Dodaj do ulubionych

Kupowanie na eBay'u - doświadczenia

25.04.05, 19:25
Czy ktoś mógłby się podzielić wrażeniami z zagranicznych eBayów?
Obserwuj wątek
    • jk Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 25.04.05, 20:02
      ja mogę z polskiego :)))
      wczoraj w nocy kupiłem pierwszą rzecz, film na dvd

łatwo poszło, zalicytowałem i po ok. godzinie, gdy aukcja się zakończyła, rzecz
      była moja :)
      pieniądze przelane, teraz czekam na towar
      • e-marita Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 25.04.05, 20:54
        O ja widzę, że WaćPan porządny obywatel jest, ja, wstyd się przyznać....
        piratuję ;)
        • ursgmo Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 25.04.05, 21:09
          Kupuje od dawna ,głównie w USA i UK , zdarzyła sie Australia ,ostatnio Niemcy .
          Kupuje ubrania , buty , zabawki itp.
          Moje spostrzeżenia : na +
          ceny towarów niskie , wybór kolosalny , ciekawe wzornictwo , urozmaicenie,
          dostępnośc rzeczy u nas niespotykanych ,dużo firmówek
          na -
          przesyłka potrafi byc makabrycznie droga , potrafi zaginąć , nieuczciwy
          sprzedawca może jej wogóle nie wysłać , celnicy dowalą cło i vat że ho ho

ale mimo wszystko lubię tam kupować :-))
          • anulcia73 Re: do ursgmo 13.06.05, 08:48
            Mam pytanie w związku z zakupami w USA i UK: jak dokonywać płatności i jakie są
            ceny przesyłek. Ja do tej pory kupowałam cały czas na allegro, ale widzę, że
            ostatnio strasznie podniesli ceny i jest mnóstwo podrób. Mnie głównie
            interesują ciuszki i buty dla 2 letniej córci i oczywiście jakieś ciuchy i buty
            dla mnie i dla męża.
            Pozdrawiam
            • ursgmo Re: do anulci73 15.06.05, 09:07
              Płatnośći polecam najprostszą drogę, firma smartransfer -
              www.smartransfer.pl - płacą za Ciebie pay pal'em po Twojej wpłacie w zł
              na ich konto , bardzo rzetelni , wpłata idzie 2-3 dni. Na stronie jest
              kalkulator na którym możesz sprawdzić ile zapłacisz w przeliczeniu na złotówki
              razem już z ich prowizją .
              Z przesyłką to różnie , zależy od uczciwośći sprzedawcy. Niektórzy podają
              prawdziwą cenę za przesłanie ,inni próbują dorobić na przesyłce. Przykładowo
              wysyłka 1 koszulki dziecięcej z USA , pocztą lotniczą ( cena z etykiety którą
              masz zawsze na paczce )to koszt rzędu 3-4 $ , sprzedawcy żadąją najczęsciej 6-7
              $. Buty , kurtka lub kilka drobniejszych ubranek dziecięcych to ok. 15$.
              Niestety ostatnio ginie bardzo dużo przesyłek , naprawdę bardzo dużo. Mi od
              początku roku zginęła właśnie 3 ,koleżance która kupuje także zginęły 3, giną
              na terenie polski .Jest to niemal nie do wyśledzenia i nie do udowodnienia .
              • benito2103 Re: do anulci73 09.07.05, 14:47
                Firma www.smartransfer.pl to OSZUSCI I ZŁODZIEJE, prosze wejsc na forum
                dyskusyjne na ebay.pl i przeczytac ile osob zostalo juz poszkodowanych przez tą
                "firmę"(ktora zadną nie jest)
    • kokolores Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 25.04.05, 23:40
      Jestem stala bywalczynia na Ebay niemieckim .Jak narazie z moich zakupow bylam w
      99% zadowolona.
      Raz tylko sprzedalam meble z pokoju dzieciecego i dostalam za nie dobra
      cena(wieksza niz oczekiwalam).
      Z tego co zaobserwowalam trzeba sie dobrze rozeznawac w cenach ,bo czasem ceny
      na Ebay-u sa wieksze niz w sklepie!!!!!!!!
      :o)
    • ellenai Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 26.04.05, 01:47
      ja ostatnio zaczelam kupowac na ebay usa,nie mialam zadnych problemow.Bardzo
      lubie te forme zakupow.Poprzedniczka dala swietna rade z ktora sie zupelnie
      zgadzam-zanim sie cos kupi to lepiej sprawdzic cene bo mozna kupic drozej na
      ebay:)
      • krn1971 Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 30.04.05, 03:08
        Ja tylko dodam, ze jesli na aukcji nie ma podanych kosztow przesylki to warto
        najpierw spytac sprzedajacego (nawet jesli jest to wysylka wewn. w danym kraju)
        gdyz po skonczonej aukcji gosciu moze kazda kwote zaspiewac!!!

No ale to ze Ebay istnieje i tak preznie sie rozwija (choc w Polsce cos nie za
        bardzo;))) chyba swiadczy samo za siebie.
        • cubus1 Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 07.05.05, 16:54
          Czesto kupuje na E-bay USA,Kanada i naprawde jestem zadowolona.
          U mnie wchodzi w gre przesylka wewnatrz kraju(tez czasami naprawde drogo) ale
          zawsze przed licytacja pytam ile ona wyniesie.Czasami sa przeliczniki wiec jest
          latwiej.
          Nigdy sie jeszcze nie zawiodlam ale tez nigdy nie chcialam wysylki do Polski
          wiec moze dlatego :)
          Generalnie- mozna tam kupic niespotykane u nas rzeczy za smieszne pieniadze.
      • il_siciliano Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 28.05.05, 03:07
        Jak przelać tanio i szybko kasę do USA lub Niemiec?
        • jk Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 28.05.05, 10:18
          tym:
          www.moneybookers.com/app/?l=PL
          jest po angielski, niemiecku i - co rzadkie - po polsku :)
    • grimsrund Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 29.05.05, 13:07
      Płyty i DVD na eBay'u hamerykańskim i angielskim, kupowałem też w Australii,
      Kanadzie, Niemczech, Islandii, Włoszech, Finlandii, Danii i Hongkongu. Ponad
      160 transakcji, nie wypaliło może 6-7. Stanowczo polecam! :)
    • orku Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 30.05.05, 13:50
      Witam,

Czy jeżeli jestem zarejstrowana na polskim e-bayu to czy mogę kupować na
      innych "e-bayach"? Czy każdy automatycznie chce i może sprzedawać kupującycm z
      innych krajów i przesyła przesyłkę, czy należy patrzeć na indywidualne
      adnotacje na ten temat.

dzięki,
      • saluti Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 02.06.05, 10:52
        Ja kupilam juz wiele rzeczy na E-Bay'u francuskim. Jeszcze nigdy nie mialam
        klopotu. Z tego e-bayu moge kupowac na calym swiecie pod warunkiem ze
        sprzedawca pisze ze przesyla artykuly zagranice. Raz chcialem kupic ksiazki w
        Stanach ale cena przesylki byla horrendalnie wysoka.
    • itsola Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 02.06.05, 13:09
      Czesc !
      Ja czesto kupuje i sprzedaje na Ebay niemieckim.Kiedys na poczatku to sie
      oplacalo sprzedawac.Ale teraz ceny poszly w dol. Teraz oplaca sie tylko kupowac.
      Bylam juz na polskim Ebay oraz na Allegro ale stwierdzilam,ze sprzedaje tam
      bardzo duzo profesjonalistow oraz firm a malo osob prywatnych.a co do cen - to
      ceny poczatkowe sa bardzo wygorowane.pozdr.Ola
    • camel_3d nimiecki 02.06.05, 15:15
      ja kupuje wylacznie na niemieckim ebayu..jak do tej pry tylko raz sie
      przejechalem, ale z wlasnej winy...
      • orku Re: nimiecki 03.06.05, 10:21
        czy sprzedawca zawsze wysyła kupiony przedmiot czy trzeba to z nim jakoś
        wcześniej uzgodnić. Czy płacicie kartą czy przelewami. Jakie są opłaty za
        przelewy za granicę?
        • iamthesun Re: nimiecki 06.06.05, 11:06
          No wlasnie i jesli np. kupie cos z usa to place w dolarach? Moze ktos napisac
          cos na ten temat? Jak odbywa sie od poczatku do konca procedura kupna czegos na
          ebay z usa?
          • rolling_stone Re: nimiecki 12.06.05, 17:14
            niemiecki e-bay: ok. 30 zamknietych transakcji, 1 wpadka. Wpadka to kupno
            podroby, za ktora sprzedajacy zwrocil pieniadze, gdy sie go postraszylo
            odpowiedzialnoscia karna. sprobujcie odzyskac pieniadze na polskim ebayu;).
            generalnie polecam.
    • radzyminek Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 13.06.05, 07:40
      ja od niedawna kupuje na ebay'u i generalnie jest ok, ale np.
      1) aparat cyfrowy - wszystko Ok, zgodne z opisem, szybki kontakt
      2) telefon komórkowy - wylicytowałem za 67 zł a koleś po zakończeniu napisał że
      od 270 wzwyż mi sprzeda:/ troche bez sensu, skoro pisał, że 'za ile
      wylicytujeesz, za tyle kupisz'
      Pozdrawiam
      Łukasz
      • monikaj1 Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 14.06.05, 12:05
        Bardzo proszę - napiszcie łopatologicznie: jak kupić z Polski towar na
        niemieckim eBay'u.
        • adusia74 Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 16.06.05, 00:32
          A co chcesz kupic na eBay-u niemieckim?? Skad jestes? Moge Ci cos kupic jak
          chcesz :-))

Ja jestem od 2002 roku na eBay-u niemieckim...mam 380 opinii pozytywnych..i
          musze przyznac ze jestem juz specjalistka :-) bardzo duzo kupilam i bardzo duzo
          sprzedalam.
          Czasem bardzo mi sie udaje kupic cos za baaardzo niska cene. Mozna kupic nawet
          meble za 1 Euro. Czesto obserwuje rowniez co jest do kupienia w moim miescie.
          Wtedy oszczedzam koszta przesylki. Warto tez kupic od kogos pare rzeczy.

Musze przyznac, ze eBay bardzo mnie wciagnal...i...juz na nim duzo zarobilam.
          Kupilam np. klocki LEGO DUPLO dla synka...ogromne ilosci, z platami,
          zwierzetami, drzewami, ludzikami itd. Wszystko co tylko mozliwe. Nakupowalam
          duze zestawy, nasprzedawalam czego nie chcialam...i zostawilam wszystko
          najlepsze...duuuzo plat, zwierzat, wsyzstkie rosliny, klocki, budynki, kolejke
          itp..i wszystko w tej chwili kosztuje mnie 20 Euro. jak sprzedalabym to,
          zarobilabym na tym co najmniej z osiem razy wiecej :-) Ot co!!

Pozy tym mam dobry programik do eBay-a. Tam widac jak na dloni wszystkie
          zdjecia, nawet, gdy ktos nie ma zdjecia w Galerii. I...dokladnie widac
          czas...co do sekundy. ja podbijam zawsze 2 sekundy na koncu. Co jeszcze?? Jesli
          nie ma napisanych kosztow przesylki, trzeba pytac. Jesli istnieje mozliwosc
          tanszej przesylki niz jest w opisie, zawsze pytam...i cena towaru wowczas sporo
          sie zmniejsza :-)

Czy cos jeszcze napisac???

Pozdrawiam,
          Adriana
          • merusia Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 20.06.05, 08:15
            no wlasie , bardzo chce kupic na niemieckim ebayu fotel i lampe - w Polsce sa
            cztery razy drozsze, i nie wiem jak sie do tego zabrac, jak zalatwic transfer i
            transport??? po prostu nie wiem jak to ugryzc, jestem nowicjuszem , i w dodatku
            moj niemiecki jest dosyc kulawy:(
          • pearl24 Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 20.06.05, 15:13
            Mogłabyś podać maila. Mam propozycję, ale chciałabym o tym Ci coś napisać na
            priva. Czekam na kontakt.
          • mjlembryk Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 04.08.05, 11:45
            Od kogo na niemieckim e-bay'u najlepiej i najtaniej kupować zegarki (konkretnie
            Casio, modele z serii G-Shock)?

Pozdrawiam

bryku2
    • karolinkaaaa Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 06.09.05, 21:32
      hej niedawono zrobiłam pierwszy zakup na ebay'u uk - buciki zapłaciłam pay
      palem (wszytko expresowo i bez problemów)i teraz czekam...ciekawe czy dojdą
      tyle rzeczy podobno nie dociera...wszytsko nagle "przepada" na terenie naszego
      pieknego kraju :P

ps.zlicytowałam i wygrałam ale niedopatrzyłam ze ten któs nie ma pay pala i
      akceptuje tylko bank cheq i post order :P:P wiem,wiem trzeba patrzec ale
      podnieciłam sie bo za 1 penny było :P
      No i teraz pytanie czy jest mozliwe zapłacenie tymi sposobami z polski? czy
      bede musiała niestety zrezygnować? czy moze ma ktos informacje na ten
      temat ?:>:>:> Pozdrawiam!
    • xxx222 Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 21.09.05, 23:13
      Na ebay.uk i de kupuje od 2 lat. Jest OK. Zaopatruję się przedewszystkim w
      towary niespotykane lub trudnodostępne w naszym kraju. Na ebay.uk płacę
      czekiem i wysyłam tam (jesem na miejscu raz w miesiącu - zabieram towar w
      bagażu), na ebay.de płacę przelewem i z wysyłką do polski. Zasadniczo bez
      wpadek, aczkolwiek n-razy oglądam aukcję i sprzedawcę z każdej strony ;) i
      zasadniczo nie kupuję towaru po którym nie wiedziałbym jak ma wyglądac i
      działać.
      Jedyna prawie-wpadka, gdy hurtowy sprzedawca nie panował nad płatnościami i
      wysyłał towar przed ich realizacją. Po miesiącu od przysłania towaru nie
      doliczył się mojej płatności i zgłosił to na ebay'u - ale udało się to
      wyjaśnić na drodze telefonicznej.
      • ender5000 Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 06.10.05, 15:15
        sproboj skontaktowac sie ze sprzedawca niektorzy sa naprawde mili i moga ci
        pomoc. Raczej nie daj sie namowic na western union - ebay bardzo przed tym
        przestrzega.
    • ender5000 Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 06.10.05, 15:13
      kupilem laptopa na ebay uk - polecam - niskie ceny i naprawde duzy wybor - nie
      wiem jak jest z wysylka do polski, bo aktualnie mieszkam w anglii ale wg mnie
      nie powinno byc problemow - w koncu jestesmy w unii :)
    • el_czupakabra Re: Kupowanie na eBay'u - doświadczenia 18.12.05, 20:57
      Kupuję często ciuchy na amerykańskim eBayu. Jeszcze się nie zdarzyło żeby ktoś
      nie chciał wysłać rzeczy do Polski (chyba że było to w opisie). Płacę PayPalem
      z kartą Inteligo. Wpłata natychmiastowa a przesyłka idzie około 3-4 dni. Jedyny
      minus to wysokie jej koszty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka