Dodaj do ulubionych

problem z kupującym- potrzebuję szybkiej rady

25.04.06, 21:36
sprzedałam za 8zł śliczny łańcuszek. umieściłam go w kategorii 'pozostałe' (a
nie 'złoto' czy 'srebro') i napisałam 'srebrny łańcuszek'. klient kupił go, a
dopiero po zakończeniu aukcji zaczął zadawać pytania. teraz grozi mi, że
zawiadomi allegro, że oszukuję klientów, co nie jest prawdą. co mam zrobić?
Obserwuj wątek
    • jk Re: problem z kupującym- potrzebuję szybkiej rady 25.04.06, 22:10
      Łańcuszek nie jest srebrny, tak? O to chodzi?

Zawsze możesz się bronić, że "srebrny" oznaczało kolor ;)
      • vilijonkka Re: problem z kupującym- potrzebuję szybkiej rady 25.04.06, 22:13
        no bo oznaczał. teraz pomyślałam, że mogłam była napisać 'w kolorze srebrnym'
        ale już po ptakach.
      • vilijonkka Re: problem z kupującym- potrzebuję szybkiej rady 25.04.06, 22:13
        nie zamierzałam nikogo w konia robić.
        • madfashion Re: problem z kupującym- potrzebuję szybkiej rady 14.05.06, 00:40
          jesli napiszesz o bluzce, ze jest srebrna to mało kto pomysli, ze jest wykonana
          ze srebra, po prostu taki kolro :)
          Natomiast jesli napiszesz ""srebrny łancuszek" to siłą rzeczy wiekszoc pomysli,
          ze jest ze srebra
          A kupujący raczej nie spojrzy na kategorie przedmiotu, bo niby co ma go to
          interesowac :)
          Powinnas przeprosic za wprowadzenie w bląd, a wóczas jesli natrafisz na
          normalnego człowieka, nie poniesiesz zadnych konsekwencji
    • mariuszgr Re: problem z kupującym- potrzebuję szybkiej rady 26.04.06, 07:45
      Jesli napisalas srebrny lancuszek, a nie jest on ze srebra to kupujacy ma racje
      twierdzac ze oszukujesz ludzi.Kategoria nie ma tu znaczenia.
      • vilijonkka Re: problem z kupującym- potrzebuję szybkiej rady 26.04.06, 09:46
        nie mów mi, że oszukuję, bo oszustwo jest celowym działaniem, a ja nie
        zamierzałam tego robić. na zdjęciu dokładnie widać metkę i jest to jakiś
        indyjski rękodzielnik. idiotyzmem jest kupowanie biżuterii bez sprawdzenia jej
        jakości, ale nie to chcę roztrząsać. pytam, co mam zrobić?
      • jolunia01 Re: problem z kupującym- potrzebuję szybkiej rady 26.04.06, 17:05
        mariuszgr napisał:

> Jesli napisalas srebrny lancuszek, a nie jest on ze srebra to kupujacy ma
        racje twierdzac ze oszukujesz ludzi.Kategoria nie ma tu znaczenia.

Ma znaczenie. Nie był umieszczony w kategorii "srebrne". A "srebrny" to
        oznaczenie koloru, tak samo jak choćby "zielony".
        Jak sie o kimś mówi np. "złotowłosa" to chyba tylko ty możesz sie spodziewać,
        że ta osoba ma włosy z kruszcu szlachetnego wykonane.
        • vilijonkka Re: problem z kupującym- potrzebuję szybkiej rady 26.04.06, 21:31
          jolunia01 napisała:
          > Ma znaczenie. Nie był umieszczony w kategorii "srebrne". A "srebrny" to
          > oznaczenie koloru, tak samo jak choćby "zielony".

tak właśnie założyłam- dzięki Bogu, że nie tylko ja tak myślę
          • mariuszgr Re: problem z kupującym- potrzebuję szybkiej rady 26.04.06, 22:25
            Jak sie o kimś mówi np. "złotowłosa" to chyba tylko ty możesz sie spodziewać,
            że ta osoba ma włosy z kruszcu szlachetnego wykonane.

Nie nie spodziewam sie bo to potoczne okreslenie wlosow.
            Co do aukcji to poczytaj sobie regulamin ktory wyraznie mowi ze przedmiot trzeba
            dokladnie opisac i wypadaloby napisac z czego ten lancuszek jest zrobiony.Jesli
            piszesz "srebrny lancuszek" to jest to chyba oczywiste ze powinien byc ze srebra
            a nie z metalu.Zeby wszystko bylo jasne wystarczylo napisac metalowy /czy
            jakikolwiek inny/ lancuszek koloru srebrnego.To tak na przyszlosc zeby uniknac
            nieporozumien.Poza tym wiekszosc osob nie patrzy w jakiej kategori jest
            umieszczony przedmiot, tylko na wlasnie na opis aukcji.
            • jolunia01 Re: problem z kupującym- potrzebuję szybkiej rady 27.04.06, 17:24
              mariuszgr napisał:

...Poza tym wiekszosc osob nie patrzy w jakiej kategori jest
              > umieszczony przedmiot, tylko na wlasnie na opis aukcji.

To jest ich problem. Transakcja na Allegro jest w świetle prawa umową cywilną,
              w której obie strony powinny działac świadomie. Tak więc jeśli kupujący wybiera
              kategorię "pozostałe" to należy załozyc, że wie, co to oznacza. Gdybym kupiła
              butki w rozmiarze dziecvinnym tylko dlatego, że były ładne i skórzane, a nie
              spojrzałabym na opis kategorii "dla dzieci" to jest (chyba) oczywiste, że nie
              mogłabym mieć pretensji do sprzedawcy, iż na mnie nie pasują.

• mariuszgr Re: problem z kupującym- potrzebuję szybkiej rady 27.04.06, 21:10
                90% ludzi szuka towarow nie po kategoriach tylko korzysta z wyszukiwarki
                wpisujac slowa kluczowe.Wiec jesli ktos wpisal "srebrny lancuszek" to znalazl
                Twoja aukcje.
                • vilijonkka Re: problem z kupującym- potrzebuję szybkiej rady 28.04.06, 14:55
                  nie wiedziałam o takich statystykach. ja szukam po kategoriach.
                • vilijonkka Re: problem z kupującym- potrzebuję szybkiej rady 28.04.06, 14:57
                  wygląda na to, że ugnę się pod szantażem i ów osobnik nadal będzie grasował po
                  allegro, bez mojego negatywnego komentarza. a ja będę uboższa o te
                  kilkadziesiąt groszy.
                  • starawyjadaczka Re: problem z kupującym- potrzebuję szybkiej rady 05.05.06, 19:18
                    vilijonkka napisała:

> wygląda na to, że ugnę się pod szantażem i ów osobnik nadal będzie grasował
                    po
                    > allegro, bez mojego negatywnego komentarza. a ja będę uboższa o te
                    > kilkadziesiąt groszy.

boze, mam nadzieje, ze nigdy nie trafie na Twoje aukcje kobieto. Twoja wina, ze
                    zle opisalas aukcje, srebrny lancuszek to srebrny łancuszek, a nie koloru
                    srebrnego, do tego chcesz bezczelnie zwalic wszystko na kupującego.
                    Mialam podobna sytuacje, nie opisalam dokladnie spodni, klient sie nie dopytal,
                    ale zwrocilam mu pieniadze, a on mi spodnie. Kiedys takze towar ulegl
                    uszkodzeniu w transporcie-rowniez oddalam pieniadze.
                    Targowac sie o 8 zł (!!) i jeszcze twierdzic, ze ulegasz szantazowi, a tego
                    czlowieka nazywac "osobnikiem ktory bedzie teraz grasowal po allegro" to zwykle
                    buractwo. To Ty grasujesz po allegro z aukcjami, ktore nijak sie mają do
                    prawdy.....wierzyc sie nie chce, ze tacy ludzie jeszcze sa na świecie...Szczyt
                    bezczelności.
                    • komorka25 Re: problem z kupującym- potrzebuję szybkiej rady 05.05.06, 22:06
                      Twoja wina, ze zle opisalas aukcje, srebrny lancuszek to srebrny łancuszek, a
                      nie koloru srebrnego, do tego chcesz bezczelnie zwalic wszystko na kupującego.

> Targowac sie o 8 zł (!!) i jeszcze twierdzic, ze ulegasz szantazowi, a tego
                      > czlowieka nazywac "osobnikiem ktory bedzie teraz grasowal po allegro" to
                      zwykle buractwo. To Ty grasujesz po allegro z aukcjami, ktore nijak sie mają do
                      > prawdy.....

No, a takie chamice jak ty grasują i po Allegro i po forum. Autorka wątku
                      WYRAŹNIE napisała:
                      >klient kupił go, a dopiero po zakończeniu aukcji zaczął zadawać pytania. teraz
                      grozi mi, ...
                      Nie dość, że taki sam tłuk, jak ty nie umie czytać ze zrozumieniem, to jeszcze
                      kupuje sam nie wiedząc co, a dopiero później sie zastanawia, co kupił. Na
                      miejscu vilijonkki to bym olała gościa i ewentualny odwetowy negatyw i bym
                      pogoniła na zasadzie "widziały gały, co brały". Najgorszy problem na Alleghro
                      jest z takimi, co to im sie nie chce nawet popatrzeć na to, gdzie został
                      umieszczony przedmiot i pomysleć, co z tego wynika - czyli czego mozna się
                      spodziewać. Mój kumpel wystawiła kiedyś dysk twardy jako uszkodzony, a trafił
                      mu sie debil, który miał pretensje, że nie działa.
                      Spadaj i nie zatruwaj ludziom życia. Skoro sie kupuje bez zastanowienia, to
                      trzeba ponosic konsekwencje. Mógł zapytac najpierw.
                      • starawyjadaczka Re: problem z kupującym- potrzebuję szybkiej rady 06.05.06, 17:28
                        Jestes tylko potwierdzeniem, ze na allegro sprzedaja jeszcze chamy i buraki, co
                        to "poganiają" tych, co nie chca bubli kupowac, w dodatku zle opisanych.
                        Kultury troche człowieku, kultury.
                        • madfashion Re: problem z kupującym- potrzebuję szybkiej rady 14.05.06, 00:41
                          jesli napiszesz o bluzce, ze jest srebrna to mało kto pomysli, ze jest wykonana
                          ze srebra, po prostu taki kolro :)
                          Natomiast jesli napiszesz ""srebrny łancuszek" to siłą rzeczy wiekszoc pomysli,
                          ze jest ze srebra
                          A kupujący raczej nie spojrzy na kategorie przedmiotu, bo niby co ma go to
                          interesowac :)
                          Powinnas przeprosic za wprowadzenie w bląd, a wóczas jesli natrafisz na
                          normalnego człowieka, nie poniesiesz zadnych konsekwencji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka