mateuszbirkut 25.10.08, 23:22 Moja nominacja: Licheń Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lEn Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.198.cgg.com 26.10.08, 06:05 nominuje Wadowice - na osiedlu skarpa - papieski Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Katolicki 28.10.08, 00:38 Chyba najbrzydszym kościołem w Polsce jest Kościół Katolicki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polsk mand DK Re: Katolicki IP: *.k741.webspeed.dk 12.06.09, 23:54 najbrzytrzy to ty jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmmm sosnowiec gospodarcza , nic go nie przebije !!!! IP: 165.72.200.* 27.10.08, 14:52 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: sosnowiec gospodarcza , nic go nie przebije IP: 77.236.8.* 27.10.08, 16:51 niewiem czy to ten sam o którym myślę, ale pamiętam ze w sosnowcu stał jakiś taki betonowy bunkier, który ponoć byl kościołem. A w kraku na krowodrzy też niezły brzydal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Brzydkich jest wiele... IP: *.chello.pl 26.10.08, 20:35 ...ładnych dużo mniej.Koszmarne są te wszystkie "okrąglaki" w kształcie nocnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mxm Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 26.10.08, 22:33 Niedawno na portalu gazety wyborczej jakiś architekt napisał, że najgorszy kościół widział w Grajewie. Ma racje to najgorsze co można było zbudować. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 06:34 Nie widział w Białymstoku i dlatego tak napisał. Gość portalu: mxm napisał(a): > Niedawno na portalu gazety wyborczej jakiś architekt napisał, że najgorszy > kościół widział w Grajewie. Ma racje to najgorsze co można było zbudować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysz Re:modlimy się IP: *.chello.pl 27.10.08, 09:45 wierzący nie powinien oglądać kościoły, tylko się w nich modlić. Skupiony, skruszony nie miałby czasu zastanawiać się nad wyglądem tego "świetego" miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łojdyradyjo Niewierzący? Do gazu!!! IP: *.xdsl.centertel.pl 27.10.08, 11:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re:modlimy się IP: *.botany.gu.se 27.10.08, 15:43 No wlasnie, modlic sie, a nie budowac takie straszydla: www.parafia-mbnp.iq.pl/index.php?option=com_zoom&Itemid=60&page=view&catid=2&PageNo=3&key=18&hit=1 Tak sie zastanawiam, skad sie to bierze? Moze powinni wprowadzic zajecia z estetyki w seminarjach? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guciaczek Re:modlimy się IP: *.ksknet.pl 27.10.08, 21:16 Wydawało mi się, że hailowanie w Polsce jest zabronione! A tu jest legalne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re:modlimy się IP: *.botany.gu.se 28.10.08, 10:11 To skrzydelka, a nie reka :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EmiM Re:modlimy się IP: *.elartnet.pl 28.10.08, 06:58 Właśnie - i dlatego mi by wystarczył pewien barak przy pewnej parafii na Ursynowie, zamieniony kosztem oczywiście szczodrobliwości parafian na pseudostylowe wielkie, różowo-białe lukrowane ciastko z dzwonnicą-blokiem mieszkalnym z płyty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Bednarz Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: 156.17.79.* 27.10.08, 12:32 Kliczków Mały pod Sieradzem. Wyjątkowe dno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruś Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.xdsl.centertel.pl 19.01.09, 11:28 jaki proboszcz taki kościół.chyba ks bednarza Bóg opuścił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esteta zdecydowanie Grajewo!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.08, 13:29 zgadza się ale ten w centrum miasta jest spoko ten nowy to jest koszmarny sen projektanta bunkrow! zdecydowanie Grajewo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt-katolik Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 23:22 własnie dlatego kościoły tzw. posoborowe są tak nieudane bo mamy takich architektów - oglądałem w necie kościół w Grajewie i uważam, że jest bardzo ciekawy, reprezentuje indywidualne twórcze podejście, różnorodność przestrzeni - choć oczywiście nie są to najwyższe loty - ale całość idzie w dobrym twórczym kierunku - kościół wyróżnia się indywidualnością i ludzką skalą - jest to trend odwrotny do obecnie obowiązującego, by wszystko upraszczać, uskromniać, pozbawiać indywidualnego wyrazu, skalpować z ludzkich uczuć - tzw. architektura minimalistyczna, dla mnie nihilistczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.botany.gu.se 28.10.08, 10:17 Minimalizm jest elegancki a nie nihilistyczny. Za to robienie z koscila cukrowej bezy nie ma nic wspolnego ani z dobrym smakiem ani z biblijnym podejsciem. W Starym Testamecie Bog jasno powiedzial jak zyczy sobie swoich oltarzy: 12 kamieni, nieociosanych. To dopiero "nihilizm"! Ale zawsze znajsa sie ludze ktorzy kochaja przerost formy nad trescia. Aby wykazac swoj "indywidualizm"? architekt (krajobrazu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ma-ryja Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 28.10.08, 11:20 "to najgorsze co można było zbudować" Nie martw sie, nadaje sie wsam raz na meczet. Kiedys w Polsce muzulmanie tez beda budowac swiatynie, katolickich i tak jest od groma, wiec bedzie jak znalazl. Taka druga Hagia Sophia, tylko ze zamiast w Stambule to w Grajewie... Nie powiem, architekt myslal z rozmachem i przyszlosciowo. Brawa mu za to. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 11:44 Czykuk, twój jaki jest, ale nie wygląda jak pododdział obozu koncentracyjnego jak ten w Gostyninie. Twój, z żalem przyznam, zajmuje trzecie miejsce. Jest Gostynin jw., Gąbin jak silos zbożowy i twój. Lichenia nie widziałam... :) Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 22:52 Zawsze to na pudle, dzięki. Ale jeśli uwzględnić dookólną Kalwarię z jej muszelkami i kamyczkami to ma to trzecie pewne i niezagrożone. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 28.10.08, 19:40 A niewątpliwie. Pudło twoje forever :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;] Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 11:07 Licheń Chociaż chyba widziałam gorszy, ale nie pomnę miejscowości, bo to przejazdem było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.milia Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.acn.waw.pl 27.10.08, 11:26 Wolę się koncentrować na tych najpiękniejszych , i to nie tylko w Polsce. W ogóle kościoły wolę jako zabytki niż jako miejsca kultu. Odpowiedz Link Zgłoś
racetam Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 11:49 napewno ten w białymstoku, na dziesięcinach! jest bezkonkurencyjny. Kiedyś myśleli żeby zrobić skocznie narciarską na dachu. www.panoramio.com/photo/2723432 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuetend prawdopodobnie mial symbolizowac wywroconą łódź... IP: *.ATRADIUS.com 28.10.08, 09:17 Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 20.01.09, 23:54 racetam napisał: > napewno ten w białymstoku, na dziesięcinach! Jest niesamowity Odpowiedz Link Zgłoś
irena.earl Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 18.02.09, 20:28 Kościół św. Kazimierza w Białymstoku przypomina odwróconą do góry dnem wannę - brakuje tylko sterczących w górę lwich żeliwnych łapek (pomysł narzeczonego). Jakby tego było mało, wieża kościoła miała wcześniej półokrągłą kopułkę zamiast spiczastego daszku. Na podstawie tego obiektu kolega ukuł wyrażenie: obiekt falliczny w sztuce sakralnej. Ciekawe, dlaczego zmieniono daszek;> Odpowiedz Link Zgłoś
irena.earl Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 18.02.09, 20:29 Ach, zapomniałam o lusterku wstecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totamto Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.wro.vectranet.pl 27.10.08, 12:05 Mój typ to kościół św. Stanisława Kostki we Wrocławiu. Moim zdaniem z zewnątrz wygląda jak jakiś przerośnięty sarkofag. W środku ściany są białe, przez co ma się wrażenie nieprzyjemnego chłodu. wroclaw.hydral.com.pl/000481,obiekt.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.icpnet.pl 27.10.08, 14:22 masz rację, aż dreszcze przechodzą jak się patrzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ma-ryja Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 28.10.08, 11:16 > Mój typ to kościół św. Stanisława Kostki we Wrocławiu. Tak masz racje. Wyglada jak Nibelungenhalle. Toz to zywcem wziete z nazistowskiej architektury w Norymberdze . Czyzby zostaly jakies dokumenty po jednym z architektów z tamtych czasow? Moze Speer - ulubiony i nadworny architekt Adolfa cos we Wrocku czesci projektu Germanii zostawil, a proboszcz niedawno to odnalazl i postanowil spozytkowac? Niezbadane sa wyroki boskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maranello Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: 195.187.252.* 27.10.08, 12:18 Zdecydowanie najbrzydszym kościołem w Polsce jest kościół przy FSO na Żeraniu - mieści się między estakadami Trasy Toruńskiej, dokładnie vis a vis fabryki przy skręcie na Augustów. Wygląda, jakby był zbudowany z jakichś odpadów pofabrycznych. Wrażenie potęguje fakt, że kościół ze wszystkich stron obudowany jest ślimakami, estakadami i "na powierzchnię" wystaje tylko kawałek wieży z nieco pordzewiałym krzyżykiem. Zdjęć nie mam, ale lokalizacja jest następująca: maps.google.pl/maps?f=q&hl=pl&geocode=&q=ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82+%C5%BCera%C5%84&sll=52.288349,21.010709&sspn=0.012679,0.038624&ie=UTF8&ll=52.29205,21.010709&spn=0.012678,0.038624&z=15&iwloc=A Zachęcam do naocznego obejrzenia tego koszmaru urbanistyczno-architektonicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 14:11 A wiesz dlaczego jest tak obudowany? Sprawdź jego historię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Torgeist Wrocław, kościół św. Wawrzyńca IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.08, 12:41 wroclaw.hydral.com.pl/1471,obiekt.html Koszmar. Wygląda jak połączenie blokhauzu, skoczni narciarskiej i wyrzutni rakiet przeciwlotniczych S-300. Wnętrze samo w sobie nieciekawe, ale w dziwny sposób urokliwe, swoista kapsuła czasu, w której zamknięto ducha lat 70/80. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Opatrzności Bożej na Strasznym Dworze ! 27.10.08, 23:27 Gość portalu: Torgeist napisał(a): > wroclaw.hydral.com.pl/1471,obiekt.html > Koszmar. Wygląda jak połączenie blokhauzu, skoczni narciarskiej i wyrzutni rakiet przeciwlotniczych S-300. coś pięknego ! uroczy obiekt, nie powiem... niezwykle spójny o harmonicznym przekazie... :-DDD p. s. mój zdecydowany faworyt to Opatrzności Bożej na Strasznym Dworze: wroclaw.hydral.com.pl/154494,foto.html mała rzecz, a cieszy :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EmiM Re: Wrocław, kościół św. Wawrzyńca IP: *.elartnet.pl 28.10.08, 23:37 na tym kawałku wygląda całkiem ciekawie (na tle innych koszmarków)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.sk2.am.poznan.pl 27.10.08, 13:36 Poznań os. Kopernika pod wezwaniem św. Rodziny, ktoś wymalował freski w środku chyba w pijanym widzie.. jarmark to wyjątkowo gustowny obraz;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Bydgoszcz - kościół na Wojska Polskiego naprzeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 14:13 Bydgoszcz - kościół na Wojska Polskiego naprzeciw komendy miejskiej Policji. Gdy był nieotynkowany nie raził. Po otynkowaniu nadano ścianom komiczny kształt z ozdóbkami. Dobudowano wieżę na dzwony. Wygląda jak makówka czy coś. No z daleka to dla mnie cerkiew. Za wieżą jest chyba 15 garaży dla prywatnych samochodów, co ksiądz wypożycza. Obok plebania wybudowana pod koniec lat osiemdzieisątych jako jednopiętrowy blok. W sumie wygląda jakby wieża cerkiewna spadła na garaże, plebania uciekła od kościoła plus figura NMP, która wylądowała nad wejściem w remce z półkolami. Koszmar. Na dodatek facet wybudował podobną rzecz w Inowrocławiu. Kopia naszego ale 2 x mniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
prskchx [...] 27.10.08, 14:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kreatywni Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 14:04 Zdecydowanie ten: naszdzien.blox.pl/2008/09/Kosciol.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirmik Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: 91.193.160.* 27.10.08, 19:02 Znam ten kościół, jest w Wojcieszowie Dolnym, niedaleko Jeleniej Góry. Mam kilka aktualnych fotek tego kościoła. Jest totalnie zaniedbany w odróżnieniu od stojącego nieopodal katolickiego. Niestety na Dolnym Śląsku jest wiele obiektów w podobnym stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ruuudi Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 15:01 nie chce nikogo urazic ale moim zdaniem w tej kategorii rzadzi Podkarpacie- przykladow jest mnostwo- od pseudo meczetow do hal magazynowych ale moj faworyt to obiekt gdzies w okolicach Krosna ktory najtrafniej chyba mozna porownac do 'Plonacej zyrafy' ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 16:14 Wrocław,osiedle Nowy Dwór/z zewnątrz koszmar , niedokończona budowa , a ma już ok.20lat, w środku ok/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: probosiunio Wszystkie budowane od PRL do teraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 16:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Kandydujących kosciołów jest zbyt wiele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 18:35 Kicz i brzydota w kosciołach są tak powszechne, ze wybranie najbrzydszego byłoby bardzo trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzisiek Kosmodrom w Krasnystawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 18:41 W Krasnystawie jak się wjeżdża od strony Lublina jest szczyt paskudztwa architektonicznego. Strzelista obleśna wieża kościoła wygląda jak rakieta czekająca na wystrzelenie, a bryły poniżej wygladają jak konstrukcje wporcze. Nawet we francuskiej Gujanie nie mają takiego launch pada, he, he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ben Haker Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.spray.net.pl 27.10.08, 19:15 Moje propozycje to: 1. Michalczew o/Warki - paskudny i kropka 2. Dęblin - całość koszmarna, wygląda jak bunkier przeciwatomowy, może ma takie przeznaczenie, w końcu niedaleko jest jednostka wojskowa ;) 3. Gąbin - zemsta PRL-u? 4. Licheń - kicz do entej potęgi, pseudo kopia Częstochowy? Watykanu? Koszmar... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 20:13 Skrzyżowanie bunkra z pałacem jest w Szczecinku, zresztą spod kościoła widać potężny bunkier, może się proboszcz zapatrzył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.csk.pl 27.10.08, 20:19 Zapraszam do Białegostoku. Tutaj kościół jest na każdym rogu ulicy i co jedne to "piękniejszy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 20:53 Licheń, Licheń, Licheń.Takiego bezguścia nie ma nigdzie na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
sznurkownia Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 21:26 www.malbork-urszula.parafia.info.pl/?p=main&what=40&PHPSESSID=eb968b349687ab95343779561a423051 Stawiam na ten:) A na jednej ze ścian ma takie fajne okienka, jedno okrągłe, drugie w kształcie odwróconego trójkąta. Skojarzenie jednoznaczne;) Zdjęcia i tak nie oddają jego brzydoty, trzeba zobaczyć samemu, obłęd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.chello.pl 27.10.08, 22:48 Wow! To kosciol? Myslalem, ze jakas hala sportowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ma-ryja Re: Najbrzydszy kościół w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 28.10.08, 11:31 > Wow! To kosciol? Myslalem, ze jakas hala sportowa! Na razie jest to kosciol, ale poczekaj jeszcze jakies 10 lat, bedzie to hala sportowa. Polska architektura sakralna jest naprawde przyszlosciowa. Zaczynajac od hali sportowej, przez mozliwosc przeksztalcenia w meczet az do wyrzutni rakietowej... Skoro Amerykanie beda w Polsce stacjonowac, a koscioly coraz mniej potrzebne, to moze przejma niektóre i przerobia na wyrzutnie rakietowe. Przed Ruskimi trzeba sie miec na bacznosci, bo w kazdej chwili moga kurek zakrecic. Odpowiedz Link Zgłoś
monixdream Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 21:21 NMP Matki Kościoła, Tczew, Suchostrzygi: www.nmp- tczew.pelplin.opoka.org.pl/k.jpg I widok z boku: tczew-w- obrazach.pl/tczew_obrazy/tczew_widoki_zewnetrzne-11.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
sejmik_bociani Re: Najbrzydszy kościół w Polsce 27.10.08, 22:01 Łyse na Kurpiach www.kuria.lomza.pl/index.php?wiad=205 Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Akurat kościoły są w Polsce bardzo piękne. 27.10.08, 22:10 Jako naród dbamy o miejsca pracy księży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EmiM Nowy kościoł O.O. Bernardynów na Czerniakowie IP: *.elartnet.pl 27.10.08, 22:26 Nowy kościół przy zabytkowym barokowym kompleksie klasztoru O.O. Bernardynów na warszawskim Czerniakowie - tuż przy trasie Siekierkowskiej. Miało być nowatorsko i jednocześnie tak, aby pasowało do zabytkowego otoczenia. Parafianie składali się całymi latami. Najpierw zamiast kościoła wyrósł jakoś tak niespodzianie potężny budynek parafialny. A projekt kościoła postanowiono...odchudzić. I wyszedł koszmarek, który doskonale się wpisuje w całą resztę - czyli okoliczne osiedle z wielkiej płyty. Kogoś powinno się za to skazać na chłostę! Ja osobiście wolałabym się składać na ten kościół jeszcze parę lat i doczekać się realizacji pełnego projektu. A tak - po prostu zmieniłam nieoficjalnie parafię (i pewnie w starej figuruję na liście potępionych) Nie wypowiadam się na temat wnętrza - tu to już de gustibus non est disputandum. Tyle, że wnętrze jest rozpaczliwie i niespotykanie... małe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Wrocław - Nowy Dwór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 22:38 Skrzyżowanie reaktora z meczetem wroclaw.hydral.com.pl/000417,obiekt.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geba Re: Wrocław - Nowy Dwór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 01:50 Obiegłeś mnie;) Szukałem linka do fotki bo tym się po prostu trzeba pochwalić. Panie, Panowie: wroclaw.hydral.com.pl/003134,foto.html wroclaw.hydral.com.pl/19815,foto.html Oczy bolą Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Wrocław - Nowy Dwór 19.01.09, 21:10 Widze nawet nawiazanie do Opery w Sydney :-D Odpowiedz Link Zgłoś