Gość: BC IP: 195.27.20.* 19.03.10, 07:21 Temat Strazy Miejskiej w Warszawie to strata czasu....trzeba poprostu wymienic istniejacego prezydenta i koniec....oczywiscie na prawdziwego gospodarza a nie nastepna miernote Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xxx Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.acn.waw.pl 19.03.10, 07:22 Widocznie jest tam zapotrzebowanie na parking podziemny. Niech miasto buduje, zamiast zaśmiecać ulice buskwasami czy torami do ćwiczeń dla pedalarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów 19.03.10, 10:46 Dlaczego miasto ma dbać tylko o kierowców? Większość ludzi podróżuje komunikacją miejską. Zatem nie należy budować parkingów, tylko doinwestować KM. Nie da się w dużych miastach zbudować tylu dróg i parkingów, aby zadowolić wszystkich. W zachodniej europie 40 lat próbowano, budowano i się nie udało. Nam też się nie uda. Czas pogodzić się z faktem, że po mieście jeździ się komunikacją miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 11:47 Nie pisz głupot jak nie znasz tematu. A jak chcesz poznać prawdę to przyjedź na Kasprzaka i zobacz jak to wygląda - PTK dysponuje DWOMA parkingami piętrowymi, które nie są w całości zajęte. Banki mają parkingi na swoich dziedzińcach - co trzecie miejsce zajęte - ok 60% parkingu świeci pustkami. Dalczego tam nie parkują?? Bo są szlabany i za postój trzeba ZAPŁACIĆ. Czyżby byli gołodupcami - to wkońcu twoje ulubione słowo, często przytaczane. Bronisz gołodupców - nieładnie xx, schodzisz na psy :) Odpowiedz Link Zgłoś
barometr_nastrojow Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów 19.03.10, 18:16 Sami sobie zbudujcie parking. Co to znaczy "niech miasto"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.chello.pl 19.03.10, 07:24 Znam temat bo tam pracowałem. Samochody parkują jak wszędzie (np. Służewiec). W ostatnich latach ze starych obiektów poprzemysłowych powstały centra białych kołnierzyków przy których nie przewidziano miejsc parkingowych (jak na wielu osiedlach mieszkaniowych). Parkingi płatne są kosztowne i niewielu na nie stać poza managementem. Komunikacja miejska nie załatwia całej sprawy ponieważ nie wszyscy mieszkają w Warszawie, a ludzie odwożący dzieci do szkół, przedszkoli przecież nie będą się wracali do domu zostawiać tam samochód...absurd. Kolejna sprawa to strefa płatnego parkowania której na szczęście/lub nie tam już nie ma. Oczywiście nie powinno się blokować chodników itd. ale jak piszę tam innych opcji nie ma i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
eustachy.s Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów 19.03.10, 08:07 Ależ Ci ludzie są biedni, wydają miesięcznie po 400 zł na benzynę ale już im brakuje 150-200 zł na parking, straszne, przerażające jak można pracować za tak psie pieniądze. A co do straży miejskiej 1900 interwencji w ponad rok, to wychodzi 5 interwencji dziennie, oni chyba się boją że zostaną zawaleni pracą, bo oczywiście ich przełożeni nie pomyślą o zwiększeniu zatrudnienia by skuteczniej karać cwaniaczków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.chello.pl 19.03.10, 08:24 Co za bzdury wypisujesz. Te pieniędze są wkalkulowane w koszty życia i najczęściej są to spore koszty. Dlaczego rodziny mają płacić 200 zł więcej dla cwaniaczka z placem i odmawiać wyjścia z dzieciakami do np. kina? A co do zarobków to wcale nie są duże jak się wydaje. Większość pracowników to najniższy szczebel zarabiający niewielkie pieniądze. Ja odszedłem z firmy po ponad 10 latach i poszedłem do podłej miejskiej spółki gdzie zarabiam więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów 19.03.10, 10:37 Jeszcze napisz, że kino też powinno być za darmo, bo przecież takie duże koszty już masz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rawel7 Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 11:57 Freeman ja też nie zarabiam kokosów, ale prawo szanuję. Szanuję również innych ludzi, bo też jestem pieszym wychodząc z biura do sklepu czy do banku, bo mam małe dziecko i szczególnie teraz gdy robi się ciepło, chcę wyjść z nim na spacer i pokonać wózkiem odcinek od domu do najbliższego parku, bo wiem że wiele osób porusza się na wózku czy o kulach. Freeman miasto jest dla wszystkich nie tylko dla mnie czy dla Ciebie - pamiętaj o tym. A to że nie ma parkingów wcale nie upoważnia do parkowania na chodniku - Czy piesi mają w takim wypadku chodzić ulicami? Czy tak byłoby wygodniej nieodpowiedzialnym kierowcom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.chello.pl 19.03.10, 12:14 Człowieku ja to świetnie rozumiem ale jedź tam i zobacz o co walczysz. Tam jest kilka chodników(pod budynkiem i przy jezdni) naokoło brak budynków mieszkalnych bo to teren poprzemysłowy (dawne ZRK Kasprzak) po drugiej stronie jest chodnik szeroki i bez parkujących. O co ta bitwa gdzie tam znajdziesz ludzi z wózkami na spacerze? Ja rozumiem że malkontenci zawsze się znajdą bo akurat chcą iść tym chodnikiem a nie 5m obok ale litości.... Odpowiedz Link Zgłoś
oktawian2 Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów 19.03.10, 08:43 To nie jest kwestia 200 zl. Proszę mi wskazać gdzie w tej okolicy są wolne miejsca na płatnych prakingach? Odpowiedz Link Zgłoś
eustachy.s Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów 19.03.10, 09:46 No podobno jest parking płatny w pobliżu, nawet się reklamuje ulotkami. Moim zdaniem to jednak jest problem z mentalnością niektórych, u mnie pod firmą w pobliżu są dwa darmowe parkingi na których nie ma problemu ze znalezieniem miejsca ale są osoby wolące zaparkować na chodniku bo do pracy będą mieli 50 metrów zamiast 300. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.chello.pl 19.03.10, 12:16 Słuchaj o idiotach parkujących pod drzwiami biura z lenistwa tu nie dyskutujemy ale w tej okolicy naprawdę nie ma opcji. Przyjedź zobacz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamosz samochód to XX wieczny przeżytek. IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.10, 18:23 samochód to XX wieczny przeżytek. Teraz obowiązuje inny miejski styl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.chello.pl 19.03.10, 07:34 Tak jest! Na Kaczora...teeennnn to sie zasłużył że ho ho ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rufous@gazeta.pl Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: 193.111.166.* 19.03.10, 07:38 Czy sponsorem artykułu jest właściciel płatnego Parkingu? Mało klientów? W Warszawie budują się masowo osiedla, biurowce i zatwierdzane są projekty bez zabezpieczenia miejsc parkingowych dla mieszkańców i pracowników mieszczących się w tych okolicach firm. Każdy mert ziemi, to przecież fortuna, po co ją marnować na miejsca parkingowe? Na parking płatny, to już coś. Najlepiej niech "szarak" zapłaci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 08:11 Misiu, nie możesz zrozumieć, że koszty samochodu to nie tylko benzyna, naprawy i ubezpieczenie ale i miejsce do parkowania? Za trudne na twój rozumek? Nie stać cię na miejsce do parkowania to nie stać cie na samochód. Nikt do twojego komfortu nie będzie dopłacał. Proste jak drut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.chello.pl 19.03.10, 08:31 Misiu no akurat koszty samochodu są na tyle duże w tym mieście że na parking mnie nie stać. I co mam zrobić? Sprzedac samochód bo jakiś baranek odmawia mi do niego prawa BO NIE MAM PŁATNEGO MIEJSCA PARKINGOWEGO? A ty masz samochód i płatne miejsce? Oczywiscie że tak przecież inna odpowiedź zrobiła by z Cibie idiotę na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów 19.03.10, 10:35 Dlaczego uważasz, że skoro nie stać cię na miejsce parkingowe, to masz dostać je za darmo? Gdybyś mieszkał w większym mieście, np. w Londynie, to jeszcze musiał byś sobie doliczyć do kosztów opłatę za wjazd do centrum. I nie pisz, że tam jest super komunikacja miejska, bo jest ona słaba, brudna i bardzo droga. A ludzie jakoś żyją. Odpowiedz Link Zgłoś
sportif Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów 19.03.10, 23:41 komunikacja miejska w Londynie jest słaba, brudna? - to ja mieszkam chyba w innym Londynie Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów 19.03.10, 14:42 > Misiu no akurat koszty samochodu są na tyle duże w tym mieście że na > parking mnie nie stać. Czyli po prostu nie stać cię na posiadanie samochodu w mieście :) Obecnie, ponieważ Straż Miejska nie funkcjonuje to możesz sobie parkować gdzie chcesz. Ale jak byś miał co drugie nielegalne parkowanie zapłacić mandat to ci się optyka szybko zmieni :) Odpowiedz Link Zgłoś
mecenas_misiura Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów 19.03.10, 14:55 Wystarczy akcja "Głęboka Rysa" przeprowadzona ma drzwiach pojazdu przez Towarzystwo Społeczne im Niewidzialnej Reki i się nauczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.acn.waw.pl 19.03.10, 16:32 o,widze ofiara akcji "Dziurawimy Prezerwatywy" sie odezwala Odpowiedz Link Zgłoś
bajbus20 samochód to dla starych dziadów jest 19.03.10, 18:33 co to nie maja siły poruszać się o własnych nogach, jak będę stary to też może se kupie jakis taki elegancki "wózek inwalidzki", ale teraz jak jestem młody i zdrowy, samochód to strata zdrowia, czasu, pieniędzy, nerwów itp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx no dobra,dumny jestem z Ciebie IP: *.acn.waw.pl 19.03.10, 18:57 ale co to ma wspolnego z niszczeniem samochodow proponawanym przez Misiure? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takijeden Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.146.143.176.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.03.10, 14:50 czy jesli mam samochod a nie stac mnie na benzyne to miasto tez powinno zapewnic mi napelnianie zbiornika paliwa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.acn.waw.pl 19.03.10, 19:00 a czy jesli nie masz samochodu to miasto ma ci obowiazek zapewnic dojazd zbiorkomem? tez niby nie,ale jednak zapewnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.aster.pl 19.03.10, 08:13 Głupi jesteś i tyle. Np. przy Grzybowskiej płatny parking świeci pustkami, a kosztuje miesięcznie mniej niż 150 PLN. Tymczasem kierowcy parkują na trawnikach, za co jednorazowo powinni płacić po 500 PLN. A dlaczego parkują na trawnikach a nie na parkingu strzeżonym? Bo jak stoją na trawniku, nikt od nich owych 500 PLN nie pobiera (bo to firma państwowa tym zarządza). A jak wjadą na parking strzeżony, to o darmowym postoju nie ma mowy (tu zarządcą jest firma prywatna). Może czas, wzorek kontroli biletów w tramwajach, kontrole na ulicach zlecić firmom prywatnym? Robiłyby zdjęcia, opisywałyu zdarzenia, a straż miejska albo inna służba dopełniania formalności z mandatem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Parkują gdzie się da bo... IP: *.chello.pl 19.03.10, 07:38 Znam temat bo tam pracowałem. Samochody parkują jak wszędzie (np. Służewiec). W ostatnich latach ze starych obiektów po przemysłowych powstały centra białych kołnirzyków przy których nie przewidziano miejsc parkingowych (jak na wielu osiedlach mieszkaniowych). Parkingi płatne są kosztowne i niewielu na nie stać poza managementem. Komunikacja miejska nie załatwia całej sprawy ponieważ nie wszyscy mieszkają Warszawie, a ludzie odwożący dzieci do szkół, przedszkoli przecież nie będą się wracali do domu zostawiać tam samochód...absurd. Kolejna sprawa to strefa płatnego parkowania której na szczęście/lub nie tam już nie ma. Oczywiście nie powinno się blokować chodników itd. ale jak piszę tam innych opcji nie ma i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grek Re: Parkują gdzie się da bo... IP: *.aster.pl 19.03.10, 08:07 Zasada powinna być prosta. Wszędzie tam, gdzie z powodu braku miejsc nie da się nie łamiąc przepisów zaparkować, powinny powstać strefy płatnego parkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.aster.pl 19.03.10, 08:00 "Nie zgadzamy się więc ze stwierdzeniem mieszkańców, że Straży Miejskiej na Kasprzaka nie ma" - mówi Pani ze SM. Ja też nie zgadzam się z opinią mojego szefa, że nie pracuję, skoro codziennie 8h jestem w pracy. On jednak uparcie twierdzi, że muszą być jakieś wyniki mojej pracy. Dureń czy co? Przecież jak odbiję kartę o 8:00 a potem o 16:00, to wypłata mi się bez łaski należy, prawda? A wracając do tematu SM? Oni mają być, czy osiągnąć jakiś cel? Czy ktoś kto tę służbę powołał, jest w stanie to określić? Na pewno nie jest to jak największa liczba wystawionych mandatów, lecz zapewnienie porządku i przestrzegania rożnych przepisów. Sposób w jaki SM to osiągnie jest bez znaczenia. Mogą komunikaty nawołujące ludzi do porządku w radio czy TV nadawać, wcale nie muszą to być mandaty. Ale wynikiem ich pracy ma być porządek w mieście, a tego brak. I na koniec, jakie były premie w SM w roku ubiegłym, za wyniki pracy oczywiście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robal Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.10, 08:04 Chore te państwo. Nie można wyegzekwować kar? Zatrudnić 2 (dosłownie dwóch) strażników na temten rejon i po kłopocie. Parkować będą jak do tej pory, ale chociaż zasilą budżet z mandatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.aster.pl 19.03.10, 08:05 to co dzieje się w Warszawie to skandal,władze stolicy sprzedają każdy skrawek ziemi,pod plaszczykiem banków wyrastają firmy usługowo- handlowe,mieszkańcy stolicy duszą się-GMINOM A TAKŻE PANI PREZYDENT WARSZAWIACY SĄ POTRZEBNI PRZED WYBORAMI CZYLI WADCY MARIONETEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbych Policja nie jest od tego! IP: 109.243.33.* 19.03.10, 08:07 Policja nie jest od dbania o społeczeństwo, policja jest od inwigilacji i represji społeczeństwa. Przynajmniej tak jest w Polsce. Londyńskich bobeys nawet ja polubiłem, ale oni dbają o społeczeństwo a biją bandytów. Tego "nasi" się długo nie nauczą. Pewnie srają w gacie przed bandytami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: none Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: 62.122.80.* 19.03.10, 09:13 "Od 1 stycznia 2009 do 14 marca 2010 r. pod wspomnianymi adresami podjęto 1695 czynności. Wystawiono 92 mandaty, założono 9 blokad, wydano 21 poleceń odjazdu, udzielono 201 pouczeń, wystawiono 5 wniosków do sądu o ukaranie, wypisano 911 wezwań (w tym wezwania foto)." A gdyby zamiast 92 mandatów, 9 blokad, 21 poleceń odjazdu, 201 pouczeń, 5 wniosków do sądu i 911 wezwań (w tym foto) 1239 razy odholowano samochód na parking za Warszawą, z którego odebranie samochodu kosztowałoby 500 zł + 4h straconego czasu to sytuacja by się już unormowała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamert Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.spray.net.pl 19.03.10, 09:16 Wychodzi więc średnio 1 mandat co 5 dni... a mogliby spokojnie po kilka dziennie wlepiać. Moim zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miecio Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.chello.pl 19.03.10, 09:18 >trzeba poprostu wymienic istniejacego prezydenta Za poprzedniego było lepiej?, nic tam nie parkowało. śmieszny jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miecio Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.chello.pl 19.03.10, 09:33 Jak mamy takie przepisy to tak jest. W tych biurowcach pracuje parę tysięcy osób, do tego jeszcze parę setek klijentów. Wydali pozwolenia na budowę ale o parkingach już nie pomyśleli, są tam parkingi na tyłach ale oczywiście z bramkami i jak klijent przyjedzie to musi parkować gdzie popadnie bo tam nie wpuszczą. Pozatym te parkingi są małe i takiej ilości samochodów nie pomieszczą. Gdyby w przepisach był wymóg zapewnienia odpowiedniej ilości miejsc parkingowych- dla pracowników i gości-to takie wielkie biurowce musiały by mieć po parę pięter podziemnych parkingów i to bezpłatnych. Właścielom takich biurowców absolutnie nie zależy na miejscach parkingowych bo to zwiększa koszty budowy a państwo też nie widzi problemu. Ale oczywiście nasi światli politycy mają tyle zajęć ze swoimi przeciwnikami z innych partii że czasu na uchwalanie sensownych przepisów już nie starcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TW A jaka ilość jest "odpowiednia"? IP: 217.8.161.* 19.03.10, 09:49 Gość portalu: miecio napisał(a): >Gdyby w przepisach był wymóg zapewnienia odpowiedniej > ilości miejsc parkingowych- dla pracowników i gości A jaka ilość jest "odpowiednia"? >to takie wielkie biurowce musiały by mieć po parę pięter podziemnych parkingów Te "parę pięter" w przypadku budowania parkingu dla wszystkich pracowników biurowca to... DWA RAZY WIĘCEJ PIĘTER PARKINGU NIŻ BIUR!!! >i to bezpłatnych. A dlaczego bezpłatnych? Wybudowanie i utrzymanie parkingu nic nie kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miecio Re: A jaka ilość jest "odpowiednia"? IP: *.chello.pl 19.03.10, 16:14 odpowiednia- to kwestia wyliczeń mądrych głów ile przy takiej ilości pracowników i gości potrzeba miejsc- jakoś na zachód od odry potrafili to rozwiązać >DWA RAZY WIĘCEJ PIĘTER PARKINGU NIŻ BIUR!!! Byłem kiedyś na osiedlu w szwajcarii gdzie parking był siedmiopietrowy i to w dół- można tak budować- można. Oczywiście to kosztuje, tylko dlaczego na zachodzie tak budują mimo kosztów a u nas nie można- kwestia przepisów. Tam też pewnie jakby mogli to darowali by sobie jakieś tam parkingi bo to koszty ale są przepisy i bez tego nikt nie odbierze im biurowca. A u nas co biurowiec to wszystkie okoliczne uliczki pozastawiane a jak już parking jest to ceny takie że szczęka opada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TW A ja byłem kiedyś.... IP: 217.8.161.* 19.03.10, 17:54 Gość portalu: miecio napisał(a): > odpowiednia- to kwestia wyliczeń mądrych głów ile przy takiej ilości > pracowników i gości potrzeba miejsc- jakoś na zachód od odry > potrafili to rozwiązać Masz rację - potrafili. W 10-pietrowym biurowcu mojej centrali w londyńskim City jest.... uwaga, uwaga... 0 (słownie ZERO) miejsc parkingowych dla samochodów pracowników. Owszem, jest kilkaset darmowych zadaszonych i zamknietych miejsc dla rowerów pracowników. A to nie biurowiec Greenpeace'u. W Warszawie byle biurowiec na Służewcu ma więcej parkingów niż najwyższy biurowiec w Canary Wharf. > Byłem kiedyś na osiedlu (...) bez tego nikt nie odbierze im biurowca. No to to był biurowiec czy osiedle? I może te parkingi były DARMOWE? Bo w Radio Erewań mówili... Technicznie możliwe jest budowanie i 20-pietrowych parkingów podziemnych czy naziemnych, tylko... KTO ZA TO ZAPŁACI? Developer z własnej kieszeni? Najemcy? Pracownicy (jak widać nie chca płacić)? A może miasto z kieszeni podatników za czyjeś parkowanie???? >A u nas co biurowiec to > wszystkie okoliczne uliczki pozastawiane a jak już parking jest to > ceny takie że szczęka opada Klasyczny przykład Złote Tarasy. 700+ miejsc wolnych. Cena 5 zyli za godzinę, 1.25 euro - faktycznie "szczęka opada". Opada bo jak komuś może zwrócić się budowa i utrzymanie takiego parkingu przy tak śmiesznie niskiej cenie????? ------------------ Ja za swój garaż pod mieszkaniem zapłaciłem z własnej kasy i to wiecej niz za stojący w nim samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów 19.03.10, 10:41 Firma, do której przyjeżdżasz nie zapewniła ci miejsca parkingowego, a pretensje masz do miasta? O co? O to, że firma, której jesteś klientem ma cię w głębokim poważaniu? Gość portalu: miecio napisał(a): > Jak mamy takie przepisy to tak jest. W tych biurowcach pracuje parę > tysięcy osób, do tego jeszcze parę setek klijentów. Wydali > pozwolenia na budowę ale o parkingach już nie pomyśleli, są tam > parkingi na tyłach ale oczywiście z bramkami i jak klijent > przyjedzie to musi parkować gdzie popadnie bo tam nie wpuszczą. > Pozatym te parkingi są małe i takiej ilości samochodów nie > pomieszczą. Gdyby w przepisach był wymóg zapewnienia odpowiedniej > ilości miejsc parkingowych- dla pracowników i gości-to takie wielkie > biurowce musiały by mieć po parę pięter podziemnych parkingów i to > bezpłatnych. Właścielom takich biurowców absolutnie nie zależy na > miejscach parkingowych bo to zwiększa koszty budowy a państwo też > nie widzi problemu. Ale oczywiście nasi światli politycy mają tyle > zajęć ze swoimi przeciwnikami z innych partii że czasu na uchwalanie > sensownych przepisów już nie starcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rawel7 Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 12:14 Kolego - Niektórzy poza czubkiem własnego nosa nie dostrzegają niczego. Co do argumentów to nie znam firmy, która byłaby w stanie wybudować parking w taki sposób żeby zapewnić wszystkim możliwość pozostawienia samochodu i jeszcze za darmo. Ma przewidzieć ilu klientów do niej przyjedzie?? Ilu za 5 lat będzie zatrudniać osób chcących dojechać samochodem?? Czy ktoś chociaż przez chwilę używa głowy, czy tylko stuka w klawiaturę?? Robię zakupy w różnych centrach (sobota, ew. niedziela)i jeszcze nie zdarzyło mi się żebym wjechał na parking i spokojnie zaparkował - nie ma szans- Czy mam mieć pretensje do właściciela CH że wybudował za mały parking? Kolejna sprawa to Galeria Mokotów - parking bezpłatny, ale bidulki nie przewidzieli że będą tam parkować ludzie idący do pracy :) Płatne parkingi z możliwością wykupienia miejsca to dobry pomysł - A dla klientów firmy też przewidziały miejsca od ul. Kasprzaka - Szkoda że zastawiane przez pracowników Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów 19.03.10, 13:10 Czy w takim razie miasto ma zapewnić wszystkim chętnym darmowe miejsca parkingowe? Jeśli firma ci nie zapewni miejsca parkingowego, to jest to twój problem, a nie miasta. W normalnych miastach, gdy nie ma wystarczająco dużo miejsca wprowadza się strefy płatnego parkowania. Czym więcej chętnych, tym wyższe opłaty. Dodatkowo, jeśli jest dużo chętnych na parkowanie, prywatne firmy chętnie budują parkingi. Płatne parkingi, z cenami od 5 Euro za godzinę a w dużych metropoliach więcej. Wszędzie parkujące nielegalnie samochody są odholowywane na koszt właściciela. Wszędzie wystawia się mandaty za parkowanie bez opłaty (jeśli to strefa płatna) oraz parkowanie w niedozwolonych miejscach. Nigdzie nie ma zasady - skoro nie mam miejsca parkingowego, to zaparkuję gdziekolwiek i nikt mi nic nie może zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.agora.pl 19.03.10, 16:06 pretensje do miasta jak najbardziej słuszne. Za to, że nie wymusi przepisami na inwestorach budowy takich parkingów. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: 212.180.166.* 19.03.10, 18:48 Normy wymuszane przez miasto są najczęściej zdroworozsądkowe i na pewno nigdy nie doprowadzą do sytuacji żeby wymagać od firmy żeby każdy szeregowy pracownik i każdy szary klient znaleźli miejsce do parkowania i to w centrum miasta gdzie jest komunikacja miejska. Jeżeli masz chęć jeździć samochodem to płać za miejsce parkingowe, wynegocjuj od pracodawcy żeby Ci je załatwił albo zmień miejsce pracy na Otwock czy Bronisze i tam nie będziesz mieć problemu z parkowaniem (albo znacznie mniejszy). Pozdrawiam, Marek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo94 Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.axa-polska.pl 19.03.10, 09:34 Naprawdę śmiać mi się chce jak czytam argumentacje Straży Miejskiej w tej sprawie. Co kogo obchodzi ile mandatów zostało wystawionych i ile kierowców zostało pouczonych. Przecież to nie chodzi o to żeby wlepiać mandaty, tylko żeby samochody nie łamały przepisów... i z tego należy rozliczać Policję czy Straż Miejską, a nie z liczby interwencji. Fakt pozostaje faktem że w przypadku ul Karolkowej Straż Miejska jak na razie wykazała zerową skutecznością. Bardzo dobry jest pomysł czytelnika, żeby codziennie monitorować jakiś obszar (ulicę/ róg skrzyżowania) np. robiąc zdjęcie i zliczając liczbę źle zaparkowanych samochodów, bo to ona właśnie świadczy o jakości pracy służb porządkowych, a nie jakieś ich wydumane wewnętrzne statystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mandaty Powinni wlepiac mandaty aż miło IP: *.128.33.188.static.crowley.pl 19.03.10, 09:50 I kaska dla miasta i paru kierowców by odpuściło i zaczeło wozić cztery litery komunikacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: 212.160.172.* 19.03.10, 10:10 widze ze standardowo polacka pyskowka. dla tych ktorzy nie zadali sobie trudu zrozumienia problemu: biurowce na ul. Kasprzaka pochodza z odzysku. to sa stare budynki fabryczne (roza luxemburg, unitra, polam) i parkingi przy nich przewidziano na miare czasow ich budowania (odsylam do zrodel). niemniej nie kazdy musi przyjezdzac samochodem do pracy. ja korzystam z komunikacji miejskiej - bo tutaj nie ma gdzie parkowac. co do Strazy Miejskiej: problemem jest parkowanie samochodow na trawnikach i chodnikach. pod budynkiem Prosta 69 czasem nie mozna przejsc. kiedy pada jest bloto z rozjezdzonego trawnika. czasem jest niebezpiecznie bo niektorym sie juz wydaje ze chodnik od ronda do wjazdu pod Prosta 69 to ulica. znajomi z tego budynku wielokrotnie wzywali SM do zajecia sie tymi baranami z trawnika. widzialem 2x ta interwencje na wlasne oczy: jednego dnia przyjechali i podrapali sie w glowe. drugiego dnia to samo (zaluje ze nie nagralem) a trzeciego i czwartego juz nikt nie przyjechal. Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynek_me 92 mandaty - to parodia 19.03.10, 11:27 Wlasnie tamtedy przechodzilem i na srodku chodnika stoi blisko 50 samochodow! 92 mandaty to mozna przez dwa dni wypisac, a Straz Miejska tyle w kwartal ;-) Oczywiscie ani wozu sluzb miejsckich ani mandatu nie zauwazylem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: 193.111.166.* 19.03.10, 11:27 jak powstanie sieć metra, a nie 2 linie na krzyż, to sytuacja powinna się poprawić w całym mieście - ja z chęcią przesiadłbym się do metra, a tak, muszę codziennie szukać miejsca do zaparkowania w tych okolicach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej jak powstanie sieć metra, a nie 2 linie na krzyż.. IP: 193.111.166.* 19.03.10, 11:29 jak powstanie sieć metra, a nie 2 linie na krzyż, to sytuacja powinna się poprawić w całym mieście - ja z chęcią przesiadłbym się do metra, a tak, muszę codziennie szukać miejsca do zaparkowania w tych okolicach Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynek_me Re: jak powstanie sieć metra, a nie 2 linie na kr 19.03.10, 11:48 musisz, to stosowac sie do zasad kodeksu drogowego, skoro decydujesz sie na dojazd do pracy samochodem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: jak powstanie sieć metra, a nie 2 linie na kr IP: 193.111.166.* 19.03.10, 16:26 widzę filozof z Ciebie i odkrywcze zdanie napisałeś :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: jak powstanie sieć metra, a nie 2 linie na kr IP: 212.180.166.* 19.03.10, 18:52 Przedmówca napisał prawdziwe zdanie a Ty do swojego dorabiasz jakąś teorię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: jak powstanie sieć metra, a nie 2 linie na kr IP: 193.111.166.* 22.03.10, 11:59 a dorabiam teorię, bo z moich wypowiedzi nie wynika wcale, że parkuję nieprzepisowo, a pisząc takie zadanie o kodeksie drogowym odniosłem to do tego, że kolega insynuuje że parkuję nieprzepisowo Odpowiedz Link Zgłoś
barometr_nastrojow Re: jak powstanie sieć metra, a nie 2 linie na kr 19.03.10, 18:22 Nie musisz. Wystarczy zostawic samochod gdzie indziej i dojechac autobusem. Akurat tam autobusow jezdzi sporo. Ale ty pewnie jestes zbyt wygodnicki... Odpowiedz Link Zgłoś
szlakuls Katarzyna Dobrowolska się ośmiesza 19.03.10, 11:38 92 manadaty wystawione w ciągu roku i trzech miesięcy (65 tygodni) to niespełna dwa mandaty na tydzień. A tam można wystawić 92 mandaty tygodniowo! Swoją drogą wydawanie zezwoleń ma budowę biurowców bez zapewnienia miejsc parkingowych dla pracowników i intetresantów nie powinno mieć miejsca. A druga sprawa to przyspawanie ludzi do siedzeń blachosmrodów. A trzecia to brak reaktywacji tramwaju wzdłuż Kasprzaka do Wolskiej. Tory na Kasprzaka są! Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynek_me Re: Katarzyna Dobrowolska się ośmiesza 19.03.10, 11:51 szlakuls napisał: >A trzecia to brak reaktywacji tramwaju wzdłuż > Kasprzaka do Wolskiej. Tory na Kasprzaka są! Akurat na opisywanym odcinku tory sa - jezdza 8 i 10 Natomiast co do tego, ze ta pani sie osmiesza to racja - codziennie tam kilkadziesiat samochodow lamie prawo, a co ze skutecznoscia interwencji Strazy Miejskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freeman Re: Katarzyna Dobrowolska się ośmiesza IP: *.chello.pl 19.03.10, 12:19 Są są sam widziłem jak kilka lat tem zasypywali je ziemią. Więcej trawki dla ekooszołomów, a ludzie powinni do pracy chodzić pieszo...dla zdrowia ,rodzinami tak o choćby 30km bo komuś się samochody nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rifofupi Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.aster.pl 19.03.10, 12:55 Nieważne, ile mandatów ktoś wystawi. Ważne, że skutku tej radosnej twórczości nie widać. Kierowcy wandale powinni szukać swoich wozów na odległych parkingach podwójnie płatnych. Zamiast pouczać kogoś o tym co ten doskonale wie, lepiej dmuchać w fujarkę. Straż napisze ile razy dmuchnęła i skutek będzie ten sam, a fatygi mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Papageno Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 15:11 Przejdźcie się po ul.Karolkowej i okolicy.Urbanistyką Warszawy od 40tu lat zajmują się szpagatowi inteligenci,którzy nie rozumieją czym jest motoryzacja i współczesność.Ekonomia zrobiła kawał i teraz zwykły polski obywatel-smieć ma auto.Oczywiście powinien jeździć autobusem(zalecany skafander żaroodporny;-)) ),albo-zwłaszcza zimą rowerem-zdrowo,ekologicznie. Pani Haniu et Consortes!Zweryfikować urbanistów i drogowców,polikwidować trawniczki m.in. na ul.Grzybowskiej i udrożnić krwiobieg miasta czyli ulicę.Psie kupy zostawić słońcu i deszczowi ;-) Hawgh! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: Karolkowa pęka w szwach od samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 16:02 Ot wsiur Papageno, co to myśli, że jest cool i nowoczesny bo ma "własne taksówkie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon To kropla w morzu potrzeb... IP: *.aster.pl 19.03.10, 15:17 Malo jest miejsc w tym nieszczesnym miescie wolnych od nielegalnie zaparkowanych samochodow. Straz Miejska jest wyjatkowo wyrozumiala dla wandali chodnikowych, wandale sa zatem calkiem bezkarni. Wezwanie Strazy Miejskiej to jedna wielka strata czasu i nerwow, a samochodowi troglodyci, jak szynpansy w klatce, wyjatkowo agresywni, kiedy zwroci im sie uwage. Efekt taki, ze po chodnikach pelnych tanczacych plyt, dziur, wglebieni przeciskac sie trzeba miedzy tym blaszanym smierdzielstwem, z ktorego co jakis czas wytacza sie agresywny tluscioch lub wyfiokowana lala, ktorej twarzy inteligencja ludzka nie skazila. Sytuacja jest patologiczna w calej Warszawie, a sluzby powolane do tego, zeby frustratow raz na zawsze pogonic z chodnikow, zdaja sie wykonywaniem swoich obowiazkow calkiem niezainteresowane. Dziki kraj, dzikie obyczaje (to z Sienkiewicza) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirinti A gdzie mają parkować? IP: *.acn.waw.pl 19.03.10, 16:00 Skoro jest tam pas zieleni to trzeba go zabetonować i będzie parking. A wogóle to pracodawcy powinni myśleć o swoich pracownikach i przenosić swoje siedziby w miejsca gdzie można parkować bez problemu. Nie wiem dlaczego wszyscy się uparli żeby mieć siedziby w zadupiastym centrum, skoro można je mieć w Jankach, Łomiankach, Markach itp, gdzie nie ma problemu z parkowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynek_me Re: A gdzie mają parkować? 19.03.10, 16:36 Pewnie jak nie ma miejsca, to mozna parkowac gdziekolwiek, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś