Dodaj do ulubionych

Czy koniecznie kupujacy musi widziec moje dane

29.03.07, 15:24
Mam pytanie. Wiem, ze na Allegro nalezy podac imie i nazwisko oraz adres. Czy
kupujacy automatycznie bedzie mial dostep do tych danych? Pytam sie, bo nie
za bardzo mi pasuje kiedy osoba obca widzi moje dane (nawet jesli jest
kupujacym).

Czy jest jakas opcja zeby pwszem moje dane byly na Allegro, ale przy kupieniu
czegos z mojego asortymentu, kupujacy mial jedynie numer konta, moje imie z
literka nazwiska bez adresu? (platnosc bedzie przelewem).

Podejrzewam ze tak sie nie da. Jesli macie jakis pomysl jak zminimalizowac
ryzyko dostepnosci swoich danych osobistych.

Pozdrawiam !
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Czy koniecznie kupujacy musi widziec moje dan 29.03.07, 15:45
      Przy zakłądaniu konta na Allegro Twoim OBOWIĄZKIEM jest zapoznanie się z
      regulaminem i stosowanie się do tego regulaminu. Allegro wymaga podania danych
      i ma taki system, żeby kupujący wiedział od kogo kupuje. Jeśli sprzedający
      oszuka kupującego, to co ma na Policji kupujący powiedzieć, że zapłacił
      loginowi ale nie wie kto się za tym loginem kryje? Jeśli nie chcesz nigdzie
      ujawniać swoich danych, to zrezygnuj z Allegro. Tak na marginesie - nigdy nie
      kupiłabym niczego od osoby, która się ukrywa.
      • elmek Re: Czy koniecznie kupujacy musi widziec moje dan 29.03.07, 20:16
        Dokładnie tak.
    • 5aga5 Re: Czy koniecznie kupujacy musi widziec moje dan 31.03.07, 00:45
      Jestem ZA, ale kiedyś napadli gościa w domu, który handlował złotem w necie.
      • gnago Re: Czy koniecznie kupujacy musi widziec moje dan 02.04.07, 22:44
        A jak sprzedawałby w realu to napadliby go już kilkakrotnie
      • elmek Re: Czy koniecznie kupujacy musi widziec moje dan 03.04.07, 07:58
        Przepraszam a co to za tłumaczenie? Równie dobrze mogliby napaść "tradycyjnego"
        sklepikarza.
    • f16.pl Re: Czy koniecznie kupujacy musi widziec moje dan 03.04.07, 09:45
      muszę widzieć twoje dane, bo jak przyślesz cegłę to przyjadę i uszy natrę...
    • 5aga5 elmek 03.04.07, 15:45
      Przecież wyraźnie napisałam że jestem ZA pokazywaniem danych, a przy okazji
      przypomniałam sobie o tamtym zdarzeniu.
      • elmek Re: elmek 04.04.07, 09:19
        Ok, to nie było nic osobistego ;-)
    • wartkoczyk1 Re: Czy koniecznie kupujacy musi widziec moje dan 05.04.07, 19:24
      nie znam się i nie wiem czy to mozliwe ale kiedyś miałam taką sytuację że
      płaciłam na konto i podany był adres banku na którego konto wysyłałam pieniądze
      +imię i nazwisko + miejscowość ale bez adresu domowego - ale to nie był
      sprzedawca z allegro
      • elmek Re: Czy koniecznie kupujacy musi widziec moje dan 11.04.07, 15:35
        Do dokonania przelewu konieczny jest tylko numer konta oraz imię i nazwisko.
        Adres jest zbędny.
    • pixi1976 Re: Czy koniecznie kupujacy musi widziec moje dan 06.04.07, 19:36
      no i stalo sie, podalam swoje wszystkie dane ale nie podalam telefonu bo nie mam komorki a stacjonarny mam w pracy. I zablokowano mi konto.

Wiem ze w regulaminie chca telefon, ale co z osobami ktore go nie maja? Czy telefon jest az tak wazny? Przeciez jest moj adres, imie nazwisko, mail, dlaczego dyskryminuje sie osoby bez telefonow?
      • bromba-i-inni Re: Czy koniecznie kupujacy musi widziec moje dan 11.04.07, 17:41
        Wpisz jakikolwiek ciąg cyfr, nikt tego nie sprawdza. Ja mam jakiś stary numer
        którego używałam wieki temu, kupujący kontaktują się ze mną mailem i to w
        zupełności wystarcza.
        • jola_wroc Re: telefon? 03.05.07, 22:12
          a jesli ktoś nie życzy sobie aby kupujący do niego wydzwaniali...
          skoro sprzedawca ma stały dostep do netu to chyba taki kontakt w zupełności wystarczy
          • bromba-i-inni Re: telefon? 04.05.07, 09:51
            No własnie:) Kiedyś miałam podany numer komórki. Wykasowałam go bo miałam dość
            telefonów;
            -nad ranem
            -w nocy
            -z pytaniami na które odp umieszczone były w opisie
            -td itp...
            Mail w zupełności wystarcza, jestem też kupującym i do głowy by mi nie przyszło
            wydzwanianie do kogoś nocami skoro mam podanego maila;/
    • e-marita Re: Czy koniecznie kupujacy musi widziec moje dan 04.05.07, 22:50
      Oczywiście, że nie ma takiej potrzeby, ja mieszkam w Gdańsku, Ty na przykład w
      Katowicach. Co mi po Twoim adresie i tak na przyjadę. Ale jako kupującemu świta
      mi czerwone światełko, dlaczego sprzedawca chce ukryć swoje dane, czyżby był
      nierzetelny? Nie sądze, żeby pół Polski ruszyło na Twój dom. A co do telefonów,
      skoro podajesz swój nr na Allegro i jest on nieaktualny, to tak, jakbyś mnie
      lekceważył. A może starczy wyłączać phona na noc? Jeżeli decydujesz sie na
      sprzedaż internetową, zadbaj, żeby była możliwość kontaktu z Tobą. Skoro często
      do Ciebie dzwonią, to znaczy, że masz atrakcyjne aukcje i niezbyt precyzyjnie
      opisałeś parametry przedmiotów sprzedaży.
      • bromba-i-inni Re: Czy koniecznie kupujacy musi widziec moje dan 05.05.07, 09:36
        A po co masz do niego dzwonic? Nie wystarczy mail? Pomijam sytuacje gdy
        sprzedający nie odpisuje, ale kupujący często nawet tego nie wie, od razu sięga
        po telefon, PO CO?
        • e-marita Re: Czy koniecznie kupujacy musi widziec moje dan 06.05.07, 16:40
          Mail oczywiście wystarczy. Ale jeżeli decydujemy się na handel drogą
          elektroniczną, to wypada uszanować swoich kontahentów. Skoro nie chcemy
          telefonów, nie musimy podawać nr telefonu. A jeżeli numer został podany, musimy
          się liczyć z całym dobrodziejstwem inwentarza.
          • bromba-i-inni Re: Czy koniecznie kupujacy musi widziec moje dan 06.05.07, 19:13
            W zupełności się z Tobą zgadzam:) Problem w tym że, przynajmniej do niedawna,
            allegro wymuszało podanie numeru tel..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka