Dodaj do ulubionych

Oszukani przez Hyath S.C. Jura

02.06.12, 15:18
Poszukuję osób, które nie otrzymały złotych lub srebrnych monet, mimo że zapłaciły za nie firmie Hyath S.C. Michał Jura. Niestety mnie to spotkało. Zapłaciłem za pośrednictwo Allegro. Razem mamy większe szanse odzyskania pieniędzy lub wyegzekwowania należnych monet. Firma ta nadal "sprzedaje" monety, mimo, że powiadomłem o tym Allegro.
Obserwuj wątek
    • piotkarb Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 05.06.12, 12:17
      jestem w podobnej sytuacji, sprawdzam możliwości egzekucji z prawnikiem, jakby co to proszę o kontakt tel. 510 020 081; @. piotkarb@gmail.com
    • werk20 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 05.06.12, 14:14
      Witam. Też jeszcze nie otrzymałem towaru, i choć termin minął niedawno, jestem zaniepokojony. W razie czego, jestem do dyspozycji. Pozdrawiam, werk20.
      • p.e.k.a Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 05.06.12, 21:22
        Witam,
        typowa piramida finansowa, która właśnie runęła...
        Proponuję poczytać komunikat jaki Pan Jura opublikował na Allegro w zakładce "o mnie".
        Jasno z niego wynika, że po tym jak Allegro zablokowało mu możliwość sprzedaży, brak mu środków na zaspokojenie roszczeń osób, które zapłaciły za towar w dostawie terminowej. To jest zwykła działalność gospodarcza i jeśli przepisał na kogoś z rodziny swój majątek, to odzyskanie pieniędzy przez kogokolwiek po ogłoszeniu przez niego upadłości jest wątpliwe.
        Chyba, że Allegro pokryje te straty w ramach programu ochrony kupujących po zgłoszeniu sprawy na Policję.?
        Czekać dalej na pewno nie ma sensu...
        Co ciekawe, na swojej stronie internetowej nadal oferuje sprzedaż złota i srebra, w tym w dostawie natychmiastowej.
        Współczuję!
        • werk20 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 05.06.12, 21:51
          Witam. Majątku z zadłużeniem przepisać nie można, lub inaczej, można ale z zadłużeniem, które figuruje jako zadłużenie. Tak, tak. Wziąć się trzeba za to trzeba.Powiadomić innych oszukanych. I to jak najszybciej! A jest Nas sporo. Do roboty. Trzeba powiadamiać innych. Siemka. Pozdrawiam z zaciśniętą pięścią.
          • p.e.k.a Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 05.06.12, 22:16
            "Witam. Majątku z zadłużeniem przepisać nie można, lub inaczej, można ale z zadł
            > użeniem, które figuruje jako zadłużenie."
            Owszem, ale najpierw trzeba się do tego majątku dopisać jako dłużnik :)
            póki co może to zrobić nawet jutro, póki nie ma żadnych dłużników na hipotece itp. a wtedy lipa...
            • alberta12 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 05.06.12, 22:31
              Osoby poszkodowane powinny to przeczytać jak najszybciej i doprowadzić do układu:

allegro.pl/my_page.php?uid=10465949
              Grunt to że gość chce to naprawić, wygląda że powinęła mu się noga.
              • werk20 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 05.06.12, 23:17
                To niech odpowiada na telefony, a nie łeb w piach jak struś. We wrocławiu będę na EURO z moimi druzjami z Rossiji, to już rzut beretem, przejedziemy się kupić coś u Pana JURY. Za gotówkę, oczywiście. Pozdrawiam.
    • piotrrzeszow Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 06.06.12, 00:21
      Witam
      Również do dnia dzisiejszego nie otrzymałem towaru. Środki przelane bezpośrednio na konto w m-c styczniu 2012 roku. Od ponad miesiąca naciskam na kontakt ale bez większych skutków. Po ostatnim e-mailu 5-czerwca pt.oświadczenie myślę że zostaliśmy oszukani !!! Więc zostaje chyba tylko Udać się na Policję.Czy jest ktoś kto może wie coś więcej o tej firmie ? Czy są oszustami czy towar zawsze trafia z takim poślizgiem ?
      • p.e.k.a Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 06.06.12, 08:47
        Poczytaj sobie:
        www.goldblog.pl/forum/viewforum.php?f=4&sid=570dcbd1ad588772b39edb0995a6306b
    • ankol13 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 07.06.12, 14:20
      moja dostawa opóźnia się już o miesiąc, wymieniam "grzecznościowe" maile z firmą, niestety nie wierzę im i chcę wejść na drogę prawną
      • piotkarb Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 07.06.12, 15:25
        ja jutro mam spotkanie z prawnikiem, zainteresowane osoby zapraszam do kontaktu na piotkarb@gmail.com
        • p.e.k.a Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 08.06.12, 10:34
          "P. Marcinie - strona hyath pl nie działa i nie obsługuje Klientów od prawie roku czasu właśnie ze względu na przestarzały (manualny) silniczek do obłsugi magazynu. Ten adres będzie stroną o której mowa w OŚWIADCZENIU. Zapraszamy wkrótce."
          Jeszcze miesiąc temu Pan Jura twierdził, że strona działa normalnie...
    • piotkarb Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 08.06.12, 15:27
      !!! Uwaga na nowy sklep Pana Michała Jury -> www.tresario.pl !!!
      • alexston Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 09.06.12, 20:35
        piotkarb napisał(a):

> !!! Uwaga na nowy sklep Pana Michała Jury -> www.tresario.pl !!!

Nowy? Przecież on nie jest nowy. W marcu była informacja na starym sklepie że zamowienia stamtąd nie bedą realizowane.

Sam jestem poszkodowany - 2 uncje złota Hyath mi wisi. Ale po przeglądnięciu całego tego cyrku dochodzę do wniosku że droga prawna skończy się tym, że dostane może z tego 10%. Jura ogłosi upadłość, komornik zeżre sobie procenty a dla nas nic nie zostanie.

Powinniśmy się wybrać chyba do andrychowa i dogadac sie na wydluzenie terminu a tych co radzą pozew zbiorowy lepiej unikać. Doprowadzi to do tego że każdy z nas wygra - ale majątek firmy wystarczy pewnie na spłate kilku % z realnego długu. I co wtedy? Leci mi 10 tyś a odda mi 1tyś i co z tym zrobie?

• barman86 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 01.09.13, 12:35
          www.wspolnypozew.com/grupy/show/pozwy/hyath-zlote-monety
    • kiler109 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 12.06.12, 17:23
      Witam

Hyath jest mi winne 10 tys zl w grudniu kupilem zloto w marcu dostalem e-meila ze dostwa sie opozni o 10 dni ok spoko potem okazalo sie ze to bedzie trwalo dluzej wiec zarzadalem zwrotu pieniedzy do tej pory nie odzyskalem ani grosza...
      • werk20 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 13.06.12, 12:55
        Witam. Trzeba się porządnie zabrać za pana Jurę. na pytania się odpowiada, nieprawdaż? Pozdrawiam.
        • noon01 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 13.06.12, 21:56
          Towar zakupiony w grudniu 2011 nadal nic nie dostalem .............. telefonow juz nawet nie odbieraja skur****** noon01@op.pl
        • stanbuda Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 26.02.13, 16:30
          Jaki jest sposób na tego oszusta i jaki obrać sposób odzyskania kasy.
          proszę o rady.
          Stanisław Buda
          budastan@wp.pl
    • ren.ton Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 14.06.12, 09:25
      Właśnie znalazłem. Hyath ma teraz na stronie hyath.pl forum.
      • noon01 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 15.06.12, 14:48
        Tak forum co to za forum na ktorym nie da sie nic wpisac
        • noon01 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 15.06.12, 14:59
          a jednak sie da zapraszamy na forum hyath.pl
          • lukasz607 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 18.06.12, 23:21
            oszukanych nie brakuje, od maja posypały siękomentarze. Chodzi o to, aby jak najszybciej zgłosić sprawę na policję, i zgłosić się do programu ochrony kupujących. Wtedy jak ktoś zdąży, może odzyskać kasę. W inną drogę nie wierzcie, gość kombinuje, aby zmniejszyć sobie wyrok. Kiedyś oszukał mnie koś z katowic. Mnie i wiele ludzi. Postępowanie umorzono, bo gość strzelił sobie w łeb. Nie wierzcie w egzekucje komornicze. Prokuratura i nic więcej.
            • lukasz607 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 19.06.12, 10:03
              allegro umywa ręce od ubezpieczenia: allegro.pl/help_item.php?tid=45&item=736&zoom=N
              • ewa0611 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 19.06.12, 11:23
                Na jakiej podstawie sądzi Pan, że Allegro umywa ręce. Też myślałam o tej drodze odzyskania pieniędzy, więc taka opinia trochę mnie niepokoi.
                • alexston Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 19.06.12, 12:10
                  Allegro odda Ci max 10 tys zł. I to jak dopelnisz formalnosci ktore ciezko dopelnic. Zgloszenie sprawy na Policje + jesli kupilas w dostawie terminowej 60 dni i jest ze 2 miesiące opóźnienia to już nie złapiesz się na regulaminowe 120 dni. Wiem, sprawdzilem.
                  • gajdakghm Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 29.06.12, 11:26
                    witam. w styczniu kupiłem 4 uncje zlota. po dziesiątkach maili i telefonów wyżebrałem jedną.
                    jeśli kupowaliscie z długim terminem dostawy a następnie dawaliście się zwodzić firmie hyath kolejnymi terminami to program ochrony klienta na allegro jest niewypałem. nie dostaniecie ani złotówki. obecnie sprawę zgłosiłem na policję i czekam na ich decyzje.
                    • ewa0611 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 06.07.12, 13:51
                      Czy ktoś orientuje się, czy policja w Andrychowie wszczęła postępowanie lub czy jest szansa na to że postępowanie zostanie wszczęte w najbliższym czasie.
                      • p.e.k.a Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 10.07.12, 12:36
                        Sprawę zgłaszasz na swojej Komendzie i to oni wszczynają śledztwo. Patrząc na skalę problemu (liczba osób poszkodowanych i kwota!), sprawą powinno zająć się CBŚ. Allegro wreszcie zawiesiło konto.
                        • tyska233 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 22.10.12, 10:17
                          Numer sprawy w prokuraturze w Wadowicach - RSD 390/12 a na Komencie w Andrychowie 1250/12

wiele osób juz złożyło doniesienia a Pan Michał nie pozwala tego umieścić na forum Hyath bo wiadomo .. jeszcze mu sie piramida rozsypie ...
                          • ilo65 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 24.10.12, 22:17
                            Nie ma co zwlekać, należy zgłosić przestępsto, firma Hyath s.c. nadal prowadzi działalność. Czy można się dopisać do sprawy w prokuraturze w Wadowicach, czy zgłosić doniesienie w miejscowej Komendzie.
                      • ilo65 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 07.11.12, 22:23
                        Czy udało się komuś odzyskać pieniądze lub inne zakupione walory? Też jestem w podobnej sytuacji. Chciałabym dołączyć do pozwu zbiorowego. Może ktoś podpowie jak odzyskać wpłacone pieniądze. Zgłosiłam sprawę do sądu już jakiś czas temu i co dalej. ilonkar@interia.pl, tel 607984100
    • ilo65 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 24.10.12, 22:09
      Też mnie to spotkało, chcę nawiązać kontakt z poszkodowanymi z oszukanymi przez Hyath s.c. aby zxłożyć zbiorowy pozew . Firma ta nadal sprzedaje. Powiadomiłam Allegro ale to nic nie dało, trzeba zgłosić przestępsto na policję.
    • ilo65 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 28.10.12, 21:26
      2waldi7 napisał:

> Poszukuję osób, które nie otrzymały złotych lub srebrnych monet, mimo że zapłac
      > iły za nie firmie Hyath S.C. Michał Jura. Niestety mnie to spotkało. Zapłaciłem
      > za pośrednictwo Allegro. Razem mamy większe szanse odzyskania pieniędzy lub wy
      > egzekwowania należnych monet. Firma ta nadal "sprzedaje" monety, mimo, że powia
      > domłem o tym Allegro.

Chę sie skontaktować z osobami oszukanymi przez firmę Hyath s.c. Razem mamy większe szanse odzyskania wpłaconych pieniędzy, firma nadal prowadzi działalność.
      A może udało się komuś odzyskać zakupione monety lub złoto.
      • 2aga22 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 04.11.12, 16:09
        Mnie również to spotkało.Chętnie dołączę się do pozwu. Proszę o kontakt ze wskazówkami na adres: agnieszka.jaskowiak1987@o2.pl lub nr telefonu 661-041-735
    • ilo65 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 09.11.12, 23:14
      Po długim oczekiwaniu, trudnym kontakcie i negocjacjach otrzymałam dzisiaj pierwszą część spłaty prawie 20%. Mam nadzieję, że nie ostatnią i w krótkim czasie odzyskam resztę. ilonkar@interia.pl
      • cabomba Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 15.01.13, 11:12
        Czy komuś z Państwa w ostatnim miesiącu udało się skontaktować z p. Michałem Jura? ktoś odzyskał pieniądze lub złoto?
        • kch41 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 15.01.13, 12:21
          Witam, nie moge dostac sie na forum. Kontaktu telefonicznego nie udalo mi sie nawiazac. Od Hyath otrzymalem 728 i 500 PLN zwrotu z ponad 10 tys. Teraz zapadlo milczenie. Jezeli mozna dopisac sie do pozwu to prosze o kontakt kch3@wp.pl
          Pozdrawiam.
          • cabomba Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 15.01.13, 13:31
            kch41 - Kiedy składałeś zamówienie?
            • kch41 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 15.01.13, 18:06
              zamowienie skladalem w lutym 2012
      • cabomba Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 15.01.13, 13:37
        ilo65 napisał(a):

> Po długim oczekiwaniu, trudnym kontakcie i negocjacjach otrzymałam dzisiaj pier
        > wszą część spłaty prawie 20%. Mam nadzieję, że nie ostatnią i w krótkim czasie
        > odzyskam resztę. ilonkar@interia.pl

ilo65 - Odzyskałaś reszkę?
        • ilo65 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 15.01.13, 20:00
          witaj "cabomba"
          napisz do mnie lub podaj kontakt.
          w grudniu dostałam 2 x 500 zł
          • kropla7777 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 16.01.13, 11:51
            Nie rozumiem jednego:po co się żalić na forach i pisać kto ile otrzymal lub nie? Droga jest prosta i znana bo nawet Hyath o tym pisał że jest taka możliwość cały czas.Wystarczy iść do A;llegro i ma się kasę w tydzień max3 tygodnie. A nie wypisywać, czekać i żalić się. Skrzykiwać pozwy zbiorowe, gazety.Dziecinada jak dla mnie. Otrzymałam kasę w Allegro i mam dawno spokój. Czy aby nie powoduje Wami coś więcej? Zemsta i chęć większej kasy z odsetek? Dlatego wolicie się żalić i tracić nerwy?Jak dla mnie to sami jesteście sobie winni-albo chcę kasy i ja zabieram od Allegro jak najszybciej bo jest mi potrzebna albo mam to w dupie i8 czekam aż mi sprzedawca odda kasę bo jak widać oddaje tylko powoli-no ale jak się chce zarobić 14,4% to się czeka.Szkoda byłoby mi czasu na pisanie i żalenie się.Pozew zbiorowy?I co? Macie czas na plątanie się po Sądach po to by może nic nie dostać bo może majątku juz nie mają a z tego co pisał to nic już nie ma a konta zablokowane-to nie lepiej odzyskać kasę i zakończyć ten temat?
            • cabomba Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 16.01.13, 12:34
              Ja nie kupowałam przez Allegro tylko przez stronę www.zloto-lokacyjne.pl
            • cabomba Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 16.01.13, 12:36
              Kupowałam przez stronę www.zloto-lokacyjne.pl. Masz dla mnie jakieś propozycje jak szybko odzyskać pieniądze?
              • kropla7777 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 16.01.13, 21:36
                wyczerpaleś już wszystkie środki?Dzwoniłaś,pisałaś,ugadywałaś się? Jak na moje oko to człowiek wpadł w jakieś ryzyko w swojej dziedzinie i popłynął ale nie jest typem oszusta i na pewno z premedytacją nie oszukuje bo jest pełno wpisów że oddał kase, ze wypłacil odsetki, że dostarczył towar-jedyne co się przewija to że nie dotrzymuje terminów-może za dużo nałożył sobie i presja że ma oddawać-nie wiem i nie za bardzo się w to wnikam-wiem ze oddał odsetki a reszte oddało Allegro.-Jaki oszust i złodziej by oddawał odsetki proszę Was....Ujawnianie danych osobowych że kupuje się złoto i pokazywanie tego wszem i wobec uważam za większą głupotę niż odzyskanie kasy z Allegro albo od chłopa-pisz maile i dzwoń -masz mnóstwo przykładów że oddaje ludziom po 20 %. Uczciwie napisał że banki ma poblokowane i stracił swój majątek-chcesz próbować skargi-zwróci Ci ktoś kasę za to jak się okaże że mówil prawdę? Zemsta jest aż tego warta. Ja sie z tego śmieję - jak kogoś cieszy upublicznianie sie i do TV opowiadanie jakim się jest biednym bo się nie chce iść do Allegro po kasę tylko woli się dostać odsetki i czekać ale pazerność swoją nakarmić to dla mnie jest wstyd. Zaoszczędziłam sobie tego i teraz nie tylko śpię ale i mam do tego dystans. Ryzyko jest wszędzie i wszędzie gdzie się kupi nie dostając zaraz towaru to jest ryzyko.Ile razy na Allegro nie dostalam przesyłki, albo coś innego w niej. Za małe pieniadze by iść na Policję ale jak się zliczy całość to wychodzi niezła suma-to jest ryzyko tych czasów. Ponieśliśmy j świadomie więc do kogo pretensje. Jak chcesz mieć pewne idziesz do sklepu/banku i z ręki do ręki.Mało było sprzedaży danych osobowych od innych firm - potem trząśc portkami czy ktroś do domu nie przyjdzie.
                Moja rada: pisz i dzwoń-nie strasz bo to nie ma sensu-myślę że maili takich to nawet nie czytają bo takich jest pełno. Bądź inna i popros.
                • cabomba Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 16.01.13, 22:08
                  Ja nikogo nie straszę i nie chcę odsetek. Zależy mi tylko na zwrocie tego co wpłaciłam.
                  Próbowałam się dogadać i wszystko było na dobrej drodze, ale... od Świąt nie ma z firmą żadnego kontaktu!
                  • cabomba Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 22.01.13, 12:31
                    Kontaktu z firmą Hyath nadal nie ma - kropka777 może poradzisz co robić w takim przypadku?
                    • 2aga22 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 04.02.13, 18:07
                      Witam! Czy ktoś orientuję się co się dzieje z telefonami p.Jury? przez ostatnie 2 tygodnie żaden telefon nie odpowiada, nawet nie ma sygnału, jakby miał wyłączony telefon. Kontaktował się ktoś z Was w ostatnim czasie z tym panem?
                      • cabomba Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 05.02.13, 16:43
                        2aga22 napisał(a):

> Witam! Czy ktoś orientuję się co się dzieje z telefonami p.Jury? przez ostatnie
                        > 2 tygodnie żaden telefon nie odpowiada, nawet nie ma sygnału, jakby miał wyłąc
                        > zony telefon. Kontaktował się ktoś z Was w ostatnim czasie z tym panem?

Ja próbuję się skontaktować od miesiąca - bezskutecznie!
                        • 2aga22 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 05.02.13, 23:41
                          to bardzo niedobrze... u mnie telefon milczy jakieś 2 tygodnie może trochę dłużej. dziwna sprawa przecież nie mógł się zapaść pod ziemię....
            • stanbuda Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 30.03.13, 12:22
              Czytając Pani odpowiedz zrozumiałem że odzyskała Pani swoje pieniądze przez allegro to znaczy że ta firma sprzedawała również tam.Ja zamawiałem bezpośrednia na stronie firmy.
              jak można odzyskaćkasę.
              stanbuda
              • cabomba Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 30.03.13, 13:18
                Ja zgłosiłam sprawę na policję - dostałam na razie informację, że zostało wszczęte śledztwo w sprawie oszustwa
    • stanbuda Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 26.02.13, 12:45
      Witam.
      Ja również czuję się oszukany przez tą firmę występująca w internecie jako
      Srebro Lokacyjne. Zamówienie złożone 8.02.2013r z zobowiązaniem realizacji w ciągu 7 dni od daty zaksięgowania nie zostało zrealizowane.
      Mało tego wszelkie próby nawiązania kontaktu telefonicznego,zarówno na telefon stacjonarny jak i komórkowe są głuche.Również brak kontaktu e-mailowego.
      Noszę się z zamiarem zgłoszenia sprawy na policję.
      Czy to jest dobry pomysł
      Stanisław Buda
      budastan@wp.pl
      stanbuda
      • p.e.k.a Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 28.02.13, 09:55
        Człowieku, gość się "posypał" z dostawami w kwietniu zeszłego roku a Ty kupujesz u niego w lutym tego i jesteś zdziwiony, że nic nie dostarczył!
        Sorry, ale nie żal mi takich.
        Tu już Ci nikt nie pomoże, bo ludzie albo mają już sprawy załatwione albo czekają na wyrok.
    • stanbuda Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 27.02.13, 11:01
      Witam.
      Chcę dołączyć do grupy oszukanych przez firmę Hyath S.C Michała jury.
      Ale na czym ma polegać ten wspólny front przeciw oszustowi.
      ja 30.02.2013 r idę zgłosić sprawę na policję.
      budastan@wp.pl
      tel.693501702
    • piotrrzeszow Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 27.02.13, 20:35
      Witam Pana ja również jestem w podobnej sytuacji spotkało mnie to w ubiegłym roku proszę o kontakt na e- mail najlepiej proszę podać nr.tel. Oddzwonię i porozmawiamy.Pozdrawiam.
      piotrrzeszow@interia.pl
      • cabomba Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 27.02.13, 21:32
        Panie Piotrze
        Wysłałam Panu maila - proszę o kontakt
    • cabomba12345 Re: Oszukani przez Hyath S.C. Jura 09.09.19, 10:34
      Czy po wyroku Sądu odzyskali Państwo swoje pieniądze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka