t-zorro 02.07.20, 15:09 Takie pytanie dzisiaj zadano w radiowej Trójce. I co odpowiecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
t-zorro Re: Czy pies jest kimś czy czymś? 03.07.20, 17:14 Nic nie myślicie? Szkoda. Temat uważam na czasie i odległy od polityki. Dający różne możliwości interpretacyjne Odpowiedz Link Zgłoś
t-zorro Re: Czy pies jest kimś czy czymś? 07.07.20, 18:53 Z radia usłyszałem takie zdanie: pies to „osoba nieludzka”. Brzmi dość dwuznacznie, ale może oddaje istotę rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy pies jest kimś czy czymś? 08.07.20, 20:20 t-zorro napisał(a): > Z radia usłyszałem takie zdanie: pies to „osoba nieludzka”. Brzmi dość dwuznacz > nie, ale może oddaje istotę rzeczy? Pies to yeti? Jeżeli psu można przypisać uczucia, których niektóre "osoby ludzkie" są pozbawione, to sama nie wiem, jak określić psa? Odpowiedz Link Zgłoś
darooooo Re: Czy pies jest kimś czy czymś? 24.08.20, 21:46 pocoo napisała: > t-zorro napisał(a): > > > Z radia usłyszałem takie zdanie: pies to „osoba nieludzka”. Brzmi dość dw > uznacz > > nie, ale może oddaje istotę rzeczy? > > Pies to yeti? > Jeżeli psu można przypisać uczucia, których niektóre "osoby ludzkie" są pozbawi > one, to sama nie wiem, jak określić psa? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Czy pies jest kimś czy czymś? 07.07.20, 22:51 Kim jest pies? Tak, pies jest naszym niewolnikiem. Nie umie żyć bez człowieka. Nie stanie się na powrót wilkiem i nie wróci do lasu. Godzi się na wszystko, aby tylko być blisko swojego pana. Pana i władcy. Czasem oprawcy. Okrutnego sadysty. Innym razem pana, który go nie chce i ucieka samochodem, za którym pędzi porzucony „przyjaciel”. Nie umiem o tym spokojnie myśleć i co gorsza budzą się we mnie mordercze uczucia. Oczywiście w stosunku do pana .Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Czy pies jest kimś czy czymś? 08.07.20, 12:13 taniarada napisał(a): > Kim jest pies? > Tak, pies jest naszym niewolnikiem. Nie umie żyć bez człowieka. Nie stanie się > na powrót wilkiem i nie wróci do lasu. Godzi się na wszystko, aby tylko być bli > sko swojego pana. Pana i władcy. Czasem oprawcy. Okrutnego sadysty. Innym razem > pana, który go nie chce i ucieka samochodem, za którym pędzi porzucony „przyja > ciel”. Nie umiem o tym spokojnie myśleć i co gorsza budzą się we mnie mordercze > uczucia. Oczywiście w stosunku do pana .Pozdrówka. taniarada: W razie wojny, w pierwszej kolejności bedę strzelal do okolicznych bolszewików, lewactwa i szmalcowni, a później do wroga.Po to by po zwycięstwie żyć w prawdziwie wolnej Polsce. // Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy pies jest kimś czy czymś? 08.07.20, 20:14 Miałam w swoim życiu kilka owczarków niemieckich. Uważam, że pies to KTOŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy pies jest kimś czy czymś? 08.07.20, 20:27 taniarada napisał(a): > Kim jest pies? > Tak, pies jest naszym niewolnikiem. Nie.Jest przyjacielem i obrońcą. Nie umie żyć bez człowieka. Mieszkam przy lesie i wiem, gdzie odnajdują się psy wyrzucone na szosie. Dziczeją i żyją w lesie.Nie znają zasad. > Nie stanie się na powrót wilkiem i nie wróci do lasu. Żyją zdziczałe psy w lesie i są bardziej niebezpieczne niż samotne wilki. >Godzi się na wszystko, aby tylko być blisko swojego pana. Pana i władcy. Czasem oprawcy. Okrutnego sadysty. Moim zdaniem, nie ma gorszego zwierzęcia niż człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
t-zorro Re: Czy pies jest kimś czy czymś? 09.07.20, 06:00 Myślę, iż zachowanie niegodziwców należy piętnować. I tak się dzisiaj dzieje. Jeszcze do niedawna psa (zwierzę) uważano za rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
t-zorro Re: Czy pies jest kimś czy czymś? 17.07.20, 23:54 Aha i niewybaczalnym jest także dzisiaj mówić jestem „właścicielem” zwierzęcia. Należy mówić: jestem „opiekunem”. Odpowiedz Link Zgłoś
vacia Re: Czy pies jest kimś czy czymś? 18.07.20, 11:02 Pies ma psychikę, w domu jest członkiem rodziny, więc jest kimś ważnym. Odpowiedz Link Zgłoś
t-zorro Re: Czy pies jest kimś czy czymś? 20.07.20, 16:21 To oczywiste. Ale dokonywanie zmiany, nieraz "na siłę", nazewnictwa nieco niepokoi... Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy pies jest kimś czy czymś? 23.07.20, 19:46 vacia napisała: > Pies ma psychikę, w domu jest członkiem rodziny, więc jest kimś ważnym. Pies kocha i tęskni. Czasami umiera przy grobie swojego pana. Kim jest? Odpowiedz Link Zgłoś
t-zorro Re: Czy pies jest kimś czy czymś? 24.07.20, 17:55 Ale czy nazywanie psa Osobą nie jest nadużyciem? Nie jest rzeczą, jest istotą czującą - to już ustaliliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy pies jest kimś czy czymś? 29.07.20, 19:16 Kiedy patrzę na katolików , to wolę psy. Odpowiedz Link Zgłoś
t-zorro Re: Czy pies jest kimś czy czymś? 31.07.20, 15:11 To wyznanie dość mocne i nie bardzo na temat. Nasuwają się pytania: 1) Gdzie tak katolików obserwujesz, chodzisz do Kościoła? 2) Skąd wiesz, że ten ktoś, który Ci się nie podoba, jest katolikiem? 3) Czy pytasz go o to albo sam ci mówi? 4) A ateiści lepsi, w czym? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Czy pies jest kimś czy czymś? 30.09.20, 20:38 t-zorro napisał(a): > To wyznanie dość mocne i nie bardzo na temat. Nasuwają się pytania: Na temat i wyczerpująco, odpowie Tobie wierchuszka PiS. Trwam przy swoim wyznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
n4rmoorr Re: Czy pies jest kimś czy czymś? 01.08.20, 16:26 pocoo napisała: > Kiedy patrzę na katolików , to wolę psy. Zaś ziemia jest płaska, a Słońce krąży wokół niej.. Odpowiedz Link Zgłoś
t-zorro Re: Czy pies jest kimś czy czymś? 29.09.20, 07:45 A co z psami agresywnymi tzw. obronnymi? Czy też między zwierzęciem a "właścicielem" ma obowiązywać partnerstwo? Odpowiedz Link Zgłoś