Dodaj do ulubionych

Co się kojarzy z Mokotowem?

31.12.01, 11:42
Mnie jednoznacznie więzienie na Rakowieckiej
Obserwuj wątek
    • sella Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 31.12.01, 14:52
      A mnie wille na Dąbrowskiego i okolicznych ulicach.
      • beata_ Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 31.12.01, 15:03
        A mnie cistka z cukierni w bramie przy Puławskiej, za Dolna po prawej w stronę
        Rakowieckiej. Babcia przywoziła je przyjeżdżając do nas na coniedzielny obiad.
        Pyszne były...Nie pamiętam tylko nazwy firmy...
        • Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 15:06
          Lody z Zielonej Budki.
          • Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 15:18
            Moze tez Supersam i Krolikarnia,siedziba telewizji przy Woronicza.
            • Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 15:22
              Kamienica Jana Wedla przy Pulawskiej z 1937r,siedziba Instytutu Higieny przy
              Chocimskiej.
              • Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 15:25
                Rogatka przy Placu Unii Lubelskiej jak i gimazjum im.N.Zmichowskiej a i chyba
                tez belweder mozna wlaczyc w rejon Mokotowa.
              • eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 15:11
                Gość portalu: michal napisał(a):

> Kamienica Jana Wedla przy Pulawskiej z 1937r,siedziba Instytutu Higieny przy
                > Chocimskiej.

Instytut Higieny jest pieknym gmachem, szkoda, ze teraz zasłonięty od strony
                Puławskiej
          • palker Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 01.01.02, 21:58

> Lody z Zielonej Budki.

Pamietam wszystkie trzy lokalizacje "Zielonej Budki" na Puławskiej:
            najpierw była autentyczną " zieloną budką" pomiędzy Madalińskiego a Olesińską,
            potem firma znajdowała się niedaleko wejścia na bazar połozony nad Morskim Okiem,
            przy Dworkowej aby na sam koniec przenieść się między Skolimowską a Goworka.
        • palker Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 01.01.02, 21:52
          beata_ napisał(a):

> A mnie cistka z cukierni w bramie przy Puławskiej, za Dolna po prawej w stronę
          > Rakowieckiej. Babcia przywoziła je przyjeżdżając do nas na coniedzielny obiad.
          > Pyszne były...Nie pamiętam tylko nazwy firmy...

Cukiernia, zanim była "w bramie" była najpierw "po schodkach" a prowadzili ją
          państwo Książkiewiczowie
        • eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 15:09
          beata_ napisał(a):

> A mnie cistka z cukierni w bramie przy Puławskiej, za Dolna po prawej w stronę
          > Rakowieckiej. Babcia przywoziła je przyjeżdżając do nas na coniedzielny obiad.
          > Pyszne były...Nie pamiętam tylko nazwy firmy...

A jakie ciastka najbardziej Ci smakowały?
          • beata_ Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 20:13
            Tzw. 'trumienki', czyli po polsku eklerki:-)))) Poza tym ptysie i ptasie
            mleczko, i tortowe, i pączowe, i napoleonki, i babeczki z galaretką i owockiem,
            i serniczek, i szarlotkę, i... tylko bajaderek nie (łobziedliwość!) :-))))
    • Gość: beata_ Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.acn.waw.pl 31.12.01, 15:24
      Warszawianka, sprzed rozbudowy pierwszej i drugiej

Ps
      Chyba ustrzeliłam tysiączek goscinnie:-)))
      • Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 16:20
        Oj,chyba ja ustrzelilem pierwej.Nadto Pole Mokotowskie.
        • Gość: abc Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: 10.133.131.* 31.12.01, 16:22
          Wyścigi...
          • Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 16:26
            Z Galeria Mokotow i szpitalem MSWIA.
            • Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 16:34
              Ongis byl kojarzony z najwieksza(chyba)ksiegarnia Uniwersus.Teraz bedzie z
              pewnoscia z super-hiper-extra luksusowym hotelem Hyatt Regency Warsaw,jedynym
              zreszta w miescie i Polsce.
              • Gość: abc Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: 10.133.131.* 31.12.01, 16:40
                z Mokotowem kojarzy się CFP (Centrum Finansowe Pulawska)???
              • palker Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 01.01.02, 22:00

> Ongis byl kojarzony z najwieksza(chyba)ksiegarnia Uniwersus.Teraz bedzie z
                > pewnoscia z super-hiper-extra luksusowym hotelem Hyatt Regency Warsaw,jedynym
                > zreszta w miescie i Polsce.

A ksiegarni Uniwesus żal...
                • abc2001 Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 01.01.02, 22:42
                  palker napisał(a):

> A ksiegarni Uniwesus żal...

Oj, żal, żal...
                • eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 15:15
                  palker napisał(a):

> Gość portalu: michal napisał(a):
                  >
                  > > Ongis byl kojarzony z najwieksza(chyba)ksiegarnia Uniwersus.Teraz bedzie z
                  > > pewnoscia z super-hiper-extra luksusowym hotelem Hyatt Regency Warsaw,jedy
                  > nym
                  > > zreszta w miescie i Polsce.
                  >
                  > A ksiegarni Uniwesus żal...

Była bardzo dobrze zaopatrzona jak na tamte czasy
        • beata_ Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 31.12.01, 16:38

> Oj,chyba ja ustrzelilem pierwej.Nadto Pole Mokotowskie.

Oj chyba nie:-))) Godzinkę zobacz!:-))))

• Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 16:41
            15;03.Specjalnie zerknalem na licznik.
            • beata_ Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 31.12.01, 16:49

> 15;03.Specjalnie zerknalem na licznik.

15.06 byłes ty - więc czegoś nie rozumiem:-))) na Mokotów wchodziłam jak na
              liczniku zewnętrznym było 99 postów

Ps.
              kłócić sie nie będę:-))))

• Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 16:51
                Ja rowniez.Istotne,ze przekroczono 1000.
                • beata_ Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 31.12.01, 16:52
                  :-))))
                  • Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 18:26
                    SGGW i SGH
                    • Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 18:30
                      z Centrum Kultury Lowicka.Bylem tam pare razy na wystawie "Plany na przyszlosc".
                      • Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 19:39
                        Z nowobudowana Trasa Siekierkowska rzecz jasna.
                        • Gość: abc Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: 10.133.131.* 31.12.01, 20:00
                          z "Sielanką" i Czerniakowem - ogólnie
                          • Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 20:40
                            WFDiF przy parokrotnie juz wymienionej ulicy Chelmskiej.
                            • garma Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 31.12.01, 21:28
                              Agora
                              • Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 31.12.01, 21:48
                                Muzeum Geologiczne i kolonia tzw.Szarych Domow.
                                • florentynka Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 01.01.02, 21:44
                                  Łazienki - cała ta część od Podchorążych.
                                  Kino Moskwa - wiem, wiem, b. kino.
                                  Brawa dla Garmy za Agorę.
                                  • abc2001 Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 01.01.02, 22:45
                                    florentynka napisał(a):

> Łazienki - cała ta część od Podchorążych.

Tak, ludzie Łazienki kojarzą z Mokotowem, ale to już niestety Śródmieście.
                                    A szkoda, bo Łazienki są cudne.

Pozdrawiam noworocznie
                                    abc
                                    • Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 02.01.02, 09:48
                                      Lazienki mozna "zamienic" na park Morskie Oko.
                                      • eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 09:56
                                        Oczywiście, że mozna, tez bardzo ładny. A jak ktoś wybredny, moze podjechać do
                                        Królikarni, skąd jest bardzo ładny widok na skarpę. Szkoda tylko, ze bloki w
                                        dole psują horyzont. Michał, gdzie mieszkasz?
                          • eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 15:21
                            Gość portalu: abc napisał(a):

> z "Sielanką" i Czerniakowem - ogólnie

Jak Czerniaków to i Fort Czerniakowski
                    • eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 15:19
                      A moja Mechanika Precyzyjna? Zapomniałam o niej i o całej tzw. politechnice
                      południowej
      • eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 15:13
        Gość portalu: beata_ napisał(a):

> Warszawianka, sprzed rozbudowy pierwszej i drugiej
        >
        > Ps
        > Chyba ustrzeliłam tysiączek goscinnie:-)))

No to gratulacje, na wszelki wypadek dla Michała też

• Gość: iwona Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.bresa.com.pl 02.01.02, 13:08
      zadam na forum barzo głupie z punktu widzenia warszawiaków pytanie - gdzie
      mianowicie jest Królikarnia ,bo mieszkam na Puławskiej od 3 miesięcyi usiłuję
      poznać okolicę w wktórej zamieszkałam.pozdrawiam .Przemyślanka
      • Gość: Michał Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.ztm.waw.pl 02.01.02, 13:17
        Iwonko, dojedź do skrzyżowania Puławska / Woronicza (znajdujące się tu
        przystanki tramwajowe i autobusowe nazywają się KRÓLIKARNIA) i wejdź na
        ogrodzony teren od strony skarpy (jadąc do Centrum po prawej stronie). To park
        przy Królikarni. Idąc dalej nie możesz nie zauważyć samej Królikarni -
        klasycystycznego pałacyku zwieńczonego kopułą. Miłego spaceru !
      • eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 13:18
        Gość portalu: iwona napisał(a):

> zadam na forum barzo głupie z punktu widzenia warszawiaków pytanie - gdzie
        > mianowicie jest Królikarnia ,bo mieszkam na Puławskiej od 3 miesięcyi usiłuję
        > poznać okolicę w wktórej zamieszkałam.pozdrawiam .Przemyślanka

Królikarnia jest na Puławskiej u wylotu Woronicza, czyli od Placu Unii Lubelskiej
        na południe
      • eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem?/do Iwony 02.01.02, 13:21
        Gość portalu: iwona napisał(a):

> zadam na forum barzo głupie z punktu widzenia warszawiaków pytanie - gdzie
        > mianowicie jest Królikarnia ,bo mieszkam na Puławskiej od 3 miesięcyi usiłuję
        > poznać okolicę w wktórej zamieszkałam.pozdrawiam .Przemyślanka

A w którym miejscu Puławskiej mieszkasz? Pytam, bo łatiej by Cię było
        naprowadzać.:) Z ładnego miasta przybyłas :))
        Pozdrawiam

• Gość: iwona Re: Co się kojarzy z Mokotowem?/do Iwony IP: *.bresa.com.pl 02.01.02, 14:16
          tuż nad Zieloną Budką - i to jeden z niewielu plusów mieszkania w tym miejscu-
          nie zrozum mnie żle, bo bardzo lubie to miejsce,ale hałas od ulicy -
          strrraszny !!To prawda, że Przemyśl jest piękny-dumna jestem z pochodzenia- a
          przy okazji pozdrawiam moich "ziomków" co to ich los przygnał do stolicy!
          • eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem?/do Iwony 02.01.02, 14:32
            Rzeczywiście wybrałaś sobie wielce akustyczne miejsce :-)). Każdy tramwaj Cie
            zawiezie do Królikarni. Może warto by wymienic okna, na pewno bedzie ciszej,
            ale to skutkuje tylko zima, gdy są zamknięte, latem niestety bedziesz musiała
            krzyczeć do własnych mysli. Ale za to po lody możesz przychodzic w kapciach. :))
    • Gość: iwona Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.bresa.com.pl 02.01.02, 15:38
      eelu kochana ja to wiem i już się lata boję - może wyprowadzę się do Łazienek
      paa
      • eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 15:47
        Nie załamuj się przedwczesnie, do lata jeszcze daleko :), a pomysł zamieszkania
        w Łazienkach bardzo dobry. Może wiewiórka udzieli ci dziupli do schronienia
    • Gość: emjot Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.stacje.agora.pl 02.01.02, 18:10
      Wymienię miejsca jeszcze nie wymienione:
      - plac Unii Lubelskiej na granicy Sródmiescia i Mokotowa - z tej racji traktowane przez mnie jako wrota
      do naszej kochanej dzielnicy
      - gmach Polskiego Radia na Malczewskiego/Niepodległosci
      - parczek Dreszera i sąsiadujący z nim chyba najfajniejszy ogódek jordanowski w Warszawie
      - kino Iluzjon na skwerze Słonimskiego - miejsce uznane przez warszawiaków za magiczne

Ale pierwsze skojarzenie to - Rakowiecka i domy z duszą.
      • Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 02.01.02, 18:52
        Ja tez wymienilem Plac Unii Lubelskiej.O popiersiu gen.Dreszera wspomnialem w
        watku o mokotowskich pomnikach.
        • Gość: emjot Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.stacje.agora.pl 02.01.02, 19:02
          Zwracam honor - rzeczywiscie.
          • Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 02.01.02, 19:12
            A gdzie zakwalifikowac Belweder?
            • Gość: abc Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: 10.133.131.* 02.01.02, 19:28
              niestety Śródmieście.
              Prawa strona Belwederskiej, jadąc pod górę jest napewno
              w Śródmieściu.Dlatego też całe Łazienki są w Śródmieściu (niestety)

• Gość: michal Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.zigzag.pl 02.01.02, 19:57
                Czyli z lewej strony granica jest Bagatela?
                • Gość: abc Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: 10.133.131.* 02.01.02, 19:59

> Czyli z lewej strony granica jest Bagatela?

Tak, do Placu Unii Lubelskiej.
      • eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 04.01.02, 11:12
        Gość portalu: emjot napisał(a):

> Wymienię miejsca jeszcze nie wymienione:
        > - plac Unii Lubelskiej na granicy Sródmiescia i Mokotowa - z tej racji traktowa
        > ne przez mnie jako wrota
        > do naszej kochanej dzielnicy
        > - gmach Polskiego Radia na Malczewskiego/Niepodległosci
        > - parczek Dreszera i sąsiadujący z nim chyba najfajniejszy ogódek jordanowski w
        > Warszawie

Ten ogródek nie zawsze był taki fajny, tzn. był uczęszczany, ale słabo był
        wyposazony w architekturę dla dzieci. Gdy budowano metro, ogródek został zajety
        pod bazę dla metra, w zamian po zakonczeniu budowy miał zostac odbudowany w
        atrakcyjnym kształcie. Durekcja metra ze zobowiazania się wywiązała
    • Gość: vinc Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.01.02, 19:32
      apartamenty i elegancja wszak to dominuje w tej dzielnicy
      • Gość: emjot Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.stacje.agora.pl 02.01.02, 19:55
        Owszem apartamenty i odpicowane stare kamienice, gdzie metr kosztuje od 5 tysięcy w górę, ale z
        drugiej strony stare kamienice komunalne z lokatorami, którzy nie zawsze dbają o otoczenie i liczą się
        z uczuciami sąsiadów. Mokotów to dzielnica takich wlasnie kontrastów.
        • eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 02.01.02, 20:04
          Witam cię emjot w Nowym Roku :), słowna jesteś i stawiłas sie
          • Gość: emjot Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.stacje.agora.pl 03.01.02, 15:22
            Witam również, staram się...
            • eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 03.01.02, 15:43
              To wkupne?.....
              • Gość: emjot Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.stacje.agora.pl 03.01.02, 15:47
                Możecie to w ten sposób potraktować, żebym jeszcze tylko wiedziała co kupuję?
                • eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 03.01.02, 16:03
                  Jak to co? Miłe towarzystwo. Emjot, jestes interesowna? :)))
                  • Gość: emjot Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.stacje.agora.pl 03.01.02, 16:41
                    Ależ skąd! Człowiek raz się wysili na grę słowną (wkupne-kupuję)i od razu jest
                    chwytany za słówka...
                    • eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 03.01.02, 16:45
                      Spokojnie.....taka stateczna byłas do tej pory.....
                      • Gość: emjot Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.stacje.agora.pl 03.01.02, 16:50
                        Ja jestem niespotykanie spokojny człowiek...
                        • eela Re: Co się kojarzy z Mokotowem? 04.01.02, 11:20
                          Aż do następnej gorączki.....
                          Ten wątek zrobił się długi i w moim komputerze nie chce się cały rozwinąć.
                          Trzeba by go chyba podzielić i zacząć z numerem 2 albo jako kontynuację?
                          • Gość: emjot Re: Co się kojarzy z Mokotowem? IP: *.stacje.agora.pl 04.01.02, 13:10
                            eela napisał(a):

> Aż do następnej gorączki.....>
                            Obiecuję, że będę brała pigułki przeciwgorączkowe

> Ten wątek zrobił się długi i w moim komputerze nie chce się cały rozwinąć.
                            > Trzeba by go chyba podzielić i zacząć z numerem 2 albo jako kontynuację?>

No to to dzieła

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka