Dodaj do ulubionych

Co będzie, jeśli nie odbiorę paczki

01.04.06, 12:26
Kupiłem we wtorek pewną rzecz na allegro, dosyć okazyjnie, ale nazajutrz
zobaczyłem promocję w sklepie i ta rzecz jest tam tańsza o 100 zł! Wybrałem
opcję za zaliczeniem pocztowym i jeszcze nic nie wpłaciłem. Sprzedawca
twierdzi, że w środę wysłał ją priorytetem, czyli najpóźniej w piątek powinna
u mnie być, a nie ma. Teraz zastanawiam się, czy go nie olać, nie odebrać
paczki ( o ile w ogóle przyjdzie) i nie kupić tej rzeczy w sklepie. Promocja
trwa do 5 kwietnia, więc dam mu czas do wtorku. Jeśli nie dostanę tego do
wtorku do 15:00, to tak zrobię. Czy oprócz negatywa coś mi jeszcze grozi? Czy
sprzedający albo allegro mogą mnie obciąży kosztami wysyłki paczki? Co się
stanie z tą paczką, jeśli nikt jej nie odbierze?
Obserwuj wątek
    • jk Re: Co będzie, jeśli nie odbiorę paczki 01.04.06, 12:52
      Nieodebranie tej paczki to będzie przede wszystkim chamstwo i brak
      odpowiedzialności z twojej strony. Nie mówiąc już o łamaniu umowy
      kupna-sprzedaży, którą przecież zawarłeś.
      Paczka wróci do nadawcy, on zapłąci za nią dwa razy.

Przez tego typu postępowanie sprzedawcy nie chcą wysyłać paczek pobraniowych.

Dostaniesz negatywa, allegro odda prowizje sprzedawcy, a ty otrzymasz
      ostrzeżenie od serwisu.
      • vieri95 [...] 01.04.06, 13:10
        Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
    • ala1986 Re: Co będzie, jeśli nie odbiorę paczki 01.04.06, 19:51
      W takiej sytuacji powinieneś zwrócić sprzedawcy koszty przesyłki tego towaru do
      ciebie i z powrotem. Bo to, że dostaniesz negatywa i ostrzeżenie już wiesz.
    • diabla Re: Co będzie, jeśli nie odbiorę paczki 02.04.06, 13:47
      Zgodnie z obowiązującym prawem, jeśli towar (czy usługa) nie jest przygotowywany na specjalne zamówienie danego klienta (nie można go nikomu innemu sprzedać) to klient ma prawo odstąpić od zawartej umowy kupna-sprzedaży w ciągu 10 dni i zwrócić nienaruszony i nieużywany towar sprzedawcy bez podania przyczyny. To jest ryzyko sprzedawcy i każdy handlujący powinien mieć tego świadomość bawiąc się w "biznes".

Jeśli różnica w cenie wynosi tyle ile podajesz, to zwróć nieużywany towar sprzedawcy, ale pokryj koszty przesyłki zwrotnej. Nieodebranie towaru będzie zachowaniem, które nie będzie najlepiej o tobie świadczyło. A jeśli zachowasz się z klasą i uczciwie wobec sprzedającego, to masz szanse nie tylko może nawet uniknąć negatywa ale przede wszystkim zachować twarz mężczyzny z honorem. Najlepiej do niego/niej zadzwoń, grzecznie przeproś i uprzedź o tym, że zamierzasz zwrócić towar opłacając koszt przesyłki. Moim zdaniem tak będzie ok. Jak sprzedawca jest "normalny" to powinien zrozumieć i nie wystawiać negatywa. Może wystawi neutrala, albo powstryzma się od komentarza. Sęk tylko w tym, żebyś ty postąpił uczciwie, bo nawet jak ci wystawi negatywa, to będziesz mógł odpowiedzieć w komentarzu i napisać jak było (że znalazłeś to samo o ponad 100zł tańsze, ale postąpiłeś fair).
      • vieri95 Re: Co będzie, jeśli nie odbiorę paczki 02.04.06, 18:15
        Odesłanie będzie mnie kosztować co najmniej 25 zł, bo to spora rzecz. A i tak
        nie mam pewności, że koleś mi nie wystawi negatywa. W usuniętym poście
        napisałem, że koleś sprzedał tę samą rzecz (inne egzemplarze) innym osobom
        przede mną i po mnie i te osoby także jeszcze jej nie otrzymały i nie wystawiły
        komentarzy. A koleś twiedzi, że już wysłał, ale jak długo może iść paczka
        priorytetowa? Jeśli jutro tego nie dostanę, to go olewam. Nikt nie odbiera
        paczki, a ja najwyżej dostanę negatywa.
      • 11ss Re: Co będzie, jeśli nie odbiorę paczki 02.04.06, 23:15
        ten wymóg istnieje tylko wtedy, jeśli sprzedający sprzedał go w ramach
        prowadzonej działalności gospodarczej, jeśli sprzedał go, jako osoba fizyczna,
        nie ma obowiązku przyjęcia zwrotu
        • vieri95 Re: Co będzie, jeśli nie odbiorę paczki 03.04.06, 07:46
          No to już teraz na pewno nie przyjmę tej paczki, chyba że tej rzeczy nie będzie
          już w sklepie.
          • kate_b Re: Co będzie, jeśli nie odbiorę paczki 05.04.06, 00:55
            To postaw się teraz na miejscu sprzedawcy: jesli zwrot tej rzeczy kosztowałby
            Cię 25zł to oznacza, że sprzedawca zapłacił za jej wysłanie więcej (pobranie) i
            zapłaci dodatkowo mniej więcej tyle za zwrot paczki do niego... Czy Twoja
            postawa jest fair? Chyba nie do końca... Zakup na aukcji to Twój świadomy wybór
            a nie zabawa... Ja na miejscu sprzedającego przyłożyłabym Ci eleganckiego
            negatywa, nawet jakbyś oddał koszt przesyłki i zwrotu - za stracone nerwy i
            Twoją nieodpowiedzialność i głupotę...
            • vieri95 Re: Co będzie, jeśli nie odbiorę paczki 05.04.06, 08:52
              Negatywa, gdybym zwrócił koszty przesyłki? Chyba boli cię głowa. A tak dla
              wiadomości. Towar w sklepie był, ale "prawie jak" ten z allegro. Wziąłem więc
              ten z allegro i wszystko zapłaciłem.
              • kate_b Re: Co będzie, jeśli nie odbiorę paczki 07.04.06, 00:30
                Nie, nie boli mnie głowa, chyba że od użerania się z kupującymi. A negatywa za
                kombinowanie.
    • meechan Re: Co będzie, jeśli nie odbiorę paczki 28.06.17, 00:17
      Za nieodebranie przesyłki pobraniowej, adresat może odpowiadać w ramach ujemnego interesu umownego, tzn., że będzie zobowiązany zwrócić sprzedawcy szkodę, którą ten poniósł z powodu nie dojścia umowy do skutku. Na pewno będą to koszty wysyłki, pakowania, ale mogą być nawet i samego towaru, jeżeli ten uległ zepsuciu. Więcej w temacie tutaj www.sprawnie.com/2015/12/gdy-klient-nie-odbiera-paczki-za.html
    • wisnia1w Re: Co będzie, jeśli nie odbiorę paczki 17.08.18, 11:27
      Jak dla mnie powinno się szczerze powiedzieć jak jest i co najwyżej odesłać paczkę na własny koszt... druga rzecz czy podobnie jest z punktami odbioru? Co jeśli wyślę produkt do odbioru w punkcie i zostanie nie odebrana? Ktoś ponosi koszty prócz sprzedającego?
    • dziodzioslaw Re: Co będzie, jeśli nie odbiorę paczki 10.01.19, 09:14
      Właśnie dopadł mnie taki przypadek. Klient nie odebrał przesyłki, paczka jest już w drodze powrotnej. Jedyną rzeczą jaką jestem pewny po kontakcie z niby-klientem jest numer telefonu, z którego do mnie dzwonił. W smsie podał jakieś nazwisko i adres, ale nie mam pewności czy nazwisko jest prawdziwe, bo adres jaki podał istnieje. Co mogę zrobić teraz? Sam przecież nie ustalę do kogo należy ten numer telefonu.
      • tapatik Re: Co będzie, jeśli nie odbiorę paczki 13.01.19, 11:14
        To było przez allegro? Tutaj masz rozpisany taki przypadek:
        www.flynerd.pl/2016/08/nie-odebrana-wysyka-za-pobraniem-jak-z.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka