Dodaj do ulubionych

Nowa ulica Woli :Parafialna

11.04.16, 20:30
Już od jakiegoś czasu funkcjonuje nowe dzieło Zespołu Nazewnictwa Miasta Stołecznego
Warszawy -zmiana nazwy fragmentu nieistniejącej w tym miejscu ul.Prądzyńskiego na Parafialna. Sens tej zmiany jest chyba znany wyłącznie powyższemu zespołowi.Tak się składa ,że najbliższa parafia znajduje się za torami kolejowymi i tamtędy dojść tam nie sposób.Więc ki diabeł? Jeżeli już była potrzeba zmiany,szkoda że nikt nie wpadł na prosty i oczywisty pomysł nazwania tego kawałka ulica Lilpopa -bardzo zasłużonego dla Warszawy przemysłowca.Widoczne w pobliżu budynki z czerwonej cegły są jedyną pozostałością po największych na Woli Zakładach Lilpop,Rau,Lowenstein producenta m.in. wagonów kolejowych.
Zakłady te zostały wysadzone w powietrze przez hitllerowskich okupantów i nigdy nie odbudowane,
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Nowa ulica Woli :Parafialna 10.05.16, 07:50
      No co Ty, przecież to był Żyd ;)
      • tom_aszek Re: Nowa ulica Woli :Parafialna 10.05.16, 23:52
        sibeliuss napisał:

> No co Ty, przecież to był Żyd ;)

Skąd to wziąłeś?? O ile wiem, z trójki Lilpop, Rau i Loewenstein to Loewenstein miał żydowskie pochodzenie (ale był chyba ewangelikiem), Lilpopowie - austriackie, a Rau - niemieckie.
        Prawie jak trzej kolesie z "Ziemi obiecanej". :)
        • sibeliuss Re: Nowa ulica Woli :Parafialna 11.05.16, 08:11
          Austriak? Jeszcze gorzej - Hitler też był Austriakiem :D
          • pawelec47 Re: Nowa ulica Woli :Parafialna 01.06.16, 11:43
            mam nadzieję,ze koledzy po prostu sobie żartują , ale i tak nie mam w zwyczaju ,żartów na poziomie pisuaru.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka