eela 31.12.01, 11:42 Mnie jednoznacznie więzienie na Rakowieckiej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sella Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 31.12.01, 14:52 A mnie wille na Dąbrowskiego i okolicznych ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 31.12.01, 15:03 A mnie cistka z cukierni w bramie przy Puławskiej, za Dolna po prawej w stronę Rakowieckiej. Babcia przywoziła je przyjeżdżając do nas na coniedzielny obiad. Pyszne były...Nie pamiętam tylko nazwy firmy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 15:06 Lody z Zielonej Budki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 15:18 Moze tez Supersam i Krolikarnia,siedziba telewizji przy Woronicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 15:22 Kamienica Jana Wedla przy Pulawskiej z 1937r,siedziba Instytutu Higieny przy Chocimskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 15:25 Rogatka przy Placu Unii Lubelskiej jak i gimazjum im.N.Zmichowskiej a i chyba tez belweder mozna wlaczyc w rejon Mokotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 15:11 Gość portalu: michal napisał(a): > Kamienica Jana Wedla przy Pulawskiej z 1937r,siedziba Instytutu Higieny przy > Chocimskiej. Instytut Higieny jest pieknym gmachem, szkoda, ze teraz zasłonięty od strony Puławskiej Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 01.01.02, 21:58 Gość portalu: michal napisał(a): > Lody z Zielonej Budki. Pamietam wszystkie trzy lokalizacje "Zielonej Budki" na Puławskiej: najpierw była autentyczną " zieloną budką" pomiędzy Madalińskiego a Olesińską, potem firma znajdowała się niedaleko wejścia na bazar połozony nad Morskim Okiem, przy Dworkowej aby na sam koniec przenieść się między Skolimowską a Goworka. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 01.01.02, 21:52 beata_ napisał(a): > A mnie cistka z cukierni w bramie przy Puławskiej, za Dolna po prawej w stronę > Rakowieckiej. Babcia przywoziła je przyjeżdżając do nas na coniedzielny obiad. > Pyszne były...Nie pamiętam tylko nazwy firmy... Cukiernia, zanim była "w bramie" była najpierw "po schodkach" a prowadzili ją państwo Książkiewiczowie Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 15:09 beata_ napisał(a): > A mnie cistka z cukierni w bramie przy Puławskiej, za Dolna po prawej w stronę > Rakowieckiej. Babcia przywoziła je przyjeżdżając do nas na coniedzielny obiad. > Pyszne były...Nie pamiętam tylko nazwy firmy... A jakie ciastka najbardziej Ci smakowały? Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 20:13 Tzw. 'trumienki', czyli po polsku eklerki:-)))) Poza tym ptysie i ptasie mleczko, i tortowe, i pączowe, i napoleonki, i babeczki z galaretką i owockiem, i serniczek, i szarlotkę, i... tylko bajaderek nie (łobziedliwość!) :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.acn.waw.pl 31.12.01, 15:24 Warszawianka, sprzed rozbudowy pierwszej i drugiej Ps Chyba ustrzeliłam tysiączek goscinnie:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 16:20 Oj,chyba ja ustrzelilem pierwej.Nadto Pole Mokotowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: 10.133.131.* 31.12.01, 16:22 Wyścigi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 16:26 Z Galeria Mokotow i szpitalem MSWIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 16:34 Ongis byl kojarzony z najwieksza(chyba)ksiegarnia Uniwersus.Teraz bedzie z pewnoscia z super-hiper-extra luksusowym hotelem Hyatt Regency Warsaw,jedynym zreszta w miescie i Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: 10.133.131.* 31.12.01, 16:40 z Mokotowem kojarzy się CFP (Centrum Finansowe Pulawska)??? Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 01.01.02, 22:00 Gość portalu: michal napisał(a): > Ongis byl kojarzony z najwieksza(chyba)ksiegarnia Uniwersus.Teraz bedzie z > pewnoscia z super-hiper-extra luksusowym hotelem Hyatt Regency Warsaw,jedynym > zreszta w miescie i Polsce. A ksiegarni Uniwesus żal... Odpowiedz Link Zgłoś
abc2001 Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 01.01.02, 22:42 palker napisał(a): > A ksiegarni Uniwesus żal... Oj, żal, żal... Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 15:15 palker napisał(a): > Gość portalu: michal napisał(a): > > > Ongis byl kojarzony z najwieksza(chyba)ksiegarnia Uniwersus.Teraz bedzie z > > pewnoscia z super-hiper-extra luksusowym hotelem Hyatt Regency Warsaw,jedy > nym > > zreszta w miescie i Polsce. > > A ksiegarni Uniwesus żal... Była bardzo dobrze zaopatrzona jak na tamte czasy Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 31.12.01, 16:38 Gość portalu: michal napisał(a): > Oj,chyba ja ustrzelilem pierwej.Nadto Pole Mokotowskie. Oj chyba nie:-))) Godzinkę zobacz!:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 16:41 15;03.Specjalnie zerknalem na licznik. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 31.12.01, 16:49 Gość portalu: michal napisał(a): > 15;03.Specjalnie zerknalem na licznik. 15.06 byłes ty - więc czegoś nie rozumiem:-))) na Mokotów wchodziłam jak na liczniku zewnętrznym było 99 postów Ps. kłócić sie nie będę:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 16:51 Ja rowniez.Istotne,ze przekroczono 1000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 18:26 SGGW i SGH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 18:30 z Centrum Kultury Lowicka.Bylem tam pare razy na wystawie "Plany na przyszlosc". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 19:39 Z nowobudowana Trasa Siekierkowska rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: 10.133.131.* 31.12.01, 20:00 z "Sielanką" i Czerniakowem - ogólnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 20:40 WFDiF przy parokrotnie juz wymienionej ulicy Chelmskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 21:48 Muzeum Geologiczne i kolonia tzw.Szarych Domow. Odpowiedz Link Zgłoś
florentynka Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 01.01.02, 21:44 Łazienki - cała ta część od Podchorążych. Kino Moskwa - wiem, wiem, b. kino. Brawa dla Garmy za Agorę. Odpowiedz Link Zgłoś
abc2001 Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 01.01.02, 22:45 florentynka napisał(a): > Łazienki - cała ta część od Podchorążych. Tak, ludzie Łazienki kojarzą z Mokotowem, ale to już niestety Śródmieście. A szkoda, bo Łazienki są cudne. Pozdrawiam noworocznie abc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 02.01.02, 09:48 Lazienki mozna "zamienic" na park Morskie Oko. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 09:56 Oczywiście, że mozna, tez bardzo ładny. A jak ktoś wybredny, moze podjechać do Królikarni, skąd jest bardzo ładny widok na skarpę. Szkoda tylko, ze bloki w dole psują horyzont. Michał, gdzie mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 15:21 Gość portalu: abc napisał(a): > z "Sielanką" i Czerniakowem - ogólnie Jak Czerniaków to i Fort Czerniakowski Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 15:19 A moja Mechanika Precyzyjna? Zapomniałam o niej i o całej tzw. politechnice południowej Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 15:13 Gość portalu: beata_ napisał(a): > Warszawianka, sprzed rozbudowy pierwszej i drugiej > > Ps > Chyba ustrzeliłam tysiączek goscinnie:-))) No to gratulacje, na wszelki wypadek dla Michała też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.bresa.com.pl 02.01.02, 13:08 zadam na forum barzo głupie z punktu widzenia warszawiaków pytanie - gdzie mianowicie jest Królikarnia ,bo mieszkam na Puławskiej od 3 miesięcyi usiłuję poznać okolicę w wktórej zamieszkałam.pozdrawiam .Przemyślanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.ztm.waw.pl 02.01.02, 13:17 Iwonko, dojedź do skrzyżowania Puławska / Woronicza (znajdujące się tu przystanki tramwajowe i autobusowe nazywają się KRÓLIKARNIA) i wejdź na ogrodzony teren od strony skarpy (jadąc do Centrum po prawej stronie). To park przy Królikarni. Idąc dalej nie możesz nie zauważyć samej Królikarni - klasycystycznego pałacyku zwieńczonego kopułą. Miłego spaceru ! Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 13:18 Gość portalu: iwona napisał(a): > zadam na forum barzo głupie z punktu widzenia warszawiaków pytanie - gdzie > mianowicie jest Królikarnia ,bo mieszkam na Puławskiej od 3 miesięcyi usiłuję > poznać okolicę w wktórej zamieszkałam.pozdrawiam .Przemyślanka Królikarnia jest na Puławskiej u wylotu Woronicza, czyli od Placu Unii Lubelskiej na południe Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem?/do Iwony 02.01.02, 13:21 Gość portalu: iwona napisał(a): > zadam na forum barzo głupie z punktu widzenia warszawiaków pytanie - gdzie > mianowicie jest Królikarnia ,bo mieszkam na Puławskiej od 3 miesięcyi usiłuję > poznać okolicę w wktórej zamieszkałam.pozdrawiam .Przemyślanka A w którym miejscu Puławskiej mieszkasz? Pytam, bo łatiej by Cię było naprowadzać.:) Z ładnego miasta przybyłas :)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Co się kojarzy z Mokotowem?/do Iwony IP: *.bresa.com.pl 02.01.02, 14:16 tuż nad Zieloną Budką - i to jeden z niewielu plusów mieszkania w tym miejscu- nie zrozum mnie żle, bo bardzo lubie to miejsce,ale hałas od ulicy - strrraszny !!To prawda, że Przemyśl jest piękny-dumna jestem z pochodzenia- a przy okazji pozdrawiam moich "ziomków" co to ich los przygnał do stolicy! Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem?/do Iwony 02.01.02, 14:32 Rzeczywiście wybrałaś sobie wielce akustyczne miejsce :-)). Każdy tramwaj Cie zawiezie do Królikarni. Może warto by wymienic okna, na pewno bedzie ciszej, ale to skutkuje tylko zima, gdy są zamknięte, latem niestety bedziesz musiała krzyczeć do własnych mysli. Ale za to po lody możesz przychodzic w kapciach. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.bresa.com.pl 02.01.02, 15:38 eelu kochana ja to wiem i już się lata boję - może wyprowadzę się do Łazienek paa Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 15:47 Nie załamuj się przedwczesnie, do lata jeszcze daleko :), a pomysł zamieszkania w Łazienkach bardzo dobry. Może wiewiórka udzieli ci dziupli do schronienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emjot Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.stacje.agora.pl 02.01.02, 18:10 Wymienię miejsca jeszcze nie wymienione: - plac Unii Lubelskiej na granicy Sródmiescia i Mokotowa - z tej racji traktowane przez mnie jako wrota do naszej kochanej dzielnicy - gmach Polskiego Radia na Malczewskiego/Niepodległosci - parczek Dreszera i sąsiadujący z nim chyba najfajniejszy ogódek jordanowski w Warszawie - kino Iluzjon na skwerze Słonimskiego - miejsce uznane przez warszawiaków za magiczne Ale pierwsze skojarzenie to - Rakowiecka i domy z duszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 02.01.02, 18:52 Ja tez wymienilem Plac Unii Lubelskiej.O popiersiu gen.Dreszera wspomnialem w watku o mokotowskich pomnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emjot Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.stacje.agora.pl 02.01.02, 19:02 Zwracam honor - rzeczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 02.01.02, 19:12 A gdzie zakwalifikowac Belweder? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: 10.133.131.* 02.01.02, 19:28 niestety Śródmieście. Prawa strona Belwederskiej, jadąc pod górę jest napewno w Śródmieściu.Dlatego też całe Łazienki są w Śródmieściu (niestety) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 02.01.02, 19:57 Czyli z lewej strony granica jest Bagatela? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: 10.133.131.* 02.01.02, 19:59 Gość portalu: michal napisał(a): > Czyli z lewej strony granica jest Bagatela? Tak, do Placu Unii Lubelskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 04.01.02, 11:12 Gość portalu: emjot napisał(a): > Wymienię miejsca jeszcze nie wymienione: > - plac Unii Lubelskiej na granicy Sródmiescia i Mokotowa - z tej racji traktowa > ne przez mnie jako wrota > do naszej kochanej dzielnicy > - gmach Polskiego Radia na Malczewskiego/Niepodległosci > - parczek Dreszera i sąsiadujący z nim chyba najfajniejszy ogódek jordanowski w > Warszawie Ten ogródek nie zawsze był taki fajny, tzn. był uczęszczany, ale słabo był wyposazony w architekturę dla dzieci. Gdy budowano metro, ogródek został zajety pod bazę dla metra, w zamian po zakonczeniu budowy miał zostac odbudowany w atrakcyjnym kształcie. Durekcja metra ze zobowiazania się wywiązała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.01.02, 19:32 apartamenty i elegancja wszak to dominuje w tej dzielnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emjot Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.stacje.agora.pl 02.01.02, 19:55 Owszem apartamenty i odpicowane stare kamienice, gdzie metr kosztuje od 5 tysięcy w górę, ale z drugiej strony stare kamienice komunalne z lokatorami, którzy nie zawsze dbają o otoczenie i liczą się z uczuciami sąsiadów. Mokotów to dzielnica takich wlasnie kontrastów. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 20:04 Witam cię emjot w Nowym Roku :), słowna jesteś i stawiłas sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emjot Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.stacje.agora.pl 03.01.02, 15:22 Witam również, staram się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emjot Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.stacje.agora.pl 03.01.02, 15:47 Możecie to w ten sposób potraktować, żebym jeszcze tylko wiedziała co kupuję? Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 03.01.02, 16:03 Jak to co? Miłe towarzystwo. Emjot, jestes interesowna? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emjot Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.stacje.agora.pl 03.01.02, 16:41 Ależ skąd! Człowiek raz się wysili na grę słowną (wkupne-kupuję)i od razu jest chwytany za słówka... Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 03.01.02, 16:45 Spokojnie.....taka stateczna byłas do tej pory..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emjot Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.stacje.agora.pl 03.01.02, 16:50 Ja jestem niespotykanie spokojny człowiek... Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 04.01.02, 11:20 Aż do następnej gorączki..... Ten wątek zrobił się długi i w moim komputerze nie chce się cały rozwinąć. Trzeba by go chyba podzielić i zacząć z numerem 2 albo jako kontynuację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emjot Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.stacje.agora.pl 04.01.02, 13:10 eela napisał(a): > Aż do następnej gorączki.....> Obiecuję, że będę brała pigułki przeciwgorączkowe > Ten wątek zrobił się długi i w moim komputerze nie chce się cały rozwinąć. > Trzeba by go chyba podzielić i zacząć z numerem 2 albo jako kontynuację?> No to to dzieła Odpowiedz Link Zgłoś