nienawidzehalasu
07.06.11, 22:46
1. W gminie Włochy (ratusz przy Al. Krakowskiej) dnia 14 czerwca o godzinie 16.30 odbędzie się posiedzenie Komisji Ładu Przestrzennego i Ochrony Środowiska głównie na temat uciążliwości hałasu samolotów. Będą przedstawiciele lotniska, Ministerstwa Infrastruktury i Ministerstwa Ochrony Środowiska, Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska, zarząd dzielnicy i oczywiście mieszkańcy. Jak każde takie spotkanie, jest ono otwarte dla mieszkańców, którzy mogą zadawać także pytana. Celem tego posiedzenia jest głownie sprawa zakończenia nocnych nalotów i chyba ogólnie samolotów.
Ci, którzy chcą i mogą przyjść, proszeni są o sformułowanie konkretnych pytań do oficjeli. Ci, którzy nie mogą przyjść, mogą przesłać swoje pytania, a także istotne informacje na adres przewodniczącej tej komisji, Pani radnej Piecuch – piecuch@um.warszawa.pl
Można też wejść na stronę Stowarzyszenia Sąsiedzkiego Włochy i tam przeczytać dokładniejsze informacje – mam nadzieję, że niczego nie poplątałam (naloty wczoraj skończyły się po dwunastej w nocy, a zaczęły o piątej, więc trochę niewyspana jestem).
Adres stowarzyszenia www.wlochy.org.pl/
Bardzo proszę odrzucić choć na chwilę wszelkie podziały polityczne tego chorego kraju, choć z mojego rozeznania stowarzyszenie nie reprezentuje żadnej partii, oprócz partii zdrowego rozsądku i pracy na rzecz lokalnej społeczności (np. głośna ostatnio wycinka we włochowskim forcie starych drzew, zajęcia Nordic walking dla mieszkańców Włoch, itd.). Nie jest mi znana żadna inna organizacja społeczna we Włochach, która tyle by robiła i zrobiła, więc ja się podpinam.
2. Zawiązała się grupa mieszkańców, o różnych poglądach politycznych (bo jednak można działać razem), która będzie występowała przeciwko Lotniskowi Chopina (dawne PPL) z pozwem zbiorowym (jest już wymagana liczba, czyli ponad 10) w związku z nieustannym ponad rocznym, zakłócaniem prawa do snu i odpoczynku przez samoloty.
Kiedy wybrana zostanie kancelaria adwokacka (mamy nadzieję, że w części pro bono), wyślę informacje na to forum.