Dodaj do ulubionych

Czy często gubią się towary na poczcie?

19.11.05, 20:29
Czy często się to zdarza? Wam kupującym/sprzedającym?
Może po prostu jakaś pani z poczty zabiera sobie te przesyłki.
Do tej pory "zgubiły sie" na poczcie dwie moje przesyłki a inna doszła po 2
tygodniach (priorytet!?!). Więc albo kupujacy kłamali albo nie wiem...
ale jak to płacę za ten priorytet złotówkę i co ? dochodzi po 2 tygodniach?
Może ktoś z poczty widząc powiedzmy nie równą kopertę domysla sie,że jej
zawartość moze być wartościowa i sobie ją "kradnie" ... no poprostu - innego
słowa tu nie można uzyć.
Obserwuj wątek
    • okrutny_mariuszek Re: Czy często gubią się towary na poczcie? 19.11.05, 22:15
      w tym tygodniu wysłałem Penemu Panu przesyłkę, w poniedziałem wysłąłem
      pirorytetem, w czwartek odezwał się PP że paczki jeszcze nie ma

ja w nerwach, bo to była dosyć droga przesyłka proszę PP o telefon i obiecuję w
      Piątek się odezwać, gdy będę robił tzw. Sajgon na poczcie
      W piątek dzwonie do PP, około godziny 13 alby sięupewnić, czy paczka doszła czy
      jeszcze jej nie ma - jeszcze nie ma. Idę na pocztę i prosze o wytłumaczenie co
      się dzieje z moją przesyłką, która jako priorytetowa powinna dojść NAJPÓŻNIEJ w
      środę.
      Nikt nic nie wie, co jest sytuacją normalną.
      Odchodzę więc i mówię, że jeżlinawet paczka dojdzie będę domagał się
      odszkodowania - nie po to płacę za priorytet, by paczka szła jako zwykły.
      Słysze, ze w takim przypadku roszczenie o odszkodowanie jest uzasadnione.

Na szczęście paczka dochodzi w piątek wieczór, i PP sam ją odbiera. PP mówi, ze
      z informacji jaką uzyskał na poczcie paczka przyszła niemal tuz przed nim.
      Poczcie nie odpuszczę, nawet jeśli mają mi zwrócić tylko 1 zł opłaty
      priorytetowej.

Uff, na szczęście do tej pory nie zginęła żadna moja przesyłka. Czego Wszystkim
      życzę
      • werrka Re: Czy często gubią się towary na poczcie? 16.02.06, 23:49
        wszystkie przesyłki z allegra do mnie dochodziły zawsze, ale było ich do tej pory tylko 55:))). Wczoraj ja powysyłałam do 8 osób i trzy dzisiaj już dostały. Ale zwykłe przesyłki priorytetowe do Angli giną mi bezpowrotnie. Na 12 przesyłek wysłanych od lipca do stycznia br. zaginęły 4. Proporja przerażająca. Od teraz wysyłać będę tylko polecone priorytety i niech giną wszystkie, odszkodowanie zawsze będzie dwukrotnie większe od zawartości.
    • mhl999 Re: Czy często gubią się towary na poczcie? 20.11.05, 12:01
      u mnie wrecz nagminnie gina badz nie dochodza przesylki lacznie z poleconymi :)
      przezwyczailem sie juz do tego a kolejny raban na poczcie i tak niczego nie zmieni. chyba musialbym interweniowac w warszawie w zarzadzie aby cos sie ruszylo. wynajalem skrytke pocztowa na glownej poczcie i przeszedlem na firmy kurierskie. listonoszce nie wierze.

co do oplaty piorytetowej to nie wiem skad u wielu z was poglad, ze przesylka taka powinna nadejsc dnia nastepnego. regulamin poczty tego nie gwarantuje. co za tym idzie otrzymanie odszkodowania od poczty bedzie swoistym cudem :-)

• clk Re: Czy często gubią się towary na poczcie? 20.11.05, 14:42
        ile kosztuje wynajecie skrytki pocztowej?
        • mhl999 Re: Czy często gubią się towary na poczcie? 23.11.05, 19:36
          grosze, miedzy 20 a 30.pln na rok.
          od maja jest oplata jednoroczna
      • okrutny_mariuszek Re: Czy często gubią się towary na poczcie? 20.11.05, 14:44
        ustne zapewnienie pracownika poczty (osoba czynna w lokalu firmy), ze przesyłka
        dojdzie na dzień następny lub w ciągu 48 godzin daje podstawe do tego by
        domagać się odszkodowania za niedo3manie terminu
        • safebaby Re: Czy często gubią się towary na poczcie? 20.11.05, 14:57
          Mi na szczęście taka sytuacja przytrafiła się tylko raz. Wysyłałem paczkę o
          wymiarach 60/40/40 priorytetem (16 PLN) 20 października, a dotarła do klienta
          18 listopada, dopiero po złożeniu reklamacji na Poczcie.
          Dobrze,że ta paczka się znalazła!!! Ale jak można zgubić paczkę o takich
          wymiarach???????? Składając reklamację dowiedziałem się, że PRIORYTET NIE JEST
          USŁUGĄ GWARANTOWANĄ, więc za co q... ja płacę. Poczcie nie odpuszczę, tak dla
          zasady złożę ponowną reklamację o zwrot kosztów wysyłki plus odszkodowanie.
          • jola_wroc Re: Czy często gubią się towary na poczcie? 20.11.05, 15:13
            a jeśli wysyłam list zwykły - ale priorytet to czy moge sie domagać czegoś?
            przeciez nie mam potwierdzenia ze wyslalam
            • orissa Re: Czy często gubią się towary na poczcie? 23.11.05, 16:22
              jola_wroc napisała:

> a jeśli wysyłam list zwykły - ale priorytet to czy moge sie domagać czegoś?
              > przeciez nie mam potwierdzenia ze wyslalam

Nie, tego typu przesyłki nie podlegają żadnej reklamacji.
              • jola_wroc Re: Czy często gubią się towary na poczcie? 23.11.05, 16:34
                no wlaśnie...
                A dziś znowu klientka pisze mi ze paczka nie doszła... daje ludziom do wyboru:
                zwykły list czy paczka. 1-2zł czy 5-6zł. Około 80 osób wybrało list zwykły,
                właściwie to nikt nie płacił za paczkę. Teraz jedna laska czeka już 2 tydzień,
                ale co ja mogę? Na stonie "o mnie" wyjaśniam zasade wysyłek do wyboru...
            • mhl999 Re: Czy często gubią się towary na poczcie? 23.11.05, 19:42
              jedyny na dzien dzisiejszy "numer" jaki mozesz wyciac poczcie,
              ze nadalas tego i tego dnia to zalozenie ksiazki nadawczej.

obecnie PP zwolniona jest z obowiazku ewidencji swoich obrotow przy pomocy kasy fiskalnej (monopolisci maja swoje prawa) w normalnych warunkach (kasa) nawet przy zakupie znaczka powinnas otrzymac paragon (twoj problem czy go wezmiesz) poczta jako monopolista na przesylki o wadze do ....g (nie pamietam:)) nie moze sie wykrecic, ze nie nadalas u nich tego listu.
        • mhl999 Re: Czy często gubią się towary na poczcie? 23.11.05, 19:38
          pytanie czy takie ustne zapewnienie dostajesz, bo ja jeszcze sie z nim nie spotkalem. jedynie zawsze slyszalem "powinna dojsc dnia nastepnego" (kraj)
          ale nigdy, ze dojdzie jutro w 100%

a to dla sadu spora roznica (zakladam, ze poczta twardo stoi przy swoim stanowisku i pozostaje ci droga sadowa)
      • jola_wroc Re: do mhl999 20.11.05, 15:19
        Przesyłka priorytetowa
        czyli usługa realizowana najszybszą drogą, w celu doręczenia przesyłki:

w następnym dniu roboczym po nadaniu na terenie Polski
        Graniczne godziny nadawania przesyłek priorytetowych, umożliwiające doręczenie
        w następnym dniu roboczym po dniu nadania:
        - do 17.00 na terenach miast wojewódzkich,
        - do 16.00 na terenach miast powiatowych,
        - do 15.00 w pozostałych miejscowościach dla przesyłek nadawanych w placówkach
        pocztowych)

do 3 dni po nadaniu w krajach Europy

do 5 dni dla pozostałych państw świata
        • mhl999 Re: do mhl999 23.11.05, 19:45
          jola_wroc napisała:

> Przesyłka priorytetowa
          > czyli usługa realizowana najszybszą drogą, w celu doręczenia przesyłki:
          >
          > w następnym dniu roboczym po nadaniu na terenie Polski
          > Graniczne godziny nadawania przesyłek priorytetowych,
          > umożliwiające doręczenie [...]
          ^^^^^^^^^^^^^^^^^^

o i poleglas bo umozliwienie nie jest w mysl prawa gwarancja :)

nadaniu w krajach Europy
    • szakaszwili Re: Czy często gubią się towary na poczcie? 20.11.05, 18:11
      Paczki nie ginęły, ale zdarzało się co innego.
      Mnie (i osobom, którym coś sprzedałem) zdarzyło się kilkukrotnie, że dostawałem
      awizo, a kiedy odebrałem paczkę, to okazało się, że na niej napisane
      było "awizowano" powtórnie. A nikt z moich domowników nie widział nigdy
      pierwszego awizo. Podejrzewaliśmy, że listonoszowi nie chciało się za pierwszym
      razem nieść paczki (a właściwie grubej koperty).
      • jarod17 Re: Czy często gubią się towary na poczcie? 22.11.05, 14:35
        A mnie na poczcie od 17.00 do 17.30 nie mozna wyslac paczki bo w okienku jest
        przerwaa od 17.30 do 18 nie mozna paczki odebrac, i nie jest to osiedlowy
        punkcik tylko poczta glowna w 65tys miescie no chore przyjezdzam odebrac paczke
        pani siedzi nic nie robi i mowi mi ze mam przyjsc za pol godziny
        • konopielka80 Re: Czy często gubią się towary na poczcie? 23.11.05, 20:48
          Nie mam kłopotu z listami zwykłymi priorytetowymi, jeśli są leciutkie listy. Jesli jednak to coś cięższego i na dodatek jest to polecony lub paczka to juz koniec....Kiedyś priorytet szedł ponad tydzień..
          • jola_wroc Re: Czy często gubią się towary na poczcie? 23.11.05, 21:36
            a tala skr.pocztowa, na jakiej zasadzie działa?
            Może to głupie pytanie ale po prostu się nie orientuję
            • konopielka80 Re: Czy często gubią się towary na poczcie? 25.11.05, 10:38
              Jolu skrytka pcztowa polega na tym, że lsitonosz nei nosi ci listów do domu , tylko zostawia je na poczcie w takiej skrytce (skrzyneczce) i ty sobie przychodzi na poczte i odbierasz.
              • jola_wroc :-) 25.11.05, 15:51

• olaj Re: Czy często gubią się towary na poczcie? 02.12.05, 14:15
      Optymiści z Was. Ja prowadzę sklep internetowy i mam prawie 60 aukcji w tym
      momencie na ALlegro (dla ciekawych - nock też olaj) - napisłam dwie reklamacje
      do Poczty Polskiej, jedna dotyczyła doręczenia przesyłki priorytetowej (paczki)
      po 5 dniach - odpowiedź poczty: terminy doręczeń wg rozporządznia RM
      są "Terminami szacunkowymi", skarga jest uzasadniona, a doręcznie paczki w
      innym terminie cyt nie stanowi podstawy do wnoszenia roszczeń z tego tytułu,
      jak również do wypłaty odszodowania. czyli w skrócie "pocałuj się w odwłok"/

Dla odmiany więc wysłałam paczkę Pocztexem, dziewczynie bardzo zależało, żeby
      na następny dzień rzecz była w Koszalinie, na slowo honoru wpłaciła kase na
      moje prywatne konto, bo ten sam bank, następny dzień wieczorem paczki nie ma. O
      shit. Dzwonię do Pocztexu, a apanienka na to, że wskutek siły wyższej paczka
      owszem, nie dotarła. Kto zgadnie, jaka to była siła wyższa między Warszawą a
      Koszalinem, dostanie ode mnie 200 punktów premii i browarek :). Sama
      odczywiście czekam na odpowiedź na moją reklamację w tej sprawie, wypisałam
      drobnym maczkiem A4 i zobaczymy...
    • michust Re: Czy często gubią się towary na poczcie? 09.12.05, 23:56

czekałem 7 tygodni na priorytet (list) w irlandii
      doszedł ale do nadawcy w polsce
      jak wysyłałem z wyspy do polski dotarło w trzy dni :)
      kocham pocztę polską
    • madfashion Boje sie wysyłac rzeczy wartosciowe 18.02.06, 19:40
      Osobiscie boje sie wysyłac za posrednictwem naszej poczty polskiej przedmiotów
      wartosciowych. Ostatnio widziałam program o kradziezach na poczcie. Z takich
      akcji domy sobie ludzie buduja.
      Dotarło do mnie, ze rozerwane koperty o ktorych mnie kupujacy informowali
      kilkakrotnie to nie przypadek.
      Zabezpieczam zawsze bardzo dobrze koperty. Wysłałam ostatnio cieniutka
      bluzeczke w grubej kopercie. poskelajałam ja na krawedziach brazowa tasma i
      jeszcze przez srodek wzdlu i w szerz. Koperta dotarła ROZCIETA i zapakowana
      przez poczte w worek foliowy z napisem- przesyłka dotarła uszkodzona-.
      Gdyby bylo w niej cos wartosciowego zapewne by nie dotarła do adresata.
      Wysyłanie listów zwyklcy hto samobojstwo. W razie kradziezy nawet nie
      udowodnisz ze wysłałes cokolwiek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka