madohora Re: Epigramaty. 27.08.14, 13:05 JUKA - miałam ją kiedyś w domu Lecz zwiędłą nie skarżąc się nikomu Mogłabym dorwać co ją zniszczył drania Lecz tak naprawdę trudna jest do utrzymania Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 27.08.14, 13:08 TRZYKROTKA - taka dekoracyjna roślina Służy do zapychania i do ozdobienia I co racja to całkowita racja Łatwa jest jej pielęgnacja Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 27.08.14, 13:11 ALOES - mówią o nim już historie i legendy Że dobry jest zawsze i wszędzie Że zwalcza różne choroby Lecz aż tak bardzo nie wierz w to mój drogi Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 27.08.14, 13:14 FIKUS - to jest taka roślina Której od lat u mnie w domu nie ma Bo ktoś ma takie ciągi Że wierzy w przesądy Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 27.08.14, 13:40 LIANA - jest taka dziwna roślina Co z niej zwisa liana niczym lina A dla małp to niezła gratka Raz droga...a raz huśtawka Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 27.08.14, 13:43 PAPROCIE - od dawna krążą o nich legendy Które są dzisiaj niema wszędzie To o tym że gdzieś się tam złoci Cudowny kwiat paproci Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 27.08.14, 13:46 SKRZYDŁOKWIAT - muszę ci to powiedzieć mój drogi Potrzebuje mało światła ale dużo wody Może stać nawet w łazience I chyba nie powiem już nic więcej Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 27.08.14, 13:50 RÓŻA - tutaj wystarczą dwa słowa Że to "kwiatów królowa" Lecz która księżniczką się zowie Bo gatunków jest mrowie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 27.08.14, 13:59 BEGONIE - królowe balonów Pełne barwnych tonów Szkoda że mam je tak krótko To jest ich wadą malutką Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 27.08.14, 14:02 PAPIRUS - taka roślina co rośnie nad wodą Nie wiem co jej jeszcze przypisać mogą Lecz to wcale nie jest jakieś tam zero Bo była znana już przed naszą erą Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 27.08.14, 14:05 MARANTA - piękna, ozdobna roślina Dzisiaj w kwiaciarniach jej już prawie nie ma A dla mnie to wielka szkoda Bo podoba mi się jej "uroda" Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 27.08.14, 14:07 ANTURIUM - Chociaż za nim nie przepadam, to nie moja strata Kwitło mi na urodziny poprzez długie lata A w tym roku jaką przerwę kwiatek sobie zrobił Czy do snu czy niespodzianki będzie się sposobił? Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 27.08.14, 15:16 HOMAR - przysmak sławnych restauracji Nigdy się nie dowiem czy mają rację Bo dla mnie takie danie jest "poza zasięgiem" A może się coś zmieni, czy ja wiem Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 27.08.14, 15:22 MANTA - podobno to inteligentna ryba No cóż czasami i tak też bywa Gdy ją kiedyś przez pół dnia obserwowałam To co do tego wątpliwości nie miałam Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 27.08.14, 15:28 KORALE - marzyłam przez całe lata Że zobaczę jak wygląda rafa A gdy była już w zasięgu mojej ręki Rzekłam tylko - wielkie dzięki Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 20.06.15, 11:09 Skarga męża Przed ślubem aż wspomnieć miło Serce Laury dla mnie biło Po ślubie ku mojej udręce Nie serce bije lecz ręce Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 20.06.15, 11:10 Na zjadliwą żonę Mąż mruczał, żona grała a goście słuchali Kiedy każdy w niej wielką wprawę chwalili Ozwie się mżą hamując zbytnią grzeczność chwalców Ma ona jeszcze język wprawniejszy od palców Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 20.06.15, 11:11 Użytek z wierszy Piotr jak od sąsiada słyszę Na drogość drew zwykł się żalić A przecież on wiersze pisze Mógłby niemi w piecu palić Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 20.06.15, 11:12 O Matuszu Jedna polityczna pani Sługom swoim to więc gani Że skoro czego nie stało Niemasz mówiąc im się zdało Wielka nieostrożność wasza Nie kocham tego niemasza Wiec kiedy czego nie stanie Mówcie przebrało sią a nie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 20.06.15, 11:41 Wiejskim obyczajem grubym Na plac z słówkiem mnie nie lubym W tąż gdzie to mówi godzinę Śle po woźnicę dziewczynę A że był odszedł ze dworu Wedle swej paniej humoru Ukłoniwszy jej się Jusza Przebrało się i Matusza Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 20.06.15, 11:42 Młynarzu są tu ryby? - Są panie łaskawy Ejże podobno nine masz? - Próżne stoją stawy Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 20.06.15, 11:45 Ktoś komuś rzekł że w nim początek jego domy A ów żadnego przez to nie ponoszę sromu Że ja swój dom poczynam to nie bez sromoty Że się w tobie skończyły przodków twoich cnoty Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 20.06.15, 11:46 Doktorowie O! Wolność w srogim świecie co go nikt nie karze Kiedy człowieka zabić mają moc lekarze Czego inszy przypłacić zawsze musi gardłem Oni jeszcze posagi biorą po umarłym nie wiem jako się tego w przyszłym sądzie sprawią Nie ze wszystkim źle czynią Turcy, że ich dławią Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 20.06.15, 11:49 Małżeństwo Pytał ktoś gdzie małżeński stan błogosławiony Powiedziałem - tam, gdzie mąż głuchy, ślepej żony Bo on ów dosłyszy kiedy mu złorzeczy Ani owa ciekawie wgląda w jego rzeczy Gdzie żona ostrowidzem a małżonek kotem Ustawicznie się muszą mordować z kłopotem, Najlepiej być obojgu żurawiami co się Nie poswarzą, trzymając twardy kamień w nosie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 20.06.15, 11:53 Nagrobek muzykantowi W tym grobie leży dudy znaleziono A po śmierci na wierzbie obwieszono Tylko śmierć uprzedziła że się opak stało BO co się dudom dzieje dudzie stać się miało Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 20.06.15, 11:54 Nagrobek skąpemu Umarł sknera, Charon go podwiózł do kocytu Nie płaci od przewozu i tam skąpy i tu Widząc to Persefona do Charona rzekła Zapłacę ja od niego zawiedź go do piekła Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 20.06.15, 11:56 Nagrobek pijanicy Tu leży pijak sławby a gdy sąd wstanie Spytany co wżdy czynił - piłem panie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 20.06.15, 11:57 Białe konie Grzebiąc szlachcica co się starym Białym Koniem Pieczętował, siła ksiądz dyskursował o niem Siła cnót, siła białej przypisywał sierci Przymiotów. Aż nie wyszło godziny i ćwierci Gdy sześć takich jakby ich sprzęgał pojednynkiem Widzę w rydwanie idąc do gospody rynkiem I rzekę do ich pana, skoro się rozśmieję Czy nie wyście najęli tego kaznodzieję Jeźli wam się na zbyciu moja rada panie Kazać to dla jarmarku przepisać kazanie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 20:00 BIURO - pokój, cztery ściany Do pracy przygotowane Masz tam obowiązki malutkie Przekładasz papiery z kupki na kupkę Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 20:06 BIURKO - nic nowego nie wymyślił świat Cztery nogi w środku blat A na to też nie ma rady Zawsze pełne w nim szuflady Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 21:00 SZAFA - z czym się w biurku nie chcesz pieścić To się w niej pięknie zmieści To co powiem to nie bzdury Gromadzisz tam sterty makulatury Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 21:04 AKTA - Chyba tak dłużej być nie może Zalegają w segregatorze Ja to mówię z lekkim żalem Czasem niepotrzebnie wcale Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 21:07 PAPIER - kartki, ryzy, kolor biały do drukarki doskonały produkują go przez lata I tak aż do końca świata Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 21:11 SPINACZE - mały drucik poskręcany do chwytania doskonały Ja techniki trochę liznę Zepnie kartki i ...bieliznę Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 21:16 ZSZYWKI - mały drucik do spinania tylko w palec nie wbij drania Bo ci taką krzywdę zrobi Że byś przyjaciela obił Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 21:20 ZSZYWACZ - to przyrządzik bardzo mały Do zszywania doskonały Wszystkie kartki łączy w mig Gdzie ten zszywacz? O! Gdzieś znikł! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 21:25 SEGREGATOR - Obwoluta plastikowa Wszystkie akta przyjąć gotowa Czasem mnie ogarnia strach Bo ta teczka pęka w szwach Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 21:36 STOLIK POD KOMPUTER - to ni stolik ni szafeczka i dla dorosłego i dla dziecka Dobrze się sprawuje Komputer biurka mi nie zajmuje Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 21:41 KOMPUTER - nie wiem jak to będzie dłużej dziś na co dzień stoi w biurze kiedyś wcale go nie było nie wiem jak się wtedy "robiło" Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 21:46 DYSKIETKI - nie wiem o co tyle krzyku sterta papierów na jednym nośniku do koperty teraz wsadzisz Zabezpieczysz. Tajemnic nie zdradzisz. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 21:50 PŁYTA CD - kiedyś miałeś stos deklaracji Grzebałeś w tym od rana do kolacji Dzisiaj masz jeden złoty krążek A i tak ze sprawozdaniem nie zdążysz Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 21:55 MYSZKA KOMPUTEROWA - kto nadał przyrządowi gryzonia nazwę chyba musiał mieć niezłą fazę czy to taka jest dziwna muzyka mam piszczeć jak jej dotykam? Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 21:59 PODKŁADKA POD MYSZ - prostokącik, nic wielkiego a mysz się nie ślizga kolego ktoś wymyślił prostą rzecz "geniusz" - chyba można rzec Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 22:03 DRUKARKA - różne dzisiaj typy mamy ciągle coś nowego wymyślamy do lamusa poszły igłowe teraz mamy - laserowe Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 22:08 SKAENER - teraz powiem dwa słowa kiedyś musiałbyś to przekalkować dzisiaj praca trwa o wiele milej przyłożysz i skan masz za chwilę Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 22:15 NISZCZARKA - kiedyś musiałeś drzeć papiery najpierw na pół a potem na cztery dzisiaj wkładasz jedną kartkę i już po niej, Cóż to warte! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 22:19 TELEFON - tu rozmowa, tam rozmowa, tu wideo konferencje zawieszenie, przełączenie - tego można jeszcze więcej a przed laty, tak, tak proszę pana trzystronicowa instrukcja z ostrzeżeniem była napisana Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 22:24 KOMÓRKA - masz mobilkę obok siebie kto wynalazł? tego nie wiem dobra sprawa lecz o rany cały czas jesteś jak przywiązany Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 22:28 INTERKOM - to zabawka dyrektora zaraz cię do siebie przywoła nie musi wołać "pani Kasiu, pani poprosi" dobrze, bo Kasia tego nie znosi Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 22:31 SEJF - wielka szafa z żelaza cała ileś szyfrów w sobie zawierała a tu sprzątaczka spinkę wzięła żelazne szafsko otworzyła Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 29.06.15, 22:36 KASETKA - mały schowek na gotówkę czasem masz w niej tylko stówkę a gdy więcej ci się zbierze to do sejfu zaraz zmierzaj Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 16:55 Poeci teraz w Polsce robią radę wspólną Przyszły sejm mają nowym projektem wzbogacić Chcą prosić by im długi swe odsyłać wolno Do tych sum co potomność ma kiedyś im płacić Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 16:57 Ktoś z Rasyna, z Woltera co rok wiersz kradnie I za swe własne sprzedaje w stolicy Wszystko to jednak uchodzi bezkarnie Bo cóż mogą mówić nieboszczycy? Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 17:06 Pewien aktor ma wkrótce wzbogacić nauki Mówią że nowy słownik ułożył powoli I nie dziw lat dwadzieścia podczas każdej sztuki Zawsze ważniejsze słowa połykał w swej roli Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 17:08 Gaduła wyczerpawszy wiadomości swoje Miał nareszcie uczonym to pytanie zadać Na co Bóg jedną gębę dał a uszu dwoje No to rzekli by więcej słuchać niźli gadać Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 17:12 Znaliście Podstolego w tym wieku zepsutym Pięknie mu było w pasie i kontuszu sutym Teraz go już na diabła przerobiła żona Ma rogi, stój niemiecki, brak tylko ogona Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 17:16 Ja uważam na tym świecie Dobrze to starszym być przecie I tak na przykład mu szubrawcy prości Czy chcąc czy nie chcąc musim z powinności Prawić z kolei co tydzień kazanie A nasz tatulo dzwoni na nie. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 17:32 Gdy je to chyba śniadanie Cały dzień butelkę pieści Jeden guzik na kaftanie Ale na nosie trzydzieści Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 20:08 Serce Kloryndy ciężko mój Józefie ranisz Gdy udatność jej twarzy malowanej ganisz Ja mówię, że jej piękność tak poszła już w górę Że na jej twarzy sztuka przewyższa naturę [i]Marcin Grocholski[/i] Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 20:09 Wczora w wieczór młodziuchnaś była dziś zgrzybiała Tak dziwna rzecz noc jedna w tobie dokazała Ten cud Jadwigo w mojej głowie się nie mieści Chyba że ta noc trwała najmniej lat czterdzieści Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 20:13 Którzy tylko znajomość jaką z tobą mają Że twa twarz lat trzydzieści żyła powiadają Lecz o jak często płonne zwodzą nas nowiny Ta twarz ledwie co więcej ma nad trzy godziny Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 20:16 Skarżysz się że Antoni twój jest bardzo hardy Że ci zamiast czci winnej częste czyni wzgardy Wiesz, że on jest heretyk z tem się zawsze chlubi Że żadnych malowanych obrazów nie lubi Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 20:51 Anna w leciech zgrzybiałych młodą się być zdała Lecz młódź dworna o wieku jej się dowiedziała Jednakże wielkiej rzeczy dopięła ta dama Twarz jej zda się trzydziestką lat młodsza niż sama Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 20:53 Mniemasz że długo rosną i długo też trwają Te róże, które lice Anny zalecają Patrz jak wiele jej biegłość ogrodniczki może Jutro inna na tymże gruncie ujrzysz róże Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 20:56 Skąd rodem Anna jesteś w tym Piotrze ciekawy Słuchaj twarz jej jest z Włoch a ona z Warszawy Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 21:07 Do łysego Jak pamiętam pięć tylko włosów na łbie miałeś Trzy w jednej a dwa w drugiej zwadzie postradałeś Już teraz wadź się śmiało Pietrze moja rada Trzecia żadnego włoska nie wydrze ci zwada Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 21:10 Dziwujesz się czemu to tyle dni i nocy Trzyma febra natrętna ciebie w swojej mocy W miękkości z tobą pościeli lęga smaczno jada Przy dobrym winie z tobą u stołu zasiada Taką mając wygodę i rozkosz dla siebie Chcesz by poszła do kata twa febra od ciebie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 21:16 Na nie wymawiającego litery R Ilekroć Jan chciał mówić dary mówił dały I stary podług niego nazywał się stały Wyjechał Jan do Rosji myśmy rozumieli Że już tych słów piskliwych nie będziem słyszeli Alić wieść niepodziana z Rusi przyleciała Że gdy Jan przybył na Ruś, Ruś Łusią się stała Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 21:23 Pani doktorze gdy się rozgadacie Rzadko rzecz bywa ku naszej pociesze Zawsze w zanadrzu coś złego chowacie Ażeby straszyć lekkowierne rzesze Dobrze czynicie z tą wymową waszą Szczodrzy są tacy którzy się przestraszą Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 21:25 Rolnik rżnie pługiem, ogrodnik nożycą Furman pracuje i wołem i osłem Czem się wzmagają tem się ludzie szczycą Trzeba żyć człeku powziętym rzemiosłem Każdy to czyni co zyskowi sprzyja Ksiądz ludzi grzebie a doktor zabija Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 21:28 Iż się zjechali Ażeby brali Ażeby zwiedli Pili i jedli Aby tracili Jedli i pili Dawnym zwyczajem Gryźli się wzajem Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 13.07.15, 21:31 Brat Kapistran przy pulpicie Czyta z Skargi Świętych życie A ojciec Rafał tymczasem Pomrukując sobie basem Chwaląc wstrzemięźliwość świętą Dusi flaszkę napoczętą Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 17:42 Na balwierza Jak jest nasz balwierz wsławiony Nie mają równego miasta Bo gdy goli z jednej strony Broda już z drugiej porasta Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 17:44 Do Pana Pawła Mówisz, że Mamert głupi zgadzam się i wierzę Bądź jednak dyskretniejszym, mój Pawle w tej mierze Chrześcijańska religia nakazuje tobie By nigdy źle nie mówić o podobnym sobie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 17:47 Raz gospodarz na wiosnę gęsto zasiał pole A w jesieni po trudach pracy i mozole Gdy zboże z jego łanów zwiezionym zostało Znalazł w niem wiele słomy a ziarna zbyt mało Ja patrząc na te snopy tak płonne choć liczne Myśliłem to są u nas pienia periodyczne Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 17:50 Zły malarz Zły malarz rzekł - przyjaciele Dziś komorę mą pobielę A jutro już wymaluję Ktoś wiedząc, że on popsuje Rzecz bez żadnej ogrody Ja ci chcę rady udzielić Najlepiej pomaluj wprzódy A potem każ ją pobielić Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 17:53 Wieśniak Wieśniak widząc że papugę Sto dukatów taksowano Pyta za jaką posługę Tak ją drogo szacowano Ktoś mu rzekł bo gada wiele Kmieć co znał morał na świecie Rzekł mam ptaka przyjaciele Za tęż go cenę weźmiecie (Wtem dobył indyka z woru) Ten lepsze cnoty posiada Tłusty i większy z pozoru Wiele myśli, nic nie gada. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 17:56 Odpowiedź wieśniaka Ujrzawszy w mieście wieśniaka Wniósł Pan Staroście pytanie Cóż tam na wsi porabiają A głupców czy ciżba taka Jak dawniej - Nie Mospanie Rzecze wieśniak od tej chwili Jak pan tu obrał mieszkanie Głupcy u nas się zmniejszyli Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 19:09 Niewinność Ot to cnota bezprzykładna Stale od pokus się broni Grzech przystępu nie ma do niej Czemuż? - bo strasznie szkaradna Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 19:11 Obiad literacki Po co wpośród gości tłumu U Marka jedzą uczenie Bo mi nie staje rozumu A im pieczeni Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 19:13 Na Tomasza Wieczór nadchodzi, słońce świat porzuca Oszczędny Tomasz srodze się zasmuca Cóż go w tak ciężkiej pogrąża tęsknicy Nie słońca mu żal lecz świecy Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 19:16 Nędza Joba Kiedy diabeł wziął niegdyś Joba na swą próbę Wydarł mu dzieci zdrowe i całą chudobę Lecz by go srożej nędzy i próbie wystawił Czyliż wiecie co zrobił? - Żonę zostawił Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 19:17 Głupich pełno jest na ziemi Być ich widzieć nie przypadło Skryj się między ściany twemi I stłucz u siebie zwierciadło Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 19:20 Kłamał jeden, rzekł drugi wybacz, że przeszkodzę Kurzy się Waćpanem - Bo po ziemi chodzę Odpowiedział mu pierwszy - Waćpan zaś co pływasz Oczywiście, że wolnym od kurzawy bywasz Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 19:24 O wdowcu paraliżem ruszonym Poszedł wesół spać wdowiec pozbywszy swej żony Lecz w nocy paraliżem nagłym jest ruszony Wiesz że jaka choroby tej choroby była Śniło mu się, że żona jego znów odżyła. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 19:52 Celnik na kąpielach Podług jednomyślnego lekarzy układy Pojechał brać kąpiele celnik do Karlabadu Słysząc to kupiec krzyknął z rozjątrzoną duszą Dziwna rzecz iż ci ludzie zawsze coś brać muszą! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 19:56 Na aktora dawniej balwierza Za nadto ten jegomość sobie dziś pozwolił Bo zarzyna autorów, których dawniej golił Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 19:59 Na urzędnika bez zasługi Michał dostawszy urząd tak głosił przed światem Niech mnie Bóg skarze jeślim chodził za tem Twój postępek Jan rzecze tej prawdy dowodzi Bo kto się czołga ten wcale nie chodzi Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 20:00 Nowy zegar Mój sąsiad od ślubowin bez zegaru żyje No ma żonę co kwadrans co godzinę bije Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 20:03 Do Korduli Pismo święte nam dowodzi Że nie dobrego skąpstwo nie urodzi Więc się domyślam piękna Kordulo Że musiał skąpym być twój tatulo Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 20:07 Antykwariusz Jak śmieszne Bogumiła szaleństwo porywa Wyszukuje on wszędzie starzyznę spleśnioną A mógłby mieć najłatwiej na czem mu dziś zbywa Gdyby się tylko z swoją chciał pogodzić żoną Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 20:09 Przekonanie Że Paweł głupi, Piotr nas przekonać sięstara W najdowodniejszym sposobie A nie pamięta na to że nam nasza wiara Zakazuje źle mówić o podobnym sobie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 20:29 Doszedł autor do wielkiej chwały Brał on z książek dniem i nocą Lecz gdy mu książki zgorzały Chciał brać z głowy...nie było co... Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 20:31 Na lekarza Zadziwia się zgon nagły lekarza Stefana Chciała odpocząć śmierć zmordowana Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 20:34 Do złodziejów Przez bojaźń szubienicy moi przyjacie;e Albo nie nie kradnijcie albo bardzo wiele Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 20:36 Na mędrka Jana Jan to drugi Seneka czytuje dzień cały Same dzieła uczone ważne foliały Wie nawet czyliż mędrkom wiedzieć trzeba więcej Że Długosz w capiej skórze a Komor w cielęcej Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 20:38 Prędko jesz, zwolna chodzisz ci Janie Jedz nogami a usta obróć na bieganie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 20:53 Jeżeli można dać wiarę poecie Że prawda siedzi nie w studni lecz w winie Pomnik ci ludy winni wznieść Marcinie Nikt chętniej prawdy nie szukał na świecie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 20:57 Na doktorów Był mówią łotr co nie kradł, szewc który nie pijał Lecz nie było doktora co by nie zabijał. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 21:00 Napis na kieliszku bez nogi Odjęli mi ludzie nogę, chcąc dogodzić sobie Ja im lepiej dogodzę odbierając obie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty. 16.07.15, 21:03 Strzeż się miłości dziecię ukochane Mówiła matką o córkę troskliwa Miłość gadzina ona jad ukrywa Ona ci wieczną może zadać ranę Jakże postąpisz gdyby cię spotkała Gadzina zdradna i śmiała? Matko zalękła rzecze Rózia uciecze Lecz gdy dościgać będzie w pogoni Naówczas Antoni obroni. Odpowiedz Link