Dodaj do ulubionych

Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraju?

07.03.06, 21:20
Kilka miesięcy temu media ogłosiły: Patriotyzm wraca do łask. Młodzi ludzie
chcą i są dumni z Polski. Podawano przykłady popularności Muzeum Powstania
Warszawskiego i płytę młodego zespołu Lao Che poświęconą temu wydarzeniu. Więc
być może, iż mamy powody do dumy w naszej historii, ale czy mamy je też w
teraźniejszości? Czy nie powinniśmy być choć trochę dumni z polskiej
gospodarki, przedsiębiorców, którzy z powodzeniem rywalizują na zachodnich
rynkach i śmiało wkraczają na wschodnie. Czy nie jest powodem do dumy
wykształcenie, wiedza i zdolności młodych Polaków, którzy bez kompleksów (a
czasem z kompleksami) promują swoją postawą nasz kraj za granicą?

Czy nie uważacie, że pozytywny aspekt Polski to nie tylko jej historia i
latający Adam(znów skoczył na podium)?

Maciek
dumnizpolski.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: nanka Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.chello.pl 07.03.06, 21:26
      i tak i nie. gdy ktos szkaluje nasza godnosc-przynajmniej gdy my sie czujemy
      obrazeni- to wiele osob gloryfikuje polskosc i udowadnia wyzszosc polskosci na
      dinnymi narodami. ale to zachowanie jest spontaniczne, bo w 'normalnych',
      codziennych sytuacjach nasze kompleksy po prostu nas samych przerastaja. i je
      widac.
      taki neuroptyczny dzieciak z tej polski. niekochane, odrzucone ale pragnace
      milosci.
      • maciek.wozniak Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 21:33
        Nie sądzisz, że powinniśmy to zmienić? I w jaki sposób? Państwo przeznaczyło
        kilkadziesiąt milionów złotych na program: " Patriotyzm jutra", ale czy dobra i
        skuteczna droga do tego?

Maciek
        dumnizpolski.pl
        • Gość: Nanka Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.chello.pl 07.03.06, 23:15
          czy skuteczna? hmm nie wiem, ale tonacy brzytwy sie chwyta.;o)
          warto sprobowac, wszak taka zmiana moze korzystnie na nas jako Polaków, jak i
          naszego narodu, wplynać. i to nie na rok czy dwa;o), ale na pokolenia.
          czlowiek, ktory sie nie szanuje, nie jest szanowany przez innych.
          nawet na terapiach psychologicznych podkresla sie, ze trzeba sie skupiac na tym
          co mocne i to pielegnowac, a nie to co slabe i brzydkie- to mozna zawsze
          zmienic z czasem.
          Polska naprawde kojarzy mi sie z depresantem/neurotykiem/- osoba pograzona w
          depresji nie jest w stanie zrobic NIC! dopiero gdy nabierze nieco pewnosci
          siebie, moze zaczac dzialac. jest nam potrzebny jakis PROZAC. moze ten program
          spelni jego dzialanie.
          poz tym jesli my sami sie uzdrowimy, to i elity rzadzace beda lepsze.
          praca organiczna!
          • Gość: isaak-gay Ale z jakiego kraju ? Chyba nie z Polski ?! IP: *.chello.pl 09.03.06, 06:23
            Pełna kłótni, zabobonów, kołtunizmu i dulszczyzmu , chamstwa, brudu,
            złodziejstwa i prostactwa, pijaństwa ,głupoty i rasizmu etc etc etc - no i z
            czego być dumnym
            • Gość: camel z Kaczynskich IP: 81.19.200.* 09.03.06, 08:42
              :)
              • Gość: sorry ale tak jest Jestem dumny ze wyjechalem z Polski IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 09.03.06, 08:54
                • Gość: jkld Re: Jestem dumny ze wyjechalem z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 09:42
                  Rozumiem, że są tacy ludzie jak ty , i nie mam nic przeciwko nim.
                  Ale nie każdy w życiu ma pecha lub tylu wrogów co ty,
                  a mususz mieć, bo inaczej nie byłbyś dumny.

I tu wychodzi jedna z wad Polaków, ale wierzę, że nie jesyteśmy specjalnie
                  gorsi od innych,wady: dołowanie innych , zawiść, zazdrość, ......
                  • jerzy_w11 Re: Jestem dumny ze wyjechalem z Polski 09.03.06, 11:03
                    Dzisiaj wyjazd z Polski to z dużym prawdopodobieństwiem wyjazd do lepszego
                    świata, gdzie uczciwym ludziom po prostu lepiej się żyje. Każdy to wie, kto
                    dużo podróżuje. Taki wyjazd wymaga odwagi, samozaparcia i ciężkiej pracy, więc
                    facet ma być z czego dumny. Ale jak przedmówca przyznał zawiść i zazdrość
                    rodaków nazwie go pechowcem i wrogiem (pewnie układu).

• looney1 Re: Jestem dumny ... 09.03.06, 14:09
                      Bycie dumnym z kraju w niewielkim stopniu jest skorelowane z poziomem PKB czy
                      ogólnymi warunkami życia. Są kraje o średniej stopie życia ale gdzie jakoś nikt
                      aż tak bardzo nie wiesza psów na warunkach tam panujacych. Mówię np. o
                      Czechach, naszych południowych sąsiadach. Powinniśmy się sporo od nich uczyć.
                      Grecy również mimo odstawiania od reszty UE nie pozwolą sobie na krytykowanie
                      ich kraju. Więcej ciszy i pracy.

--
                      fotografujesz?

• jerzy_w11 Re: Jestem dumny ... 09.03.06, 14:37
                        looney1 napisał:
                        > Bycie dumnym z kraju w niewielkim stopniu jest skorelowane z poziomem PKB czy
                        > ogólnymi warunkami życia.
                        Oczywiście poza PKB czy ogólnymi warunkami życia są jeszcze: kultura, sport,
                        historia, nauka i wiele, wiele innych. Jednak ciężko być dumnym z kraju za
                        sprawą samego Szopena będąc jednocześnie bezrobotnym, zmuszonym do emigracji,
                        jeżdząc samochodem zygzakiem po polskiej ulicy.
                        • Gość: Oliveira Nie ma z czego za bardzo IP: *.atman.pl / *.atman.pl 09.03.06, 15:08
                          Rząd: populiści, demagodzy, przeżarci nienawiścią i korupcją ludzie bez żadnych
                          kompetencji do sprawowania władzy. Intelektualistów w Polsce się nienawidzi,
                          gardzi nimi i wzgardliwie odrzuca ich sugestie, nazywając ich "pustką
                          intelektualną". Wszelkie szanse rozwoju są torpedowane na korzyść problemów
                          przeszłości: lustracji (nie mówię, że nie była potrzebna, była... 16 lat temu),
                          próby powrotu do modelu życia w 18 wieku (kobieta siedzi w domu i rodzi dzieci),
                          pod płaszczykiem patriotyzmu szerzy się ksenofobię, w ramach miłości bliźniego
                          rzuca w niego kamieniami, opluwa, kopie i zakazuje, zakazuje, zakazuje... Polacy
                          potrafią się zjednoczyć wyłącznie przeciwko wrogom, stąd w retoryce braci
                          Kaczyńskich pojawia się Układ, wróg wspaniały, bo widmowy
                          • camel_3d no to z czego mamm byc dumny? 09.03.06, 23:05
                            no bo skoro nie z rzadu, nie z ulic, nie z miast, nie z Polakow.-
                            • jotka42 Re: no to z czego mamm byc dumny? 14.03.06, 00:23
                              Wygląda z tego że a dzrzew i krzakow. No ii z grzybów oczywiście.
                      • Gość: Zońka Re: Jestem dumny ... IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.03.06, 09:37
                        nie porównuj grecji czy czech do polski tak jak nasz naród ma się gdzieś nie ma
                        nigdzie i po co wypisywać już ona kaczyńskich oni dopiero się sprawdzają
                        wspomnieć należy o takich miernotach jak wałęsa itp
                    • Gość: pawel Re: Jestem dumny ze wyjechalem z Polski IP: *.pool.mediaWays.net 12.03.06, 09:53
                      O, wlasnie to,pytajcie setki tysiecy tych co wyjechali na zachod za chlebem czy
                      sa dumni z Polski!Problem bezrobocia dla Polski rozwiaze sie powoli sam w tym
                      stopniu, w jakim poszczegolne panstwa europejskie beda otwierac swoje granice
                      dla sily roboczej z Polski.A polscy politycy i tak nie maja czasu ani
                      umiejetnosci rozwiazywania palacych problemow tych przez ktorych zostali wybrani
                      Tez jestem dumny ze wyjechalem,poprzeczka dla nas wisi znacznie wyzej i cechy
                      charakteru,ktore sa konieczne w zdobywaniu uznania w srod obcych to napewno nie
                      cechy przecietnego Polaka , jestem dumny z siebie ale napewno nie z kraju z
                      ktorego pochodze.
                      • jotka42 Re: Jestem dumny ze wyjechalem z Polski 14.03.06, 00:28
                        Sekretarze Kaczorów, przeczytajcie to. i coś mądrego im podpowiedzcie. Jak sie
                        kraj może rozwijać bez najmądrzejszych ludzi? A oni już wyjechali i są dumni z
                        tego, że tam ich cenią i gratyfikują.
                • Gość: Absolutnie Nie Ja niestety wróciłem. Dumnym? Za dużo widziałem. IP: *.chello.pl 09.03.06, 09:53
                  =====================
                  PiSo-bolszewicy do boju!
                  =====================
                  W.I.Lenin: "Trzeba sobie uświadomić, na jak bezgraniczną pogardę zasługuje
                  człowiek, by móc stać się prawdziwym bolszewikiem"
                  =====================
                  widziane_inaczej: "Wściekle pissujesz, pissujesz, boś Czerwona Gnida"

Co mamy w Polsce w stopniu niewidzianym w cywilizowanej Europie?

Bałagan pieniactwo brud prywata chamstwo - itd itp.

Owszem: zmienia się, jest czyściej. Ale cała reszta naszych przywar rozkwita.
                  Owszem: w Rosji jest gorzej. Ale my żyjemy w Polsce.

Z czego Polak jest dumny?
                  Z przeszłości? - niedojrzałość emocjonalna, jaką zasługę masz w tym, co było
                  kiedyś?

Nadajemy się do wywołania beznadziejnych skazanych na niepowodzenie powstań, a
                  potem siadamy i pijemy z rozpaczą szukając winny wszędzie, tylko nie w nas.

Dzieciaki będę namawiał, by wyjechały do Anglo-Sasów: u nas nie ma szans na
                  normalność.

Duma z kraju to muzyka marszowa dla maluczkich, by móc nimi łatwiej
                  manipulować. W PiSochrenicznej Polsce rzecz niebezpieczna.

PRACA PRACA PRACA!
                  Tylko to może nam pomóc.
                  Uczciwa, rzetelna.
                  I zrozumienie, co to jest społeczeństwo. ideałów

Potem możemy dyskutować o dumie z kraju.
                  Gdy przestaniemy być watahą gryzących się nawzajem wilków,
                  a staniemy się wspaniale zorganizowanym mrowiskiem.

(jeżeli ktoś powie, że to zabije naszą duchowość i twórcze siły, to niech mi
                  pokaże, co takiego twórczego potrafiliśmy swtorzyć w naszym bałaganie. O
                  duchowości lepiej nie mówmy, by nie pastwić się nad kościołem Kat.)

=====================
                  PiSo-bolszewicy do boju!
                  =====================
                  W.I.Lenin: "Trzeba sobie uświadomić, na jak bezgraniczną pogardę zasługuje
                  człowiek, by móc stać się prawdziwym bolszewikiem"
                  =====================
                  widziane_inaczej: "Wściekle pissujesz, pissujesz, boś Czerwona Gnida"
                  • Gość: orwar Masz problem IP: 138.227.189.* 09.03.06, 15:58
                    i zadnej przyszlosci. Przy tym stanie duszy nie mozesz juz chyba nawet myslec.
                    Zal mi Ciebie. To nie duma jest najwazniejsza, a godnosc. Wiec moze zmien
                    sposob i pryzmat postrzegania obiektu.
                    • Gość: zostasz Re: Masz problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 16:13
                      Jak się nie czujesz godnym człowiekiem to i nie posiadasz dumy i to jest twój
                      problem uczuciowo moralny człowiek powinien pracować nad swoim intelektem
                      kształtować nie tylko odczucia ale też uczucia czubaryku.
                      • Gość: Absolutnie Nie Moja godność definiuje się nie przez przynależność IP: *.chello.pl 10.03.06, 08:26
                        do jakiegoś narodu: właśnie takie wspieranie się zewnętrznymi protezami świadczy
                        o braku dumy (ja jestem niczym, ale jestem Polakiem - i czuję się lepiej, bo
                        ajkiś Polak pofrunął na dechach 90 m - żenujące

Właśnie: pracować nad intelektem. Czyli myśleć i analizować.
                    • kropek_oxford Brakiem godnosci jest raczej tchorzliwe trwanie w 10.03.06, 08:05
                      totalnym gnoju. W durnej nadziei niewolnika, ze porzyjdzie dobry krol i to
                      zmieni:)
                • kardynal_pacelli1 Re: Jestem dumny ze wyjechalem z Polski 09.03.06, 17:22
                  Nie ty jeden!
                • evito jestem dumna ze takich jak ty w Polsce nie ma 11.03.06, 10:04
            • Gość: ponuractwo Re: Ale z jakiego kraju ? Chyba nie z Polski ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 12:53
              Co prawda, to prawda. Jak się popatrzy zimnym okiem, to dziś nie bardzo jest z
              czego dumnym być. A puste słowa? tego to na kopy (kopa to 60, np.jaj, jak berety).
              Ktoś w Polsce miał niedawno kłopoty, bo SWOJĄ narodową, biało - czerwoną
              wywiesił na swoim podwórku. Nie wolno, jak się okazało!!! Ale, że wiszą te
              flagi narodowe na masztach przed różnymi budynkami, hotelami brudne, jak
              najgorsza ściera z PRL - owskiego szaletu, to jakoś ani Staraży Miejskiej, ani
              Policji nie przeszkadza. Już nie wspomnę o tych Patriotach, których posty czasem
              tu widzę.
              Parę dni temu widziałam taką ścierę przed Holiday Inn w Warszawie, vis a vis
              Dw.Centralnego. Taka sama ściera UE obok. I co? Nawet napisałam e-mail do hotelu.
              Nie wiadomo czy się śmiać czy płakać. Mam wrażenie, że już nam (prawie
              wszystkim) się w główkach powywalało!
              Pozdrawiam!
              • Gość: Wloczykij Re: Ale z jakiego kraju ? Chyba nie z Polski ?! IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 09.03.06, 14:33
                > Ktoś w Polsce miał niedawno kłopoty, bo SWOJĄ narodową, biało - czerwoną
                > wywiesił na swoim podwórku. Nie wolno, jak się okazało!!!

Nie wolno?? Pewna jestes tego??
                I jak tu byc dumnym z kraju, w ktorym co krok spotykamy takie zarzadzenia, z
                ktorych chce sie albo glosno smiac albo plakac. Potem na swiecie opowiadaja o
                nas dowcipy w stylu "polish jokes" i co gorsza maja racje.
                Amerykanie wywieszaja swoje flagi przy kazdej okazji na samochodach, domach,
                firmach i sa z tego dumni. W Kanadzie niedawno rozdano wiekrza ilosc flag
                z "maple leaf", aby kazdy kto chce mogl wyrazic swoj patriotyzm . Czasami nawet
                na domach wywieszaja choragiewki zeby prywatnie podkreslic swoje uczucia
                patriotyczne. A w Polsce tego nie pozwala prawo??????????
                A ile wiecej mamy takich przepisow?????
                I jak tu byc dumnym z glupoty??
                Pozdrawiam serdecznie.
                • Gość: zostasz Re: Ale z jakiego kraju ? Chyba nie z Polski ?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 16:24
                  Jak komu co nie pasuje to dołoży wyjedż na wschód a zobaczysz jak wygląda tam
                  narodowa duma a flaga narodowa to nie jest flaga fanklubu i nikt nic ci złego nie
                  uczyni jak biało-czerwona wyprasowana i czysta będzie dekorowała okno witrynę
                  ale nie gadaj o patriotyżmie jak w takim tonie piszesz czubaryku
                  • Gość: katarzyna Re: Ale z jakiego kraju ? Chyba nie z Polski ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 02:02
                    Nie jestem dumna z mojego kraju a to dlatego,że rządzą nim tacy durnie.Ta matka
                    dobra,ktora swoje dzieci nakarmi i obcym da.Do obecnej chwili dosyć,że naród
                    jest głodny i biedny /z małymi wyjątkami/to jeszcze im co może to
                    zabiera.Ponieważ najlepiej zabierać tym biednym a wcale nie głupim.
            • evito panie isaak-gay obraza pan Polakow kim pan jest 11.03.06, 10:02
              Gość portalu: isaak-gay napisał(a):

> Pełna kłótni, zabobonów, kołtunizmu i dulszczyzmu , chamstwa, brudu,
              > złodziejstwa i prostactwa, pijaństwa ,głupoty i rasizmu etc etc etc - no i z
              > czego być dumnym
            • evito ty nie musisz panie iaak byc dumnym zostaw to mnie 11.03.06, 10:14

> czego być dumnym
            • evito zbojkotowac wyborcza za szkalowanie Polakow 11.03.06, 10:18

> czego być dumnym
          • Gość: Włodzio Profesor Kępiński ma rację IP: *.acn.waw.pl 09.03.06, 19:26
            Ś.p. Profesor Antoni Kępiński w jednej ze swych ksiazek, 'Psychopaie', ma racje.
            Jestesmy narodem o wyrazistym rysie psychastenicznym oraz, paradoksalnie, o
            wyrazistym rysie histerycznym.
            Gdy nie mamy wroga, jestesmy ociezali - rys psychasteniczny.
            Gdy mamy wroga - uwypukla sie rys histeryczny. Patrz np. Powstanie Warszawskie,
            patrz na konikach na czolgi etc.
            Bez wroga, w normalnych czasach, nie potrafimy sie integrowac, i normalnie
            funkcjonowac. Normalnie, tzn. tak, jak wiekszosc narodow Europy.
            Biadolil zerszta nad tym Piłsudski.

P.S.
            O wrogu Kępiński nie pisał. Ale już tacy jestesmy.
        • kapitan_stopczyk Miliony złotych na "Patriotyzm jutra" ha,ha, ha!!! 09.03.06, 09:19
          Znając życie jestem w 100% pewny, że pieniądze te zostana zwyczajnie
          ROZKRADZINE!!! Jest to typowa kasa, która się rozejdzie po kolesiach
          pozorujących jakieś działania "w temacie patriotyzmu".
          Tak właśnie wygląda Polska.
          Kochajmy ppatriotycznych złodziei.
        • Gość: ktos Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.telia.com 09.03.06, 18:39
          Jestem dumna ze swego kraju. Zdaje sobie sprawe z tego, z e w Polsce jest wiele
          niedociagniec ale nie wszystko jest takie okropne jak niektorzy to widza. Nie
          rozumie polskiej sluzalczosci w stosunku do innych narodow. Obcy widza w tym
          chec podlizania sie i zdobycia czegos za nic. Ci, ktorzy szkaluja Polske przed
          obcymi narazja sie tylko na smiesznosc i pogarde... Zaden ale to zaden narod
          nie umniejsza swojej godnosci, oprocz Polakow.
          • kropek_oxford I "patriotycznie" stukasz z telia.com? Jestes 10.03.06, 08:08
            chodzacym Polish joke:)))
          • Gość: katarzyna Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 18:02
            Jakiego kraju,to jest miejsce gdzie wegetujemy.Patriotyzm? Jaki patriotyzm.Co
            tu kochać ta biedęi oszustwa rządzących.Oni mają obowiązek być dumnym ze
            swojego kraju ponieważ nie chodzą głodni i nie martwią się czy wystarczy na
            zaplacenie świadczen .
            Jedno wielkie bagno.Tak jak kiedyż ktoś powiedział"koryto zostaje tylko świnie
            się zmieniaja"
        • jotka42 Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 14.03.06, 00:15
          Ja jestem dumna, ale ja już sie nie liczę. Jestem dumna z tego, ze wychowalam
          dzieci, ktore, bedac Polakami, są obywatelemi Świata, przez ten świat doceniani
          i nagradzani. I kochają brzozy i polski krajobraz. Ale to są naprawdę świetni
          ludzie i powinni tu pracować i tu się rozmnazać. Nasz kraj chyba nie chce się
          rozwijać skoro takich ludzi, naprawdę kochających Polskę, skazują na tulaczkę
          za chlebem. Przecież to samo dotyczy fachowców w każdej dziedzinie, od
          metalurgow po hydraulikow. Hej!! Kaczory!! Obudzcie się!!Wy będziecie rozliczać
          a narodu wam zabraknie.
          • janan2 Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 14.03.06, 10:35
            W pełni się zgadzam.Podobnie jest w mojej rodzine,wszyscy aktywni i wykształceni
            w kraju już od lat legalnie pracują za granicą.Na takie postawienie sprawy na
            głowie może człowieka trafić...W Polsce chocholi taniec trwa nadal i nie widać
            końca tej zabawy.
      • Gość: Andrzej z Francji Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.w86-202.abo.wanadoo.fr 09.03.06, 13:46
        ja jestem 3cim pokoleniem we Francji...ja jestem dumny! Polska miala wyjatkowa
        role w historii, dzisiaj juz nie jest poteznym Krajem ale Francja i Wielka
        Brytania takze nie... ale, ale Polska ma duzo zalet!
        studenci...naukowcy...profesorowie uniwersytetow...itd
        polska moze miec jeszcze wieksza role ale trzeba miec troche wiecej pewnosci
        siebie i walczyc gdy chodzi o gospodarstwo i politycznie znaczynie! Polska jest
        doceniona za granica....trzeba o tym zapamietac!
        • evito wlasnego proroka nie poznaja sie we wlasnym kraju 11.03.06, 10:20
          Gość portalu: Andrzej z Francji napisał(a):

> ja jestem 3cim pokoleniem we Francji...ja jestem dumny! Polska miala wyjatkowa
          > role w historii, dzisiaj juz nie jest poteznym Krajem ale Francja i Wielka
          > Brytania takze nie... ale, ale Polska ma duzo zalet!
          > studenci...naukowcy...profesorowie uniwersytetow...itd
          > polska moze miec jeszcze wieksza role ale trzeba miec troche wiecej pewnosci
          > siebie i walczyc gdy chodzi o gospodarstwo i politycznie znaczynie! Polska jest
          > doceniona za granica....trzeba o tym zapamietac!
        • evito panie Andrzeju z Francji jestem duma zeto mowisz 11.03.06, 10:23
          Gość portalu: Andrzej z Francji napisał(a):

> ja jestem 3cim pokoleniem we Francji...ja jestem dumny! Polska miala wyjatkowa
          > role w historii, dzisiaj juz nie jest poteznym Krajem ale Francja i Wielka
          > Brytania takze nie... ale, ale Polska ma duzo zalet!
          > studenci...naukowcy...profesorowie uniwersytetow...itd
          > polska moze miec jeszcze wieksza role ale trzeba miec troche wiecej pewnosci
          > siebie i walczyc gdy chodzi o gospodarstwo i politycznie znaczynie! Polska jest
          > doceniona za granica....trzeba o tym zapamietac!
      • Gość: Zońka Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.03.06, 09:32
        tak ale patriotyzmem się nie najesz i dzieci nie nakarmisz wpajano nam te
        ideały w szkołach w pracy miałam dawno okazje wyjechac na zachód urzadzić się
        ale powstrzymywał mnie właśnie patriotyzm dzisiaj tego żałuję bo po 35 latach
        pracy otrzymuję głodową emeryturę i nie widze wyjścia z sytuacji
    • albalonga Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 21:34
      no coz, ja jakos nie czuje sie dumna z bycia Polka. Nie bardzo wiem z czego sie tu cieszyc. Gospodarka - byle jaka, polityka - bagno, bieda w kraju i czarny ciemnogrod rzadzi i masa homofobów i innych wsteczników. I do tego ten kult przeszłosci i porazek np Powstanie Warszawskie itp - zmiłowania.Narod ciepietników, ale to juz skutek uboczny maryjnego katolicyzmu - teksty w rodzaju:"Pani,ja tam nie wiem co zrobic, ale niech sie Pani modli do Matki Boskliej Nieustajacej pomocy" - hmmm, myslenie boli. Marazm i stagnacja. A, i jeszcze papiez. Pokolenie JP II - jeden wielki bełkot, tylko mało kto ma odwage to powiedziec. media nakrecaja taki sztuczny "trynd"
      Na Zachodzie to nas kojarza - Walesa i JP II i do tego mysla ze mowimy po rosyjsku. A po otwarciu granic wyszło, ze u nas jest syf i dno, skoro 2 mln zwiało do Anglii i Irlandii - to mówi samo za siebie.
      Zyje tu bo sie tu urodziłam, ale na to nie miałam wpływu. Jeszcze duzo wody upłynie jak u nas bedzie normalnie i ja pewnie tego nie doczekam, choc mam 29 lat.
      • Gość: .... Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.kronopol.com.pl 09.03.06, 03:49
        Masz rację!!! Niby z czego być tu dumnym? Ten kraj tak naprawdę nie jest w stanie nic dać , a życie w nim to stykanie się codzień z takimi absurdami że aż głowa boli.
        • sebmet Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 09.03.06, 11:37
          Zgadzam się w 100%. Z czego tu być dumnym? z tego jak "polski sejm" zamiast
          promować nowe miejsca pracy lub je tworzyć daje grube miliony na budowę
          kościoła!!! Co to ma być Polska-państwo czy budowa Polska-Watykan. Wysyłanie
          pojazdów ministerskich po pomocnika księdza "ojca dyrektora", czy promowanie
          bycia przekrętem na wielką kasę (bo takich nie ścigają).
          Powodem do dumy mogą być starania (skuteczne) by ludziom w tym padole absurdu
          żyło się lepiej.
          Ja pracuję dla Japończyków i z tego jestem dumny, bo od polskiego prywaciarza
          dostawał bym zapomogę, a nie wypłatę za którą mogę utrzymać rodzinę.
          Pozdrawiam
          • Gość: ktos Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.telia.com 09.03.06, 18:55
            Narzekacie na to, ze Polska jest taka katolicka ale podejrzewam, ze bylibyscie
            oburzeni na wszelkie slowa krytyki posd adresem kosciola i kleru. Pokolenie
            JPII to reklamowy i medialny chwyt, oczywiscie ze tak. Tak samo jak reklamowym
            i medialnym chwytem byl caly cyrk towarzyszacy pontyfikatowi JPII, ktory mial
            rowniez inny grozniejszy wydzwiek, oglupienie spoleczenstwa do granic
            wytrzymalosci. Kazda jednak krytyka posuniec JPII, a znalazloby sie wiele,
            spotykala sie z obelgami i pogrozkami sadow. Prawda jest taka, ze jego
            pontyfikat przyniosl Polsce wiecej szkody niz pozytku. Czy wy sfrustrowani
            polska rzeczywistoscia jestescie w stanie przyjac to do wiadomosci?
            Podejrzewam, ze nie. Zaraz odezwa sie glosy, ze to najwiekszy Polak i ze nas
            wyzwolil, itp, itd. Prawda jest taka, ze to byla marionetka w obcych rekach,
            ktora robila co jej kazano. Jeszcze jedno denerwujace zdanie. Tam gdzie jest
            mocny katolicyzm, tzn. gdzie kler miesza sie do wszystkiego, tam jest bieda,
            bezprawie i ogolny balagan.
            • kropek_oxford A w czyich rekach Jan Pawel II byl marionetka? 10.03.06, 08:14
              Jako anglikanin z dziada pradziada nie kocham papistow, ale - wybacz "dumna
              Polko" - tego o Janie Pawle bym nie powiedzial, bo jako nie-Polak OPLUSKWAIANIA
              CHOLERNIE NIE LUBIE:)))
          • Gość: Zońka Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.03.06, 09:49
            z czego tu być dumnym rządy kolejne pełne oszustów na ulicę srach wyjść nawet
            przed zmierzchem drzwi się rygluje w ciągu dnia na każdym kroku czycha
            niebezpieczeństwo i chęć oszukania zus podatki skarbowe nie robi się wiele żeby
            ludzi zatrzymać w kraju ale do wiadomości podaje ile to osób wyjechało za praca
            no i radość z tego powodu ze w urzędach pracy mniej szukających jak ostatnio
            podano z wałbrzycha wstyd i strach jak żyć bandziorów się broni uniewinnia
            dzieci nie mogą swobodnie wyjść na sanki czy plac zabaw bo czychaja na nie
            zdziczałe pedofile którym i tak nic nie grozi jeszcze z podatków trzeba ich
            utrzymać kto bierze zasiłki nieroby osoby które raczej pracą sie nie splamiły
            szkoda słow i oczym tu pisać mają rację ci którzy wyjechali do normalnych
            krajów gdzie szanuje się obywateli i nasi są poszanowani a u nas co mnóstwo
            rozbitych rodzin troche krętaczy i kombinatorów i ca ła reszta na wegetacji
            żyjących w strachu i niedostatku z dnia na dzień
      • Gość: JVC Popieram Cie w 100% IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.03.06, 15:18
        Ja nie wytrzymalam i zwialam.Sorry rodacy, ale Wam radze to samo. Z patriotyzmu
        zyc sie nie da.
      • Gość: ktos Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.telia.com 09.03.06, 18:45
        Nie bierz pod uwage tego jak nas kojarza na zachodzie. Zachod jest obludny i
        perfidny oni zawsze widza swoje jako naj, naj. Rzadko kiedy przyznaja racje
        innym, nawet gdyby to byla stuprocentowa prawda, a swoje rozne wady, skrzetnie
        ukrywaja, chetnie pokazujac innych jako przyklad zacofania, ciemnoty i
        wszelkiego zla.
        • kropek_oxford Guzik prawda, "dumna Polko". Chyba, ze "dumny 10.03.06, 08:15
          Polak" jest jak but glupi, to wowczas - niestety - nikt przy zdrowych zmyslach
          racji mu nie przyzna. I ty musisz byc wlasnie takim przypadkiem:)
      • kropek_oxford Ty, nie strasz. My obliczamy Polakow na mniej niz 10.03.06, 08:10
        milion. Lacznie z Eire. A ty mnie straszysz potrojna liczna domniemanych
        nielegalow:)))
    • 17_mgnien_wiosny Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 21:35
      Jeśli nasi rodacy odnoszą jakieś zwycięstwa to to jest powód do dumy z kraju?!
      Oni nie dlatego odnoszą te zwycięstwa, że im się tak podoba tylko wyjeżdżają, bo
      w kraju się tego zrobić nie da. A przedsiębiorcy to inna sprawa, nie o prestiż
      chodzi tylko o pieniądze, nie ma co się tym puszyć, to jest normalne. Tylko by
      było miło gdyby w kraju można taniej prowadzić działalność, bez utrzymywania
      zgrai darmozjadów, którzy właśnie pariotyzmem sobie usta wycierają.
      • maciek.wozniak Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 21:59

Ale przecież jest na świecie wiele narodów, każdy ma swoje problemy, dobre i złe
        strony. Polska nie jest najgorszym miejscem na świecie do życia. I nie tylko w
        kwestiach ekonomicznych.

Wielu ludzi na świecie zabiłoby, żeby życ tak jak Wy żyjecie i należeć do
        takiego narodu, którego Wy byście się z chęcią wyparli!

dumnizpolski.pl
        • 17_mgnien_wiosny Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 22:04
          I to jest powód do dumy? Zgoda, są ludzie biedniejsi, narody żyjące w tysiąckroć
          gorszych warunkach, dla których ten kraj byłby rajem, ale żeby być dumnym ,
          trzeba się identyfikować, a ja z tym szambem jakiem mi się jawi państwo polskie
          nie identyfikuję się żadną miarą.
          • 17_mgnien_wiosny Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 22:05
            ...współczesne państwo polskie.
            • Gość: saddam Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: 82.139.23.* 07.03.06, 22:07
              A gdzie tego "szamba" nie ma?
              • 17_mgnien_wiosny Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 22:09
                ale mówimy o Polsce
              • Gość: zostasz Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 16:00
                Czy ty młody człowieku jesteś dumny.Duma z samego siebie oto pytanie.Jak nie
                jesteś dumny sam z siebie bo w życiu robiłeś tylko same głupstwa to jak możesz
                być dumny.Duma,patriotyzm,miłość to są uczucia wyższe ale nie wszyscy je
                poprostu posiadają.Ten kto zadaje takie pytania to jak Lisa co z tą
                Polską.Polska istnieje
                ponad tysiąc lat pomimo różnych dziejowych kataklizmów dała sobie radę z takimi
                potęgami jak Niemcy Austria Wielikaja Rasija Stalinizm.A cóż pan zrobił redaktorze
                co wielkiego pan zrobił dla Polski żeby zadawać głupie oczywiste pytania.Duma
                podkreślam jest uczuciem wyższym ja mam go wystarczającą ilość jestem dumny z
                Polaków historii kraju.A dlaczego to odpowiedz dla każdego z nas
                idywidualna.Umar
                • kropek_oxford A jaki byl twoj udzial w tej chlubnej historii? 10.03.06, 08:18
                  Jakie masz podstawy do dowartosciowywania sie sukcesami CUDZYCH PRZODKOW?
            • maciek.wozniak Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 22:09

To, że inni mają gorzej nie jest powodem do dumy same w sobie. Ale spojrzenie
              przez pryzmat innych narodów nadaje naszym odczuciom i opiniom większą dozę
              obiektywizmu. I moim zdaniem możemy i pownniśmy być (bardziej) dumni z Polski.

Niektóre narody w gorszej sytuacji historycznej, politycznej, społecznej,
              ekonomicznej są bardziej dumne i mniej zakompleksione....

dumnizpolski.pl
              • po_godzinach Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 22:13
                Nie da się być "dumnym z Polski" ogólnie, mozna być dumnym z niektórych
                osiągnięć rodaków, za inne trzeba się wstydzić.

Trudno byc dumnym z krzywych, dziurawych i brudnych chodników - na przykład.
                • 17_mgnien_wiosny Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 22:16
                  Niby czemu mam być dumny z czichś osiągnięć jeśli do nich łapy nie przyłożyłem,
                  podobnie uważam, że nie mam powodu się wstydzić widząc mojego rodaka
                  zataczającego sią na ulicy, w kraju czy poza nim.
                  • Gość: saddam Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: 82.139.23.* 07.03.06, 22:25
                    Przynależność do pewnej zbiorowości zobowiązuje.
                    • 17_mgnien_wiosny Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 22:27
                      To przecież płacę podatki.
                    • kropek_oxford Instynkt stadny? Z tego jestes dumny? Z tego co 10.03.06, 08:19
                      ma byle kaczka?
                  • maciek.wozniak Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 22:27

Bo widzisz tak to już jest z narodem jak z rodziną. Nie wybiera się jej. A
                    wstydzić się i popierać trzeba.A "wszyscy Polacy to jedna rodzina". Tylko taka
                    większa i bardziej duchowo, mentalnie powiązana niż genetycznie.

Rodziny też sie wyprzesz jak Ci sie nie bedzie podobac?

dumnizpolski.pl
                    • po_godzinach Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 22:29
                      No niekoniecznie.

Bardziej czuję się związana z kimś spoza Polski, jeśli jest mi z nim po drodze,
                      niz z rodakiem, z którym mi po drodze nie jest.
                      • maciek.wozniak Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 22:33
                        ale ja nie mówie o związaniu, ale o TOŻSAMOŚCI NARODOWEJ, czyli świadomości, że
                        jesteśmy członkiem jakiejś większej całości, która ma ciągłość czasową, dzięki
                        temu staje się nieśmiertelna (a przynajmniej dlugowieczna).

dumnizpolski.pl
                        • po_godzinach Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 22:35
                          a to całkiem co innego jest :)

Jasne, że moja tożsamośc narodowa każe mi myślec, ze jestem częścią całości.
                          Nie ma to jednak nic wspólnego z dumą.
                        • Gość: Tomek Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.resnet.purdue.edu 09.03.06, 07:35
                          Banialuki, z których nic nie wynika. Co to ma oznaczać, że "jesteśmy członkami
                          większej całości"? Tzn. że mam Polaków bardziej lubić od np. Węgrów, tak po
                          prostu punkty za pochodzenie, albo za posiadanie papieru zwanego paszportem?
                    • 17_mgnien_wiosny Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 22:31
                      My słuchamy widocznie trochę innych piosenek. A na marginesie, to Adampol to
                      jakaś rodzina, czy sponsor linkowanej przez ciebie strony?
                    • 17_mgnien_wiosny Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 22:33
                      I właściwie czemu mam się nie wyprzeć rodziny?
                      • maciek.wozniak Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 22:37

Adampol, to propozycja podana na forum gazeta.pl w poście na temat polskich firm
                        przez jednego z forumowiczów. Sam się o niej dzięki temu dowiedziałem. Linków
                        tam nie ma do ich strony.

> I właściwie czemu mam się nie wyprzeć rodziny?

Bo samemu smutno, straszno, brak wsparcia w trudnych chwilach...A znajomi to nie
                        to samo, mogą przestać nimi być.

Wyparłaś się? Wyparłabyś się?

dumnizpolski.pl
                        • 17_mgnien_wiosny Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 22:42
                          Wyparł! , tak bym się wyparł gdyby mi przynosili wstyd, gdyby pożyczali a ja
                          miałbym spłacać długi, gdyby robili coś przeciw mnie. Wtedy bez mrugnięcia okiem
                          bym się ich wyparł. Jeśli chodzi o znajomych to zgoda, ale można mieć
                          przyjaciół, wystarczy kilku, mnie nie są potrzebne tłumy, wręcz mnie odstręczają.
                        • po_godzinach Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 22:47
                          > I właściwie czemu mam się nie wyprzeć rodziny?

Bo samemu smutno, straszno, brak wsparcia w trudnych chwilach...A znajomi to nie
                          to samo, mogą przestać nimi być.

Wyparłaś się? Wyparłabyś się?

Dobrej rodziny nikt sie nie wyprze. Co jednak zrobić, gdy rodzina jest zła,
                          niszcząca?
                        • Gość: Zin Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: 213.17.162.* 09.03.06, 12:29
                          Wyparłabym się członków rodziny którzy gwałcą, kradną, zabijają. Nie widzę
                          powodu, aby miała ich okrywać moja duma czy wsparcie.
                          Podobnie jak Polaków z Jedwabnego, tych, którzy wyłudzają lewe odszkodowania z
                          opieki społecznej itd.
                        • kropek_oxford Jak ci musi byc bardzo zle z samym soba. Nie masz 10.03.06, 08:23
                          powodow do dumy z samego siebie? Izmy potrzebne sa tchorzom - by mogli nimi
                          zagluszyc swoj strach; nie ja pierwszy o tym zreszta mowie:)))
                    • kropek_oxford Why not? Pepowiny do dzis przeciac nie mozesz? 10.03.06, 08:20

• Gość: Nanka Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.chello.pl 07.03.06, 22:22
                  wydaje mi sie , ze mozna byc dumnym z Polski-jako takiej. z tymze ta duma to
                  musialaby byc miloscia bezwarunkową. Jest to mozliwe, wiec nie pisz że nie
                  można.;o)
                  • po_godzinach Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 22:34
                    Gość portalu: Nanka napisał(a):

> wydaje mi sie , ze mozna byc dumnym z Polski-jako takiej. z tymze ta duma to
                    > musialaby byc miloscia bezwarunkową. Jest to mozliwe, wiec nie pisz że nie
                    > można.;o)

Bo moim zdaniem - nie mozna. Duma to chluba, chwała, mozna więc czuc dumę z
                    poszczególnych wydarzeń, nie "w ogóle".
                    • maciek.wozniak Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 22:40

Idąc twoim tokiem rozumowania ŻADEN naród nie może, być dumny, bo każdy ma
                      jakieś wstydliwe momenty. Tak sądzisz?

dumnizpolski.pl
                      • po_godzinach Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 22:45
                        Oczywiście, że każdy naród ma wstydliwe momenty, które powodem do dumy nie są.
                        Czasem są hańbą.
                        Podobnie, ma momenty chlubne lub osiągnięcia swoich obywateli.
              • Gość: saddam Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: 82.139.23.* 07.03.06, 22:14
                Nasz naród wydał na świat tylu wielkich ludzi, ale Polacy już o tym nie
                pamiętają. Nie pamiętają też skąd się wzięła obecna sytuacja w Polsce.
        • Gość: camel_3d maciek.wozniak IP: 81.19.200.* 09.03.06, 08:45
          > Ale przecież jest na świecie wiele narodów, każdy ma swoje problemy, dobre i

> e
          > strony. Polska nie jest najgorszym miejscem na świecie do życia. I nie tylko w
          > kwestiach ekonomicznych.

i to znaczy ze ci ludzie powinni sie wstydzic z tego ze pochodza z tamtych
          krajow? a My powinnismy byc dumni? Z czego?
          • tow.stalin Re: maciek.wozniak 09.03.06, 12:44

z nieczego nie możemy być dumni. "inteligentny" polak to taki, co się
            wszystkiego co polskie wstydzi, no bo przykładowo: polskie sery cuchną w
            przeciwieństwie do serów francuskich, które są rozkoszą dla podniebienia...

i tak dalej :)
    • maciek.wozniak Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 23:05
      Marzy mi się by kiedyś zmieniła się ta mentalności, którą widać w wiekszości
      wypowiedzi tutaj, że Polska to "szambo". Bo mam wrażenie, że nawet gdy nie
      bedzie biedy, bezrobocia, korupcji, to zawsze bedzie coś nie tak z Polską
      (klimat chociażby) dla większości Polaków-sceptyków.

dumnizpolski.pl
      • 17_mgnien_wiosny Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 23:10
        Przestań pieprzyć i nawracać, mnie się w tym kraju nie podobają konkretna rzeczy
        a nie jakieś tam idee czy bliżej niesprecyzowane ogóły. Jak państwo zacznie mnie
        traktować z należnym mi szacunkiem, to zyska mój szacunek, ale do dumy to
        jeszcze i tak będzie daleko.
        • maciek.wozniak Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 23:20

Nie pieprze, nie nawracam, wyrażam opinie swoją tylko...

Dobranoc

dumnizpolski.pl
      • po_godzinach Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 23:14
        Jaka znowu mentalność? Taka, która każe bezrozumnie chwalić wszystko? Jak jest
        co chwalić, trzeba chwalić, jak nie ma - to nie ma.

Jak zachwyca, kiedy nie zachwyca?
      • ambivalent Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 09.03.06, 09:03
        Prawda jest taka, ze osoby mowiace o "szambo" same gowno robia zeby cos zmienic.
        Taka juz mentalnosc Polakow jest: wymagac, narzekac jak sie nie dostaje, ale
        samemu cos zrobic? "No cos Ty, ja to apolityczny jestem. "
        Czy ja potrafie byc dumna? Nie wtedy gdy za granica wstyd jest sie przyznac do
        rodakow, bo jak tylko zaczynam mowic po polsku zwala sie cala chmara
        przeklinajacych burakow, ktorzy ZADAJA Twojej pomocy, bo przeciez Polacy
        jestesmy. A co mnie to obchodzi? Nic. Nie czuje zadnego specjalnego zwiazku z
        Polakami, bo mentalnosc ta mi nie odpowiada.
        Ale dumna jestem z naszej przyrody. NA kazdym kroku podkreslam jak PIEKNIE jest
        w Polsce. Dumna jestem z Moich Rodzicow, bo przezyli zawirowania polityczne i
        zdolali wychowac trojke fajnych dzieciakow. Wstyd mi tez, ze wybralam prostsza
        droge, bo tu gdzie mieszkam zyje sie prosciej.
        Nie moge byc dumna, bo niczego nie zrobilam. Nie przylozylam palca do tego, zeby
        w Polsce cokolwiek sie zmienialo. Nie glosowalam, wiec nie moge teraz narzekac,
        ze Kaczki rzadza. Ale nie moge tez wieszac psow, z tych samych powodow.

I jeszce mala dygresja: Polakom brakuje dumy narodowej. Takiej wewnetrznej,
        osobistej. W dalszym ciagu pracujac i mieszkajac za granica czujemy sie jak
        obywatele drugiej kategorii. Kiedy Wloch mowi: Ja wszystko potrafie, Polak
        powie: To moze ja poszukam pracy w supermarkecie.
        I to nie jest fajne.
        • kropek_oxford Przesadzasz: w UK plaga sa polskie panienki, co ze 10.03.06, 08:28
          szkolna kulawa angielszczyzna szukaja pracy w banku lub jako sekretarki w
          kancelarii prawnej. I maja zal, ze sie ich na tym stanowisku nie zatrudnia.
          Albo zatrudnia, ale...nie od razu:)))
      • Gość: kj Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 09:44
        > Marzy mi się by kiedyś zmieniła się ta mentalności, którą widać w wiekszości
        > wypowiedzi tutaj, że Polska to "szambo". Bo mam wrażenie, że nawet gdy nie
        > bedzie biedy, bezrobocia, korupcji, to zawsze bedzie coś nie tak z Polską
        > (klimat chociażby) dla większości Polaków-sceptyków.
        >
        Glupoty opowiadasz. Powtarzasz oklepane slogany o Polaku-wiecznym-sceptyku (moze
        czesciowo prawdziwe;)
        Myslisz ze gdybysmy zyli w kraju, gdzie i mlodzi i starsi moga zyc bez obaw o
        swoja przyszlosc, gdzie nie trzeba byloby emigrowac aby zyc lepiej, to tez
        wszyscy by narzekali? Gdyby politycy ulatwiali zycie ludziom, a nie
        komplikowali... Gdyby czytajac co sie dzieje w Sejmie, czlowiek nie krecil z
        zazenowaniem glowa... mozna tak setki "gdyby" wyliczyc...

Ja nie jestem dumny z Polski (odkad na wlasnej skorze przekonalem sie jak
        wyglada "promocja przedsiebiorczosci" i wydatkowanie pieniedzy unijnych w kraju)
    • skin.polski Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 07.03.06, 23:20
      ja jak najbardziej
    • monia-67 Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 08.03.06, 07:20
      Ja nie jestem dumna ze swojego kraju.
    • Gość: wir Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: 62.87.223.* 08.03.06, 12:59
      W dobie zacierania się granic,swobody migracji i mieszania się
      nacji,patriotyzmowi trudno jest znależć swoje miejsce.Coraz powszechniejsza
      jest postawa "obywatela świata",którego Pcim jest tam,gdzie widzi zadawalające
      go warunki do egzystencji.Dotyczy to w szczególności ludzi młodych,którzy
      wykorzystują w pełni prawo wyboru miejsca realizacji swoich planów
      życiowych.Dołaczając do tego postępujący
      konsumpcjonizm,hasła "bóg,honor,ojczyzna" stają się tylko sloganami
      odgrzewanymi jedynie dla potrzeb firmowania zabawy dla zabawy.
    • kamajkore Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 08.03.06, 13:20
      A czemu ma służyć taka duma z kraju?
      Żadna 'duma z kraju' nie jest mi do niczego potrzebna :)

Dumnym powinno się być z własnych osiągnięć. Wstydzic powinno się za własne
      przewinienia. I kropka.
      • maciek.wozniak Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 08.03.06, 14:12
        A temu ma służyć, że bez dumy nie ma narodu, a bez narodu nie byłbyś tym kim
        teraz jesteś, to naród walczył za Ciebie i dla Ciebie o lepszą przyszłość,
        wolność....
        • 17_mgnien_wiosny Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 09.03.06, 07:07
          Lepszą niż mają Ugandczycy?
        • Gość: Tomek Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.resnet.purdue.edu 09.03.06, 07:28
          Nie naród walczył, tylko ludzie walczyli.
        • kropek_oxford Narod? Moze ci chlopi co panskie grabili? A moze 10.03.06, 08:30
          dziadowie tychze chlopow, co powstancow styczniowych kijem dobijali? Albo nawet
          ten podwarszawski "narod" co spylal uchodzcom z Powstania wiadro kartofli za
          zloty zegarek. Bo "zrec musza"?
      • heretic_969 Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 08.03.06, 14:13
        kamajkore napisała:

> A czemu ma służyć taka duma z kraju?
        > Żadna 'duma z kraju' nie jest mi do niczego potrzebna :)
        >
        > Dumnym powinno się być z własnych osiągnięć. Wstydzic powinno się za własne
        > przewinienia. I kropka.

Mądra kobieta:)
    • heretic_969 Nie wiem czy potrafią ale z pewnością nie powinni 08.03.06, 14:15

• Gość: saddam Re: Nie wiem czy potrafią ale z pewnością nie pow IP: 82.139.23.* 08.03.06, 22:43
        Powinni! Gdyby nie patryiotyzm waszych ojców, dziadków dziś pracowalibyście
        niewolniczo na chwałę tysiącletniej rzeszy.
        • 17_mgnien_wiosny Re: Nie wiem czy potrafią ale z pewnością nie pow 09.03.06, 07:12
          I Dzielna Armia Czerwona zapomniałeś dodać.
        • Gość: Tomek Re: Nie wiem czy potrafią ale z pewnością nie pow IP: *.resnet.purdue.edu 09.03.06, 07:27
          Walczy się w obronie wolności, a nie w imię narodu.
        • Gość: ernie Re: Nie wiem czy potrafią ale z pewnością nie pow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 10:13
          Gdyby nie rozdęty patriotyzm ówczesnych Niemców to nie byłoby żadnej
          tysiącletniej rzeszy a Hitler występowałby co najwyżej w kabarecie.
        • kardynal_pacelli1 Re: Nie wiem czy potrafią ale z pewnością nie pow 09.03.06, 17:30
          saddam napisał(a):

> Powinni! Gdyby nie patryiotyzm waszych ojców, dziadków dziś pracowalibyście
          > niewolniczo na chwałę tysiącletniej rzeszy.

Kto wie czy nie wyszłoby to wszystkim na dobre he he.

• kardynal_pacelli1 Re: Nie wiem czy potrafią ale z pewnością nie pow 09.03.06, 17:32
          I jeszce jedno:mielibyśmy solidne drogi a nie ścieżki dla wozów drabiniastych
          tak jak teraz.
        • kropek_oxford Historii nie znasz. Hitlerowcy i tak by w tylek 10.03.06, 08:33
          od Ruskich dostali jak dostali. A Polska - zachowawszy przy zyciu
          najdzielniejszych - moze mialaby szanse nie zostac na pewien czas sowiecka:)
        • Gość: Zońka Re: Nie wiem czy potrafią ale z pewnością nie pow IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.03.06, 09:53
          pamiętają polacy o swoich wielkich ale ich patriotyzm na co się zdał ciężko
          walczyli gineli chronili skarbów polskich po to żeby teraz zostało rozkradzione
          zaprzepaszczone o własną prywate dbają ci którzy dopadną koryta
    • Gość: deg Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 01:49
      dumny jestem z siebie ze zyje tak jak lubie, z mojego kraju- widzac starcow
      grzebiacych w smietnikach codziennie rano- znacznie mniej
      • Gość: sianko Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: 209.89.159.* 09.03.06, 02:43

Byt ksztaltuje swiadomosc.
        I to powinni wziac pod uwage nasi rzadzacy.
        Gdy czlowiek uczciwie przepracowal 40 lat i otrzymuje nedzne grosze - nie jest
        mu wcale do smiechu.
        A jeszcze,gdy widzi,jak rozrzutny jest rzad - wytwarza sie w nim bunt.
        Nie ma sie na te niesprawiedliwosc zadnego wplywu i ciagle czeka sie na lepsze
        czasy,ale chyba sie nigdy nie doczeka!!!
    • cracovian To sie wszystko b. szybko zmieni... 09.03.06, 03:56
      Kiedy odkryja nas albo my (malo jeszcze prawdopodobne) obce i inteligentne
      cywilizacje. Moze wtedy dopiero uswiadomimy sobie, ze religia, patriotyzm,
      wzniosle hasla sa tylko po to zeby szare masy trzymac w garsci. Ze tak naprawde
      wszyscy jestesmy tacy sami i siedzimy na tej samej goownianej kulce za ktorej
      sterami jest kupa samolubnych idiotow ;-)

Mozna byc dumnym z bycia dobrym czlowiekiem, ale z przedsiebiorcow albo
      jakiejkolwiek historii to strata czasu i dosc krotka pseudo-satysfakcja. Tak
      jak Polacy maja w doopie np. Rosjan (nawet nie wspomne o USA) tak i reszta
      swiata ma wszystkich innych tez w doopie. Taka jest smutna prawda... Osiagniemy
      pelna dojrzalosc gdy granice znikna, a narodowosc nikogo nie bedzie obchodzic.
      Moze karaluchy to zrobia po tym jak sie wszyscy z tej k. dumy pozabijamy.
    • Gość: josek Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.aber.ac.uk / *.aber.ac.uk 09.03.06, 03:57
      "Czy nie powinniśmy być choć trochę dumni z polskiej
      > gospodarki, przedsiębiorców, którzy z powodzeniem rywalizują na zachodnich
      > rynkach i śmiało wkraczają na wschodnie. Czy nie jest powodem do dumy
      > wykształcenie, wiedza i zdolności młodych Polaków, którzy bez kompleksów (a
      > czasem z kompleksami) promują swoją postawą nasz kraj za granicą?"

Nie ! Duma narodowa to przywilej plebsu, mozna szanowac historie, ale byc dumnym z kolektywnej swiadomosci to zakrawa na jakis dowcip.
      • kropek_oxford Korekta: duma narodowa to pociecha plebsu:) 10.03.06, 08:36
        • Gość: Edi Re: Korekta: duma narodowa to pociecha plebsu:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 14:20
          To dlaczego Brytyjczycy zachowali taki relikt przeszłości jak Królowa?ma im
          przypominać o epoce wspaniałego kolonializmu?-relikcie przeszłości?pociesze dla
          plebsu ( hehe Parów?)?
    • Gość: el el Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.Red-83-56-225.dynamicIP.rima-tde.net 09.03.06, 04:23
      Co do historii i dumy, to Polacy nie potrafią być dumni z prawdziwie wielkich
      Polaków, takich jak np. Kopernik, Curie-Skłodowska czy nawet Chopin. Zamiast
      tego Małysz i JP2.
      • caesar_pl Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 09.03.06, 06:31
        Serio z tych trzech mozna byc dumnym?Z Kopernika Niemcy tez sa dumni,a ze Sklodowskiej Francuzi...
        • 17_mgnien_wiosny Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 09.03.06, 07:14
          To skoro Niemcy i Francuzi mogą, to my chyba też :)
          • caesar_pl Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 09.03.06, 11:57
            Zartowalem,Niemcy nie znaja Kopernika a co dopiero Sklodowska..
            • Gość: el el Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.Red-83-56-225.dynamicIP.rima-tde.net 10.03.06, 09:07
              Niemcy w ogóle są raczej kiepsko wykształceni. Pewnie nawet nie wiedzą kim był
              Goethe.
              • Gość: Jan Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj IP: *.versanet.de 10.03.06, 10:31
                ..dlatego Niemcy nie maja byc z kogo dumni,bo sa niedouczeni...Ja tak mysle:gdyby Polska tak wygladala jak Niemcy, miala tylu Noblistow,wynalazcow,autostrad,pieknych miast,uzdrowisk,zrodel termalnych,gor,morz ,jezior byly by taka dumna.A Niemcy nie sa...
    • Gość: JutraTuNieMa Z czego byc tu dumny...? IP: 5.6.2D* / 203.155.1.* 09.03.06, 05:52
      Codziennie rano czytam wiadomości z naszego kraju, zawsze się zastanawiam, co
      dzisiaj wymyśliła „inteligencja” narodu, to co widzę po prostu przechodzi
      ludzkie pojecie! Oto parę nagłówków z ostatnich 2 tygodni:
      - podatek od ślubnych prezentów,
      - politycy LPR szkoleni przez media ojca Rydzyka,
      - Radio Maryja staje na straży paktu,
      - Sondaż: polska scena polityczna sięgnęła dna,
      - Ptasia grypa: jak rząd wiedział i nie mówił,
      - Sacro polo lansowane przez RM i telewizje Trwam zastąpiło disco polo.
      Z czego mam byc dumny z dzisiejszej Polski????
      Z naszej polityki i politykow? Tego co panstwo robi dla zwyklego czlowieka? (nie
      robi nic!!!)Z coraz bardziej kurczacej sie demokracji? Z sytuacji gospodarczej
      lub ekonomicznej? Z rosnacego bezrobocia i niskich plac? Z tego, ze rzad chce
      sie przekonac do jakiej podlosci mozna doprowadzic ludzi?
      NIE MAM BYC Z CZEGO DUMNY! Polska rzadzaca juz dawno zapomniala o ludziach,
      ktorzy tworza ten narod! Kazdy ich kolejny krok to jeszcze wieksza pomylka. Ja
      jestem tylko ciekaw jak dlugo to wytrzymacie "Polaczki".
      Prosze sie zatrzymac....JA wysiadam!!!
      • Gość: Kopernik Re: Z czego byc tu dumny...? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.03.06, 06:20
        Kolego, ty nie jestes Polakiem?
        • kropek_oxford To Polak, nie zas "dumb Pole". I taka miedzy wami 10.03.06, 08:38
          roznica:)
      • 17_mgnien_wiosny Re: Z czego byc tu dumny...? 09.03.06, 07:10
        Wytrzymają, wytrzymają, później znowu dupną i zacznie się od nowa.
      • Gość: Yer Re: Z czego byc tu dumny...? IP: 195.214.220.* 09.03.06, 09:23
        Jak czytam o kolejnych polskich potknięciach, o tym ze znów coś sie nie udało,
        że straciliśmy szanse na lepszą przyszłość, tracimy ją nadal, i nie widać zeby
        coś się miało zmienić, to ogarnia mnie wściekłość i myślę że inni potrafią, a
        Polacy nie. Słowacy budują autostrady, my nie, Irlandia postawiła na nowe
        technologie, Polacy zatracają sie w przeszłości etc. Najbardziej nie lubie w
        Polakach "kombatanctwa", słomianego zapału, braku konsekwencji i braku
        inicjatywy. Wszyscy siedzą i narzekają jak jest żle, ale nie ruszą tyłka żeby
        coś zmienić.

Ale skoro wywołuje we mnie to takie emocje, to może znaczy że mi zależy na
        Polsce? Więc może to jest jednak patriotyzm?
        • 17_mgnien_wiosny Re: Z czego byc tu dumny...? 09.03.06, 10:21
          A może patriota to nie ten który chce onanizować się martyrologią i mieć pełne
          usta szczytnych haseł, tylko ten który z polski nie wyjechał, tu po cichu
          zapieprza i narzeka, że państwo polskie mu w tym nie pomaga?
    • waldek1610 Re: Czy Polacy potrafią być dumni ze swojego kraj 09.03.06, 06:40
      Zawsze bylem dumny z tego ze jestem z Polski, choc od 14 lat mieszkam w USA
      nadal czyje sie bardziej Polakiem. Niestety musze przyznac ze podkreslanie
      mojego patriotyzmu czesto spotyka sie z agresja innych na forach Gazety. Mysle
      ze wielu ludzi myli patriotyzm z nacjonalizmami typu Niemieckiego
      (Hitlerowskiego), Jugoslowianskiego, Sowiecki itd...

A przeciez nie potrzeba nienawidzic wlasnego kraju zeby byc byc uwazanym za
      tolerancyjnych przez zagranice.

Zapraszam do mojego forum;
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=37392
      • Gość: gad Polacy na obczyznie... IP: 5.6.2D* / 203.155.1.* 09.03.06, 07:06
        Waldku, jezeli uwazasz sie za prawdziwego patriote, dlaczego od 14 lat mieszkasz
        w USA? Zle Ci bylo w Polsce, partioci walcza o to by bylo lepiej a nie
        "wyjezdzaja" do innego kraju. Nie chce Cie oceniac, ale czy nie uwazasz, ze po
        14 latach czas przejac amerykanskie nawyki i zachowania, bo w ten sposob
        pokazywania swojej polskosci w innym kraju to nie mozna identyfikowac sie ani z
        Polska ani z krajem w ktorym zyjesz!
        • waldek1610 Polacy u siebie... 09.03.06, 08:41
          Gość portalu: gad napisał(a):

> Waldku, jezeli uwazasz sie za prawdziwego patriote, dlaczego od 14 lat
          > mieszkasz w USA? Zle Ci bylo w Polsce, partioci walcza o to by bylo lepiej a
          >nie "wyjezdzaja" do innego kraju.

Wiesz, nie boje sie krytyki, lecz mysle te Twoj tok myslenia nie jest logiczny.
          Emigracja ze Szwecji, Chin, Japoni, Koreii, a zwlaszcza Niemiec i Wloch do USA
          byla jeszcze bardziej masowa od Polskiej emigracji do USA. Zreszta emigracja
          jest naturalnym zjawiskiem w krajach biednych i rozwijajacych sie. Bo akrurat
          na brak rak do pracy, i na brak "tegich glow" Polska nie narzeka, pozatym z
          Polski emigruja nie tylko ludzie w niskim wyksztaleceniem, ale i Ci ktorzy
          probowali w Polsce wykozystac swoje wyksztalcenie lecz nie bylo zadnych
          mozliwosci rozwoju.

Prawdziwi patriotci to tacy ktorzy kochaja swoj kraj, choc ten ich porzucil w
          potrzebie..... Nie sadzisz ze trudniej jest kochac kogos, lub cos z czego nie
          mamy zadnych korzysci?

A wlasnie Polonia na calym Swiecie wcale nie opuscila swojego kraju bo sie niby
          kultura nie podobala, po prostu nie mieli z czego zyc i ogolna bieda w kraju
          zmusila ich do szukania chleba za granica. Tylko nie probuj mi wmawiac ze" Ci
          ktorzy sa zaradni i wyksztalceni pozostaja w kraju"...bo przecierz z Polski
          emigruja rowniez specjalisci; technicy komputerowi i lekarze medycyny.

>Nie chce Cie oceniac, ale czy nie uwazasz,
          >ze po 14 latach czas przejac amerykanskie nawyki i zachowania, bo w ten sposob
          >z pokazywania swojej polskosci w innym kraju to nie mozna identyfikowac sie
          >ani Polska ani z krajem w ktorym zyjesz!

W USA prawie wszycy Amerykanie identyfikuja sie z inna kultura, nawet ludzie
          ktorzy od wiekow mieszkaja w USA mowia" I'm German-American", "Italian-
          American", "Irish American" i nie chodzi tylko o mowienie, bo znam wlasnie
          takich Amerykanow ktorzy wysiaduja najczesciej w Irish-pubs, graja na kobzie, i
          kochaja swoja matke jak najprawdziwsi Wlosi.....

Nie martw sie o moja integracje...bo jakby nie bylo sluzylem w US Marines i
          nawet pracowalem w Policji w USA...Wydaje mi sie ze w Polsce panuje mit o
          Polonusach w USA ktorzy zyja w gettach....co jest duza przesada, choc to prawda
          ze ludzie zwlaszcza starsi i w srednim wieku emigrujac z Polski maja trudnasc z
          przystosowaniem sie.

• Gość: gad Re: Polacy u siebie... IP: 5.6.2D* / 203.155.1.* 09.03.06, 10:58
            Waldku, bylem pare razy w Stanach i wiem jak emigranci (nie tylko polscy sie
            zachowuja), bylem na Greenpoincie i to co zobaczylem jest po prostu smieszne,
            tworzenie panstwa w panstwie. Jezeli USA dalo Ci prace, pieniadze, dom nad
            glowa, to dlaczego tesknisz za Polska, ktora Ci tego nie mogla dac? A jezeli tak
            ja kochasz, to dlaczego nie pozostales tutaj, by "naprawiac" istniejacy stan
            rzeczy? Moim zdaniem prawdziwi patrioci kraju nie opuszczaja, tylko o niego
            walcza (i nie mow mi o walce zza oceanu, bo to durnota). Wszyscy Ci
            Polacy-patrioci siedzacy w "ciepelku" za granica sa dla mnie smieszni! Tesknicie
            i walczycie o Polske siedzac w swoich bezpiecznych domach za granica, gdzie nie
            dosiegnie was rzeczywistosc szarego Polaka! JAKIM PRAWEM WOGOLE POLONIE NA CALYM
            SWIECIE MAJA PRAWO GLOSU W SPRAWACH POLSKI??? Dlaczego tacy ludzie (mieszkajacy
            za granica) wybieraja nam prezydenta lub rzad??? Nawet jesli zle wybierzecie to
            i tak wam sie nic nie stanie. Chcecie brac udzial w zyciu Polski nie ponoszac za
            to odpowiedzialnosci!!! Taka jest prawda!!!
            • Gość: Monia Re: Polacy u siebie... IP: *.range86-141.btcentralplus.com 09.03.06, 11:54
              Swiete slowa!

Polacy emigranci po tylu latach za granica maja w glowach jakis chory, wyidealizowany, oderwany od rzeczywistosci archetyp 'Matki-ojczyzny', ktory nijak sie ma do tego co dzieje sie naprawde.
              • waldek1610 Re: Polacy u siebie... 09.03.06, 12:05
                Poza brakiem pracy i oczywiscie warunkami socjalnymi Polska wcale nie jawi sie
                tak negatywnie z perspektywy innego kraju, nawet USA. Zreszta zwiedzajac
                dzisiejsza Warszawe, Krakow albo inne miasta Polska wyglada dosc atrakcyjnie.

A to ze jak mowisz w kraju dzieje sie wiele zlego, to akurat Polska nie rozni
                sie tym od innych krajow...Europy Centralnej i Wschodniej. Poza tym gdybys
                posluchala lokalnych gazet Amerykanskich to pomyslalabys sobie ze Polska
                jest "normalnym krajem" zachodnim w ktorym jest wolnosc ale i korupcja itd.

• Gość: Monia Re: Polacy u siebie... IP: *.range86-141.btcentralplus.com 09.03.06, 12:19
                  Roznica miedzy nami polega na tym, ze ja nie mowie Amerykanom ze maja byc dumni z czegokolwiek, bo nie zyje z nimi, nie cierpie tego co oni i nie mam pojecia co ich boli i dlaczego.

Ale ty nie widzisz problemu w mowieniu Polakom ze powinni byc dumni.

I nie jest argumentem to ze "jestes" Polakiem - bo to tylko Twoj rodowod. Przestales byc Polakiem wyjezdzajac na zawsze z kraju. Teraz jak japonski turysta przechadzasz sie po Krakowie i masz dokladnie takie samo pojecie jak on o zyciu w Polsce.
                  • waldek1610 Re: Polacy u siebie... 09.03.06, 12:40
                    a czy Chopin jakby nie bylo potega Polskiej muzyki...tez przestal byc Polakiem
                    z chwila gdy "wyjechal z kraju na zawsze"?

Tylko nie mow mi ze nie mam co porownywac sie z najlepszymi, bo Chopin tez byl
                    czlowiekiem ktory w Polsce nie widzial przyszlosci i mozliwosci dalszego
                    rozwoju...

Z tymi Japonczykami to troche przesadzilas, w rankingu narodowosci sa na
                    ostatnim miejscu pod wzgledem znajomosci jezykow obcych, pozatym ilu
                    Japonczykow potrafi pisac po polsku, nawet z moimi bledami?
                    • Gość: Monia Re: Polacy u siebie... IP: *.range86-141.btcentralplus.com 09.03.06, 13:05
                      Czy ja wiem, w sumie przestal :) Sama nie wiem czemu sie Polacy tak obnosza z tymi eksportowymi geniuszami. Czy urodzenie sie z Polskiej matki powoduje automatycznie ze narod Polski w jakikolwiek sposob przyczynil sie do sukcesu takiej osoby? Nawet nazwisko ma obco brzmiace... ;]

Moze mamy dobre geny, ale mamy i mentalnosc ktora wszystko zrownuje z ziemia i jedyna szansa zeby sie wybic i zyc normalnie jest ucieczka z kraju?

Nie wiem jaki jest powod.

Ja ucieklam i nie chce wracac. Bo nie ma dla mnie w kraju przyszlosci. Moze dla moich dzieci bedzie. Ale one beda juz wychowane wsrod brytyjczykow i beda sie czuly z nimi blizej zwiazane. A dla mnie Polskosc pozostanie tym co dla Ciebie - nostalgicznym wspomnieniem przeszlosci, do ktorej juz nie naleze i ktora przetrwala tylko w mojej glowie.
                      • cracovian Re: Polacy u siebie... 09.03.06, 16:41
                        Wazne jest to co Chopin o sobie myslal i dlatego na zawsze zostal Polakiem.
                        Osobiscie przynaleznosc do jakikolwiek kraju mam gdzies. Lubie miejsca w
                        ktorych w danej chwili jestem. Moje dzieci byc moze wysle kiedys do Europy
                        (niekoniecznie do Polski) zeby sobie pomieszkaly i same zdanie wyrobily, a na
                        stare lata zwijam manele do Meksyku ;-)