Dodaj do ulubionych

kto zmarnotrawił nasze emerytury?

27.03.11, 21:59
Dzisiaj mówi się o 26% stopie zastąpienia. Czy chociaż to jest realne? Raczej wątpię. Jaka jest ta stopa zastąpienia w innych krajach europy? Jaka to jest realna wartość w poszczególnych europejskich krajach?
Ale najpierw powiedzmy sobie, kto posłał system emerytalny na dno?
- reforma rządu Buzka?
- kolejne rządy nie realizując zaplanowanych w niej zadań?
- rząd bajeranta i nygusa Tuska?
- likwidacja OFE?
A może po prostu Polska to ubogi kraj na peryferiach świata? Czy ja dożyję, że kraje afrykańskie przegonią nas w poziomie życia? Czy dopiero moje dzieci? Tylko, że one chyba same się wyeksportują. Bez entuzjastycznej pomocy Tuska.
Obserwuj wątek
    • pollack5 Re: kto zmarnotrawił nasze emerytury? 27.03.11, 22:04
      A kto z "powszechnego" systemu wyłączył:
      sędziów i prokuratorów
      wojsko straż pożarną
      policję
      klawiszów
      górników etc???????????????????????????????????????????????????????????????
      • pies_na_czarnych Re: kto zmarnotrawił nasze emerytury? 27.03.11, 22:23
        Za ksiezy tez trzeba placic.
        • tujacek KTO ??? 27.03.11, 22:39
          Wiecie. Domyślacie się. Macie przeczucie. Obciążacie. Zrzucacie winę.

Kto?
          • pies_na_czarnych Re: KTO ??? 27.03.11, 23:10
            tujacek napisał:

> Wiecie. Domyślacie się. Macie przeczucie. Obciążacie. Zrzucacie winę.
            >
            > Kto?

Moim zdaniem zaczeli psuc Kaczynscy. Za ich czasow cala Europa krzyczala o starzeniu sie spoleczenstw, a oni zamiast budowac rezerwy emerytalne bawili sie w rozdawnictwo. PO pozniej tez nic nie robilo w tej sprawie.
            • tujacek to nie quiz 27.03.11, 23:19
              A tym bardziej nie quiz na plucie na odległość.

Po Buzku to jakaś dziura w czasie była?
              • pies_na_czarnych Re: to nie quiz 27.03.11, 23:23
                tujacek napisał:

> A tym bardziej nie quiz na plucie na odległość.
                >
                > Po Buzku to jakaś dziura w czasie była?

Za Buzka jeszcze nikt nie mowil o wyzu na rynku emerytur i nizu na rynku pracy. Rozumiesz troszeczke?
                • tujacek do ciebie nie mówił? 27.03.11, 23:32
                  Ty jakiś pokręcony jesteś? Policz sobie, kiedy zaczął się ten niż. Ale ty niekumaty jak pies jesteś.
                  Pytałem cię, czemu piszesz o PiS. "Po Buzku" to juz nikt nie rządził tylko Kaczyńscy? Jakąś dziurę w mózgu masz?
                  • pies_na_czarnych Re: do ciebie nie mówił? 27.03.11, 23:52
                    tujacek napisał:

> Ty jakiś pokręcony jesteś? Policz sobie, kiedy zaczął się ten niż. Ale ty nieku
                    > maty jak pies jesteś.
                    > Pytałem cię, czemu piszesz o PiS. "Po Buzku" to juz nikt nie rządził tylko Kacz
                    > yńscy? Jakąś dziurę w mózgu masz?

Przeczytaj jeszcze raz co napisalem wyzej i PRZEPROS jak prawdziwy PiSowiec.
            • Gość: bello Re: KTO ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 03:34
              pies_na_czarnych napisała:

> Moim zdaniem zaczeli psuc Kaczynscy. Za ich czasow cala Europa krzyczala o star
              > zeniu sie spoleczenstw, a oni zamiast budowac rezerwy emerytalne bawili sie w r
              > ozdawnictwo. PO pozniej tez nic nie robilo w tej sprawie.

No tak, PO ratuje ten system popsuty przez pis, likwidując OFE i przejmując pieniądze przeznaczone na emerytury, czyli teraz ("cala Europa krzyczala o star
              > zeniu sie spoleczenstw") już się nie starzeje?
    • douglasmclloyd Jaruzelski, Rakowski, Miller i spółka nt 27.03.11, 22:51
      • tujacek dwadzieścia lat minęło jak jeden dzień ... 27.03.11, 22:57
        Jaruzela moje demokratyczne światłe państwo nie może wsadzić do pierdla. To fakt. Ale czy do niego można mieć pretensje o zmarnowane dwudziestolecie?
        Do Michnika tak, do niego mam pretensje. Kiedyś myślałem, że zdradził. Potem, że jest dupkiem. Dzisiaj, że to państwo zawiodło, cała klasa polityczna, a Michnik to tylko objaw choroby.

Ad rem.
        Kto spieprzył moją emeryturę i przyszłość następnego pokolenia w tym kraju?
        • douglasmclloyd Kiedy emeryci płacili na emrytury? 27.03.11, 23:06
          W większości w PRLu, przez 40 lat.
          • hummer Re: Kiedy emeryci płacili na emrytury? 27.03.11, 23:11
            douglasmclloyd napisał:

> W większości w PRLu, przez 40 lat.

I Ci na których płacili mieli je. Jakoś nie przypominam sobie ludzi szukających po śmietnikach w PRLu.
            • douglasmclloyd Re: Kiedy emeryci płacili na emrytury? 27.03.11, 23:15
              hummer napisał:

> I Ci na których płacili mieli je. Jakoś nie przypominam sobie ludzi szukających
              > po śmietnikach w PRLu.

Gadasz, jak Miller. Drukarnie pieniędzy chodziły na 4 zmiany.
              • hummer Re: Kiedy emeryci płacili na emrytury? 27.03.11, 23:45
                douglasmclloyd napisał:

> hummer napisał:
                >
                > > I Ci na których płacili mieli je. Jakoś nie przypominam sobie ludzi szuka
                > jących
                > > po śmietnikach w PRLu.
                >
                > Gadasz, jak Miller. Drukarnie pieniędzy chodziły na 4 zmiany.

A kolega niczym Gomułka:)
            • tujacek tylko, że PRL zbankrutował 27.03.11, 23:16
              a sekretarze woleli zostać legalnymi milionerami.

Ale oczywiście możesz uronić łzę za swoim pierd.....m PRL-em.
              • douglasmclloyd Zbankrutował, a emerytury trzeba płacić dalej nt 27.03.11, 23:20
              • hummer Pewnie finansowo :) 27.03.11, 23:38
                tujacek napisał:

> a sekretarze woleli zostać legalnymi milionerami.
                >
                > Ale oczywiście możesz uronić łzę za swoim pierd.....m PRL-em.

Finansowo to IV RP stoi przed widmem bankructwa.
                • tujacek rozumiem, cierpisz na natręctwo jakieś :( 27.03.11, 23:50
                  Szczerze współczuję.
                  Mógłbym kąśliwie ci odpowiedzieć, ze to Tuskolandia bankrutuje, ale ja nie mam natręctw.

PRL zbankrutował faktycznie. To jest pozadyskusyjne. I to jest historia, smutna historia dyktatury, ale na szczęście historia.

Dzisiaj, jeżeli już, to będzie plajtowało demokratyczne państwo. Ale wątek jest tylko o emeryturach. Oczywiści możesz odpowiedzieć szerzej, szlag trafił emerytury, bo szlag trafia państwo. Kto to spieprzył?
                  • hummer Tak PRL zbankrutował i Michnik założył GW 27.03.11, 23:56
                    tujacek napisał:

> Szczerze współczuję.
                    > Mógłbym kąśliwie ci odpowiedzieć, ze to Tuskolandia bankrutuje, ale ja nie mam
                    > natręctw.
                    >
                    > PRL zbankrutował faktycznie. To jest pozadyskusyjne. I to jest historia, smutna
                    > historia dyktatury, ale na szczęście historia.
                    >
                    > Dzisiaj, jeżeli już, to będzie plajtowało demokratyczne państwo. Ale wątek jest
                    > tylko o emeryturach. Oczywiści możesz odpowiedzieć szerzej, szlag trafił emery
                    > tury, bo szlag trafia państwo. Kto to spieprzył?

Ciekawe za co, jeśli cały kraj zbankrutował. :)

Analogicznie, środowisko prezesa założyło SKOK ze środków zgromadzonych w skarpetach. Ciekawe co na to Fiskus?

Jakbyś czytał co piszesz, to problemy z emeryturami zacząłeś wywodzić od rządów AWS. I nagle to wina PRLu? Proszę o odrobinę konsekwencji.
              • zoil44elwer Re: tylko, że PRL zbankrutował 27.03.11, 23:56
                tujacek napisał:

> a sekretarze woleli zostać legalnymi milionerami.
                >
                > Ale oczywiście możesz uronić łzę za swoim pierd.....m PRL-em.

M Rakowski-Red Naczelny Polityki,poseł,minister,premier,I sekr KC PZPR też był milionerem?Kilka lat przed śmiercią musiał wyprowadzić się z lokalu przy Al Róż bo nie stać było go na czynsz.W III RP byle liberalny poseł po 1 kadencji ma willę i kilka mieszkań w Warszawie na wynajem.A inni uczciwi w ciągu kilku lat zapracowali(?) na miliardowe majątki.
          • zoil44elwer Re: Kiedy emeryci płacili na emrytury? 27.03.11, 23:35
            Pracowałem w PRL nie tylko na swoją emeryturę ale na emerytury innych którzy pracowali za sanacji(w II RP) Do głowy mi nie przychodziło by narzekać na tzw solidarność pokoleń.Dziś młodzi,wykształceni(za darmo) z wielkich miast psioczą na starych.A te szkoły podstawowe i inne,zakłady pracy,drogi,domy itd ,to z liberalnej Ameryki przysłała UNRA?
    • man_sapiens Re: kto zmarnotrawił nasze emerytury? 28.03.11, 00:24
      Ja pamiętam, kiedy wprowadzano reformę za Buzka to rząd trąbił o tym, że z ZUSu i OFE będzie najwyżej 20-30% pensji jako ema i żeby oszczędzać na IKE.
      • zoil44elwer Re: kto zmarnotrawił nasze emerytury? 28.03.11, 00:35
        OFE-biznes cymes dla reformatorów z AWS i UW.Przez 10 lat cwaniaki z Polski i zagranicy skasowali sobie 20 miliardów PLN(2 mld rocznie) za wysiłek zakupu obligacji państwowych i "zarządzanie".Nawet w pobieraniu składek wyręczał ich ZUS.
        • Gość: karbat Re: kto zmarnotrawił nasze emerytury? IP: *.dip.t-dialin.net 28.03.11, 01:13
          od czasow transformacji w Polsce rzadzilo ca 20 premierow i ich kolejnych rzadow ... kto ich wybieral .
          jak sie rzadzimy , tak sobie podzielimy ,
          wyplata przyszlych emerytur ich wysokosc ,zapowiada sie nieciekawie ,fakt .

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka