Dodaj do ulubionych

Problemy z dominującą ręką

21.09.23, 22:28
Witajcie :) Nie wiem jak to dokońca opisać, więc jeżeli nie wszystko jest jasne to można dopytywać :)
Problem polega na tym, że niby jestem praworęczna i to tak zdecydowanie, ale moja ręka pracuje w specyficzny sposób. Jak piszę jest strasznie sztywna i bardzo się napina, chociaż nie przyciskam bardzo mocno długopisu do kartki. Również jak piszę dość szybko to bardzo mi się męczy w krótkim czasie
Problem jest też z chwytem przedmiotów - większość trzymam w nieprawidłowy sposób, dopiero niedawno nauczyłam się trzymać poprawnie długopis, ponieważ myślałam, że rozwiąże to chociaż częściowo mój problem, ale tak się nie stało :(
Nie wiem czy na 100% chodzi o to, także jestem otwarta na inne propozycje, bo jak kiedyś mi to nie przeszkadzało, tak teraz coraz bardziej mnie to drażni
Warto dodać, że jak byłam mała, to byłam leworęczna (przynajmniej z opowieści mojej mamy tak wynika, sama niestety tego nie pamiętam), ale prawdopodobnie w przedszkolu oduczono mnie tego (musiałam mieć gdzieś 4 lata wtedy, teraz mam 16)
Też gdzieś obiło mi się o uszy, że takie przestawianie może się wiązać z problemami w przyszłości (mam ogromne problemy z koncentracją i rysowałam zdecydowanie poniżej możliwości przeciętnej osoby w moim wieku, teraz zaczęłam się uczyć i jest trochę lepiej, ale wciąż dupy nie urywa :/ i skrajnie niska samoocena)
Czy jest możliwość, że mimo bycia praworęczną przez jakieś 12 lat, mogę znów nauczyć się posługiwania lewą ręką? I czy w ogóle coś mi to da? A może to w czymś innym leży problem? Jak już pisałam wcześniej - jestem gotowa na przyjęcie innych pomysłów dotyczących przyczyn tego stanu rzeczy i zdaję sobie sprawę, że przez wzgląd na mój wiek, mogę trochę przesadzać w niektórych kwestiach :)
PS: Mam nadzieję, że to nie jest głupie pytanie i że trafiło do dobrej kategorii 😅
I przepraszam za taki tytuł, nie miałam pomysłu jak nazwać ten wątek
Obserwuj wątek
    • panda30 Re: Problemy z dominującą ręką 21.09.23, 22:30
      Mam też jakieś dokumenty, opinie itd, więc w razie czego mogę pokazać :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka