Dodaj do ulubionych

Najbrzydszy kościół w Polsce

25.10.08, 23:22
Moja nominacja:
Licheń
Obserwuj wątek
    • Gość: lEn Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.198.cgg.com 26.10.08, 06:05
      nominuje Wadowice - na osiedlu skarpa - papieski
      • poszeklu Kirkut w Lublynie 27.10.08, 13:57
        • aromat_jabola KIrkut to cmentarz pajacu! 27.10.08, 14:53
          • tetlian Katolicki 28.10.08, 00:38
            Chyba najbrzydszym kościołem w Polsce jest Kościół Katolicki.
            • Gość: polsk mand DK Re: Katolicki IP: *.k741.webspeed.dk 12.06.09, 23:54
              najbrzytrzy to ty jesteś
      • Gość: hmmmm sosnowiec gospodarcza , nic go nie przebije !!!! IP: 165.72.200.* 27.10.08, 14:52
        ...
        • Gość: kuba Re: sosnowiec gospodarcza , nic go nie przebije IP: 77.236.8.* 27.10.08, 16:51
          niewiem czy to ten sam o którym myślę, ale pamiętam ze w sosnowcu stał jakiś taki betonowy bunkier, który ponoć byl kościołem. A w kraku na krowodrzy też niezły brzydal.
    • Gość: Michał Brzydkich jest wiele... IP: *.chello.pl 26.10.08, 20:35
      ...ładnych dużo mniej.Koszmarne są te wszystkie "okrąglaki" w kształcie nocnika.
    • yoma Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 26.10.08, 20:52
      Gostynin
      • 33qq Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 26.10.08, 21:37
        Zdradziłaś mnie!
        • Gość: mxm Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 26.10.08, 22:33
          Niedawno na portalu gazety wyborczej jakiś architekt napisał, że najgorszy
          kościół widział w Grajewie. Ma racje to najgorsze co można było zbudować.
          • jdbad Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 06:34
            Nie widział w Białymstoku i dlatego tak napisał.
            Gość portalu: mxm napisał(a):

> Niedawno na portalu gazety wyborczej jakiś architekt napisał, że
            najgorszy
            > kościół widział w Grajewie. Ma racje to najgorsze co można było
            zbudować.
            • Gość: mysz Re:modlimy się IP: *.chello.pl 27.10.08, 09:45
              wierzący nie powinien oglądać kościoły, tylko się w nich modlić. Skupiony,
              skruszony nie miałby czasu zastanawiać się nad wyglądem tego "świetego" miejsca.
              • yoma Re:modlimy się 27.10.08, 11:45
                A niewierzący? Zwykły turysta?
                • Gość: łojdyradyjo Niewierzący? Do gazu!!! IP: *.xdsl.centertel.pl 27.10.08, 11:56
              • Gość: titta Re:modlimy się IP: *.botany.gu.se 27.10.08, 15:43
                No wlasnie, modlic sie, a nie budowac takie straszydla:

www.parafia-mbnp.iq.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=60&page=view&catid=2&PageNo=3&key=18&hit=1

Tak sie zastanawiam, skad sie to bierze? Moze powinni wprowadzic
                zajecia z estetyki w seminarjach? ;)
                • Gość: Guciaczek Re:modlimy się IP: *.ksknet.pl 27.10.08, 21:16
                  Wydawało mi się, że hailowanie w Polsce jest zabronione!
                  A tu jest legalne?
                  • Gość: titta Re:modlimy się IP: *.botany.gu.se 28.10.08, 10:11
                    To skrzydelka, a nie reka :)))
              • Gość: EmiM Re:modlimy się IP: *.elartnet.pl 28.10.08, 06:58
                Właśnie - i dlatego mi by wystarczył pewien barak przy pewnej parafii na Ursynowie, zamieniony kosztem oczywiście szczodrobliwości parafian na pseudostylowe wielkie, różowo-białe lukrowane ciastko z dzwonnicą-blokiem mieszkalnym z płyty.
          • Gość: Krzysztof Bednarz Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: 156.17.79.* 27.10.08, 12:32
            Kliczków Mały pod Sieradzem. Wyjątkowe dno!
            • Gość: maruś Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.xdsl.centertel.pl 19.01.09, 11:28
              jaki proboszcz taki kościół.chyba ks bednarza Bóg opuścił.
          • Gość: esteta zdecydowanie Grajewo!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.08, 13:29
            zgadza się ale ten w centrum miasta jest spoko ten nowy to jest
            koszmarny sen projektanta bunkrow! zdecydowanie Grajewo!!!
          • Gość: architekt-katolik Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 23:22
            własnie dlatego kościoły tzw. posoborowe są tak nieudane bo mamy takich
            architektów - oglądałem w necie kościół w Grajewie i uważam, że jest bardzo
            ciekawy, reprezentuje indywidualne twórcze podejście, różnorodność przestrzeni -
            choć oczywiście nie są to najwyższe loty - ale całość idzie w dobrym twórczym
            kierunku - kościół wyróżnia się indywidualnością i ludzką skalą - jest to trend
            odwrotny do obecnie obowiązującego, by wszystko upraszczać, uskromniać,
            pozbawiać indywidualnego wyrazu, skalpować z ludzkich uczuć - tzw. architektura
            minimalistyczna, dla mnie nihilistczna.
            • Gość: titta Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.botany.gu.se 28.10.08, 10:17
              Minimalizm jest elegancki a nie nihilistyczny. Za to robienie z
              koscila cukrowej bezy nie ma nic wspolnego ani z dobrym smakiem ani
              z biblijnym podejsciem. W Starym Testamecie Bog jasno powiedzial jak
              zyczy sobie swoich oltarzy: 12 kamieni, nieociosanych. To
              dopiero "nihilizm"! Ale zawsze znajsa sie ludze ktorzy kochaja
              przerost formy nad trescia. Aby wykazac swoj "indywidualizm"?
              architekt (krajobrazu)
          • Gość: Ma-ryja Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 28.10.08, 11:20
            "to najgorsze co można było zbudować"

Nie martw sie, nadaje sie wsam raz na meczet. Kiedys w Polsce muzulmanie tez beda budowac swiatynie, katolickich i tak jest od groma, wiec bedzie jak znalazl. Taka druga Hagia Sophia, tylko ze zamiast w Stambule to w Grajewie... Nie powiem, architekt myslal z rozmachem i przyszlosciowo. Brawa mu za to.
        • yoma Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 11:44
          Czykuk, twój jaki jest, ale nie wygląda jak pododdział obozu koncentracyjnego
          jak ten w Gostyninie.

Twój, z żalem przyznam, zajmuje trzecie miejsce. Jest Gostynin jw., Gąbin jak
          silos zbożowy i twój.

Lichenia nie widziałam... :)
          • 33qq Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 22:52
            Zawsze to na pudle, dzięki. Ale jeśli uwzględnić dookólną Kalwarię z jej
            muszelkami i kamyczkami to ma to trzecie pewne i niezagrożone.
            • yoma Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 28.10.08, 19:40
              A niewątpliwie. Pudło twoje forever :)
    • Gość: ;] Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 11:07
      Licheń
      Chociaż chyba widziałam gorszy, ale nie pomnę miejscowości, bo to przejazdem było.
    • ukos Większość jest w stylu "postarchitekturyzm" n/t 27.10.08, 11:23
    • Gość: e.milia Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.acn.waw.pl 27.10.08, 11:26
      Wolę się koncentrować na tych najpiękniejszych , i to nie tylko w Polsce. W
      ogóle kościoły wolę jako zabytki niż jako miejsca kultu.
    • kakens Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 11:41
      Licheń
    • racetam Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 11:49
      napewno ten w białymstoku, na dziesięcinach! jest bezkonkurencyjny. Kiedyś
      myśleli żeby zrobić skocznie narciarską na dachu.

www.panoramio.com/photo/2723432
      • sir.vimes przerażająco wstrętny!!! 27.10.08, 18:04
      • Gość: wuetend prawdopodobnie mial symbolizowac wywroconą łódź... IP: *.ATRADIUS.com 28.10.08, 09:17
      • nessie-jp Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 20.01.09, 23:54
        racetam napisał:

> napewno ten w białymstoku, na dziesięcinach!

Jest niesamowity
        • irena.earl Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 18.02.09, 20:28
          Kościół św. Kazimierza w Białymstoku przypomina odwróconą do góry dnem wannę -
          brakuje tylko sterczących w górę lwich żeliwnych łapek (pomysł narzeczonego).
          Jakby tego było mało, wieża kościoła miała wcześniej półokrągłą kopułkę zamiast
          spiczastego daszku. Na podstawie tego obiektu kolega ukuł wyrażenie: obiekt
          falliczny w sztuce sakralnej. Ciekawe, dlaczego zmieniono daszek;>
          • irena.earl Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 18.02.09, 20:29
            Ach, zapomniałam o lusterku wstecznym.
    • Gość: totamto Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.wro.vectranet.pl 27.10.08, 12:05
      Mój typ to kościół św. Stanisława Kostki we Wrocławiu. Moim zdaniem z zewnątrz
      wygląda jak jakiś przerośnięty sarkofag. W środku ściany są białe, przez co ma
      się wrażenie nieprzyjemnego chłodu. wroclaw.hydral.com.pl/000481,obiekt.html
      • Gość: nick Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.icpnet.pl 27.10.08, 14:22
        masz rację, aż dreszcze przechodzą jak się patrzy
      • Gość: Ma-ryja Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 28.10.08, 11:16
        > Mój typ to kościół św. Stanisława Kostki we Wrocławiu.

Tak masz racje. Wyglada jak Nibelungenhalle. Toz to zywcem wziete z
        nazistowskiej architektury w Norymberdze . Czyzby zostaly jakies dokumenty po
        jednym z architektów z tamtych czasow? Moze Speer - ulubiony i nadworny
        architekt Adolfa cos we Wrocku czesci projektu Germanii zostawil, a proboszcz
        niedawno to odnalazl i postanowil spozytkowac? Niezbadane sa wyroki boskie.
    • Gość: maranello Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: 195.187.252.* 27.10.08, 12:18
      Zdecydowanie najbrzydszym kościołem w Polsce jest kościół przy FSO na Żeraniu -
      mieści się między estakadami Trasy Toruńskiej, dokładnie vis a vis fabryki przy
      skręcie na Augustów. Wygląda, jakby był zbudowany z jakichś odpadów
      pofabrycznych. Wrażenie potęguje fakt, że kościół ze wszystkich stron obudowany
      jest ślimakami, estakadami i "na powierzchnię" wystaje tylko kawałek wieży z
      nieco pordzewiałym krzyżykiem. Zdjęć nie mam, ale lokalizacja jest następująca:

maps.google.pl/maps?f=q&hl=pl&geocode=&q=ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82+%C5%BCera%C5%84&sll=52.288349,21.010709&sspn=0.012679,0.038624&ie=UTF8&ll=52.29205,21.010709&spn=0.012678,0.038624&z=15&iwloc=A
      Zachęcam do naocznego obejrzenia tego koszmaru urbanistyczno-architektonicznego.
      • Gość: Anka Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 14:11
        A wiesz dlaczego jest tak obudowany? Sprawdź jego historię.
    • Gość: Torgeist Wrocław, kościół św. Wawrzyńca IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.08, 12:41
      wroclaw.hydral.com.pl/1471,obiekt.html
      Koszmar. Wygląda jak połączenie blokhauzu, skoczni narciarskiej i wyrzutni rakiet przeciwlotniczych S-300. Wnętrze samo w sobie nieciekawe, ale w dziwny sposób urokliwe, swoista kapsuła czasu, w której zamknięto ducha lat 70/80.
      • katrina_bush Opatrzności Bożej na Strasznym Dworze ! 27.10.08, 23:27
        Gość portalu: Torgeist napisał(a):

> wroclaw.hydral.com.pl/1471,obiekt.html
        > Koszmar. Wygląda jak połączenie blokhauzu, skoczni narciarskiej i wyrzutni
        rakiet przeciwlotniczych S-300.

coś pięknego !

uroczy obiekt, nie powiem...
        niezwykle spójny o harmonicznym przekazie...

:-DDD

p. s.
        mój zdecydowany faworyt to Opatrzności Bożej na Strasznym Dworze:
        wroclaw.hydral.com.pl/154494,foto.html
        mała rzecz, a cieszy :-D
      • Gość: EmiM Re: Wrocław, kościół św. Wawrzyńca IP: *.elartnet.pl 28.10.08, 23:37
        na tym kawałku wygląda całkiem ciekawie (na tle innych koszmarków)...
    • Gość: :) Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.sk2.am.poznan.pl 27.10.08, 13:36
      Poznań os. Kopernika pod wezwaniem św. Rodziny, ktoś wymalował freski w środku chyba w pijanym widzie.. jarmark to wyjątkowo gustowny obraz;>
      • Gość: Piotr Bydgoszcz - kościół na Wojska Polskiego naprzeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 14:13
        Bydgoszcz - kościół na Wojska Polskiego naprzeciw komendy miejskiej
        Policji. Gdy był nieotynkowany nie raził. Po otynkowaniu nadano
        ścianom komiczny kształt z ozdóbkami. Dobudowano wieżę na dzwony.
        Wygląda jak makówka czy coś. No z daleka to dla mnie cerkiew.
        Za wieżą jest chyba 15 garaży dla prywatnych samochodów, co ksiądz
        wypożycza. Obok plebania wybudowana pod koniec lat osiemdzieisątych
        jako jednopiętrowy blok. W sumie wygląda jakby wieża cerkiewna
        spadła na garaże, plebania uciekła od kościoła plus figura NMP,
        która wylądowała nad wejściem w remce z półkolami. Koszmar. Na
        dodatek facet wybudował podobną rzecz w Inowrocławiu. Kopia naszego
        ale 2 x mniejsza.
    • prskchx [...] 27.10.08, 14:02
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • kreatywni Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 14:04
      Zdecydowanie ten:
      naszdzien.blox.pl/2008/09/Kosciol.html
      • Gość: mirmik Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: 91.193.160.* 27.10.08, 19:02
        Znam ten kościół, jest w Wojcieszowie Dolnym, niedaleko Jeleniej
        Góry. Mam kilka aktualnych fotek tego kościoła. Jest totalnie
        zaniedbany w odróżnieniu od stojącego nieopodal katolickiego.
        Niestety na Dolnym Śląsku jest wiele obiektów w podobnym stanie.
    • ruuudi Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 15:01
      nie chce nikogo urazic ale moim zdaniem w tej kategorii rzadzi
      Podkarpacie- przykladow jest mnostwo- od pseudo meczetow do hal
      magazynowych ale moj faworyt to obiekt gdzies w okolicach Krosna
      ktory najtrafniej chyba mozna porownac do 'Plonacej zyrafy' ;)
    • Gość: w dawać fotki ! IP: *.chello.pl 27.10.08, 16:13
      • yoma Re: dawać fotki ! 27.10.08, 20:12
        Kiej mam tylko analogowe!
    • Gość: dorota Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 16:14
      Wrocław,osiedle Nowy Dwór/z zewnątrz koszmar , niedokończona budowa , a ma już
      ok.20lat, w środku ok/.
    • Gość: probosiunio Wszystkie budowane od PRL do teraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 16:40
    • Gość: Konserwa-tor Laskowka IP: *.prenet.pl 27.10.08, 16:59
      ~`
    • Gość: Mario Kandydujących kosciołów jest zbyt wiele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 18:35
      Kicz i brzydota w kosciołach są tak powszechne, ze wybranie najbrzydszego byłoby
      bardzo trudne.
      • Gość: Zdzisiek Kosmodrom w Krasnystawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 18:41
        W Krasnystawie jak się wjeżdża od strony Lublina jest szczyt paskudztwa
        architektonicznego. Strzelista obleśna wieża kościoła wygląda jak rakieta
        czekająca na wystrzelenie, a bryły poniżej wygladają jak konstrukcje wporcze.
        Nawet we francuskiej Gujanie nie mają takiego launch pada, he, he
    • Gość: Ben Haker Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.spray.net.pl 27.10.08, 19:15
      Moje propozycje to:

1. Michalczew o/Warki - paskudny i kropka
      2. Dęblin - całość koszmarna, wygląda jak bunkier przeciwatomowy, może ma takie
      przeznaczenie, w końcu niedaleko jest jednostka wojskowa ;)
      3. Gąbin - zemsta PRL-u?
      4. Licheń - kicz do entej potęgi, pseudo kopia Częstochowy? Watykanu? Koszmar...
      • yoma Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 20:13
        Skrzyżowanie bunkra z pałacem jest w Szczecinku, zresztą spod kościoła widać
        potężny bunkier, może się proboszcz zapatrzył.
        • Gość: Adam Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.csk.pl 27.10.08, 20:19
          Zapraszam do Białegostoku. Tutaj kościół jest na każdym rogu ulicy i co jedne to
          "piękniejszy".
          • Gość: Ann Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 20:53
            Licheń, Licheń, Licheń.Takiego bezguścia nie ma nigdzie na świecie.
            • sznurkownia Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 21:26
              www.malbork-urszula.parafia.info.pl/?p=main&what=40&PHPSESSID=eb968b349687ab95343779561a423051
              Stawiam na ten:)
              A na jednej ze ścian ma takie fajne okienka, jedno okrągłe, drugie w
              kształcie odwróconego trójkąta. Skojarzenie jednoznaczne;)
              Zdjęcia i tak nie oddają jego brzydoty, trzeba zobaczyć samemu,
              obłęd...
              • Gość: Ciekawski Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.chello.pl 27.10.08, 22:48
                Wow! To kosciol? Myslalem, ze jakas hala sportowa!
                • Gość: Ma-ryja Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 28.10.08, 11:31
                  > Wow! To kosciol? Myslalem, ze jakas hala sportowa!

Na razie jest to kosciol, ale poczekaj jeszcze jakies 10 lat, bedzie to hala
                  sportowa. Polska architektura sakralna jest naprawde przyszlosciowa. Zaczynajac
                  od hali sportowej, przez mozliwosc przeksztalcenia w meczet az do wyrzutni
                  rakietowej... Skoro Amerykanie beda w Polsce stacjonowac, a koscioly coraz mniej
                  potrzebne, to moze przejma niektóre i przerobia na wyrzutnie rakietowe. Przed
                  Ruskimi trzeba sie miec na bacznosci, bo w kazdej chwili moga kurek zakrecic.
    • monixdream Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 21:21
      NMP Matki Kościoła, Tczew, Suchostrzygi: www.nmp-
      tczew.pelplin.opoka.org.pl/k.jpg
      I widok z boku: tczew-w-
      obrazach.pl/tczew_obrazy/tczew_widoki_zewnetrzne-11.JPG
      • sejmik_bociani Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 22:01
        Łyse na Kurpiach

www.kuria.lomza.pl/index.php?wiad=205
    • piwi77 Akurat kościoły są w Polsce bardzo piękne. 27.10.08, 22:10
      Jako naród dbamy o miejsca pracy księży.
    • Gość: EmiM Nowy kościoł O.O. Bernardynów na Czerniakowie IP: *.elartnet.pl 27.10.08, 22:26
      Nowy kościół przy zabytkowym barokowym kompleksie klasztoru O.O. Bernardynów na
      warszawskim Czerniakowie - tuż przy trasie Siekierkowskiej. Miało być nowatorsko
      i jednocześnie tak, aby pasowało do zabytkowego otoczenia. Parafianie składali
      się całymi latami. Najpierw zamiast kościoła wyrósł jakoś tak niespodzianie
      potężny budynek parafialny. A projekt kościoła postanowiono...odchudzić. I
      wyszedł koszmarek, który doskonale się wpisuje w całą resztę - czyli okoliczne
      osiedle z wielkiej płyty.

Kogoś powinno się za to skazać na chłostę! Ja osobiście wolałabym się składać
      na ten kościół jeszcze parę lat i doczekać się realizacji pełnego projektu. A
      tak - po prostu zmieniłam nieoficjalnie parafię (i pewnie w starej figuruję na
      liście potępionych)

Nie wypowiadam się na temat wnętrza - tu to już de gustibus non est disputandum.
      Tyle, że wnętrze jest rozpaczliwie i niespotykanie... małe.
      • Gość: kolo Wrocław - Nowy Dwór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 22:38
        Skrzyżowanie reaktora z meczetem wroclaw.hydral.com.pl/000417,obiekt.html
        • Gość: geba Re: Wrocław - Nowy Dwór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 01:50
          Obiegłeś mnie;) Szukałem linka do fotki bo tym się po prostu trzeba pochwalić.
          Panie, Panowie:
          wroclaw.hydral.com.pl/003134,foto.html
          wroclaw.hydral.com.pl/19815,foto.html
          Oczy bolą
          • croyance Re: Wrocław - Nowy Dwór 19.01.09, 21:10
            Widze nawet nawiazanie do Opery w Sydney :-D

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka