Dodaj do ulubionych

Narodowe dania polskie

23.10.11, 23:21
Narodowe dania polskie:
bigos - nazwa poch. litewskiego
zurek - nazwa poch. niemieckiego
fasolka po bretonsku
pierogi ruskie
barszcz ukrainski

To jakas bezczelnosc!
Obserwuj wątek
    • ultimate.strike Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 07:21
      Buraki w sosie kartoflanym to danie rdzennie polskie. I wegańskie do tego.
      • seth.destructor Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 23:52
        Kartofle mamy od czasów Sobieskiego, więc jaka to rdzenność?
        • ultimate.strike Re: Narodowe dania polskie 26.10.11, 17:28
          > Kartofle mamy od czasów Sobieskiego,

          Przeciętny konserwatysta tak daleko wstecz pamięcią nie sięga. Wystarczy mu, że będzie tak, jak mu się wydaje, że było 10 do 15 lat temu, najstarsi sięgaja czasem do swoich wyobrażeń o czasach sprzed 25 lat ale pamiętać, co było jeszcze wcześniej nikomu się nie chce.
    • strikeblink wóda 24.10.11, 09:22
      Narodowym daniem polskim jest wóda i może coś do wódy.
      • nehsa Re: wóda 24.10.11, 10:20
        Wóda, i narodowe danie śledzik po japońsku.(chichichi)
        • Gość: mm Re: wóda IP: *.play-internet.pl 25.10.11, 20:30
          Wóda to jest rosyjska.
    • Gość: Jojo Re: Narodowe dania polskie IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.11, 11:38
      Czernina,zupa na kaczej krwi ,brrrrr
      • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 12:28
        Gość portalu: Jojo napisał(a):

        > Czernina,zupa na kaczej krwi ,brrrrr

        Jakie "brrrr", jest pyszna!
        • Gość: Jojo Re: Narodowe dania polskie IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.11, 15:00
          Noooo sa gusta i gusciki.Pewno psy po koreansku by ci smakowaly
          • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 16:09
            Co masz do czerniny?
            Do kaszanki tez sie uzywa krwi a wszyscy ja jedza bez krecenia nosem.
        • voxave Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 16:06
          Nigdy nie jadlam czerniny--takiej zupy mama nie gotowala i nie nauczyla :(
          • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 16:27
            voxave napisała:

            > Nigdy nie jadlam czerniny--takiej zupy mama nie gotowala i nie nauczyla :(

            Mnie tez nie nauczono w domu, zaczelam gotowac gdy pracowalam jako wiejski lekarz w miejscowosci, w ktorej czernina byla bardzo popularna i rozne babcie jako "wdziecznosc" przynosily mi czasem kaczke z dolaczonym sloiczkiem krwi (krew musi byc w momencie upuszczenia wymieszana z 1-2 lyzkami octu, by byla plynna). Dla mojego syna czernina jest "smakiem dziecinstwa" za ktorym zawsze teskni.

            W wielu miejscowosciach centralnej i polnocnej Polski mozna kupic mrozone "porcje czerninowe" - korpus z kaczki z dolaczonym kubeczkiem z krwia. Na Mazowszu i Warmii czernine serwuja w niedziele w knajpach.

            Przepis jest bardzo latwy:
            Z kawalkow kaczki i wloszczyzny ugotowac rosol. Wyjac mieso i jarzyny, wlozyc kilka suszonych sliwek. Moga byc tez sliwki marynowane w occie a takze mieszane suszone owoce (sliwki, jablka i gruszki) lub kwaskawe powidla.
            Krew wymieszac dokladnie z z lyzka maki, bardzo powoli wlewac do zupy (najlepiej "zahartowac" tzn.przed wlaniem wymieszac z mala iloscia goracej zupy).
            Zagotowac, doprawic - zupa ma miec lekko kwaskawy smak.
            Tradycyjnie podaje sie ja z kluseczkami z surowych ziemniakow - ziemniaki utrzec na drobnej tarce, dodac make i jajko, gotowac w wodzie jak kluski lane lub kladzione. Nalozyc kluski na talerz, zalac goraca zupa.
            Zamiast klusek moze byc makaron, ale nie wychodzi takie dobre.
            • voxave Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 16:44
              Sabcia---przepisałam sobie ten przepis--zrobie z ciekawości---kluseczki z ziemniakow znam ale jadalam je ze słodkim mlekiem albo z tłuszczem.dzk :)
              • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 17:49
                voxave napisała:

                > kluseczki z ziemn
                > iakow znam ale jadalam je ze słodkim mlekiem albo z tłuszczem.dzk :)

                mozna tez:
                - z przysmazonym boczkiem i twarogiem,
                - z topiona sloninka i bryndza (przepis slowacki, polecam).
            • Gość: Jojo Re: Narodowe dania polskie IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.11, 17:13
              "Tradycyjnie podaje sie ja z kluseczkami z surowych ziemniakow - ziemniaki utrzec na drobnej tarce, dodac make i jajko, gotowac w wodzie jak kluski lane lub kladzione. Nalozyc kluski na talerz, zalac goraca zupa."...nigdy ci nie wyjda!
              Rozplyna sie w gotujacej wodzie,trzeba dodac gotowane kartofle tak fifty-fifty wtedy pycha,
              oczywiscie nie w tej barbarzynskiej zupie
              • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 17:45
                Gość portalu: Jojo napisał(a):

                >...nigdy ci nie wyjda!
                > Rozplyna sie w gotujacej wodzie,

                Jesli masa bedzie odpowiednio gesta (jesli nie chcesz dawac zbyt duzo maki, odlej czesc plyu ktory zostaje po utarciu) nie rozplyna sie.

                > oczywiscie nie w tej barbarzynskiej zupie

                Moga byc z rownie barbarzynska kaszanka. :D
              • voxave Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 17:53
                Jojo----jeśli chodzi o kluseczki z surowych ziemniakow to sie mylisz----wyjda-
                • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 18:17
                  voxave napisała:

                  > Takie ciasto z ziemniakow nadziewane mięsem jest swietnym daniem głownym.:)

                  Jako litewskie "cepeliny".

                  Mozna rowniez, zamiast surowych ziemniakow, uzyc gotowanych - przecisnietych przez praske i wymieszanych z jajkiem, sokiem z cytryny, szczypta mielonego kminku i chilli. Jesli masa za rzadka, mozna dodac maki. Nadzienie moze byc z miesa lub tunczyka. Robi sie kulki (wielkosci pulpetow) i smazy w glebokim oleju.
                  Tak powstaje peruwianska "causa rellena". :)
                  • Gość: Jojo Re: Narodowe dania polskie IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.11, 20:16
                    Serdeczne dzieki,peruwianski rarytas trafi na moj stol,wkrotce
                  • voxave Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 23:01
                    Sabinka---ciasto z gotowanych ziemniakow to kopytka-----gotowane ziemniaki + surowe tarte to ciasto na pyzy z mięsem i cepeliny z takiego sa ciasta.
                    ciasto z gotowanych + surowych + bialego sera to pierogi leniwe.
                    Jest tyle pysznych kombinacjii
                    Nadzienie ciasta na kopytka z surowa sliwka w srodku ----takie kulki ugotowane i polane maslem roztopionym z tarta buleczka to polskie knedle ze sliwakmi na słodko --pyszota.
                    • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 25.10.11, 21:23
                      voxave napisała:

                      > Sabinka---ciasto z gotowanych ziemniakow to kopytka-

                      A jesli zamiast maki kartoflanej uzyc pszennej i dodac utartego parmezanu wychodza wloskie gnocchi. :)
                      Mozna je nadziac bialym serem ze szpinakiem lub grzybami - i beda gnocchi ripieni.

                      > ciasto z gotowanych + surowych + bialego sera to pierogi leniwe.

                      Widzisz - a ja robilam leniwe bez surowych kartofli. Musze sprobowac Twojej metody.

                      > Jest tyle pysznych kombinacjii

                      Jeszcze jest "bugaj" czyli babka kartoflana: ciasto z surowych z dodatkiem proszku do pieczenia wymieszane z przysmazona cebulka i stopionym surowym boczkiem, upieczone w piekarniku. Doskonale z sosem grzybowym.


                      > Nadzienie ciasta na kopytka z surowa sliwka w srodku ----takie kulki ugotowane
                      > i polane maslem roztopionym z tarta buleczka to polskie knedle ze sliwakmi na s
                      > łodko --pyszota.

                      Popieram!
    • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 12:29
      Dodaj jeszcze karpia po zydowsku.

      Wyglada na to, ze karpia zgarneli razem z dobytkiem sasiadow wywiezionych do Brzezinki.
      • jolunia01 Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 12:33
        sabinac-0 napisała:

        > Dodaj jeszcze karpia po zydowsku.

        I rybe po grecku.
    • angelfree Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 12:33
      Ostatnimi czasy to chyba sushi.
      A wcześniej kebab i pizza.
    • bling.bling Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 15:03
      Narodowym daniem polskim jest branie
    • matylda1001 Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 15:26
      Placek po węgiersku... mniam:)
      • angelfree Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 15:55
        Barszcz ukraiński
        Mazurek cygański
        Sałatka włoska
        • billy.the.kid Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 16:05
          z RYB najlepsze jest RYPANIE.
          • voxave Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 16:11
            Czy śledź po japońsku juz był ?
            Zupa neapolitańska ( jarzynowa zasypana żóltym, tartym serem )
            ciastka francuskie
      • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 16:30
        matylda1001 napisała:

        > Placek po węgiersku... mniam:)
        >
        Jeszcze gulasz - tez wegierski.
        No i " rdzennie polski" schabowy to nic innego jak austriacki wienerschnitzel.
    • Gość: 235 kropek Dwieście trzydzieści pięć kropek IP: 66.90.73.* 24.10.11, 18:20
      ...........................................................................................................................................................
      ................................................................................
    • Gość: rol Rok 2012 jest już blisko IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.11, 20:33
      Wkrótce nastąpi katastrofa na skalę globalną. Zanim sie to stanie, nastąpi katastrofalna inflacja i drożyzna. Potem nastąpi prawdziwa katastrofa, tylko jeszcze nie wiadomo dokładnie jaka. Tak czy owak, głód będzie powszechny, a ludzie bedą chodzić do lasu w poszukiwaniu korzonków do zjedzenia. Jednak nawet korzonków nie bedzie, bo i rośliny bedą głodować z powodu braku światła i zimy nuklearnej. Nalezy więc robić zapasy, póki jeszcze nie jest za późno. Mąka, mleko w proszku, jaja w proszku, proszek do pieczenia i różne inne rzeczy w proszku (np. przyprawy) mogą poleżeć nawet kilka lat. Jakież będzie zdziwienie naszych sąsiadów, gdy w środku zimy nuklearnej z naszej kuchni zaczną się wydobywać zapachy placka po węgiersku lub innych specjałów. Takie rzeczy jak placek po węgiersku będzie wtedy można wymieniać na rózne drobiazgi, np. złotą biżuterię.
      • voxave Re: Rok 2012 jest już blisko 24.10.11, 23:03
        Rol--a po co przedłużać nieuchronna agonie ?
      • Gość: mm Re: Rok 2012 jest już blisko IP: *.play-internet.pl 25.10.11, 20:35
        Ja w takiej sytuacji wole od razu wyparowac niz umierac na raty na bialaczke, oparzenia i ogladac dantejskie sceny czy przemoca bronic zgromadzonego zarcia przed wyglodnialymi sasiadami.
      • Gość: mm Re: Rok 2012 jest już blisko IP: *.play-internet.pl 25.10.11, 20:38
        Na Ukrainie "pierogi ruskie" sa nazywane "pierogami polskimi".
    • nelsonek Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 21:29
      bigos:
      "Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa."
      Czy "narodowa" potrawa jest na wyłączność danego kraju?
      Co z tego skąd się wywodzi jej nazwa?


      Żur:
      "Żur – zupa przyrządzana na bazie zakwasu z mąki mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych."
      jw

      fasolka po bretońsku:
      "Fasolka po bretońsku (ang. Baked Beans) – danie, które zawiera fasolę gotowaną lub duszoną z sosem pomidorowym wraz z dodatkami. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni brytyjskiej, oraz polskiej"
      jw

      pierogi ruskie:
      "Pierogi ruskie – popularny w Polsce i na Ukrainie (czyli na Rusi) typ pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją(...)"

      barszcz ukraiński
      "Barszcz ukraiński pochodzi z Ukrainy i stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju. Jest często podawany również do Polsce, lecz przepis został mocno zmodyfikowany."
      czyli w Polsce ostała się jedynie nazwa, a przepis został ZMIENIONY


      cytaty z wikipedii
      • imponeross Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 23:22
        nelsonek napisał:

        > bigos:
        > "Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potraw
        > a z kapusty i mięsa."
        > Czy "narodowa" potrawa jest na wyłączność danego kraju?
        > Co z tego skąd się wywodzi jej nazwa?


        Bigos to potrawa litewska.

        > Żur:
        > "Żur – zupa przyrządzana na bazie zakwasu z mąki mająca charakterystyczny
        > kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, czeskiej i słowackiej or
        > az innych Słowian północnych."
        > jw

        I austriackiej. Zur to potrawa austriacka. Polski jest barszcz bialy.

        > fasolka po bretońsku:
        > "Fasolka po bretońsku (ang. Baked Beans) – danie, które zawiera fasolę go
        > towaną lub duszoną z sosem pomidorowym wraz z dodatkami. Jest to jedno z najbar
        > dziej popularnych dań w kuchni brytyjskiej, oraz polskiej"
        > jw

        Fasolka po bretonsku to potrawa francuska.

        > pierogi ruskie:
        > "Pierogi ruskie – popularny w Polsce i na Ukrainie (czyli na Rusi) typ pi
        > erogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Nie należy jej mylić, jak
        > to często jest robione, z Rosją(...)"

        Pierogi ruskie to potrawa ukrainska.

        > barszcz ukraiński
        > "Barszcz ukraiński pochodzi z Ukrainy i stanowi jedno z dań narodowych w tym kr
        > aju. Jest często podawany również do Polsce, lecz przepis został mocno zmody
        > fikowany
        ."
        > [b]czyli w Polsce ostała się jedynie nazwa, a przepis został ZMIENIONY[/
        > b]

        Barszcz ukrainski to potrawa ukrainska.
        • kicior99 Re: Narodowe dania polskie 25.10.11, 01:42
          > Fasolka po bretonsku to potrawa francuska.
          >

          Ani w Bretanii ani we Francji. Jest popularna właśnie w Anglii i Polsce - w obu krajach w trochę innym wydaniu ale oba dania są, jak by to powiedzieć, intelligible.
          • Gość: mm Re: Narodowe dania polskie IP: *.play-internet.pl 25.10.11, 20:37
            Brytyjczycy przerobili sie w nazwie na Bretonczykow i wyszla fasolka "po bretonsku" zamiast po brytyjsku? :DDD
          • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 25.10.11, 22:27
            kicior99 napisał:

            > > Fasolka po bretonsku to potrawa francuska.
            > >
            >
            > Ani w Bretanii ani we Francji.

            We Francji i w Hiszpanii, nie laczy sie fasoli z pomidorami.
            >
            • imponeross Re: Narodowe dania polskie 25.10.11, 22:54
              sabinac-0 napisała:

              > kicior99 napisał:
              >
              > > > Fasolka po bretonsku to potrawa francuska.
              > > >
              > >
              > > Ani w Bretanii ani we Francji.
              >
              > We Francji i w Hiszpanii, nie laczy sie fasoli z pomidorami.
              > >

              W Bretanii tak. Poza tym dlaczego to jest fasolka po bretOnsku, a nie po bretAnsku?
              • nelsonek Re: Narodowe dania polskie 26.10.11, 19:28
                Nie wiem. Ale może dlatego, że nazwa fasolka po bretońsku nie ma nic wspólnego z Bretanią? :P
          • imponeross Re: Narodowe dania polskie 25.10.11, 22:51
            kicior99 napisał:

            > > Fasolka po bretonsku to potrawa francuska.
            > >
            >
            > Ani w Bretanii ani we Francji. Jest popularna właśnie w Anglii i Polsce - w obu
            > krajach w trochę innym wydaniu ale oba dania są, jak by to powiedzieć, intelli
            > gible.
            >

            Jak najbardziej, wywodzi sie z Bretanii, tam lubi sie fasole.
        • nelsonek Re: Narodowe dania polskie 26.10.11, 19:26
          Ja przynajmniej podałem źródło informacji - fakt, że trochę marne, ale zawsze jakieś. Ty natomiast upierasz się przy swoim. Na jakiej podstawie? Jakieś źródło informacji?
          Poza tym piszę, że potrawa "narodowa" nie oznacza potrawy na wyłączność jednego narodu a Ty mi odpowiadasz, że jakieś tam żarcie jest austriackie i basta. No super odpowiedź. Na temat i w ogóle.
    • seth.destructor Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 23:56
      Kasza z okrasą (jęczmienna, nie gryczana!!!)
      Udziec barani
      Pieczona szynka
      Golonka
      • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 25.10.11, 22:34
        seth.destructor napisał:

        > Kasza z okrasą (jęczmienna, nie gryczana!!!)

        Spotyka sie rowniez w Maroko, Ameryce Pld (pod nazwa "moron") i w polnocnych Wloszech.
        Jedyne, co sie zmienia to okrasa.

        > Udziec barani

        Popularny w poludniowej Europie, polnocnej Afryce i krajach arabskich.
        W PL latwiej zdobyc filet ze strusia niz baranine, o cenie tejze nie wspominajac (duzo wyzsza niz rzeczonego strusia).

        > Pieczona szynka.

        Rowniez: Wlk. Brytania, Niemcy, Austria i Galicja (nie ta pod Krakowem tylko w polnocnej Hiszpanii).

        > Golonka
        >
        Oryginalna jest z Bawarii.
        • karbat Re: Narodowe dania polskie 26.10.11, 02:00
          to ... zostalo tylko jedno typowe danie narodowe .... flaki ....
          • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 26.10.11, 17:15
            karbat napisał:

            > to ... zostalo tylko jedno typowe danie narodowe .... flaki ....

            Zawiode cie: flaki spozywa sie rowniez we Wloszech, Hiszpanii (tradycyjne "callos"), krajach anglosaskich (pod nazwa "trips") i w Ameryce Pld.

            Roznica, jak zwykle, w okrasie.
    • jureek Re: Narodowe dania polskie 26.10.11, 02:02
      Keczup staropolski i czipsy babuni
    • jureek Re: Narodowe dania polskie 26.10.11, 02:04
      A zupa ogórkowa jest znana w innych krajach? W Niemczech i Czechach to kompletna egzotyka.
      Jura
      • voxave Re: Narodowe dania polskie 26.10.11, 02:53
        Barszcz czerwony ,czysty + paszteciki franuskie z miesem lub grzybami
        Barszcz czerwony z uszkami z miesem lub grzybami
        Barszcz czerwony z naleśnikami opiekanymi z farszem mięsnym lub grzybowym.
        Karp w galarecie może być sandacz lub szczupak------mniam.
        Sandacz gotowany w jarzynach, polany roztopionym maslem posypany drobniutko posiekanym jajem i zielona pietrucha--potrawa pokazowa mojej teściowej.
        Gęs pieczona z jabłkiem+ żurawiny --kiedys jak nas było dużo, na każde imieniny.
        Kaczka pieczona z jabłkami ---moja specjalnośc :)
        Indyk pieczony z nadzieniem z cieleciny z żurawina.
        • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 26.10.11, 17:23
          voxave napisała:

          > Barszcz czerwony ,czysty + paszteciki franuskie z miesem lub grzybami

          Paszteciki sa z Francji.

          > Barszcz czerwony z uszkami z miesem lub grzybami
          > Barszcz czerwony z naleśnikami opiekanymi z farszem mięsnym lub grzybowym.

          Litwa.

          > Karp w galarecie może być sandacz lub szczupak------mniam.

          Kuchnia zydowska.

          > Sandacz gotowany w jarzynach, polany roztopionym maslem posypany drobniutko po
          > siekanym jajem i zielona pietrucha--potrawa pokazowa mojej teściowej.

          Litwa.

          > Gęs pieczona z jabłkiem+ żurawiny --kiedys jak nas było dużo, na każde imieniny

          Litwa.

          > Kaczka pieczona z jabłkami ---moja specjalnośc :)

          Francja, jedynie majeranek do kaczki jest polsko-niemiecko- baltyckim wynalazkiem.

          > Indyk pieczony z nadzieniem z cieleciny z żurawina.

          Wlk. Brytania, Ameryka Pln. i Australia.
      • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 26.10.11, 17:16
        jureek napisał:

        > A zupa ogórkowa jest znana w innych krajach?

        W Rumunii, tyle ze tam przygotowuje sie ja z ryby.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka