Dodaj do ulubionych

Za dużo jest ludzi na świecie

29.11.04, 18:13
Czy nie macie podobnego odczucia? Zaraz znajdą się znawcy, którzy będą
usiłowali przekonać mnie o zgubnych skutkach niżu demograficznego itp., ale
od razu uprzedzam - tego typu argumenty do mnie nie przemawiają. Powietrza i
miejsca na Ziemii więcej już nie będzie. Czy nie denerwuje Was ciągły tłok,
wszechobecne kolejki, korki uliczne? To tylko jeden z aspektów przeludnienia.
A teraz wuobraźcie sobie, że ludność w wielkich miastach maleje o 2/3. Nie
było by fajnie? O 2/3 mniej samochodów na ulicach. O 2/3 mniej ludzi na m2. O
2/3 mniej bezrobotnych pod pośredniakiem (to akurat - przyznaję - duże
uproszczenie).
Swego czasu w Państwie Środka wprowadzono konrolę urodzin, co spotkało się z
ostrą krytyką niemalże całego świata. Czy aby słuszną?
A jeśli dodać do tego fakt, że dużo ludzi decyduje się na dziecko, niemając
odpowiedniego zaplecza finansowego, to wprowadzenie jakiejś formy kontroli
urodzin wydaje się chyba całkiem pożądane. Można by pomyśleć o wprowadzeniu
jakiegoś podatku, będącego całkowitym przeciwieństwem
niegdysiejszego "bykowego". Swoją drogą tylko ciężki kretyn mógł wymyśleć
podatek od bezdzietności.
Obserwuj wątek
    • Gość: edi masz racje IP: *.byu.edu 29.11.04, 23:42
      najlepsza kontrola to likwidacja sluzby zdrowia i rozprzestrzenienie wirusow.
      nalezy pozwolic dzialac selekcji naturalnej, bo bawienie sie w boga doprowadzi
      wczesnie czy pozniej do degradacji calej rasy ludzkiej
      • Gość: cogito Re: masz racje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 01:20
        albo zastosować teorie Thomasa Malthusa 1766-1834
        www.nbportal.pl/common/Artykul.jsp?aid=13021&page=1&active=3390
    • jot-23 Re: Za dużo jest ludzi na świecie 01.12.04, 01:50
      overpopulation napisała:

> Czy nie macie podobnego odczucia? .
      > A teraz wuobraźcie sobie, że ludność w wielkich miastach maleje o 2/3. Nie
      > było by fajnie? O 2/3 mniej samochodów na ulicach. O 2/3 mniej ludzi na m2. O
      > 2/3 mniej bezrobotnych pod pośredniakiem (to akurat - przyznaję - duże
      > uproszczenie).

hehe a tera wyobrazcie sobie takie cus: srednia gestosc w polsce to 120 osob na
      km2 a w takich stanach jakie 32 osoby na km2 to nawet lepiej niz twoje 2/3
      panocku. biercie dupe w troki i przyjzdzajcie do raju! jak wam i to za gesto
      bedzie to kanada, ze swoimi 3-ma osobami na km2 bedzie juz chyba w sam
      raz...pojedziecie sobie do jakiego "miasta" na labradorze i tam wam bedzie
      wystarczajaco "zadko", gwarantuje!
      • Gość: cogito Re: Za dużo jest ludzi na świecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 14:35
        Malthus uważał inaczej. Twierdził, że nie może istnieć idealny ustrój społeczny,
        w którym panowałby powszechny dobrobyt (choćby rozumiany jako zapewnienie
        wszystkim ludziom pożywienia), ponieważ zawsze istnieje groźba przeludnienia i
        środków na zaspokojenie podstawowych potrzeb ludzi nie wystarczy. Sposobem na
        swoistą samoregulację ilości ludności były na przestrzeni czasów chociażby
        katastrofy naturalne, wojny czy epidemie. Jednak wraz z rozwojem cywilizacyjnym
        społeczeństwa, ludzie coraz skuteczniej mogli bronić się przeciwko tego typu
        zagrożeniom."
        A więc wojna - dobrodziejstwem ludzkości?
    • Gość: edi Re: Za dużo jest ludzi na świecie IP: 193.0.70.* 01.12.04, 11:46
      Poieram Autora wątku. Między innymi dlatego właśnie nigdy nie zdecyduję się na
      bachora i innych też będę nakłaniał, aby nie płodzili potomstwa.
      • llukiz Re: Za dużo jest ludzi na świecie 01.12.04, 18:48
        Rzyczę ci byś został ostatnim najstarszym człowiekiem na ziemi. :-)
        • Gość: Lucar Re: Za dużo jest ludzi na świecie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.12.04, 18:33
          > Rzyczę ci byś został ostatnim najstarszym człowiekiem na ziemi. :-)

A ja Ci życzę, żebyś się nauczył pisać jeszcze przed osiągnięciem starości :-)
          • llukiz Re: Za dużo jest ludzi na świecie 26.01.05, 16:59
            To nie jest kwestia nauki tylko roztargnienia.
            Doskonale wiem jak sie pisze życzenie i strasznie mnie rażą bledy w moich
            postach. Pojawiaja się gdy sie spiesze i nie czytam przed wysłaniem...
      • owera Re: Za dużo jest ludzi na świecie 25.01.05, 10:18
        Popieram , ludzie zdecydowanie nie powinni decydować sie na posiadanie bachorów.
    • Gość: Abaddon Taaa, wszystko pięknie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 14:54
      Cudowny będzie świat, gdy zdecydowaną większość będą stanowić stare, chorowite
      ludki... brrrr. Nie zrozum mnie źle - też chciałbym, by ludzi było duuużo
      mniej - ale naturalne metody przyniosą katastrofę. Lepsze już chyba są wojny,
      naturalne selekcje i Stalinki.
      • Gość: Jadwiga Re: Taaa, wszystko pięknie... IP: *.lublin.mm.pl 14.12.04, 12:25
        Jeżeli zmniejsza się przyrost naturalny a zwieksza wiek przeżycia to wypadałoby
        zadbać o kondycję seniorów, by dłużej byli sprawni zawodowo. Zmiejsza się ilość
        porodów, tym samym będzie mniejsze zapotrzebowanie na specjalistów pediatrów.
        Aby utrzymać sprawność fizyczną i psychiczną ludzi dojrzałych i starszych, by
        móc podnieść wiek przejścia na emeryturę, trzeba rozwinąć sieć poradni
        geriatrycznych. Ludzie dojrzali, starsi, doświadczeni, aktywni fizycznie i
        umusłowo mogą być doskonałą kadrą pracowniczą.
        Stawiam na seniorów.
    • Gość: Orka Re: Za dużo jest ludzi na świecie IP: *.k.mcnet.pl 17.12.04, 12:36
      A ja uważam, ze z niczym nie należy przesadzać, my mamy jedno i na tym
      poprzestaniemy. Z drugiej strony ciekawa jestem kto się będzie Tobą opiekował
      na starośc (niekoniecznie chodzi o dziecko, ale o kogokolwiek w ogóle) i
      zarabiał na twoją emeryturę skoro wszyscy będą starzy.
      • Gość: Lucar Re: Za dużo jest ludzi na świecie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.12.04, 18:38
        > A ja uważam, ze z niczym nie należy przesadzać, my mamy jedno i na tym
        > poprzestaniemy. Z drugiej strony ciekawa jestem kto się będzie Tobą opiekował
        > na starośc (niekoniecznie chodzi o dziecko, ale o kogokolwiek w ogóle) i
        > zarabiał na twoją emeryturę skoro wszyscy będą starzy.

O ile się nie mylę, w obecnym systemie emerytalnym każdy będzie sam na siebie
        zarabiał.
        • Gość: emeryt Re: Za dużo jest ludzi na świecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 21:46
          głupia babo,zarabiać na MOJĄ emeryture nie musisz. Wypracowałem ją sobie sam a i
          jeszcze państwo z moich składek coś uszczknęło. NIKT NA MNIE NIE MUSI PRACOWAĆ
          • a_weasley Samą emeryturą się nie najesz 28.12.04, 14:21
            Żle wychowany i niedoinformowany Emeryt napisał:

> głupia babo,zarabiać na MOJĄ emeryture nie musisz. Wypracowałem ją sobie sam
            a
            > i
            > jeszcze państwo z moich składek coś uszczknęło. NIKT NA MNIE NIE MUSI
            PRACOWAĆ

Po pierwsze - tak jak jest, to część składek idzie na konto pracownika, a część
            na bieżące emerytury.
            Po wtóre - szanowny Emerycie, wyobraź sobie świat, w którym ludzie w ogóle
            przestali się rozmnażać. Zostali tylko emeryci. I co? I ze swoimi wspaniałymi
            kontami emerytalnymi dokonują żywota umierając bez opieki na górze szmalu. Co
            Ci po pieniądzach, kiedy nie będzie komu pracować? Najesz się nimi? Ogrzejesz?
            ZIółka Ci zaparzą?
            • Gość: emeryt Re: Samą emeryturą się nie najesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 19:47
              Po pierwsze - tak jak jest, to część składek idzie na konto pracownika, a część
              na bieżące emerytury
              Powinno wszystko iść na konto pracownika. Ot! Młokosy nie muszą utrzymywać
              emeryta! Niech pracuja, wytwarzają dobra,świadczą uługi i... opłacają składki na
              swoją emeryture.Emeryt sobie kupi co zechce /z tego co ty weasley
              wyprodukujesz/ A za opieke szpitalną emerytowi też ZUS potrąca, a więc bez łaski
              opieka medyczna sie należy. I przestańcie młodzi pieprzyć, ze utrzymujecie
              emerytów!
              • a_weasley Re: Samą emeryturą się nie najesz 28.12.04, 22:30
                Przeczytaj, co napisałeś. I poszukaj w tym sensu.
    • Gość: Olo Re: Za dużo jest ludzi na świecie IP: *.lubin.dialog.net.pl 21.12.04, 17:35
      W pełni popieram autora wątku.
      • Gość: ja Re: Za dużo jest ludzi na świecie IP: *.proxy.aol.com 27.12.04, 23:55
        trzeba przede wszystkim przestac utrzymywac i pzredluzac zycie za wszelka
        cene...
    • grrrrw ludzie zyja z ludzi 28.12.04, 00:53
      Bezrobotnych bedzie wiecej. Bo spadnie popyt na mase rzeczy.
      • leute Re: ludzie zyja z ludzi 24.01.05, 21:33
        Z jednej strony "nie będzie miał kto pracować", a z drugiej "więcej
        bezrobotnych"? Taaa...
    • a_weasley Jeśli nie bykowe, to co? 28.12.04, 14:22
      Życzę miłej zabawy samemu czy w bezdzietnym małżeństwie, ale miej świadomość,
      że to będzie na mój koszt. Moje dzieci będą pracowały na Ciebie i na mnie,
      ponieważ same pełne konta emerytalne nie zapewnią Ci opieki. Ani też gospodarka
      nie będzie działała od samego zgromadzenia pieniędzy, ktoś jeszcze musi
      pracować.
      I dlatego podatek od bezdzietności nie byłby pomysłem głupim. Po prostu
      dlatego, że Tobie się nie opłaca mieć dzieci, natomiast jest żywotnym interesem
      wszystkich, także Twoim, żeby w ogóle dzieci się rodziły.
      Jeżeli Ty się nie rozmnażasz, jest to (ekonomicznie rzecz biorąc) decyzja
      rozsądna. Jeżeli takich jak Ty jest dużo, społeczeństwo traci, jednakże Ty
      nadal zyskujesz. Jeżeli jest ich bardzo dużo, tracą wszyscy, aczkolwiek Ty
      nadal mniej niż ja. Aż w pewnym momencie okazuje się, że suma tych z osobna
      racjonalnych decyzji oznacza samobójstwo społeczności. I trzeba coś zrobić,
      żeby jednostce opłacało się postępować zgodnie z interesem społecznym. Nie
      mówię, że konkretnie podatek, ale jak nie podatek, to co?
      • Gość: jadwiga Re: Jeśli nie bykowe, to co? IP: *.lublin.mm.pl 28.12.04, 16:14
        Problem nadwyzki populacji w pewnym stopniu rozwiazał kataklizm w południowo -
        wschodniej Azji
        • a_weasley Re: Jeśli nie bykowe, to co? 28.12.04, 22:31
          Jeżeli dowcip, to ciężki.
          Jeżeli na poważnie, to bzdura. Wpływ tego kataklizmu na liczbę ludności Azji
          jest mniejszy niż WTC na liczbę ludności USA.
    • Gość: Hubert Re: Za dużo jest ludzi na świecie IP: *.chello.pl 28.12.04, 17:29
      Pomiescimy sie w duzych budynkach, w "miastowcach".
      A potem skolonizujemy inne planety.
      I bedzie ok.
      Zreszta juz sie propaguje prezerwatywy by ograniczyc proceder. A swoja droga,
      to jak beda mnozyc swe zyski koncerny, kiedy bedzie nas mniej?
      Ograniczenie ludnosci dla dobra sprawy - dobry argument dla tych chlopcow co
      lubia latac z bronia i tratrata. Bush i podobni mu koledzy.
      hehe

Pozdrawiam Hubert
    • annddiik Re: Za dużo jest ludzi na świecie 28.12.04, 18:57
      A mnie się wydaje że pokrzywdzeni są wszyscy bezdzietni. Płacą przecież podatki
      które między innymi idą na utrzymanie szkół i uczelni itp. do których chodzą
      czyjeś dzieci. Więc jeśli problem rozpatrywać w kategorii sprawiedliwości społ.
      to na pewno osoby bezdzietne nie powinny płacić większych podatków. Sam mam
      jedno dziecko i chcialbym mieć ich więcej, niestety nie wiem czy będe mógł
      sobie na to pozwolić. Nie ze względu na jakiś światopogląd tylko na więcej
      chyba mnie nie będzie stać.
      • Gość: as Re: Za dużo jest ludzi na świecie IP: 217.153.181.* / 217.153.181.* 28.12.04, 21:15
        A ci co maja dzieci kupuja im piec razy wiecej masła, chleba i ekierek niz ci,
        którzy maja jedno. A w kazdym z tych zakupów jest VAT. I tym sposobem
        wielodzietni płaca na siebie i na ciebie.
    • Gość: ostry zmysł Więcej ludzi to więcej debili na Ziemi więcej kasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 22:21
      DLA MNIE muehehehehehe . Bo jestem MARKETINGOWCEM ,a moja żona ZOOOOFIA ma siec
      sklepów ,a mój jedynak ma gazeta którą kupują jakieś półgłówki zagubione w
      świecie muehehe .
    • Gość: she Re: Za dużo jest ludzi na świecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 23:02
      Przeludnienie jest faktem, ale problem tkwi bardziej w jakosci niz ilosci .
      Dlatego byloby fajnie, jakby populacji ludzkiej ubylo fanatykow religijnych, w
      szczegolnosci chrzescijanskich i islamskich. Nastepnie - fanatykow
      politycznych. Tacy zaslepieni, opetani emocjami ludzie sa potencjalnym
      zagrozeniem dla planety i tej czesci ludzkosci, ktora nie podziela ich
      szalenstwa. Natepnie - milosnikow zbrojen i bomb atomowych. W praktyce
      oznaczaloby to wrecz znikniecie pewnych narodow, dla ktorych tratata, swiete
      wojny z bezboznikami i wpychanie innym swojej wizji szczescia to jedyny cel.

Swoja droga, zawsze mnie zastanawialo ze w takiej Afryce, gdzie glod
      straszliwy, ludzie mimo wszystko krzesaja resztke energii aby sie plodzic. Ja
      jakbym umierala z glodu, raczej nie kierowalabym sie instynktem rozrodczym. Oni
      to czynia i skutek od lat jest widoczny.
      • minerwamcg Re: Za dużo jest ludzi na świecie 29.12.04, 21:00
        Gość portalu: she napisał(a):

> Swoja droga, zawsze mnie zastanawialo ze w takiej Afryce, gdzie glod
        > straszliwy, ludzie mimo wszystko krzesaja resztke energii aby sie plodzic. Ja
        > jakbym umierala z glodu, raczej nie kierowalabym sie instynktem rozrodczym.

To jest odwrotna sytuacja niż wskutek nierozmnażania się narodów bogatych: suma
        decyzji racjonalnych z punktu widzenia jednostki daje fatalny efekt dla
        społeczności.
        • Gość: she Re: Za dużo jest ludzi na świecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 22:28
          Ciekawe spostrzezenie. Swoja droga, coz ci ludzie winni ze maja taka mentalnosc.

• kingakunowska Re: Za dużo jest ludzi na świecie 26.01.05, 13:05
          W sytuacjach zagrożenia bardzo intensyfikuje się instynkt samozachowawczy, stąd
          im większa bieda, tym więcej dzieci się rodzi.
    • Gość: miecio O ciebie jest za dużo, zejdz przyglupie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 29.12.04, 18:40
      • Gość: cogito Re: O ciebie jest za dużo, zejdz przyglupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 22:27
        Za dużo jest ludzi na swiecie. Owerpopulation tak uważa a inni wysilają swoje
        możdżki i radzą bez sensu: selekcja naturalna, eutanazja, ze musza utrzymywać
        emerytów i takie tam ...
        Prawie dwieście lat temu Malthus wyprzedził owerpopulationa tym pytaniem i
        nawet dał odpowiedż. Wiele sie zmieniło od tego czasu.Człowiek zaczął sie
        interesować kosmosem, zdobywać go, a więc myśleć o powiększeniu swojego M.
        Ciągle nie sa wykorzystane oceany a i pustynie moga stanowic dla nas zagadke i
        perspektywe powiększenia M.
        Nie chcę mi sie wiecej z toba gadać.

• Gość: cogito Re: O ciebie jest za dużo, zejdz przyglupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 22:33
          tak powiedział cogito do owerpopulationa i innych mędrców
    • Gość: Ulka WYOBRAZ SOBIE ZE TY JESTES W TYCH 2/3 DO ODSTRZALU IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 24.01.05, 23:25
      Twoje puste miasta od razu zapelnilyby sie azjatami i arabami, bo oni nie sa
      tak durni jak biali ktorzy daza do zaglady swojej rasy.
      • pewien_student Re: WYOBRAZ SOBIE ZE TY JESTES W TYCH 2/3 DO ODST 26.01.05, 11:35
        od razu daza do zaglady - dazenie zaklada pewna celowosc a tu wychodzi to "po
        drodze". swiat zachodni nie ma po prostu czasu/ochoty na dzieci. taka kultura
        nowa, ze dziecko nie jest juz blogoslawienstwem, a ciezarem.
        • Gość: corgan a imprezki i pusta chata są błogosławieństwem? IP: *.chello.pl 12.04.05, 23:36
          tak pytam... choć sam nie mam dzieci.

Kiedyś też sporo imprezowałem, ale po prostu po paru latach zaczyna się tym
          żygać. Poza tym - pop-shit-kultura dla ludzi po 30-stce nie ma nic specjalnego
          do zaoferowania. Mam w wieku 40 lat być skejtem albo hiphopowcem? hehehe

Jestem za tym, aby single bulili za to że sa singlami albo Ci którzy mają
          dzieci mieli spore ulgi finansowe w ich wychowaniu. Coś za coś. Nie można ludzi
          karac za wychowanie jak to nazwałeś "ciężaru".

Bo osobiście wolę pakować kasę ze wspólnych podatków w wychowanie dzieci niż
          np. w ulgi inwestycyjne dla nie wiadomo kogo, kto po ich wykorzystaniu zwinie
          się do inengo kraju.
          • Gość: marcin a nie lepiej dać ulgi wszystkim? IP: 83.238.200.* 13.04.05, 09:33
            poprzez radykalne zmniejszenie podatków dla każdego?

po co banda idiotów z podstawowym lub zawodowym rolniczym wykształceniem ma
            dzielić nasz naród?

niskie podatki dla każdego! likwidacja monstrualnej administracji, biurokracji!
            precz z socjalizmem!

każdy robi sobie, dla siebie!
    • Gość: Artur ALE ZA MAŁO W POLSCE ! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.05, 00:11
      Podobno w roku 2050 ma być Polaków tylko ok. 33 mln...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka