądzie, jednak efekt jest taki, że obecnie kamienica jest pusta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Smiech na sali IP: 81.209.230.* 21.05.06, 10:33 W przypadku kamienicy przy konduktorskiej 18 sad decyzji nie podjal, aczkolwiek nakazal Panu Robertowi Juszczakowi polubowne rozwiazanie konfliktu:-) Troche dobrej woli ze strony Pana Roberta i kamienica bedzie pusta:-) A tak, ktoz to moze wiedziec:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlasciciel Re: Smiech na sali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 11:22 Odciac wode temu komunistycznemu bydelku. Idzie lato to wyschna z pragnienia. Znalezli sie wielcy "wlasciciele", ktorzy sa w prawie. Niech ida ze swoimi prawami do SB, armii radzieckiej i partii komunistycznej ktorzy ich zainstalowali na Konduktorskiej. Partia chyba jeszcze urzeduje na Rozbrat wiec niech sie tam skarza. Moze towarzysze oddadza im swoje mieszkanaia - wielu nie beda potrzebne przez dlugi lata bo beda kiblowac za swoje przestepstwa. To niech pomoga swoim lokajom rowniez teraz. Niech nie porzucaja swoich wiernych klientow, ktorzy nawet teraz nie traca wiary w powszechny komunizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Smiech na sali IP: 81.209.230.* 21.05.06, 11:33 Alez belkot:-) A z odcieciem wody niezly pomysl - gwozdz do trumny dla kamieniczynika:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu [...] IP: 81.209.230.* 21.05.06, 12:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Smiech na sali 21.05.06, 13:51 Przeciez > takie procesy sadowe rztutuja na opinie jego firmy i firm z ktorymi on > wspolparcuje:-/ Kompletny bezsens moim zdaniem:-/ a moim zdaniem nie, bo w tym przypadku procesy rzutują pozytywnie i myślę że większość z tych firm postąpiłaby tak samo będąc na jego miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Smiech na sali IP: *.pool.mediaWays.net 21.05.06, 14:26 uuu, teraz dales kula w plot:-) Oczywiscie, ze sa nawet i politycy myslacy jak Ty - niewazne jak sie o mnie mowi, wazne, ze sie duzo mowi:-) Tylko w przypadku szanujacych sie firm taka taktyka nie zdaje egazminu. Prosty rachunek pijarowca - firma pana Juszczaka pracujaca nad pozytywnym wizerunkiem wspomaga jedna z fundacji, jednoczesnie prowadzac prywatna wojenke z lokatorami kamienicy nie dajacymi sie wyrzucic na bruk. Sa firmy, ktore nie chca byc kojarzone z tego radzaju dzialalnoscia pana Juszczaka, aczkolwiek nie maja nic do osobistych ambicji pana Roberta. Po prostu nie chca byc mimowolnie wciagane w schematy czarnego PR, badz co badz z czyms takim mamy teraz do czynienia. Nie daj Boze Pan Robert Jusczak przegra proces sadowy i co wtedy? Wyjdzie na to, ze firma korzysta z uslug oszusta (zaznaczam - na dzien dziesiejszy potencjalnego), wanadala demolijacego wlasne mienie ( to juz sad orzekl) i znecajacego sie psychicznie nad osobami starszymi:-) Wysraczy znac podstawy PR, zeby orzec, ze sa na tym swiecie firmy, ktore nie beda czekaly do momentu wydania ostatecznej decyzji sadu. A juz teraz wbijac w wyszukiwarke nazwy odpowiednich firm pojawiaja sie jakies dziwne informacje, kompletnie nie zwiazane z dzialalnoscia firmy, typu: nasz partner firmowy pobil jakas kobiete:-/ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Smiech na sali 21.05.06, 22:25 Chyba nie zrozumiałeś. Przypuszczam, że większość osób, firm i środowisk stanowiących otoczenie biznesowe p. Juszczaka ma takie samo zdanie na temat tych lokatorów jak on. Podobnie jak jan-w, mam wrażenie że jednak słabo znasz podstawy public relations. Pan Juszczak musiałby zrobić coś autentycznie negatywnego, żeby popsuć sobie wizerunek a jak na razie broni swojego majątku, co u większości przedsiębiorców spotyka się raczej ze zrozumieniem a nie potępieniem. PS: a skoro już mówimy o czarnym PR-ze, to obserwując tą dyskusję i całą sprawę mam wrażenie, że to właśnie panu Juszczakowi ktoś tu bardzo chce zaszkodzić rozdmuchując tą sprawę do gargantuicznych rozmiarów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Smiech na sali IP: 81.209.224.* 21.05.06, 22:46 Generalnie jest tak, ze aktualne akcje typu rozsylanie listow protestacyjnych do aktulanych partnerow handlowych pana Juszczaka, wedlug mnie nie maja sensu. Moze sa firmy, ktore zrezygnuja z jego uslug, ale osobiscie bym tego nie robil. Firma z tego co wiem jest profesjonalna, rowniez wiele cech osobistych Pana Juszczaka moze sie podobac lub imponowac. Tylko, ze interesy nie zawsze sie robi na zasadzie " bo kogos lubie" lub "ktos mi imponuje". Czesc firm moze zrezygnowac z uslug Pana Roberta z racji mimowolnego wciagania ich w plan realizowania pewnych prywatnych ambicji. Moge byc zadowolony z pewnych uslug, ale nie zycze sobie zeby kwestie nie datyczace bezposrednio mojej firmy, rzutowaly negatywnie na jej ogolny obraz. Inna grupe stanowia firmy zainteresowane uslugami pana Juszczaka. Proponuje wbic w google haslo wywiad gospodarczy, to jest moim zdaniem najradykalniejsza forma zebrania informacji o potencjalnym partnerze. Ale i przecietny Kowalski sprzedajacy na rogu pl. Konstytucji kije golfowe, zanim podejmie decyzje o wspolpracy z Panem Juszczakiem poszuka podstawowych informacji o jego firmie. Niestety bez zaglebiania sie w szczegoly widac, ze firma zamiast prowadzic dzialalnosc dotyczaca glownie rachunkowosci, bawi sie w procesy sadowe z kamienicznikami a czlonek zarzadu firmy bije jedna z lokatorek:-/ Tym samym chce pokazac, ze zbyt pochopne decyzje Pana Juszczaka wplywaja raczej negatywnie na koncowy bilans calego zamieszania. napisalem to juz kilka razy - osobiscie nie rozumiem takiego postepowania. Jesli ma sie taka zdolnosc kredytowa jak Pan Jusuzczak, to bierze sie odpowiedni kredyt w banku, nie na sama kamienice, ale i na splacenie czesci jej lokatorow i po dajmy na to pol roku pomieszczenia wynajmuje sie na biura. Proste jak dwa metry sznurka w kieszeni;-)Pozdrawiam P.S. Prosze nie czepiac sie o moje IP, chyba sie znowu zmienilo;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Smiech na sali 21.05.06, 14:21 Kontrahenci, raczej docenią właściciela budynku, że potrafi dbać o interes swojej firmy, działa zdecydowanie i doprowadza sprawę do końca. To są umiejętności których od niego wymagają i za nie mu płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Smiech na sali IP: *.pool.mediaWays.net 21.05.06, 14:31 odpowiedz dalem powyzej:-) Proponuje porozmawiac z kims znajacym sie w temacie-) Sa firmy ktore doceniaja zaangazowanie Pana Roberta w obrone wlasnych inetresow, ale sa to jego prywatne interesy, a nie interesy tych firm. Ja osobiscie jako wlasciciel SZANUJACEJ sie firmy, NIE ZYCZYLBYM sobie, aby moja dzialanosc byla kojarzona z prywatnymi celami mojego partnera od interesow:-) I niestety nie jestem sam:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Smiech na sali IP: *.pool.mediaWays.net 21.05.06, 14:40 A juz tak konkretnie dajac odpowiedz, dodam, ze dla wielu firm sukces nie jest przypadkiem. Zaufania nie dostaje sie ot tak, za darmo - nad zaufaniem trzeba pracowac. Jednym z elementow firmy jest reklama - dobra reklama, chyba nie musze dodawac:-) Dajmy na to, szukam w sieci informacji na temat jakies firmy i w wynikach wyszukiwania na jednym z pierwszych miejsc zamiast reklamy mojej firmy pojawia sie jakas dziwna lista, ktora przedstawia moja firme w niekorzystym swietle. Wybacz, niezaleznie od tego czy Pan Robert jest super ojcem, swietnym bisnesmenem, filantropem i po prostu the Best, ja nie rzyczylbym sobie aby jego ambicje odbijaly sie rykoszetem w moja firme. Akcje protestacyjne typu Mieszaknie Prawem, nie Towarem nie sa zabronione, podobnie jak pikiety - ten watek Panu Robertowi wyjasnil juz sad... Stad moje niezrozumienie w postepowaniu Pana Juszczaka, badz co badz czlowieka inteligentengo i zaradnego... Moze pora wymienic watpliwych adwokatow na swietnych specjalistow od PR, ewentualnie moge pomoc, zanm dobre adresy:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Smiech na sali 21.05.06, 14:47 Obawiam się że temat znasz bardzo teoretycznie. Poczytałeś trochę pisemek reklamujących firmy PR, albo sam w takiej pracujesz i masz jednostronne podejście do tematu. Rzeczywistość jest zupełnie inna. Proponuję też popracować nad ortografią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Smiech na sali IP: *.pool.mediaWays.net 21.05.06, 15:03 hehe, widze, ze zabraklo racjonalnych argumentow skoro przeskakujesz na watek ortograficzny:-) Przyznaje bez bicia, jestem leniem, szczegolnie w niedziele:-) Siedze przy kompie i uswiadamiam niedoiformowanych, ze zanim podejmuje jakakolwiek wspolprace z inna firma przeprowadzam maly wywiad gospodarczy - jest to czyms zarowno legalnycm jak i etycznym. Na pierwszy rzut oka, moge sie mylic, ale mysle, ze firma Pana Roberta jest dzialanoscia dochodowa. Plus. Pan Robert stara sie udzielac charytatywnie. Plus, nawet dodatni, jak mial w zwyczaju mawiac nasz byly prezydent;-) Pan Robert demoluje wlasna kamienice (sadowo potwierdzone), narusza prawo nietykalnosci osobistej jej lokatorow (spisana obdukcja, potwierdzone przez policje, sprawa badana przez prokurature), zneca sie i maltretuje psychicznie nad osobami starszymi, odmawia wspolpracy i podporzadkowania sie decyzji sadu do polubownego rozwiazania w przypadku osob, ktorym decyzja sadu ( sic!) Pan Robert Juszczak wreczyl pismo nakazujace natychmiastowe opuszczenie lokalu (na dzien dzisiejszy dotyczy to bodajze dwoch rodzin). Uzywajac po raz kolejny slownictwa Walesy- ujemny minus;-), ktory wobec jego dzialalnosci charytatywnej wskazuje na brak konsekwencji i irracjonalnosc w podejmowaniu decyzji:-) Oczywiscie, nie twierdze, ze Pan Robert popelnil jakies przestepstwo. Nawet w duchu bym mu kibicowal, ale niestety nie chcialbym, zeby w ta wojenke wciagnieto mimowolnie imie mojej firmy. Wiem, ze powody sa moze blahe, ale dla mnie i wielu firm szukajacych specow od ksiegowosci niestety wystarczajace. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Smiech na sali IP: *.pool.mediaWays.net 21.05.06, 15:18 Mala poprawka: ...odmawia wspolpracy i podporzadkowania sie decyzji sadu do polubownego rozwiazania w przypadku osob, ktorym decyzja sadu ( sic!) Pan Robert Juszczak wreczyl pismo nakazujace natychmiastowe opuszczenie lokalu Powinno byc: odmawia wspolpracy i podporzadkowania sie decyzji sadu w sprawie polubownego rozwiazania w przypadku osob, ktorym Pan Robert Juszczak nielegalnie ( tak orzekl sad) wreczyl pismo nakazujace natychmiastowe opuszczenie lokalu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Smiech na sali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 18:05 Kurczę, znów porwót do dyskusji o tej nieszczęsnej kamienicy? Ależ oczywiście że jako przedsiębiorca ma on zapewne kłopoty przez te wszystkie pikiety organizowane przez czerwony kolektyw i innych mącicieli. Tym bardziej trzymam za niego kciuki żeby wyszedł na prostą - bo odważnych ludzi dziś potrzeba. Pozdrawiam wszystkich meneli z sielc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Smiech na sali IP: *.dip.h-tel.de 21.05.06, 19:03 Rozumiem pozdrowienia skierowane do znajomych z sielc;-) A juz myslalem, ze tak bronisz Pana Roberta bo jestes jego przyjacielem:-) Do dyskusji wracam, bo mnie owa sytuacja zaciekawila. Zauwazylem kilka wypowiedzi osob, ktore znaja sie na nieruchomosciach i osob ktorym wydaje sie, ze sie znaja:-) Ublizanie komus od czerwonych pomiotow nie jest rozwiazaniem i swiadczy raczej o zatrwazajaco niskiej kulturze osobistej niz o znajomosci pewnych problemow dnia codziennego. Cos spiepszyc jest niezwykle latwo, pozniej to odbudowac troche ciezej;-) Na moj gust sytuacja pod wzgledem moralnym jest watpliwa. Pod wzgledem prawnym patowa. Natomista pod wzgledem marketingowym, za przeproszeniem, w plecy dla Pana Roberta. Pan Juszczak ma, powiedzmy srednio ponad przecietna zdolnosc kredytowa. Ma firme, wiec nie sadze, zeby przypuszczenia mokotiwanina znalazly potwierdzenie w rzeczywistosci. Ale i rzeczywistosc czasem przesciga przypuszczenia, wiec zakladajac, ze Pan Robert obiecywal, ze po pol roku wywali lokatorow na bruk, z tym kredytem moze byc roznie. Z kredytem albo firma. Z tych dwoch glownych powodow nie rozumiem dlaczego Pan Juszczak nie stara sie pojsc z lokatorami na ugode. Oprocz poruszonych przeze mnie problemow dotyczacych wizerunku firmy, jak i jej bisnesowych partnerow dochodzi do tego watek prasowy. Sprawa z tego co widze zostala ladnie naglosniona. Sporo osob patrzy na rece Panu Juszczakowi i czeka na jego blad lub nawet drobne potkniecie - szczegolnie jego aktywnosci, ze sie tak wyraze w sektorze administracyjnym;-) Dziennikarze, a szczegolnie mlodzi stazysci potrafia czasami byc mocno upierdliwi -coz, kazdy chce miec swoje 5 minut a od czegos trzeba zaczac:-) reasumujac bilans korzysci i strat smiem stwierdzic, nie dla mnie osobiscie zachowanie Pana Juszczaka jest dla mnie niezrozumiale:-) Pozdrawiam wszystkich znajomych, rowniez Pana Juszczaka:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Smiech na sali IP: *.o.pppool.de 21.05.06, 19:17 tym bardziej trzymam > za niego kciuki żeby wyszedł na prostą - bo odważnych ludzi dziś potrzeba. Ja widze, ze kolega ma male problemy z interpretacja znaczenia podstawowych slow i pojec:-) Co ta sytucja ma wspolnego z odwaga? Ktos, kto skacze na glowke do basenu w ktorycm nie ma wody to dla Ciebie tez odwaga?;-) Pozdrawiam lekko zdegustowany:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Smiech na sali IP: *.o.pppool.de 21.05.06, 20:09 hehe, chyba nie potrzebuje, mam juz zajecie w zyciu:-) Ale nie wykluczam, ze jak juz bede w wieku emerytalnym to zaloze wlasny blog - zeby na przyklad podzielic sie doswiadczeniem z osobami niedoinformowanymi;-)Pozdrawiam nerwusie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Smiech na sali 21.05.06, 20:17 Jeżeli to do mnie, to niewłaściwie skierowane. Nie jestem nerwusem, wręcz odwrotnie. Bawi mnie jak ktoś siedzący na socjalu w Niemczech, dyskutuje tu głównie sam ze sobą, broniąc swoich klasowych towarzyszy ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Smiech na sali IP: *.o.pppool.de 21.05.06, 20:30 czyli jednak do Ciebie:-) Nie dyskutuje sam ze soba tylko staram sie doinformowac miedzy innymi Ciebie i osoby tobie podobne, poza tym licze, ze rowniez i ta czesc forum Pan Juszczyk wywiesi w kamienicy:-) Nigdy nie glosowalem ani na SLD ani na jakiekolwiek ugrupowanie lewicowe, baa, nawet na centrolewice nie glosowalem. Oprocz podstaw reklamy i markeringu proponuje zapisac sie na jakis kurs informatyczny bo sie moze za chwile okazac, ze pisze ten komentarz z Chin (aczkowlwiek malo prawdopodobne, nie znam chinskiego:-)), Francji tudziez Irlandii:-) Niby cos tam stworzyles w sieci, wiec chyba nie musisz prosic kolegow zeby ci wyjasnili jak to sie robi;-) Na poczatek proponuje sprawdzic pozostale moje IP, zebys na przyszlosc nie strzelal podobnych gaf. A co do socjalu... Coz, proponuje nie mierzyc innych swoja miarka:-) Pozdrawiam nerwusie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Smiech na sali 21.05.06, 20:36 A kindergeld już odebrałeś ? To był ostatnio twój największy problem. Z mojej strony, koniec dyskusji. Nie lubię lewaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Smiech na sali IP: *.o.pppool.de 21.05.06, 20:41 hehe, widze trafilem we wrazliwy punkt:-) Coz, szkoda, ze zabraklo Ci argumentow, spodziewalem sie konstruktywnej dyskusji:-) Wydrukowac czesc forum i rozwiesic je na klatce schodowej to i dziecko potrafi. No ale nie bede wymagal od Ciebie zebys wznosil sie na wyzyny swoich intelektulanych mozliwosci, szczegolnie jesli oprocz oskarzania mnie o lewactwo i wklejenia linka do innego forum nic sensownego zlozyc nie potrafisz:-) Pozdrawiam serdecznie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Smiech na sali IP: 81.209.224.* 21.05.06, 20:48 Boze drogi, IP mi sie zmienilo:-/ Teraz pewnie siedze na socjalu w Kanadzie:-) Proponuje troche sie doedukowac z podstawowych dziedzin, inaczej bedziesz sam siedzial na socjalu, tudziez czesal 750 zl na reke i zwalal cala wine na lewakow:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Jan-w IP: 81.209.224.* 21.05.06, 21:09 I zeby nie bylo, ze tylko obnazam Twoje braki w wyksztalceniu. Jesli na przyszlosc nie chcesz w podobny sposob wystawic sie na posmiewisko proponuje przejzec strone www.stayinvisible.com/ Tam masz wszystko wytlumaczone. Jesli nie znasz angielskiego, bedziesz sie musial juz sam nauczyc, ja niestety nie pomoge:-/ Pozdrawiam nerwusie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans castorp Re: Jan-w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 00:07 Ciekawe czemu Gość Portalu używa tych wszystkich proxy. Czy tak boi się, że pan Juszczak spuści mu manto bejzbolem? Gościu - nie denerwuj się. Nikt nie uważa cię tu za groźnego lewaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Jan-w IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.05.06, 01:02 gosciu uzywa tych wszystkich proxy bo ma takie widzi misie:-) Sprawdz w slowniku co to znaczy a jak nie znajdziesz to wyjdz do kumpli na podworko i razem poszukajcie odpowiedzi - do spoly cos na bank uradzicie:-) Mam nadzieje, ze uzylem malo skomplikowanych sformulowan i nie poczuje sie urazony tylko poszuka na forum watku odpowiednio adekwatnego do jego IQ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Jan-w IP: *.ka.dial.de.ignite.net 22.05.06, 01:08 Boze drogi, teraz mi wyszlo IP jakies amerykansko-austriackie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Ukrywający się gość portalu 22.05.06, 08:27 Niestety sierotko, ciągle wychodzi ci IP niemieckie. Pouczyłbyś się trochę, a nie wierzył swoim kolegom lewakom. Dlaczego ktoś pisze przez serwer proxy, co bardzo spowalnia pracę ? Bo się boi aby nie pokazał się jego serwer, którego się wstydzi. Np czerwony kolektyw lewicowa alternatywa (ck-la) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Ukrywający się gość portalu IP: *.pool.mediaWays.net 22.05.06, 08:48 Gdybys wiedzial przez jakie serwer lacze sie prywatnie na co dzien, to bys zmienil ta zenujaca plyte... Serwer jest tak kapitalistyczny, ze Ciebie podejzewam nie byloby stac nawet na zaplacenie miesiecznego abonamentu. Proponuje zajac sie czyms konstruktywniejszym zamiast pisac byle zaistniec na forum, bo z tego co przejzalem Twoje posty na gazeta.pl, to zbyt duzo do zaoferowania nie masz:-) Przyznam, ze liczylem na mala dyskusje z Panem Robertem, po Jego prowokacji z wywieszaniem wydruku z forum w kamienicy, ale niestety zawiodlem sie - odezwal sie jeden cwiercinteligent udajacy polinteligenta (niejaki hans), reszty bym rowniez nie liczyl:-/ Wydawalo mi sie, ze przedstwilem dosc istotny progelm skoro Pan Juszczak najpierw prosil, zeby nie organizowac pikiet, potem grozil, a teraz odgraza sie prokuratura - problem w tym, ze sa one legalne, trzeba wiec poszukac innych rozwiazan:-). Wnioskuje wiec, ze owe pikiety maja jakis wplyw na wizerunek jego i firmy i kontakty z partnerami. Jesli nadal maja sie odzywac spece od elaboratow lub amatorzy odrabiajacy nadgodziny w pewnej firmie, to chyba rzeczywiscie pora zakonczyc ta dyskusje:-) P.S. Mam nadzieje Janie, ze moj aktualny IP Cie tym razem usatysfakcjonuje:-)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Ukrywający się gość portalu 22.05.06, 09:09 To ten (jak zawsze niemiecki) z pod którego żaliłeś się na innym forum że siedzisz na socjalu i masz kłopot z wypłatą kindergeld. Żegnam lewaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Ukrywający się gość portalu IP: 81.209.226.* 22.05.06, 09:34 Czyli jesli chodzi o obroncow Pana Juszczaka mamy do czynienia albo z osobami ktore nie potrafia czytac ze zrozumieniem (nie ma czym sie przejmowac, podobno 80 proc. Polakow tego nie potrafi - dla tych osob sa nawet specjalne dzienniki, fakt, super express, etc.) lub mamy do czynienia z klasycznym przypadkiem nastolatka ktory szuka swoich 5 minut na forum:-) Albo z jednym i drugim:-) Rozumiem, ze tym akcentem mozemy zakonczyc ta owocna dyskusje - rozumiem rowniez, ze Panu Robertowi juz nie zalezy na obronie ewentualnego dobrego imienia swojej firmy, skoro sam nie zabierze glosu, tylko daje osobom niedorozwinietym emocjonalnie szanse zaistnienia na forum:-/ Szkoda. P.S. Ciekawe co zaproponuje Pan Jan na takie IP w ktorym nie ma zakonczenia .com, .net, .de, tak jak teraz. Zdaje sie, ze ktos zna jezyki w zakresie skrotow pojawiajacych sie na tablicach rejestracyjnych:-) Coz, dobre i to:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Ukrywający się gość portalu 22.05.06, 09:37 inetnum: 81.209.224.0 - 81.209.239.255 netname: LNCD-CALLAX-INTERNET-BY-CALL descr: Callax Internet by Call country: DE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Ukrywający się gość portalu IP: 81.209.226.* 22.05.06, 09:39 Boze drogi, rozwijasz sie:-) Moj wysilek nie idzie na marne:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Jan-w IP: *.o.pppool.de 22.05.06, 01:18 Tak na marginesie zauwazylem, ze niektorzy pracownicy PBR ostro nabijaja nadgodziny siedzac na forum gazety i pilnujac co by jakis zly komentarz pod adresem firmy nie padl:-) Zadna praca nie hanbi, oprocz spolecznej;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu najlegalniejasz lista partnerow gosp P. Juszczaka IP: *.pool.mediaWays.net 22.05.06, 14:49 dl.syndykalista.org/k18/k18-pbr_klienci.pdf Usmialem sie zdrowo po pachy - niby nikt nie wie o co biega, ale lista w oczy kole:-) Moge ja sobie umieszczac do znudzenia:-) Przynajmniej bedziecie mieli co do roboty, pupilki:-) Mam nadzieje, ze Pan Robert wspomni wam o jednej z dzisiejszych, niestety przegranych dla niego batalii administracyjnych:-) Pozdrawiam zwasnione strony:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: najlegalniejasz lista partnerow gosp P. Juszc IP: *.pool.mediaWays.net 22.05.06, 15:06 no chyba, ze Pan Juszczak nie tylko nie dba o dobre imie swoich klientow, tylko na domiar zlego ich sie wstydzi:-/ W takim przypadku zwracam honor i przepraszam za moja dociekliwosc:-) Odpowiedz Link Zgłoś
gzielony Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła 22.05.06, 21:49 Wq... ia mnie tacy, co im sie wszystko nalezy!!! prosze sie wyprowadzic, skoro czynsz Wam nie odpowiada! Kolo jest Wlascicielem, nie dociera? Trzeba bylo wczesniej wykupic lokale i nie miec pretensji do garbatego, ze ma proste dzieci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.pool.mediaWays.net 22.05.06, 22:03 to proponuje zabrac kamienice do Zamoscia, kto zabrania:-) Lokatorzy rozbija namioty na placu nalezacym do Skarbu Panstwa:-)Wszyscy beda szczesliwy - pan Juszczak bedzie mial kamienice a lokatorzy zostana na miejscu:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlasciciel Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 00:14 "lokatorzy" juz niedlugo trafia pod most - no chyba ze towarzysze z okregu warszawskiego partii robotniczej ich zabiora do swoich willi. Ale, raczej watpie bo czerwoni umieli zainstalowac swoich lokai na koszt poniewieranych wlascicieli, ale teraz juz sie do nich nie przyznaja. Odciecie wszyskich mediow, wlaczajac wode - przeciez rury sa skorodowane i nie mozna narazac "staruszkow" na ryzko poddtopienia w nocy, zaspawanie kilku kluczowych wejsc (bo nie moze nikomu spasc cegla na glowe) i od razu potomkowie czerwonych osiedlencow zmiekna. Oddali sie ich wizja szczesliwego komunizmu i grabiezy mieszkan kosztem prawowitego wlasciciela. Takich nalezy lapac za grzywe i walic prosto w morde jak mowil niezapomniany Nikodem Dyzma. No, moze nie az tak doslownie, ale twardo trzeba z ta czerwona holota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Lokatorzy zorganizowali pikietę przeciwko wła IP: *.o.pppool.de 23.05.06, 08:21 No i tradycyjnie nic merytorycznego z kolejnego postu nie wynika - oprocz zwalania wszystkiego na lewakow, lub w moim przypadku udawadniania mi,ze jako sympatyk czerwonej zarazy ukrywam sie pod serwerem jednego z kapiatalistycznych serwerow zawszonego i zwyrodnialego zachodu:-) Piknie, tylko w tym calym przepychaniu kazdy kij ma dwa konce - a lokatorzy nie wyladuja pod most tak predko, bo pan Wlasciciel zamiast przygotowywac sie do odsprzedania kamienicy, ale bez lokatorow, musi powoli odpierac ich ataki - jedna sprawa w sadzie juz wyladowala. Kredyt dalej nie splacony:-/ Co do Rodzin Niepewnych Pan wlasciciel tez zachowuje sie zgodnie z zasada: chcialbym ale boje sie - nikus dyzma pelna geba:-) Zamiast nieudolnego nasladowania bohaterow filmowych chetnie poslucham czy wlasciciel ma prawo dzierzawy wieczystej do placu na ktrorym stoi kamienca, bo ze nie ma realnego prawa wlasnosci to juz wiemy. Ze demoluje wlasna kamienice, co mu wypomnial sad tez juz wiemy. O przegranych bataliach administracyjnych, o ktorych Pan Wlasciciel tak wstydzi sie wspomniec tez juz wiemy, chetnie poznamy od Pana Wlasciciela szczegoly:-) Zeby nie ustawa o ochronie danych osobowych mozna by tutaj wpisac kilak ciekawostek wstukac, ale po co robic komus wstyd skoro umie on tylko wyzywac od meneli, czerownej holoty i boksowac sie z kobietami:-))