Dodaj do ulubionych

szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont

03.02.07, 20:13
witajcie
jedna pani ktora uzywa juz czwartego konta , wystawia mi z kazdego negatywy,
licytuje i podbija aukcje ze swoich nicków, niestety nie jestem w stanie ich
rozpoznac, gdzyz dane sa dopiero widoczne po wygranej licytacj a to juz za
pozno.
dostałam juz od niej 6!
napisała mi maila ze to zemsta jakas sprzed 2 lat i ze bedzie z kazdego
swojego nowego konta wystawiała mi negatywy aby zepsuc mi ostatecznie opinie
ta osoba bardzo psuje mi opnie, negatywy wystawia praktycznie co tydzien
zastanawiam sie czy ten szantaz nie zgłosic na policje
Jakie macie zdanie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • mama_marcela1 Re: szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont 03.02.07, 21:07
      a możesz sobie załozyc inne konto/ przeciez nie może zakłądac 100 kont na jedno
      i to samo nazwisko, no chyba że oszukuje allegro ipodaje inny za każdym razem,
      może napisz do allegro co z tym zrobić?
      • dwadziescia_piec Re: szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont 03.02.07, 21:33
        jej konta zakladane sa ciagle na to samo nazwisko z tym ze adresy sa zaraz
        zmeniane. jak wystawia mi negatywy zaraz zmienia dane w soim koncie, łacznie z
        nr telefonu które wymysla
        allegro napisało ze nie ingeruje w komentare
        zmiana konta chyba nie pomoze bo moje aukcje sa dosc charakterystyczne i
        napewno je znajdzie
        w sumie ona jest bezkarna a ja na tym cierpie
        • mama_marcela1 Re: szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont 03.02.07, 21:39
          hmm, cięzko bedzie w takim razie, ale myśle żenakbyś poszła na policje i
          trafisz na porządnego człowieka to może ci coś poradzi ale moga cie tam
          wysmiac. tak to jest z tym allegro...naprawde nie możesz sie znia jakoś
          dogadać? nie wiem wyslij jej meila że po co to wszystko ochrzan i postrasz
          policją może zadziała...acha gdzieś w necie sa darmowe porady prawne ale
          niestey nie znma lnka, ale poszukaj może znajdziej to zapytaj...powodzenia
      • royalmail Re: szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont 03.02.07, 22:23
        mama_marcela1 napisała:

> a możesz sobie załozyc inne konto/ przeciez nie może zakłądac 100 kont na
        jedno
        >
        > i to samo nazwisko,

Oczywiście, że można. Musisz mieć tylko różne adresy e-mail w każdym z kont.
    • royalmail Re: szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont 03.02.07, 22:19
      1. Zgłoś do Allegro fałszywe dane użytkownika - opisz całą sytuację, podaj
      wszystkie nicki i numery aukcji, dołącz także Twoją korespondencję mailową z
      nią - zwłaszcza ten mail, gdzie wyraźnie pisze o tym, że to zamierzone
      działanie te negatywy.Może ją całkiem zablokują.

2. Zablokuj możliwość licytowania "kopert" w ostatniej godzinie aukcji. Nie
      będzie miała możliwości licytowania w ostatnich minutach.

3. Zablokowanie kopert działa tylko w ostatniej godzinie. W związku z tym
      wystawiając aukcję, musisz pilnować abu usunąć z niej wszystkie podejrzane
      oferty zwłaszcza "kopertek" - powód brak zaufania do licytującego.

4. Załóż lepiej sobie nowe konto, bo łatwo nie będzie...

5. Co do policji ...jak chcesz, ale to nie szantaż, raczej sabotaż :).
      • dwadziescia_piec Re: szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont 03.02.07, 22:24
        myslałam o nowym koncie--ale w ten sposb trace 2 tys komentarzy i nie mam
        gwarancji ze ona mnie nie znajdzie i zówu zacznie gierki z negatywami
        czasem mam wrazenie ze to jakas schizofreniczka...
        • mama_marcela1 Re: szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont 04.02.07, 13:19
          myslę że mój przedmówca ma rację, szkoda tylko komentarzy ale zblokuj
          licytujacych z kpertami.
        • elmek Re: szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont 05.02.07, 10:13
          Zastosuj się do tego co napisał Royalmail, to najlepsze wyjście z sytuacji, choć
          nowego konta bym nie zakładał.
          • nerudo Re: szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont 06.02.07, 19:39
            a ja uważam że spokojnie można to zgłosić na policje jako nękanie.. jeśli masz
            potwierdzenie w mailu który dostałeś (jak pisałeś wyżej) wezmą się komuś za
            dupe i sie uspokoi a oprócz tego ząłuż sprawe sadową o wypłacenie kwoty za
            wylicytowanie przedmiotów.
            • webmasternhp Re: szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont 07.02.07, 15:22
              Dokladnie!

Powiem wiecej - wyglada mi na to, ze jeden czyn moze naruszac kilka paragrafow.
              Po pierwsze - jest to publiczne pomawianie majace na celu pozbawienie Ciebie
              zaufania niezbednego do sprawowania okreslonej funkcji (uczciwego i rzetelnego
              sprzedawcy w tym przypadku).

Po drugie - jest to wyrzadzenie REALNEJ i WYMIERNEJ szkody.

Moja rada: do sprawy trzeba podejsc profesjonalnie. Zadzwon do kancelarii
              prawnej i umow sie na spotkanie z prawnikiem, ktory powinien pomoc Ci zredagowac
              podejrzenie o popelnieniu przestepstwa.

Na spotkanie trzeba przyjsc przygotowanym. Miej przy sobie wydrukowane maile
              oraz komentarze z Allegro.

Ja tak zrobilem z jednym gnojem. Obecnie zajmuje sie nim policja. Tydzien temu
              bylem przesluchiwany w charakterze pokrzywdzonego i dowiedzialem sie ze w ciagu
              kilku dni sprawca ma on zostac przesluchany w charakterze podejrzanego.

Grunt to nie popuszczac, nie bac sie walczyc o swoje i przec do przodu by
              sprawczyni pozalowala swojego czynu!
              • webmasternhp Re: szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont 07.02.07, 15:38
                Eh ten pospiech! :(

Mialo byc - Zawiadomienie o podejrzeniu popelnienia przestepstwa.

Co do REALNEJ i WYMIERNEJ szkody - to jest to ryzyko trwalej utraty
                spodziewanych dochodow (komentarz pozostaje na zawsze) spowodowanych zbyt duza
                iloscia negatywnych opinii.
              • dwadziescia_piec Re: szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont 08.02.07, 20:49
                jednak zgłosze sprae na policje, delikwentka nie przestaje
                allegro odmówiło pomocy
                dzieki za wszystkie porady
                • webmasternhp Re: szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont 09.02.07, 11:17
                  Witam!

Jednak radze zeby podejsc do sprawy tak, aby ta nie zostala umozona na
                  "dziendobry" z powodu jakichs bledow czy brakow.

Dlatego zachecam aby umowic sie na rozmowe z prawnikiem specjalizujacym sie w
                  prawie karnym. Taka porada mnie kosztowala 122 zl z VAT.

Jak pisalem - do rozmowy trzeba sie przygotowac.

Po pierwsze - szczegolowo ale zrozumiale opisz i wydrukuj swoje spostrzezenia na
                  kartce papieru.
                  Po drugie - zrob wydruki negatywnych opinii.
                  Po trzecie - po zakonczeniu aukcji powinienes byl otrzymac dane osoby
                  wygrywajacej aukcje. Wydrukuj to i zalacz do dowodow.
                  Po czwarte - w miare mozliwosci wydrukuj wszystkie aukcje, ktore zostaly wygrane
                  przez ta osobe. Jest tam nick osoby wygrywajacej.
                  Po piate - wydrukuj korespondencje (e-mail, GG i ewentualnie inne jesli byly) z
                  ta osoba.

Majac taki pakiet dowodow powinienes udac sie do prawnika. Ten pomoze Ci
                  zredagowac zawiadomienie o podejrzeniu popelnienia przestepswa, ktore skladasz
                  niezwlocznie do prokuratury wlasciwej Twojemu miejscu zamieszkania.

Kolejna wazna uwaga - w zawiadomieniu o podejrzeniu popelnienia przestepstwa
                  powinien sie znalezc wniosek dowodowy o ustalenie adresu IP osoby, ktora
                  wygrywala aukcje i wystawiala Ci negatywy. Informacji tych dostarczy policji
                  Allegro.

Drugi wniosek dowodowy to taki aby na podstawie otrzymanych od Allegro adresow
                  IP ustalono z ktorej koncowki abonenckiej (z ktorego komputera) doszlo do
                  popelnienia przestepstw. Dlatego oprocz numeru IP istotna role odgrywa tutaj
                  data i godzina. Majac te 3 informacje TPSA (lub operator sieci) bedzie wladna
                  wskazac kto w danym momencie korzystal z internetu za pomoca jego lacz.

Na podstawie tych informacji policja bedzie wladna ustalic i przesluchac sprawce
                  i jego najblizszych. To juz wystarczy do imiennego wytypowania sprawcy.

To chyba tyle? Najwazniejsze to nie dzialac nerwowo. W calej tej sytuacji to Ty
                  jestes na wygranej pozycji.
                  • elmek Re: szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont 09.02.07, 16:08
                    webmasternhp napisał:

> Po trzecie - po zakonczeniu aukcji powinienes byl otrzymac dane osoby
                    > wygrywajacej aukcje. Wydrukuj to i zalacz do dowodow.

Sęk w tym, że te dane można dowolnie zmieniać, o czym zresztą poszkodowana
                    napisała. Można się skupić na adresie z pierwszej transakcji (od której wszystko
                    się zaczęło), jest szansa, że ten był prawdziwy.
      • patatajowa Re: szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont 07.02.07, 12:21
        > royalmail napisała:
        2. Zablokuj możliwość licytowania "kopert" w ostatniej godzinie aukcji. Nie
        > będzie miała możliwości licytowania w ostatnich minutach.
        a gdzie jest taka opcja?pytam bo pare lat działam już na allegro i do tej pory
        mozna było zablokowac "kopertki" tylko zeby nie mogły kupic przez KUP TERaz.
        • royalmail Re: szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont 07.02.07, 23:38
          Oczywiście, masz rację !! chyba pośpiech mnie zgubił i się nie zastanowiłam, co
          piszę :)).Nie ma takiej opcji :]. A szkoda :(.
          • elmek Re: szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont 08.02.07, 08:47
            Koperty "z definicji" nie mogą licytować w ostatniej godzinie aukcji, to wynika
            z regulaminu.
            • patatajowa Re: szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont 08.02.07, 11:48
              no chyba że tak ;)
              • royalmail Re: szantaż NEGATYWAMI-1 osoba kilka kont 08.02.07, 21:13
                Użytkownik z kontem bez pełnej aktywacji
                "Nie może kupować poprzez opcję Kup Teraz!, jeżeli Sprzedający ustawi takie
                ograniczenie"

"Wszyscy nowi Użytkownicy mają ograniczony dostęp do niektórych usług/opcji
                Allegro (takich jak sprzedaż przedmiotów, udział w licytacji w ciągu ostatniej
                godziny trwania aukcji). Aby korzystać z Allegro bez ograniczeń, Użytkownik
                proszony
                jest o dokonanie pełnej aktywacji konta."

Amen.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka