Dodaj do ulubionych

operacja stawu biodrowego u 3-latki

16.10.09, 21:36
Witam wszystkich z podobnym problemem.Już kiedyś pisałam na forum o naszym
przypadku.Córcia miała zwichnięte oba bioderka i gdy miała 3 miesiące
trafiliśmy na wyciąg do szpitala.Potem gips i do roczku w aparatach
ortopedycznych.Kontrolowaliśmy co jakiś czas i śledziliśmy poprzez badanie rtg
i już gdy miała 2 latka lekarz stwierdził że najprawdopodobniej potrzebna
bedzie operacja.Byłam w szoku po tym co przeszlismy nie spodziewałam się
takiego fiału.Nie pogodziłam się z tym i pytałam innych lekarzy
specjalistów.Ale w ostateczności kazano poczekać aż skończy 3 latka bo to jest
okres w czasie którego stawy biodrowe mogą się jeszcze "poprawić".Oleńka teraz
kończy 3 latka i własnie byliśmy u lekarza i okazało się że jedno bioderko
jest ok ale na drugie operacja.Boje się nie wiem co nas czeka moge sie jedynie
domyślać.Termin operacji mamy na 11 stycznia.jeszcze nie znam szczegółów jak
to bedzie wyglądało dopiero za miesiąc mam wizytę więc się pewnie
dowiem.jestem przerażona ale wiem że muszę zrobić wszystko żeby moja córcia
była zdrowa.Moze któraś z was ma podobną sytuację.Bardzo proszę napiszcie jak
wygląda taka operacja.Od strony technicznej wiem na czym polega.Najbardziej
ciekawi mnie w jaki sposób zakładany jest gips na jak długo?i jak pielegnować
dziecko w tym czasie.A co z czynnościami fizjologicznymi(sisi,kupka).Słyszałam
że jest inny gips lekki (nie wiem z czego jest wykonany i czy można go
stosować w takich przypadkach zamiast zwykłego gipsu.proszę o pomoc.i bardzo
dziękuję.
Obserwuj wątek
    • exylia Re: operacja stawu biodrowego u 3-latki 18.10.09, 19:01
      Witaj. Moja córka miała operację w wieku niespełna 2 latek. Wszystko opisałam
      dokładnie na blogu. Podaję linka do strony, na której znajdziesz opis operacji i
      zdjęcia Nataszy w gipsie: taszka.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2

O pielęgnacji dziecka w gipsie pisaliśmy już sporo na forum, wystarczy poszukać.

Jeżeli nadal będziesz miała jakieś pytania, to pisz.

Pozdrawiam.
      • anetao25 Re: operacja stawu biodrowego u 3-latki 19.10.09, 13:22
        dziękuję exylio! czytałam twojego bloga i na końcu się poryczałam.wiem że to
        bedzie trudne ale moze jakoś przeżyję.wciąż zastanawiam się czy możliwe że Ola
        bedzie mogła załatwiac się w inny sposób jak pampers.i jak z tym gipsem czy
        można go zastąpić innym lżejszym?Jeśli dobrze zrozumiałam zostałyście dłużej po
        operacji bo mała złapała choróbsko? jak długo trwa taki pobyt w szpitalu.jedyna
        pociecha w tym wszystkim to taka ze to jedno biodro bo jeszcze rok temu była
        mowa o dwóch.dziekuję ci za informacje.
        • raila2 Re: operacja stawu biodrowego u 3-latki 20.10.09, 13:26
          Napisz proszę, czy Oleńka normlanie chodzi? Czy sa jakieś zewnętrzne
          oznaki tego,że bioderko nie jest wykształcone prawidłowo? Pytam,
          ponieważ, moja córcia, która za chwilę kończy 3 latka, również
          przeszła długą drogę leczenia zwichniętego bioderka. Gdy byliśmy na
          wizycie w kwietniu, lekarz na podstawie usg powiedział, że operacja
          nie będzie potrzebna, chociaz panewka jest nadal stroma, jednak
          musimy jeszcz zrobić rtg. Milenka normalnie chodzi, biega, na oko
          jest zupełnie zdrowym dzieckiem.
          • anetao25 Re: operacja stawu biodrowego u 3-latki 20.10.09, 18:37
            U nas w chorym bioderku jest kąt 33 stopnie.to ze zdjęcia rtg.Olcia super chodzi
            nie utyka i ma równe nóżki.Ona w zasadzie nie może usiedzieć na tyłku dłużej niż
            30 sekund chyba ze ogląda bajki które uwielbia.
            • exylia Re: operacja stawu biodrowego u 3-latki 20.10.09, 19:09
              Skonsultuj koniecznie małą u innego ortopedy. Moja Nataszka wyraźnie utykała, a
              i tak miała robione i USG i RTG w kilku pozycjach, żeby dokładnie ocenić, co się
              z biodrem dzieje. Operacja to ostateczność.

Co do twojego pytania o gips, to niestety nie można zastąpić go lżejszym -
              operacja to poważna ingerencja w staw, w miednicę, czasami także w kość udową, a
              to wymaga solidnego unieruchomienia, a lekki gips tego nie zapewni. Natomiast
              jeżeli chodzi o załatwianie przez dziecka potrzeb fizjologicznych, to jedynie w
              grę może wchodzić basen, choć szczerze mówiąc, nie sądzę, żeby to było dla
              dziecka wygodne.

Jeszcze raz radzę, żeby skonsultować dziecko u innego lekarza.
              • exylia Re: operacja stawu biodrowego u 3-latki 20.10.09, 19:13
                A i jeszcze, co do pobytu w szpitalu, to oczywiście zależy on od samopoczucia
                dziecka po operacji, która jest poważnym zabiegiem trwającym średnio ok. 4
                godzin. Z reguły, jeżeli nic się nie dzieje i wszystko jest w porządku, dziecko
                zostaje w szpitalu jeszcze do 5 dni po zabiegu.
                • anetao25 Re: operacja stawu biodrowego u 3-latki 20.10.09, 21:36
                  Juz sama nie wiem co o tym myśleć.Byłam z Olą u trzech specjalistów.Dwóch z nich
                  już rok wcześniej rokowało operację.Ostatni dawał szanse i rzeczywiście w jednym
                  biodrze nastapiła duża poprawa zaś drugie zakwalifikował do operacji.Właściwie
                  to nie wiem gdzie mam sie z nią jeszcze udać.Za niecały miesiąc mam konsultację
                  i usg i zobaczę co powie.Ale skorzystam z rady i wybiorę się do innego lekarza
                  tak żeby się upewnić.A i jeszcze jedno.lekarz powiedział że skoro biodro nie
                  jest na swoim miejscu to teraz będzie się wszystko cofało i skutek bedzie
                  odwrotny czyli prędzej czy później biodro wypadnie.A teraz póki jest jeszcze
                  mała jest lepszy czas na taką operację.juz całkiem zgłupiałam.
                  • raila2 Re: operacja stawu biodrowego u 3-latki 21.10.09, 13:51
                    Ja trafiłam do cudownego lekarza dr Czubaka, który również
                    przeprowadza operacje, przyjmuje w Warszawie. Wybrałam go ponieważ
                    ma opinię doskonałego specjalisty i chociaz musiałam do niego
                    jeździć 200km nigdy tego nie żałowałam. Po prostu w pewnym momencie
                    straciłam zaufanie do lekarzy z mojej miejscowości i pojechałam do
                    niego na konsultację. Powiedział, że gdybym leczyła córcię zgodnie z
                    tym co mi proponowano w moim mieście, moje dziecko mogłoby nabawić
                    się jeszcze większych problemów. Pamiętaj więc, że podstawa to godny
                    zaufania specjalista.
      • waleczna13 Re: operacja stawu biodrowego u 3-latki 22.10.17, 16:45
        Czy jest jakis mozliwy sposob aby sie z Pania skontaktowac? Prosze o informacje na waleczna.m@gmail.com. bede niezmiernie wdzieczna. Moja 3latka ma byc operowana - na biodro ktore od urodzenia bylo zdrowe sad
    • kkosmi Re: operacja stawu biodrowego u 3-latki 20.11.09, 12:48
      Witam serdecznie,
      Moja Maja miała 2lata gdy okazało się, że ma zwichnięte obydwa bioderka i dysplazje (pomimo wcześniejszych kontroli). Po 8tygodniach wyciągów i braku poprawy miała przejść dwie operacje. Niestety data pierwszego zabiegu przesuneła się, gdyż u małej doszło do zakażenia dróg moczowych. Następnie z dwóch zabiegów zrobiły się cztery po dwa na każde bioderko (najpierw repozycja, a później plastyka panewki z osteotomią derotacyjną) po każdym zabiegu zakładany był gips na 8 do 12tygodni. Gips raz był z rozpórką raz nie. Gips z rozpórką polegał na tym, że nóżka po zabiegu była zagipsowana cała i dodatkowo dróga nóżka była zagipsowana do kolana, tak by mogło się ono zginać, mniejwięcej na wysokości kolan znajdował się zagipsowany kijek utrzymujący bioderko w prawidłowej pozycji. Do tego dochodził pas biodrowy, czyli dziecko było zagipsowane wysoko ponad pępek, tak by uniemożliwić siadanie. Gips bez rozpórki był bez gisowania drugiej nóżki.
      Maja gdy miała 2lata korzystała jeszcze z pieluch, co wykorzystaliśmy. Ze względów higienicznych pieluchy były najlepszym rozwiązaniem. Mycie odbywało się przy pomocy miski i kilku myjek, do okolic intymnych używaliśmy osobnej myjki. Opracowaliśmy system mycia główki - Maja była kładziona na desce do prasowania, którą z koleji opierałam o wanne lub umywalke i myłam jej włoski przy użyciu słuchawki od prysznica.
      Obecnie Maja ma wpełni sprawne prawe bioderko, niestety lewe nadaje się do powtórnej repozycji - termin przyjęcia do szpitala 7grudnia. Po zdjęciu ostatniego gipsu i rehabilitacji (którą kontynuowaliśmy we własnym zakresie) w połowie maja wyszliśmy do domu - Maja bardzo szybko się usamodzielniła, zaczeła kożystać z nocnika później z toalety. Z początkiem września zaczeła chodzić do przedszkola do grupy czterolatków. Obecnie nie wyobrażam sobie jak to znowu będzie wyglądało.
      Moja córeczka do tej pory była leczona w szpitalu na Lindley'a, na gwałt potrzebuję zasięgnąć porady innego praktykującego chirurga ortopedy dziecięcego. Bardzo proszę o informacje jeśli możecie kogoś polecić i ewentualnie podać kontakt - choćby na mail kkosmi@gmail.com
      Pozdrawiam wszystkie mamy i ich ukochane pociechy
      kkosmi
      • waleczna13 Re: operacja stawu biodrowego u 3-latki 22.10.17, 16:40
        Czy moge prosic o polecenie specjalisty ortopedy chirurga? Nasza corka ktora ma prawie 3 latka bedzie miala operacje. Nie mam przekoanania do obecnego oertopedy... jestem przerazona a w iternecie nie ma za wiele informacji... Moze szukam nadziei ze operacji nie bedzie sad
        • zalesia66 Re: operacja stawu biodrowego u 3-latki 17.01.18, 15:39
          Witam.
          dr Czop, ordynator z Niekłańskiej - moja córeczka przeszla operację rekonstrukcji stawu biodrowego w wieku 2 lat.
          Teraz mamy znów problemy, wiec jeśli ktoś miał podobne doświadczenia, proszę o kontakt: o.zalewska89@gmail.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka