marcinkp 12.12.05, 20:39 Zawsze jako kupujacy wystawiam komentarz pierwszy , nieraz nie dostaje w zamian zdarza sie wam cos takiego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
konopielka80 Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 12.12.05, 21:30 No to napisz do klienta, zeby Ci wystawił. Albo nie wystawiał tak prędko, poczekaj az inni ci wystawią. Odpowiedz Link
elmek Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 13.12.05, 08:38 Według regulaminu Allegro wystawienie komentarza nie jest obligatoryjne i jeśli ktoś nie chce wystawić, to nie masz formalnych możliwości żeby go zmusić. Odpowiedz Link
nisis Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 14.12.05, 19:08 Ja miałam ciekawy przypadek, kupiłam rzecz na allegro, transakcja została zrealizowana prawidłowo, wystawiłam sprzedającemu komentarz, pozytywno oczywiście i nic, cisza, jeden, drugi, piąty dzień.. Napisałam kilka maili z prośbą do niego o wystawienie i nic, a w międzyczasie sprawdzałam czy wystawia innym za te same aukcję, oczywiście to robił. Dałam sobie spokój. Minęły trzy miesiące, dostaję maila od niego żeby mu wystawić komentarz za zaległą aukcję. Napisałam mu wszystko jeszcze raz, przeprosił mnie i wystawił w końcu:) Odpowiedz Link
arboreas Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 14.12.05, 20:39 Mi z kolei wydarzylo sie co innego: sprzedawalam na allegro i kupila ode mnie ten przedmiot "swieza" allegrowiczka ( 0 komentarzy). odbior paczki potwierdzila, a co do komentarza napisala, ze musi sie bardzo zastanowic co napisac, zeby nie sklamac itp. , itd. ...... dodam tylko, ze byla zadowolona z przesylki:))) pozdrawiam z tymi allegrowiczami to trzeba miec duzo cierpliwosci:) Odpowiedz Link
anula2000 Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 17.12.05, 20:53 Ja właśnie mam kilku takich co nie wystawili, już dwa razy się prosiłam, dwóch mi odpowiedziało, że spoko i cisza znowu. DO tej pory jakoś mi się fajnie udawało, a teraz tyle zaległych, wkurza mnie to bo wszystko było ok i zgodnie to potwierdziliśmy. Odpowiedz Link
konopielka80 Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 18.12.05, 13:38 Ja mam taką metodę- wysyłam prośbę o komentarz dwa razy. Jesli nie dostanę , to macham na to ręką, nie będę się prosić. Odpowiedz Link
cetka Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 24.12.05, 19:27 ludzie zapominaja. ja jak przypomne, to mam 100% odzewu:) Odpowiedz Link
oooo Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 25.12.05, 00:15 ja bardzo się zastanawiam czy wystawić komnetarz negatywny - dlaczego? jestem na allegro od niedawna ( mam kilkanaście komentarzy..) staram się wywiązywać wzrowo jako sprzedawaca czy też kupujący - wszystko robię na czas, informuję o każdym moim ruchu. Staram się być fair. Jednak na początku, gdy ktoś mi podpadł nie patyczkowałam sie o wstawiałam negatywa - no i co sie stało? Ta osoba odwzajemniła sie tym samym, napisała, że ejstem kompletenie niewyrozumiałym sprzedawacom ( ta osoba wycofała sie z zakupu po tym jak tydzień wcześniej wylicytowała przedmiot - napisała, że jednak go nie kupi, bo nie ma kasy - dla mnie to ewidentny negatyw). No i co robic w tkaiej sytuacji? Moge dodac komentarz - wytlumaczenie do wystaionego mi nieslusznie negatywa, ale on jest i ktos kto mnie sprawdza widzi na pierwszy rzut oka, ze jest negatyw - a za co ,to juz niewazne. :( Odpowiedz Link
zwiatrem Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 25.12.05, 11:58 mylisz sie uważnie czytam treść negów, jak i szaraków, jeśli były słuszne a ja już po licytacji z zdarzało się, że czekam z obawą, jednak teraz czytam komentarze przed licytacją i czasem rezygnuję, jeśli na przykład sprzedający wyzywa kupującego i średnia treści negatywów mówi o: nie wysyłaniu towaru, mimo pobrania pieniędzy, jak nieodpowiednie pakowanie (zgniecione przesyłki nie z winy poczty ), totalny brak kontaktu, pomylone przedmioty aukcji... Mnie się kiedyś zdarzyło, że kupująca wkurzyła się, że ma zapłacić w ciągu 7 dni od zakupu a tego nie było w licytacji, ponieważ sama miała 250 punkktów ja tylko 75 to mnie zbluzgała od służbistów i chciała się wycofać, jednak moja odpowiedź była stanowcza, że nie przewiduję odwołania oferty w 8 dni po zakończeniu licytacji. Nie martw się tak negatywami, ja jeszcze nie mam, ale na pewno będę mieć, to nieuniknione- poczytaj czasem co ludzie sobie piszą w komentarzach, aż wstyd, jak dzieci w 1klasie. Odpowiedz Link
anulcik Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 25.12.05, 12:35 ja jestem poczatkujacym kupujacym, ale zawsze sprawdzam pochodzenie negatywa. czytam komentarze osoby, ktora go wystawila i od razu wiem czy jest to osoba wiarygodna. jezeli osoba wystawiajaca negatyw sama ma wiele takich na swoim koncie to wtedy bardziej ufam sprzedawcy. Odpowiedz Link
jan-w Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 26.12.05, 15:08 Niektórzy, zwłaszcza większy firmy, wystawiają komentarze hurtowo, np 1 raz w miesiącu. Ktoś na tym forum, słusznie zauważył, że w komentarzach warto by było podawać wartość transakcji. Dane o zakończonych aukcjach (w przeciwieństwie do komentarzy) znikają po 3 miesiącach. Potem nie wiadomo, czy 100 pozytywów było za wartościowy towar, czy z handlu komentarzami po 10 gr. ( a w e-bay za darmo) Odpowiedz Link
margaretka02 Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 01.03.06, 23:16 Dokładnie tak. Jeżeli chcę coś kupić, to zawsze przeglądam komentarze, szczególnie negatywy, bo chcę się zorientować, co było nie tak. Bo to nie chodzi tylko o ilość negatywów, ale ich "jakość", czyli za co zostały wystawione. Tak samo sposób, w jaki ktoś odpowiada na negatyw, jest dla mnie bardzo ważny: obraźliwe, wulgarne i histeryczne komentarze dyskwalifikiją taką osobę od razu. Odpowiedz Link
souls_hunter Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 03.01.06, 19:22 To w koncu po co bierzesz udzial w akcji zeby cos atrakcyjnie sprzedac-kupic czy zeby dostac pozytywny komentarz? Ja osobiscie sie nad takimi pierdolami nie roztrzasam. Odpowiedz Link
user123456 Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 04.01.06, 01:26 ja nie jestem poczatkujacym na allegro , niemniej zdazylo sie ze zapomnialem na pare miesiecy o wystawianiu komentarzy (cos kolo 20 ) do zakonczonych tranzakcji kupna -sprzedarzy (rozne przedmioty ) jakos nikt nie robil problemu . Jedna osobe pominelem specjalnie bo mnie nerw sieknol , wyslal paczke po miesiacu !!!! kiedy ja kase wyslalem na drugi dzien !!! ludzie komentarze licza sie jako takie ale wazniejsza jest data rejestracji na allegro Odpowiedz Link
werrka Re: tak.Moze zapomni,a moze nie wie co to jest?b. 09.02.06, 16:20 Zdarzyło:))), ale ja daję nawet trzy miesiące czasu, a potem monit:))), ktorego nigdy nie musiałam wysyłać:), ostatnio dostałam 12 zaległych opinii z połowy grudnia :), po dwóch miesiącach, no coż... sprzedający są najwyraźniej zaorani robotą:) Odpowiedz Link
mamiya Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 11.02.06, 15:21 ja jednemu takiemu co nie wystawił mi komentarza strzeliłem neutrala, a on mi w odwecie neutrala, że przecież komentarze nie są obowiązkowe. Tak, ale ja miałem więcej zastrzeżeń do tej osoby, i zależało mi tylko, aby następni zauważyli, że czystego konta on nie ma i coś jest nie tak, zresztą już od dawna nie ma czystego konta, ale ludzie wciąż u niego kupują i boją się wystawić negatywa lub neutrala z obawy przed odwetem. A tak swoją drogą powinno być odwrotnie to sprzedający powinnien wystawić komentarz pierwszy, a kupujący drugi, w inny sposób ludzie będą się bać odwetowców!!! Odpowiedz Link
jola_wroc Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 12.02.06, 13:25 ja mialam taki glupi przypadek czekalam chyba z miesiac na wplate - kontakt na poczatku jako taki ale nie rewelacja :/ Potem pytam kilka razy o kase i wysyłam przypomnienie nic - zero kontaktu mimo logowania na allegro :/ Wiec wysyłam o zwrot prowizji alegro nie przyznaje bo kupujący sie wysłumaczył ze niby zamierza sfinalizować,pisze do mnie że mogłam przypomniec a nie odrazu do allegro o prowizję !?! :0 mija już chyba z miesiąc od zalicytowania. Kasy brak. Pisze maile i nic. Wystawiam negatyw. i za pół godz dostaje również negatyw ?!? "SZCZEGÓLNIE NIE PLECAM!!!!!!!!!! TA PANI NIE ROZUMIE ZE ZROBIŁAM BŁĄD W PRZEKAZIE POCZTOWYM I PIENIADZE WRÓCIŁY DO MNIE DRUGI RAZ POWIEDZIAŁA ZEBYM JUZ NIE WPŁACAŁA JOLU IDZ LEPIEJ LEPIĆ BAŁWANA A NIE WYSTAWIASZ RZECZY NA ALLEGRO!!!!!!!!" Szybko nie?? szkoda tylko że kupująca nie miala czasu napisac maila na temat bedu w przekazie Odpowiedz Link
mariusz-ef Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 15.02.06, 12:00 jola_wroc napisała: > (ciach) >> Szybko nie?? szkoda tylko że kupująca nie miala czasu napisac maila na temat > bedu w przekazie przecież z łatwością mogłaś się domyśleć! zresztą, miałas na to miesiąc czasu! ;-) Odpowiedz Link
sealion Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 15.02.06, 11:15 marcinkp napisał: > Zawsze jako kupujacy wystawiam komentarz pierwszy , nieraz nie dostaje w > zamian > zdarza sie wam cos takiego? To rób tak jak ja. Jako kupujący wystawiaj komentarze jako drugi. To logiczne, bo ty wysyłając kasę którą otrzyma sprzedający dopełniłeś warunków kupna/sprzedaży. Obowiązkiem sprzedającego jest wtedy wysłanie towaru zgodnie z opisem. Odpowiedz Link
rok1978 Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 15.02.06, 12:28 a co jesli paczka zaginie na poczcie? Poza tym dla mnie jako kupujacego komentarz jest sygnalem, ze paczka doszla i ze kupujacy jest zadowolony co wyraza komentarzem. Te dywagacje sa bez sensu. Kupujecie/sprzedajecie rzeczy czy komentarze? Odpowiedz Link
mariusz-ef Re: Ci co nie wystawiaja komentarzy 02.03.06, 09:44 możesz się umówić z Kupującym, że zawiadomii Cię o fakcie o3mania paczki Ja również jako Kupujący wystawiam komentarz jako drugi, jako Sprzedajacy wystawiam komentarz gdy pieniądze zostaną zaksięgowane na moim koncie - w przypadku pobrania może się zdarzyć, że jako drugi, w przypadku płatnosci na konto zawsze jako pierwszy - nawet jeśli paczka zaginie na poczcie lub zostanie zniszczona, to Kupujący wpłacając pieniądze wywiążał się ze swojej części umowy, uważam ze to uczciwe podejście Odpowiedz Link