Dodaj do ulubionych

Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa.

07.07.06, 10:05
Mam już dość tego kraju i czekania na nowe "cudowne" pomysły naszego
"kochanego" rządu. Zacząłem właśnie legalną pracę za granicą (jako projektant
graficzy w Angli) i chciałbym się dowiedzieć czy wie ktoś w jaki sposób można
się zrzec polskiego obywatelstwa?
Obserwuj wątek
    • depresyjka4 Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 07.07.06, 10:09
      ja nie wiem i nie obchodzi mnie to. mimo tego co sie dzieje na arenie
      politycznej to jednak powinno sie mieć szacunek do swojej ojczyzny i kochać ją.
      ja tak też czynię. Polska to piekny kraj i kiedyś wyjdzie na prostą, a wtedy
      bedzie ci głupio, że zrzekłes sie obywatelstwa polskiego.
      • jalakien Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 07.07.06, 10:10
        Albo wyjdzie na prostą, albo stanie się drugą Białorusią.
        • kszynka Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 07.07.06, 16:06
          dlaczego aż tak badzo nie chcesz być Polakiem?
          załatwiasz sobie inne obywatelstwo i "zapominasz"
          chyba, że chcesz być pierwszym o ile ktos wcześniej już tego nie zrobił
          ;-)
          • Gość: WojtekS Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.lambert.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 21:02
            Radzę się dobrze zastanowić.Jak pomieszkasz dłużej w tej swojej Angli to się
            przekonasz jaki to wspaniały kraj. Z którego wcześniej wyjechały również
            miliony za chlebem.Po pewnym czasie i tam coś cię będzie irytowało,bo świat
            nigdzie napewno nie jest różowy i dokońca nie spełni wszystkich naszych
            oczekiwań.
            • nolwen58 Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 07.07.06, 21:57
              nie wiem jak sie to robi ja juz jest kilka lat za granica, ale nie "wypisze"
              sie bo zawsze bede Polka, chociaz kolejne farsy naszej wladzy wkurzaja mnie
              • Gość: były polak mieszkam w polsce też chcę się zrzec obywatelstwa IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 09.07.06, 13:10
                jestem polakiem ale nie akceptuję tego systemu złodziejstwa i kolesiostwa. Firmy
                Państwowe i spólki miejskie to siedliska korupcji ukłądów ustawianych
                przetargów, prokuratorzy dostają pracę w takich firmach co zapewnia tym firmom
                pełna bezkarność itd...przykłady można mnożyć w nieskonczoność.

Liczyłem na to że PIS zdekomunizuje i odpluskwi ten kraj ale jak widać
                minisotrwi Ziobro zabrakło konsekwencji, nie poszedł na wojnę ze środowiskiem
                adwokackim ( notabene najbardziej skorumpowanym w Polsce ) wystraszył sięi
                odpuscił...kolejna sprawa to PZPN...ręce opadają ja nie chce w tym uczestniczyć
                mam tego dość, nie chcędłużej być polakiem.

Proszę o pomoc gdzie mogęi jak zrzec sięobywatelstwa, chcę wyjechać stad i
                poprosic o azyl ze względów politycznych. Polska to dno moralne i ekonomiczne i
                polityczne.
                • kamelia1 Re: mieszkam w polsce też chcę się zrzec obywatel 09.07.06, 15:33
                  Nie rozumiem tego zdeterminowania u Ciebie ?? Nalezymy przeciez do EU i jako
                  obywatel Europy masz prawo zyc, mieszkac i pracowac w kazdym kraju EU.
                  Nie poprawisz zbytnio swojej sytuacji zmieniajac obywatelstwo. Zmien
                  nastawienie do zycia!! Ja tez mieszkam od dawna za granica i niepokoi mnie
                  sytuacja w Polsce, nie zerzeklabym sie jednak obywatelstwa.Zreszta, bedac
                  obywatelem innego karaju pozostaniesz i tak Polakiem: Often, the grass looks
                  more green elsewhere when, in fact it's still just grass.
                  • Gość: agata Re: mieszkam w polsce też chcę się zrzec obywatel IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 10.07.06, 02:45
                    dokladnie, pomimo tego ze chwilami czlowiek nie wytrzymuje z podowdu ciaglcyh
                    klotni i zawirowan rzadu to jednak , przeciez podobno jestesmy narodem silnym,
                    wiec nastepnym razem dokladnie zastanowcie sie moi drodzy na kogo by tu
                    zaglosowac w kolejnych wyborach. szczerze nie wierzylam ani jednemu ani
                    drugiemu w staawiane obietnice ale Tusk przemowil do mnie bardziej. daj szanse
                    temu krajowi bo ja wierze w Polske, tesknie za nia i jestem dumna ze jestem
                    Polka, mamy wiele wybitnosci ktorych nikt by sie nie powstydzil. zniszczmy
                    moherowcow i młodziez wszechpolska bo to tylko niszczy wizerunek naszej
                    ojczyzny.:)
                    • tajmahal2 Re: mieszkam w polsce też chcę się zrzec obywatel 10.07.06, 12:48
                      To nie moherowcy ale KPP PPR i PZPR , ZSL, PSL i SLD pily polska krew.
                      Dobrych manier i uczciwosci znisczonychprzez komune nie da sie odbudowac przez 15 lat.
                      To jest smutna prawda.
                      Zmiana obywatelstwa nie ma tu nic do rzeczy.
                      • Gość: tom anty patriota IP: 193.109.212.* 10.07.06, 14:41
                        Uważam że sztuczny podział który są narody to największa głupota ludzkości,
                        przez to są wojny rasizm w wiele innych nieszczęść …, naprzykład: im ktoś jest
                        większym patriotą ten bardziej ceni bandytę polaka niż dobrego żyda, lub jest
                        gotów zabijać dla tego ze jego głupi przywódca kazał mu zabijać jakieś naród
                        np.: podczas wojny. Ja akurat jestem katolikiem i nigdy nie zamienił bym
                        przykazania miłości na miłość do ojczyzny.
                        • Gość: eM Re: anty patriota IP: *.roma1.infn.it 10.07.06, 15:08
                          E tam głupota! Primo to naturalna konsekwencja dystansów, które kiedyś sie
                          pokonywało wolno. Naturalna konsekwencja istnienie wielu plemion. Secundo nawet
                          teraz ma to sens bo każdy naród jest inny, ma inną kulturę i mentalność a
                          różnorodność jak uczą nauki takie i siakie jest dobra, korzystna, pomaga
                          przetrwać ludzkości jako całości. Więc nie marudź! Zresztą coraz więcej państw
                          nie jest już narodowych... Fajnie się w nich żyje (jak wielu naszych rodaków
                          doświadczyło) ale maja też swoje minusy.
                          • Gość: Korek Re: anty patriota IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 10.07.06, 18:47
                            Chyba same minusy!
                            • staruszek34 Re: anty patriota 10.07.06, 19:08
                              W Polsce dominuje ryzmskokatolicyzm, ktory glosi, ze tutaj na ziemi zyje sie po
                              to, aby zasluzyc na zycie wieczne, i co tysiace ksiezy i katechetek wmawiaja
                              Polakom na co dzien. Tym wieksza zasluga w niebie, im wiecej cierpienia tutaj,
                              na ziemi. Ksiadz Rydzyk glosi, ze do zrodla plynie sie pod prad, wiec i cala
                              Polska plynie pod prad, nie ma sie co dziwic, ze sie Polacy namecza.

Majac tak gleboko durne dominujace przekonania, Polacy jako calosc odnosza w
                              praktyce same kleski, bo wiekszosc ma nadzieje, ze za rzymskokatolicyzmem idzie
                              uczciwosc i rozsadek, a w praktyce szkolnictwo jest przesycone prowatykanskim
                              klerem.

W praktyce za rzymskokatolicyzmem idzie:

-wywozenie polskich pieniedzy do Watykanu;

-poswiecanie najlepszych Polakow dla sluzby dla Watykanu;

-poswiecanie najlepszych Polakow dla rozwijania katolicyzmu na swiecie. Im nikt
                              nie ubliza, kiedy emigruja “w sluzbie Kosciola”. Ale kiedy zwykli Polacy
                              emigruja w poszukiwaniu lepszego zycia dla siebie i swoich dzieci, ubliza sie
                              im od braku patriotyzmu;

-nauczanie calego narodu, a szczegolnie dzieci, fikcyjnego swiatopogladu,
                              gdzie “objawienie” ma zastapic wiedze empiryczna i racjonalne myslenie, a w
                              rzeczywistosci wszyscy ci, co mieli “objawienia”, mieli halucynacje na tle
                              zaburzen seksualnych;

-nauczanie Polakow, ze Bog cierpial, a skoro Bog cierpial, to Polacy tez
                              moga “troche pocierpiec”.

Kler jest w praktyce personelem organizacji finansowej o swiatowym zasiegu,
                              dbajacej tylko o wlasne interesy finansowe. Dobrobyt Polakow jest ostatnia
                              rzecza, jaka ma na uwadze ta organizacja. Kiedy inni na swiecie budowali drogi
                              i autostrady, w Polsce budowane byly (i sa) koscioly. Czy mozna miec lepszy
                              dowod na to, jak antypolska jest ta organizacja?

"Polsko, twoja zguba w Rzymie!" - powiedzial kiedys poeta.

Teraz mozemy to zmodyfikowac: "Polsko, twoja zguba w Watykanie!" - odkad w 1929
                              roku Mussolini zalozyl to male panstewko, skad Polska jest obecnie rzadzona z
                              calym lekcewazeniem materialnego dobrobytu Polakow.
                              • Gość: kuba Re: anty patriota IP: *.qc.sympatico.ca 13.07.06, 06:45
                                staruszek34 napisał:

> W Polsce dominuje ryzmskokatolicyzm, ktory glosi, ze tutaj na ziemi zyje sie
                                poto, aby zasluzyc na zycie wieczne...........i komunistyczno-patologiczne jak
                                glosi debil staruszek34
                                • fan.giertycha Re: anty patriota 13.07.06, 20:22
                                  To sie zrzeknij i nie wracaj pasożycie mający w dupie własnych przodków, którzy
                                  oddali za niego własne życie w walce za wolność i niepodległość. Dziwi mnie
                                  tylko, że się tym chwalisz, jakbym mógł to bym cie za takie podanie na kare
                                  śmierci skazał jako zdrajce narodu.
                                  • staruszek34 fan.giertycha napisał: 14.07.06, 03:00
                                    fan.giertycha napisał:

> To sie zrzeknij i nie wracaj pasożycie mający w dupie własnych przodków,
                                    którzy
                                    > oddali za niego własne życie w walce za wolność i niepodległość. Dziwi mnie
                                    > tylko, że się tym chwalisz, jakbym mógł to bym cie za takie podanie na kare
                                    > śmierci skazał jako zdrajce narodu.

Czy uwazasz np. Tadeusza Kosciuszke za jednego z tych "własnych przodków",
                                    którzy, jak to piszesz, walczyli o wolnosc i niepodleglosc?

Jezeli nie jego, to kogo? Sprobujmy porozmawiac konkretami, nie wyzwiskami.

Moje nastepne pytanie bedzie, czy skazywalbys na kare smierci, niezaleznie
                                    jakiej ustawy o obywatelstwie podanie za ktore gotow jestes zabijac dotyczy,
                                    czy tez zaleznie? W historii Polski ustaw tych bylo kilka bardzo roznych,
                                    opracowanych i uchwalonych przez bardzo rozne ugrupowania polityczne.

Mam nadzieje, ze bedziemy rozmawiali nie obrazajac sie wzajemnie, lecz po
                                    prostu wymieniajac poglady, co moze byc interesujace, szczegolnie w przypadku
                                    duzej roznicy przekonan. Moze w ten sposob zyskasz podstawy do wydawania
                                    wyrokow smierci?

Zakladam, ze masz 18 lat lub wiecej, i ze zdolny jestes wymieniac poglady
                                    spokojnie i powaznie.

• gogermania Re: mieszkam w polsce też chcę się zrzec obywatel 10.07.06, 14:46
                        A także sejmy kilkaset lat temu zakazujące rozwoju gospodarczego, szlachta tępiąca mieszczan,
                        kościół
                        grający swoje gierki. Ciekawe że gospodarczo Polska rozwijała sie najlepiej w zaborach, w których
                        Polacy mieli najmniej do powiedzenia (zabór pruski, potem rosyjski - rozwój Łodzi, Warszawy), a
                        najgorzej w Galicji czyli w zaborze austriackim. Rzeczywiście, tych strat nie da się wyrównac w ciągu 15
                        lat - musi przejść kilka pokoleń. I dlatego UE jest naszą szansą, bo może młodzi nauczą sie być
                        Europejczykami (aczkolwiek Niemcom, Anglikom czy Francuzom też trochę brakuje do ideału, najlepiej
                        zachowują sie chyba Hiszpanie, o dziwo też katolicy, którym jednak religia nie przeszkadza w rozwoju
                        kraju) i żyć wspólnie na swoim kontynencie. Nie próbujmy tex za wszelką cenę uszczęśliwiać Azjatów,
                        bo ich cywilizacja liczy kilka tysięcy lat, a nasza zaledwie dwa. A w ogóle kończy nam sie powoli
                        cywilizacja. Nie widac żadnych nowych koncepcji dopasowanych do jej aktualnego stanu. Czarno widzę.
                        • katrina_bush A dlaczego w Polsce musi "byc dobrze" ?! 10.07.06, 17:51
                          A dlaczego w Polsce musi "byc dobrze" ?!

W wiekszosci krajow na swiecie zyje sie okropnie !

Europa Zachodnia, USA + Japonia jest wyjatkiem.

Jedynymi krajami bylego Ostbloku, z ktorych cos bedzie sa Czechy i Slowenia.

O czeskim poziomie Polska moze tylko marzyc, nie wspominajac juz o Europie Zachodniej...

Wszystko rozbija sie o problem falszywej swiadomosci ?!

• marlonvel Re: A dlaczego w Polsce musi "byc dobrze" ?! 11.07.06, 00:15
                            > Jedynymi krajami bylego Ostbloku, z ktorych cos bedzie sa Czechy i Slowenia.
                            A także kraje nad bałtyckie oprócz Polski oczywiście, słyszeliście ile reform
                            zostało przeprowadzonych w tych krajach przez pierwsze 4 lata po odzyskaniu
                            suweremnosci?

----------------
                            Mistrzostwa Europy
                        • marlonvel A to wszstko przez katolikow i JPII 11.07.06, 00:13
                          Jedna teoria mówi że to wina kościoła m.in KATOLICKIEGO
                          A szczegolnie w krajach takich jak Polska gdzie św. kościelna są wolne ustawowo.
                          Swoje zasługi w tym zwolnieniu ma też JPII, w koncu kazdy papież jest na bakier
                          z demokracja - oni by woleli władze jednostek nad masą.

----------------
                          Mistrzostwa Europy
                          • Gość: alicja Re: A to wszstko przez katolikow i JPII IP: *.tauzen.net 17.07.06, 20:56
                            w bawarii tez swieta koscielne maja wolne, a jednak najbogatszy land w niemczech
                            • staruszek34 Re: A to wszstko przez katolikow i JPII 18.07.06, 01:10
                              Gość portalu: alicja napisał(a):

> w bawarii tez swieta koscielne maja wolne, a jednak najbogatszy land w
                              niemczech.

Katolicyzm nie jest rowny katolicyzmowi.
                  • dcio Re: mieszkam w polsce też chcę się zrzec obywatel 15.07.06, 03:19
                    Nalezymy przeciez do EU i jako
                    > obywatel Europy masz prawo zyc, mieszkac i pracowac w kazdym kraju EU

to za pare lat jak mina okresy przejsciowe.
                • Gość: zanik + Re: mieszkam w polsce też chcę się zrzec obywatel IP: 212.106.23.* 09.07.06, 20:46
                  Polska jest wspaniałym katolickim krajem.Ludzie pomagają sobie,kochają się i
                  szanują nawzajem.Rząd wprawdzie jest też katolicki,ale głównie szczuje
                  obywateli-jeden na drugiego.Kaczystów zmienimy wkrótce i będzie nam jak w niebie.
                  • Gość: Justyna Re: mieszkam w polsce też chcę się zrzec obywatel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 10:41
                    w krotce zmienimy???jeszcze troche lat zostalo..a Polska jest krajem w ktorym
                    ludzie sie kochaja i szanuja??To ja juz nie wiem gdzie ja mieszkam myslalam ze
                    w POLSCE..ale teraz juz sama nie wiem..
                    • Gość: Spider Polska to kraj schizofreników. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 11:30
                      Jak ktoś pisze, że Polska to ładny kraj to chyba ma na myśli przyrodę, bo
                      napewno nie ludzi!
                      Uprzejmość w naszym narodzie jest jak drogocenny skarb - gdzieś głęboko zakopany.
                      Żałuję, że jestem polakiem. Mógłym żyć w kraju, gdzie się żyje po ludzku.
                      • staruszek34 Przestanmy dzialac sami na wlasna szkode. 10.07.06, 12:03
                        Gość portalu: Spider napisał:

> Jak ktoś pisze, że Polska to ładny kraj to chyba ma na myśli przyrodę, bo
                        > napewno nie ludzi!
                        > Uprzejmość w naszym narodzie jest jak drogocenny skarb - gdzieś głęboko
                        zakopan
                        > y.
                        > Żałuję, że jestem polakiem. Mógłym żyć w kraju, gdzie się żyje po ludzku.

Jezeli sami bedziemy wmawiac swiatu, ze Polska to kraj schizofrenikow, to
                        wmowimy. Przestanmy dzialac sami na wlasna szkode, a to juz bedzie bardzo duzo,
                        co mozemy zrobic dla dobra siebie samych, dla dobra Polakow. To juz bedzie
                        bardzo duzo co mozemy zrobic, aby Polska stala sie krajem, gdzie sie zyje po
                        ludzku.

Znam wielu budzacych najwyzszy szacunek Polakow.
                        • Gość: jurij Re: Przestanmy dzialac sami na wlasna szkode. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 13:18
                          Andrzej Lepper??? A może Renata Beger??? :-)))))))))))))))))))))
                • Gość: kornel Re: też chcę się pozbyc obywatelstwa IP: *.exel.pl 10.07.06, 03:38
                  Mam dosc tego kraju, wychowali mnie na patriote, i dlatego wlasnie nie moge na
                  to wszystko patrzec, złodziejstwo, bezprawie, brak szacunku dla ludzi, tylko
                  ze ja mam 50 lat i nie wiem czy mam szanse gdziekolwiek dostac jakas prace...
                  Moze ktos cos podpowie madrego ?
                  • staruszek34 Zbyszek, agata, wampir, i inni. 10.07.06, 04:17
                    Gosc kornel pisze: mam dosc tego kraju, wychowali mnie na patriote, i dlatego
                    wlasnie nie moge na
                    to wszystko patrzec, złodziejstwo, bezprawie, brak szacunku dla ludzi, ...

Gosc wampir proponuje, aby zmienic rzad w Polsce. Ale jak wiemy z
                    doswiadczenia, te zmiany w Polsce nie prowadza do niczego lepszego

Gość: zbyszekse@netscape opisuje machlojki polskich wladz w stosunku do ludzi,
                    ktorzy chca sie uwolnic od polskiego obywatelstwa, i oswiadcza, ze odwiedza
                    Polske ale na kanadyjskim paszporcie.

Gosc agata pisze, ze mieszka w Polsce, i tez sie chce zrzec polskiego
                    obywatelstwa. Ostatecznie proponuje, aby poczekac i odpowiednio zaglosowac.
                    Pojawia sie pyanie, ile mozna czekac i co daja te kolejne glosowania? One daja
                    Kaczynskich i Leppera.

Jezeli tylko sadzicie, ze zmiana obywatelstwa przyniesie Wam korzysci, nie
                    wahajcie sie (nie zawsze przynosi korzysci, nalezy to wykalkulowac!).

Zmiana obywatelstwa nie jest swiadectwem, ze przestajecie byc patriotami lub ze
                    pozbywacie sie polskiej kulury i polskich tradycji. To jest sprawa czysto
                    praktyczna, tak robili wielcy Polacy.
                    • agaj.agaj Re: Zbyszek, agata, wampir, i inni. 10.07.06, 05:00
                      Czasami rzadzi ten, czasami kto inny - zmiana srednio co 4 lata. W Stanach
                      jest Bush, w Rosji Putin, a we Francji Chirac. Nasze Kaczory nie wygladaja az
                      tak tragicznie w tym towarzystwie. Trzeba po prostu poczekac do nowych
                      wyborow, a nie histeryzowac i zrzekac sie obywatelstwa. Nie wiem jak Putin,
                      ale Bush i Chirac sa rownie niepopularni jak Kaczory.
                    • Gość: wiesioek55 Re: Zbyszek, agata, wampir, i inni. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 08:58
                      proponuję zmieni rząd na jakikolwiek zachodni , który aktualnie kończy w swoim
                      kraju rządy byle nie włoski bo tam też pojebusy
                  • Gość: Justyna Re: też chcę się pozbyc obywatelstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 10:43
                    Zawsze jest szansa jak sie tylko zna jakis jezyk obcy!!Bez wzgledu na wiek ..a
                    50 lat to nie jest znowu tak strasznie duzo.Powodzenia
                  • Gość: Bez paniki Re: też chcę się pozbyc obywatelstwa IP: *.48-210-81.netia.com.pl 10.07.06, 12:00
                    Zmień środowisko, jeśli nie jesteś dyżurnym niszczycielem polskości. Po
                    zniszczeniu przemysłu i innych stanowisk pracy, etatowi działacze pewnego kraiku
                    na zachód od Odry zabrali się do eliminacji jednego z największych zgrożeń
                    przeciwdziałających wchłonięciu, tzn do wymazania poczucia Polskości. Dawniej
                    mówiło się V kolumna, teraz fundacja ......... ta lub inna.
                  • Gość: Bylem tam Re: też chcę się pozbyc obywatelstwa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.06, 12:34
                    Bylem tam i dla starych powyzej 40-tki pracy nie ma, chyba ze mieliby jakies
                    uklady rodzinne. Slyszalem o zieciu, ktory zalatwil prace tesciowi.
                    Jest wyjscie.
                    Pojechac z dziecmi i prowadzic im dom. Robic zakupy w tanich marketach,
                    gotowac, prac, prasowac, sprzatac. Pozniej podzielic sie zyskiem, odlozyc na
                    emeryture. Tak robi moja ciotka, tak zrobie ja jak moj syn sie tam
                    zaaklimatyzuje, bo dopiero wyjezdza w listopadzie.
                    Czyli mozna jak ktos zle tu sie czuje i przerazony jest nadciagajaca glodowa
                    emerytura i perspektywami glodowania. Ja tam sie tego boje.
                    Warszawa, lat 53
                • Gość: Polka za granica Re: mieszkam w polsce też chcę się zrzec obywatel IP: *.speed.planet.nl 10.07.06, 10:28
                  Jak mozesz krytykowac wladze, skoro sam jestem niedojrzaly? Mamy tu typowe
                  zjawisko Jasia obrazalskiego "ja sie tak nie bawie" Skoro zapraszales do rzadu
                  (poprzez glosowanie na PIS) tych idiotow, to teraz pij piwo, ktorego nawarzyles,
                  gnojku!!!!!!!!!!!!!
                  • Gość: pitou Re: mieszkam w polsce też chcę się zrzec obywatel IP: *.219.153.135.adslpower.by.edpnet.be 10.07.06, 12:41
                    Kazdy rzad jest lepszy, nawet gowno z rynsztoka, od tego czerwonego lajna i
                    KWACHOW !!!
                • Gość: cristob Re: mieszkam w polsce też chcę się zrzec obywatel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 10:29
                  Ja tez nie akceptuje kolesiostwa i zlodziejstwa ale to nie znaczy, ze przez to
                  mam wyrzekac sie czegos co mi sie podoba(Nie jestem patriota) Zreszta uwazam, ze
                  jesli ktos wyjezdza, bo nie potrafi sobie zycia ulozyc w POlsce, to i na
                  zachodzie tez bedzie nieszczesliwy. Przez moment bedzie zachlysniety tym co tam
                  sie dzieje, ale znajac historie wielu ludzi, to mija. Co innego gdy ktos
                  wyzjezdza z premedytacja i konkretnym planem, to pewnie moze duzo wiecej
                  osiagnac niz tu. Ale zeby rezygnowac z obywatelstwa... to tylko oszukiwanie
                  siebie i innych... No chyba ze ktos naprawde czuje sie Anglikiem, a nie polakiem.

Gdy wybralem sie w niemiecke gory, i zobaczylem tlumy pianych niemcow sikajacych
                  tuz przy sciezce, rzucajacych puste butelki po piwie z góry, to swtierdzilem ze
                  jednak u nas nie jest tak zle, bo z czyms takim w Polsce sie nie spotkalem
                • marklips Re: mieszkam w Polsce też chcę się zrzec obywatel 11.10.06, 02:29
                  Mark Lips z Berlina.
                  Polska i kraj to nie Politycy,Koncerny,Adwokaci.
                  Polska demokracja napewno ulegbie przemianom
                  jesli roczniki 70 i 80 dojda do wladzy,
                  po studiach zachodnich.
                  Jak na razie jest pieknym krajem ale niewolniczym.
                  Tania sila robocza.To taka mala uwertura.

Na cytat,bardzo prowokujacy:"Proszę o pomoc
                  gdzie mogę i jak zrzec się obywatelstwa"
                  moge tylko przyklad podac Pani x z Berlina,
                  ktorej maz chorowal,a jej pensja na bardzo
                  wysokim stanowisku nie wystarczala i wyjechala,
                  zalozyla firme,sprzata i za ok.450 Euro,
                  oddala polski paszport,w Ambasadzie polskiej.
                  Bialorusi.
                  Najprosciej -wyjazd,praca,trudnosci na poczatku,
                  zbieranie pieniedzy i oddanie paszporu.
                  Potem jako bezpanstwowiec,(w Polsce trudniej)
                  masz wowczas olbrzymie szanse.
                  Jak nie znasz jezyka obcego.
                  Jesli znasz to wiesz jakie kraje daja Tobie
                  szanse,tak jak tysiacom bitych w Polsce kobiet i dzieci.
              • Gość: john S. Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.albyny.adelphia.net 10.07.06, 04:25
                Obywatelstwo polskie Gdy ja robilem obywatestwo USA to musialem podpisac
                deklaracje ze zrzekam sie wszystkich przynaleznosci do innych krajow i
                rzadow
            • Gość: jozef Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 23:02
              Nie rozumię tej wrzawy wokół obywatelstwa chce zmienić to zmienia, a nie chce
              to nie zmienia - każdy sam musi zdecydować zgodnie ze swoimi wartościami. Nasi
              przodkowie też opuszczali swoje jaskinie i jakoś nic złego się nie stało wręcz
              przeciwnie. Najpierw trzeba być człowiekiem i wtedy łatwiej być Polakiem,
              Turkiem, Anglikiem, ... ,
              • una_cerveza_bien_helada skoro jesteście tacy patrioci to przynajmniej ort- 08.07.06, 01:15
                ografię poznajcie!! Bo wstyd przynosicie swoim egoizmem!
                • Gość: Dudek Re: skoro jesteście tacy patrioci to przynajmniej IP: *.cybersurf.com 08.07.06, 06:18
                  Moan sie zrzec formalnie w Ambasadzie Polskiej. Trzeba zlozyc podanie i
                  zaplacic zdrowa oplate. Kiedys w Polnocnej Ameryce Polacy nagminnie to robili,
                  teraz przycichlo.
                  • rkpior Re: skoro jesteście tacy patrioci to przynajmniej 14.07.06, 10:12
                    jak mieszkasz w kraju to wystarczy isc do UW, za granica do odpowiedniego
                    konsula. Wazne jest to, ze wniosek MUSI byc skierowany do Prezydenta RP:
                    www.mazowsze.uw.gov.pl/news.php?id=874
              • Gość: martini Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 11:12
                mnie tez takie mysli nachodzily jednak byly to zarty bo polske kocham, jedyne co to nie utozsamiam sie z tym rzadem i mam nadzieje ze dojdzie do przedwczesnych wyporow. nasi bracia uprawiaja buractwo polityczne i dla mnie to niech zdychaja
            • tredve94 Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 08.07.06, 20:12
              Gość portalu: WojtekS napisał(a):

> Radzę się dobrze zastanowić.Jak pomieszkasz dłużej w tej swojej Angli to się
              > przekonasz jaki to wspaniały kraj. Z którego wcześniej wyjechały również
              > miliony za chlebem.

Zapewne masz na mysli Irlandię. Wielka Brytaniamie miała takiej tradycji o
              jakiej piszesz.
              Poza tym zrzeczenie się obywatelstwa, to nie to samo co zrzeczenie się
              narodowości. Dobrze rozumiem autora watku. A w przyszłości, oby lepszej, mozna
              złożyć wniosek o ponowne nadanie obywatelstwa.
              Powodzenia w normalnym świecie.
              • Gość: macio ciekaw jestem w jaki sposób można się zrzec.... IP: *.pl / *.devs.futuro.pl 10.07.06, 08:03
                ...narodowości?! Równie dobrze mógłbyś ogłosić, że jesteś siwkiem, przejść na
                owies i chodzić w zaprzęgu. Gadanie, że już się nie chce być Polakiem bo coś
                tam, jest obrzydliwe i obraża naszych wielkich przodków i patriotów, którzy
                dali ojczyźnie swoje życie.
                Polska to nie państwo Kaczyńskie, Giertychowskie i Lepperowskie. Pamiętaj o tym.
                • matt94 Re: ciekaw jestem w jaki sposób można się zrzec.. 10.07.06, 10:10
                  O jakich wielkich przoidkach i patriotach gadasz człowieku. Analizowałes kiedyś
                  historie tego durnego narodu????.
                • Gość: Spider Chyba ty miałeś jakiś wielkich przodków! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 11:37
                  Ja napewno nie miałem wielkich przodków. Może sądziad. Raz słyszałem, że mój
                  kolega z technikum miał jakiegoś wielkiego przodka, ale nie pamiętam kogo.
                  Patrzyłem do książki od historii i tam byli różni tacy podobni do tych co rządzą
                  dzisiaj, ale wielcy to oni nie byli. Poprostu byli i tyle.
                  Jedyne co zawdzięczamy naszym przodkom to ciemnotę i brak samodzielnego myślenia.
            • mentor Ale palant! 09.07.06, 17:52
              Dostal prace na zachodzie i juz nie jest polakiem. Ha ha !A moze jestes
              anglikiem? Mieszkam na zachodzie 25 lat i mam podwojne obywatelstwo. jak mozesz
              laczyc rzady z wlasna osobowoscia? Masz problemy innej matury.
            • Gość: woldi Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.chello.pl 09.07.06, 23:08
              w zupelnosci ciebie rozumiem, w tym kraju nie mozna zyc normalnie, przekręceni
              na skrajne prawo braciszkowie będą powoli zakazywać wielu rzeczy a w parze z
              ministerem Giertychem bedziemy recytowac Rotę i inne ksenofobiczne dorobki
              naszej często źle lub na polityczne cele interpretowanej literatury i historii.
              Też wolałbym być Węgrem bądź Czechem, oni nie mają tyle kompleksów ... Niestety
              nie jest aż tak łatwo wyzbyć się tego obywatelstwa.
            • wiatriwoda Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 10.07.06, 01:06
              Mozesz sie zrzec jak znajda sie tacy co Ci dadza inne, dowiedz sie najpierw ile
              bedziesz musial czekac na angielskie, szacuje 6-10 lat regularnego placenia
              podatkow.
              Ponadto anglicy wcale nie wymagaja zeby oddac dotychczasowe.
              I jeszcze dobra rada, nigdy im nie mow, ze jestes anglikiem, bo Cie wysmieja, w
              Anglii umiera sie tym kim sie czlowiek urodzil, wiec sie niczego nie wyrzekaj,
              bo bedziesz nikim.
            • Gość: bumerang Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.dyn.optonline.net 10.07.06, 05:20
              Jestes zdrajca Ojczyzny.A takich wieszano.Za pare srebrikow chcesz spzzedac
              swoje obywatelstwo.Czlowieku obudz sie !!!!Dla ciebie Ojczyzna juz nic niemzznaczy?
              • matt94 Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 10.07.06, 10:13
                W dup....z taką ojczyzną która ma dup....1 milion obywatel ktorzy muszą
                wyjerzdzac za pracą bo ich ta twoja OJczyzna nie jest w stanie wyżywić. Naiwny
                bencwał
              • Gość: Spider Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 11:38
          • nazgul Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 07.07.06, 22:12
            Zrzekanie się obywatelstwa to o tyle zły pomysł, że pozbawiasz się możliwości
            głosowania w wyborach - jak wszycy niezadowoleni się zrzekną, to zostanie tylko
            kartoflano-buraczano-moherowy elektorat i pyry z rydzykiem będą rządzić forever,
            co odczujesz i w Anglii, bo ci idioci rozpierdzielą każdy rozsądny pomysł w
            ramach Unii.
            Ja akurat mam podwójne obywatelstwo, mieszkam w Polsce, i o ile polskiego
            paszportu za granicą raczej nie wyciągnę, bo nie chcę się wstydzić za tę połowę
            społeczeństwa, co to ich nie obsługują w Media Markt, o tyle na każde wybory
            wyjmę go z dna szuflady, żeby nakopać do dupy prawdziwym wszechpolakom (z małej
            litery, w odróżnieniu od Polaków, czyli normalnych obywateli tego kraju).
            • tashunka Re: Nie obsługują w Media Markt, powiadasz? 07.07.06, 22:24
              Widzisz, w UK w kraju w kórym ja z kolei mieszkam, Polaków jest cała armia,
              każdy ich chce zatrudniać, bo dobrze pracują i w ogóle mają renomę. Każdy zna
              jakiegoś Polaka i każdy sobie tą znajomość chwali. Żywiec pomału zdobywa sobie
              markę i wakacje w Polsce to ostatni krzyk mody.
              W czym rzecz wobec tego? Może tu chodzi o skrzywioną niemiecką naturę, policyjne
              nastawienie do życia i wrodzone poczucie wyższości wobec innych narodów.
              Niemców nikt nie lubi w całej Europie, z różnych względów. Współczuję Ci, że tam
              mieszkasz.
              Pozdrawiam
              • jotwu61 Re: Nie obsługują w Media Markt, powiadasz? 07.07.06, 23:42
              • jotwu61 Re: Nie obsługują w Media Markt, powiadasz? 07.07.06, 23:44
                Tashunka, fantazja ulanska niezle Cie poniosla. W kazdym zdaniu.
                • Gość: niebezkoziarki Re: Nie obsługują w Media Markt, powiadasz? IP: *.goja.org / *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.06, 11:13
                  Ja bym tu polemizował, że w każdym. Bo ni zdziebka ulanskiej fantazji w zdaniu
                  "W czym rzecz wobec tego?". A zeby ciebie dobic- gdzie u licha fantazja w zdaniu
                  "Pozdrawiam"? Tera mosz
                • kokain Re: Nie obsługują w Media Markt, powiadasz? 08.07.06, 11:22
                  I mylisz się. Tu gdzie mieszak, daleko od Polski, prosi się o polskich pracowników. Bo są sumienni, dokładni, wyszkoleni. Uczę ichnych biznesmenów podstaw języka, bo Polacy już wchodzą na stołki w firmach i firemkach. A najpopularniejszy na wakacje jest Kraków i Trójmiasto. :P
                  • Gość: gosc Czytam i nie wierze. IP: *.van.primus.ca 09.07.06, 09:09
                    Czytam i nie wierze czy jestes przey zdrowych zmyslach ?Brzmi ostro bo brak
                    rozeznania realiow jest nagminny u Polakow "Ulanska Fantazja".
                    Zrzeke sie obywatelstwa i co.
                    bezpanstwowiec. To trzeba miec moce dokumenty jak mandela np. lub gdyby Walesa
                    wyjechal jak chcieli komunisci.
                    Zostaniesz obywatelem jakiego kraju Anglii Wielkiej Brytani?
                    Ja mam dwa obywatelstwa i Polskie uwazam za rownie wazne. Mieszkam od 20 lat
                    na "zachodzie" Nigdy nie przyszlo by mi do glowy sie zrzec historii mojego
                    zycia ze wzgledu na jakis politykow. Akurat Ci ktorzy Ci sie nie podobaja to sa
                    moi wybrancy tak glosowalem. Jak porozmawiasz z dziecmi ojczyzny Polski,
                    ktorych pradziadowie nie mogli nawet mowic po Posku to moze rozjasni ci sie w
                    glowie!!! POLECAM wyjazd na Monte Cassino i wiele innych miejsc gdzie zgineli
                    Polacy na obcej ziemi. Jest tam Polski cmentarz. Warto znac swoje korzenie a
                    jak Cie interesuje Euro to tez dobrze ale co dzieciom powiesz ze juz nie sa
                    Polakami? Bo tata nie lubil wladzy co za analfabetyzm myslowy . Gorzkie slowa
                    trudno Twoja decyzja jeszcze bardziej bedzie gorzka. Nie dzis to pozniej.
                    Jak slucham czy czytam te pseudo europejskie madrosci to sie rzygac chce co
                    zrobila komuna i jak wychowala HOMO SOWIETICUSA Ni ezaprzeczaj bo nie rozumiesz
                    popytaj Amerykanow jaka mieli wolnosc za Mc Carthiego lub co teraz robia w
                    ramach bezpieczenstwa narodowego, ale nie slyszalem poza jedym przypadkiem o
                    azyl w Kanadzie jednej idiotki ktora nie chce mieszkac w kraju rzadzonym
                    przez... tyrana. To jak jestes tego samego pokroju czlowiek to good luck lepiej
                    rzeczywiscie oddaj obywatelstwo i poznasz gorzki smak niewolnika zachodu jak
                    niektorzy wielcy np. Dudek gra za dobre pieniadze ale nie na boisku tzw. lawe
                    grzeje. Bo kapitalista potrzebuje by kapital pracowal i on stawia warunki jak
                    on ma pracowac nie ty i nie Dudek. A w ogole to podziekowales Kaczynskim za
                    odzyskanie niepodleglosci i walke w czasie komuny gdzie wiekszosc wedrowala w
                    czerwonych pochodach pierwszomajowych. Zapytaj ojca matke jak swietowali .
                    Jak jestes ze wsi to zapytaj o obowiazkowe dostawy itd.
                    Plakac sie chce co zrobiono z mozgow tego narodu najpierw wymordowali a rezzta
                    to sie sama chce wyprzec kraju i korzeni. Starczy tego. Kanadyjczyk i co z tego
                    polskiego pochodzenia NIE Polak z podwojnym obywatelstwem. Dumny z polskiego
                    pochodzenia co nie znaczy ze zawsze bylo jest czy bedzie slodko z tego powodu.
                    • Gość: mirek Re:trącisz myszką stary, IP: *.exel.pl 10.07.06, 04:33
                      Zatrzymałes sie na XIX wieku, być może jesteś juz na tyle stary i masz słaby
                      wzrok, albo z czytaniem u ciebie cos nie tak, bo nie raczyłes zauwazyc ze na
                      swiecie nastapił postep od czasów ktore wspominasz. Pawda jest taka, ze swiat
                      sie zmienił i to radykalnie, internet - dzieki temu to ty tez mozesz wpisac
                      swoje zdanie na tym forum. Może chciałbys wrocic do lat o ktorych wspominasz,
                      ale nie jest to mozliwe, za mojego zycia i zycia moich rodzicow nikt nikogo w
                      polsce juz nie przesladował,nikt z nikogo nie robil niewolnika, a na swiecie
                      ludzie maja prawo do wolnosci swobody i madrych rządów, w naszym kraju tez mamy
                      prawo sie o to upominac i nawet mamy taki obowiazek wobec swoich dzieci i
                      wnuków. Polak powinien sie czuc polakiem i tez ma do tego prawo, jestesmy
                      prawie 40 mijonowym narodem i cale nasze nieszcescie polega na tym ze nie
                      mamy ludzi ktorzy, kochali by ten kraj i potrafili nim madrze i uczciwie
                      rzadzic, kazdy obiecuje gruszki na wierzbie, zeby zdobyc władze a jest
                      jeszce gorszy od poprzednika, jak ja juz otrzyma i zajmie jakies wazne
                      stanowisko... Wtedy wydaje mu sie ze tylko on wie najlepiej i ze tylko on ma
                      prawo decydowac za innych popelniajac przewaznie jeszce wieksze glupoty , bo
                      najczesciej tym ludziom brakuje wiedzy i doswiadczenia.
                      Na taki kraj ma prawo kazdy sie nie zgodzic i ma prawo przeciwko temu
                      protestowac jak tylko potrafi, ma prawo takze zrezygnowac z wlasnego
                      obywatelstwa jezeli czuje ze Państwo zamiast sie nim opiekowac i troszczyc o
                      niego podnosi podatki, traktuje obywatela jak dojna krowe choc nie kiwneło
                      palcem, zeby temu obywatelowi stworzyc jakiekolwiek warunki do normalnego
                      zycia, inni organizuja sobie prace poza polska a polska do tej pory sciaga z
                      niego podwojny podatek, i do tego wygraza ze uzyje komornikow polskich a potem
                      angielskich i ze to bedzie polaka drozej kosztowalo. Powiem tyle jak potrzebne
                      były przepisy zeby przejać wladze nad telewizja to szybciutko uchwalono
                      przepisy w kilka dni, jak zwrocic polakom podatek ktory sie polsce nie nalezy,
                      to nikomu sie nie spieszy, niech placa jeszcze latami. Takic przykładow jest
                      setki, wazne sa animozje i osobiste urazy a nie wazne sa olbrzymie problemy,
                      ludzi ktorzy nie maja za co przezyc do pierwszego. Do czasu kiedy politycy eda
                      sobie ustalali przepisy tylko dla siebie a nie dla spoleczenstwa to kazdy ma
                      prawo zrezygnowac z takiego panstwa. Wpolsce zacznie sie dobrze dopiero wtedy
                      kiedy polityk nie bedzie mogł zarobic wiecej niz lekarz czy nauczyciel, a do
                      czasu kiedy zarabiaja ile tylko chca to zawsze bedzie bagno i pokusa dla ludzi
                      ktorzy pieknymi słowkami nadrabiaja swoj brak wiedzy i umijetnosci
                    • Gość: lol Re: Czytam i nie wierze. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 09:08
                      Panie podwójne - obywatelstwo, skoro z Pana taki wielki Jegomość, dlaczego Pan
                      nie wrócisz do kraju? Czyżby dlatego, że musiałbyś pracować za głodowe racje? A
                      może dlatego, że polskie realia Cię zwyczajnie przerażają? Z zagranicy bardzo
                      dobrze jest Ci krzyczeć i pomstować na ludzi, którzy myślą teraz tak, jak myślą.
                      Ale to wszystko jest spowodowane tym, co ludzie widzą wokół siebie! Myślisz, że
                      oni, my, nie chcielibysmy budować potęgi Polski, której przez taki długi czas
                      historii nie mogliśmy tworzyć? Że nie chcielibyśmy sprawić, by moglibyśmy być
                      dumni 'na Zachodzie' z bycia Polakiem? Żebyś mógł ten swój śmieszny paszport
                      polski, o którym przypominasz sobie tylko co 4 lata, mógł nosić z dumą? Zastanów
                      się człowieku, co piszesz, bo wionie z tej wypowiedzi bezdenną hipokryzją.
                    • Gość: milosz ... IP: 80.51.246.* 10.07.06, 09:38
                      zdenerwowałeś mnie... może wróć tutaj i żyj z Polakami pod hasłami buraczano-
                      moherowej koalicji...
                    • Gość: Radek.uk Re: Czytam i nie wierze. IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.07.06, 17:20
                      Wroc do kraju utrzymaj rodzine za 100 PLN to uwierzysz obrzydzenie bierze do
                      wszystkiego. Znam przypadek pracownika jendj z hurtowni w Polsce ktory ciezko
                      pracowal caly dzien a nastepnie zbieral zlom bo troszke tych pieniedzy bylo
                      wiecej wtedy zona w ciazy itd historia sie sama pisala... Jesli bede mial
                      okazje poprzez pobyt zagraniczny dostac obywatelstwo UK na 100% sie decyduje
                      jesli bede mial sie zrzec Polskiego bo bedzie mi to sprawialo problem chociazby
                      podatkowe w Polsce zrobie to dla mnie to prosta droga wyboru. Jesli na
                      paszporcie Pakistanu czy jakiegos bananowego kraju bede mogl lepiej zarabiac,
                      zyc godnie z usmiechem na codzien tez sie zdecyduje tutaj jednak wizy wszedzie
                      ale to tylko moj przyklad. Chce prostego zycia zwyklych ludzkich zasad -proste
                      zycie to nie jaskinia czy jakis wychodek za stodola...
              • Gość: pogodna święta racja nie ma co się wstydzić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 12:50
                • Gość: kamil Re: wybieram swiat IP: *.exel.pl 10.07.06, 04:46
                  Ja sobie wybiore Państwo, które nie okrada swoich obywateli, jest dobrze
                  zorganizowane i w którym nie bede zmuszony codziennie ogladać tej komprotujacej
                  dyskusjii politycznej. Mam zamiar zdobyć najlepsze wykształcenie, być
                  specjalista i na tym budowac moja przyszłosc, moim krajem bedzie ten ktory mnie
                  bedzie szanował, swiat jest wielki, o polsce nie chce nawet wspominac.
              • Gość: poza PL... Re: Tashunka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.07.06, 23:54
                Tashunka napisala:
                "Niemców nikt nie lubi w całej Europie, z różnych względów. Współczuję Ci, że
                tam mieszkasz"

Sorry-ja rowniez mieszkam w Niemczech i nie opowiadaj bzdur, ze Niemcow nikt w
                Europie nie lubi jak nie wiesz zasciankowa Rodaczko, co myslisz ze wszystkie
                rozumy zjadlas. Powinnas czasem najpierw sie zastanowic zanim napiszesz.
                Pozdrawiam

• Gość: Zyzzy Xyryxy Re: Tashunka IP: *.cable.tmark.pl 09.07.06, 12:42
                  powiedz jeszcze "nas Niemcow" lubia w Europie...
                • tashunka Re: Tashunka 09.07.06, 16:10
                  Wytlumacz mi tylko, kto Niemcow lubi, wszyscy z gory na dol, czy z lewej na
                  prawo?
                  Ciekawe sami Niemcy Ci to powiedzieli? A moze imigranci z Turcji lub Maroka?Nie
                  sadze zebys w Niemczech, posrod Niemcow, znalazl wiele dowodow niecheci do
                  Niemcow. Chce tylko zaznaczyc, ze chyba nie bez kozery angielscy kibice byli
                  deportowani za nazistowskie powitania albo koszulki w czasie terazniejszych
                  mistrzostw. Sam widzialem jak z kolei szkockie malzenstwo odmowilo pobytu w
                  restauracji gdzie byla grupa Niemcow. To tylko skrajne przyklady, ale
                  nastawienie wzgledem statystycznego szkopa jest wszedzie mniej wiecej te samo-
                  fuuj! Odezwij sie do Holendra po niemiecku albo spytaj Francuza co mysli o
                  Bosche.
                  Pozatym gdybys czytal lub nawet tylko ogladal westerny tobys wiedzial, za
                  tashunka jest plci meskiej, wiec bez inwektyw prosze typu zasciankowa itp.
                  Bo pomysle ze jestes analfabeta.
                  • Gość: gonzi Re: Tashunka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.07.06, 00:17
                    mieszkam od niedawna w niemczech i bylem przez weekend w holandii, z kazdym
                    holendrem dogadywalem sie po niemiecku.
                    a jak juz sie powolujesz na mistrzostwa to znajdz paru kibicow, ktorzy byli
                    niezadowoleni z atmosfery lub goscinnosci w kraju
              • olek_01 Re: Nie obsługują w Media Markt, powiadasz? 09.07.06, 08:48
                A ja tam lubię Niemców - popatrzcie jak mogloby być w polsce gdyby nie nasze
                narodowe zadęcie i przywyknięcie do starych czasów - dlatego jest tak jak jest
                a jeszcze wybierajac takich idiotów jak PIS to nie dziwię ie że jest coraz
                gorzej ....
              • Gość: Road59 Re: Nie obsługują w Media Markt, powiadasz? IP: *.ipt.aol.com 09.07.06, 09:03
                i tak baby plotki sieja - od 30-tu lat mieszkam w roznych krajach Europy i "jak
                sobie posciele tak spie" - a ty pojecia nie masz, cos doslyszalas, jedna UK
                zobaczylas i bzdure piszesz, w calej Europie jest armia Polakow i innych
                narodowosci, a o przedwczesny osad nie trudno - jak na wlasnej skorze zaznasz,
                ludzi miejscowych poznasz (podstawa jest znajomosc jezyka) to stwierdzisz ze
                wszedzie moze nam byc dobrze - pozdrawiam zadowolonych Polakow w Europie
              • Gość: elgut Niemcy kraj w ktorym mozna dobrze mieszkac i zyc. IP: *.pools.arcor-ip.net 09.07.06, 19:39
                bylbym z tym ze niemcow w Europie nikt nie lubii ostrozny, myslisz chyba o
                Polakach, z tym zatrudnianiem tez tak nie jest, Polacy sa tanii i dlatego ich
                przy prostych pracach zatrudniaja np. rolnictwo. Przez mistrzostwa Niemcy
                zdobyli wiele sympatii i ja tak predko nie utraca. Mieszkam juz tu od 22 lat i
                nie zamienilbym tego kraju z innym nigdy, przyznaje ze jak odwiedzam rodzine
                zony w Polsce jest przyjemnie i niekture rejony Polski sa niezle, jednak jak po
                tygodniu juz ciagnie do domu.
              • nazgul Re: Nie obsługują w Media Markt, powiadasz? 10.07.06, 09:25
                Chodziło mi o część społeczeństwa, która stanowi elektorat tzw. partii
                koalicyjnych - to ich nie obsługuje się w Media Markt, bo to jest sklep nie dla
                idiotów.
              • matt94 Re: Nie obsługują w Media Markt, powiadasz? 10.07.06, 10:15
                Moze i niemców i wielu nie lubi. Bo im zazdroszczą normalnosci ładu i porządku.
            • kokain Ależ mi wybory 08.07.06, 11:19
              To tym razem się nie postarałeś. Ja na wybory już nie pójdę. Wokół jest o wiele więcej moherowych Agentek niż obywateli ze zdrowym podejściem do rzeczywistości.Prózny trud. Lepiej miało być. Ale już nie będzie. Następne wybory zaoferują ci Kaczora I, Kaczora II lub Leppera to zaznaczenia krzyżykiem..
            • Gość: patriotka ile w tobie nienawiści do własnego narodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 12:48
              • Gość: lexie Re: ile w tobie nienawiści do własnego narodu IP: *.dclient.hispeed.ch 08.07.06, 13:23
                a trzeba wszystko kochac???? o kazdym kraju sa stereotypy ze ludzie sa tacy albo
                inni ale fakt jest taki ze tu gdzie teraz jestem (nie sa to niemcy ani anglia) i
                tak staram sie nie mowic skad jestem bo czasem ludzie potrafia zmienic swoje
                nastawienie.. za granica polacy nie sa ponizani ani wychwalani!!! a ja juz mam
                dosyc tego co sie w tym kraju dzieje bo to nawet juz takie smieszne nie jest
            • zwyczajnyczlowiek Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 08.07.06, 15:53
              Ale mi zaszczyt, glosowac na nieukow z Polski. To jest raczej wstyd a nie powod
              do dumy.
            • Gość: doradca Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.bchsia.telus.net 09.07.06, 06:17
              Od czasu wyjazdu z Polski a byl to rok 86 jeszcze nie bylem w ojczyznie czyli
              we wrzesniu bedzie rowno 20lat.Mieszkam na stale w kanadyjskim Vancouver od
              dawna posiadam kanadyjskie obywatelstwo ale nigdy nie mialem zamiaru zrzekac
              sie polskiego.Po latach pobytu poza Polska sam dojdziesz do wniosku ze poza
              ojczyzna jestes tylko i wylacznie dla wlasnej wygody i robienie z siebie
              obywatela obcego kraju to oszukiwanie samego siebie poprostu od naszej
              polskosci nie da sie uciec.Musisz pomieszkac pare lat z dala od Polski zeby to
              zrozumiec i nie rob glupstw z zrzekaniem sie polskiego obywatelstwa.
              • staruszek34 Obywatelstwo-narodowosc. Nie mylic. 09.07.06, 08:32
                Gość portalu: doradca napisał(a):

> Od czasu wyjazdu z Polski a byl to rok 86 jeszcze nie bylem w ojczyznie czyli
                > we wrzesniu bedzie rowno 20lat.Mieszkam na stale w kanadyjskim Vancouver od
                > dawna posiadam kanadyjskie obywatelstwo ale nigdy nie mialem zamiaru zrzekac
                > sie polskiego.Po latach pobytu poza Polska sam dojdziesz do wniosku ze poza
                > ojczyzna jestes tylko i wylacznie dla wlasnej wygody i robienie z siebie
                > obywatela obcego kraju to oszukiwanie samego siebie poprostu od naszej
                > polskosci nie da sie uciec.Musisz pomieszkac pare lat z dala od Polski zeby
                to
                > zrozumiec i nie rob glupstw z zrzekaniem sie polskiego obywatelstwa.

W tym poscie jak wyzej przebija sie jeszcze jeden sposob aby mylic
                pojecie "obywatelstwo", tym razem z narodowoscia. Istnieje np. duma narodowa,
                swiadomosc narodowa, kultura narodowa, tradycja narodowa.

Przez zwolnienie sie z obywatelstwa niekoniecznie trzeba sie pozbawiac dumy
                narodowej, czy kultury narodowej, co zreszta wcale nie jest latwo, jezeli
                wogole mozliwe.

Obywatelstwa ustala stosunki prawne pomiedzy danym czlowiekiem a danym
                panstwem, i nic wiecej. Nalezy wybrac takie obywatelstwo, ktore jest komu
                wygodne. Np. o ile wiem, obywatel amerykanski, majacy rownoczesnie polskie
                obywatelstwo, na terenie Polski moze popasc w sytuacje, kiedy wladze
                amerykanskie nie beda mogly wystapic w jego obronie, ze wzgledu na jego polskie
                obywatelstwo. Wladze polskie po prostu moga nie respektowac jego amerykanskiego
                obywatelstwa.

Wszystko to, o czym pisze gosc portalu doradca, dotyczy narodowosci.
                Obywatelstwo to problem praktyczny, problem wygody prawnej, np. przed zlozeniem
                prosby o zwolnienie z polskiego obywatelstwa trzeba rozwazyc, czy w ten sposob
                nie traci sie jakichs przywilejow do uprawiania handlu na terytorium Polski,
                przywilejow do zakladania przedsiebiorstw na terenie Polski, praw do zakupu
                ziemi na terenie Polski, itp. Mlodzi ludzie moga rozwazyc sprawe sluzby
                wojskowej, ludzie lubiacy podrozowac problemy wizowe, itd., itp. Kazdy dla
                swojego osobistego przypadku powinien rozwazyc te sprawy prawne ktore moga byc
                dla niego wazne, i nie mylic obywatelstwa ani z patriotyzmem, ani z
                narodowoscia.

To ze zostalem zwolniony z obywatelstwa polskiego wcale nie znaczy, ze
                przestalem byc narodowosci polskiej, lub ze przestalem byc polskim patriota.

To, ze zyskalem obywatelstwo innego kraju wcale nie znaczy, ze nabylem inna
                swiadomosc narodowa, inna kulture narodowa, itp. Nadajac mi obywatelstwo to
                inne panstwo nie wszczepia mi inne milosci, nienawisci, nadzieje, odnosnie
                mojego starego czy nowego kraju, czy inne rozgoryczenia. To wszystko ja sobie
                musze wszczepic albo nie wszczepic sam. Prosty formalny akt prawny zwiazany z
                nabyciem czy zrzeczeniem sie obywatelstwa nic tutaj nie zmienia. Urzednicy na
                szczescie nie moga dekretowac naszych emocji.
            • 55wiesiek Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 10.07.06, 09:10
              proponuję zamianę rządu na któryś zachodni kończący pracę w swoim kraju byle
              nie włoski bo to też posrańcy
          • Gość: pankasztelan Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.dyn.optonline.net 08.07.06, 21:58
            Robiac obywatelstwo w innym kraju mozesz sie poprostu zrzec polskiego i miec te
            nabyte w kraju to ktorego wyemigrowales, ale po co to robic? Bez wzgledu jak
            bardzo mieszaja w naszym rzadzie powinienes byc dumny z tego ze jestes
            Polakiem. Za granica my Polacy znani jestesmy z pracowitosci i uwaga...
            uczciwosci. Oczywiscie zdarzaja sie wyjatki i one sa bardziej naglasniane ale
            wlasnie te my powinnismy ignorowac, bo to tylko media moga probowac zepsuc nasz
            prawdziwy wizerunek. Na obcej ziemi tak czy owak jestesmy ambitniejsi i
            grzeczniejsi jak w domu. Przemysl to sobie lepiej jeszcze raz....
          • Gość: Niemiec Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 10:33
            najlepiej nalezec do mniejszosci narodowej.
          • opelek44 Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 10.07.06, 12:50
            To zrzeknij sie matki i ojca ty glupi sku..synu
          • Gość: Shannon Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: 86.42.56.* 11.07.06, 20:43
            ja po prostu chce byc bezpanstwowcem
        • Gość: soupa [...] IP: *.elb.vectranet.pl 07.07.06, 16:52
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • tashunka Re: Daj szansę temu krajowi!!! 07.07.06, 17:56
            Ależ jesteśmy wszyscy niecierpliwi!!! Spójrz na sytuację Polski z innego punktu
            widzenia. Dla nas wojna skończyła się ledwie 17 lat temu, a jej konsekwencje
            trwają dalej. Kraje do których żywisz tak wielki sentymenti podziw rozwijają się
            bez większych problemów od ponad lat 60-ciu. Gdzie tu porównanie? Podejrzewam,
            że gdyby Anglia była w naszej sytuacji teraz by prawdopodobnie nie istniała.
            Nie koloryzuj, kolego - Francja - taki stabilny kraj - musiała zmieniać system i
            republikę na piątą tak była przeżarta korupcją, Anglia w której teraz mieszkasz-
            w latach 80siątych połowa robotników jeździła do Niemiec na saksy, Irlandia -
            kto jeszcze 30 lat temu słyszał o narodzie "spudchuckers" jak się ich czasem
            nazywa, pijaków i rozrabiaków.
            Jesteśmy teraz w Unii, kraj się zmienia, pieniądze płyną - za dziesięć lat
            będzię inaczej, wiem bo widzę jak pracujemy za granicą my i reszta Europy. Polak
            pracuje szybciej wydajniej lepiej niż prawie każdy inny Europejczyk. To nam
            dobrze wróży na przyszłość.
            Zacznij też czytać brytyjskie gazety, kolego, nie tylko Wyborczą online, bo tak
            najłatwiej - zobaczysz trochę inny obraz tego kraju - zdymisjonowany rząd po
            szeregu skandali i ciemnych powiązań z sycylijską mafią, bandy nastoletnich
            nożowników na ulicy itd. itp. i ogólna niewydolność publicznych sektorów (służba
            zdrowia, wodociągi itp.).
            Chyba że z góry zakładasz, że wszystko co tamtejsze, obce jest lepsze i nic Cię
            nie zdoła odwieść od tego poglądu. Jeżeli tak to pamiętaj, że po angielsku
            "fuck" znaczy to samo co ku.. po polsku, więc nie odwracaj głowy z pogardą gdy
            słyszysz przeklinającego ex-rodaka w autobusie, bo Anglicy przeklinają trzy razy
            więcej. Taka postawa to norma jak zauważyłem.
            Czy zamierzasz żywić się w polskich sklepach czy chcesz jeść angielskie gó..,
            no bo jak rezygnować z obywatelstwa to ze wszystkich aspektów.
            Myślę, że za pięć lat będziesz się pytał na forum jak odzyskać polskie obywatelstwo.
            Czołem.
            • Gość: maciejtaktam [...] IP: 207.208.161.* 07.07.06, 18:12
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: jasne Re: Daj szansę temu krajowi!!! IP: *.219.153.254.adslpower.by.edpnet.be 07.07.06, 18:36
              tashunka, jasne, ze masz racje. Jesli nawet udalo sie temu frajerowi "zdobyc"
              prace w Anglii, i to jako az "projektant graficzny" ( niezwykle wazna funkcja !
              ), to sadzac po jego mizernym lisciku jest on we wszystkim "zielony", czyli
              mowiac krotko, dosc ciemny. I takich rodakow nazywaja tubylcy "coloured".
              Czyli zasili on szeregi, juz tysiecy tu obecnych, Polakow, Ukraincow, Rumunow,
              no i prawdziwych kolorowych. Jesli on juz na samym poczatku swego wspanialego
              pobytu za granica chce w ten sposob postepowac, to wiadomo gdzie skonczy. W
              rynsztoku.
              • kokain Jasne, człowieku! 08.07.06, 11:35
                Opanuj się Jasne. Co masz do Ukraińców, Rumunów czy kolorowych, jak ich barwnie określiłes? To tacy sami ludzie jak ty, buraku, tylko, że ciężko pracujący, żywiący rodziny z pracy na obczyźnie, podejmujący się cięźkiego zycia poza ojczyzną. Twoja pogarda dla inności przypomina mi spojrzenia świeżych Polaków spotykających "kolorowych" na ulicach, obchodzących ich z daleka, jakby śmierdzieli. Potworność. Skąd myśmy się nabawili takiej rasistowskeij nuty?
                • europa130 Re: Jasne, człowieku! 08.07.06, 20:48
                  kokain napisała:

> Opanuj się Jasne. Co masz do Ukraińców, Rumunów czy kolorowych, jak ich
                  barwnie
                  > określiłes? To tacy sami ludzie jak ty, buraku, tylko, że ciężko pracujący,
                  ży
                  > wiący rodziny z pracy na obczyźnie, podejmujący się cięźkiego zycia poza
                  ojczyz
                  > ną. Twoja pogarda dla inności przypomina mi spojrzenia świeżych Polaków
                  spotyka
                  > jących "kolorowych" na ulicach, obchodzących ich z daleka, jakby śmierdzieli.
                  P
                  > otworność. Skąd myśmy się nabawili takiej rasistowskeij nuty?
                  >a niema to giertychow i ich nazistowskich przekonan?
            • jaluka Re: Daj szansę temu krajowi!!! 07.07.06, 18:49
              gratuluję. Naprawdę dobra odpowiedź, dająca do myślenia każdemu/ oczywiscie myslącemu/.
              Sam jestem przybity stanem polskiej demokracji, ogólnie rzecz ujmując, PiS doprowadza mnie do
              czegoś, czego nigdy nie czułem, a pamiętam dobrze transformację 89, miałem euforię trwającą wiele
              lat/mam 36/ ale dziś jest naprawdę smutno i totalnie bezsilnie- przynajmniej jesli chodzi o odczucia.
              Mam ochotę wyjśc na ulicę, krzyczeć, obrzucać gó.. auta koalicjantów śmigające bezczelnie po
              Warszawie. Rzygać mi się dosłownie chce jak widzę to bydełko w sukienkach matron i obślizgłych
              garniturach grubasów z samoobrony/ niestety mam tą wątpliwą przyjemność czasem/
              przypominających jedynie durnotę, butę a historycznie liberum veto.
              A druga ważna rzecz, popatrz na poziom innych wpisów i ich merytoryczny sens w kontekście pytania.
              To też jest nasz wielki problem, a biorąc pod uwagę, ze zaglądają tu ci bardziej światli, to tragedia.
              Ale zostaję. Nie wiem tylko czy my jako naród mamy taką potrzebę i parcie do bezpiecznej stabilizacjii.
              Mam nadzieję, że edukacja poradzi sobie z Giertychami,że emigracja, która kiedyś wróci przywiezie to
              coś czego nie znaliśmy- poczucie godności, wartości i potrzebę spokoju oraz, że tacy jak np Ty będą
              mieli chęć i siłę rozmawiać z ludźmi w taki sposób.
              jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
              • Gość: Polak Re: Daj szansę temu krajowi!!! IP: *.246.86.109.tisdip.tiscali.de 07.07.06, 19:43
                Podobny wiek, podobne odczucia. Niestety czarno to widze, w Polsce moherow
                zawsze bedzie 1000 x wiecej. Pomimo tego ciagle jeszcze mysle o powrocie.
                • blue911 Re: Daj szansę temu krajowi!!! 08.07.06, 03:40
                  Nie oddawaj obywatelstwa. Polske prawdopodbnie wyrzuca z UE i kim wtedy
                  zostaniesz? A,jak inni CI radza:pomieszkaj w mowym kraju i przekonaj sie ,jak
                  tam naprawde jest ? I tez zajmie CI czasu zanim tamtejsze papiery dostaniesz.
                  Ja zyje w Stanach i wiem ,co czujesz:mysmy to samo przerabiali tu w 2000 roku.
                  I,przypuszczam,ze wiem,co sie stanie w PL dalej. Zeby Ci serce nie peklo nie
                  bede Ci tego tu mowil.Miejmy nadzieje,ze sie myle!
                  • ppo Re: Daj szansę temu krajowi!!! 08.07.06, 15:02
                    Co ty pieprzysz?! Nie ma możliwości "wyrzucić" kogoś z UE! Nie było takiego
                    precedensu i nie będzie. W innych krajach było znacznie gorzej (choćby
                    opanowane przez mafię Włochy lat '80). To są skomplikowane zależności
                    finansowe. Pieniądze w sumach, których nawet nie potrafisz nazwać. Jakikolwiek
                    prezydent/premier/klecha dowolnego kraju Unii, to mały pikuś, którego Unia
                    połknie i przetrawi, jeśli będzie stał na drodze do ekspansji. Nie jesteśmy w
                    tej Unii w nagrodę! To nie jest praca w korporacji, którą możesz stracić w
                    zależności od kaprysu szefa. UE poradziła sobie z potężniejszymi układami, niż
                    nasza pisuarowa koalicja. Za maximum 3 lata będą nowe wybory i kaczki wylądują
                    na śmietniku historii, tak jak wcześniej czerwoni baronowie z SLD. A za 10 lat
                    będziemy się z tego wszyscy śmiać. A głównie z tych, co pochopnie zrezygnowali
                    z polskiego paszportu.
                    P.S. znam osobiście Amerykanów, którzy bardzo chcieliby polski paszport uzyskać.
              • tashunka Re: Dziękuję za zrozumienie!!! 07.07.06, 21:54
                Wszyscy którzy jesteśmy gdzieś tam za granicą przywieziemy z powrotem coś
                nowego, mam nadzieję świeżego. Każdy z nas coś zobaczył, doświadczył i mam
                nadzieję, że pozbył się naszych odwiecznych kompleksów, przynajmniej częściowo.

Pozdrawiam
                • jotwu61 Re: Dziękuję za zrozumienie!!! 07.07.06, 23:52
                  Tashunko, Twoj wpis z 22:24 swiadczy dobitnie, ze Ty sie z malych kompleksow i
                  uprzedzen zdecydowanie NIE wyleczylas.
                • pshem.co Re: Dziękuję za zrozumienie!!! 08.07.06, 08:06
                  Może najpierw w kwestii meritum:
                  zrzeczenie się obywatelstwa jest w gestii Prezydenta RP i zarówno o nadaniu jak
                  i pozbawieniu obywatelstwa on decyduje - zatem stosowne pismo o zrzeczeniu
                  kierujesz na Krakowskie Przedmieście. Stosowna decyzja zapada w ustawowych
                  terminach - Prezydent może odmówić. Można również zrzec się obywatelstwa
                  jednostronnie - niemniej skutkuje to np. tym, że możesz mieć problemy za jakiś
                  czas bo urząd skarbowy będzie żądał twoich deklaracji podatkowych - ich nie
                  obchodzi to, za co się uważasz - czyli jeżeli nie uważasz się za obywatela RP
                  to i tak będą żądali złożenia deklaracji PIT oraz zapłaty podatków wg naszego
                  prawa. W efekcie zrzekając się jednostronnie być może będziesz musiał udać się
                  do kraju, z którym RP nie ma podpisanej umowy jurysdykcyjnej.
                  Z drugiej strony: "bezpaństwowcy" nie mają różowego życia... nie mając
                  paszportu nie możesz przekraczać granic, za wszelkie usługi medyczne płacisz
                  zawsze gotówką, nie mając obywatelstwa nie masz stałego meldunku itp.
                  Ale to już problemy techniczne... zapewne nie miałeś o nich bladego pojęcia i z
                  większością z nich zapoznasz się w tzw. "praniu"...
                  Jeżeli chcesz wiedzieć więcej to poszukaj sobie hasła "paszport Nansenowski" i
                  zapoznaj się z prawem Zjednoczonego Królestwa, bo o ile pamiętam bezpaństwowcy
                  mają tam niejako obostrzone rygory prawne, którym podlegają.
                  A teraz coś odemnie do Ciebie do Tash... i innych też...
                  Zawsze byłem dumny z faktu bycia Polakiem.
                  Niezależnie od tego co robią politycy.
                  Polityk to małpa - żeby się dorwać do banana (władzy) zrobi wszystko.
                  Jest jak jest i póki co nie mam na to wpływu - ale zbliżają się wybory i może
                  wtedy coiś się uda zmienić... inni ludzie może lepsi może nie... to są wybory
                  dokonywane przez Obywateli, tych którym zależy na Ojczyźnie.
                  Jedyne co u ciebie szanuję to otwarcie mówisz, ja się wypisuję; w tym kraju
                  jest ok 15 milionów ludzi którym to wisi bo nie wierzą że w grupie można coś
                  zmienić (mam na myśli tych co nie głosują). Kiedyś ci co należeli do
                  Solidarności zmienili ustrój - bo w coś wierzyli.

Jak będzie naprawdę źle to znów ludzie się ruszą - i tym razem wojsko nie
                  wyjdzie na ulice. na szczęście - już nie...

Tylko... wiesz co? jesteś jak ująłeś "projektantem graficznym" wcześniej
                  nauczono cię tu pisać, czytać, dodawać odejmować, może nawet zrobiłeś maturę.
                  Byłeś tu leczony, chodziłeś do szkoły - ktoś za to zapłacił. Więc zanim
                  wysiądziesz... zrewanżuj się... tylko tyle.
                  A jeżeli będziesz miał dzieci to nie ucz ich wierszyka:
                  "Kto ty jesteś? Polak mały..."

Osobiście w szoku byłem jak jedna obywatelka UK pochodzenia polskiego rzuciła w
                  stronę imigranta z Azji "go home!", ale gwarantuję ty też to kiedyś
                  usłyszysz... ale gdzie wtedy będzie twój "home"?

Zatem: quo vadis?

pozdrawiam
                  • Gość: Pawel Re: Dziękuję za zrozumienie!!! IP: *.adsl.alicedsl.de 10.07.06, 13:11
                    Wszystko pieknie,tylko,ze sprawa podatkowa nie ma nic wspolnego z obywatelstwem.
                    Przy podatkach liczy sie miejsce zamieszkanie,nie obywatelstwo.
              • Gość: twoja_stara Re: Daj szansę temu krajowi!!! IP: *.nyc.res.rr.com 08.07.06, 00:24
                Za 10 lat moze wogole nie byc Unii Europejskiej albo Polska juz tam nie bedzie
                nalezec.
              • Gość: Shannon Re: Daj szansę temu krajowi!!! IP: 86.42.56.* 11.07.06, 20:45
                jestem w Irlandi,nie zamierzam wracac,kiedys wracalem,teraz nie!!!
            • Gość: Half empty glass Re: Daj szansę temu krajowi!!! IP: 206.172.35.* 07.07.06, 19:19
              W sumie odpowiedz bardzo budujaca i niestety calkowicie glupia....

"Jesteśmy teraz w Unii, kraj się zmienia, " no - to sa fakty ale niekoniecznie
              musza byc pozytywne,,, jak Euro wejdzie to 3/4 kraju bedzie glodowac....

"Polak pracuje szybciej wydajniej lepiej niż prawie każdy inny Europejczyk."
              to tez jest blisko prawdy, pracujemy dobrze, ale jestesmy tez mistrzami w
              kobinowaniu, oszukiwania, no i jak nie jestesmy pilonwani to sie obijac tez
              potrafimy.

"bo Anglicy przeklinają trzy raz" - to zalezy od grupy klasowej z ktora sie
              przebywa.... murarz bedzie tak samo przeklinal w Angli, Szwecji czy POlsce.

Wracajac do glownego tematu, ten kto chce sie zrzec obyeatelstwa tylko dlatego
              ze go rzad denerwuje jest po prostu kretynem. Wydaje sie byc osoba wyksztalcona
              ale jak widac liczba lat spedzona w szkola nie jest rowna inteligencji....

• tashunka Re: Daj szansę temu krajowi!!! 07.07.06, 19:48
                Nie popadajmy w skrajności, Na pewno wszystko zdrożeje gdy wejdziemy w strefę
                euro ale głód to mała przesada. Ja osobiście do euro się nie spieszę, mam
                nadzieję, że nie wprowadzimy tego ze względów prestiżowych, żeby reszcie
                pokazać, że my też mamy taką fajną walutę. Na wszystko przyjdzie czas, także i
                na euro.
                Co do obijania się, nie twierdzę, że jesteśmy wszyscy karoshi i się
                zapracowujemy na śmierć, ale bardzo pozytywnie się odbijamy na tle innych
                narodów (zwłaszcza śródziemnomorskich) i taką też mamy opinię. Wiem co mówię.
                Co do przeklinania, nie spędzam swego wolnego i niewolnego czasu z brytyjskimi
                budowlańcami, swą opinię opieram na codziennych ulicznych spostrzeżeniach,
                oprócz tego znam tylko dwie osoby (tubylcze) które z zasady nie przeklinają.
                Reszta jedzie równo z tym koksem.
                O co mi chodzi - w swej głupiej wypowiedzi chciałem zaapelować o odrobinę
                obiektywizmu i spojrzenia zdroworozsądkowego. Wszystkie kraje do których teraz
                emigrujemy i tak podziwiamy przeżywały lub też wciąż przeżywają bardzo podobne
                problemy, miały po prostu czasem nawet setki lat (i pół świata jako kolonie) aby
                je rozwiązać. My chcemy wszystko od razu, zaraz, natychmiast. Tak się nie da i
                tak też nie było w Anglii, Francji, Niemczech. Te kraje miały dużo czasu i mam
                nadzieję, że i my dostaliśmy w końcu tą szansę.
                Pozdrawiam
                • Gość: Half empty glass Re: Daj szansę temu krajowi!!! IP: 206.172.35.* 07.07.06, 20:02
                  Dalej Optymizm - chcialbym miec taki.
                  Jesli chcesz zobaczyc co Euro zrobilo z Hiszpania, Wlochami, Grecja spytaj sie
                  ludzi tych narodowosci a Ci prawde powiedza - Jesli znajdziesz 10% pozytywnych
                  i budujacych odpowiedzi to sie zatrzymaj i nie pytaj wiecej bo juz lepszego
                  rezultatu nie znajdziesz. W Angli jeszcze placilem funtami za taxowke w lutym -
                  Polska to samo powinna zrobic. Ale tak nie bedzie - NIestety.
                  "Nie popadajmy w skrajności" - to nie skrajnosc to moje pozytywne nastawienie.
                  Jak napisalem 3/4 to myslalem ze to nisko....

"chciałem zaapelować o odrobinę obiektywizmu i spojrzenia zdroworozsądkowego"

Tu mi ciezko na to odpowiedziec nie mieszkam w Polsce od 24lat a mam 35... tak
                  ze moj zdrowy rozsadek jest zudowany na tym co widze, czytam i slysze.
                  Ale na pewno mozna sie spytac o "odrobinę obiektywizmu" mojej kuzynki ktora
                  skonczyla szkole w Polsce i zarabia z mezem 2500 zl i ma dziecko w drodze...

O taaaaak - oni sa bardzo obiektywni i rozsadni....powinni poczekac jeszcze 20 -
                  30 lat na to dziecko - jak sie Polska ustatkuje....
                  • tashunka Re: Daj szansę temu krajowi!!! 07.07.06, 21:50
                    I tak to prawdopodobnie musi wyglądać i nic na to nie poradzimy. I tak to
                    wyglądało w krajach bogatych, tylko ty miałeś na tyle szczęścia by ten trudny
                    okres ominąć. Rozumiem, że trudno i że będzie trudno, ale co chcesz zrobić.
                    Wyjedźmy wszyscy, wtedy nigdy nie będzie w Polsce dobrze, tego chcesz? Schować
                    głowę w piasek i do końca życia patrzeć na wszystko z góry, ze swej
                    uprzywilejowanej pozycji?
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Half empty glass Re: Daj szansę temu krajowi!!! IP: 206.172.35.* 07.07.06, 22:19
                      "I tak to prawdopodobnie musi wyglądać i nic na to nie poradzimy."

NO!!! tak nie musi wygladac!!!
                      Jest Burdel w Polsce - podobny widzialem tylk w Ameryce Poludniowej...
                      Jednostka nie moze nic zrobic... Cale spoleczenstwo by musialo sie
                      wziasc i zaczac wychodzic z tego bagna. Czy jest to mozliwe? - Raczej nie
                      nie ubizajac samym sobie nie jestesmy zgodnym narodem - a tym bardziej
                      zorganizowanym... Tam gdzie jest 3 Polakow tam sa 4 opinie...

"Wyjedźmy wszyscy, wtedy nigdy nie będzie w Polsce dobrze, tego chcesz? "

No tu mnie nie ma odpowiedzi na to.....

Pytanie teraz jest czy warto poswiecic swoje zycie i "Budowac/Odbudowywac"
                      Polske? ZNOWU? Historia lubi sie powtarzac - to samo bylo po II wojne, tez
                      wszyscy sie rzucili i odbudowywali. Wtedy byl komunizm, teraz jest kapitalizm i
                      dalej jest zle, moze to nie jest winna ustroju ale nasza Polakow? za kazdym
                      razem cos znajdziemy co nas usprawiedliwia.

Wydaje mi sie ze te pokolenie musi umrzec i wtedy dopiero mozna cos zazac od
                      NOWA.... Tyle masz zamiar czekac?

Tu co znalazlem pare dni temu>>>>>>>>>>>>>>>>

PAP za "Rzeczpospolitą", ISI 16-06-2006 , ostatnia aktualizacja 16-06-2006
                      12:39

Jesteśmy jednym z dwóch najbiedniejszych krajów Unii. Dochód narodowy, jaki w
                      ciągu roku wytwarza statystyczny Polak, to zaledwie połowa tego, co produkuje
                      przeciętny mieszkaniec Wspólnoty. Komisja Europejska przewiduje, że już w 2007
                      roku Polska będzie będzie krajem najbiedniejszym - pisze
                      dziennik "Rzeczpospolita"

Co gorsze, dystans dzielący nas od państw rozwiniętych zmniejszamy wolniej niż
                      inne kraje naszego regionu. W 1996 roku przypadająca na każdego Polaka wartość
                      produktu krajowego brutto odpowiadała 42 proc. średniego poziomu PKB w Unii,
                      już po poszerzeniu do 25 państw. Przez dziesięć lat ta relacja poprawiła się
                      zaledwie o 8 punktów procentowych.

• tashunka Re: Daj szansę temu krajowi!!! 07.07.06, 22:35
                        Słusznie zauważyłeś, po wojnie był komunizm, teraz jest kapitalizm - byłby po
                        wojnie kapitalizm, to nie byłoby tej dyskusji teraz. Płacimy za nie swoje błędy,
                        niestety, pora żebyś to zrozumiał.
                        Co do burdelu, z tego co się orientuję, to Berlusconi znowu siedzi na ławie
                        oskarżonych, a John Prescott ma jakieś ciemne konszachty z magnatem hazardowym
                        itd... Wszędzie znajdziesz coś smacznego...

W Twoim załącznjku podoba mi styl wypowiedzi, zaledwie, co gorsza... A jaki ma
                        być przychód po tak krótkim czasie - 230 % średniej Unijnej? Jaki byłby
                        francuski w naszej sytuacji. Podali także różnice pośród nowych krajów? Założę
                        się, że wynoszą dziesiąte procenta. To już prosta demagogia i niczego nie dowodzi.
                    • Gość: Paweł z Łodzi Re: Daj szansę temu krajowi!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 01:07
                      mam dopiero/aż (raczej dopiero) niecałe 20 lat - ostatnie wybory były moimi
                      pierwszymi - byłem pełen obiektywizmu różowe okulary te sprawy... potem zaczeły
                      się cyrki w rządzie... ale m.in. dzieki nimi wydoroślałem
                      teraz już wiem że obiecywany koniec z PRLem nastąpi (cały czas natępuje)
                      ludzie zobaczą całą prawdę jak na dłoni, ludzi takich jak leper czy giertych ich
                      czysty populizm i polityczna impotencja, ludzi takich jak kaczyńscy ich
                      kompleksy ukrywane przez nacjonalizm, ludzi takich jak gosiewski dorn którzy by
                      się podlizać powiedzą/zrobią każdą nawet najbezczelniejszą głupotę...
                      oni po porstu się kończą, sami sobie utopili statek na którym płyneli paląć
                      wczeniej wszytskie szalupy ratunkowe

następnym razem zwykli obywaletel zastanowią się zanim wrzucą swój głos do urny
                      pukną się w czoło jak pojawi się pomysł niepójscia na wybory

to prawdziwa moralna rewolucja - potrwa jeszcze troche ale warto na nią poczekać!
                      • pshem.co Re: Daj szansę temu krajowi!!! 08.07.06, 08:17
                        Napisałeś że masz dopiero 20 lat... i optymizm.
                        Gratuluję.
                        Ja mam tylko nadzieję...
                        Ale tak zupełnie poważnie to ci którzy nie widzą zmian z ostatnich kilkunastu
                        lat, są zakłamanymi idiotami.
                        Mamy demokrację - rodzi się ona w bólach, jest jeszcze w powijakach, potrzebuje
                        czasu na dorośnięcie... tak naprawdę to uważam, że twoim dzieciom będzie lepiej.

Może już moim też...

Ale przy tych wszystkich krzykaczach pomyśl sobie, że z ekonomią, kulturą
                        polityczną itp. to nie jest tak, że naciśnie się guziczek i będzie inaczej.
                        To wymaga zmian pokoleniowych.

Ale... będzie lepiej... bo ludzie już się zmieniają...

pozdrawiam
                        • iluminacja256 Głupi Polak przed i głupi po szkodzie. 08.07.06, 12:14
                          A ja uwazam, ze to co sie stało, stało sie z totalnej głupoty narodu własnie.
                          Wygrało ugrupowanie, o którym kazdy wiedział , ze ciązy do Giertychowi i
                          Rydzykowi, a nie ku UE i zmianom gospodarczym. I z pełną swiadomościa tego, co
                          se stanie, Polacy wybrali. I stało sie to co musiało się stać. PiS zawrócił nas
                          nagle dokładnie o 17 lat, do 89 roku - dokonał tego neimożliwego dokladnie w
                          pół roku. Wypłyneły teczki, lustracje, agenci, cenzura, sledztwa, obrazy głow
                          państwa, układ, potwornie swińskie pomówienia - itp, itd. Smiać mi sie chce z
                          ludzi, którzy twierdza, ze głosując na PiS niewiedzieli, ze tak bedzie.
                          Naprawde nie tzreba było dużo myslenia, zeby wpaść na to, ze kazdy kolejny rok
                          tego rządu to kolejny milion Polaków <30 walacy za granicę.
                          • pshem.co Re: Głupi Polak przed i głupi po szkodzie. 10.07.06, 09:32
                            a ja uważam, że na wychowanie narodu jeszcze trzeba wiele czasu. Ot, choćby
                            taki drobiażdżek jak może ta obraza - w cywilizowanym kraju nikt by sie nie
                            ważył legitymować się pewnymi zachowaniami, gdyż może zostać za nie pozwany do
                            sądu.
                            Tylko że u nas wcześniej nikt tego nie robił, za to jak się zdarzył pierwszy
                            raz to mamy "ucisk wolności słowa", kiedyś za obrazę władzy nie było sądów
                            pamiętasz? Za to po cichu odwiedzało człowieka UB.

Natomiast, tak jak kiedyś mówiono "telewizja kłamie" tak teraz prasa, nie dość
                            że jest reprezentantem poglądów ugrupowań politycznych, to jeszcze musi się
                            utrzymać ze sprzedaży nakładu. Najłatwiej sprzedaje się sensację, więc i jej
                            jest najwięcej. A lustrację trzeba dokończyć, bo inaczej wrócimy do komuny oraz
                            do czasów gdy w Polsce byli równi i równiejsi. A może tego właśnie się boisz?

pozdrawiam
                            • iluminacja256 Re: Głupi Polak przed i głupi po szkodzie. 10.07.06, 13:30
                              Jaka obraza? No słucham, kogo tu znowu obrażono? Polaków, PiS, Kaczyńskiego? Bo
                              napisałam prawdę - to czym sie zajmują ? Agentami, teczkami i układem , a
                              polityka zagraniczna i gospodarka to pośmiewidko? A moze Kochanowski cię
                              obraził? Nie, nei pamietam, wyobraż sobie, jak po ciebie UB wpadało , bo Twoje
                              UB i Twoja władza, to Twoje klocki i tym sie własnie zajmuje też zapewne Twoje
                              ugrupowanie. Ja wtedy ssałam palec w beciku, wiec odpusć sobie wtręty o
                              komunie.
                    • olek_01 Re: Daj szansę temu krajowi!!! 09.07.06, 09:00
                      A niby dlaczego mam tu gnic i zarabac 1300 zlotch jak moge gdzie indziej 1300
                      ale czegos innego??? gdzie tu jest moj interes??? powiesz ze jestem
                      obywatelem, tego panstwa i musze mu pomagac - ok ale jak ja potrzebowalem
                      pomocy to państwo mialo mnie w d.pie to ja mam gdzieś i walę to
                      • Gość: Kolo Re: Daj szansę temu krajowi!!! IP: 195.173.13.* 09.07.06, 17:38
                        No i krzyzyk na droge!!!
                        Ale podejrzewam, ze wszystko ci wisi i powiewa tak czy owak. Baw sie dobrze w
                        zagranicznych dyskotekach.
            • jotwu61 Re: Daj szansę temu krajowi!!! 07.07.06, 23:48
              Dodac nalezy, ze dopiero 596 lat od Bitwy pod Grunwaldem minely, wiec spokojnie.
              Mamy czas.
            • Gość: czarna mamba Re: Daj szansę temu krajowi!!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.07.06, 00:19
              Masz rację dziewczyno. Masz rację dziewczyno. Po stokroć masz rację. "Cudze
              chwalicie, swego nie znacie saminie wiecie co posiadacie", tak pisał gościu
              Mikołaj Rej, jakieś 500 lat temu. Polak w 100%.
              • goldblumm Re: Daj szansę temu krajowi!!! 08.07.06, 08:30
                i to nie jakiś tam ksenofob-katolik a światły protestant ;)
            • Gość: koko Re: Daj szansę temu krajowi!!! IP: *.adsl.alicedsl.de 08.07.06, 01:00
              Twoj zawod masz dzieki polskiemu wyksztalceniu!i polskim sponsorom(podatnicy)
            • Gość: Dudek Re: Daj szansę temu krajowi!!! IP: *.cybersurf.com 08.07.06, 06:21
              zycie czlowieka jest za krotkie zeby przeczekac Polske!!!
            • kokain Re: Daj szansę temu krajowi!!! 08.07.06, 11:29
              Niestety, połowa tego co piszesz jest nieprawdą. Mieszkam tu i widzę problemy społeczne, mafie o których piszesz, nozowników i suche krany. Ale tutaj szanuje się swojego obywatela. Nie okrada się go na każdym kroku, nie oszukuje, nie odmawia praw. Czasmi nienawidzę tego ich soft nacjonalizmu, czasami myślę, że to jedyna droga do spokoju.

Nie zamykam okna w kuchni na noc, drzwi do domu są uchylone cały dzień, za płotem stoi rower. Nie przypięty. Chcesz pracę? Masz. Jesteś dobry? Awansuj, jeśli chcesz.

Różnica między nami a nimi polega na tym, że tutaj Polak Polakowi kolcem w tyłku a żaden Anglik nie powie innemu Anglikowi, że jest zdrajcą, sprzedawczykiem i karierowiczem tylko dlatego, że zdecydował się mieszkać gdzie indziej.

Mała różnica a cieszy.
            • Gość: patryjota Re: Daj szansę temu krajowi!!! IP: *.net / *.devs.futuro.pl 08.07.06, 13:13
              az milo sie czytalo tego posta - ja mysle tak samo i dlatego nigdy nie wyjade z
              mojej ukochanej Polski :) bo tu wszystko jest ladniejsze i przedewszystkim nasze
              a nie obce. Patryjotyzmu powinnismy sie uczyc od niemcow - bo u nich wszystko co
              niemieckie jest najlepsze, a u nas wszystko co polskie to najgorsze i przez to
              jest jak jest.
            • Gość: .. kaczory kaczynski to debil IP: *.acn.waw.pl 08.07.06, 23:12
              wqrwia mnie kaczor po..y szmaciarz
            • ready4freddy Re: Daj szansę temu krajowi!!! 09.07.06, 01:01
              dla ciebie, ksiezniczko, wojna skonczyla sie 17 lat temu? szczerze wspolczuje.
        • frant3 Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 07.07.06, 18:40
          jalakien napisał:
          > Albo wyjdzie na prostą, albo stanie się drugą Białorusią.

W najgorszym razie Białoruś stanie się drugą Polską, jak Putin i Gazprom poniosą ceny ropy i Łukaszenko będzie musiał dogadać się z Unią, czego im nie życzę.

--
          Frant - humor, satyra, krytyka
        • Gość: zenek Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 22:39
          jak Polska wyjdzie na prostą to głupio będzie co najwyżej jego wnukom.
          Ale zrzekanie się obywatelstwa to nie jest dobry pomysł.
          Zawsze możesz głosować, a mądrze oddany głos może jakoś pomóc temu nieszczęsnemu
          krajowi.
        • Gość: Polski JB007 Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.07.06, 06:56
          Moze stac sie Bialorusia wlasnie dzieki takim jak TY...
        • Gość: czytelnik Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.ny325.east.verizon.net 08.07.06, 16:07
          O ile wiem to Bialorusy sobie nie narzekajom - jesli uwazasz inaczej to
          pojedz zobacz i pogadaj z ludzmi.
        • Gość: arttrixx Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.range86-140.btcentralplus.com 09.07.06, 13:20
          mysle ze jestes glupim gamoniem, bo z Obywatelstwem jak z Matka -masz tylko
          jedna , ja nie cierpie kaczorow, uwazam ze to oszolomy i partacze !!!!!!
          A obywatelstwa mozesz sie zrzec wypelniajac wniosek lub tez piszac list do MSZ-
          tam gdzie wydali Ci paszport-adresy sa on-line
        • Gość: Prawdziwa Polka Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.chello.pl 09.07.06, 22:57
          Co Ty też wygadujesz. Chyba jesteś młodą osobą, że nie wiesz co mówisz. Zrzec
          się to znaczy zdradzić. A tutaj przecież są twoje korzenie, rodzina, Ojczyzna,
          Wyjedź sobie do Anglii i zarabiaj pieniądze. Widzisz jakie to teraz proste.
          Oficjalnie możesz wyjechać i oficjalnie pracować, więc o co chodzi. Cóż Ci
          zrobiła Ojczyzna złego. To ludzie którzy rządzą są do wymiany. A brałeś udział
          w wyborach? Pewnie nie. Więc o co Ci chodzi. Trzeba wybrać ludzi mądrych to
          zobaczysz, że tutaj będzie Anglia. Pozdrawiam i życzę Ci udanego pobytu w
          Anglii ale jako Polak. Jak pobędziesz tam dłużej to zrozumiesz jaki jesteś
          śmieszny, że chcesz wyrzec się obywatelstwa.
        • Gość: bart.2b Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.cable.ubr04.harb.blueyonder.co.uk 10.07.06, 09:23
          mojej mamy sasiadka zrzekla sie polskiego obywatelstwa w latach 80-tych jak
          wyjechala do Niemiec. teraz chciala zakupic nieruchomosci w polsce, ale jako
          obywatel niemiecki nie moze. a odzyskac obywatelstwa nie moze.nawet jak masz
          dosc tego rzadu i wyjedzasz do pracy do Anglii to jestes w tej samej sytuacji co
          setki tysiecy ludzi ktorzy w Anglii juz sa.
          przemysl swoja decyzje dokladnie
          kiedys mozesz tego zalowac
        • Gość: solo Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.pitow.wroc.pl / *.pitow.wroc.pl 10.07.06, 12:14
          Najlepiej wykazać, że jest sie Zydem, niemcem albo murzynem. A tak trochę
          poważniej, to najprędzej zrzekają sie obywatelstwa ci, któzy delkatnie mówiąc
          narozrabiali, czyli esbecy, komuniści, złodzieje, malwersanci.
      • tomas_torquemada Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 07.07.06, 10:11
        Bez polania warszawy napalmem nie bedzie prostej..
        • depresyjka4 Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 07.07.06, 10:14
          wszystko jeszcze przed Polską, kiedyś bedzie ona potężnym krajem, na równi ze
          Stanami, to wam mówię ja, a jak ja mówie to tak własnie będzie. poczekajmy
          jeszcze kilka lat aż zaczna się dziać niesamowite rzeczy w naszej ojczyźnie i
          zapanuje powszechne szczęscie i dobrobyt.
          • seth.destructor Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 07.07.06, 16:28
            Wow.
            kiedyś bedzie ona potężnym krajem, na równi ze
            > Stanami, to wam mówię ja

czyzby jakies informacje od Al-kaidy? Nic mi nie wiadomo, by USA mialyby byc
            starte z powierzchni ziemi.
            • depresyjka4 Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 07.07.06, 17:22
              miały byc, ale nie będą
              pzdr