Dodaj do ulubionych

Głos wołającego na puszczy…

07.06.12, 11:54
Przeciwnicy Kościoła? To są nasi bracia inaczej myślący, a nie wrogowie!
Pieniądze? Jeżeli chcesz być dobrym księdzem, nie możesz ich mieć. Zgubią cię.
Owsiak? U mnie w kościele puszka Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy stoi zawsze na ołtarzu.
Radio Maryja? Robi ludziom wodę z mózgu.
Religia w szkole? Kiedy lekcje były na plebaniach, parafie tętniły życiem. A teraz są pustynią: cisza i pustka.
Celibat? Nie jest łatwo.
Całość: DF „Odłóż miecz, katoliku”

Gdy spoglądam na otaczającą mnie rzeczywistość (szczególnie dziś w atmosferze bożocielnych pochodów), to obraz, który wyłania się z tej rozmowy jawi mi się, jako wzorowy przykład jak „nie jest”. Ot zwykła bajka jeno…

Najniższe ukłony!
smętny jakiś taki M.J.
Obserwuj wątek
    • voxave Re: Głos wołającego na puszczy… 07.06.12, 15:01
      Nie badź taki smętnty, jeszcze my tu jesteśmy wspieramy cie bracie,wspieramy.Uszy do góry jest fajnie :)Pozdrawiam,idź na lody dobrze ci to zrobi.
    • Gość: rossdarty Re: Głos wołającego na puszczy… IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 07.06.12, 23:39
      Ale co chcesz przez to powiedzieć?
      Że Polska/Polacy to kraj sprzeczności i kontrastów?
      Że kazdy uważa się za nieomylnego i uważa że tylko ON ma rację?
      Że kazdy... (no, prawie każdy) uważa ze posiadł wszelkie madrości całego świata, i ne daj Panie Boże MU sie sprzeciwić bo zachlasta, udusi, zagryzie... choćby resztkami spróchniałych zębów...

Tak...
      Nie ma kraju równego Polsce.
      W nienawiści bezinteresownej, w wypaczonym wykorzystywaniu utartych społecznie norm i normatywów...
      Ot... Mimo XXI wieku mieszkają w nim wciąż kudzie kierujący się schematami z kamienia łupanego:
      Nie wazne kto ma rację. Ważne kto potrafi skutecznie przyp...ić i zabrać mięsiwo z upolowanego mamuta tym, którzy zmęczyli się podczas polowania i przez to są słabsi...
      • voxave Re: Głos wołającego na puszczy… 08.06.12, 05:42
        A cóż to za rozgoryczenie panowie---jest tak jak w innych nacjach--po statystyce przestepstw rozpatrujcie naszą kondycję.
    • mjot1 Re: Głos wołającego na puszczy… 08.06.12, 09:32
      Cóż gdzieś tam w zagubionej parafii jest sobie zwykły normalny proboszcz Kamecki, ale jest też arcyczarnoksiężnik Michalik…
      Oto prawdy objawione, które ten mistrz ekwilibrystyki wyartykułować raczył:
      „Jeśli kultura naszego narodu ma się rozwijać, to nie możemy sobie pozwalać na barbarzyństwo w zachowaniu” i zaraz: „Siłą, nadzieją oraz przykładem dla człowieka wierzącego jest Chrystus, który zostawił swoje Ciało jako pokarm”
      rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34975,11886962,Abp_Michalik__Chrystus_ma_prawo_obywatelstwa_na_naszej.html
      Ludzina? Interesujące postrzeganie barbarzyństwa…
      Ciekawe co na to wielbiciele szczawiu?
      • voxave Głód idzie 08.06.12, 12:04

Namawiają nas niektórzy do kanibalizmu.

• narfi Re: Głód idzie 08.06.12, 12:14
          Głódź idzie?.....no co ty, do wojny podzegasz? :)
          • voxave Re: Głód idzie 08.06.12, 15:46
            Wiedzialam,że tak napiszesz i dodam że z pełna flaszką:)
            • mjot1 Korpus kapelanów mi się marzy… 09.06.12, 12:43
              Eh… Gdyby tak tych wszystkich najdzielniejszych z dzielnych w jednej formacji skupić…
              Oto zbrojny w krzyże i różańce zwarty szyk prowadzony przez wodza naszego naczelnego Guzdka obok w rozwianym uniformie ojciec doktor dyrektor Rydzyk nasza współczesna dzielna Skorupka a ponad Hetmanka…
              Komendę nad taborami bezapelacyjnie sam gen dyw. Głódź winien sprawować.
              Czyż jakakolwiek komunistyczna czy inna heretycka wraża siła naprzeciw potęgi takiej mogłaby się ostać?
              Toż na sam widok wróg padłby niczym gromem z jasnego nieba rażony (śmiechem).

Najniższe ukłony!
              rozmarzony M.J.
              • voxave Re: Korpus kapelanów mi się marzy… 09.06.12, 14:58
                Nie masz jakiegoś* korpusu* pod reka ? to rozjaśniłoby ci smutek ,albo zapoluj na jakis korpus delektus :)
    • propanstwowiec Re: Głos wołającego na puszczy… 10.06.12, 21:14
      Widzę że los Kościoła w Polsce jest ci naprawdę bliski
      • andrzej256 Los kosciola jest przesądzony 10.06.12, 21:20
        propanstwowiec napisał:

> Widzę że los Kościoła w Polsce jest ci naprawdę bliski

Powoli, lecz nieuchronnie sytuacja kosciola w Polsce zbliza sie do jego sytuacji w innych rozwinietych krajach.
    • andrzej256 Puszka 10.06.12, 21:18
      mjot1 napisał:

...
      > Owsiak? U mnie w kościele puszka Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy stoi zaw
      > sze na ołtarzu.
      ...

Dlaczego wlasciwie?
      • mjot1 Re: Puszka 10.06.12, 22:04
        andrzej256 napisał:
        > Dlaczego wlasciwie?

Kamecki widzi to tak:
        „U mnie w kościele puszka Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy stoi na ołtarzu, obok tabernakulum, w sąsiedztwie Pana Jezusa. Ludzie klękają przed Bogiem i wrzucają grosz na ratowanie dzieci. Nie wyobrażam sobie innego postępowania. A tu słyszę taką krytykę, której nawet nie potrafię powtórzyć.”
        A tu cała rozmowa:
        wyborcza.pl/1,75480,11873160,Odloz_miecz__katoliku.html?as=1&startsz=x
        propanstwowiec napisał:
        > Widzę że los Kościoła w Polsce jest ci naprawdę bliski

No jakoś tak miło mi się na duszy zrobiło na wieść, że gdzieś tam osobliwość taka się uchowała…
    • Gość: 430 kropek Czterysta trzydzieści kropek IP: 66.90.73.* 14.06.12, 14:05
      ...........................................................................................................................................................
      ...........................................................................................................................................................
      ........................................................................................................................

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka